4 Prinsip Penting Dalam Membuat Simpanan

Duit banyak tetapi masih bocor sana sini sehingga kita tidak mampu melakukan sebarang simpanan. Penat membanting tulang bersengkang mata siang malam, rehat dan tidur yang tidak cukup, kurang meluangkan masa bersama keluarga; pastinya mereka yang membuat sebegini berpendapatan tinggi dan lumayan.

Namun, semuanya serba tak kena kerana kita sering lupa untuk membuat simpanan untuk kegunaan masa depan.

Ianya berbalik kepada tabiat kita, sama ada suka untuk menyimpan ataupun tidak. Ada orang yang sudah mempunyai simpanan yang banyak tetapi terus menyimpan kerana mereka tahu simpanan itu penting dan telah terbiasa melakukannya.

Berikut adalah 4 prinsip yang boleh kita amalkan untuk mula menyimpan wang.

1. Simpan 10% Daripada Pendapatan Bulanan

Jangan berlengah untuk membuat potongan sebaik saja mendapat gaji. Boleh gunakan konsep simpan dan lupa.

Kemudian apabila sudah ada simpanan sekurang-kurangnya 3-6 bulan gaji, maka boleh gunakan duit simpanan tersebut untuk tujuan pelaburan.

6 Pelaburan Yang Boleh Kita Mula Dengan Modal RM100

2. Simpan Di Tempat Yang Sukar Untuk Dikeluarkan

Sebaiknya simpan wang tersebut di Tabung Haji atau di tempat yang tidak mempunyai kemudahan ATM. Jika anda memilih untuk membuat simpanan di tempat yang mudah untuk dikeluarkan, takut ada saja nak pakai duit.

Anggaplah ia sebagai ‘tabung bunian’, sedar-sedar saja duit dah beranak-pinak.

3. Mulakan Sekarang

Pupuk tabiat menyimpan hari ini juga. Tidak kira berapa jumlah yang ingin anda simpan. Walaupun sedikit jumlahnya, anda harus tetap menyimpan.

Kerana jumlah yang sedikit itulah yang akan menjadi bukit apabila pendapatan semakin meningkat dan tabiat menyimpan semakin menebal dalam jiwa. Asal ada duit lebih sikit, mesti nak terus menyimpan.

4. Simpanan Kalis Inflasi

Tukar sebahagian daripada duit anda kepada emas. Ini kerana sejak zaman Nabi Muhammad SAW lagi, harga emas tetap sama sehingga ke hari ini.

Jika pada zaman tersebut seekor kambing berharga 1 dinar wang emas, maka hari ini pun harganya bersamaan dengan 1 dinar wang emas.

Manakala untuk wang yang bernilai RM1 pula, 10 tahun lepas masih boleh beli sebungkus nasi lemak, secawan teh tarik, atau 3 keping kuih. Tapi hari ini apa yang kita boleh beli dengan duit RM1?

Jom mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold hari ini juga.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM66 (berdasarkan harga emas RM264 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Daftar secara percuma di KAB Gold sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jalinan Kerjasama Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) Bersama Dengan Media Dan Pemain Industri Perkukuh Pelaksanaan e-invois

Kuala Lumpur, 22 Mei 2023 – Seiring dengan arus revolusi digital yang pesat, perniagaan memerlukan cara yang lebih mudah untuk membuat pertukaran maklumat dan transaksi perdagangan di peringkat domestik mahupun global. Bagi memastikan kecekapan pengurusan pentadbiran percukaian negara seiring dengan perkembangan teknologi semasa, kerajaan melalui pembentangan Bajet 2023 telah memperkenalkan pelaksanaan e-invois sebagai satu mekanisma baharu untuk mencapai hasrat tersebut.

Sehubungan itu, satu sesi libat urus YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom bin Sairi, Ketua Pegawai Eksekutif HASiL bersama hampir 220 orang peserta yang terdiri daripada pengamal media, pempengaruh media (media influencer) dan pemain industri telah diadakan di Hotel Westin, Kuala Lumpur.

Pelaksanaan e-invois ini akan diadakan secara berperingkat mulai akhir tahun 2023 dengan memfokuskan pembangunan sistem dan projek rintis bersama pembayar cukai terpilih serta penggunaannya adalah diwajibkan kepada perniagaan mengikut nilai ambang jualan secara berperingkat bermula pada Jun 2024.


Perincian bagi cadangan pelaksanaan e-invois ini adalah seperti yang berikut:

Sesi ini juga bertujuan untuk memberi pendedahan awal kepada pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri serta mendapatkan maklum balas terus berkenaan strategi-strategi pemasaran yang boleh dilaksanakan bagi membantu HASiL dalam menyebarluas kepentingan e-invois dalam konteks urusan percukaian negara. Tambahan pula, peranan yang dimainkan oleh kumpulan ini sangat penting dan mampu bertindak sebagai duta HASiL dalam menyampaikan maklumat percukaian kepada pembayar cukai yang berkaitan.

YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom Sairi dalam ucapannya menyatakan bahawa pelaksanaan e-invois ini bukan sahaja mampu menambah baik kualiti perkhidmatan yang ditawarkan oleh pentadbir cukai, malah ia turut memberikan banyak manfaat kepada pembayar cukai dari segi meningkatkan kecekapan operasi perniagaan, memudahkan urusan penyimpanan rekod dan mengurangkan kos pematuhan cukai mereka.

Tambah beliau lagi, pelaksanaan e-invois ini juga dapat mewujudkan transaksi perniagaan yang lebih telus sekali gus membantu kerajaan mengatasi masalah ekonomi bayangan (shadow economy) dalam urus niaga.

Turut sama hadir dalam sesi libat urus ini ialah YBhg. Datuk Dr. Sotimin bin Muhalip, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Dasar), YBrs. Puan Wan Ramiza binti Wan Ghazali, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Operasi Percukaian), YBrs. Encik Hisham bin Rusli, Timbalan Ketua Eksekutif (Pengurusan) serta barisan pengurusan kanan HASiL.

Semoga dengan penganjuran sesi libat urus ini, para pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri dapat memainkan peranan yang signifikan dalam memberi pemahaman berkenaan pelaksanaan e-invois kepada pembayar cukai, seterusnya memastikan sistem ini mendapat sokongan yang padu dan dipercayai oleh rakyat.