5 Kesilapan Kewangan Yang Biasa Dilakukan Golongan Belia

Apabila anda sudah menginjak usia 30 tahun, anda seharusnya matang dan bijak dalam melakukan perancangan kewangan anda. Ada yang kata kehidupan bermula ketika usia 40 tahun, namun pada usia 30 tahun adalah merupakan fasa yang kritikal yang akan menunjukkan samada kita ini matang dalam perancangan kewangan atau pun tidak.

Namun begitu, masih ramai yang melakukan kesalahan yang sebenarnya boleh dielakkan. Semoga kita semua dapat menjauhkan diri daripada kesalahan berikut.

Kesalahan 1: Salah Guna Kemudahan Kad Kredit

Siapa yang tak bangga bila dapat kad kredit pertama? Ada yang berbangga sampai memberitahu semua orang, berapa jumlah had kad kredit yang dimilikinya.

Namun kita harus tahu, bahawa kad kredit jika tidak digunakan dengan sebaiknya akan menjadi beban kepada kita di masa akan datang. Mana taknya, asyik swipe saja untuk semua perkara – kemudian hanya bayar minimum saja setiap bulan.

Kalau nak tahu cara yang sebetulnya, jemput baca 7 Cara Penggunaan Kad Kredit Yang Menguntungkan.

Kesalahan 2: Tidak Memiliki Rumah

Aset merupakan satu perkara yang penting apabila kita menginjak usia 30 tahun. Sekurang-kurangnya kita harus berusaha untuk memiliki aset tetap seperti rumah, tanah atau emas. Aset ini mempunyai nilai yang akan bertambah dari semasa ke semasa.

Namun kebanyakan daripada kita yang melakukan kesalahan dengan menambah liabiliti pula, seperti membeli kereta, telefon bimbit terbaru dan pakaian berjenama.

Biasa dengar pepatah “We buy things we don’t need with money we don’t have to impress people we don’t like“?

Bagi mereka yang memerlukan bantuan, cuba renung-renungkan Bagaimana Membezakan Antara Keperluan Dan Kehendak?

Kesalahan 3: Tidak Mempunyai Simpanan

Simpanan adalah penting dan kita disarankan untuk mempunyai sekurang-kurangnya 3 sehingga 6 bulan gaji bulanan sebagai duit simpanan kecemasan. Namun menurut statistik yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia (BNM), 3 daripada 4 rakyat Malaysia tidak mempunyai simpanan RM1,000 yang boleh digunakan ketika berlakunya kecemasan.

Bukan untuk kecemasan saja, kita juga perlu ada simpanan untuk perbelanjaan tahunan seperti memperbaharui cukai jalan dan Takaful kenderaan, simpanan untuk pergi berjalan-jalan dan banyak lagi.

Cuba tengok 5 Jenis Tabung Simpanan Anak Muda Perlu Ada.

Iklan

Kesalahan 4: Bergantung Kepada Satu Pendapatan Sahaja

Di zaman sekarang yang semakin mencabar, kita tidak boleh bergantung kepada hanya satu punca pendapatan sahaja. Jika ditakdirkan kita dibuang kerja, maka habislah kita. Simpanan pun tiada, pendapatan pun tiada.

Rajin-rajinlah membuat pendapatan sampingan, bagi yang tak tahu caranya boleh baca 10 Idea Menyeronokkan Untuk Menjana Pendapatan Mengikut Personaliti.

Kesalahan 5: Menangguhkan Pengambilan Takaful

Kita sepatutnya mengambil Takaful seawal yang mungkin atau apabila kita mula bekerja. Ianya ibarat seperti simpanan, cuma yang membezakannya ialah kita tidak dapat mengeluarkan duit simpanan tersebut hanya apabila terjadinya kejadian yang tidak diingini seperti kemalangan, sakit dan sebagainya.

Malah lagi awal kita mengambil Takaful, lagi murah bayaran bulanan yang perlu kita bayar. Ambil tahu berkenaan 4 Kepentingan Takaful atau Insurans Hayat yang Golongan Muda Perlu Tahu.

This image has an empty alt attribute; its file name is assidq_300x250px_bm01.jpg

Dapatkan Khidmat Nasihat Berkaitan Kewangan Daripada Perancang Kewangan Yang Berlesen

Anda sedang berdepan dengan masalah kewangan dan tak tahu nak tanya siapa? Ada masalah nak menyimpan dan tak tahu nak melabur kat mana?

Zaman sekarang ni, ramai yang claim mereka pakar, tapi berapa ramai yang merupakan Perancang Kewangan atau Financial Planner yang berlesen? Kalau nak tahu di Malaysia, bilangan mereka ini tak sampai pun seribu orang, memang rare sangat.

Memperkenalkan My Personal Finances (MyPF Premier)

Kini anda selangkah saja lagi untuk mendapatkan manfaat bagi mengembangkan kewangan peribadi bagi menuju kebebasan kewangan yang dicari-cari.

Mereka menghubungkan anda kepada Perancang Kewangan yang berdaftar dan boleh membantu daripada segi:

  • Penasihat yang membimbing dalam menetapkan sasaran kewangan, mengulas dan berkongsi ilmu
  • Khidmat nasihat yang kerap dengan berkongsi pengalaman, kepakaran, dan menjawab segala kemusykilan berkaitan kewangan
  • Pembelajaran secara hands-on dalam pelaburan, termasuklah saham, hartanah dan lain-lain

Bila dah kenalpasti masalah yang dihadapi, punca masalah tersebut dan cadangan daripada mereka yang pakar untuk mengatasinya; barulah rasa lega sikit kan? Seolah-olah dah nampak cahaya di hujung terowong.

Jom kita jadi ahli MyPF Premier hari ini juga.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tips Berguna Untuk Anak Muda “Curi Buat Duit”

Jiwa anak muda, mestilah ingin buat macam-macam benda. Nak travel lagi, nak beli kereta, nak beli rumah, nak beli barang-barang branded, dan macam-macam lagi lah.

Apabila memikirkan tentang soal duit, pasti ramai yang mengeluh. Lagi-lagi anak-anak muda yang masih belajar mahupun sudah menamatkan pelajaran masing-masing.

Zaman sekarang ini bukanlah mudah untuk mendapatkan pekerjaan tetap, jadi bagaimana pula nak buat simpanan? Sedangkan nak kumpul duit pun sudah menjadi masalah besar.

Apa agaknya cara atau tips-tips yang terbaik untuk menyimpan dan menguruskan kewangan?

Tips Bagi Yang Masih Belajar

Cuba selitkan sedikit masa untuk membuat “curi buat duit”. Bukan curi duit ya adik-adik, tapi curi buat duit. Masa masih belajar inilah masa yang terbaik untuk mula cari duit dan buat simpanan. Sedikit pun tidak mengapa, kerana sikit-sikit lama-lama jadi bukit! Macam mana nak curi-curi buat duit?

Bagi yang tinggal di asrama, kebanyakannya tidak dibenarkan untuk membuat kerja “part-time”. Jadi, apa kata mulakan dengan menjual makanan ringan secara kecil-kecilan. Lumrah sebagai pelajar ni adalah sentiasa lapar, sentiasa inginkan sesuatu untuk dikunyah. Jadi sudah pasti makanan ringan menjadi pilihan.

Contohnya kekacang, minuman kotak, dan “makanan ruji” bagi pelajar iaitu mee segera! Dapat untung kecil pun jadi lah, asalkan duit tersebut boleh kita gunakan untuk perkara-perkara lain untuk belajar.

Selain daripada itu, anda juga boleh buat bisnes servis, contohnya printing servis atau pun perkhidmatan proofreading. Tampal sahaja iklan di kawasan asrama, pasti akan ada yang membacanya. Pelajar yang tinggal di asrama ini kadangkala malas untuk keluar, jadi bisnes printing pasti akan mendapat sambutan yang baik!

Tetapi, harus minta izin dengan pengurusan asrama dahulu ya, jangan main jual sahaja, main tampal je iklan secara haram. Nanti pendapatan yang diperoleh tidak berkat pula.

Iklan

Bagi mereka yang tinggal di rumah sewa pula, boleh lah mula cari kerja-kerja sambilan di mana-mana tempat yang tidak jauh dari tempat tinggal anda. Kenapa yang dekat-dekat?

Supaya anda tidak begitu penat untuk ulang-alik dari rumah, kelas dan tempat kerja. Pelajaran itu sangatlah penting, jadi jangan sampai mengabaikan kesihatan semata-mata untuk mencari wang lebih.

Tips Bagi Fresh Grad Yang Sedang Mencari Kerja

Zaman sekarang ni, nak cari kerja bukanlah mudah. Tambahan lagi kebanyakan majikan inginkan mereka yang sudah berpengalaman. Bagaimana kita hendak mendapatkan pekerjaan sedangkan kita yang masih “hijau” ini tidak diberi peluang untuk menimba pengalaman bekerja itu sendiri?

Jadi, daripada penat menunggu kerja yang tidak tentu dapat ke tidak, apa kata anda cipta kerja anda sendiri? Bagaimana? Mulakan dengan menjalankan bisnes!

Semakin ramai anak muda zaman sekarang yang melibatkan diri dengan dunia bisnes online. Jika anda masih baru dalam dunia bisnes, boleh lah mulakan dengan menjadi agent dropship peniaga online lain terlebih dahulu.

Dari situ, anda akan dapat belajar bagaimana cara untuk membuat pemasaran, cara untuk menguruskan bisnes, dan juga ilmu-ilmu perniagaan yang boleh digunakan dalam bisnes yang anda ingin usahakan.

Setelah betul-betul yakin, pasarkan bisnes anda melalui media sosial. Gunakan duit hasil kerja dropship anda sebagai modal untuk perniagaan anda. Jangan lupa buat “homework” mengenai trend terkini bisnes online. Informasi hasil dari homework yang anda lakukan pasti berguna untuk perniagaan  anda.

Berikut merupakan cadangan sifu-sifu bisnes yang boleh anda follow:

  1. Puan Ainon – Pemilik ABS Ainon Holdings
  2. Tuan Shamsuddin Kadir – Pakar Motivasi
  3. Tuan Hussamuddin Yaacob – Pemilik Kumpulan Karangkraf

Nasihat kami adalah…Buat. Buat. Buat. Ramai anak muda ada idea bagus, tetapi tak buat apa-apa. Nak berjaya, kena buat. Banyak bisnes besar, bermula kecil-kecilan.

Iklan

Bisikkan 3 Pesanan Kewangan Ini Dekat Telinga Mereka Yang Berkenaan

Ada tak kawan yang selalu menunjuk-nunjuk kaya, tapi semuanya dengan berhutang? Bawa kerete Honda baru, tapi nak makan pun minta anda ‘payung’?

Kadang-kadang kita dah beri nasihat yang penuh sopan santun pun buat-buat tak dengar. Mungkin mereka yang tergolong dalam kategori hati kering ini perlukan nasihat yang lebih padu.

Berikut merupakan contoh yang boleh anda gunakan jika nak mereka terasa sentap:

1. Kau Pastikan Ada Dana Kecemasan Sebelum Berangan Update Profile Picture Dengan Kereta Baru

Semua orang inginkan sebuah kereta yang kononnya melambangkan status mereka walaupun berhutang 9 tahun lamanya (3,285 hari). Lebih-lebih lagi mereka yang bujang dan baru merasa 3 bulan gaji. Jangan gelojoh nak nampak kaya di mata si anak dara. Siap jadikan profile picture lagi…menyampah!

Sama ada tak sedar atau buat-buat tak tahu kos-kos lain yang bakal ditanggung selepas beli kereta, selain daripada bayaran ansuran bulanan kepada bank.

Apabila anda miliki kereta, semestinya anda perlu duit untuk:

  • isi minyak
  • bayar cukai jalan
  • bayar insurans
  • hantar servis
  • parking
  • tol
  • saman
  • sport rim

Jika segala perbelanjaan telah anda salurkan hanya kepada kereta sahaja, bagaimana pula dengan dana kecemasan ketika susah atau saat memerlukan?

Malang memang tak berbau. Anda sendiri tidak tahu bila:

  • jatuh sakit
  • jiran nak pinjam duit
  • kemalangan
  • tayar kereta bocor

Tanpa dana kecemasan, agak-agak macam mana nak cari duit?

Teringat lirik lagu Salih Yaacob…

Nampak bergaya
Siapa tau papa kedana
Duit tak ada
Nampak macam orang kaya…

Hutang tak hutang
Yang penting semuanya ada
Kalau tak hutang
Memang tak nampak apa benda…

2. Kau Jangan Gatal Ambil Pinjaman Peribadi Demi Nafsu

Buat pinjaman peribadi atas dasar memenuhi kehendak, bakal membuatkan anda terjerumus ke lembah hutang yang dalam. Contohnya seperti buat pembiayaan peribadi untuk tujuan menampung kos belanja kahwin, melancong, beli kereta mahal dan sebagainya.

Jika anda membuat pinjaman peribadi untuk tujuan perkahwinan, sebenarnya sangatlah rugi. Selain daripada kena ‘tangkap basah’, jarang orang kahwin secara mengejut-ngejut. Logiknya kita seharusnya boleh rancang jauh lebih awal.

Kalau dah planning nak kawin lagi setahun, anda harus bijak untuk menyimpan setahun daripada sekarang. Sanggupkan anda untuk menjadi hamba hutang puluhan ribu ringgit, semata-mata untuk digunakan sehari?

Tak perlu nak terikut-ikut orang lain sehingga menganiaya diri sendiri. Hutang yang anda pikul akan mempengaruhi segala perbelanjaan, pelaburan dan simpanan anda pada masa akan datang.

3. Kau Nak Ke, Orang Lain Cukup Umur Bersara, Tapi Kau Masih Kena Kerja Sebab Simpanan Tak Ada?

Sementara kita masih sihat dan muda, sudah pasti kita rasa macam boleh bekerja cari duit untuk berpuluh-puluh tahun lagi sampaikan tak terfikir yang satu hari nanti akan bersara.

Iklan

Kerja berpuluh tahun, bila dah tua tiada simpanan. Apa yang tinggal hanyalah duit dari akaun KWSP atau duit pencen.

Kalau ikut statistik KWSP, majoriti pencarum akan menghabiskan duit dalam akaun mereka dalam tempoh kurang daripada 3 tahun. Ini bermakna, jika bersara pada umur 60 tahun, pada umur 63 tahun duit KWSP akan licin. Jika ditakdirkan anda hidup sehingga 70 tahun, bagaimana nak teruskan baki kehidupan? Kajian juga menunjukkan menjelang tahun 2050, 1 daripada 3 lelaki berusia 65 tahun hingga 69 tahun akan perlu terus bekerja!

Jadi semasa masih muda dan bertenaga anda perlu berusaha lebih membuat simpanan. Sama ada kurangkan hutang atau tambahkan pendapatan. Bila dah tua nanti, tak perlu risau pasal duit lagi.

Dapatkan eBook 30 Tips Bijak Merancang Wang

TAJUK MENARIK DALAM EBOOK

Pelajari konsep-konsep teras dalam pengurusan kewangan dengan ebook ini.

Aliran Tunai Kewangan Cash Flow

Merupakan asas dalam perancangan kewangan yang meliputi aspek pendapatan dan perbelanjaan melalui formula I-E=S supaya perbelanjaan tidak melebihi pendapatan setiap bulan dan tahun.

Nilai Bersih Aset Nett Worth

Formula A>L supaya dapat menyediakan aset dan dana yang cukup untuk menghadapi masa hadapan serta hutang yang terkawal supaya ia tidak membebankan hari tua kelak.

Simpanan Kewangan Saving

Jika seseorang itu gagal untuk menguruskan simpanannya dengan baik, agak sukar untuk dia mengurus instrumen-instrumen kewangan yang lain.

Perlindungan Kewangan Protection

Dalam kita bekerja untuk memperoleh pendapatan, dan menghasilkan aset, kita seharusnya untuk memastikan kedua-duanya itu dilindungi. Di sinilah fungsi perlindungan melalui takaful.

Pelaburan Kewangan Investment

Inflasi akan menurunkan nilai aset kita. Jadi, di sini perlunya untuk seseorang itu untuk membuat pelaburan sekurang-kurangnya untuk melawan inflasi.

Banyak Lagi Others

Pelbagai lagi topik menarik yang bakal dikongsikan bersama anda di dalam ebook ini. Pelaburan yang paling utama adalah pelaburan ilmu.

Khusus untuk pembaca Majalah Labur, dapatkan diskaun sebanyak 40% untuk eBook ini.

Iklan

6 Strategi Elak Kebocoran Wang Setiap Bulan

Ramai yang menghadapi masalah kewangan apabila mereka kurang mempunyai kesedaran untuk menyimpan. Pengaruh emosi merupakan punca utama ramai yang sukar membuat simpanan setiap bulan. Asyik sangat berbelanja hingga sedar-sedar sahaja wang poket dah bocor.

Berikut adalah 5 strategi untuk mengelakkan wang daripada bocor setiap bulan.

#1. Bayar Diri Sendiri Terlebih Dahulu

Bila baru dapat gaji, reward dahulu diri anda dengan mengasingkan duit gaji ke dalam simpanan. Bukan reward dengan berjoli sakan. Bayar diri sendiri dengan menyimpan agar ianya dapat memberikan kesenangan di masa hadapan.

Jangan tunggu ada duit lebih baru terhegeh-hegeh nak menyimpan, sampai bila pun duit anda tidak akan lebih kalau mempunyai pemikiran sedemikian.

Boleh juga rujuk 7 Tabung Simpanan Yang Perlu Ada. Mulakan Sekarang!

#2. Tukar Duit Kepada Harta

Sekiranya dah menyimpan untuk jangka masa yang panjang, ambil langkah bijak dengan menukar duit tersebut kepada harta seperti emas atau rumah. Harta yang boleh anda lihat, yang boleh anda rasa hasilnya.

Jangan biarkan duit tersebut bertahan dalam bentuk tunai, melainkan ianya adalah untuk kegunaan semasa kecemasan.

#3. Berbelanja Secara Tunai

Beli barang secara tunai dapat mengelakkan kita membeli barang secara berlebihan dan juga secara berhutang. Jauhkan diri daripada membeli barang secara pembelian ansuran, melainkan memang benar-benar mampu sahaja.

Walaupun ada sesetengah yang menawarkan zero interest, namun ia boleh jadi bahaya kerana terdedah dengan hutang untuk tempoh masa yang panjang.

#4. Langsaikan Hutang Paling Rendah

Tumpukan perhatian kepada hutang dengan jumlah yang paling rendah. Kemudian baru beralih kepada hutang yang lebih tinggi, setelah hutang yang rendah berjaya diselesaikan.

Cara ini dapat memberikan kita lebih motivasi untuk terus melangsaikan hutang sedia ada, apabila dah berjaya melangsaikan satu per satu hutang yang ada.

Nak tahu lebih lanjut, boleh baca Langsaikan Hutang Dengan Mudah Menggunakan Kaedah Debt-Snowball.

Iklan

#5. Potong Semua Kad Kredit

Menurut statistik Bank Negara Malaysia (BNM), 47% pemuda mempunyai hutang kad kredit yang tinggi. Nampak gah apabila mempunyai kad kredit dan semua benda pun nak swipe, tapi akhirnya ia memakan diri sendiri.

Tanpa kita sedar, hutang semakin bertambah dan kebocoran semakin besar. Masih belum terlambat untuk merawatnya…

#6. Elak Ambil Pembiayaan Peribadi

Lagi statistik yang membimbangkan daripada Bank Negara Malaysia (BNM), 38% pemuda Malaysia mempunyai pinjaman peribadi. Ramai di kalangan kita yang kurang ilmu pengurusan kewangan, maka terpaksa membuat pembiayaan peribadi untuk bermacam-macam perkara.

Ada yang buat pembiayaan peribadi untuk berkahwin, untuk bayar cukai jalan dan Takaful kenderaan setiap tahun, tak kurang juga untuk tujuan melancong. Kalau kita ikut tips-tips di atas, ianya dapat dielakkan.

Ambil Tahu Juga Kedudukan Kewangan Anda Dengan Laporan Kredit

Anda mungkin berasa bahawa anda mempunyai kedudukan kewangan yang baik, tetapi adakah pihak bank atau institusi kewangan mempunyai pandangan yang sama?

Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai kedudukan kewangan anda secara online.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Iklan

Psikologi Di Sebalik Kenapa Kita Beli Barang Mewah

Membeli sebuah beg tangan mewah hari ini seolah-olah perkara biasa berbanding daripada membeli sepasang kasut di pasar malam atau di kedai-kedai biasa. Kehendak untuk membeli barangan mewah sangat sukar untuk ditolak kerana barangan tersebut diperbuat daripada kulit atau pun bahan yang lebih selesa. Namun apabila melihat tanda harganya, pasti boleh membuatkan pembeli merasa sedikit terkilan.

Tetapi jika anda dilahirkan daripada keluarga yang berada atau mempunyai pekerjaan yang membayar anda dengan gaji yang lumayan, maka membeli barangan mewah pada harga yang tinggi bukanlah suatu masalah.

Jom kita tengok mengapa ramai orang sanggup membayar harga yang tinggi untuk memiliki barang mewah.

1. Pengguna Yang Tidak Rasional

Kita semua tahu bahawa ramai orang bertindak tanpa rasional. Bukti yang kukuh apabila statistik menunjukkan jumlah hutang isi rumah sebagai nisbah kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) adalah 83.2% pada akhir September 2018. Daripada statistik yang sama, sejumlah 6.5% daripada keseluruhan peminjam mempunyai margin kewangan negatif dan berpendapatan kurang daripada RM5,000 sebulan, malah memiliki nisbah khidmat hutang (DSR) melebihi 60%.

Ini jelas menunjukkan masih ramai pengguna yang bertindak tanpa mengambil kira tahap kemampuan kewangan mereka. Membeli barangan mewah adalah satu contoh tentang bagaimana tidak rasionalnya kita sebagai pengguna bertindak. Contohnya, kita membeli sebuah beg tangan berjenama gah seperti Coach, Hermes dengan harga beribu-ribu Ringgit walaupun sebuah beg tangan yang mempunyai fungsi sama boleh didapati dengan harga yang jauh lebih murah.

2. Cenderung Melihat Yang Positif Dan Abaikan Kekurangan

Salah satu sebab kita membeli barangan mewah juga adalah kerana kita cenderung untuk melihat unsur-unsur positif pada produk berjenama sehingga mengabaikan kekurangan yang terdapat padanya. Sebagai contoh, pengguna setia Apple (AAPL) yang sentiasa menunggu semalaman untuk mendapatkan model terbaru produk keluarannya walaupun teknologi yang digunakan bukanlah pada tahap yang terbaik.

Malah, pesaing utama jenama Apple iaitu Samsung sebenarnya membuat telefon dengan ciri-ciri yang lebih baik dan pesaing lain seperti Huawei atau Xiaomi membuat telefon yang mempunyai ciri-ciri yang sama pada harga yang jauh lebih murah. Walau bagaimanapun, Apple mampu memecahkan rekod jualan setiap tahun.

Menurut Profesor NYU, Scott Galloway, syarikat Apple telah menguasai seni pemasaran runcit dan membawa pengaruh yang lebih berbanding mana-mana syarikat dalam sejarah.

Menurut satu kajian yang telah dibuat National Academy of Sciences di Amerika Syarikat mendapati terdapat tanggapan atau kesimpulan yang dibuat oleh orang ramai bahawa barang yang berharga lebih mahal mempunyai berkualiti yang lebih baik. Oleh itu, ramailah pengguna yang terpedaya kerana mempercayai akan mendapat barang yang berkualiti setanding dengan harga walaupun tiada bukti yang sahih mengenai kualiti yang dihasilkan.

3. Harga Diri (Self-Esteem)

Menurut kajian yang diterbitkan oleh Journal of Experimental Social Psychology, self-esteem yang rendah merupakan faktor utama yang mempengaruhi seseorang membeli barangan mewah yang berada di luar kemampuan mereka. Pengguna yang dikategorikan sebagai hidup cukup-cukup makan, biasanya membeli barangan mewah untuk meningkatkan keyakinan diri dan mewujudkan kepuasan dalam memperolehi sesuatu yang bernilai tinggi.

Iklan

Dengan kebangkitan internet dan dunia di hujung jari, pembelian barangan mewah hanyalah semudah satu klik sahaja. Malah, barangan mewah menjadi terapi pembeli tegar di internet dan ini juga memberikan kelebihan yang lebih besar kepada pemasaran barangan berjenama. Ini kerana kemudahan untuk diakses pada bila-bila masa mampu membuatkan mereka meraih keuntungan berlipat kali ganda berbanding cara tradisional.

4. Hadiah Kepada Diri Sendiri

Memberikan penghargaan kepada diri sendiri atau self-reward kini menjadi semakin penting. Maklumlah, kita dah penat bekerja keras mencari duit, maka sekali-sekali perlu juga kita beri hadiah kepada diri sendiri sebagai hasil penat lelah.

5. Keaslian Menjadi Keutamaan

Ada sebab mengapa ada orang tidak mempedulikan penjual jam Rolex tiruan di jalanan dan lebih rela menghabiskan wang beribu-ribu Ringgit hanya untuk membeli yang asli. Walaupun dilihat sama, namun pemilik barangan mewah akan tahu bahawa jika membeli barangan tiruan, ianya tidak sama dengan perasaan memiliki barangan mewah sebenar.

Jika kita membeli barangan mewah untuk menunjuk-nunjuk kepada orang lain dan berasa seperti kita memiliki, mengapa barangan yang sama pada harga yang lebih murah tidak dapat memberikan perasaan yang sama?

Penyelidik di Yale telah menunjukkan bahawa usaha untuk mendapatkan sesuatu yang asli telah berkembang sejak awal zaman kanak-kanak. Kajian tersebut telah menyediakan barang-barang tiruan untuk kanak-kanak membuat pilihan dan kebanyakan kanak-kanak tersebut enggan menerima barangan tersebut kerana mereka tahu ianya tidak asli.

Secara ringkasnya, menghargai diri dengan satu barangan mewah lebih berbaloi berbanding memiliki barangan tiruan yang mempunyai ciri-ciri yang sama tetapi tiada perasaan penghargaan tersebut.

Emosi Berbangga Dengan Barangan Mewah

Kesimpulannya, orang membeli barangan mewah untuk pelbagai sebab dan kebanyakan emosi yang tercipta akibat pembelian barangan mewah tidak dapat ditandingi. Sama ada mempunyai kemampuan dari segi kewangan atau tidak, ramai orang membeli barangan mewah untuk menunjuk-nunjuk atau mendapat penghormatan daripada orang lain.

Malah ada juga membeli untuk memberikan penghargaan kepada diri sendiri kerana mencapai sesuatu. Setelah memahami psikologi di sebalik mengapa orang membeli barang mewah, ini akan memberikan kita lebih pilihan untuk membuat pembelian yang lebih rasional dan di bawah kemampuan kita.

Jom jadi pengguna yang bijak!

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!