Pengenalan Nisbah Kewangan (Financial Ratio)

Apabila membuat pelaburan, menganalisis maklumat penyata kewangan (juga dikenali sebagai analisis kuantitatif), adalah salah satu, jika bukan unsur yang paling penting dalam proses analisis fundamental. Pada masa yang sama, jumlah nombor besar dalam penyata kewangan syarikat boleh membingungkan dan menakutkan ramai pelabur. Dengan melalukak analisis nisbah kewangan, anda boleh meraih keuntungan daripadanya.

Antara berpuluh-puluh nisbah kewangan yang ada, kami telah memilih 7 ukuran yang paling relevan dengan proses pelaburan seperti berikut:

1. Margin Keuntungan Kasar (Gross Profit Margin)

Ianya merupakan metrik kewangan yang digunakan untuk menilai model kesihatan dan perniagaan kewangan syarikat dengan mendedahkan perkadaran wang yang tersisa daripada hasil selepas perakaunan untuk kos barang yang dijual.

Margin Keuntungan Kasar = (Pendapatan – Kos Barangan Yang Dijual) / Jumlah Hasil

2. Margin Keuntungan Bersih (Net Profit Margin)

Ianya adalah sama dengan jumlah pendapatan atau keuntungan bersih selepas ditolak segala perbelanjaan.

Margin Keuntungan Bersih = (Pendapatan Bersih / Pendapatan) X100

3. Pulangan ke atas Ekuiti (Return on Equity)

Ianya merupakan ukuran prestasi kewangan yang dikira dengan membahagikan pendapatan bersih dengan ekuiti pemegang saham.

ROE juga dilihat sebagai betapa cekapnya pengurusan syarikat berupaya menjana keuntungan dengan pelaburan daripada pemegang saham.

Pulangan Ekuiti = Pendapatan Bersih / Ekuiti Pemegang Saham Purata

4. Nisbah Semasa (Current Ratio)

Ialah nisbah kecairan yang mengukur keupayaan syarikat untuk membayar liabiliti jangka pendek dan jangka panjang. Untuk mengira nisbah, penganalisis membandingkan aset semasa berbanding liabiliti semasa.

Aset semasa termasuk tunai, inventori dan aset lain yang dijangka akan menjadi wang tunai dalam tempoh kurang daripada setahun.

Liabiliti semasa termasuk gaji, cukai yang perlu dibayar, dan hutang jangka panjang.

Nisbah Semasa = Aset Semasa / Liabiliti Semasa

5. Nisbah Aliran Tunai-ke-Hutang (Debt to Cash Flow Ratio)

Nisbah aliran tunai-ke-hutang adalah nisbah aliran tunai syarikat dari operasi berbanding jumlah hutangnya.

Nisbah ini adalah jenis nisbah liputan, dan boleh digunakan untuk menentukan berapa lama syarikat akan mengambil alih hutangnya jika ia menumpukan semua aliran tunainya kepada pembayaran balik hutang

Aliran tunai digunakan berbanding pendapatan kerana aliran tunai memberikan anggaran yang lebih baik tentang keupayaan syarikat untuk membayar balik liabilitinya.

Nisbah Aliran Tunai-ke-Hutang = Jumlah Hutang / Aliran Tunai Operasi

6. Nisbah Gearing Bersih (Net Gearing Ratio)

Adalah nisbah kewangan yang membandingkan hutang syarikat relatif kepada metrik kewangan yang berbeza, seperti jumlah ekuiti.

Pelabur kadang-kadang menggunakan jenis nisbah sebegini untuk menilai sejauh mana sebuah syarikat dapat bertahan dalam kemelesetan ekonomi.

Gearing merupakan leverage syarikat, yang bermaksud berapa banyak pembiayaan perniagaan datang daripada pemiutang (pemegang hutang) berbanding pemilik syarikat (pemegang saham).

Nisbah Gearing Bersih = (Jumlah Hutang – Aliran Tunai Syarikat) / Ekuiti

7. Hasil Dividen (Dividend Yield)

Menunjukkan nisbah dividen tahunan syarikat berbanding harga sahamnya. Lagi tinggi nilai ini, lagi banyak dividen yang diperolehi pemegang saham.

Hasil Dividen = Dividen Seunit Saham / Harga Saham

Sumber Rujukan: Bursa Malaysia

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Sebab Kenapa ‘Japanese Candlestick’ Masih Relevan Sehingga Ke Hari Ini

Dalam cerita klasik masyarakat China (莊子 外 篇), ada satu kisah tentang seekor burung bernama Yuanchu (鹓 鶵), yang membawa maksud seekor burung yang luar biasa ataupun phoenix muda.

Diringkaskan cerita, Yuanchu adalah merupakan burung yang gemar berpindah-randah menyeberangi lautan demi lautan dan sering berhijrah. Disebabakan Yuanchu sering menempuh jarak yang jauh, ia sering berehat pada sebatang pokok yang tinggi.

Menurut lagenda, Yuanchu tidak akan hinggap pada mana-mana pokok melainkan ianya pokok permaisuri (pohon paulownia). Apabila lapar, ia tidak akan memakan apa-apa kecuali buah buluh tanpa menghiraukan betapa laparnya seekor Yuanchu. Dan ia tidak minum, melainkan air manisan dari Amrita Spring tanpa menghiraukan betapa hausnya ketika itu.

Percayakah anda, kita tidak boleh menyalahkan burung (Yuanchu), kerana mempunyai sikap sombong dan selera tertentu. Yuanchu hanya mewarisi gaya kehidupannya yang unik berdasarkan pengalaman bertahun-tahun, dan warisan itu telah diturunkan sejak beberapa generasi spesies burung tersebut yang telah lalu.

Faktor lain adalah kerana gaya hidup tersebut penting untuk melindungi diri mereka daripada risiko atau bahaya yang bakal berlaku jika mereka tidak konsisten mengamalkannya.

Jika diperhalusi dalam dunia pelaburan dan perdagangan, ianya hampir serupa seperti kisah hidup Yuanchu.

Sebagai contoh, kita tidak seharusnya membeli saham hanya kerana harganya yang murah tanpa membuat sebarang kajian atau analisa teknikal yang lebih mendalam dan juga analisa fundamental.

Disebabkan inilah, wujudnya Japanese candlestick untuk membuat penilaian sejauh mana tindakan yang bakal kita ambil adalah bersesuaian dengan keadaan semasa dan masa hadapan.

Bagi merungkainya dengan lebih mendalam, berikut adalah sebab-sebab kenapa Japanese candlestick masih relevan sehingga hari ini:

1. Petunjuk Utama (Leading Indicator)

Sebab utama ianya menjadi panduan utama dalam analisa teknikal adalah kerana ia mempunyai kemampuan untuk menunjukkan isyarat pertukaran arah dengan lebih mudah, pantas dan ringkas berbanding analisa teknikal yang berasal dari negara barat.

Disebabkan kelebihan Japanase candlestick inilah, ianya kini menjadi rujukan utama dalam para analisa teknikal sehingga ke hari ini. Dengan sekali imbas, candlestick mampu menceritakan arah pergerakan harga saham yang bakal berlaku. 

2. Gambaran Yang Menarik (Pictorial)

Setiap formasi Japanese candlestick akan memberikan gambaran yang menarik, dan sangat mudah difahami. Dalam setiap formasi Japanese candlestick tersebut menggambarkan keadaan psikologi pelabur atau pedagang berdasarkan jangka masa yang telah ditetapkan, sekaligus dapat kita membuat keputusan dengan lebih baik.

Kelebihan lain adalah ianya mempunyai nama yang unik bagi menggambarkan mesej di sebalik formasi candlestick tersebut. Di antara nama-nama candlestick yang popular adalah ‘hangman, hammer, shooting star, dark cloud cover, engulfing’ dan banyak lagi.

3. Serba Boleh

Ianya juga serba boleh kerana ia boleh digunakan sendirian atau digabungkan dengan tools analisa teknikal Barat seperti indikator relative strength index (RSI), Bollinger Band, MACD dan bermacam-macam lagi.

Japanese candlestick menggunakan rujukan data harga sepenuhnya sama seperti carta bar.

4. Boleh Digunakan Pada ‘Time Frame’ Berbeza

Japanese candlestick boleh digunakan dalam mana-mana time-frame, ianya terserah kepada kita. Jika nak trade jangka masa pendek atau sederhana, boleh guna time-frame 15 minit, 30 minit, 1 jam dan sebagainya.

Jika kita nak melabur untuk jangka masa yang lebih panjang, boleh guna time frame sehari (daily) atau seminggu (weekly) ke atas.

5. Fleksibel

Japanese candlestick boleh digunakan dalam apa jua jenis pasaran atau instrumen pelaburan seperti saham, futures, komoditi, aset digital (crypto currency) dan sebagainya.

Jika seseorang nak buat analisa teknikal terhada negara luar seperti Amerika Syarikat, Brazil, Jerman, China dan sebagainya juga boleh dilakukan.

6. Telah Diuji Dan Terbukti

Japanese candlestick telah digunapakai generasi demi generasi selama ratusan tahun di negara Jepun. Sehinggakan hari ini, para analisa masih menggunakannya.

Nak belajar mengenai Japanese candlestick dengan lebih mendalam?

Semua yang anda perlu tahu untuk meraih pulangan yang baik di pasaran saham… dengan meminimakan risiko kerugian.

Kami juga tidak menjanjikan yang anda akan confirm buat untung gila-gila selepas belajar teknik ini. Tetapi jika anda mencari teknik yang boleh memberi pulangan yang konsisten, maka wajib dapatkan video ini.

Ini 3 masalah utama sebelum berjaya buat duit dekat pasaran saham

1. Tak tahu nak beli saham apa?
2. Bila boleh beli saham?
3. Bila kena jual saham tu?

Sebenarnya semua ini boleh terjawab jika pandai baca Candlestick.

Jadi khas untuk memudahkan anda, kami hasilkan video Masterclass sulung.

CANDLESTICK SAHAM
bersama Tuan Haji Zainal Ariffin bin Osman
(MSTA, CFTE, IFTA, UKSTA, MATA)

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI VIDEO INI

1. Pengenalan kepada ‘Price Action’

2. Bagaimana mengukur kekuatan Price Action dengan candlestick?

3. Bullish Candlestick pattern yang menunjukkan harga akan beralih arah

4. Bearish reversal pattern

5. Peranan volume untuk mengesahkan pergerakan candle

6. Candlestick trading setup

7. Cara menggunakan candlestick dengan trend dan oscillator

8. Cara menggunakan candlestick dengan RSI

Sekejap, belum habis lagi…

✅ BONUS

1. Penggunaan Heiken Ashi
2. Candlestick pattern Screener
3. Set target menggunakan candlestick
4. Set stop loss menggunakan candlestick

Speaker memang otai, modul pun terbaik.

InshaAllah video pembelajaran secara santai ini dapat bantu anda memahami Analisis Teknikal (TA) yang selalu disebut oleh sifu-sifu saham.

Yang penting, video ini sesuai sangat untuk pelabur dan pedagang saham newbie. Boleh tengok ulang-ulang sampai faham.

KINI DIBUKA UNTUK PRE-ORDER!

Kepada yang bertindak awal, ada harga istimewa menanti, cepat klik:

➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham

DISCLAIMER: Program ini bertujuan pendidikan sahaja. Program ini tidak melibatkan sebarang aktiviti mengumpul duit untuk urusan pelaburan. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur saham adalah keputusan anda.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!