Pelaburan Saham (Ekuiti) dan Komoditi, Ambil Tahu 12 Perkara Ini

Alhamdulillah, semakin ramai yang celik berkenaan dengan pelaburan dan mengapa penting untuk kita melabur. Tapi dengan pelbagai pilihan yang ada depan mata, sampai tak tahu mana satu nak dipilihnya.

Kalau sebelum ini kami pernah siarkan Pelaburan Saham dan Hartanah, Ini 9 Perbandingannya; kali ini kita akan tengok pula pelaburan saham vs komoditi.

Saham ramai dah tahu, kalau di Malaysia kita ada Bursa Malaysia. Tapi apa pula komoditi?

Kalau dilihat kepada terjemahan Oxford:

“A raw material or primary agricultural product that can be bought and sold, such as copper or coffee.”

Lexico – Powered by Oxford

Di Malaysia, di antara komoditi yang popular yang biasa didagangkan adalah minyak mentah (WTI dan Crude), FCPO (minyak kelapa sawit), emas dan perak.

Baca: Pengenalan Kepada Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah (FCPO)

Sekarang kita dah tahu apa yang dimaksudkan dengan komoditi, jom kita tengok pula perbezaan di antara pelaburan saham berbanding pelaburan komoditi ini.

1. Pemegang (Holder)

Pemegang saham dikenali sebagai shareholder manakala pemegang komoditi dipanggil option holder.

2. Pemilikan (Ownership)

Pembeli saham untuk sesebuah syarikat itu telah dikira sebagai pemilik syarikat tersebut walaupun memiliki saham dalam jumlah yang kecil.

Manakala commodity trader tidak  tidak dikira pemilik kepada ladang/lombong yang mengeluarkan komoditi tersebut walaupun memiliki sebahagian besar komoditi tersebut.

3. Turun Naik (Volatility)

Volatility di dalam pasaram komoditi adalah lebih besar jika dibandingkan dengan pasaran saham.

Di antara faktor yang menyebabkan volatility tinggi dalam pasaran komoditi terutamanya makanan, adalah disebabkan oleh keadaan yang tidak menentu terutamanya berkaitan dengan cuaca. Jika ribut melanda, tanaman semua rosak dan harga komoditi yang didagangkan pun menjunam.

Begitu juga halnya dengan harga minyak mentah, mana pernah dalam sejarah harga komoditi hitam ini boleh jadi negatif.

Baca: 4 Sebab Mengapa Minyak Mentah WTI Menjadi Serendah Negatif $40 USD Setong.

4. Risiko (Risk)

Oleh kerana volatility di dalam pasaran komoditi adalah tinggi, maka risiko pelaburan pasaran komoditi adalah lebih tinggi.

Tetapi bila volatility lebih tinggi, keuntungan yang boleh diperolehi juga adalah lebih tinggi.

5. Dividen (Dividend)

Di dalam pasaran saham, terdapat syarikat yang membayar dividen kepada pelabur apabila syarikat mencatatkan keuntungan. Ini sebagai salah satu insentif kepada para pelabur.

Sebaliknya bagi pelaburan komoditi, tiada dividen dibayar kerana commodity trader tidak mempunyai ownership terhadap syarikat yang mengeluarkan produk komoditi tersebut.

6. Tukaran Perdagangan (Exchange Traded)

Pusat perdagangan saham yang paling terkenal adalah di New York (New York Stock Exchange) yang memegang lebih kurang 30% nilai pasaran dunia. Di Malaysia pula kita ada Bursa Malaysia.

Manakala bagi commodity exchange ia mempunyai pelbagai tempat kerana setiap commodity exchange hanya khusus kepada komoditi tertentu sahaja untuk didagangkan. Ada juga exchange yang boleh trade banyak komoditi, antara yang popular adalah NYMEX (New York Mercantile Exchange) dan CME (Chicago Mercantile Exchange).

7. Tarikh Luput (Expiry)

Pasaran saham tidak mempunyai tarikh luput dan pemegang saham boleh memegang saham sesebuah syarikat, selagi syarikat tersebut tidak dinyahsenarai daripada pasaran saham atau diisytihar muflis.

Manakala komoditi biasanya mempunyai kontrak dengan jangka hayat yang pendek, contohnya hanya sah untuk satu bulan saja. Setelah kontrak tersebut tamat, sesetengah komoditi itu tidak lagi bernilai terutamanya komoditi makanan.

8. Kecairan (Liquidity)

Pasaran saham mempunyai liquidity yang lebih tinggi berbanding dengan komoditi kerana lebih ramai penglibatan dan jumlah pelaburan yang lebih tinggi di dalamnya.

9. Tempoh Masa (Time Frame)

Hampir sama seperti poin #7, kontrak jual beli saham adalah untuk jangka masa panjang berbanding komoditi yang mempunyai kontrak untuk jangka masa pendek.

10. Peraturan (Regulations)

Oleh kerana komoditi merupakan pasaran yang mempunyai risiko lebih tinggi, peraturan yang dikenakan kepada trader komoditi adalah lebih ketat berbanding dengan pasaran saham.

11. Kepelbagaian (Diversification)

Dalam pasaran saham, kebanyakan harga saham saling berkaitan di antara satu sama lain (contohnya sektor pelancongan saling berkait dengan sektor perhotelan dan penerbangan) walaupun bukannya semua.

Manakala bagi pasaran komoditi, setiap harga komoditi ini pada kebiasaannya tidak mempunyai kaitan di antara satu sama lain.

12. Saiz Lot (Lot Size)

Saham boleh dibeli di dalam lot yang kecil, contohnya Bursa Malaysia 1 lot bersamaan dengan 100 unit. Tapi di pasaran saham global contohnya di Amerika Syarikat, minima pembelian adalah 1 unit saja.

Manakala komoditi perlu dibeli dengan lot yang besar yang memerlukan modal yang  besar. Tapi sekarang ada juga lot mini yang lebih kecil dengan modal yang lebih kecil, bagi menarik minat pelabur runcit.

Sekarang dah tahu perbezaan di antara saham dan komoditi, yang mana satu jadi pilihan hati?

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Tips Untuk Kekal Survive Dalam Pasaran FCPO

Dalam perdagangan FCPO, ramai pelabur baru yang trauma dengan margin call kerana baki akaun sudah tidak mencukupi untuk meneruskan perdagangan. Bagaimana hal ini boleh berlaku? Margin call terjadi apabila pelabur salah membuat percaturan dalam trading plan dan harga bergerak melawan arus dengan trading plan. Maka, pelabur terpaksa menerima kerugian dan apabila kerugian semakin besar sehingga melebihi had yang ditetapkan oleh pihak broker, pelabur akan dikenakan margin call untuk menutup posisi dan menerima kerugian.

Pasaran FCPO adalah satu pasaran yang berisiko tinggi. High risk High Return, jika anda boleh untung RM1,000 dalam sehari, anda juga boleh rugi RM1,000 dalam sehari.

Gambar di atas menunjukkan produk-produk yang ada di Bursa Malaysia. Bermula dari paling kiri low risk sehingga yang paling kanan high risk. FCPO adalah salah satu produk derivatives. Oleh itu, FCPO dikategorikan dalam high risk instrument.

Oleh itu, ilmu yang mantap dan pemahaman dalam analisis teknikal mesti dikuasai supaya anda tidak menerima kerugian yang besar. Namun begitu, masih terdapat sinar bagaimana untuk anda kekal konsisten dan survive dalam pasaran yang penuh cabaran dan risiko ini.

Ikuti langkah-langkah di bawah untuk anda kekal survive dalam pasaran FCPO.

1. Modal Yang Mencukupi

Ramai pelabur baru yang tidak dapat survive dalam pasaran kerana tidak faham mengenai risk and money management. Pengurusan kewangan yang betul sangat penting untuk memastikan anda kekal survive dalam pasaran. Pada tahun 2022, margin pelaburan FCPO telah dinaikkan sebanyak 2 kali dari RM5,500 kepada RM7,000. Dari RM7,000 ke RM11,000. Ini yang menyebabkan ramai pelabur terciduk kerana modal pelaburan dinaikkan dengan begitu ketara.

Oleh itu, bagaimana cara yang betul untuk kita menguruskan modal pelaburan untuk FCPO? Untuk memudahkan anda menguruskan modal pelaburan, anda mestilah tidak merisikokan modal pelaburan melebihi 50%.

Sebagai contoh :

Margin FCPO : RM11,000

RM11,000 / 50% (risk exposure) = RM22,000

Mengikut kiraan di atas, modal ideal yang sepatutnya pelabur sediakan adalah mesti lebih dari RM22,000 untuk memastikan anda tidak sentiasa dedahkan modal pelaburan melebihi 50%.

Majoriti pelabur baru tidak mampu untuk sediakan modal pelaburan yang ideal. Oleh itu, ia akan menyukarkan pengurusan modal seterusnya pelabur akan cenderung kepada margin call.

2. Sentiasa Gunakan Stoploss

Stoploss adalah alat yang sangat penting dalam menjaga dan melindungi modal pelaburan kita. Penggunaan stoploss dalam setiap trading plan membantu untuk kita kekal fokus. Ramai pelabur baru yang tidak menggunakan stoploss kecundang kerana margin call.

Pasaran FCPO bergerak sangat laju dan dalam range yang besar. Pergerakan dalam sehari boleh mencecah 300 ticks bersamaan RM7,500. Jika kita berada dalam pergerakan besar seperti ini, stoploss membantu untuk kita kekal survive dalam pasaran. Jika tidak menggunakan stoploss, potensi kerugian RM7,500 dalam tempoh sehari dapat dielakkan.

3. SOP Entry

Untuk menjadi seorang pelabur yang berjaya, disiplin adalah kuncinya. Disiplin dalam mengawal emosi dan juga disiplin dalam mengamalkan SOP trading kita. Dalam apa juga pasaran pastikan anda mempunyai satu setup yang jelas dan terbukti berkesan. Sebelum mengambil apa-apa posisi dalam pasaran, pastikan setup yang anda gunakan muncul terlebih dahulu. Masalahnya, ramai pelabur di luar sana tidak mempunyai kesabaran dalam menunggu setup. Trading is waiting game.

Jika kita menjaga SOP entry ini, kecenderungan kita dalam melakukan kesilapan akan berkurang. Oleh itu, ia dapat meningkatkan potensi kita untuk kekal survive dalam pasaran FCPO.

Selamat berdagang!!

Baca juga:

Dapatkan Panduan Lengkap Melabur Waran

Murahnya waran sehingga kita boleh beli banyak unit berbanding beli seunit saham. Tapi macam mana nak buat duit dengan waran?

Semuanya kami akan kongsikan dalam ebook akan datang ‘Waran 101’ khas untuk mereka yang nak dalami teknik melabur waran.