MRTT VS MLTT : Pilihan Mana Yang Lebih Baik Untuk Anda?

Dalam proses beli rumah, anda jangan tiba-tiba terkejut bila ejen hartanah dan pegawai bank bertanyakan soal takaful hartanah. 

Untuk rekod, ada banyak salah faham yang berlaku dalam masyarakat berkenaan takaful hartanah. 

Ada yang mengatakan takaful hartanah adalah beban kepada pembeli rumah kerana wujud kos tambahan dalam entry cost beli rumah. 

Ada juga yang mengatakan takaful hartanah ini satu keperluan semasa kerana perlindungan ini akan bantu ahli keluarga peminjam loan rumah apabila beliau meninggal dunia kelak. 

Sebenarnya, dua-dua kenyataan ini adalah tepat dan tidak salah. Tetapi, kenyataan ini belum cukup lengkap. 

Baca : MLTT vs MRTT, Yang Mana Lebih Baik?

Kalau diikutkan, memang banyak faedah ambil insurans hartanah dan penulis sendiri sangat mengesyorkan pembaca untuk buat kajian insurans hartanah yang paling ideal sesuai dengan kemampuan kewangan dan keperluan anda. 

Dalam artikel ini, penulis akan mendedahkan segalanya daripada baik buruk dan keperluan dan perbezaan di antara takaful hartanah yakni MRTT dan MLTT. 

Diharapkan selepas anda selesai membaca artikel ini, anda akan tahu kesan baik dan buruk jika anda ambil mana-mana produk bank samada MRTT atau MLTT. 

Jom ikuti penjelasan lanjut mengenai takaful rumah MRTT vs MLTT. 

Apa Itu MRTT?

MRTT bermaksud Mortgage Reducing Term Takaful yang bermaksud perlindungan insurans takaful atas baki hutang hartanah anda dan jumlah baki hutang akan berkurangan sedikit demi sedikit tahun demi tahun.

MRTT memberi perlindungan kepada baki hutang dan ia akan berkurangan dari tahun ke tahun.

Dari segi harga, MRTT jauh lebih rendah berbanding MLTT. Cuma MRTT perlu dibayar sekaligus manakala MLTT boleh dibayar secara ansuran.

Apa Ciri-Ciri MRTT? 

Harganya lebih murah berbanding MRTT.

Cara bayarannya adalah lumpsum (sekaligus) dan berbeza dengan MLTT yang boleh bayar secara ansuran.

MRTT boleh dimasukkan dalam loan rumah anda. 

Fungsinya adalah sebagai perlindungan kepada hartanah itu.

Jika anda buat refinance loan, polisi MRTT secara automatik akan terbatal.

Polisi MRTT ini tidak boleh dipindahmilik kepada individu lain 

Anda tidak perlu keluarkan duit kerana takaful hartanah ini termasuk dalam loan bank 

Perlindungan adalah berdasarkan baki hutang yang berkurangan dan spesifik untuk kematian & hilang upaya kekal sahaja. 

Pewaris hartanah itu adalah bank. 

Jika tidak berlaku sebarang kematian, pemilik rumah tidak dapat apa-apa. 

Jika berlaku kematian, baki loan rumah akan diselesaikan pihak bank dan waris akan dapat rumah. 

MRTT Sesuai Untuk Apa?

MRTT sering digunakan pelabur hartanah kerana sekiranya berlaku apa-apa kejadian tidak diingini, pihak bank yang akan serap risiko itu. 

Memandangkan MRTT termasuk dalam loan rumah anda, tempohnya juga mengikut jangkamasa bayaran balik yang normalnya 30 tahun – 35 tahun. 

Jadi, MRTT sesuai untuk pembeli rumah yang berusia 35 tahun ke bawah. 

Apa Itu MLTT?

MLTT pula bermaksud Mortgage Level Term Takaful yang mempunyai nilai simpanan pada hujung tempoh perlindungan hartanah anda. 

Dalam MLTT, pinjaman hartanah kita dilindungi kerana jumlah simpanan MLTT boleh digunapakai untuk menyelesaikan baki hutang hartanah.

Dan yang lebih menarik adalah MLTT membenarkan kita untuk menggunakan perlindungan tambahan lain sebagai contoh sakit cacat kekal, kemalangan, kematian dan pelbagai lagi manfaat.

MLTT memberi perlindungan kepada keseluruhan jumlah hutang yang awal dan ia setara dari awal polisi hingga tamat polisi.

Baca : Apa Perbezaan Takaful Rumah MRTT Dengan MLTT?

Apa Ciri-Ciri MLTT? 

Kosnya lebih mahal berbanding MRTT dan cara bayarannya adalah secara ansuran. 

MLTT tidak boleh dimasukkan dalam loan rumah dan anda perlu bayar sendiri. 

Fungsinya adalah sebagai perlindungan hartanah dan simpanan pada peminjam atau waris kelak. 

Jika anda buat refinance loan rumah, polisi tidak terbatal kerana MLTT tidak termasuk dalam Perjanjian Jual Beli Rumah.

Yang lebih menarik, polisi takaful MLTT boleh dipindah milik.

Konsep perlindungannya adalah berdasarkan jumlah hutang. 

Samada berlaku kematian + hilang upaya kekal + 36 penyakit kritikal dan penyumbang lain yang menyebabkan anda tidak boleh bayar loan rumah pada bank. 

Dalam polisi MLTT, anda boleh letak ahli keluarga sebagai pewaris hartanah berbeza dengan MRTT yang menjadikan bank sebagai pewaris. 

Jika tidak berlaku kematian, pemilik rumah akan dapat cash value daripada harga rumah. 

Dan andai kata berlaku kematian, baki loan rumah akan diserap dan diselesaikan bank. 

Tambahan, waris akan dapat rumah beserta cash value. 

MLTT Sesuai Untuk Apa?

Sesuai jika anda berhasrat untuk buat refinance loan rumah kerana politi MLTT tidak terbatal dan berjalan seperti biasa.

Kedua, untuk tujuan pindah milik hartanah kepada ahli keluarga kerana MLTT membenarkan anda meletakkan ahli keluarga sebagai penama waris. 

Sebagai kesimpulan, MRTT sesuai untuk peminjam loan bank atas kapasiti pelaburan hartanah dan MLTT sesuai untuk peminjam loan bank yang inginkan perlindungan penuh (rumah + cash value) kepada ahli keluarga. 

Baca : Pertimbangkan 5 Benda Ini Sebelum Memilih Pelan Takaful

Tak kisah anda ambil yang mana kerana kedua-duanya ada kelebihan dan kekurangan jangka panjang. Yang penting, anda ada perlindungan takaful atas hartanah yang anda beli. 

Jangan terlaku yakin yang anda kalis musibah, kerana setiap kali berlaku kematian, ahli keluarga sanggup berparang dan masuk mahkamah hanya untuk dapatkan harta anda.

Baca : “Musibah Tak Mungkin Berlaku Dekat Aku…”. Lupakan Takaful Jika Anda Betul Yakin

Jadilah peminjam loan rumah yang bijak dengan lindungi ahli keluarga anda.

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka selepas ini susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman daripada pihak bank.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Majoriti Penduduk Setuju Projek Pembangunan Semula Flat PKNS RM1.2 Bilion Dilaksanakan

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) — Menara Rezeki Sdn Bhd (MRSB) akan meneruskan projek pembangunan semula Flat PKNS Jalan Tun Razak bernilai RM1.2 bilion di Kampung Bharu di sini memandangkan ia telah mendapat persetujuan daripada majoriti penduduk tempatan.

Dalam kenyataan pada Khamis, MRSB menjelaskan projek pembangunan semula itu akan dilaksanakan oleh syarikat usaha samanya dengan Jiankun International Bhd, Menara Rezeki Properties Sdn Bhd.

Pihaknya akan mengemukakan cadangan berkaitan dengan projek pembangunan semula itu kepada kerajaan tempatan tidak lama lagi, tambahnya.

Awal tahun ini, pihak pemaju mengadakan perjumpaan tertutup dengan para penduduk dan Jawatankuasa Bertindak Flat PKNS, Kampung Bharu untuk membentangkan cadangan projek pembangunan semula tersebut.

Menurut MRSB, antara syarat yang diberikan oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB) kepada pihaknya ialah mendapatkan sekurang-kurangnya 50 peratus persetujuan pemilik tanah/petak bagi membolehkan pengambilan tanah dilakukan.

Menerusi usaha MRSB, persetujuan tawaran itu telah melebihi 80 peratus sehingga kini, melebihi syarat yang ditetapkan, jelasnya.

Pengarah Urusan MRSB, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff berkata syarikat itu turut mempertimbangkan keperluan dan masalah yang dihadapi pemilik tanah sedia ada di samping telah merangka rancangan terperinci.

“Berasaskan keupayaan MRSB dan rakan kongsi kami, saya teruja untuk menyaksikan projek pembangunan semula ini menjadi kenyataan dalam tempoh empat tahun dari sekarang,” katanya.

Rancangan pembangunan semula itu meliputi menara pangsapuri 52 tingkat, dibina untuk pemilik Flat PKNS sedia ada selain tiga menara tambahan untuk unit kediaman dan runcit.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/majoriti-penduduk-setuju-projek-pembangunan-semula-flat-pkns-rm1-2-bilion-dilaksanakan/