5 Perkara Penting Dalam Penyata Kewangan Laporan Syarikat Yang Perlu Kita Tahu

Sebelum kita melabur ke dalam saham, apa yang kita perlu buat adalah membuat sedikit kajian berkenaan kaunter yang ingin kita labur. Syarikat senaraian awam adalah diwajibkan mempamerkan penyata kewangan mereka sebagai panduan kepada para pelabur berkenaan prestasi syarikat.

Penyata kewangan adalah terdiri daripada penyata pendapatan, kunci kira-kira, dan penyata aliran tunai. Bagi yang belajar perakaunan barangkali sudah biasa dengan penyata kewangan, tetapi bagaimana pula dengan yang lain?

Kali ini kami akan kongsikan apa yang terkandung dalam penyata kewangan untuk panduan semua pembaca. Ada 5 perkara penting yang kita kena tahu semasa membaca penyata kewangan seperti berikut :

1. Revenue (Hasil)

Revenue adalah hasil sesebuah syarikat. Ianya boleh datang dalam bentuk jualan, royalti, atau apa-apa sahaja yang mendatangkan pendapatan kepada syarikat.

Syarikat yang mempunyai peningkatan revenue dari tahun ke tahun adalah syarikat yang menunjukkan prestasi yang baik.

2. Profit (Keuntungan)

Profit pula adalah keuntungan sesebuah syarikat. Untung bersih adalah revenue tolak kos-kos lain seperti gaji pekerja, sewa pejabat, belanja pengiklanan, atau cukai.

Sama seperti revenue, syarikat yang mempunyai peningkatan profit dari tahun ke tahun adalah syarikat yang menunjukkan prestasi yang baik. Ini menunjukkan syarikat tersebut bijak dalam menguruskan kos operasi.

Sumber: Bursa Malaysia

3. Asset (Aset)

Asset adalah sumber sesebuah syarikat. Ianya adalah apa-apa sahaja yang dimiliki syarikat yang boleh menghasilkan nilai ekonomi kepada sesebuah syarikat sama ada aset tetap iaitu rumah, tanah atau aset semasa seperti tunai.

Syarikat yang mempunyai aset yang banyak berpotensi untuk mengembangkan lagi perniagaan dan memberi pulangan yang terbaik kepada para pelabur.

4. Liability (Liabiliti)

Liability adalah hutang yang dimiliki oleh sesebuah syarikat. Contohnya adalah seperti pinjaman, bon, dan perbelanjaan terakru (yang masih belum dibayar).

Syarikat yang mempunyai liability yang banyak tidak semestinya tidak bagus kerana mungkin syarikat meminjam bertujuan untuk mengembangkan lagi perniagaan bagi menjana keuntungan.

Tetapi adalah lebih baik jika liability tidak meningkat dari tahun ke tahun kerana ia menunjukkan syarikat tersebut tidak bijak dalam menguruskan operasi syarikat.

5. Equity (Ekuiti)

Equity adalah pelaburan syarikat dalam perniagaan iaitu modal yang dilaburkan dan untung/rugi dalam aktiviti perniagaan. Keuntungan akan meningkatkan equity manakala kerugian akan mengurangkan equity.

Jadi syarikat yang mempunyai equity yang meningkat dari tahun ke tahun adalah syarikat yang berpotensi untuk menjana keuntungan. Formula equity adalah (Asset – Liability).

Sekarang sudah tahu bagaimana untuk membaca penyata kewangan?

Selamat berjaya dalam kajian untuk membuat pelaburan saham. Penyata kewangan ni biasanya kita dapati dalam Bahasa Inggeris. Tak kira bahasa apa pun, yang penting kita tahu bagaimana menggunakan penyata kewangan untuk mengkaji kaunter yang berpotensi.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 contoh saham ini mempunyai Fundamental yang bagus

Saham Sime Darby

Sebelum ini, kami ada berkongsi tentang Apakah Itu Fundamental Analysis (FA), dan kali ini kami ingin menambah lagi dengan memberikan contoh-contoh saham yang mempunyai FA yang bagus.

Tetapi sebelum itu, harap maklum bahawa contoh yang diberi ini adalah untuk tujuan pembelajaran semata-mata dan bukannya recommendation atau buy call untuk anda membeli saham tersebut ya. Hanya beli saham tersebut apabila anda telah melakukan analisa yang sebaiknya.

Apa kata kita refresh sikit Magic Number yang harus diperhatikan bagi sesebuah syarikat.

  1. Earnings Per Share (EPS) –> pastikan syarikat tersebut mempunyai EPS yang positif sahaja, anda tidak mahu melabur ke dalam syarikat yang rugi!
  2. Returns on Equity (ROE) –> pulangan daripada keuntungan kepada pemegang saham, lagi tinggi nilai ini, lagi bagus.
  3. Net Asset Value (NAV) –> Nilai sebenar aset sebaik-baiknya lebih tinggi daripada harga semasa saham tersebut didagangkan, baru boleh tahu saham tersebut di bawah nilai atau terlebih nilai
  4. Price Earnings Ratio (P/E Ratio) -> Lagi rendah nilai ini, lagi bagus syarikat tersebut.
  5. Dividend Yield -> Sama seperti ASB, Tabung Haji dan KWSP, syarikat juga boleh beri dividen sekerap yang mungkin, tidak terhad kepada setahun sekali. Lagi tinggi nilai ini, menunjukkan prestasi syarikat yang baik

Jom kita tengok 5 syarikat terbesar di Malaysia. Bagi menentukan kedudukan syarikat terbesar ini, ia menggunakan istilah Market Capitalisation iaitu “jumlah nilai pasaran kesemua saham syarikat yang dikira dengan mendarab jumlah saham syarikat dengan harga semasa seunit saham”.

(or more commonly known as market cap) is the “total dollar market value of all of a company’s outstanding shares and is calculated by multiplying a company’s shares outstanding by the current market price of one share”.

#1. Maybank (RM81 billion)

Di tempat pertama adalah Maybank, dan berikut merupakan FA bagi Maybank:

maybank-fa

Magic Number bagi Maybank sangat-sangat memberangsangkan. Maybank mempunyai Dividend Yield yang tertinggi di dalam senarai top 5 ini.

#2. Tenaga Nasional Berhad (RM77 billion)

tnb-fa

Lihat angka-angka bagi TNB pula, sangat baik-baik belaka. TNB mempunyai perolehan (revenue) keuntungan bersih (net profit) tertinggi di dalam senarai ini.

#3. Public Bank (RM76 billion)

public-bank-fa

Public Bank juga sangat dahsyat! Public Bank pula mempunyai EPS yang tertinggi di antara 5 syarikat di dalam senarai ini.

#4. Sime Darby (RM55 billion)

sime-darby-fa

Sime Darby juga merupakan sebuah syarikat yang sangat kukuh.

#5. CIMB (RM39 billion)

cimb-fa

CIMB merupakan bank ke-3 di dalam senarai ini dan perhatikan Magic Numbernya.

Perasan Sesuatu Tak?

Kalau anda perhatikan senarai 5 syarikat di atas ini, 3 daripadanya (Maybank, Public Bank, CIMB) adalah merupakan bank dan ketiga-tiganya tidak patuh shariah. 2 lagi syarikat (TNB, Sime) adalah merupakan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan patuh shariah.

Kelima-lima syarikat tersebut mempunyai Magic Number yang sangat sihat, dan sangat digemari oleh pelabur-pelabur tempatan kerana mempunyai kewangan yang sangat kukuh, ahli lembaga pengarah yang berkaliber dan bermacam-macam lagi faktor yang sihat.

Fundamental Analysis Bukanlah Segala-Galanya

Seperti yang telah kami telah beritahu sebelum ini, FA digunakan bagi menentukan Apakah saham yang bagus untuk dibeli? (What to buy?). Anda masih memerlukan ilmu Technical Analysis (TA) bagi menentukan pula Bila masa sesuai untuk beli saham tersebut? (When to buy?).

Ketahui selanjutnya di dalam artikel yang akan datang.

Iklan

40 Saham Di Bawah Nilai

Untuk perkongsian kali ini, jom kita tengok 40 saham di bawah nilai. Tapi sebelum itu, apa yang dimaksudkan dengan di bawah nilai? Dan bagaimana untuk menilai sesuatu saham?

Bagaimana Nak Menilai Sesuatu Saham?

Cara paling baik secara teori untuk menilai sesuatu saham yang dikongsikan dalam Wikipedia, dikenali sebagai penilaian pendapatan atau kaedah aliran tunai setelah didiskaun, yang melibatkan pemberian diskaun terhadap keuntungan (dividen, perolehan, atau aliran tunai) yang dapat kepada seseorang pemegang saham dalam masa terdekat, dan nilai akhir sewaktu ianya dijual.

*Ini merupakan definisi teknikal, kalau tak faham tak mengapa.

Di antara indikator yang digunakan adalah:

  • Earnings per share (EPS)
  • Price to Earnings (P/E)
  • Growth rate
  • Capital structure substitution – asset pricing formula
  • Price earnings to growth (PEG) ratio
  • Sum of perpetuities method
  • Return on Invested Capital (ROIC)
  • Return on Assets (ROA)
  • Price to Sales (P/S)
  • Market Cap
  • Enterprise Value (EV)
  • EV to Sales
  • EBITDA
  • EV to EBITDA

Banyak kan? Tapi kami biasanya menggunakan Earnings Per Share (EPS), Price to Earnings (P/E) ratio dan Market Capitalization untuk menilai sesuatu saham.

Earnings Per Share (EPS) –> Nilai perolehan bagi setiap saham, contohnya dengan setiap unit saham berapa perolehan yang syarikat dapat. Pastikan syarikat tersebut mempunyai EPS yang positif sahaja, anda tidak mahu melabur ke dalam syarikat yang rugi

Price Earnings Ratio (P/E Ratio) –> Untuk ini, kita kena tengok berapa harga saham semasa syarikat dan nilai EPS. Jika saham sekarang didagangkan pada harga RM10, dan nilai EPS adalah RM1, maka P/E ratio syarikat adalah 10. Lagi rendah nilai ini, lagi bagus syarikat tersebut.

Market Capitalization –> Harga Saham didarab dengan Jumlah Volume Saham yang berada di pasaran.

Dengan erti kata lain, ianya sama seperti Fundamental Analysis. Nak tahu lebih lanjut, boleh baca Apa Itu Fundamental Analysis Yang Selalu Sifu Saham Sebut Tu?

Kenapa Perlu Tengok Saham Di Bawah Nilai?

Sebab utamanya adalah saham di bawah nilai ini berpotensi untuk naik bagi memenuhi potensi saham tersebut. Cuba bayangkan seorang pemain bola muda yang disebut-sebut akan menjadi bintang ternama satu hari nanti.

Saham di bawah nilai pun lebih kurang, iaitu berpotensi naik ke harga yang kita rasakan nilai sebenar bagi saham tersebut.

Dah tahu serba sedikit bagaimana nak menilai sesuatu saham dan kenapa saham di bawah nilai ini bagus, jom kita tengok pula Top 40 Saham Di Bawah Nilai (Mengikut Price-to-Book Ratio)

Sumber: Focus Malaysia

Dah Tahu Saham Apa Nak Beli, Kena Tahu Pula Bila Nak Beli Saham

Sesuatu saham berada di bawah nilai yang mempunyai Fundamental Analysis yang bagus, itu petanda yang baik untuk kita beli saham tersebut.

Tapi nak tahu masa yang sesuai untuk beli saham tersebut, kenalah buat Technical Analysis pula. Jika Tiada Asas Teknikal Analisis, Jangan Gatal Beli Saham.

Iklan

Tuan Haji Mohd Asri, Pemenang The BrandLaureate Awards

Setinggi-tinggi tahniah diucapkan kepada mentor pelaburan saham Malaysia, Tuan Haji Mohd Asri di atas kejayaan merangkul anugerah ‘The World’s First e-Branding Awards 2020 – Brand Leadership Award’.

Acara yang julung-julung kali diadakan ini telah meraikan 30 jenama dan personaliti terkemuka tanahair. Penyampaian anugerah secara maya ini telah diadakan ‘live’ di www.fb.com/thebrandlaureate pada 3 Ogos 2020, dari pukul 8-9 malam dan telah menarik perhatian lebih daripada 10,000 penonton.

Tidak seperti majlis makan malam gala yang biasanya diadakan di hotel-hotel terkemuka di Kuala Lumpur, sesi secara maya ini membolehkan sesiapa saja dan di mana saja mereka berada bagi meraikan pemenang.

Acara ini telah diketuai oleh DrKKJohan selaku presiden dunia The BrandLaureate. The BrandLaureate Awards ini dihadiahkan kepada personaliti tempatan di atas kejayaan dan sumbangan mereka di kala orang ramai berdepan dengan kepayahan hidup yang disebabkan oleh pandemik Covid-19.

Di antara bintang penerima anugerah pada malam tersebut adalah Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah, Ketua Pengarah Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia yang menerima anugerah ‘Most Outstanding BrandLeadership Achievement in Administration Covid-19 Pandemic’. Peranan beliau dalam mengekang penularan wabak ini sangat penting sekali.

Seorang lagi pemenang adalah Dato Wah Idris yang merupakan penyanyi, pencipta lagu dan komposer; yang turut mendendang lagu ‘Standing In The Eyes of the World’.

Sumber: FB Tuan Haji Mohd Asri dan FB The BrandLaureate Awards

Tahniah lagi sekali diucapkan kepada Tuan Haji Mohd Asri (THMA) dan seluruh ahli pasukan Asri Ahmad Academy (AAA) kerana terus menyebarkan ilmu pelaburan saham patuh syariah walaupun terpaksa melakukannya secara maya.

Kalau dulu sebelum PKP kelas fizikal diadakan di hadapan ribuan orang, nak taknak terpaksa merubah teknik pengajaran dan pembelajaran ke atas talian.

Kesannya adalah menakjubkan, semakin ramai khususnya Bumiputera mula melibatkan diri dalam pelaburan saham patuh syariah.

Memang tabik spring!

Iklan

Saham, Waran, ETF, REIT, Opsyen dan Sukuk Daripada Sudut Patuh Syariah

Rakyat Malaysia semakin celik melabur. Kadang-kadang teruja sangat sampai langgar halal haram.

Kena tahu, dalam pelaburan saham juga terdapat banyak instrumen.

Jenis-jenis instrumen yang ada adalah saham, waran, ETF, REIT, opsyen dan sukuk. Rasanya, bukan semua instrumen ini yang kita tahu kan? Dan bukan semua instrumen yang sesuai untuk kita melabur.

Jom kita tengok daripada sudut patuh Syariah pula seperti berikut:

SAHAM / EKUITI

Saham patuh Syariah adalah yang memperolehi status patuh Syariah setelah melalui proses saringan yang dijalankan oleh Majlis Penasihat Syariah (“MPS”) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (“SC”) dua kali setahun pada setiap bulan Mei dan November.

Yang tak lulus saringan akan dikategorikan sebagai tak patuh Syariah. Mereka yang ada akaun CDS Islamik akan dihalang daripada membeli saham-saham ini.

WARAN (WARRANT)

Waran terbahagi kepada dua:

1. Waran

  • Dikeluarkan oleh syarikat dengan tujuan untuk mendapatkan modal syarikat terbabit.
  • Selalunya mempunyai tempoh matang yang panjang iaitu untuk tempoh 4 tahun sehingga 10 tahun.

Jika ‘emak’ waran patuh Syariah, biasanya ‘anak’ waran juga patuh Syariah.

Pada penghujung nama saham, ada WA, WB, WC, WD.

Contoh: PMETAL-WA, PMETAL-WB

2. Waran Opsyen Beli

  • Dikeluarkan oleh sebuah institusi kewangan bagi saham yang tidak berkaitan dengan syarikat tersebut.
  • Kebiasaannya akan matang dalam jangka masa lebih pendek iaitu kurang dari setahun.

Walaupun ‘emak’ waran patuh Syariah, ‘anak’ waran tidak patuh Syariah. Kalau ‘emak’ waran tak patuh Syariah, sah-sah ‘anak’ waran pun tak patuh Syariah.

Pada penghujung nama saham, ada C diikuti dengan nombor.

Contoh: PMETAL-C15, PMETAL C-17

OPSYEN (OPTION)

Opsyen atau Stock Option di Malaysia juga dikenali sebagai Waran Opsyen Beli.

Sama seperti Waran di atas, hanya Waran yang dikeluarkan oleh syarikat adalah patuh Syariah, jika ‘emak’ waran adalah patuh Syariah.

Contoh: PMETAL-WC

Manakala Waran Opsyen Beli yang dikeluarkan oleh syarikat kewangan adalah tidak patuh Syariah.

Contoh: PMETAL-C15, PMETAL C-17

Bagi pasaran saham global pula, opsyen bermaksud kita diberi pilihan sama ada nak beli atau tidak pada harga yang ditetapkan sebelum tarikh luput. Ia membolehkan kita mengambil keuntungan daripada kenaikan harga saham dengan risiko terhad, dan kos lebih rendah daripada membeli saham tersebut.

Contoh: Kita beli satu opsyen saham Intel ’25 call’ dengan harga saham semasa $25, dan kita bayar $1. Kemudiannya saham Intel tersebut naik ke paras $28, jadi opsyen kita dah untung sekurang-kurangnya $2 dalam nilai, memberikan kita keuntungan 200%, berbanding kenaikan 12% jika kita beli saham Intel tadi.

Opsyen di pasaran global tak patuh Syariah.

Baca juga Apakah Status Syariah Untuk Options dan CFD?

EXCHANGE TRADED FUND (ETF)

Merupakan dana penjejak indeks yang tersenarai dan didagangkan di bursa saham seperti saham.

Sama juga seperti saham, ETF yang patuh Syariah adalah kelompok aset patuh Syariah, maknanya ia terdiri daripada saham-saham yang patuh Syariah saja.

Contoh: MYETF-US50

ETF yang tak patuh Syariah, bebas untuk beli saham-saham yang tak patuh Syariah.

Contoh: FBMKLCI-EA

REIT

REIT merupakan dana atau saham amanah yang memiliki dan menguruskan hartanah komersial yang menjana pendapatan seperti kompleks membeli-belah, hospital, perladangan hartanah perindustrian dan blok-blok pejabat. Ianya juga disenaraikan di Bursa Malaysia dan didagangkan seperti saham.

Sama juga seperti saham, REIT yang patuh Syariah adalah di mana penyewa mengendalikan aktiviti yang dibenarkan mengikut prinsip Syariah.

Contoh: KLCC REIT

REIT yang tak patuh Syariah pula adalah sebaliknya.

Contoh: IGB REIT

Baca juga Kenali Kaunter REIT Patuh Syariah Di Bursa Malaysia

SUKUK / BON

Merupakan sekuriti pendapatan tetap, juga dikenali sebagai bon atau sukuk, yang disenaraikan dan didagangkan di pasaran saham.

Kalau nama sukuk, ianya patuh Syariah.

Contoh: DANAINFRA NASIONAL ETBS

Kalau nama bon, ianya tak patuh Syariah.

Contoh: AEONCR LA

Sekarang dah tahu, jadi jangan main hentam. Melabur dalam instrumen patuh Syariah adalah wajib untuk orang Islam.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!