Kisah Seorang Jurutera Projek Yang Menjadi Fulltime Trader

Segala-galanya bermula pada tahun 2015, pada masa itu saya berada dalam tahun ketiga pengajian sebagai seorang mahasiswa di sebuah universiti swasta. Bermula dengan minat membaca buku-buku motivasi dan seterusnya buku Rich Dad Poor Dad karya Robert Kiyosaki telah membuka mata dan mengubah mindset saya mengenai kehidupan sebenar. Banyak ilmu yang saya dapat dengan membaca buku tersebut, namun yang paling menarik perhatian saya adalah penerangan mengenai ‘stock market’ ataupun paper assets.

Sejak daripada itu, saya mula membeli buku-buku mengenai pelaburan saham di Malaysia. Antaranya buku yang saya baca adalah karangan Datuk Haji Asri. Proses pembelajaran telah bermula. Pada waktu ini pelaburan yang saya terlibat hanyalah ASB-Financing. Pada awal tahun pengajian di universiti, saya mendapat tajaan biasiswa sepenuhnya. Oleh itu, saya mempunyai lebihan wang untuk membuat ASB-Financing

Setelah yakin dengan keputusan saya untuk terlibat secara serius dalam pelaburan saham, saya mengambil langkah drastik untuk terus belajar lebih mendalam di dalam kelas seminar. Saya masih ingat suasana kelas seminar yang saya sertai. Kebanyakan peserta adalah dari kalangan yang sudah bekerjaya. Saya mampu sertai seminar ini dengan duit dividen tahunan yang saya simpan sejak awal tahun pengajian.

Perjalanan Yang Sukar Digambarkan

Umum melihat dunia pelaburan saham indah dan mewah dengan pendapatan yang tidak ada hadnya. Pelabur dan pedagang mampu menjana 4 hingga 5 angka sehari. Bagi yang anda lihat pendapatan yang sebegini, pastinya pelabur dan pedagang tersebut sudah melalui fasa-fasa seorang pelabur. Perjalanan kisah saya sama seperti yang lain, tahun pertama dan kedua bukanlah sesuatu yang indah. Banyak kerugian terpaksa dilalui dan ianya sangat menyakitkan. 

Tahun ketiga bagi saya kembali menuntut ilmu untuk memantapkan lagi pemahaman mengenai pelaburan. Tahun ini juga adalah waktu untuk muhasabah diri dan juga check and balance apa yang telah berlaku sepanjang perjalanan seorang saya sebagai seorang pelabur.

Pembelajaran Membuahkan Hasil

Setelah berhempas pulas dalam tiga tahun pertama, saya mula faham bisnes dalam pelaburan saham. Apa yang saya fokuskan adalah hanya kepada beberapa kategori saham yang mempunyai asas fundamental. Tahun ke-4 ini adalah fasa untuk mendapatkan kembali modal yang hilang.

Walaupun tidak berjaya untuk mendapatkan kesemuanya, namun saya berjaya menunjukkan progress yang baik. Memasuki tahun ke-5, adalah satu kenangan terindah. Pada Mac 2020, berlaku pandemik di seluruh dunia. Pasaran saham jatuh merudum kerana ketakutan yang melampau para pelabur.

Pada waktu ini, saya berkesempatan untuk mengaut keuntungan. Segala-galanya telah ditetapkan. Pasaran saham ketika ini membuat U-turn apabila semua sektor berada dalam super bullish terutama sektor sarung tangan getah. 

Mencuba Sesuatu Yang Baru

Sumber : Trading View

Penghujung tahun 2020, saya mula terlibat dalam pasaran derivatif FCPO. Pasaran FCPO adalah satu pasaran yang lebih volatile dan mempunyai kecairan yang lebih tinggi daripada saham. Namun begitu, pasaran ini sangat sesuai untuk mereka yang ingin membina karier sebagai pedagang sepenuh masa. Hal ini kerana, pasaran FCPO boleh berdagang dalam dua hala.

Awal tahun 2021, permulaan untuk saya dalam pasaran FCPO. Dengan pengalaman beberapa tahun dalam pasaran saham, saya lebih berhati-hati. Dalam masa yang sama, saya mempunyai pendapatan yang agak stabil pada ketika ini kerana saya mempunyai lebih dari 2 pendapatan. Setelah berdagang dalam pasaran FCPO, saya membuat keputusan untuk meninggalkan karier saya sebagai jurutera projek. Hal ini kerana walaupun dengan berdagang secara part time dalam pasaran FCPO, saya boleh mencapai pendapatan melebihi pendapatan tetap saya.

Pada November 2021, secara rasmi saya meninggalkan kerjaya sebagai seorang jurutera projek. Apa yang penting adalah mempunyai pelan masa hadapan yang terperinci. Walaupun berdagang secara sepenuh masa, saya masih mempunyai pendapatan lain yang stabil. Dalam kita berdagang, sangat penting untuk mempunyai beberapa pendapatan yang stabil. Hal ini kerana pasaran tidak selalu menyebelahi kita. Adat berniaga ada untung ada rugi. 

Bagi yang berhasrat untuk menjadi pedagang sepenuh masa, pastikan anda mempunyai pendapatan sampingan yang lain dan mampu untuk menyokong segala komitmen bulanan anda. Salam Hormat ! 

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Kekayaan 50 Individu Terkaya Malaysia Dalam Senarai Forbes Meningkat Kepada US$81.6 Bilion

SINGAPURA, 1 Jun (Bernama) — Kekayaan terkumpul taikun dalam senarai Forbes 2023 untuk 50 individu terkaya di Malaysia meningkat kepada US$81.6 bilion daripada US$80.5 bilion pada tahun lepas walaupun mengalami penurunan dalam pasaran saham, menurut Forbes Asia. (US$1=RM4.61)

“Selepas meningkat 8.7 peratus pada 2022 berikutan perbelanjaan pengguna domestik yang pulih, ekonomi Malaysia dijangka berkembang pada kadar yang lebih sederhana pada tahun ini.

“Walaupun negara kembali pulih selepas pandemik, pasaran saham merosot 8.0 peratus sejak kekayaan diukur kali terakhir dan ringgit turut susut hampir 2.0 peratus,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini.

Dalam senarai terkini, tokoh perniagaan Tan Sri Robert Kuok, yang akan berusia 100 tahun pada Oktober ini kekal sebagai individu terkaya di Malaysia, kedudukan yang dipegangnya selama lebih suku abad.

Kuok, yang mendapat keuntungan tertinggi dari segi dolar pada tahun ini, adalah satu daripada hanya dua individu dalam senarai dengan kekayaan dua angka sebanyak US$11.8 bilion.

Seorang lagi ialah Tan Sri Quek Leng Chan, Pengerusi Eksekutif milik persendirian Hong Leong Group untuk cabang Malaysia, menduduki tempat kedua dengan kekayaan terkumpul sebanyak US$10.2 bilion.

“Secara keseluruhannya, 19 kekayaan meningkat dan hampir separuh turun,” menurut Forbes Asia.

Walaupun berada dalam kategori kedua, tokoh logam Tan Sri Koon Poh Keong dan adik-beradiknya kekal di tempat ketiga.

Gabungan kekayaan mereka sebanyak US$5.8 bilion berkurangan hampir 7.0 peratus daripada $6.2 bilion pada tahun lepas, sejajar dengan kejatuhan saham syarikat mereka Press Metal Aluminium Holdings, pengeluar aluminium bersepadu yang terbesar di Asia Tenggara berikutan kos bahan mentah dan pengangkutan yang tinggi.

Antara yang mendapat keuntungan yang tinggi dalam senarai pada tahun ini ialah duo bapa dan anak Yaw Teck Seng dan Chee Ming, yang mengawal syarikat gergasi kayu balak, Samling.

Mereka melonjak kepada No. 16 daripada No. 32 pada tahun lepas apabila kekayaan mereka meningkat lebih dua kali ganda kepada US$1.25 bilion, berdasarkan maklumat baharu mengenai aset persendirian mereka.

Bekas guru matematik Dr Chia Song Kun (No. 10, US$1.8 bilion), Pengerusi Eksekutif syarikat makanan laut keluarganya, QL Resources, kembali kepada kedudukan selepas jurang selama tujuh tahun apabila saham syarikat mencatatkan peningkatan hampir 20.0 peratus dan kemasukan kepentingan keluarganya yang lebih luas.

“Dua taikun yang disokong ekuiti swasta mendapat sokongan daripada urus niaga penting,” menurut Forbes Asia.

Tan Sri Syed Azman Syed Ibrahim (No. 24), yang Weststar Aviation Services mengendalikan kumpulan helikopter untuk perkhidmatan luar pesisir kedua terbesar di rantau Asia Pasifik, telah membeli semula 21 peratus kepentingan dalam firma pelaburan KKR dan kini bernilai US$825 juta, naik 27 peratus daripada tahun lepas.

Kekayaan pengasas penyedia perkhidmatan pengebumian Nirvana Asia, Tan Sri David Kong (No. 23, US$860 juta), meningkat berikutan cadangan penjualan oleh firma ekuiti swasta CVC Capital Partners untuk kepentingannya pada anggaran penilaian sebanyak US$2 bilion.

Lima muka baharu pada tahun ini termasuklah usahawan hartanah Chiau Beng Teik (No. 29, US$665 juta), pengasas Chin Hin Group dan Yu Kuan Chon (No. 39, US$430 juta), seorang doktor perubatan yang menguruskan YNH Property.

Pendatang baharu yang lain ialah Ong Soon Ho (No. 32, US$630 juta), pengasas kumpulan agrokimia Hextar dan Goh Nan Kioh (No. 40, US$425 juta), yang memiliki firma pelaburan Mega First dan mempunyai kepentingan dalam D&O Green Technologies, menghasilkan diod pemancar cahaya untuk sektor automotif.

Menurut Forbes Asia, nilai bersih minimum untuk berada dalam senarai itu ialah US$315 juta, meningkat daripada US$255 juta pada 2022.

Sementara itu, senarai tersebut menyaksikan Tan Sri Ananda Krishnan dari Maxis, yang nilai bersihnya meningkat US$400 juta kepada US$5.4 bilion, menduduki tempat keempat.

Kekayaan pengasas Public Bank Tan Sri Teh Hong Piow, yang meninggal dunia pada Disember, kini disenaraikan di bawah anak-anaknya, adik-beradik Teh (No. 5, US$5.2 bilion).

Senarai lengkap boleh didapati di www.forbes.com/malaysia dan dalam edisi Jun Forbes Asia.

— BERNAMA