5 Perkara Penting Dalam Penyata Kewangan Laporan Syarikat Yang Perlu Kita Tahu

Sebelum kita melabur ke dalam saham, apa yang kita perlu buat adalah membuat sedikit kajian berkenaan kaunter yang ingin kita labur. Syarikat senaraian awam adalah diwajibkan mempamerkan penyata kewangan mereka sebagai panduan kepada para pelabur berkenaan prestasi syarikat.

Penyata kewangan adalah terdiri daripada penyata pendapatan, kunci kira-kira, dan penyata aliran tunai. Bagi yang belajar perakaunan barangkali sudah biasa dengan penyata kewangan, tetapi bagaimana pula dengan yang lain?

Kali ini kami akan kongsikan apa yang terkandung dalam penyata kewangan untuk panduan semua pembaca. Ada 5 perkara penting yang kita kena tahu semasa membaca penyata kewangan seperti berikut :

1. Revenue (Hasil)

Revenue adalah hasil sesebuah syarikat. Ianya boleh datang dalam bentuk jualan, royalti, atau apa-apa sahaja yang mendatangkan pendapatan kepada syarikat.

Syarikat yang mempunyai peningkatan revenue dari tahun ke tahun adalah syarikat yang menunjukkan prestasi yang baik.

2. Profit (Keuntungan)

Profit pula adalah keuntungan sesebuah syarikat. Untung bersih adalah revenue tolak kos-kos lain seperti gaji pekerja, sewa pejabat, belanja pengiklanan, atau cukai.

Sama seperti revenue, syarikat yang mempunyai peningkatan profit dari tahun ke tahun adalah syarikat yang menunjukkan prestasi yang baik. Ini menunjukkan syarikat tersebut bijak dalam menguruskan kos operasi.

Sumber: Bursa Malaysia

3. Asset (Aset)

Asset adalah sumber sesebuah syarikat. Ianya adalah apa-apa sahaja yang dimiliki syarikat yang boleh menghasilkan nilai ekonomi kepada sesebuah syarikat sama ada aset tetap iaitu rumah, tanah atau aset semasa seperti tunai.

Syarikat yang mempunyai aset yang banyak berpotensi untuk mengembangkan lagi perniagaan dan memberi pulangan yang terbaik kepada para pelabur.

4. Liability (Liabiliti)

Liability adalah hutang yang dimiliki oleh sesebuah syarikat. Contohnya adalah seperti pinjaman, bon, dan perbelanjaan terakru (yang masih belum dibayar).

Syarikat yang mempunyai liability yang banyak tidak semestinya tidak bagus kerana mungkin syarikat meminjam bertujuan untuk mengembangkan lagi perniagaan bagi menjana keuntungan.

Tetapi adalah lebih baik jika liability tidak meningkat dari tahun ke tahun kerana ia menunjukkan syarikat tersebut tidak bijak dalam menguruskan operasi syarikat.

5. Equity (Ekuiti)

Equity adalah pelaburan syarikat dalam perniagaan iaitu modal yang dilaburkan dan untung/rugi dalam aktiviti perniagaan. Keuntungan akan meningkatkan equity manakala kerugian akan mengurangkan equity.

Jadi syarikat yang mempunyai equity yang meningkat dari tahun ke tahun adalah syarikat yang berpotensi untuk menjana keuntungan. Formula equity adalah (Asset – Liability).

Sekarang sudah tahu bagaimana untuk membaca penyata kewangan?

Selamat berjaya dalam kajian untuk membuat pelaburan saham. Penyata kewangan ni biasanya kita dapati dalam Bahasa Inggeris. Tak kira bahasa apa pun, yang penting kita tahu bagaimana menggunakan penyata kewangan untuk mengkaji kaunter yang berpotensi.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Saham MAHB Alami Kejatuhan Ketika Urus Niaga Diteruskan Semula, Pelabur Dinasihat Terima Tawaran

KUALA LUMPUR, 16 Mei (Bernama) — Saham Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) mengalami kejatuhan sejurus urus niaganya disambung semula hari ini.

Pada 9 pagi, kaunter itu jatuh 30 sen kepada RM10.10 tetapi kemudiannya kejatuhan itu berkurangan di antara 14 dan 28 sen sesaham.

Kaunter itu berada di tempat ketiga dalam senarai kejatuhan teratas di Bursa Malaysia pada harga RM10.12 sesaham setakat 10.10 pagi.

Semalam, MAHB meminta semua sekuriti syarikatnya digantung urus niaga bagi pengumuman material.

Ia kemudian mengumumkan bahawa sebuah konsortium, yang diketuai oleh dua syarikat pelaburan berkaitan kerajaan iaitu Khazanah Nasional Bhd melalui anak syarikat milik penuhnya UEM Group Bhd dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), telah membuat tawaran pengambilalihan bernilai RM18.4 bilion.

Konsortium itu, Gateway Development Alliance (GDA), menawarkan RM11 sesaham.

Pemegang saham lain dalam konsortium itu terdiri daripada anak syarikat milik penuh Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) dan dana yang diuruskan oleh Global Infrastructure Partners (GIP), salah satu pelabur infrastruktur utama dunia dengan berpengalaman memiliki serta menguruskan lapangan terbang, menurut kenyataan bersama daripada pemegang saham GDA.

Secara kolektif, pelabur Malaysia akan memiliki 70 peratus saham MAHB manakala ADIA dan GIP akan memiliki baki 30 peratus.

MIDF Research berkata tawaran RM11.00 sesaham konsortium itu mewakili premium 26 peratus berbanding nilai saksama terbitan aliran tunai terdiskaun (DCF) sebanyak RM8.75.

“Urus niaga itu meletakkan penilaian pada 9.2 kali dan 7.6 kali nilai/pendapatan syarikat sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan untuk tahun kewangan 2023/2024, yang kami anggap munasabah berbanding purata sejarah lima tahun sebanyak 9.3 kali,” katanya dalam nota penyelidikan hari ini.

Firma penyelidikan itu berkata nilai saksama terbitan DCF untuk MAHB kekal pada RM8.75.

“Dengan mengandaikan prasyarat sama ada dipenuhi atau diketepikan, kami mengesyorkan pelabur menerima tawaran pembelian pada harga RM11.00 sesaham,” katanya.

MAHB menjadi pengendali lapangan terbang Asia pertama yang disenaraikan dan yang keenam di dunia berbuat demikian pada 1999.

Hari ini, ia merupakan salah satu kumpulan pengendali lapangan terbang terbesar di dunia dari segi bilangan penumpang yang dikendalikan, menguruskan 39 lapangan terbang di seluruh Malaysia dengan lima lapangan terbang antarabangsa, 17 domestik dan 17 STOLports serta satu lapangan terbang antarabangsa di Turkiye.

— BERNAMA

Penafian: Saham MAHB tidak patuh syariah.