Maggi: Kisah Pemilik Syarikat Tukul Yang Kemudiannya Menjual Mi Segera

Anda semua pasti pernah merasai keenakan mi segera ini bukan? Makanan ini sangat digemari oleh golongan pelajar serta mereka yang ingin menjimatkan duit.

Walaupun ianya kurang berkhasiat, tetapi rasanya yang enak serta murah menyebabkan ramai yang memilih makanan ini.

Yang lagi bestnya, bila kita sebut saja mi segera, pasti jenama Maggi berada di dalam kepala kita.

Tetapi kenalkah anda dengan imsan yang bertanggungjawab membangunkan jenama Maggi ini?

Berasal Dari Eropah

Kredit Gambar: yle

Kalau anda nak tahu, pengasas jenama Maggi ialah Julius Michael Johannes Maggi. Jadi anda tentu dapat mengagak bagaimana jenama ini mendapat namanya bukan?

Keluarga Julius Maggi sebenarnya berasal dari Itali, tetapi mereka kemudian berhijrah ke Switzerland. Beliau dilahirkan di Frauenfeld, Switzerland pada 9 Oktober 1846.

Berasal di dalam keluarga industrialis telah menyebabkan beliau tidak perlu bersusah payah memikirkan tentang hala tuju nasibnya.

Setelah kematian bapanya, Julius Maggi telah mengambil alih syarikat kilang tukul milik bapanya. Tetapi, nasibnya tidak begitu baik.

Ini kerana pada waktu itu, industri perkilangan mengalami kemerosotan. Ini memaksa beliau untuk memikirkan alternatif lain dalam perniagaannya.

Beliau memutuskan untuk bertukar kepada cabang perniagaan yang lain. Pertemuannya dengan seorang doktor bernama Fridolin Schuler telah mengubah hidup beliau.

Schuler mencadangkan kepada Julius untuk melibatkan diri dalam industri makanan. Konsepnya adalah dengan membantu golongan pekerja untuk mendapatkan makanan berkhasiat tanpa perlu menyediakan terlalu banyak alatan mahupun bahan untuk memasak.

Selama 2 tahun, mereka bekerja sama bereksperimen dengan pelbagai produk. Produk pertama keluaran mereka yang diperkenalkan di pasaran Swiss adalah produk berasaskan kekacang.

Tetapi, produk ini mengalami kegagalan yang teruk. Setelah itu, beliau membangunkan pula konsep ready-to-use soup.

Kredit Gambar: Nestle

Dan pada tahun 1886, beliau memperkenalkan sup segeranya yang pertama. Kejayaan sup segera ini telah memberikan peluang kepada Julius Maggi untuk memperkenalkan perasa Maggi pada tahun berikutnya dan pelbagai lagi produk turut diperkenalkan.

Kejayaan demi kejayaan telah berjaya diraih sehinggakan beliau mampu membuka beberapa lagi francais di serata dunia. Beliau telah berjaya menjadikan jenama ini jenama antarabangsa yang terkenal.

Julius Maggi akhirnya menghembuskan nafas terakhir pada tahun 1912 akibat penyakit strok. Syarikat ini kemudian menjadi hak milik Nestle pada tahun 1947 dan masih kekal sehingga ke hari ini.

Inovasi yang dilakukan oleh Julius Maggi akhirnya menjadikan mi segera ini dikenali satu dunia.

Sumber Rujukan: Research Pedia

Sesiapa yang rasa nak mulakan perubahan tetapi masih rasa kurang keyakinan diri. Rasa lemah semangat untuk bertindak. Rasa macam semua benda dia buat, tak menjadi. Penat buat kerja. Pernah rasa nak GIVE UP! Hampir BURN OUT!

Dapatkan buku “Percaya Sebelum Berjaya” Edisi Terkini. Apa bestnya buku ni?

InsyaAllah, Buku PSB ni telah terbukti membantu beribu pembacanya untuk:

🔥 Lebih bermotivasi untuk mengejar impian dan cita-cita

🔥 Lebih keyakinan untuk berhadapan dan mengatasi masalah yang menghalang impian tercapai

🔥 Lebih jelas bagaimana untuk mengatasi mental block yang menyebabkan usaha anda terbantut

🔥 Lebih konsisten dengan usaha dan tindakan agar pantas mencapai kejayaan.

🔥 Mencapai ketenangan yang luar biasa kerana mampu berdamai dengan kekecewaan demi kekecewaan

Dapatkannya sekarang di -> www.PercayaBerjaya.com

Previous ArticleNext Article

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.