Pelajar Sekolah Rendah di China Diajar Tentang Pasaran Saham

Melentur buluh biarlah dari rebungnya. Kita di sekolah sibuk belajar untuk menjawab soalan peperiksaan, lagi banyak A yang kita perolehi, lagi bagus.

Kalau tak dapat banyak A dalam peperiksaan, dikatanya budak tersebut tiada masa depan.

Lebih menyedihkan lagi, selama ini kita langsung tak didedahkan dengan subjek perancangan kewangan di peringkat sekolah atau universiti. Disebabkan inilah kita sering ketinggalan di belakang daripada segi ilmu berkaitan kewangan dan pelaburan. Mungkin subjek seperti Sains Kekayaan patut diperkenalkan bagi mendidik anak-anak kita cara yang betul dalam mengumpul kekayaan.

TERKINI : Kami dimaklumkan subjek Matematik Tingkatan 3 tahun ini (2019) mengandungi topik Matematik Pengguna: Simpanan dan Pelaburan, Kredit dan Hutang.

Di negara China, Menteri Pendidikan mereka akan bekerjasama dengan pengawal selia bagi meningkatkan tahap celik kewangan di kalangan anak muda.

Mula Dengan Pelajar Sekolah Rendah

Khabarnya, buku-buku teks sekolah rendah di China bakal mengandungi definisi-definisi terma seperti ROE, PE Ratio, DCF, Dividend Yield dan yang seangkatan dengannya. Ini selaras dengan langkah negara yang sedang mengadakan kempen kesedaran bagi para pelabur.

Kempen ini bertujuan untuk mengubah pandangan rakyat dan meningkatkan pemahaman orang ramai berkenaan pasaran sekuriti dan futures, bermula dengan buku teks peringkat sekolah rendah dan menengah.

Sudah bertahun lamanya, golongan pencen dan kurang ilmu berkenaan pelaburan di China, hilang wang mereka akibat daripada skim-skim pelaburan yang tidak sah. Malah ada juga yang membunuh diri akibat daripada kerugian hampir $40,000 kerana ditipu.

Sumber: The Guardian

Sama Macam Apa Yang Berlaku Di Malaysia

Percaya atau tidak, Malaysia juga mengalami masalah yang serupa di China. Akibat kurangnya ilmu berkaitan kewangan, maka rakyat Malaysia seringkali gagal merancang kewangan sendiri dan keluarga.

1. Tak Percaya Dengan Perlindungan Takaful

Mengikut statistik, Hanya 15% Rakyat Malaysia Ada Takaful. Ianya adalah satu statistik yang sangat menyedihkan. Perlindungan merupakan perkara yang paling asas patut ada, tapi masih ramai lagi yang tidak mempunyainya.

Salah ejen Takaful ke? Atau salah produk Takaful?

2. Tak Percaya Dengan Simpanan

Kita disarankan untuk mempunyai simpanan sebanyak 3-6 bulan daripada gaji bulanan kita. Kalau kita mempunyai gaji sebanyak RM3,000, pastikan ada simpanan sebanyak RM9,000 ke RM18,000 untuk bersedia dengan sebarang musibah.

Tetapi Bank Negara Malaysia (BNM) sendiri menyatakan bahawa: 3 daripada 4 rakyat Malaysia tidak mampu menyediakan RM1,000 jika berlaku kecemasan.

Salah telefon pintar mahal ke? Salah kereta mahal ke? Atau salah gaji minimum?

3. Senang Percaya Dengan Skim Cepat Kaya

Bila bercerita tentang pelaburan, memang mengujakan. Boleh dikatakan topik yang paling hangat untuk dibawa perbincangan adalah topik menggandakan duit (pelaburan). Habis tu kenapa kita masih nak pergi join skim cepat kaya?

Tak dapat beza lagikah antara pelaburan dengan peleburan? Cuba baca lagi berkenaan Kerugian Dianggar RM3.8 bilion. PDRM Dedahkan 30 Syarikat Tawar Skim Tidak Sah. Kalau ada kenalan kita atau saudara mara yang dah kena tipu, janganlah ‘dibodohkan’ mereka, ajaklah mereka baca MajalahLabur.com.

Hampir sejuta rakyat Malaysia tertipu dengan skim-skim penipuan. Ini yang dilaporkan, yang tidak dilaporkan agak-agaknya banyak lagi tak?

Salah scammer ke semua tu?

Berjinak-jinaklah Dengan Pelaburan Saham Patuh Syariah

Kalau betul nak buat duit, kita ada 689 saham PATUH SYARIAH yang boleh dipilih dekat Bursa Malaysia. Nak mula melabur kena ada akaun CDS je. Dah ada akaun CDS ke belum?

Kalau belum, jemput baca Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senarai Terkini Saham Patuh Syariah (November 2023)

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) baru saja mengeluarkan senarai kemas kini sekuriti patuh Syariah yang berkuatkuasa 24 November 2023. Aktiviti ini pada kebiasaannya akan dijalankan pada bulan Mei dan November setiap tahun.

Ada beberapa nama-nama besar yang kini dah tak patuh syariah.

Senarai Terkini Saham Patuh Syariah

Jom kita tengok syarikat-syarikat yang baru masuk dalam senarai saham patuh syariah pada bulan November 2023.

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Ada sebanyak 31 syarikat kini sudah diklasifikasi sebagai patuh syariah, termasuklah yang baru IPO seperti Cloudpoint, Daythree Digital, Edelteq, KGW, Minox International, MST Golf, Radium Development, Skyworld Development, SSF Home dan Synergy House.

Antara nama-nama popular yang kini masuk ke dalam senarai saham patuh syariah pada bulan November 2023 adalah seperti UCrest, Advance Synergy dan Impiana Hotels .

Berikut pula merupakan saham-saham yang terkeluar daripada senarai patuh syariah yang terkini.

Jumlah keseluruhan yang terkeluar daripada senarai patuh syariah ada sebanyak 26 syarikat. Contohnya Advancecon, Pansar dan SCGM Berhad.

Senarai Terkini Saham Tidak Patuh Syariah

808 Atau 82% Saham Di Bursa Malaysia Adalah Patuh Syariah, Peningkatan Bilangan Sekuriti Daripada Mei 2023 Lalu

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Apa nak buat kalau saham yang kita beli sebelum ini patuh Syariah, tapi bukan lagi patuh Syariah?

1. Saham Patuh Syariah Jadi Tidak Patuh Syariah, Harga Melebihi Pelaburan Pokok

2. Saham Patuh Syariah Jadi Tidak Patuh Syariah, Harga Kurang Daripada Pelaburan Pokok

Macam Mana Nak Kenal Saham Patuh Syariah?

Selain daripada merujuk di laman web Suruhanjaya Sekuriti, kita juga boleh tengok di trading platform dan akan ada simbol yang membezakannya dengan saham-saham syarikat yang tidak patuh syariah.

Contohnya ada simbol ‘[S]’ atau simbol bulat kecil [°] di sebelah nama saham.

Sumber rujukan: Suruhanjaya Sekuriti

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee