11 Imigran Yang Berjaya Mencipta Kekayaan Di Amerika Syarikat

Amerika Syarikat merupakan negara yang paling ramai melahirkan para bilionaire berbanding dengan negara lain di dunia. Tidak semua bilionaire yang terdapat di Amerika Syarikat adalah anak jati kelahiran negara tersebut.

Konsep The American Dream telah berjaya menarik pelbagai pihak untuk datang ke Amerika Syarikat dan membina kejayaan sehingga berjaya menjadi seorang bilionaire di negara tersebut.

Tapi kalau diikutkan, kebanyakan dari mereka datang untuk menyambung pembelajaran di peringkat universirti dan membuka syarikat di negara tersebut.

Jom kita tengok senarai imigran yang berjaya menjadi bilionaire seperti berikut:

1. Hamdi Ulukaya

Beliau merupakan rakyat Turki yang datang ke Amerika Syarikat untuk meyambung pelajaran dalam kursus Bahasa Inggeris pada tahun 1994. Beliau telah menjadi bilionaire dengan membuka syarikat membuat produk yogurt di New York.

Beliau pada mulanya menerima insiatif pinjaman sebanyak $3,000 pada tahun 2007 dan syarikatnya merupakan syarikat popular yang menyediakan yogurt greek style.

Kekayaan yang dimiliki olehnya adalah sebanyak $2.1 bilion.

2. George Soros

Siapa yang tak kenal dengan George Soros ni kan? Beliau merupakan seorang imigran yang berasal dari Hungary.

Beliau pernah hidup di zaman Nazi Jerman dan terselamat daripada dibunuh oleh tentera Nazi Jerman ketika perang dunia kedua meletus.

George Soros adalah merupakan seorang pengurus hedge fund yang terkenal didunia dengan nilai kekayaan sebanyak $8.3 bilion.

Untuk bacaan lanjut mengenai kisah Gerge Soros, jemput baca artikel George Soros, Seorang Spekulator Yang Dapat Merubah Landskap Politik Sesebuah Negara.

3. Eren Ozmen

Merupakan seorang imigran dari Turki. Beliau datang ke Amerika Syarikat untuk menyambung pelajaran pada tahun 1980-an.

Beliau menjadi seorang bilionaire melalui syarikatnya yang berkaitan dengan industri aerospace bernama Sierra Nevada Corp. Pihak NASA (National Aeronautics and Space Administration) telah menggunakan teknologi yang dibangunkan oleh syarikatnya untuk menghantar barang ke ISS (International Space Station).

Eren Ozmen mempunyai kekayaan sebanyak $1.4 bilion.

4. Jorge Perez

Merupakan seorang imigran yang dilahirkan di Argentina. Beliau berhijrah ke Amerika Syarikat pada lewat tahun 1960-an bersama keluarganya ke Miami.

Bapanya merupakan ahli farmasi yang yang bekerja dengan kerajaan Cuba. Beliau yang mengambil kursus hiasan dalaman di peringkat universiti sebelum menubuhkan syarikat hartanah bernama Related Group bersama rakan kongsinya yang bernama Stephen M. Ross.

Kini kekayaan yang dimiliki oleh Jorge Perez adalah sebanyak $1.9 bilion.

5. Bharat Desai

Beliau dilahirkan di Kenya dan dibesarkan di India datang berhijrah ke Amerika Syarikat pada tahun 1970-an selepas dihantar oleh Syarikat Tata untuk belajar pegaturcaraan komputer.

Bharat Desai kemudiannya telah menubuhkan syarikat perisian sendiri yang diberi nama Syntel. Ianya kemudian telah dibeli oleh syarikat dari Perancis dengan nilai sebanyak $3 bilion.

Kekayaan yang dimiliki oleh beliau kini mencecah $1.4 bilion.

6. Kavitark Ram Shriram

Merupakan salah seorang pelabur terawal ke dalam Syarikat Google. Beliau dilahirkan di India pada lewat tahun 1950-an dan pernah berkerjasama dengan Jeff Bezos pada tahun 1998 ketika Syarikat Amazon membeli syarikatnya.

Kavitark Ram Shriram terkenal sebagai pelabur yang berjaya dalam syarikat yang berasaskan teknologi. Nilai kekayaan yang dimiliki oleh beliau adalah sebanyak $2.2 bilion.

7. Andrew dan Peggy Cherng 

Mereka merupakan pasangan yang berasal dari China. Andrew dilahirkan di China manakala pasanganya Peggy dilahirkan di Burma dan dibesarkan di Hong Kong.

Andrew telah datang ke Amerika Syarikat pada lewat 1970-an untuk menyambung pelajarannya, begitu juga dengan Peggy. Mereka berdua merupakan graduan yang berkelulusan dalam bidang matematik.

Andrew telah membuka sebuah restoran masakan Cina pada tahun 1973 yang diberi nama Panda Express. Syarikat ini berkembangan dengan pesat dan menjadi syarikat yang menyediakan masakan Asia yang tebesar di Amerika Syarikat.

Nilai kekayaan yang diimiliki oleh pasangan Andrew dan Peggy Cherng adalah sebanyak $3.1 bilion. 

8. Jan Koum

Merupakan imigran yang berasal dari Ukraine dan beliau telah datang ke California bersama dengan ibunya.

Beliau adalah pengasas kepada sistem pemesejan yang popular iaitu WhatsApp bersama dengan beberapa orang kawannya yang pernah bekerja dengan Syarikat Yahoo.

Kini kekayaan yang dimiliki oleh Jan Koum adalah sebanyak $10.1 bilion hasil pembelian WhatsApp oleh Facebook.

Berminat nak tahu lebih lanjut mengenai kisah beliau, jemput baca Kena Reject Oleh Facebook Dan Twitter, Aplikasi Ciptaannya Kemudian Dibeli Facebook Dengan Harga $19 Bilion.

9. Pierre Omidyar

Merupakan seorang imigran yang lahir di Paris. Bapanya merupakan imigran yang berasal dari Iran dan merupakan seorang doktor pakar. Beliau telah membesar di Amerika Syarikat kerana mengikuti bapanya.

Beliau mempunyai ijazah dalam bidang sains komputer, dan pada tahun 1995, Pierre Omidyar telah melancarkan laman web E-bay yang khusus kepada lelogan barang di dalam talian.

Kini nilai kekayaan yang dimiliki oleh beliau adalah sebanyak $12.6 bilion dan beliau masih lagi memegang jawatan penting dalam syarikat tersebut.

10. Elon Musk

Seorang bilionaire yang tidak perlu diperkenalkan lagi di Silikon Valley. Elon Musk merupakan CEO kepada dua syarikat berteknologi tinggi iaitu Space X dan juga Tesla.

Beliau dilahirkan di Afrika Selatan dan dibesarkan di Kanada. Pada permulaan kerjayanya sebagai seorang usahawan, beliau telah mengasaskan Syarikat Paypal dan kemudian menjualnya untuk membeli Syarikat Tesla dan kemudiannya Space X.

Kini kekayaan yang dimiliki oleh Elon Musk adalah sebanyak $20.7 bilion.

11. Sergey Brin

Merupakan imigran dari Russia yang dilahirkan ketika era Soviet Union. Bapanya merupakan profesor matematik manakala ibunya merupakan seorang pengkaji yang berkerja untuk NASA (National Aeronautics and Space Administration).

Sergey Brin merupakan pengasas bersama syarikat carian internet terbesar dunia iaitu Google. Kini jumlah kekayaan yang dimilikinya adalah sebanyak $57.5 bilion.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jack Ma Kongsikan Peranan Wanita Sebagai Salah Satu Faktor Kejayaan Alibaba

Semua orang pasti pernah mendengar nama Jack Ma bukan? Beliau merupakan lelaki terkaya di China yang telah mengasaskan syarikat Alibaba dan membangunkannya menjadi salah sebuah syarikat terbesar di dunia.

Baru-baru ini, Jack Ma telah bersara secara rasmi daripada jawatan CEO yang telah disandangnya sejak sekian lama.

Berkongsi kisah tentang perjalanan Alibaba sepanjang 20 tahun, Jack Ma menegaskan bahawa Alibaba tak akan berjaya tanpa pekerja wanitanya. 34% daripada kepimpinan atasan syarikat gergasi ini terdiri daripada kaum wanita manakala 47% daripada keseluruhan pekerjanya juga adalah daripada golongan wanita.

Jadi tak hairanlah kalau Jack Ma menganggap mereka ini penting dalam kejayaan syarikat tersebut. Menurut bilionaire ini lagi, wanita lebih fokus berbanding dengan lelaki walaupun berada dalam tekanan.

Beliau juga percaya yang dunia akan menjadi tempat yang lebih baik jika terdapat lebih banyak pemimpin wanita.

Selain itu juga, Jack Ma juga merupakan seorang yang berpandangan jauh ke hadapan. Bayangkan, beliau telah merancang pengundurannya daripada Alibaba ketika syarikat tersebut baru berusia 5 tahun untuk memberi peluang kepada muka baru.

Beliau mendedahkan bahawa yang beliau pernah digesa untuk meletak jawatan kerana dirinya dianggap tidak berkelayakkan. Ketika itu juga Alibaba menghadapi pelbagai masalah untuk kekal bertahan.

Tetapi lelaki ini masih berdegil untuk memegang jawatan CEO tersebut dan berjanji untuk meletakkan jawatan hanya selepas syarikat tersebut berjaya.

Bermula dari saat itulah Jack Ma mula memikirkan rancangan persaraannya serta yang paling penting siapa yang bakal mewarisi kerusi panas e-commence terkemuka itu.

Jack Ma memperuntukkan masa setahun untuk membina sistem bagi mengenal pasti serta melatih bakal pemimpin yang tepat untuk syarikat tersebut. Lebih menarik lagi sistem ini diinspirasikan daripada pelbagai sistem parlimen termasuk dari Amerika Syarikat dan juga kerajaan Rom.

Nak tahu kenapa Jack Ma bersusah payah membina sistem ini? Ini kerana bagi Jack Ma sesuatu syarikat itu tidak boleh terlalu bergantung kepada hanya seorang pemimpin untuk berjaya, tetapi perlu berpegang kepada sistem, budaya serta pekerja yang ada.

Itulah yang dipelajarinya hasil daripada pemerhatian terhadap gergasi di Jepun dan juga Amerika.

Jadi tak hairanlah Jack Ma berjaya membangunkan Alibaba setanding dengan Amazon dalam tempoh 20 tahun ini. Segalanya dirancang dengan jelas dan teratur dari peringkat awal lagi.

Mungkin kita boleh mempelajari sesuatu daripada kisah menarik beliau ini.

Sumber Rujukan: https://www.businessinsider.my/i-have-a-lot-of-powerful-women-jack-ma-just-shared-alibabas-secret-to-surviving-a-terrible-20-years/

Iklan

Kekuatan Pengaruh Media Sosial Menjadikan Kylie Jenner Bilionaire Termuda Dalam Sejarah Moden

Produk kosmetik merupakan produk yang mempunyai nilai pasaran yang luas di seluruh dunia. Kebanyakan golongan wanita menghabiskan banyak wang ringgit untuk menghiasi diri mereka dengan produk kosmetik walaupun terpaksa membayar mahal bagi memenuhi impian tersebut. Pasaran produk kosmetik juga kelihatan semakin berkembang dari setahun ke setahun akibat permintaan yang semakin bertambah.

Hal yang sama berlaku di Amerika Syarikat, apabila Kylie Jenner telah menjadi seorang bilionaire pada usia yang sangat muda iaitu ketika berusia hanya 21 tahun. Beliau berjaya dengan hanya menjual produk kosmetik secara dalam talian ketika permulaan perniagaanya. Lebih menarik lagi, beliau memintas Mark Zuckerberg yang menjadi billionaire pada usia 23 tahun pada tahun 2008 dan Bill Gates yang menadi billionaire pada usia 31 tahun pada tahun 1987.

Kylie Jenner merupakan seorang selebriti media sosial sebelum membuka perniagaan berasaskan produk kosmetik. Dilahirkan pada tahun 1997 kepada pasangan Kris Jenner yang merupakan selebriti telivisyen dan Bruce Jenner seorang atlet olimpik yang memenangi pingat emas dalam acara olahraga pada tahun 1976, sebelum dia mengisytiharkan menukar jantina pada tahun 2015 menjadi seorang perempuan

Keluarga Kardashian mempunyai rancangan realitinya sendiri dan Kylie telah menyertainya sejak berusia 10 tahun lagi

Dia yang sebelum ini pernah muncul bersama kakaknya iatu Kim Kardashian dalam rancangan realiti televisyen yang berjudul Keeping Up With The Kardashians. Rancangan realiti tersebut mendapat sambutan yang memberangsangkan di Amerika Syarikat, sekaligus mejadikan keluarga Kardashian merupakan di antara keluarga yang paling terkenal di Amerika Syarikat.

Sebelum menjadi seorang selebriti ketika usia remaja, Kylie merupakan seorang ketua pasukan sorak untuk sekolahnya iaitu Sierra Canyon School dan karier pertama pemodelan yang disertainya adalah untuk Syarikat Sear untuk pakain mereka yang bertemakan Crush Your Style. Beliau dibesarkan dengan memiliki keluarga yang terkenal dan dikelilingi dengan kehidupan yang mewah.

Oleh kerana keluarganya sangat terkenal, tempiasnya itu terkena kepada dirinya. Beliau mempunyai pengaruh besar di dalam media sosial, yang merupakan platform yang terbaik untuknya sebelum memulakan perniagaan.

Perbandingan pengaruh yang dimiliki oleh Keylie Jenner di instagram berbanding dengan pengguna yang lain

Bayaran yang diterimanya untuk sekeping review melalui instagramnya mencecah $1 juta. Ini membuktikan bahawa Kylie merupakan selebriti media sosial yang berkelas A di Amerika Syarikat. Ini kerana pengaruh yang dimiliki oleh beliau luar biasa hebatnya, melebihi artis terkenal seperti Beyoncé yang sebelum ini memegang rekod tersebut. Kylie kini mempunyai pengikut seramai 129 juta orang di Instagram!

Produk pertama yang dikeluarkan oleh syarikat Kylie Cosmetic telah memberi impak yang beasr terhadap perniagaan syarikatnya

Menurutnya lagi, pengaruh selebriti yang terdapat di dalam dirinya itu telah membantu meningkatkan jualan barangan kosmetiknya. Dia yang menubuhkan syarikat kosmetik yang diberi nama Kylie Cosmetics pada November 2015 dan menjual gincu pada harga pengenalan iaitu $29 USD dan dijual secara online.

Beliau memulakan perniagaanya dengan berbekalkan modal sebanyak $250,000 USD hasil simpanan daripada kerjayanya sebagai seorang model. Pada hari pelancaran, gincunya itu mendapat tempat di hati para pengikutnya di media sosial. Teknik pengiklanan melalui media sosial benar-benar memberi kelebihan kepada perniagaanya. Produk gincunya itu telah habis stok dalam masa tidak sampai satu minit selepas pelancaranya.

Produk gincu yang dikeluarkanya itu mendapat sambutan yang luar biasa pada permulaan pengenalanya dan dalam tempoh 18 bulan sahaja, Kylie Cosmetic telah mencatatkan jualan sebanyak $420 juta

Beliau mula mengembangkan perniagaannya dengan menambah pelbagai barangan di dalam koleksinya dan mula berkerjasama dengan gedung terkenal iaitu Ulta bagi memasarkan produknya secara fizikal. Dengan kerjasama di antara kedua-dua syarikat ini, ia telah meningkatkan lagi jualan produk Kylie Cosmetic dan juga menaikkan saham Syarikat Ulta secara tidak langsung.

Kylie Jenner yang menjadi penghias majalah Forbes pada tahun lalu kini telah menjadi seorang billionaire pada usia 21 tahun

Dengan pertambahan angka jualan pada tahun lepas, Kylie telah diisytiharkan oleh majalah Forbes sebagai bilionaire termuda pada usia mencecah 21 tahun. Walau bagaimanapun, ramai netizen yang mempertikaikan status tersebut kerana beliau berasal daripada keluarga yang berpengaruh dan atasan, walaupun keluarganya itu bukan berstatus bilionaire.

Kini beliau terus melebarkan sayap perniagaan dan empayarnya ke seluruh pasaran Amerika Syarikat melalui gedung kosmetik Ulta.

Iklan

Das Abdul: Dulu Jurutera, Sekarang Jutawan Bantal

Pernah saya ikuti beberapa seminar perniagaan, rata-rata peniaga membawa produk mereka sendiri. Salah seorang daripada peserta tersebut membawa bantal.

Rupa-rupanya beliau adalah ejen bagi produk bantal tersebut. Katanya itu adalah bantal hotel ala tujuh bintang.

Saya terfikir sejenak, bolehkah maju dengan bisnes bantal ni?

Beberapa tahun berlalu, saya dapati produk wanita mempunyai saingan yang tinggi. Kemudian saya terfikir, kalaulah beberapa tahun yang lalu, kita jual bantal.

Permintaannya mungkin tinggi sehingga sekarang. Tambah-tambah lagi kalau bantal tersebut berkualiti dan lain daripada produk bantal yang lain.

Hal ini membuatkan saya terfikir, siapa punya bisnes sebenarnya produk bantal hotel tu? Bila dikaji dan diselidik, rupa-rupanya pemilik perniagaan bantal ‘hotel tujuh bintang’ ini sudah pun bergelar jutawan dan dulunya merupakan seorang jurutera!

Kisah Das Abdul, Usahawan Bantal ‘Hotel Tujuh Bintang’

Das Abdul adalah seorang jurutera yang pernah kehilangan pekerjaan, namun kini beliau adalah seorang jutawan usahawan bantal ‘Hotel Tujuh Bintang’. Siapa sangka kan?

Bau-baru ini, beliau turut terpilih sebagai penerima Anugerah Superbrand Malaysia 2019 Edisi ke-11 di kalangan 28 jenama tempatan yang lain. 

Bermula sebagai seorang jurutera setelah tamat pengajian di Universiti Tun Hussein Onn (UTHM) dalam Ijazah Kejuruteraan, beliau terpaksa meninggalkan kerjaya tersebut di atas masalah kewangan yang dihadapinya ketika itu. Kesusahan yang dialaminya amat perit jika difikirkan pada ketika itu.

Mula Berniaga Kecil-Kecilan

Atas desakan hidup, Das Abdul mula berniaga kecil-kecilan di but kereta. Mentor beliau pernah berkata ‘Guna apa sahaja yang ada di tangan untuk berniaga’. Ianya telah mencetuskan ilham kepadanya untuk berniaga bantal memandangkan hanya bantal berada di tangan beliau pada ketika itu.

Dengan niat dan semangatnya untuk membantu lebih ramai orang bagi mendapatkan bantal yang selesa dan terbaik, kini bantal jenama beliau telah mendapat permintaan tinggi dari Malaysia, Brunei, Indonesia dan Singapura. Jualannya juga telah melebihi RM1 juta.

Tips Perniagaan: Sedikit Demi Sedikit

Das Abdul mula berniaga sedikit demi sedikit, dari bawah naik perlahan-lahan. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit katanya. Pada mulanya, berniaga bantal di Car Boot Sale, jumlah bantal terjual hanyalah 20 biji sahaja.

Kemudian, beliau mengaplikasikan teknik pemasaran yang diajar oleh gurunya, dan 500,000 biji bantal telah terjual.

Kini, purata bantal terjual setiap bulan adalah 30 ribu sehingga 40 ribu sebulan. Dalam tempoh 3 tahun sahaja, mereka telah mempunyai lebih daripada 2,000 orang ejen di seluruh negara. 

Bagi mengembangkan produk mereka di pasaran, lebih daripada 13 jenis bantal telah dipasarkan.

Variasi Dan Kualiti Produk Bantal Das Abdul GLobal (DAG)

DAG telah mengeluarkan produk bantal yang berkualiti dan selesa untuk semua pengguna kelengkapan bilik tidur di Malaysia. Kualiti produk bantal yang diterapkan adalah ia mudah dicuci, sangat lembut, tahan lasak, anti alergik dan tidak panas. 

Paling istimewa, bantal Tujuh Bintang ini tidak busuk dan lembik jika terperangkap dengan kelembapan habuk dan sebagainya. Memang sesuailah dengan tagline mereka iaitu “Sleep Like A King”.

Demi meningkatkan kualiti produk beliau, Das Abdul telah meletakkan nama ‘Tujuh Bintang’ sempena produk yang amat berkualiti seakan hotel tujuh bintang, serta servis yang diberikan oleh mereka juga amat berkualiti. 

Di antara servis yang dimaksudkan adalah servis penghantaran, harga, layanan mesra dan sistem sokongan. Misi DAG adalah untuk memastikan pengguna dapat tidur dengan nyenyak dan berkualiti setiap hari.

Kecekapan Kumpulan Das Dalam Perniagaan

Dulu bergelar jurutera, pastinya Das Abdul mempunyai pengalaman yang boleh diaplikasikan ke dalam perniagaan. Begitu juga dengan kumpulan mereka yang sangat aktif memberi buah fikiran, idea serta menjalankan tanggungjawab dengan baik. 

Dengan kejayaan mendapatkan ejen yang ramai serta kakitangan HQ seramai 20 orang, DAG lebih berkembang maju sehingga ke hari ini.

Das Abdul mengakui bahawa kejayaannya menjual bantal ini adalah berkat sokongan daripada isteri tersayang, iaitu Puan Sapinah Muhammad yang juga merupakan Co-Founder DAG.

Sebenarnya tiada apa yang tak mustahil. Semuanya boleh menjadi realiti jika seseorang itu sentiasa berusaha dan meletakkan matlamatnya untuk jadi nombor satu.

Sumber RujukanDas Abdul Global

Iklan

Tahukah Anda, Wanita Terkaya Di Amerika Syarikat Bergaji RM383,058 Sejam?

Memang tak disangka-sangka sekali bila kita dapat tahu mengenai wanita terkaya di Amerika Syarikat, termasuk jumlah bersih pendapatan mereka. Ianya mencerminkan bertapa berwawasannya kaum wanita pada masa kini. Kemunculan wanita sebagai pemimpin dalam bidang keusahawanan semakin meningkat sejak beberapa dekad yang lalu, namun kini kaum wanita, mula mengambil alih kepimpinan utama syarikat-syarikat gergasi di seluruh dunia.

Di antaranya bidang bioteknologi, kosmetik, dunia perniagaan dan sebagainya, penuh dengan wanita yang berjaya dan berinspirasi.

Wanita semakin lebih dominan sejak akhir-akhir ini. Peranan ketua pegawai eksekutif (CEO) semakin meningkat, dan mengangkat martabat wanita agar lebih dihormati sebagai seorang pemimpin.

Tahun lalu menyaksikan senarai nama besar wanita di FTSE 100 semakin bertambah. Sebagai contoh, Dame Carolyn McCall yang dilantik  menjadi CEO ITV pada tahun 2017 dan Alison Brittain yang menjadi ketua Whitbread group; yang memiliki jenama seperti Costa Coffee dan Premier Inn, serta ramai lagi.

Sumber: Forbes

Senarai wanita Forbes paling kaya bagi tahun 2019 terdiri daripada 80 wanita dari seluruh Amerika Syarikat. Hanya empat wanita berkulit hitam yang muncul dalam senarai Forbes wanita terkaya berwarganegara Amerika Syarikat.

Disebabkan inilah RS Components, terpanggil untuk melakukan analisa mengenai, berapakah tempoh masa yang diambil untuk seorang wanita terkaya di dunia menyemai purata pendapatan tahunan individu di Amerika Syarikat. Oleh kerana data tersebut di pamerkan, maka telah mendedahkan dalam tajuk utama artikel mereka bahawa, sesetengah wanita terkaya di dunia hanya memerlukan masa sejam untuk menyemai atau menandingi purata pendapatan tahun seseorang.

Dianne Hendricks, Wanita Terkaya Dunia

Tempat pertama senarai wanita paling terkaya di Amerika Syarikat adalah Dianne Hendricks. Seorang billionaire yang berumur 72 tahun. Namun aset peribadi beliau menurun sebanyak $8 juta berbanding tahun 2018.

Aset kekayaan beliau bersamaan lebih kurang $6.3 billion, iaitu bersamaan 2 kali ganda lebih dari Lynda Resnick, atau 3 kali ganda lebih dari Thai Lee, dan hampir 4 kali ganda lebih banyak dari aset kekayaan Peggy Cherng.

Hendricks mempunyai pendidikan peringkat diploma. Selepas beliau menamatkan persekolahannya beliau memulakan kerjaya dan telah mengambil tempoh selama kurang dari  20 tahun untuk menjadi pengasas kepada ABC Supply (di antara syarikat pemborong dan pengedar yang terbesar di Amerika Syarikat).

Pendapatan beliau sejam bersamaan $91,324 (atau pun sebanyak 383,058.52MYR), iaitu melebihi $34,808 purata pendapatan tahunan seorang rakyat Amerika. Pada masa kini purata pendapatan sejam di Amerika Syarikat sebanyak $28.11. Ini bermakna seseorang rakyat Amerika perlu bekerja sebanyak 8 jam sehari selama 406 hari untuk menyamai pendapatan beliau dalam sehari.

Di antara petikan emas beliau yang popular ialah:

“I don’t have heroes, exactly, but I do have people I hold in high respect. Ronald Reagan, for example, stood for ideals that I value: integrity, patriotism and a fundamental belief in goodness and capabilities of mankind”

Adakah anda seorang wanita di Malaysia, dan mendapat inspirasi daripada kejayaan dan kehebatan beliau?

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!