10 Jenama Malaysia Yang Paling Bernilai Bagi Tahun 2019

Bila sebut pasal jenama, mesti bermacam-macam nama yang bermain di fikiran. Apple, Samsung, Google, Facebook, Huawei, Xiaomi dan banyak lagi.

Namun itu semua nama-nama jenama antarabangsa, banyak lagi jenama Malaysia yang terkenal di seluruh dunia.

Jom kita berkenalan dengan top 10 jenama Malaysia yang paling bernilai bagi tahun 2019.

1. Petronas

Nama yang paling terkenal dan bernilai di Malaysia, siapa lagi kalau bukan Petronas. Isi minyak jenama Petronas. Pergi KLCC ada Menara Berkembar Petronas. Minat sukan permotoran, kita ada Petronas Grand Prix.

Memang kita tak boleh lari daripada melihat jenama Petronas di mana-mana kita pergi.

Bagi tahun 2019, Petronas berada di kedudukan #158 dalam syarikat terbesar dunia menurut Fortune Global 500.

2. Maybank

Merupakan bank yang paling bernilai, di antara 3 bank yang tersenarai di dalam top 10 ini. Gaji masuk dalam akaun Maybank. Nak transfer duit, guna Maybank2U. Nak shopping, swipe guna kad kredit Maybank.

Kalau diikutkan daripada segi Market Capitalization di pasaran saham, Maybank adalah yang paling ‘mahal’ dengan hampir RM100 bilion nilainya.

Memang patut Maybank berada di kedudukan #2 pun.

3. Genting

Siapa yang tak pernah pergi ke Genting Highlands untuk bersiar-siar, naik cable car. Tak lupa juga untuk membeli belah barangan branded di Genting Highlands Premium Outlets.

Tak lengkap kalau tak bermain di Kota Keriangan sambil menikmati cuaca sejuk.

Genting juga terkenal sebagai tempat perjudian, korang jangan pula cuba-cuba nak masuk.

4. Sime Darby

Kalau nak tahu, Sime Darby mempunyai banyak cabang perniagaan di Malaysia. Dalam industri permotoran, Sime Darby menjual kereta BMW, Jaguar, Land Rover, Porsche, Ford dan Hyundai.

Yang kita dok shopping di pasaraya Tesco, rupa-rupanya Sime Darby punya juga. Kalau sakit, boleh ke Hospital Ramsay Sime Darby di Subang Jaya.

Itu belum termasuk lagi Sime Darby Property yang banyak membangunkan projek-projek hartanah dan Sime Darby Plantation yang banyak menguruskan ladang-ladang di seluruh Malaysia.

5. Tenaga Nasional

Setiap rumah memerlukan tenaga elektrik, siapa lagi kalau bukan Tenaga Nasional Berhad atau TNB yang bekalkan tenaga elektrik tersebut.

Takde TNB, tak bercahaya rumah kita pula nanti.

6. Public Bank

Seterusnya kita ada Public Bank yang merupakan bank kedua terbesar di Malaysia. Cukup popular di kalangan bukan Bumiputera bagi mendapatkan perkhidmatan pinjaman, sewa beli kenderaan, kad kredit dan bermacam-macam lagi.

7. CIMB Bank

Bank ketiga dalam senarai adalah CIMB. Platform CIMB Clicks memang cukup popular, pastinya ramai yang menggunakannya.

8. Digi

Dalam bidang telekomunikasi pula, kita ada Digi dalam senarai. Mereka cukup terkenal dengan promosi telefon + pelan yang membuatkan orang ramai suka untuk upgrade telefon setiap setahun sekali.

9. Maxis

Kalau duduk di bandar-bandar besar, Maxis mempunyai di antara penyedia perkhidmatan dengan liputan yang terbaik.

Mungkin tak ‘murah’ macam pelan-pelan daripada telco lain, namun memang berkualiti dan jarang-jarang sekali network down.

10. Air Asia

“Now everyone can fly”. Slogan yang cukup sinonim dengan rakyat Malaysia. Pelopor penerbangan dengan tambang murah, siapa yang tak kenal dengan Tan Sri Dr. Anthony Francis Fernandes yang merupakan pengasas syarikat Air Asia ni.

Sumber Rujukan: Statista

Yang terakhir sekali, tahu tak anda boleh jadi pemilik kesemua 10 syarikat di atas? Ya, anda boleh kerana mereka tersenarai di Bursa Malaysia. Lepas ni boleh berlagak dengan member-member, akulah owner Petronas, TNB dan Maxis.

Tapi saham Maybank, Genting, Public Bank dan CIMB Bank tak patuh syariah ya, jangan pergi beli pula.

Nak tahu lagi ranking lain? Jemput baca:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senarai 91 Penyakit Kritikal Yang Dibenarkan Kita Bawa Keluar Duit KWSP

Semua orang faham yang KWSP ini adalah ‘tabung’ di hari tua. Tapi tidak semua orang tahu bahawa KWSP telah menambah senarai penyakit kritikal yang dibenarkan kita membuat pengeluaran KWSP.

Secara tidak langsung, bagi mana-mana individu yang ada masalah kesihatan kritikal, bolehlah keluarkan wang simpanan dari akaun KWSP bagi meringankan beban.

Senarai penyakit kritikal yang diluluskan oleh KWSP ini agak banyak juga dan BERIKUT adalah senarai untuk pelbagai jenis penyakit kritikal / kronik yang dibenarkan untuk kita bawa keluar duit KWSP.

1. Penyakit Kanser

2. Sistem Kardiovaskular

  • Arrhythmia Requiring Device Insertion (Pacemaker/Defibrillator)
  • Cardiomyopathy/Heart Failure
  • Congenital Heart Disease
  • Constrictive Pericarditis
  • Coronary Artery Disease/Ischaemic Heart Disease
  • Heart Attack/Myocardial Infarction
  • Heart Block Requiring Surgical Intervention/Pacemaker/Battery Implant
  • Heart Valve Replacement/Valvular Heart Disease Requiring Replacement
  • Peripheral Vascular Disease
  • Surgery to Aorta/Diseases of the Aorta Requiring Surgery

3. Endokrin/Perubatan

  • Epilepsy & Movement Disorders Requiring Deep Brain Stimulation or Surgery
  • Guillain-Barré Syndrome Requiring Immunoglobulin Treatment
  • Morbid Obesity or Obesity with Multiple Medical Complications and Life Threatening Requiring Bariatric Surgery
  • Pituitary Tumors
  • Sepsis with One or More Major Organ Failure
  • Type 1 Diabetes with Criteria for Insulin Pump Therapy

4. Gastroenterologi/Hepatologi

  • Chronic Inflammatory Bowel Disease
  • Chronic Liver Disease
  • Fulminant Viral Hepatitis
  • Pulmonary Hypertension

5. Sistem Genitourinari

  • Congenital Urinary Abnormalities Requiring Urgent and Major Surgical Intervention
  • Chronic Kidney Disease/Failure
  • Medullary Cystic Disease
  • Renal Calculi Requiring Surgical Intervention

6. Hematologi

  • Aplastic Anaemia
  • Haemophilia (Moderate to Severe – Factor Activity <5%)
  • Hematological Malignancies – Leukemia, Multiple Myeloma (Acute or Chronic Leukemia Diagnosed by Physician
  • Hematopoietic Stem Cell Transplantation
  • Idiopathic Thrombocytopenic Purpura (ITP) – Thrombocytopenia Refractory to Convention Steroid Treatment (1st Line Treatment)
  • Lymphoma
  • Myeloproliferative Disorders Requiring Blood Transfusion and/or Chelating Agents
  • Thalassemia Major Requiring Chelating Agent

7. Sistem Saraf

  • Alzheimer’s Disease
  • Apallic Syndrome
  • Benign Tumor Of Brain
  • Cerebral Palsy
  • Coma
  • Encephalitis
  • Loss Of Speech
  • Major Head Trauma
  • Meningitis
  • Motor Neuron Disease
  • Multiple Sclerosis
  • Muscular Dystrophy
  • Paralysis
  • Parkinson’s Disease
  • Poliomyelitis
  • Stroke
  • Total Permanent Disability

8. Oftalmologi

  • Advanced Diabetic Eye Disease – Diagnosed by Specialist
  • Age Related Macular Degeneration (Armd)/Polypoidal Choroidal Vasculopathy (PCV)
  • Blindness
  • Cataract Requiring Surgery (Intraocular Lens – IOL)
  • Corneal Disorders Requiring Corneal Surgery (Corneal Transplant) – Diagnosed by Specialist
  • Enopthalmic Socket – Diagnosed by Specialist
  • Glaucoma Requiring Surgery with Glaucoma Implant
  • Retinal Vascular Disease – Diagnosed by Specialist

9. Ortopedik

  • Gangrene/Necrotizing Fasciitis Requiring Amputation
  • Knee Injury Requiring Surgery/Implant/Graft
  • Osteoarthritis Requiring Surgery/Implant
  • Prolapse Intervertebral Disc with Significant Neurological Deficit Requiring Surgery
  • Shoulder Injury with Instability/Function Compromised Requiring Surgery/Implant/Graft
  • Spinal Stenosis with Significant Neurological Symptoms/Deficit Requiring Surgery
  • Unstable Spine Fractures/Trauma Requiring Surgery and Implant/Rehab Equipment

10. Sistem Pernafasan

  • Bronchiectasis
  • Chronic Lung Disease
  • Lung Fibrosis
  • Obstructive Sleep Apnea
  • Secondary Pulmonary Hypertension
  • Severe Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) / Emphysema

11. Penyakit Kanak-kanak Di Bawah 16 Tahun

  • Congenital Diseases Requiring Medical or Surgical Intervention Treated by Specialist Intellectual
  • Impairment Due to Accident or Sickness
  • Leukemia
  • Severe Asthma

12. Penyakit Mental

  • Bipolar Mood
  • Major Depression
  • Schizophrenia

13. Sistem Muskuloskeletal

  • Systemic Lupus Erythematosus (SLE) with Major Organ Involvement
  • Systemic Sclerosis/Scleroderma with Functional Impairment and/or Major Organ Involvement
  • Rheumatoid Arthritis/ Arthritis of any joint with Deformities requiring Surgery/Orthosis

14. Rheumatologi

  • Ankylosing Spondylitis Active Disease with Functional Impairment and/or Disability
  • Chronic Tophaceous Gout with Functional Impairment and/or Disability
  • Psoriatic Arthritis Active Disease with Functional Impairment and/or Disability
  • Rheumatoid Arthritis/ Arthritis of any joint with Deformities requiring Surgery/Orthosis

15. Lain-lain Penyakit

  • AIDS/HIV
  • Deafness
  • Loss of Independent Existence
  • Major Burns
  • Major Organ Transplant
  • Terminal Illness

Info Tambahan Untuk Pengeluaran KWSP Bagi Penyakit Kritikal 

1. Tidak Semua Penyakit Dibenarkan Untuk Pengeluaran

Untuk permohonan pengeluaran kita tak boleh main mohon saja. Bukan semua penyakit KWSP benarkan untuk membuat pengeluaran. Cuba semak dengan senarai di atas, atau boleh hubungi KWSP untuk mendapatkan senarai penyakit tersebut, atau layari laman web KWSP di https://www.kwsp.gov.my/ms/member/withdrawals/partial/health untuk dapatkan butiran terkini.

2. Kelayakan Untuk Membuat Pengeluaran

Mereka yang belum mencapai usia 55 tahun serta mempunyai baki dalam Akaun 2 anda layak memohon untuk membiayai kos rawatan penyakit kritikal sama ada untuk diri sendiri atau keluarga.

3. Siapa Yang Layak Dibiayai

  • Diri sendiri
  • Ibu bapa
  • Pasangan
  • Adik-beradik
  • Anak

4. Cara Pengeluaran

Selepas anda sudah tahu kesemua syarat dan juga senarai penyakit kritikal dibenarkan KWSP yang telah dinyatakan tadi, kini tiba masanya untuk anda membuat permohonan pembiayaan.

a) Isi borang KWSP 9D(AHL).

b) Sediakan salinan kad pengenalan diri, penyata bank, dan surat pengesahan daripada majikan dan atau surat pengesahan daripada keluarga yang mengesahkan tanggungan pembiayaan perubatan.

c) Jangan lupa juga untuk dapatkan surat pengesahan dari doktor yang merawat anda. Setelah kesemua dokumen ini sudah lengkap, anda boleh memohon melalui laman web KWSP.

Setelah permohonan berjaya anda akan diberi tarikh untuk ke pejabat KWSP berdekatan anda bagi tujuan pengesahan cap jari. Sewaktu pergi untuk pengesahan cap jari, bawa sekali kesemua dokumen yang dinyatakan tadi (Salinan dan asal).

Selepas selesai cap jari permohonan anda akan diproses dalam masa 2 minggu. Tetapi pastikan Akaun 2 anda mencukupi untuk membuat permohonan pengeluaran.

Kewujudan KWSP Sememangnya Penting Untuk Kebajikan Para Pekerja

KWSP sangat penting buat para pekerja pada masa kini. Ia membantu menjaga kebajikan pekerja. Selain daripada PERKESO (Pertubuhan Keselamatan Sosial), KWSP juga dapat membantu membiayai kos perubatan yang saban tahun semakin meningkat.

Bayangkan jika tiada KWSP, macam mana para pekerja di negara kita hendak membayar kos rawatan yang makin mahal. Ianya pasti membebankan.

Sumber Rujukan: https://www.kwsp.gov.my/ms/member/withdrawals/partial/health

Selain untuk tujuan perubatan, banyak lagi benda yang kita boleh guna dengan duit KWSP kita. Boleh rujuk Jenis-Jenis Pengeluaran KWSP dan Cara-Caranya.

Mesti ramai tak tahu bahawa Kalau Dibuang Kerja, Ini 4 Langkah Untuk Claim Sistem Insurans Pekerjaan (SIP) Daripada PERKESO.

Iklan

Cara Mudah Nak Convert Akaun Simpanan Konvensional Maybank Ke Akaun Islamik, Buat Online Je

Fintech Malaysia. Evolusi Institusi Kewangan

Alhamdulillah, kesedaran orang ramai tentang pentingnya untuk kita memilih produk kewangan Islamik semakin tinggi. Terbaru, pihak Maybank membenarkan pemilik akaun simpanan konvensional dengan Maybank, untuk menukar akaun konvensional mereka kepada Islamik.

Yang bestnya, semua dilakukan secara online. Lagi best apabila nombor akaun bank tidak berubah, kekal guna nombor akaun yang sama.

Tanpa membuang masa, ikuti perkongsian Puan Bella Leana yang merupakan seorang banker, tentang cara mudah nak convert akaun simpanan konvensional Maybank ke akaun Islamik.

Hanya Dengan 6 Langkah Mudah

Assalamualaikum semua dan selamat pagi Jumaat!

Korang tau tak yang Maybank ada buat benda best pasal Conventional Acc?

Those yang ada akaun simpanan atau akaun semasa konvensional dengan Maybank, korang boleh convert/switch kepada akaun Islamik tanpa perlu tukar akaun atau tutup akaun..

Menarik kan??

Ramai orang yang stick dengan akaun konvensional sebab no akaun tu dah di gunakan berkurun lama.. malas nak buka akaun baru guna no akaun baru kan??

So here the step yang korang perlu buat untuk switch akaun korang tu.. hanya perlukan a few step sahaja ok!

1. Pergi ke Maybank2u website dan login macam biasa

2. Then pergi kat option button kat sebelah atas kiri, pilih Apply

3. Scroll down ke bawah dan pilih option “Switch to Islamic Account” dan click Apply Now

4. Pilih nak convert from which akaun, kalau ada banyak akaun konvensional, kena buat satu persatu

5. Pilih akaun yang nak then tick kat T&C tu.. (tick dua-dua bulat tu)

6. Then confirm kan, lepas dah confirm dia akan keluar notification, effective following month akaun tu akan diconvertkan ke Akaun Islamik

Tak pasti akaun korang konvensional atau bukan?
Kalau saving start with 10XXXX or 11XXXX
Kalau current start with 50XXXX or 51XXXX

Kalau loan macam mana bella??
Kalau loan tak boleh via online macam ni sebab ada loan agreement brader… duit lawyer kena bayar 😂😂

Ok.. tolong share kat kawan2 sahabat handai korang kalau ada sesiapa yang ada akaun konvensional dengan maybank dah takde alasan dah nak tukar ke islamik!

Terima Kasih #Maybank sebab memudahkan urusan dunia kami!

Sumber: FB Bella Leana

Perbezaan Islamik vs Konvensional

Nak tahu lebih lanjut, jemput baca:

Iklan

5 Kesan Apabila Sesebuah Negara Jadi Muflis

Kebiasaannya kita dengar individy yang diisytiharkan muflis bila tiada keupayaan untuk membayar hutang bank. Di Malaysia apabila seseorang itu diisytiharkan muflis, segala hutang akan ditadbir oleh Jabatan Insolvensi.

Tapi bagaimana pula jika sesebuah negara itu pula yang menjadi muflis?

Sebagai perkongsian, berikut disenaraikan kesan jika sesebuah negara diisytiharkan muflis.

1. Inflasi

Negara akan mula mencetak wang dalam kuantiti yang banyak bagi menyelesaikan hutang. Apabila wang banyak di pasaran, harga barangan pula akan menjadi mahal. Ini kerana nilai wang itu telah susut.

Bayangkan nilai RM20,000 mungkin hanya bernilai RM200 ketika negara dilanda inflasi. Zimbabwe adalah contoh sebuah negara yang pernah mengalami inflasi yang sangat teruk. Mereka pernah menggunakan 9 matawang asing iaitu Dolar Amerika, Dolar Australia, Euro, Rand Afrika Selatan, Yen Jepun, Yuan China, Rupee India, Pound Sterling UK, dan Pula Bostwana disebabkan Dolar Zimbabwe yang sudah seperti tiada nilai.

2. Pengangguran

Disebabkan kedudukan kewangan negara yang merosot, kadar pengangguran di kalangan rakyat akan meningkat. Kerajaan tidak mampu lagi membayar gaji kakitangan awam manakala projek infrastruktur dibatalkan menyebabkan pengangguran berleluasa.

Apabila berlakunya pengangguran, kadar jenayah seperti kecurian mungkin akan meningkat disebabkan setiap orang memerlukan wang untuk meneruskan kehidupan.

3. Cukai dan Bantuan

Jika masih ada yang tak tahu, cukai merupakan salah satu sumber pendapatan negara. Kerajaan akan menaikkan kadar cukai bagi mendapatkan dana untuk membayar hutang negara.

Sebarang bantuan seperti subsidi kesihatan dan pendidikan pula akan disekat bagi mengurangkan perbelanjaan negara.

Secara tidak langsung, ianya akan merencatkan perkembangan pendidikan di kalangan rakyat.

4. Simpanan

Seperti yang telah dinyatakan, inflasi menyebabkan penyusutan nilai mata wang. Bayangkan simpanan kita di dalam bank sebanyak RM10,000 mungkin ‘boleh hilang sekelip mata’ disebabkan penyusutan mata wang tersebut. RM10,000 sekarang bernilai RM0.

Ia bukan setakat penyusutan mata wang, tetapi institusi kewangan pula akan gagal berfungsi dengan baik.

5. Norma Baharu

Sejak akhir-akhir ini, dah jadi kebiasaan pula dengan perkataan ini. Norma baharu ini bermaksud kita perlu membiasakan diri dengan kehidupan baru tidak seperti sebelum ini.

Kalau dulu, kita ada kerja, boleh minum kopi mahal dan lepak kedai hipster hari-hari, tetapi sekarang dapat makan nasi ayam kunyit pun dah bersyukur sangat. Kehidupan sosial juga berubah.

Tiada lagi Bantuan Prihatin Nasional, subsidi makanan, dan subsidi pendidikan. Orang ramai pula lebih memikirkan keperluan hidup berbanding aktiviti lain seperti riadah dan membeli-belah menyebabkan kadar depresi di kalangan masyarakat akan meningkat.

Kejadian rompak dan ragut pula akan menjadi satu kebiasaan.

Di antara negara yang pernah muflis adalah seperti Jerman, Argentina, dan Greece. Namun begitu, tidak bermakna apabila negara muflis akan muflis selama-lamanya tetapi mungkin akan mengambil sedikit masa untuk menstabilkan kembali ekonomi.

Sekarang dah tahu negara juga boleh muflis? Apa lagi jom bersama-sama menyumbang kepada pembangunan negara. Pendek kata, rakyat memerlukan kerajaan, kerajaan juga memerlukan rakyat. Kita jaga kita.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Iklan

Kenapa Netizen Marah Sangat Dekat LHDN?

Baru-baru ini kecoh di media sosial bila syarikat-syarikat yang dimiliki anak Tun Dr Mahathir Mohamad telah ‘diserbu’ pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN). Ramai yang tak puas hati dengan mengatakan ini tidak patut, seolah-olah pihak kerajaan sengaja cari kesalahan orang lain.

Tidak kurang juga yang berkata LHDN ni berat sebelah. (Eh, tak tahu pula LHDN pernah senaraikan ribuan nama syarikat / individu lain yang pernah disiasat. Habis, macam mana boleh kata mereka berat sebelah? Mana tahu si polan bin si polan tak pernah disiasat?)

Pertamanya tahu tak LHDN tidak boleh sewenangnya mendedahkan maklumat percukaian dan tindakan yang telah diambil ke atas pembayar cukai kerana ianya menyalahi Akta Cukai Pendapatan 1967 Seksyen 138?

Dalam isu ini, pembayar cukai sendiri yang mengaku disiasat.

Petikan laporan Malaysiakini : “Ketika dihubungi hari ini, seorang eksekutif kanan di Crescent Capital Sdn Bhd, sebuah firma modal teroka yang diasaskan dan diketuai oleh Mirzan Mahathir, mengesahkan LHDN menyerbu pejabat itu pada Selasa lalu.”

Lihat sahaja kepada komen netizen berkenaan isu ini yang diambil daripada FB Post Malaysiakini (BM Version) dan lihat sendiri ketidakpuasan hati netizen.

Baru Siasat, Belum Terbukti Salah

Lawatan pemeriksaan (siasatan atau audit) yang dilakukan pegawai-pegawai LHDN ke atas syarikat atau individu adalah amalan biasa yang boleh terjadi kepada sesiapa pun. Mereka bukan calang-calang agensi, pasti ada sistem yang membantu dalam pemilihan kes berisiko tinggi.

Kalau nak tahu, bila LHDN menyiasat sesebuah syarikat atau individu, tak bermakna mereka ini dah terbukti bersalah lari cukai. Logiknya kalau tak jumpa sebarang bukti pelarian cukai, mesti kes itu akan ditutup.

Kalau rasa tidak bersalah, tak perlu takut dengan serbuan yang dilakukan oleh pihak berkuasa. Biarlah pihak yang bertanggungjawab buat kerja mereka, dan dalam kes ini – biarlah LHDN cuba kutip cukai daripada mereka yang terkurang membayar cukai.

Kenapa Sekarang Baru Nak Siasat?

Ada yang komen…“Aku tak marah nak periksa anak Mahathir. Baguslah. Tapi soalannya, kenapa baru sekarang? Kenapa selepas Mahathir menentang Najib baru nak periksa? Kenapa sebelum² ini hanya tutupkan mata? Jangan lupa untuk serbu anak² Najib dan menteri yang lain”

Betul juga tu, kenapa tak siasat sebelum ni ek? Sebab apa ek? Ops….Seperti yang dijelaskan di perenggan atas, kita tak tahu syarikat mana yang telah disiasat oleh LHDN. Jadi macam mana boleh kata mereka-mereka yang lain tu dah disiasat atau tidak? Mana kita tahu LHDN ‘tutup mata’?

Ayat mudahnya, kau tanyalah bagai nak rak dekat pihak LHDN, mereka tak akan jawab atau sahkan sebab dah terikat dengan Seksyen 138 tadi.

Ops Patuh: LHDN buru 1,758 Individu, 1,687 Syarikat

Menurut sumber Utusan Malaysia, LHDN memang sedang memburu ribuan individu dan syarikat yang dipercayai tidak membayar atau mengelak daripada membayar cukai yang sepatutnya. Seperti yang dinyatakan tadi, mesti ada sebab-sebab kukuh yang meletakkan mereka ini di dalam radar LHDN.

Dah beribu kot syarikat yang telah disiasat. Cuma bila tak disensasikan oleh media, orang ramai pun tak tahu siapa yang kena. Macam dalam berita yang dilaporkan MStar pada bulan Mei, 13 jutawan diburu LHDN. Ramai tu, tapi tak pula kecoh siapa 13 orang tu.

Kerja Ikut Rangka Kerja Siasatan Cukai

Tahu tak LHDN kena patuh kepada rangka kerja siasatan (framework)? Siasatan rapi perlu dilakukan dengan mengikut kepada lawatan pemeriksaan, semakan dokumen, pengambilan pernyataan dan akhir sekali barulah penyelesaian kes siasatan. Nak saman ke nak penjara ke, malah nak mula lakukan siasatan pun kena ikut rangka kerja ini.

Cuba muat turun Rangka Kerja Siasatan Cukai untuk tahu lebih lanjut bagaimana LHDN menggariskan daripada segi pemilihan kes, prosedur siasatan, kesalahan & hukuman dan sebagainya.

Kutip Cukai Pendapatan Untuk Kesejahteraan Rakyat

Ada juga yang sinis komen kata bayar cukai pendapatan membebankan dan tiada manfaat kepada rakyat. Mereka yang berfikir sebegini mungkin tak nampak hospital kerajaan, sekolah kerajaan, gaji cikgu, gaji polis, masjid, bas percuma dan banyak subsidi-subsidi diberi menggunakan sumbangan cukai tadi.

Jadi sebelum nak hentam pegawai-pegawai LHDN yang buat kerja mereka, tengok diri sendiri dulu. Tanggungjawab kita sebagai rakyat dah ditunaikan atau belum?

Ada tipu tak masa isi borang cukai?

Income bisnes online ratus-ratus ribu tu lapor tak?

Pendapatan part time seperti rumah sewa dilaporkan atau tidak?

Kami Tak Sokong Mana-Mana

Isu ini nampaknya dipolitikkan oleh banyak pihak. Kami tak sokong mana-mana. Kami juga pembayar cukai seperti anda. Kami juga mahu orang lain bayar cukai yang sepatutnya.

Kami Generasi-X yang hidup semasa zaman Tun memerintah. Dulu pun banyak suara-suara yang minta pihak berkuasa seperti LHDN menyiasat mereka yang berkait rapat dengan Perdana Menteri, tak tahulah pula ada atau tidak siasatan diambil, maklumlah dulu mana ada media online.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!