Harga Saham Phunware Naik 2000% – Khazanah Ada 2.2 Juta Saham Syarikat

KUALA LUMPUR: Khazanah Nasional Bhd meraih keuntungan apabila saham firma pelaburannya, Phunware Inc yang berpangkalan di Texas, Amerika Syarikat (AS) meningkat 2,000 peratus minggu ini.

Khazanah adalah pelabur terbesar firma itu dengan 2.2 juta saham diikuti oleh Ketua Pegawai Teknologi Phunware, Luan Dang.

Laporan Bloomberg menyatakan, saham Phunware naik lebih 2,000 peratus susulan penggabungannya dengan firma Stellar Acquisition dari Greece pada akhir Disember lalu.

“Saham firma itu pada akhir 2018 berada pada AS$14.26 dan ditutup pada rekod tertingginya AS$220 pada Rabu, dan melonjak setinggi AS$550 pada Khamis sebelum mencatatkan sedikit penurunan sebanyak 29 peratus hari ini kepada AS$157,” kata laporan itu.

Pada paras semasa, Phunware mempunyai permodalan pasaran sekitar AS$4.4 bilion, naik dari AS$56.5 juta pada akhir tahun lalu.

Jumlahnya pada Rabu sebanyak 29,170 saham dengan nilai urus niaga sebanyak AS$2.2 juta.

Diperbadankan pada 2009, Phunware meraih AS$84 juta daripada sekumpulan pelabur seperti Central Texas Angel Network, Wild Basin Investments, Wavemaker Partners, Samsung Ventures dan Khazanah.

Firma itu pada tahun lalu juga merancang mengeluarkan token mata wang kripto yang dipanggil PhunCoins, yang dijangka menjana AS$10 juta hingga AS$100 juta, tetapi tidak jelas jika firma itu telah melakukannya.

Pelaburan Khazanah ke dalam firma inovasi dan teknologi termasuk Phunware, kini sekitar empat peratus daripada jumlah portfolionya.

Bagaimanapun, tidak semua pelaburan Khazanah dalam teknologi berjaya kerana sebagai contoh Blippar Inc yang berpangkalan di United Kingdom pada Disember 2018 berhadapan dengan ketidakupayaan pembiayaan.

Ditubuhkan pada 2011, Blippar yang memfokuskan dalam realiti terimbuh (AR), kecerdasan buatan dan visi komputer telah berkembang dengan pesat sejak permulaan.

Pada 2016, Khazanah menjadi salah seorang pelabur terbesar Blippar apabila ia mengetuai pusingan pembiayaan Siri D berjumlah AS$54 juta.

Sumber: BH Online

Jom Tengok Chart Syarikat Phunware

Sumber: TradingView

Kalau dilihat kepada carta, nampak seperti kenaikan yang tidak sihat. Dalam masa sehari saja ia mencatatkan All-Time-High yang baru pada 9 Januari 2019 untuk ditutup pada paras $220 USD.

Dan dua hari kemudian iaitu pada 11 Januari 2019, ianya ditutup pada paras $91.06 USD – iaitu sedikit saja naik daripada paras yang dicatatkan pada 8 Januari 2018.

Adakah ianya spekulasi semata-mata? Ada juga ciri-ciri saham ‘Pump and Dump’.

Sebab itulah kena tengok pada chart juga, usah terpedaya dengan tajuk semata-mata.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Baharu Argentina Harap Projek LNG Dengan Petronas Akan Diteruskan – Mondino

KUALA LUMPUR, 17 Mac (Bernama) — Kerajaan baharu Argentina berharap projek gas asli cecair (LNG) bersama yang bernilai berbilion dolar dengan syarikat minyak dan gas Malaysia, Petronas, akan diteruskan.

“Kami berharap dapat memberikan semua jaminan yang diperlukan untuk pelaburan ini diteruskan,” kata Menteri Luar, Perdagangan Antarabangsa dan Ibadat Argentina Diana Mondino kepada Bernama.

Mondino, yang berada di Malaysia untuk lawatan rasmi sulungnya, dijangka mengadakan pertemuan dengan pihak pengurusan Petronas pada Isnin 18 Mac, 2024 untuk membincangkan aktiviti Petronas di Argentina.

Pada 1 Sept, 2022 Petronas menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan syarikat minyak dan gas bersepadu terbesar Argentina, YPF, untuk meneruskan kerjasama di negara Amerika Selatan itu dalam projek LNG bersepadu serta bidang lain termasuk minyak huluan, petrokimia dan penyelesaian tenaga bersih.

Selain MoU itu, YPF dan entiti operasi Petronas di Argentina, Petronas E&P Argentina S.A., memeterai perjanjian kajian dan pembangunan bersama ke arah pelaksanaan kajian dan pembangunan potensi projek LNG Bersepadu Argentina.

Perkara itu akan merangkumi pengeluaran gas huluan khusus, pembangunan saluran paip dan infrastruktur khusus, pengeluaran LNG serta pemasaran dan penghantaran.

Keputusan pelaburan akhir (FID) untuk projek itu akan dilaksanakan selepas penilaian teknikal dan komersial yang teliti dijalankan, disokong oleh terma, perundangan dan dasar fiskal yang kondusif.

Pakatan strategik Petronas dengan YPF bermula pada 2014 melalui perkongsiannya dalam projek La Amarga Chica, Vaca Muerta, sebagai sebahagian daripada aspirasi pertumbuhannya di benua Amerika.

Mondino berkata negara itu boleh mengeksport banyak produk gas dan minyak ke peringkat dunia.

“Argentina boleh mengeksport banyak gas kepada dunia namun kami belum mempunyai teknologi untuk mencairkan gas dan pengangkutan…bukan di tahap yang sepatutnya.

“Banyak perubahan politik berlaku di negara saya dan kini, kami jauh lebih pantas. Sebenarnya, perkara ini boleh bermula bertahun-tahun yang lepas namun tidak berlaku. Kami akan memajukan pelaburan seperti ini,” katanya.

Dilaporkan pada 13 Mac, 2024 YPF dan Petronas telah membuat penangguhan selama setahun untuk memuktamadkan FID bagi fasa pertama projek itu.

— BERNAMA