Pengenalan Nisbah Kewangan (Financial Ratio)

Apabila membuat pelaburan, menganalisis maklumat penyata kewangan (juga dikenali sebagai analisis kuantitatif), adalah salah satu, jika bukan unsur yang paling penting dalam proses analisis fundamental. Pada masa yang sama, jumlah nombor besar dalam penyata kewangan syarikat boleh membingungkan dan menakutkan ramai pelabur. Dengan melalukak analisis nisbah kewangan, anda boleh meraih keuntungan daripadanya.

Antara berpuluh-puluh nisbah kewangan yang ada, kami telah memilih 7 ukuran yang paling relevan dengan proses pelaburan seperti berikut:

1. Margin Keuntungan Kasar (Gross Profit Margin)

Ianya merupakan metrik kewangan yang digunakan untuk menilai model kesihatan dan perniagaan kewangan syarikat dengan mendedahkan perkadaran wang yang tersisa daripada hasil selepas perakaunan untuk kos barang yang dijual.

Margin Keuntungan Kasar = (Pendapatan – Kos Barangan Yang Dijual) / Jumlah Hasil

2. Margin Keuntungan Bersih (Net Profit Margin)

Ianya adalah sama dengan jumlah pendapatan atau keuntungan bersih selepas ditolak segala perbelanjaan.

Margin Keuntungan Bersih = (Pendapatan Bersih / Pendapatan) X100

3. Pulangan ke atas Ekuiti (Return on Equity)

Ianya merupakan ukuran prestasi kewangan yang dikira dengan membahagikan pendapatan bersih dengan ekuiti pemegang saham.

ROE juga dilihat sebagai betapa cekapnya pengurusan syarikat berupaya menjana keuntungan dengan pelaburan daripada pemegang saham.

Pulangan Ekuiti = Pendapatan Bersih / Ekuiti Pemegang Saham Purata

4. Nisbah Semasa (Current Ratio)

Ialah nisbah kecairan yang mengukur keupayaan syarikat untuk membayar liabiliti jangka pendek dan jangka panjang. Untuk mengira nisbah, penganalisis membandingkan aset semasa berbanding liabiliti semasa.

Aset semasa termasuk tunai, inventori dan aset lain yang dijangka akan menjadi wang tunai dalam tempoh kurang daripada setahun.

Liabiliti semasa termasuk gaji, cukai yang perlu dibayar, dan hutang jangka panjang.

Nisbah Semasa = Aset Semasa / Liabiliti Semasa

5. Nisbah Aliran Tunai-ke-Hutang (Debt to Cash Flow Ratio)

Nisbah aliran tunai-ke-hutang adalah nisbah aliran tunai syarikat dari operasi berbanding jumlah hutangnya.

Nisbah ini adalah jenis nisbah liputan, dan boleh digunakan untuk menentukan berapa lama syarikat akan mengambil alih hutangnya jika ia menumpukan semua aliran tunainya kepada pembayaran balik hutang

Aliran tunai digunakan berbanding pendapatan kerana aliran tunai memberikan anggaran yang lebih baik tentang keupayaan syarikat untuk membayar balik liabilitinya.

Nisbah Aliran Tunai-ke-Hutang = Jumlah Hutang / Aliran Tunai Operasi

6. Nisbah Gearing Bersih (Net Gearing Ratio)

Adalah nisbah kewangan yang membandingkan hutang syarikat relatif kepada metrik kewangan yang berbeza, seperti jumlah ekuiti.

Pelabur kadang-kadang menggunakan jenis nisbah sebegini untuk menilai sejauh mana sebuah syarikat dapat bertahan dalam kemelesetan ekonomi.

Gearing merupakan leverage syarikat, yang bermaksud berapa banyak pembiayaan perniagaan datang daripada pemiutang (pemegang hutang) berbanding pemilik syarikat (pemegang saham).

Nisbah Gearing Bersih = (Jumlah Hutang – Aliran Tunai Syarikat) / Ekuiti

7. Hasil Dividen (Dividend Yield)

Menunjukkan nisbah dividen tahunan syarikat berbanding harga sahamnya. Lagi tinggi nilai ini, lagi banyak dividen yang diperolehi pemegang saham.

Hasil Dividen = Dividen Seunit Saham / Harga Saham

Sumber Rujukan: Bursa Malaysia

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bursa Malaysia Derivatives Lancar Kontrak Hadapan Indeks Mini FTSE Bursa Malaysia Mid 70 (FM70)

Anak syarikat Bursa Malaysia Bhd, Bursa Malaysia Derivatives Bhd, dijadual melancarkan kontrak niaga hadapan mini pertama, Kontrak Hadapan Indeks Mini FTSE Bursa Malaysia Mid 70 (FM70) pada Isnin ini.

FM70 adalah kontrak niaga hadapan berdenominasi ringgit yang menjejaki Indeks FTSE Bursa Malaysia Mid 70 (FBM Mid 70) sebagai instrumen pendasarnya, memberikan pendedahan kepada semua 70 syarikat FBM Mid 70 melalui kontrak niaga hadapan tunggal.

Ketua Pegawai Eksekutif Bursa Malaysia, Datuk Seri Tajuddin Atan, berkata FM70 direka untuk membuat dagangan dalam pasaran derivatif boleh diakses oleh asas pelabur runcit yang lebih meluas dengan margin permulaan atau kos permulaan pelaburan yang agak rendah.

“Oleh kerana ia menjejaki FBM Mid 70, kontrak FM70 pada dasarnya membolehkan pelabur untuk berdagang dan melabur dalam potensi gabungan kumpulan syarikat ini yang membentuk sebahagian daripada 100 syarikat teratas yang tersenarai di bursa,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Nilai kontrak bersamaan dengan mata indeks FBM Mid 70 yang didarab dengan RM2, yang pada masa ini membawa nilai kontrak kepada kira-kira RM30,000.

Menyasarkan pelabur runcit, FM70 mempunyai margin awal yang rendah sebanyak RM800, berbanding dengan produk niaga hadapan indeks ekuiti lain seperti kontrak Hadapan FTSE Bursa Malaysia KLCI (FKLI) pada margin awal sebanyak RM4,000.

“Kontrak niaga hadapan mini ini tidak memerlukan kerja untuk menyelidik sesuatu syarikat individu untuk melabur dan sesuai untuk pelabur sibuk mencari pilihan pelaburan alternatif di luar pasaran sekuriti. Ia selaras dengan hasrat kami untuk mengembangkan rangkaian produk dalam ruang derivatif ekuiti,” kata Tajuddin.

Pelabur juga dapat menjual pendek FM70 dan memanfaatkan peluang arbitraj yang timbul daripada perbezaan harga antara FM70 dan indeks pendasar.

Selain itu, FM70 boleh digabungkan dengan FKLI untuk pendedahan bersama kepada 100 syarikat teratas di Malaysia, atau digunakan untuk hubungan atau penyebaran dagangan dengan FKLI untuk memanfaatkan tempoh penyebaran dan penumpuan kedua-dua indeks pendasar.

-BERNAMA

Sumber: Berita Harian

Kami juga bawakan sedikit info daripada Bursa Marketplace berkenaan FM70 ini seperti di bawah:

How to Long (Buy) an FM70 contract?

How to Short (Sell) an FM70 contract?

Hubungi Broker Derivatif Anda Hari Ini

Sumber: Bursa Malaysia

*Kontrak Hadapan Indeks Mini FTSE Bursa Malaysia Mid 70 (FM70) tak Patuh Syariah ya, boleh tengok produk-produk derivatif yang lain termasuklah Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah (FCPO) yang Patuh Syariah.

Iklan

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Suku Pertama (Q1) 2019

Sekejap saja kan dah masuk bulan April 2019? Pejam celik pejam celik, sekejap saja masa berlalu.

Prestasi FBMKLCI sepanjang suku pertama setakat ini mengecewakan, dengan Pasaran Saham Malaysia Merupakan Satu-satunya di Asia Yang Jatuh Tahun Ini.

Sumber: Trading View

Indeks FBMKLCI 2 Januari 2019: 1,668.10 Mata

Indeks FBMKLCI 22 Februari 2019 Paras Tertinggi Suku Pertama: 1,732.30 Mata

Indeks FBMKLCI 28 Mac 2019 Paras Terendah Suku Pertama: 1,638.70 Mata

Indeks FBMKLCI 29 Mac 2019: 1,643.60 Mata

Penurunan Tiga Bulan: –24.50 Mata atau -1.47%

Walaupun pasaran saham diselubungi ketidaktentuan dan kita dapat saksikan bagaimana jerung-jerung luar negara membawa keluar duit mereka, itu tidak bermakna tiada saham syarikat yang cemerlang. Tengok saja senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Untuk Suku Pertama (Q1) 2019 seperti berikut:

Sumber: Screener iSaham

1. Petra Energy

Sumber: Bursa Marketplace

2. Zelan Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

3. GETS Global

Sumber: Bursa Marketplace

4. Dayang Enterprise Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

5. Naim Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

6. Scomi Energy Services

Sumber: Bursa Marketplace

7. PCCS Group

Sumber: Bursa Marketplace

8. IFCA MSC

Sumber: Bursa Marketplace

9. Komarkcorp Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

10. Damansara Realty

Sumber: Bursa Marketplace

Suku Pertama 2019 Yang Mengecewakan

Walaupun pasaran saham global mencatatkan kenaikan, sayangnya Bursa Malaysia tidak ikut trend dunia. Namun begitu, kalau kita bijak membuat analisa dan Technical Analysis, pastinya kita boleh mengaut keuntungan walaupun market suram.

Senarai di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance (Last Quarter) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti 52 Weeks High Screener, All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, Magic Formula Investing dan banyak lagi.

Iklan

Pasaran Nasdaq Dan Emas Breakout

Minggu lalu pasaran Nasdaq Composite telah mencapai paras 11,126.04 sebelum ditutup pada hari Jumaat di paras dagangan 11,010.98. Ianya merupakan harga tertinggi dalam sejarah setakat minggu ini.

Laporan-laporan kewangan dari syarikat-syarikat gergasi dalam sektor industri teknologi membantu membawa harga tersebut ke paras yang tinggi.

Di sepanjang tahun ini, index pasaran Nasdaq Composite telah naik lebih 21% berbanding index pasaran S&P 500 yang hanya naik 2.99%, manakala index pasaran Dow Jones masih di bawah paras negatif -4.97%. 

Walaubagaimanapun, index pasaran S&P 500 nampaknya akan mengikut jejak Nasdaq seperti yang dapat digambarkan oleh pergerakan harga di bawah. Ianya telah menembusi paras rintangan 3,200 dan kini sedang bergerak secara konsisten untuk memecah paras rintangan 3,393.57 (harga tertinggi sebelum Covid-19).

Penukaran sektor (sector rotation) dijangka berlaku jika S&P 500 mampu memecah paras rintangan seterusnya. Kita akan dapat melihat sektor ‘value investing’ mula naik semula akibat dari krisis wabak Covid-19.

Setakat ini, sektor ‘growth investing’ menguasai pasaran sejak bermulanya wabak tersebut. 

Wall Street pada lazimnya akan mengukur pergerakan pasaran komoditi serta Index US Dollar untuk membuat pergerakan seterusnya. Kedua-dua sektor tersebut akan sedikit sebanyak mempengaruhi kegiatan ekonomi, terutama sekali dari segi peluang pekerjaan mahupun kadar penganguran. 

Index pasaran emas telah mampu membuat harga yang tertinggi sejak minggu lepas hingga kini, dan telah melepasi paras US$2,000/oz. Carta di bawah adalah harga pasaran emas ETF (exchange traded fund) yang sentiasa mengambarkan index pasaran utama emas, dan boleh dimiliki oleh setiap pelabur dan pedagang.

This image has an empty alt attribute; its file name is Pasaran-Nasdaq-Dan-Emas-Breakout3-700x305.jpg

Pada sesi dagangan Jumaat lalu, harga ditutup rendah -1.59%. Selagi harga pasaran diatas paras 170, ianya masih dianggap uptrend. Disepanjang minggu ini pasaran emas telah naik hampir 3%. 

Industri tenaga masih dibawah pengaruh ‘bearish’ seperti yang dipaparkan oleh ETF index pasaran minyak Amerika Syarikat. Pergerakan harga masih mendatar walaupun ianya naik 2.68% minggu ini, tetapi masih dibawah paras US$30 serta masih berpaut pada 50-day moving average.

Sektor industri tenaga masih dalam tekanan kerana kurangnya permintaan minyak dalam pasaran global. Industri penerbangan masih tidak mampu pulih seperti sediakala akibat wabak Covid-19 yang masih aktif dimerata dunia. 

Index US Dollar menunjukan kelemahan dan ini memberikan kuasa belian tinggi bagi pengimport barangan dari ekonomi gergasi Amerika Syarikat. Pergerakan harga hanya membuat lantunan diantara paras 92.50 dan 94.00.

Kemungkinan ianya akan terus menurun masih saja boleh berlaku. Jika minggu depan paras 92.50 mampu ditembusi, nilai US Dollar dijangka akan terus melemah, dengan paras dokongan seterusnya pada 90.00, sebelum keparas seterusnya iaitu sekitar 89 ke 88.

Akibat dari tekanan index US Dollar ini, harga emas telah melonjak naik disebabkan para pelabur mula mengalihkan aset-aset mereka kepada ‘safe heaven assets’.

Kesimpulan pasaran masih dalam ‘Uptrend’, serta diatas 50-day moving average. Pada setakat harga penutup minggu ini, Nasdaq Composite berada +7.5% dari 50-day moving average mengambarkan pasaran masih dikuasai oleh Bull.

Walaubagaimanapun, pergerakan harga akan dijangka membuat pembetulan (corrective action) pada minggu yang akan datang. Jika itu berlaku ianya adalah petanda baik untuk pasaran membuat pergerakan yang positif pada minggu-minggu seterusnya selagi ianya tidak memecah paras dokongan sekitar paras 10,400.

Sekian disampaikan dan selamat berhujung minggu.

Mukhriz Mangsor, ACSI, CFTe, MSTA

Sumber: Quantdynamic

Iklan

Bursa Station vs ShareInvestor Station – Yang Mana Satu Untuk Saya?

Ada yang tengah shopping trading software terbaik untuk digunakan ketika nak jual beli saham? Masih keliru saham apa nak beli?

  • Ada 694 saham patuh syariah, mana satu nak beli ni?
  • Bila masa terbaik untuk beli saham?
  • Sering tersalah beli di puncak?
  • Masih harapkan buy call daripada berpuluh-puluh group yang anda join?

Mesti pernah dengar Bursa Station dan ShareInvestor Station ni kan? Dan kini anda pening kepala nak subscribe yang mana satu?

Apa kata kita tengok ciri-ciri yang terdapat dalam kedua-duanya terlebih dahulu:

1. Bursa Station

Sumber: Laman Web Bursa Station

2. ShareInvestor Station

Sumber: Laman Web ShareInvestor Station

Bursa Station Dan ShareInvestor Station Dimiliki Owner Yang Sama

Kalau nak tahu, kedua-dua Bursa Station dan ShareInvestor Station adalah merupakan sebahagian daripada SPH Digital yang berpangkalan di Singapura. Patutlah dia punya ‘look and feel’ nampak macam sama, pemilik yang sama rupanya. Entah-entah developer yang sama juga yang membangunkan kedua-dua sistem ini.

SPH Digital juga memiliki jenama-jenama popular seperti berikut, ada yang online dan ada juga yang offline.

Eh, Berita Harian pun ada? The Straits Times? Jap, ini versi Singapura ya, tak sama dengan yang di Malaysia punya.

Perbezaan Bursa Station Dan ShareInvestor Station

Sekarang kita pergi pula kepada perbezaan di antara Bursa Station dengan ShareInvestor Station. Dengan menggunakan carta ciri-ciri seperti di atas, kita letakkannya sebelah menyebelah.

BursaStation Professional ShareInvestor Station
Market Data
Equities
Derivatives
Price Movements
Live Prices Streaming Streaming
Time & Sales
Trade Summary Matrix
Quote Movements
Intraday Market Ticker
Market Depth 5 Levels
Historical Price Data
Historical Price Download
Monitoring
Portfolio
Stock Alerts
Price Spread Calculator
Charts
Interactive Charts
News in Charts
Historical Charts
Volume Distribution Charts
Tick Charts
Dynamic TA (Technical Analysis) Charts Version 2 Optional Optional
Candlestick Patterns Recognition
TA (Technical Analysis) Formula Editor
Customisable Indicator Database
Enhanced Drawing Tools
Performance Comparison of Counters
Factsheet Charts
Trade Summary Charts
Fundamentals
Factsheets
Company Financials
Insider Trades
Streaming Fundamentals
Events Calendar
Dividend Analysis
Annual Reports
Stock Comparison
Consensus Estimates (Singapore)
Consensus Estimates (Malaysia)
Discussion Forum (Read and Post)
News
Live Bursa News Streaming Streaming
Dow Jones Newswires (Singapore)
Dow Jones Market Talk (South East Asia)
BT Breaking News
SGX Announcements / Bursa Link
Others
TA (Technical Analysis) Market Scanner
Dynamic Data Exchange (DDE) Optional
Initial Public Offering (IPO)
Customizable Layout and Templates
Mobile Platform
Native iPhone App
Native Android App

Kita boleh lihat bagaimana ShareInvestor mempunyai banyak kelebihan daripada:

  • Carta (Customisable Indicator Database, Enhanced Drawing Tools, Performance Comparison of Counters, Factsheet Charts dan Trade Summary Charts)
  • Fundamental (Events Calendar, Dividend Analysis, Annual Reports, Stock Comparison, Consensus Estimates (Singapore), Consensus Estimates (Malaysia) dan Discussion Forum (Read and Post)
  • News (Dow Jones Newswires (Singapore), Dow Jones Market Talk (South East Asia), BT Breaking News dan SGX Announcements / Bursa Link)
  • Mobile Platform (Native iPhone App dan Native Android App)
  • Pasaran Saham (Singapura dan Global)

Berbaloi jugalah untuk kita bayar lebih untuk ShareInvestor Station, dapat banyak kelebihan seperti yang dinyatakan di atas. Senang cerita, apa yang Bursa Station ada, ShareInvestor Station ada, ditambah lagi dengan kelebihan yang dinyatakan di atas.

10% Diskaun Bagi ShareInvestor Station Untuk Pembaca Majalah Labur

Berita baik buat pembaca setia Majalah Labur, kini anda boleh dapatkan 10% diskaun untuk langganan ShareInvestor Station. Cuma ikut 3 langkah mudah seperti dalam fail PDF ini.

2 Bulan Percuma Untuk Bursa Station

Dapatkan 2 BULAN PERCUMA bagi setiap langganan 12 bulan bagi Bursa Station pula. Cuma ikut langkah-langkah dalam fail PDF ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!