Kisah Seorang Jurutera Projek Yang Menjadi Fulltime Trader

Segala-galanya bermula pada tahun 2015, pada masa itu saya berada dalam tahun ketiga pengajian sebagai seorang mahasiswa di sebuah universiti swasta. Bermula dengan minat membaca buku-buku motivasi dan seterusnya buku Rich Dad Poor Dad karya Robert Kiyosaki telah membuka mata dan mengubah mindset saya mengenai kehidupan sebenar. Banyak ilmu yang saya dapat dengan membaca buku tersebut, namun yang paling menarik perhatian saya adalah penerangan mengenai ‘stock market’ ataupun paper assets.

Sejak daripada itu, saya mula membeli buku-buku mengenai pelaburan saham di Malaysia. Antaranya buku yang saya baca adalah karangan Datuk Haji Asri. Proses pembelajaran telah bermula. Pada waktu ini pelaburan yang saya terlibat hanyalah ASB-Financing. Pada awal tahun pengajian di universiti, saya mendapat tajaan biasiswa sepenuhnya. Oleh itu, saya mempunyai lebihan wang untuk membuat ASB-Financing

Setelah yakin dengan keputusan saya untuk terlibat secara serius dalam pelaburan saham, saya mengambil langkah drastik untuk terus belajar lebih mendalam di dalam kelas seminar. Saya masih ingat suasana kelas seminar yang saya sertai. Kebanyakan peserta adalah dari kalangan yang sudah bekerjaya. Saya mampu sertai seminar ini dengan duit dividen tahunan yang saya simpan sejak awal tahun pengajian.

Perjalanan Yang Sukar Digambarkan

Umum melihat dunia pelaburan saham indah dan mewah dengan pendapatan yang tidak ada hadnya. Pelabur dan pedagang mampu menjana 4 hingga 5 angka sehari. Bagi yang anda lihat pendapatan yang sebegini, pastinya pelabur dan pedagang tersebut sudah melalui fasa-fasa seorang pelabur. Perjalanan kisah saya sama seperti yang lain, tahun pertama dan kedua bukanlah sesuatu yang indah. Banyak kerugian terpaksa dilalui dan ianya sangat menyakitkan. 

Tahun ketiga bagi saya kembali menuntut ilmu untuk memantapkan lagi pemahaman mengenai pelaburan. Tahun ini juga adalah waktu untuk muhasabah diri dan juga check and balance apa yang telah berlaku sepanjang perjalanan seorang saya sebagai seorang pelabur.

Pembelajaran Membuahkan Hasil

Setelah berhempas pulas dalam tiga tahun pertama, saya mula faham bisnes dalam pelaburan saham. Apa yang saya fokuskan adalah hanya kepada beberapa kategori saham yang mempunyai asas fundamental. Tahun ke-4 ini adalah fasa untuk mendapatkan kembali modal yang hilang.

Walaupun tidak berjaya untuk mendapatkan kesemuanya, namun saya berjaya menunjukkan progress yang baik. Memasuki tahun ke-5, adalah satu kenangan terindah. Pada Mac 2020, berlaku pandemik di seluruh dunia. Pasaran saham jatuh merudum kerana ketakutan yang melampau para pelabur.

Pada waktu ini, saya berkesempatan untuk mengaut keuntungan. Segala-galanya telah ditetapkan. Pasaran saham ketika ini membuat U-turn apabila semua sektor berada dalam super bullish terutama sektor sarung tangan getah. 

Mencuba Sesuatu Yang Baru

Sumber : Trading View

Penghujung tahun 2020, saya mula terlibat dalam pasaran derivatif FCPO. Pasaran FCPO adalah satu pasaran yang lebih volatile dan mempunyai kecairan yang lebih tinggi daripada saham. Namun begitu, pasaran ini sangat sesuai untuk mereka yang ingin membina karier sebagai pedagang sepenuh masa. Hal ini kerana, pasaran FCPO boleh berdagang dalam dua hala.

Awal tahun 2021, permulaan untuk saya dalam pasaran FCPO. Dengan pengalaman beberapa tahun dalam pasaran saham, saya lebih berhati-hati. Dalam masa yang sama, saya mempunyai pendapatan yang agak stabil pada ketika ini kerana saya mempunyai lebih dari 2 pendapatan. Setelah berdagang dalam pasaran FCPO, saya membuat keputusan untuk meninggalkan karier saya sebagai jurutera projek. Hal ini kerana walaupun dengan berdagang secara part time dalam pasaran FCPO, saya boleh mencapai pendapatan melebihi pendapatan tetap saya.

Pada November 2021, secara rasmi saya meninggalkan kerjaya sebagai seorang jurutera projek. Apa yang penting adalah mempunyai pelan masa hadapan yang terperinci. Walaupun berdagang secara sepenuh masa, saya masih mempunyai pendapatan lain yang stabil. Dalam kita berdagang, sangat penting untuk mempunyai beberapa pendapatan yang stabil. Hal ini kerana pasaran tidak selalu menyebelahi kita. Adat berniaga ada untung ada rugi. 

Bagi yang berhasrat untuk menjadi pedagang sepenuh masa, pastikan anda mempunyai pendapatan sampingan yang lain dan mampu untuk menyokong segala komitmen bulanan anda. Salam Hormat ! 

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee