Akaun Bersama (Joint Account) Bank Suami Isteri, Apa Terjadi Jika Salah Seorang Meninggal Dunia?

Faris dan Hana (bukan nama sebenar) baru sahaja berkahwin selama tiga bulan. Kedua-duanya bekerja dan mempunyai pendapatan sendiri.

Setelah beberapa bulan berkahwin, mereka berbincang untuk membahagikan tanggungjawab membayar keperluan keluarga secara bersama-sama. Sewa rumah, bil utiliti dan barangan dapur semuanya akan dibayar secara bersama.

Bagi memudahkan urusan pembayaran tersebut, mereka telah membuka satu akaun bank bersama. Dengan akaun bersama ini, mereka deposit duit dan membayar keperluan rumah.

Dan bank tersebut juga berfungsi sebagai tabungan bersama untuk bercuti pada hujung tahun.

Masalah yang bakal timbul adalah bagaimana sekiranya Faris meninggal dunia? Atau Hana yang meninggal dunia?

Apakah status akaun tersebut? Adakah menjadi harta pusakanya yang perlu diuruskan oleh waris?

Tetapi di dalam akaun tersebut juga ada bahagian Hana.

Dalam permasalahan ini ada tiga (3) andaian yang boleh kita ambil kira.

1. Andaian Pertama (50% – 50%)

Kedua-dua pemilik akaun sudah bersetuju bahawa wang dalam akaun bersama tersebut adalah milik mereka berdua. Kita mengandaikan mereka bersetuju wang tersebut dimiliki secara sama iaitu 50% – 50%.

Jika situasi seperti andaian pertama, maka selepas meninggal dunia, hanya sebahagian 50% wang dalam akaun tersebut yang menjadi pusaka dan perlu diuruskan.

Selebihnya milik pasangan yang masih hidup.

2. Andaian Kedua (Hibah)

Kedua mereka telah berniat untuk menghadiahkan (hibah) wang daripada akaun tersebut kepada pasangan yang satu lagi.

“Apa sahaja duit abang, ia juga duit sayang. Apa sahaja duit sayang, ia duit abang juga.”

Manakala jika berlaku seperti andaian kedua, apabila salah seorang meninggal dunia, maka wang tersebut terus menjadi hak mutlak pasangan yang masih hidup kerana telah diniatkan hibah semasa masih hidup.

3. Andaian Ketiga (Pemegang Amanah)

Boleh juga diandaikan, sebenarnya walaupun akaun tersebut dibuat bersama di atas dua nama suami dan isteri, tetapi hakikatnya wang tersebut adalah milik seorang sahaja. Contohnya, hanya suami yang mendeposit wang ke dalam akaun.

Manakala seorang lagi (atau isteri) hanyalah sebagai pemegang amanah bagi wangnya jika ada keperluan atau situasi yang memerlukan pemilik bersama menggunakan wang tersebut.

Jika situasi adalah seperti andaian ketiga, maka perlu dilihat siapa yang meninggal dunia. Pemilik atau pemegang amanah.

Jika yang meninggal adalah pemilik wang dalam akaun tersebut, maka 100% bahagian daripada akaun itu menjadi pusaka. Dan pemegang amanah menjadi wasi atau pentadbir harta.

Manakala jika yang meninggal adalah pemegang amanah, maka duit di dalam akaun tersebut masih 100% menjadi hak pemilik sebenar.

Oleh itu dapat disimpulkan, ketiga-tiga situasi andaian di atas membawa implikasi yang berbeza dalam konsep pengurusan pusaka.

Masalahnya adalah, ketiga-tiga situasi tersebut hanyalah andaian. Tidak ada yang boleh tahu niat dan hasrat mereka semasa membuka akaun bersama tersebut melainkan diri mereka sendiri.

Adakah perkongsian secara sama rata, hibah bersama atau hanya sebagai pemegang amanah.

Malah mana-mana institusi kewangan juga tidak meminta untuk menzahirkan niat dan hasrat pembuka akaun melalui apa-apa dokumen. (Melainkan atas inisiatif sendiri)

Masalah kedua yang timbul adalah pembekuan akaun bank.

Adakah jika salah seorang meninggal dunia, akaun bank akan terus dibekukan?

Ya dan tidak. Berbeza mengikut tetapan yang dibuat ketika pembukaan akaun bersama. Ia dibezakan melalui kebenaran pengeluaran wang simpanan.

Sama ada memadai dengan tandatangan salah seorang pemegang akaun (either to sign, ETS), atau memerlukan keduanya (primary sign only) menandatangani dokumen pengeluaran.

Bagi akaun yang memadai dengan salah seorang pemegang akaun sahaja yang perlu menandatangani dokumen pengeluaran, kematian salah seorang pemegang akaun tidak menyebabkan akaun tersebut dibekukan. Pemegang akaun yang masih hidup masih boleh melakukan transaksi menggunakan akaun tersebut.

Walau bagaimanapun, bagi akaun yang memerlukan semua pemegangnya menandatangani dokumen pengeluaran, akaun akan dibekukan.

Kesimpulan

Setelah memahami operasi dan implikasi pembukaan akaun bank bersama ini, seharusnya setiap pasangan yang ingin berbuat demikian, lebih teliti merancang. Ini kerana, masalah bukan sahaja boleh timbul semasa mereka masih hidup (bergaduh, bercerai dan sebagainya), masalah juga berlaku selepas mereka meninggal dunia.

Sebaiknya, wujudkan satu dokumen bertulis yang menyatakan hasrat setiap pemegang akaun jika berlaku sesuatu. Adakah mahu pembahagian sama rata 50%-50%, atau dihibahkan semua kepada pasangan atau sekadar melantik pemegang akaun bersama sebagai pemegang amanah sahaja.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SIRIM Berkembang Ke China, Tubuh Syarikat Pensijilan Hunan SIRIM Huaseng

KUALA LUMPUR, 2 Dis (Bernama) — SIRIM Bhd kini melebarkan sayapnya ke China menerusi penubuhan Hunan SIRIM Huasheng Certification and Inspection Co Ltd, syarikat usaha sama yang menawarkan perkhidmatan pensijilan.

Pengerusi SIRIM Tan Sri Dr Ahmad Tajuddin Ali berkata syarikat di wilayah Hunan itu akan memulakan operasi pada Januari depan dengan menyediakan perkhidmatan pensijilan, khususnya standard IATF 16949, aktiviti pemeriksaan serta latihan.

“Menerusi syarikat usaha sama ini, SIRIM QAS International kini bertapak di China, terutama dalam sektor pembuatan automotif negara itu yang juga sektor terbesar dunia dengan menyumbang pengeluaran sebanyak 21 juta kereta penumpang pada 2021 selain memiliki lebih separuh daripada lokasi diperakui IATF di dunia,” katanya pada Majlis SIRIM Industri (MSI) 2022 di sini, hari ini.

Acara itu telah dirasmikan oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Pelaburan) Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Bahria Mohd Tamil.

Standard IATF 16949 merujuk standard antarabangsa untuk sistem pengurusan kualiti automotif yang dibangunkan oleh Pasukan Petugas Automotif Antarabangsa (IATF), SIRIM QAS International, anak syarikat milik penuh SIRIM Berhad dan satu-satunya badan pensijilan di Asia Tenggara yang diiktiraf oleh IAFT.

Sementara itu, Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan SIRIM Datuk Dr Ahmad Sabirin Arshad berkata nilai pelaburan syarikat usaha sama di China itu adalah kira-kira RM1 juta yang disasarkan dapat menjana pendapatan mencecah jutaan ringgit pada tahun-tahun mendatang susulan perkembangan pesat industri tersebut.

“Pensijilan di bawah kerjasama ini adalah bagi memastikan produk-produk yang mempunyai sijil berkaitan ke pasaran antarabangssa dan tidak hanya terhad di Malaysia,” katanya kepada pemberita.

Beliau berkata memandangkan China sedang melaksanakan sekatan pergerakan pada masa ini, kerja-kerja berkaitan pensijilan terbabit akan dijalankan secara jarak jauh dan akan diperluaskan selepas sekatan tersebut dilonggarkan yang dijangkakan selepas sambutan Tahun Baru Cina, tahun depan.

Mengulas MSI 2022, Ahmad Sabirin berkata acara bertemakan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) itu merupakan program tahunan bagi mengeratkan hubungan dan kerjasama antara SIRIM, industri dan agensi kerajaan serta membantu kerajaan menjadikan ESG sebagai agenda utama.

“Kami juga bekerjasama dengan MITI untuk menghasilkan pensijilan baharu yang menggabungkan ketiga-tiga elemen ESG sebagai satu pensijilan. Malaysia mahu menerajui (usaha ini) untuk memulakan perjalanan berkaitan,” katanya.

Selain itu, Ahmad Tajuddin berkata biarpun terdapat pihak yang mungkin tidak berminat menggunapakai ESG akibat faktor salah tanggapan dan kos tinggi, organisasi sebaliknya perlu menyedari bahawa usaha bagi menjamin masa depan bukan sesuatu yang boleh diukur dengan wang.

“Saya berharap organisasi di Malaysia akan berurusan dengan SIRIM dan anak syarikat kami serta mengikuti pelbagai program serta pensijilan sebagai bukti mereka celik ESG,” katanya.

— BERNAMA