Ilmu Technical Analysis: Double Bottom dan Double Top

Sebelum ini, kami telah berkongsi satu artikel mengenai contoh reversal pattern yang sering digunakan, iaitu saucer/rounding bottom dan cup and handle. Kalau anda terlepas, boleh rujuk Ilmu Technical Analysis : Reversal Chart Pattern.

Kali ini, kami ingin berkongsi satu lagi contoh reversal pattern yang ramai orang guna dan mudah juga untuk difahami iaitu double bottom dan double top.

Reversal pattern ini terjadi apabila berlakunya perubahan momentum yang dapat mengubah pergerakan harga saham.

Double Bottom

Double bottom terbentuk apabila harga saham yang sedang bergerak secara downtrend membuat price correction sebelum menyambung pergerakannya secara downtrend sehingga paras support.

Harga saham pada paras ini telah menarik minat para pedagang untuk membuat belian sehingga menyebabkan pergerakan harga saham berubah kepada uptrend.

Pergerakan harga saham bagi double bottom menyerupai bentuk ‘W’.

Gambar diatas merupakan contoh double bottom di mana harga saham bergerak secara downtrend sehingga titik A dan membuat price correction sehingga titik B. Harga saham kemudiannya menyambung pergerakannya secara downtrend sehingga paras support pada titik C.

Harga saham yang tidak dapat melepasi paras support telah menarik minat para pedagang dan menyebabkan peningkatan pada jumlah belian sehingga menyebabkan peningkatan pada harga saham.

Belian juga boleh dilakukan pada titik D (breakout point) apabila harga saham melepasi paras resistance dan meneruskan pergerakan uptrend.

Double Top

Double top pula terbentuk apabila harga saham yang sedang bergerak secara uptrend membuat price correction sebelum menyambung pergerakannya secara uptrend sehingga paras resistance.

Harga saham pada paras ini dianggap tinggi dan para pedagang lebih cenderung untuk membuat jualan sehingga menyebabkan pergerakan harga saham berubah kepada downtrend.

Pergerakan harga saham bagi double top menyerupai bentuk ‘M’

Gambar di atas merupakan contoh double top di mana harga saham bergerak secara uptrend sehingga titik A dan membuat price correction sehingga titik B.

Harga saham kemudiannya menyambung pergerakannya secara uptrend sehingga paras resistance pada titik C. Harga saham yang tidak dapat melepasi paras resistance telah menyebabkan para pedagang mula hilang minat tehadap saham ini dan berlaku peningkatan pada jumlah jualan sehingga menyebabkan penurunan pada harga saham.

Bagi pedagang yang merupakan pemegang saham ini, jualan boleh dilakukan pada titik D (breakout point) apabila harga saham melepasi paras support dan meneruskan pergerakan downtrend.

Harus diingatkan, reversal pattern lebih sesuai jika digunakan pada jangka masa sederhana dan panjang. Ini membolehkan pelabur dan pedagang menjangkakan pergerakan harga saham dengan lebih jelas, memaksimakan keuntungan dan meminimakan kerugian.

Mari lihat satu contoh di bawah iaitu Top Glove.

Sumber: Trading View

Sebuah saham yang menjadi kegilaan ramai iaitu Top Glove telah membuat Double Top dan gagal menembusi paras rintangan iaitu RM9.62. Bayangkan kita membaling bola ping pong dan terkena siling rumah anda, sudah tentu bola ping pong tersebut pantul semula ke lantai. Betul tak?

Hal yang sama terjadi pada saham Top Glove apabila saham tersebut menyentuh paras rintangan lalu ia melantun semula ke bawah. Kali ini harga saham Top Glove turun sehingga paras sokongan iaitu di sekitar RM6.43.

Para pembeli menyokong harga tersebut agar tidak jatuh ke paras yang lebih rendah. Corak atau pattern yang boleh dilihat di sini adalah pembetukan Double Bottom pula.

Double Bottom adalah corak candlestick di mana harga saham menyentuh paras sokongan sebanyak dua kali dan seterusnya melantun naik semula ke atas. Apabila harga saham menyentuh paras sokongan sebanyak dua kali ia akan cenderung membuat satu corak seperti huruf ‘W’.

Hala tuju Top Glove selepas ini dilihat sedang menuju ke arah paras rintangan semula. Paras rintangan adalah pada RM9.62 dan sekiranya ia berjaya menembusi harga tersebut Top Glove akan cenderung untuk membuat kenaikan yang lebih tinggi.

Previous ArticleNext Article

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM