10 Jenama Malaysia Yang Paling Bernilai Bagi Tahun 2019

Bila sebut pasal jenama, mesti bermacam-macam nama yang bermain di fikiran. Apple, Samsung, Google, Facebook, Huawei, Xiaomi dan banyak lagi.

Namun itu semua nama-nama jenama antarabangsa, banyak lagi jenama Malaysia yang terkenal di seluruh dunia.

Jom kita berkenalan dengan top 10 jenama Malaysia yang paling bernilai bagi tahun 2019.

1. Petronas

Nama yang paling terkenal dan bernilai di Malaysia, siapa lagi kalau bukan Petronas. Isi minyak jenama Petronas. Pergi KLCC ada Menara Berkembar Petronas. Minat sukan permotoran, kita ada Petronas Grand Prix.

Memang kita tak boleh lari daripada melihat jenama Petronas di mana-mana kita pergi.

Bagi tahun 2019, Petronas berada di kedudukan #158 dalam syarikat terbesar dunia menurut Fortune Global 500.

2. Maybank

Merupakan bank yang paling bernilai, di antara 3 bank yang tersenarai di dalam top 10 ini. Gaji masuk dalam akaun Maybank. Nak transfer duit, guna Maybank2U. Nak shopping, swipe guna kad kredit Maybank.

Kalau diikutkan daripada segi Market Capitalization di pasaran saham, Maybank adalah yang paling ‘mahal’ dengan hampir RM100 bilion nilainya.

Memang patut Maybank berada di kedudukan #2 pun.

3. Genting

Siapa yang tak pernah pergi ke Genting Highlands untuk bersiar-siar, naik cable car. Tak lupa juga untuk membeli belah barangan branded di Genting Highlands Premium Outlets.

Tak lengkap kalau tak bermain di Kota Keriangan sambil menikmati cuaca sejuk.

Genting juga terkenal sebagai tempat perjudian, korang jangan pula cuba-cuba nak masuk.

4. Sime Darby

Kalau nak tahu, Sime Darby mempunyai banyak cabang perniagaan di Malaysia. Dalam industri permotoran, Sime Darby menjual kereta BMW, Jaguar, Land Rover, Porsche, Ford dan Hyundai.

Yang kita dok shopping di pasaraya Tesco, rupa-rupanya Sime Darby punya juga. Kalau sakit, boleh ke Hospital Ramsay Sime Darby di Subang Jaya.

Itu belum termasuk lagi Sime Darby Property yang banyak membangunkan projek-projek hartanah dan Sime Darby Plantation yang banyak menguruskan ladang-ladang di seluruh Malaysia.

5. Tenaga Nasional

Setiap rumah memerlukan tenaga elektrik, siapa lagi kalau bukan Tenaga Nasional Berhad atau TNB yang bekalkan tenaga elektrik tersebut.

Takde TNB, tak bercahaya rumah kita pula nanti.

6. Public Bank

Seterusnya kita ada Public Bank yang merupakan bank kedua terbesar di Malaysia. Cukup popular di kalangan bukan Bumiputera bagi mendapatkan perkhidmatan pinjaman, sewa beli kenderaan, kad kredit dan bermacam-macam lagi.

7. CIMB Bank

Bank ketiga dalam senarai adalah CIMB. Platform CIMB Clicks memang cukup popular, pastinya ramai yang menggunakannya.

8. Digi

Dalam bidang telekomunikasi pula, kita ada Digi dalam senarai. Mereka cukup terkenal dengan promosi telefon + pelan yang membuatkan orang ramai suka untuk upgrade telefon setiap setahun sekali.

9. Maxis

Kalau duduk di bandar-bandar besar, Maxis mempunyai di antara penyedia perkhidmatan dengan liputan yang terbaik.

Mungkin tak ‘murah’ macam pelan-pelan daripada telco lain, namun memang berkualiti dan jarang-jarang sekali network down.

10. Air Asia

“Now everyone can fly”. Slogan yang cukup sinonim dengan rakyat Malaysia. Pelopor penerbangan dengan tambang murah, siapa yang tak kenal dengan Tan Sri Dr. Anthony Francis Fernandes yang merupakan pengasas syarikat Air Asia ni.

Sumber Rujukan: Statista

Yang terakhir sekali, tahu tak anda boleh jadi pemilik kesemua 10 syarikat di atas? Ya, anda boleh kerana mereka tersenarai di Bursa Malaysia. Lepas ni boleh berlagak dengan member-member, akulah owner Petronas, TNB dan Maxis.

Tapi saham Maybank, Genting, Public Bank dan CIMB Bank tak patuh syariah ya, jangan pergi beli pula.

Nak tahu lagi ranking lain? Jemput baca:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.