4 Prinsip Penting Dalam Membuat Simpanan

Duit banyak tetapi masih bocor sana sini sehingga kita tidak mampu melakukan sebarang simpanan. Penat membanting tulang bersengkang mata siang malam, rehat dan tidur yang tidak cukup, kurang meluangkan masa bersama keluarga; pastinya mereka yang membuat sebegini berpendapatan tinggi dan lumayan.

Namun, semuanya serba tak kena kerana kita sering lupa untuk membuat simpanan untuk kegunaan masa depan.

Ianya berbalik kepada tabiat kita, sama ada suka untuk menyimpan ataupun tidak. Ada orang yang sudah mempunyai simpanan yang banyak tetapi terus menyimpan kerana mereka tahu simpanan itu penting dan telah terbiasa melakukannya.

Berikut adalah 4 prinsip yang boleh kita amalkan untuk mula menyimpan wang.

1. Simpan 10% Daripada Pendapatan Bulanan

Jangan berlengah untuk membuat potongan sebaik saja mendapat gaji. Boleh gunakan konsep simpan dan lupa.

Kemudian apabila sudah ada simpanan sekurang-kurangnya 3-6 bulan gaji, maka boleh gunakan duit simpanan tersebut untuk tujuan pelaburan.

6 Pelaburan Yang Boleh Kita Mula Dengan Modal RM100

2. Simpan Di Tempat Yang Sukar Untuk Dikeluarkan

Sebaiknya simpan wang tersebut di Tabung Haji atau di tempat yang tidak mempunyai kemudahan ATM. Jika anda memilih untuk membuat simpanan di tempat yang mudah untuk dikeluarkan, takut ada saja nak pakai duit.

Anggaplah ia sebagai ‘tabung bunian’, sedar-sedar saja duit dah beranak-pinak.

3. Mulakan Sekarang

Pupuk tabiat menyimpan hari ini juga. Tidak kira berapa jumlah yang ingin anda simpan. Walaupun sedikit jumlahnya, anda harus tetap menyimpan.

Kerana jumlah yang sedikit itulah yang akan menjadi bukit apabila pendapatan semakin meningkat dan tabiat menyimpan semakin menebal dalam jiwa. Asal ada duit lebih sikit, mesti nak terus menyimpan.

4. Simpanan Kalis Inflasi

Tukar sebahagian daripada duit anda kepada emas. Ini kerana sejak zaman Nabi Muhammad SAW lagi, harga emas tetap sama sehingga ke hari ini.

Jika pada zaman tersebut seekor kambing berharga 1 dinar wang emas, maka hari ini pun harganya bersamaan dengan 1 dinar wang emas.

Manakala untuk wang yang bernilai RM1 pula, 10 tahun lepas masih boleh beli sebungkus nasi lemak, secawan teh tarik, atau 3 keping kuih. Tapi hari ini apa yang kita boleh beli dengan duit RM1?

Jom mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold hari ini juga.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM66 (berdasarkan harga emas RM264 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Daftar secara percuma di KAB Gold sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Mitos Ada Bisnes Sendiri Yang Tiada Siapa Ingin Kongsikan

Saya kongsikan pandangan dari seseorang yang sering bertanya kepada mereka yang sudah berjaya dalam kerjaya bisnes, tak kira dalam bidang perniagaan sendiri, pendapatan komisen seperti jurujual, mahupun seorang full-time trader dalam pasaran saham.

Semua ini dikelaskan sebagai bisnes, sebab anda sendiri yang mengawal aliran keluar masuknya dan kemampuan untuk bergerak. Jika anda tidak komited untuk berjaya dalam tempoh masa yang panjang, anda cenderung untuk menemui kegagalan.

Ini kerana kejayaan memerlukan komitmen, displin dan satu tempoh masa. Jadi berikut adalah beberapa mitos berkaitan dengan menjalankan bisnes yang jarang dikongsi, khususnya yang berada di peringkat awal bisnes.

Mitos 1: Dah Jadi Boss, Dah Tak Perlu Lagi Dengar Boss Berleter

Dalam sesetengah perkara, ya, memang anda tak perlu lagi dengar boss anda berleter dan komen tentang anda. Tetapi sebagai seorang boss mesti selalu bersedia untuk menjawab soalan-soalan daripada ‘Real Boss’.

Iaitu dari pelanggan yang menyumbang kepada pendapatan dan keuntungan perniagaan. Kalau buka syarikat, perlu bersedia menjawab soalan-soalan dari pekerja, rakan kongsi, pelabur, pembekal, dari pihak bank dan bermacam-macam lagi.

Mitos 2: Jadi Kaya Apabila Memiliki Perniagaan Sendiri

Ini biasa terjadi bagi mereka yang bekerja dan ada mentaliti pekerja.

Mungkin majikan anda teruk dan anda bagus dalam sesuatu perkara, maka menyangkakan boss anda buat banyak duit hasil daripada kerja anda.

Kemudian anda beranggapan berniaga sendiri adalah cara pintas untuk menjadi kaya. Tetapi apa yang anda tidak tahu, di sebalik keuntungan ada perbelanjaan (marketing, pekerja, kos tersembunyi) yang perlu dibayar.

Jangan lupakan risiko-risiko yang bakal anda tempuhi. Memulakan perniagaan dalam talian dan mengharapkan jualan utama daripada saluran media sosial juga ada risiko, seperti risiko akaun Facebook/Instagram digodam, iklan tak jalan dan sebagainya.

Mitos 3: Boleh Bekerja Pada Bila-Bila Masa

Sekiranya anda tidak tahan dengan komitmen masa untuk tempoh waktu yang panjang, anda akan terlepas banyak peluang untuk berkembang, peluang untuk tambah pendapatan dan peluang untuk berjaya.

Kerana anda bukan pemilik bisnes sebenar, tetapi hakikatnya anda perlu bekerja sepanjang masa.

Mitos 4: Boleh Buat Apa Yang Saya Suka

Memang betul anda boleh buat apa anda suka kerana ini bisnes anda. Tetapi bila mula bekerja sendiri, suka atau tidak, anda kena belajar dan lakukannya untuk kembangkan game ini, tidak boleh hanya fokus kepada perkara yang anda suka sahaja.

Perlu ambil tahu semuanya, sebab ini bisnes korang. Bila salah kena perbaiki, bila dah elok kena lebih perkemaskan lagi.

Mitos 5: Bisnes Akan Untung Sejak Hari Pertama Lagi

Hanya beberapa bisnes saja yang berjaya dapat keuntungan pada hari pertama. Yang lain semuanya ambil masa.

Ini kerana setiap bisnes akan ada perbelanjaan (kos sewa, kos harian, kos kesilapan, kos barang). Jika pemilik tidak mempunyai modal yang besar dan holding power untuk menampung kos yang ditanggung sehinggalah perniagaan mencapai keuntungan pertama, maka bisnes anda akan gagal kerana menghadapi masalah cash flow.

Mitos 6: Boleh Letak Gaji Sesuka Hati

Kemampuan bertahan dalam perniagaan adalah lebih penting daripada kemahuan dan kehendak anda sebagai pemilik bisnes.

Bila mana perniagaan anda perlukan sesuatu, anda perlu korbankan bahagian sendiri terlebih dahulu supaya perniagaan mampu untuk berkembang dan dahulukan perkara-perkara penting lain seperti gaji pekerja dan bil-bil.

Satu hari nanti kalau anda bernasib baik, kemahuan dan kehendak anda akan direalisasikan selepas perniagaan anda stabil dan ada pendapatan yang konsisten.

Oleh itu, hadamkan dulu mitos-mitos ini. Bila rasa dah yakin untuk mula bekerja sendiri, maka usah berlengah lagi dan mulalah hari ini.

Majalah Labur