6 Perkara Dalam Dunia Pekerjaan Yang Telah Berubah Disebabkan Covid-19

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kini dalam fasa-fasa terakhir iaitu fasa pemulihan. Walaupun kelihatan seperti keadaan semakin terkawal dan kerajaan telah memberikan banyak, tetapi PKP ini tentunya memberikan beberapa kesan terhadap kita semua terutamanya daripada segi pekerjaan.

Jika PKP berakhir nanti pun, pastinya terdapat beberapa perubahan yang bakal berlaku di dunia dari segi peluang pekerjaan dan cara bekerja.

Di antara perubahan terbesar yang berlaku adalah:

1. Bangunan Pejabat Sebagai Satu Simbol Status

Photo by Startup Stock Photos from Pexels

Kalau sebelum ini kebanyakkan orang akan mengangkat kening apabila mendengar seseorang itu bekerja dari rumah, selepas wabak ini reda; ia pastinya bukan sesuatu yang luar biasa lagi. Sesetengah syarikat tak kira yang besar atau kecil bakal memberi kelonggaran kepada para pekerja untuk bekerja dari rumah bagi menjimatkan kos syarikat.

Para pekerja mungkin akan diperlukan juga untuk ke pejabat pada waktu-waktu tertentu, tetapi masa bekerja di pejabat adalah lebih terhad. Di masa akan datang, bangunan pejabat mungkin akan menjadi simbol atau status kejayaan sesebuah perniagaan.

2. Mesyuarat Atas Talian (Online)

Photo by Edward Jenner from Pexels

Disebabkan tak boleh nak ke tempat kerja, mesyuarat pun terpaksa dilakukan dengan menggunakan aplikasi yang ada seperti Zoom, Skype, Webex dan sebagainya. Budaya ini dilihat akan diteruskan selepas tamatnya tempoh PKP.

Mereka yang kurang mahir dengan teknologi, mahu tak mahu terpaksa juga belajar supaya dapat melakukan pekerjaan dengan lebih efisien.

3. Tidak Perlu ‘Outstation’

Segala jenis kerja atau perjalanan merentas sempadan negeri atau negara terpaksa dibatalkan atau dikurangkan. Kalau ada urusan kerja yang penting pun, kita boleh berhubung melalui email dan juga panggilan video sahaja.

Besar kemungkinan, kebanyakan syarikat dan juga organisasi akan menghadkan outstation untuk para pekerjanya bagi mengurangkan kos. Kecuali untuk urusan yang betul-betul penting saja.

4. Topeng Muka Sebagai Satu Fesyen

Pemakaian topeng muka bakal menjadi sesuatu yang biasa. Ia tidak hanya dipakai ketika seseorang itu tidak sihat, tetapi ia juga akan dipakai untuk mengelakkan penyebaran penyakit.

Topeng muka selepas ini pastinya akan menjadi satu keperluan untuk semua orang. Ada pengeluar fesyen muka yang kreatif dalam menghasilkan topeng muka yang bukan sahaja bertindak untuk melindungi dan selesa, tetapi juga stylish untuk yang memakainya.

5. Tidak Ada Lagi Waktu Pejabat

Selepas ini tiada lagi masa bekerja yang tetap seperti office hour. Para pekerja dapat melakukan kerja mereka dengan lebih fleksibel mengikut kesesuaian masa masing-masing. Yang penting, kerja dapat disiapkan pada masa yang telah ditetapkan.      

Pastinya ramai pekerja yang ternanti-nanti kerana mereka dapat meluangkan lebih banyak masa melakukan perkara yang mereka suka di samping meningkatkan produktiviti. Keseimbangan kerja-kehidupan (work-life balance) adalah sesuatu yang kita semua cari.

6. Capaian Internet Yang Lebih Luas

Bila ramai yang terpaksa bekerja dari rumah, tentulah mereka memerlukan internet yang berkelajuan tinggi bagi memudahkan urusan masing-masing. Bagi mereka yang tinggal di kawasan pedalaman, ia pasti menyukarkan mereka untuk kekal produktif.

Jaringan internet akan diperluaskan lagi bagi memastikan setiap rakyat mendapat liputan internet berkelajuan tinggi di mana saja kita berada.

Sebenarnya banyak lagi perubahan yang mungkin akan berlaku selepas tamatnya pandemik ini. Sama ada perubahan tersebut bersifat positif mahu pun negatif, kita perlu bersedia untuk menghadapinya.

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Le Bourne Optimis Catat Pertumbuhan PPerniagaan Meskipun Senario Harga Koko Tidak Menentu

KUALA LUMPUR, 14 Mei (Bernama) — Pengeluar coklat industri, Le Bourne Sdn Bhd optimis dengan prospek dan pertumbuhan perolehannya bagi tahun ini meskipun keadaan harga koko yang tidak menentu disebabkan oleh kekurangan bekalan biji koko.

Pengarah Urusannya Ng Boon Yeap berkata menyedari ketidaktentuan dalam pasaran komoditi tersebut, syarikat itu mengambil pendekatan berhati-hati untuk melaksanakan pelarasan harga produknya kerana ini boleh menjejaskan tingkah laku pembelian pelanggan.

“Harga produk coklat perlu dinaikkan tetapi atas alasan yang munasabah. Hari ini, semua harga meningkat, termasuk logistik dan kos buruh.

“Dengan pertumbuhan ekonomi global yang lebih perlahan ditambah dengan keadaan ketegangan geopolitik, semuanya menjadi sangat mahal.

“Sudah tentunya, kita perlu menaikkan (harga) untuk menangani inflasi dan harga bahan mentah yang tinggi. Namun begitu, kami melihat penggunaan coklat di rantau ini masih berkembang,” katanya kepada Bernama.

Ng berkata, senario ketika ini memberi kesan kepada keseluruhan industri koko dan bukan hanya terhad kepada satu-satu syarikat sahaja.

Menurut tradingeconomics.com, harga koko mencatatkan kenaikan tidak dijangka tahun ini ke paras tertinggi dalam sejarah pada 19 April lepas kepada US$12,218 satu tan (US$1=RM4.71) disebabkan kebimbangan terhadap pengurangan bekalan.

Bagaimanapun, harga pasaran menyusut kepada US$7,350.1 satu tan pada 6 Mei namun naik semula kepada US$8,256.9 satu tan pada 13 Mei.

Harga koko global melonjak naik apabila keadaan cuaca buruk telah menjejaskan pengeluaran di wilayah pengeluar utama.

Kira-kira 70 peratus daripada koko global dikeluarkan di Afrika Barat, dengan Ivory Coast dan Ghana berdepan masalah penuaian akibat hujan lebat yang disebabkan oleh fenomena cuaca El Nino.

Mengulas mengenai permintaan pasaran Le Bourne, Ng berkata, “Ia masih ada. Tidak ada pelanggan yang membatalkan pesanan kerana kami telah merancang strategi untuk menangani cabaran ini.”

BAGAIMANA KISAH BERMULA

Ng yang berlatarbelakangkan dalam bidang kejuruteraan menyertai industri tersebut pada 1989 apabila beliau bekerja dengan sebuah syarikat elektronik Amerika sebagai jurutera selama kira-kira dua setengah tahun.

Beliau kemudiannya berhenti dan menyertai sebuah syarikat Jerman sebagai pakar teknikal dalam pindahan teknologi koko dan teknologi pemprosesan coklat.

“Sejak itu, saya membawa balik teknologi tersebut ke Malaysia dan Asia Tenggara. Saya membantu beberapa syarikat Malaysia menubuhkan kilang pemprosesan koko moden mereka, dan salah satu daripadanya termasuk yang terbesar di negara ini dan Asia,” katanya.

Ng berkata Le Bourne bermula hasil daripada usaha sekumpulan usahawan yang berpandangan jauh dan memililki pengalaman lebih 50 tahun dalam pemprosesan coklat, pembangunan teknologi, teknikal produk dan aplikasi.

Menurutnya, meskipun nama Le Bourne berasal dari sebuah kawasan kecil di Perancis, ia didaftarkan pada 2009 dengan LB sebagai logonya.

“Jika anda memusingkan logo LB 90 darjah, anda boleh melihat bibir manusia kerana kami mencipta logo sedemikian rupa untuk menunjukkan bahawa produk itu secara semula jadi lazat dan sihat.

“Saat anda membicarakan tentang coklat, anda akan membayangkannya dari Switzerland atau negara-negara Eropah. Oleh itu, untuk bersaing dalam industri, apa yang anda perlukan ialah mencipta logo yang baik dengan nama jenama yang baik untuk memasarkan produk kerana coklat secara tradisinya dikaitkan sebagai produk Eropah,” katanya.

Mengenai produknya, beliau berkata Le Bourne menghasilkan spektrum produk yang meluas yang sesuai untuk semua kegunaan, menawarkan perkhidmatan komprehensif bagi membolehkan pelanggan menikmati faedah rantaian nilai yang lengkap.

“Produk kami pada asasnya 80 peratus untuk dieksport ke 20 negara, terutamanya ke rantau Asia Pasifik, manakala baki 20 peratus adalah untuk penggunaan tempatan.

“Sebagai pengeluar coklat industri, atau pengeluar coklat sebenar, kami menghasilkan coklat untuk  pengeluar makanan, gourmet (makanan atau masakan berkualiti tinggi) dan perkhidmatan makanan,” katanya.

Ng berkata lindung nilai mata wang adalah sebab utama mengapa Le Bourne mengeksport lebih separuh daripada produknya ke luar negara.

“Lindung nilai mata wang adalah antara usaha untuk mengurangkan kesan turun naik mata wang. Memandangkan kami menggunakan bahan mentah yang diimport, lindung nilai mata wang membantu kami melindungi perniagaan kami daripada keadaan yang tidak dijangka seperti nilai ringgit yang lebih rendah,” katanya. 

STOK BIJI KOKO

Ng menjelaskan meskipun keadaan pasaran yang tidak menentu, perniagaan coklat masih perlu untuk terus berkembang. 

Oleh itu, katanya, semua syarikat dalam industri itu perlu mencari kaedah kreatif untuk mengurangkan kos operasi perniagaan mereka.

Memetik laporan Pertubuhan Koko Antarabangsa (ICC), Ng berkata jumlah peratusan pengisaran koko bagi suku keempat 2023 adalah minimum berbanding suku keempat 2022, dengan kekurangan hanya 0.2 peratus, menunjukkan bahawa penggunaan koko masih kukuh.

“Kami mengunjurkan penggunaan koko tahun ini tidak berubah atau lebih rendah sedikit bagi keseluruhan industri koko,” katanya.

Menurut data bulanan terkini ICC, kekurangan bekalan sebanyak 374,000 tan dijangkakan bagi tahun tanaman 2023/2024 berbanding 74,000 tan metrik dalam tempoh yang sama sebelumnya.

Mengenai stok biji koko, Ng berkata secara umumnya, pemain industri koko telah menandatangani kontrak hadapan beberapa bulan lebih awal, sekurang-kurangnya enam bulan hingga satu tahun, untuk mendapatkan stok koko.

“Justeru, tidak menjadi masalah kepada mereka (syarikat besar) jika senario kekurangan bekalan berlaku secara tidak dijangka, kerana mereka mempunyai stok biji koko yang banyak untuk mengekalkan perniagaan mereka,” katanya.

— BERNAMA