Akaun Bersama (Joint Account) Bank Suami Isteri, Apa Terjadi Jika Salah Seorang Meninggal Dunia?

Faris dan Hana (bukan nama sebenar) baru sahaja berkahwin selama tiga bulan. Kedua-duanya bekerja dan mempunyai pendapatan sendiri.

Setelah beberapa bulan berkahwin, mereka berbincang untuk membahagikan tanggungjawab membayar keperluan keluarga secara bersama-sama. Sewa rumah, bil utiliti dan barangan dapur semuanya akan dibayar secara bersama.

Bagi memudahkan urusan pembayaran tersebut, mereka telah membuka satu akaun bank bersama. Dengan akaun bersama ini, mereka deposit duit dan membayar keperluan rumah.

Dan bank tersebut juga berfungsi sebagai tabungan bersama untuk bercuti pada hujung tahun.

Masalah yang bakal timbul adalah bagaimana sekiranya Faris meninggal dunia? Atau Hana yang meninggal dunia?

Apakah status akaun tersebut? Adakah menjadi harta pusakanya yang perlu diuruskan oleh waris?

Tetapi di dalam akaun tersebut juga ada bahagian Hana.

Dalam permasalahan ini ada tiga (3) andaian yang boleh kita ambil kira.

1. Andaian Pertama (50% – 50%)

Kedua-dua pemilik akaun sudah bersetuju bahawa wang dalam akaun bersama tersebut adalah milik mereka berdua. Kita mengandaikan mereka bersetuju wang tersebut dimiliki secara sama iaitu 50% – 50%.

Jika situasi seperti andaian pertama, maka selepas meninggal dunia, hanya sebahagian 50% wang dalam akaun tersebut yang menjadi pusaka dan perlu diuruskan.

Selebihnya milik pasangan yang masih hidup.

2. Andaian Kedua (Hibah)

Kedua mereka telah berniat untuk menghadiahkan (hibah) wang daripada akaun tersebut kepada pasangan yang satu lagi.

“Apa sahaja duit abang, ia juga duit sayang. Apa sahaja duit sayang, ia duit abang juga.”

Manakala jika berlaku seperti andaian kedua, apabila salah seorang meninggal dunia, maka wang tersebut terus menjadi hak mutlak pasangan yang masih hidup kerana telah diniatkan hibah semasa masih hidup.

3. Andaian Ketiga (Pemegang Amanah)

Boleh juga diandaikan, sebenarnya walaupun akaun tersebut dibuat bersama di atas dua nama suami dan isteri, tetapi hakikatnya wang tersebut adalah milik seorang sahaja. Contohnya, hanya suami yang mendeposit wang ke dalam akaun.

Manakala seorang lagi (atau isteri) hanyalah sebagai pemegang amanah bagi wangnya jika ada keperluan atau situasi yang memerlukan pemilik bersama menggunakan wang tersebut.

Jika situasi adalah seperti andaian ketiga, maka perlu dilihat siapa yang meninggal dunia. Pemilik atau pemegang amanah.

Jika yang meninggal adalah pemilik wang dalam akaun tersebut, maka 100% bahagian daripada akaun itu menjadi pusaka. Dan pemegang amanah menjadi wasi atau pentadbir harta.

Manakala jika yang meninggal adalah pemegang amanah, maka duit di dalam akaun tersebut masih 100% menjadi hak pemilik sebenar.

Oleh itu dapat disimpulkan, ketiga-tiga situasi andaian di atas membawa implikasi yang berbeza dalam konsep pengurusan pusaka.

Masalahnya adalah, ketiga-tiga situasi tersebut hanyalah andaian. Tidak ada yang boleh tahu niat dan hasrat mereka semasa membuka akaun bersama tersebut melainkan diri mereka sendiri.

Adakah perkongsian secara sama rata, hibah bersama atau hanya sebagai pemegang amanah.

Malah mana-mana institusi kewangan juga tidak meminta untuk menzahirkan niat dan hasrat pembuka akaun melalui apa-apa dokumen. (Melainkan atas inisiatif sendiri)

Masalah kedua yang timbul adalah pembekuan akaun bank.

Adakah jika salah seorang meninggal dunia, akaun bank akan terus dibekukan?

Ya dan tidak. Berbeza mengikut tetapan yang dibuat ketika pembukaan akaun bersama. Ia dibezakan melalui kebenaran pengeluaran wang simpanan.

Sama ada memadai dengan tandatangan salah seorang pemegang akaun (either to sign, ETS), atau memerlukan keduanya (primary sign only) menandatangani dokumen pengeluaran.

Bagi akaun yang memadai dengan salah seorang pemegang akaun sahaja yang perlu menandatangani dokumen pengeluaran, kematian salah seorang pemegang akaun tidak menyebabkan akaun tersebut dibekukan. Pemegang akaun yang masih hidup masih boleh melakukan transaksi menggunakan akaun tersebut.

Walau bagaimanapun, bagi akaun yang memerlukan semua pemegangnya menandatangani dokumen pengeluaran, akaun akan dibekukan.

Kesimpulan

Setelah memahami operasi dan implikasi pembukaan akaun bank bersama ini, seharusnya setiap pasangan yang ingin berbuat demikian, lebih teliti merancang. Ini kerana, masalah bukan sahaja boleh timbul semasa mereka masih hidup (bergaduh, bercerai dan sebagainya), masalah juga berlaku selepas mereka meninggal dunia.

Sebaiknya, wujudkan satu dokumen bertulis yang menyatakan hasrat setiap pemegang akaun jika berlaku sesuatu. Adakah mahu pembahagian sama rata 50%-50%, atau dihibahkan semua kepada pasangan atau sekadar melantik pemegang akaun bersama sebagai pemegang amanah sahaja.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pengenalan Semula Program Cukai Pengakuan Sukarela Akan Bantu Tambah Hasil Kerajaan

KUALA LUMPUR, 25 Feb (Bernama) — Pengenalan semula program pengakuan sukarela khas mulai 1 Jun 2023 hingga 31 Dis 2024 akan membolehkan pengampunan ke atas penalti 100 peratus terhadap cukai langsung dan tidak langsung yang tidak dibayar akan membantu menambah hasil kerajaan selain memberi manfaat kepada pembayar cukai yang ingin memanfaatkan inisiatif tersebut.

Pengenalan semula program itu diumumkan pada pembentangan Belanjawan 2023 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Jumaat.

Presiden Chartered Tax Institute Malaysia (CTIM) Chow Chee Yen berkata keinginan pembayar cukai untuk tampil mendedahkan cukai yang belum dibayar secara sukarela mungkin tidak begitu kuat melainkan terdapat alasan yang kukuh untuk berbuat demikian.

“Komunikasi daripada jangkaan dan ketelusan antara pihak berkuasa cukai dan pembayar cukai turut dijangka memberi kesan kepada hasil yang diinginkan daripada program tersebut,” katanya dalam kenyataan.

Beliau berkata pengurangan kadar cukai sebanyak dua mata peratusan untuk banjaran pendapatan boleh cukai RM35,001 hingga RM100,000 dijangka memberi manfaat kepada kira-kira 2.4 juta pembayar cukai daripada kumpulan M40 berpendapatan sederhana.

“Ini adalah satu pengiktirafan bahawa kenaikan kos sara hidup turut melanda kumpulan M40 selain kumpulan B40 yang menerima sebahagian besar daripada bantuan kerajaan.

“Didapati bahawa kerajaan bersedia untuk melanjutkan pengurangan kadar cukai kepada mereka yang berada dalam banjaran boleh cukai RM35,001 hingga RM50,000 yang bukan penerima untuk cadangan yang sama (sebelum ini),” katanya.

Sebaliknya, Chow berkata kerajaan telah mencadangkan untuk menaikkan kadar cukai sebanyak 0.5 hingga dua mata peratusan untuk banjaran boleh cukai RM100,001 hingga RM1 juta, yang dijangka memberi kesan kepada kira-kira 150,000 pembayar cukai.

“Pelarasan semula kadar cukai untuk banjaran tersebut konsisten dengan apa yang dilihat sebagai pemikiran kerajaan untuk membantu mereka yang menghadapi kesukaran dan memperluas asas cukai kepada mereka yang mampu,” katanya.

— BERNAMA