Harga Saham Phunware Naik 2000% – Khazanah Ada 2.2 Juta Saham Syarikat

KUALA LUMPUR: Khazanah Nasional Bhd meraih keuntungan apabila saham firma pelaburannya, Phunware Inc yang berpangkalan di Texas, Amerika Syarikat (AS) meningkat 2,000 peratus minggu ini.

Khazanah adalah pelabur terbesar firma itu dengan 2.2 juta saham diikuti oleh Ketua Pegawai Teknologi Phunware, Luan Dang.

Laporan Bloomberg menyatakan, saham Phunware naik lebih 2,000 peratus susulan penggabungannya dengan firma Stellar Acquisition dari Greece pada akhir Disember lalu.

“Saham firma itu pada akhir 2018 berada pada AS$14.26 dan ditutup pada rekod tertingginya AS$220 pada Rabu, dan melonjak setinggi AS$550 pada Khamis sebelum mencatatkan sedikit penurunan sebanyak 29 peratus hari ini kepada AS$157,” kata laporan itu.

Pada paras semasa, Phunware mempunyai permodalan pasaran sekitar AS$4.4 bilion, naik dari AS$56.5 juta pada akhir tahun lalu.

Jumlahnya pada Rabu sebanyak 29,170 saham dengan nilai urus niaga sebanyak AS$2.2 juta.

Diperbadankan pada 2009, Phunware meraih AS$84 juta daripada sekumpulan pelabur seperti Central Texas Angel Network, Wild Basin Investments, Wavemaker Partners, Samsung Ventures dan Khazanah.

Firma itu pada tahun lalu juga merancang mengeluarkan token mata wang kripto yang dipanggil PhunCoins, yang dijangka menjana AS$10 juta hingga AS$100 juta, tetapi tidak jelas jika firma itu telah melakukannya.

Pelaburan Khazanah ke dalam firma inovasi dan teknologi termasuk Phunware, kini sekitar empat peratus daripada jumlah portfolionya.

Bagaimanapun, tidak semua pelaburan Khazanah dalam teknologi berjaya kerana sebagai contoh Blippar Inc yang berpangkalan di United Kingdom pada Disember 2018 berhadapan dengan ketidakupayaan pembiayaan.

Ditubuhkan pada 2011, Blippar yang memfokuskan dalam realiti terimbuh (AR), kecerdasan buatan dan visi komputer telah berkembang dengan pesat sejak permulaan.

Pada 2016, Khazanah menjadi salah seorang pelabur terbesar Blippar apabila ia mengetuai pusingan pembiayaan Siri D berjumlah AS$54 juta.

Sumber: BH Online

Jom Tengok Chart Syarikat Phunware

Sumber: TradingView

Kalau dilihat kepada carta, nampak seperti kenaikan yang tidak sihat. Dalam masa sehari saja ia mencatatkan All-Time-High yang baru pada 9 Januari 2019 untuk ditutup pada paras $220 USD.

Dan dua hari kemudian iaitu pada 11 Januari 2019, ianya ditutup pada paras $91.06 USD – iaitu sedikit saja naik daripada paras yang dicatatkan pada 8 Januari 2018.

Adakah ianya spekulasi semata-mata? Ada juga ciri-ciri saham ‘Pump and Dump’.

Sebab itulah kena tengok pada chart juga, usah terpedaya dengan tajuk semata-mata.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Fahmi Rasmi Gudang Autonomi AI Dikuasakan 5G Pertama Di Malaysia

SHAH ALAM, 12 Okt (Bernama) — Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil hari ini merasmikan gudang autonomi kecerdasan buatan (AI) dikuasakan 5G pertama di Malaysia yang dikendalikan oleh CelcomDigi Bhd dengan kerjasama DHL Supply Chain Malaysia.

Gudang itu dilengkapi dengan AI dan penyelesaian robotik terkini untuk pengurusan inventori yang optimum dan cekap, disokong oleh rangkaian 4G LTE CelcomDigi dan kesambungan 5G di Pusat Logistik Bersepadu DHL di sini.

Fahmi berkata sinergi antara CelcomDigi dan DHL yang menggunakan nilai sebenar teknologi dan penyelesaian 5G, berserta AI dan robotik adalah dipuji dan berada di landasan yang betul untuk memacu pertumbuhan ekosistem digital negara.

“Sejajar dengan aspirasi digital kerajaan, Malaysia memiliki potensi menjadi Harimau Digital Asia, memandangkan kerjasama seperti hari ini berpotensi berkembang dan meningkatkan kecekapan, inovasi dan penerimagunaan teknologi secara ketara dalam kalangan perusahaan di Malaysia serta ekonomi digital negara,” katanya ketika berucap merasmikan gudang itu di sini, pada Khamis.

Beliau berkata industri pengudangan dan logistik mempunyai potensi untuk diberikan nafas baharu dan berubah kepada gudang yang menggunakan teknologi automatik sepenuhnya, boleh beroperasi sepanjang masa dengan pengunaan teknologi 5G dan penyelesaian AI.

Fahmi juga gembira apabila pelaksanaan itu tidak akan berhenti pada tahap itu sahaja, memandangkan kedua-dua organisasi komited untuk memperluas penggunaan teknologi dan penyelesaian 5G di semua gudang DHL di seluruh negara, serta berpotensi bekerjasama dengan organisasi lain daripada industri lain.

“Apabila inovasi dan teknologi digunakan dalam dan di luar industri, saya berharap lebih banyak lagi usaha transformasi seperti yang direalisasikan hari ini,” katanya.

Kerjasama CelcomDigi dengan DHL dalam memanfaatkan teknologi 5G dan penyelesaian AI untuk sistem pengurusan inventori robotik menyediakan pengurusan gudang berbilang tingkat yang dipertingkatkan dan cekap pada standard yang optimum.

Penyelesaian itu membolehkan operasi pengiraan stok yang cekap iaitu mencapai sehingga 20 kali kecekapan dengan sehingga 100 peratus kejituan dan ketepatan di samping menambahkan penggunaan ruang dalam gudang dan mengurangkan penggunaan elektrik harian.

Sementara itu, Fahmi berkata DHL kini mengendalikan 25 gudang di seluruh negara dan sedang membina sebuah lagi gudang di Bayan Lepas, Pulau Pinang yang akan beroperasi secara automasi sepenuhnya menggunakan teknologi 5G terkini.

“Saya harap lebih banyak syarikat akan mengenal pasti dan memahami manfaat teknologi 5G kepada industri masing-masing untuk membantu meningkatkan kecekapan dan produktiviti perniagaan,” katanya.

— BERNAMA