BIMB Investment Melancarkan Bank Islam Premier Fund untuk Para Pelabur Sofistikated dengan Sasaran Pendapatan Tahunan 5%

BIMB Investment Management Berhad (“BIMB Investment”), anak syarikat milik penuh Bank Islam Malaysia Berhad, hari ini mengumumkan pelancaran Dana Bank Islam Premier (‘BIPF’), sebuah dana borong aset campuran patuh Shariah yang mensasarkan pengagihan pendapatan secara tahunan.

Mengulas mengenai pelancaran BIPF, Pengerusi BIMB Investment, Mohamed Ridza Mohamed Abdulla berkata, “Kami berbesar hati dengan pelancaran Dana Bank Islam Premier yang menawarkan peluang pelaburan inovatif kepada para pelabur sofistikated. Kumpulan Bank Islam terus menawarkan solusi pengurusan dana dan kewangan yang menyeluruh dan komprehensif di 148 cawangannya di seluruh negara. Dana Bank Islam Premier menambahkan lagi penyelesaian pengurusan kewangan Bank Islam untuk pelanggan yang bernilai tinggi.”

Para pelabur sofistikated kini boleh meneroka peluang pelaburan baharu dengan BIPF yang berpotensi memberikan pulangan purata 5% setahun dalam masa lima tahun dengan pelaburan berisiko sederhana hingga tinggi. Ia dilengkapi dengan solusi pelaburan yang fleksibel tanpa tempoh penguncian dan tanpa caj pengeluaran.

Dana ini ditawarkan dengan pelaburan permulaan minimum RM30,000 dan pelaburan tambahan minimum RM15,000 bermula 17 November 2020 di semua cawangan Bank Islam seluruh negara. Harga tawaran permulaan untuk BIPF adalah RM1.00 seunit dalam tempoh tawaran permulaan selama 45 hari, bermula dari 17 November 2020 hingga 1 Januari 2021.

Ketua Pegawai Eksekutif BIMB Investment, Najmuddin Mohd Lutfi, berkata, “Kami tetap teguh bertahan ketika pasaran masih bergolak kesan daripada wabak coronavirus. Kami meneruskan usaha inovatif dalam bidang pelaburan Shariah dan ESG, menyediakan solusi untuk memenuhi keperluan semua pelabur yang merangkumi pelabur sofistikated, korporat dan institusi. Kami mengharapkan pasaran yang lebih baik apabila ekonomi pulih daripada pandemik Covid-19. Pelancaran Dana Bank Islam Premier adalah tepat pada masanya. Ia menawarkan pelabur sofistikated dengan portfolio pelaburan yang pelbagai yang bertujuan untuk menyediakan pulangan jangka sederhana hingga panjang melalui peningkatan modal dan pengagihan pendapatan. Oleh kerana kadar deposit 12 bulan kini sekitar 1.80% disebabkan oleh pemotongan OPR, Dana ini menawarkan alternatif kepada pelabur sofistikated yang berpotensi untuk meningkatkan pendapatan masa hadapan.

BIPF adalah dana borong aset campuran patuh Shariah dengan pelaburan dalam Skim Pelaburan Kolektif (CIS), akaun pelaburan Bank Islam, deposit Islam dan instrumen pasaran wang. Peruntukan aset dinamik dana bertujuan untuk menghasilkan potensi peningkatan modal serta pengagihan pendapatan tahunan. BIPF akan melabur maksimum 70% daripada Nilai Aset Bersih (NAB) Dana di CIS yang diuruskan oleh Pengurus, dan minimum 30% daripada NAB Dana akan dilaburkan ke dalam akaun pelaburan Bank Islam, deposit Islam dan instrumen pasaran wang.

BIMB Investment telah memenangi anugerah Pengurus Aset Islam dan Pengurus Dana Terbaik Malaysia selama empat tahun berturut-turut sejak 2017 dan Pulangan Penyelarasan Risiko Terbaik untuk Pelaburan Berprinsip ESG di Anugerah Alpha Southeast Asia 2019 dan 2020. BIMB Investment juga telah dinobatkan sebagai Pengurus Aset ESG Terbaik 2019 dan 2020, Dana Ekuiti ESG Terbaik 2020 (BIMB-ARABESQUE i Global Dividend Fund 1) dan Dana Sukuk ESG Terbaik 2020 (BIMB ESG Sukuk Fund) oleh Anugerah The Asset Triple A Islamic Finance.

BIMB Investment adalah Pengurus Aset Islam yang disokong oleh bank pertama di rantau ini yang menjadi penandatangan prinsip Pelaburan Bertanggungjawab yang disokong oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNPRI).

Pernyataan Penafian

Pelabur sofistikated dinasihatkan untuk membaca dan memahami kandungan Memorandum Maklumat bagi Dana Bank Islam Premier (“Dana”) bertarikh 17 Nov 2020, Memorandum Maklumat tambahan (jika ada) dan Halaman Serlahan Produk (PHS) sebelum melabur, yang telah didaftarkan dengan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) yang tidak akan bertanggungjawab terhadap kandungannya. Salinan Memorandum Maklumat dan PHS boleh didapati di Ibu Pejabat BIMB Investment Management Berhad, di laman web www.bimbinvestment.com.my dan/atau mana-mana cawangan Bank Islam. Kebenaran SC atau pendaftaran Memorandum Maklumat tidak boleh diambil kira bahawa SC telah mengesyorkan Dana tersebut. Terdapat yuran dan caj yang dikenakan dan pelabur sofistikated dinasihatkan untuk membandingkan dan mempertimbangkannya sebelum melabur di dalam Dana. Pelaburan di dalam Dana ini terdedah kepada risiko, sila rujuk kepada Memorandum Maklumat untuk maklumat terperinci. Pelabur sofistikated dinasihatkan untuk mempertimbangkan risiko di dalam Dana dan harus membuat penilaian sendiri mengenai risiko dan mendapatkan nasihat professional, jika perlu, sebelum melabur. Pelabur sofistikated juga perlu ambil perhatian bahawa harga unit dan agihan yang dibayar, jika ada, boleh turun dan naik. Sebarang isu unit yang berkaitan dengan Memorandum Maklumat hanya akan dibuat setelah penerimaan borang permohonan yang lengkap yang dilampirkan bersama Memorandum Maklumat, tertakluk kepada terma dan syarat yang terkandung didalamnya.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.