‘Sell in May and Go Away’, Sejarah Mungkin Berulang

Tiap kali menghampiri bulan Mei, kita sering terbaca atau terdengar kata pujangga yang popular di kalangan pelabur, ‘Sell in May and Go Away’. Apa yang menyebabkan perkara ini berlaku?

Rata-rata pelabur sejak dari dulu mendapati bahawa majoriti syarikat menunjukkan prestasi yang kurang memberangsangkan ketika bulan Mei ini sehinggakan memberi impak negatif pada pasaran saham.

Kata-kata ini digunakan sebagai salah sebuah strategi pelaburan di mana para pelabur akan mula mempelbagaikan pelaburan mereka bermula bulan Mei dan kembali fokus pada pasaran saham selepas berakhirnya bulan Oktober. Strategi ini berkait rapat dengan Halloween Indicator yang mencadangkan pelabur untuk memasuki pasaran saham selepas hari Halloween yang jatuh pada 31 Oktober.

Strategi ini kerap digunakan oleh para pelabur kerana berdasarkan sejarah, pasaran saham seluruh dunia sering menunjukkan prestasi yang kurang memberangsangkan di antara bulan Mei sehingga bulan Oktober (musim panas) berbanding bulan November sehingga bulan April (musim sejuk).

Walaubagaimanapun, kejatuhan indeks tidak semestinya terjadi pada tempoh tersebut. Sejarah membuktikan bahawa terdapat kenaikan indeks yang terjadi pada tempoh tersebut. Namun, kenaikan tersebut adalah lebih rendah berbanding kenaikan yang berlaku pada bulan November sehingga April.

Tukar Kepada Aset Yang Kurang Berisiko

Strategi ‘Sell in May and Go Away’ ini turut digunakan oleh pengurus dana untuk memindahkan dana di bawah pengurusan mereka dari pasaran saham kepada aset yang berisiko rendah seperti bon atau sukuk. Ini kerana asset yang berisiko rendah dapat memberikan pulangan yang lebih tinggi sepanjang musim panas berbanding pulangan dalam pasaran saham.

Selain daripada itu, volatility pasaran saham juga dikatakan berada pada tahap yang lebih tinggi sepanjang tempoh tersebut.

Ben Jacobsen dan Sven Bouman telah menerbitkan kajian berkaitan strategi ini dengan menggunakan data indeks pasaran saham seluruh dunia, termasuklah Malaysia. Kajian tersebut mendapati secara purata, pulangan di antara bulan Mei sehingga Oktober adalah 4% lebih rendah berbanding bulan November sehingga April.

Sejarah Mungkin Berulang

Kajian tersebut turut membuktikan pulangan pasaran saham adalah 1.1% lebih rendah berbanding pulangan aset bebas risiko pada bulan Mei hingga Oktober. Hampir semua negara menunjukkan peratus pulangan pelaburan yang lebih tinggi boleh dicapai dengan menggunakan strategi ini berbanding strategi buy and hold.

Adakah strategi ini boleh diaplikasikan pada pasaran saham Bursa Malaysia kita bagi tahun ini? Keadaan ekonomi yang tertekan dengan wabak yang melanda seluruh dunia sedikit sebanyak mungkin memberi impak negatif terhadap pasaran saham.

Walaubagaimanapun, strategi yang patut digunakan perlulah datang daripada hasil daripada kajian yang dijalankan dan bersesuaian dengan objektif para pelabur sendiri.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: