Pengalaman Anak Muda 28 Tahun Ini Beli Rumah Pertama

Impian memiliki rumah sendiri dan tidak lagi hidup menyewa sebenarnya tidak asing lagi di kalangan rakyat Malaysia khususnya pasangan ibu bapa muda yang baru berkahwin.

Suka atau tidak, kita perlu terima hakikat yang rumah adalah keperluan asas dan memilikinya boleh menjadi aset dan juga liabiliti bergantung kepada cara kita menggunakan hartanah tersebut.

Penulis percaya, sekiranya median harga rumah dijual pada harga RM282,000 seperti saranan Bank Negara Malaysia beberapa tahun dulu, barangkali tidak ada individu yang ingin terus menyewa.

Baca : Isu Pemilikan Rumah dan 4 Garis Panduan Yang Disyorkan Bank Negara Malaysia (BNM)

Data daripada NAPIC menunjukkan, median harga rumah di Malaysia sepanjang tahun 2021 adalah pada harga RM310,000. Mana mungkin majoriti rakyat terbanyak (B40) mampu memiliki rumah sendiri pada tanda harga sedemikian rupa dengan kos sara hidup yang semakin hari semakin tidak masuk akal?

Sebenarnya, KPKT dengan kerjasama Kerajaan Negeri peka akan isu ini dan ini menjadi asas kepada Dasar Perumahan Negara (DRN) 2018 -2025 banyak pelancaran rumah mampu milik dan rumah mampu biaya di seluruh negeri di Malaysia.

Sumber: Edgeprop

Baca : Harga Rumah Mampu Milik Naik 86% Sejak Tahun 2010

Selangor, tidak terkecuali dan menjadi negeri paling popular dengan projek Rumah SelangorKu juga telah menjadi satu inisiatif yang meningkatkan kadar pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera khususnya golongan B40.

Artikel ini berkisarkan kisah inspirasi seorang anak muda dengan pendapatan di bawah RM3,000 tetapi berjaya memiliki rumah pertama di bawah skim Rumah SelangorKu.

Baca : Gaji RM3K Di Lembah Klang. Beli Rumah Atau Sewa?

Mohd Farizuan yang berumur 28 tahun dan merupakan anak penjawat awam ini dilahirkan dan menetap di Sandakan, Sabah selama 6 tahun sebelum menetap di Kuala Selangor bermula tahun 2000.

Kini beliau merupakan pengurus jualan di Aqiqah Centre, yang menguruskan aktiviti aqiqah dan qurban di Tanah Suci Mekah.

Kenapa Beli Rumah SelangorKu?

Beliau yang baru berkahwin pada tahun 2018 dengan wanita pilihan dari Beaufort, Sabah membuat keputusan drastik untuk membeli rumah kerana ingin duduk di rumah sendiri dan tidak mahu menyewa lagi.

Beliau memilih hartanah jenis landed di Taman Malawati Cergas, Kuala Selangor yang dijual pada harga RM42,000 dengan keluasan 750 kaki persegi termasuk 30 kaki persegi untuk laman hadapan rumah.

Projek yang dibangunakn pemaju hartanah Semarak Cergas Sdn Bhd ini ternyata menjadi projek buruan ramai pemastautin tetap dan anak Selangor kerana unit yang ditawarkan adalah landed 3 bilik, 2 tandas yang dijual pada harga bermula RM42,000 sahaja.

Apa yang lebih mengujakan menurut Farizuan, kos bayaran balik pinjaman pada bank (Maybank Islamic) hanyalah RM205 sebulan untuk tempoh 35 tahun.

Pengalaman Dalam Proses Beli Rumah Pertama

1. Pada peringkat awal, Farizuan telah pergi ke pejabat pemaju hartanah di Kuala Selangor untuk mendapatkan detail projek tersebut sebelum membuat permohonan rasmi di portal Rumah SelangorKu.

2. Langkah kedua, selepas membuat permohonan di portal Rumah SelangorKu, Lembaga Perumahan Hartanah Selangor (LPHS) turut menyediakan kursus kewangan secara online kepada semua pemohon.

3. Proses ketiga adalah penting di mana, pemohon perlu mengemukakan dokumen yang lengkap untuk beli rumah merangkumi slip gaji 4 bulan, bank statement 4 bulan, rekod CCRIS dan rekod CTOS.

4. Memandangkan Farizuan bukan anak Selangor, maka beliau perlu membuat pengesahan di Pusat Pesuruhjaya Sumpah sebagai bukti yang beliau telah bermastautin di Selangor sekurang-kurangnya 10 tahun.

5. Seterusnya, beliau mengemukakan salinan caruman KWSP terkini untuk 4 bulan. Anda boleh dapatkan salinan caruman KWSP di portal rasmi KWSP atau pergi ke mana-mana cawangan KWSP terdekat dan urusan ini biasanya memakan masa hanya 10 minit – 15 minit sahaja.

6. Andai kata pasangan anda tidak bekerja, anda perlu buat pengesahan surat sumpah dan disahkan oleh Pesuruhjaya Sumpah. Anda juga perlu sertakan bukti caruman KWSP yang menunjukkan pasangan anda tidak bekerja.

7. Selesai segala urusan ini, anda perlu menunggu kurang lebih 30 hari – 60 hari untuk tahu status kelulusan dari LPHS akan permohonan anda membeli unit kediaman dari projek Rumah SelangorKu tersebut.

8. Selepas tempoh itu dan permohonan anda diluluskan, maka secara automatik akan ditawarkan surat Letter of Offer dari pemaju hartanah projek tersebut.

9. Seterusnya, barulah anda buat permohonan pinjaman perumahan dari bank. Perlu anda tahu yang tak semua bank bagi pinjaman hartanah untuk hartanah berharga RM150,000 ke bawah. Ada pemaju hartanah yang bukan panel bank. Maka, anda perlu cari bank yang sesuai dengan pemaju hartanah dan boleh terima pinjaman yang anda mohon.

10. Kemudian, cari peguam hartanah yang berpengalaman dengan projek Rumah SelangorKu kerana mereka akan uruskan segala urusan pinjaman dengan bank memandangkan proses beli rumah ini tidak melibatkan ejen hartanah.

11. Serahkan semua dokumen kepada bank, sama seperti dokumen yang anda serahkan pada LPHS. Bezanya adalah, bank boleh semak rekod CCRIS dan CTOS anda menerusi sistem mereka.

12. Tunggu sekurang-kurangnya 30 hari untuk tahu kelulusan permohonan pinjaman hartanah anda.

13. Jika lulus, tibalah masa untuk anda tandatangan Surat Perjanjian Pinjaman dengan bank. Dalam kes Farizuan, beliau menggunakan perjanjian Murabahah kerana beliau memohon pinjaman dari Maybank Islamic.

14. Jangan lupa untuk beritahu pihak pemaju hartanah yang pinjaman hartanah anda sudah diluluskan. Kemudian, anda akan tandatangan dokumen Sales and Purchase dengan pihak pemaju hartanah pula.

15. Dalam tempoh menunggu rumah untuk siap, anda perlu keluarkan kos untuk bayar cukai tanah, cukai pintu, IWK, deposit TNB dan deposit meter air dari Pengurusan Air Selangor.

16. Jangan lupa yang anda juga perlu bayar yuran guaman kepada firma guaman kerana menggunakan khidmat peguam hartanah dan kos ini tidak termasuk dalam perjanjian pinjaman hartanah.

17. Seterusnya, masuk fasa menunggu di mana, anda perlu tunggu untuk dapat kunci rumah. Tempoh ini bergantung kepada perkembangan pembinaan rumah oleh pemaju hartanah.

18. Apabila dapat kunci rumah, perlu anda tahu yang unit kediaman anda masih dalam Defect Liability Period. Dalam tempoh ini, jika anda jumpa sebarang kecacatan pada rumah, anda boleh minta pemaju hartanah untuk baik pulih kecacatan tersebut.

19. Guna khidmat konsultan yang berpengalaman dengan urusan defect dan kosnya adalah sekitar RM400 – RM600 bergantung kepada lokasi rumah anda.

20. Dalam tempoh 30 hari, pemaju hartanah akan buat baik pulih semua kecacatan yang anda nyatakan. Kemudian, jika anda berpuas hati anda boleh teruskan untuk buat renovasi pada rumah tersebut.

Kisah Mohd Farizuan ini bukti nyata bahawa dengan gaji bawah RM3,000 juga anda boleh memiliki rumah sendiri asalkan dokumen dan rekod kewangan anda sihat.

Kesimpulannya, asas untuk beli rumah adalah disiplin kewangan. Ramai anak muda yang ada slip gaji, bank statement dan caruman KWSP yang cantik tetapi sangkut di CCRIS.

Farizuan juga adalah contoh terbaik anak muda yang bijak mengambil peluang dari skim rumah mampu milik tanpa perlu membebankan poketnya membeli rumah yang terlalu mahal. 

Bank : 6 Sebab Bank Tak Luluskan Permohonan Pembiayaan

Ketahuilah, harga rumah tetap akan naik dan tidak akan pernah sesekali menunggu anda.

Makin berumur, makin mahal bayaran bulanan bank. Sebab maksimum tempoh pinjaman / pembiayaan bagi kebanyakan bank adalah sehingga umur 70 tahun. Kalau umur sekarang 45 tahun, hanya tinggal 25 tahun sahaja. Semakin pendek tempoh pinjaman / pembiayaan, semakin mahal bayaran bulanan bank. Erti kata lain kalau ada peluang beli rumah masa muda, belilah sekarang.

Namun begitu, menyewa tetap tidak salah dan tidak berdosa.

Semoga kisah inspirasi ini menjadi penguat semangat buat bakal pembeli rumah yang sedang dalam perjalanan memiliki rumah sendiri tidak lama lagi.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.Jika berminat boleh isi borang .

ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA