Ilmu Technical Analysis: Double Bottom dan Double Top

Sebelum ini, kami telah berkongsi satu artikel mengenai contoh reversal pattern yang sering digunakan, iaitu saucer/rounding bottom dan cup and handle. Kalau anda terlepas, boleh rujuk Ilmu Technical Analysis : Reversal Chart Pattern.

Kali ini, kami ingin berkongsi satu lagi contoh reversal pattern yang ramai orang guna dan mudah juga untuk difahami iaitu double bottom dan double top.

Reversal pattern ini terjadi apabila berlakunya perubahan momentum yang dapat mengubah pergerakan harga saham.

Double Bottom

Double bottom terbentuk apabila harga saham yang sedang bergerak secara downtrend membuat price correction sebelum menyambung pergerakannya secara downtrend sehingga paras support.

Harga saham pada paras ini telah menarik minat para pedagang untuk membuat belian sehingga menyebabkan pergerakan harga saham berubah kepada uptrend.

Pergerakan harga saham bagi double bottom menyerupai bentuk ‘W’.

Gambar diatas merupakan contoh double bottom di mana harga saham bergerak secara downtrend sehingga titik A dan membuat price correction sehingga titik B. Harga saham kemudiannya menyambung pergerakannya secara downtrend sehingga paras support pada titik C.

Harga saham yang tidak dapat melepasi paras support telah menarik minat para pedagang dan menyebabkan peningkatan pada jumlah belian sehingga menyebabkan peningkatan pada harga saham.

Belian juga boleh dilakukan pada titik D (breakout point) apabila harga saham melepasi paras resistance dan meneruskan pergerakan uptrend.

Double Top

Double top pula terbentuk apabila harga saham yang sedang bergerak secara uptrend membuat price correction sebelum menyambung pergerakannya secara uptrend sehingga paras resistance.

Harga saham pada paras ini dianggap tinggi dan para pedagang lebih cenderung untuk membuat jualan sehingga menyebabkan pergerakan harga saham berubah kepada downtrend.

Pergerakan harga saham bagi double top menyerupai bentuk ‘M’

Gambar di atas merupakan contoh double top di mana harga saham bergerak secara uptrend sehingga titik A dan membuat price correction sehingga titik B.

Harga saham kemudiannya menyambung pergerakannya secara uptrend sehingga paras resistance pada titik C. Harga saham yang tidak dapat melepasi paras resistance telah menyebabkan para pedagang mula hilang minat tehadap saham ini dan berlaku peningkatan pada jumlah jualan sehingga menyebabkan penurunan pada harga saham.

Bagi pedagang yang merupakan pemegang saham ini, jualan boleh dilakukan pada titik D (breakout point) apabila harga saham melepasi paras support dan meneruskan pergerakan downtrend.

Harus diingatkan, reversal pattern lebih sesuai jika digunakan pada jangka masa sederhana dan panjang. Ini membolehkan pelabur dan pedagang menjangkakan pergerakan harga saham dengan lebih jelas, memaksimakan keuntungan dan meminimakan kerugian.

Mari lihat satu contoh di bawah iaitu Top Glove.

Sumber: Trading View

Sebuah saham yang menjadi kegilaan ramai iaitu Top Glove telah membuat Double Top dan gagal menembusi paras rintangan iaitu RM9.62. Bayangkan kita membaling bola ping pong dan terkena siling rumah anda, sudah tentu bola ping pong tersebut pantul semula ke lantai. Betul tak?

Hal yang sama terjadi pada saham Top Glove apabila saham tersebut menyentuh paras rintangan lalu ia melantun semula ke bawah. Kali ini harga saham Top Glove turun sehingga paras sokongan iaitu di sekitar RM6.43.

Para pembeli menyokong harga tersebut agar tidak jatuh ke paras yang lebih rendah. Corak atau pattern yang boleh dilihat di sini adalah pembetukan Double Bottom pula.

Double Bottom adalah corak candlestick di mana harga saham menyentuh paras sokongan sebanyak dua kali dan seterusnya melantun naik semula ke atas. Apabila harga saham menyentuh paras sokongan sebanyak dua kali ia akan cenderung membuat satu corak seperti huruf ‘W’.

Hala tuju Top Glove selepas ini dilihat sedang menuju ke arah paras rintangan semula. Paras rintangan adalah pada RM9.62 dan sekiranya ia berjaya menembusi harga tersebut Top Glove akan cenderung untuk membuat kenaikan yang lebih tinggi.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Apa Itu Wyckoff Method Yang Menjadi Sebutan Pelabur Saham?

“Start to understand volume and you will start to trade on facts (not on news). Your trading will become exciting as you start to realize that you can read the market”

Richard D Wyckoff memulakan pengembaraan beliau dalam dunia pelaburan saham ini sekitar 1880-an sewaktu beliau umur belasan tahun lagi, sebagai penghantar pesanan pembelian saham. Waktu itu, pembelian saham harus dilakukan secara manual dan ianya melibatkan orang tengah dalam melengkapkan jual beli saham tersebut.

Karier beliau dalam saham diteruskan sehingga beliau membuka syarikat broker sendiri ketika berumur 20-an.

Maka dengan itu, Wyckoff terdedah dengan awal dan beliau adalah orang yang mengambil inisiatif dalam mengkaji kelakuan pasaran melalui kerja beliau sebagai orang tengah. Kajian beliau membuktikan bahawa terdapatnya paten atau bentuk bagaimana manusia menjual dan membeli saham dan ianya tidak lari daripada sifat manusia itu sendiri.

Ini secara tidak langsung berkait rapat dengan “Behavioural Finance”.

Melalui kajian inilah, beliau kembangkan dan hasilkan metod beliau berpaksikan kepada konsep bagaimana sifat manusia itu. Kita dapat lihat perlakuan tersebut, di antaranya melalui kuantiti dan juga melalui “supply and demand”.

Sehingga kini Wyckoff Method menjadi “de-facto” dalam asas kepada Analisa teknikal dan juga analisa carta. Konsep seperti Supply & Demand dan Tape Reading, adalah merupakan kemahiran dan ilmu Analisa yang dari awal telah distrukturkan metod kajian Wyckoff sendiri.

Beliau juga dikenali sebagai perintis bagi pendekatan teknikal dalam mengkaji pasaran kewangan. Dalam buku-buku yang beliau hasilkan, terutamanya ‘The Real Rules of the Game’, ianya menekankan pendekatan berstruktur dalam menganalisa pasaran.

Wyckoff juga bertanggungjawab mengumpulkan “best practices” daripada legendary trader seperti Jesse Livermore kepada beberapa hukum, prinsip, teknik dan metodologi, pengurusan kewangan dan modal, serta disiplin emosi dan mental.

Apakah Dia ‘The Real Rules of the Game’ Yang Dimaksudkan Oleh Wyckoff?

Wyckoff membawa satu prinsip atau hukum pasaran, di mana pasaran sebenarnya dikuasai oleh pihak yang mempunyai ‘large interest’ atau yang mempengaruhi pergerakan saham. Mereka ini dikenali sebagai The Composite Man, atau sekarang ini biasanya dipanggil Smart Money.

Smart Money ini adalah satu terma am yang merujuk kepada pihak yang mempunyai pengaruh saham yang besar atau modal yang besar, yang berupaya mengawal pergerakan sesuatu saham. Ia tidak semestinya seorang individu atau pun selalu kita panggil sebagai sindiket saham yang membawa gambaran aktiviti manipulasi yang melanggar peraturan

Tetapi ianya lebih kepada pihak yang mempunyai kuasa dana dan holding power seperti substantial shareholders, syarikat pengurus dana bertauliah, pengurus aset dalam negara dan luar negara. Terma lain dalam pasaran kita panggil ianya sebagai jerung, atau boleh kita simpulkan sebagai The Smart Money.

Apa yang cuba diketengahkah melalui Wyckoff Method adalah, agar seorang pedagang atau pelabur itu dapat membuat keuntungan dengan berdagang secara harmoni bersama dengan Smart Money.

Adakah Wyckoff Method Ini Sesuai Digunakan Oleh Semua Orang Dan Untuk Semua Kaunter?

Ya! Itu sudah pasti kerana Wyckoff Method ini distrukturkan berdasarkan tingkah laku manusia dalam proses jual beli saham itu sendiri, yang berasal daripada “behavioural finance”. Sama ada pelabur yang kecil modalnya sehingga ke sebesar-besar modal. Begitu juga dengan kaunter sama ada kaunter yang murah mahupun kaunter yang mahal.

Yang dimaksudkan dengan TINGKAH LAKU MANUSIA dalam konteks perdagangan atau pelaburan saham itu adalah kaitan perasaan tamak, terburu-buru, berharap, putus asa dan sebagainya apabila melibatkan pelaburan. Tingkah laku ini boleh dilihat dalam pergerakan harga saham tersebut.

Jika Charles Dow mengatakan struktur pasaran itu terbahagi kepada 3 fasa iaitu “Sideways”, “Uptrend” dan “Downtrend”, Wyckoff melalui pengalaman dan pemerhatiannya ke dalam pasaran saham telah memberi penjelasan kepada fasa-fasa tersebut dan menamakannya sebagai “Accumulation”, “Mark-Up” dan “Mark-Down”.

Melalui Wyckoff Method, fasa-fasa ini difahami secara mendalam yang menjadikan individu yang mengamalkannya akan nampak dengan jelas asas tindakannya apabila membuat pelaburan.

Melalui pemahaman yang mendalam terhadap fasa-fasa ini melalui Wyckoff Method, seorang individu akan mampu menganalisa corak pergerakan saham secara “naked chart” dan membuat keputusan dalam jual beli saham tanpa dibantu oleh indikator-indikator yang kompleks.

Ia adalah kaedah yang sangat efektif walaupun untuk individu yang baru serta amatur di dalam dunia saham.

Wyckoff Method

Di Malaysia, setakat hari ini pembelajaran yang efektif dan tersusun dalam membawa modul Wyckoff ini telah dibawa secara konsisten oleh Team SMARTSAHAM.COM.

Ia adalah modul yang direka daripada pengalaman dan pembelajaran secara sistematik dari pengasas team Smartsaham.com ini sejak lebih dari 14 tahun iaitu Tuan Alwi Adam. Beliau merupakan Bursamarketplace Guru dan Perancang Kewangan Berlesen Dari Bank Negara Dan Suruhanjaya Sekuriti.

Modul ini diolah dan dipersembahkan dengan cara yang mudah kepada masyarakat umum supaya dapat melakukan penilaian dalam pelaburan mereka dengan lebih efektif dan optimum, meminimakan risiko dan mengoptimakan keuntungan.

Pembelajaran efektif ini takkan dapat dizahirkan dengan hanya membaca tanpa penurunan ilmu yang berterusan. Mari sertai kami bersama team Smart Saham dalam memaksimumkan kemampuan anda dalam Jual Beli Saham!

This image has an empty alt attribute; its file name is wyckoff-trading-blueprint-7-hari-online.jpg

7 Hari Online Webinar

Tarikh: 15-21 Februari 2021
Masa: 830 malam – 1159 malam

Apa Yang Anda Bakal Perolehi?

Hari Pertama: Building A Winning Stock Watchlist
Hari Kedua: Simplifying Fundamental Analysis For Retail Traders
Hari Ketiga: Mastering Stock Valuation For Traders
Hari Keempat: Mastering The Precision Of Technical Analysis
Hari Kelima: Predicting The Future Via Advance Technical Analysis
Hari Keenam: The Majestic Wyckoff Trading Method
Hari Ketujuh: Trading, The Art Of Tape Reading & Monet Management

Siapakah Yang Wajib Hadir Seminar Ini?

Mereka yang baru ingin mengenali dunia saham & memulakan perdagangan saham (trading) secara patuh shariah

Mereka yang ingin menambahkan pendapatan sampingan malah boleh menjadikannya sebagai pendapatan utama dan kerja hakiki

Sudah berdagang namun sukar mendapatkan keuntungan yang konsisten dan besar

Sudah berdagang namun sentiasa rugi & terus rugi tanpa mengetahui apakah punca dan asbabnya

Ingin mencari jalan untuk menyelesaikan masalah hutang & kewangan anda

Ingin menjadikan saham sebagai jalan persaraan, malah mampu bersara muda & kaya

Ingin menjana pendapatan pasif di rumah malah di mana-mana sahaja, sambil travel sambil buat duit (asal ada internet & telefon pintar)

Dan semestinya mereka yang betul-betul tekad untuk belajar ilmu pelaburan saham, dari zero hingga hero!

Daftar sekarang di -> eWyckoff

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!