6 Perkara Dalam Dunia Pekerjaan Yang Telah Berubah Disebabkan Covid-19

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kini dalam fasa-fasa terakhir iaitu fasa pemulihan. Walaupun kelihatan seperti keadaan semakin terkawal dan kerajaan telah memberikan banyak, tetapi PKP ini tentunya memberikan beberapa kesan terhadap kita semua terutamanya daripada segi pekerjaan.

Jika PKP berakhir nanti pun, pastinya terdapat beberapa perubahan yang bakal berlaku di dunia dari segi peluang pekerjaan dan cara bekerja.

Di antara perubahan terbesar yang berlaku adalah:

1. Bangunan Pejabat Sebagai Satu Simbol Status

Photo by Startup Stock Photos from Pexels

Kalau sebelum ini kebanyakkan orang akan mengangkat kening apabila mendengar seseorang itu bekerja dari rumah, selepas wabak ini reda; ia pastinya bukan sesuatu yang luar biasa lagi. Sesetengah syarikat tak kira yang besar atau kecil bakal memberi kelonggaran kepada para pekerja untuk bekerja dari rumah bagi menjimatkan kos syarikat.

Para pekerja mungkin akan diperlukan juga untuk ke pejabat pada waktu-waktu tertentu, tetapi masa bekerja di pejabat adalah lebih terhad. Di masa akan datang, bangunan pejabat mungkin akan menjadi simbol atau status kejayaan sesebuah perniagaan.

2. Mesyuarat Atas Talian (Online)

Photo by Edward Jenner from Pexels

Disebabkan tak boleh nak ke tempat kerja, mesyuarat pun terpaksa dilakukan dengan menggunakan aplikasi yang ada seperti Zoom, Skype, Webex dan sebagainya. Budaya ini dilihat akan diteruskan selepas tamatnya tempoh PKP.

Mereka yang kurang mahir dengan teknologi, mahu tak mahu terpaksa juga belajar supaya dapat melakukan pekerjaan dengan lebih efisien.

3. Tidak Perlu ‘Outstation’

Segala jenis kerja atau perjalanan merentas sempadan negeri atau negara terpaksa dibatalkan atau dikurangkan. Kalau ada urusan kerja yang penting pun, kita boleh berhubung melalui email dan juga panggilan video sahaja.

Besar kemungkinan, kebanyakan syarikat dan juga organisasi akan menghadkan outstation untuk para pekerjanya bagi mengurangkan kos. Kecuali untuk urusan yang betul-betul penting saja.

4. Topeng Muka Sebagai Satu Fesyen

Pemakaian topeng muka bakal menjadi sesuatu yang biasa. Ia tidak hanya dipakai ketika seseorang itu tidak sihat, tetapi ia juga akan dipakai untuk mengelakkan penyebaran penyakit.

Topeng muka selepas ini pastinya akan menjadi satu keperluan untuk semua orang. Ada pengeluar fesyen muka yang kreatif dalam menghasilkan topeng muka yang bukan sahaja bertindak untuk melindungi dan selesa, tetapi juga stylish untuk yang memakainya.

5. Tidak Ada Lagi Waktu Pejabat

Selepas ini tiada lagi masa bekerja yang tetap seperti office hour. Para pekerja dapat melakukan kerja mereka dengan lebih fleksibel mengikut kesesuaian masa masing-masing. Yang penting, kerja dapat disiapkan pada masa yang telah ditetapkan.      

Pastinya ramai pekerja yang ternanti-nanti kerana mereka dapat meluangkan lebih banyak masa melakukan perkara yang mereka suka di samping meningkatkan produktiviti. Keseimbangan kerja-kehidupan (work-life balance) adalah sesuatu yang kita semua cari.

6. Capaian Internet Yang Lebih Luas

Bila ramai yang terpaksa bekerja dari rumah, tentulah mereka memerlukan internet yang berkelajuan tinggi bagi memudahkan urusan masing-masing. Bagi mereka yang tinggal di kawasan pedalaman, ia pasti menyukarkan mereka untuk kekal produktif.

Jaringan internet akan diperluaskan lagi bagi memastikan setiap rakyat mendapat liputan internet berkelajuan tinggi di mana saja kita berada.

Sebenarnya banyak lagi perubahan yang mungkin akan berlaku selepas tamatnya pandemik ini. Sama ada perubahan tersebut bersifat positif mahu pun negatif, kita perlu bersedia untuk menghadapinya.

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Membayar hutang dan membuat simpanan sememangnya sangat penting bagi setiap individu. Mungkin ia boleh bergantung kepada situasi masing-masing, tetapi mana satu yang lebih penting? 

Mungkin kita akan menerima pelbagai jawapan yang berbeza dari pihak penasihat kewangan mengenai hutang dan simpanan.

Kebanyakan daripada kita akan melakukan kedua-duanya, bayar hutang dan menyimpan.  Tetapi terdapat beberapa faktor untuk dipertimbangkan apabila memutuskan yang mana lebih penting. 

Tidak dapat dinafikan bahawa ia merupakan salah satu cabaran yang besar untuk memilih antara membayar hutang dan membuat simpanan. Baiklah, dalam entri kali ini kami akan kongsikan mengenai bayar hutang atau buat simpanan, mana lebih penting?

1. Kebaikan Membayar Hutang

Sebelum kita masuk kepada topik utama, harus kita fahami kenapa perlu membayar hutang dan apa kebaikannya. Ia penting kerana dapat mengurangkan jumlah faedah yang dibayar dari masa ke semasa. Justeru dengan membayar hutang juga dapat membantu masalah kewangan yang besar seperti kad kredit dengan faedah tinggi. Selain itu, skor kredit kita juga akan meningkat.

Kebaikan membayar hutang yang kedua pula adalah ia dapat menghilangkan beban yang terpaksa ditanggung. Perlu diketahui, emosi juga akan menjadi lebih stabil kerana beban hutang sudah hilang. Selain itu, tahap kesihatan mental kita juga tidak akan terganggu.

Kebaikan terakhir dalam membayar hutang adalah anda boleh memberi tumpuan sepenuhnya kepada matlamat kewangan yang lain. Jadi, segala perancangan dan impian anda dapat direalisasikan dengan ketiadaan hutang.

2. Kebaikan Membuat Simpanan

Anda juga perlu ketahui tentang kebaikan membuat simpanan sebelum kita beralih kepada topik utama. Kebaikan yang diperoleh dalam membuat simpanan adalah dapat membantu menyelesaikan masalah kewangan jika terjadi situasi yang tidak dapat dijangka. 

Antara situasi yang tidak dapat dijangka adalah kemalangan, kerosakan harta benda dan juga masalah kesihatan. Apabila mempunyai wang simpanan, anda tak pening kepala fikirkan bagaimana cara mendapatkan wang lagi untuk tampung hal yang sepatutnya.

Selain itu, membuat simpanan juga dapat membawa anda berusaha dalam mencapai matlamat yang diingini. Jadi, matlamat ini dapat direalisasikan tanpa perlu berhutang ataupun membuat hutang yang baru. Perlu diingatkan juga, semakin banyak anda membuat simpanan, maka semakin baik kehidupan anda kelak.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Dalam memilih untuk membayar hutang atau membuat simpanan, boleh dikatakan kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing dalam kehidupan kita. Mungkin ada dalam kalangan kita memerlukan untuk membayar hutang terlebih dahulu dan ada juga yang memerlukan untuk membuat simpanan terlebih dahulu.

Namun, untuk membantu anda dalam memilih yang mana lebih penting, cuba lihat beberapa point ini:

1. Fikir Mengenai Situasi Pekerjaan Yang Dilakukan

Jika pekerjaan anda tidak memberikan keselesaan kepada anda, anda harus mengutamakan simpanan kecemasan. Ini kerana jika anda membayar hutang secara agresif, kemudian kehilangan pekerjaan. Anda tidak akan mempunyai simpanan walaupun anda tidak mempunyai hutang. 

Sekiranya anda mempunyai simpanan, ia boleh membantu anda mengelakkan daripada terjerumus dalam hutang sekiranya berlaku penutupan tempat kerja atau jika diberhentikan kerja.

2. Tentukan Jumlah Simpanan Yang Perlu Dibuat

Bagi menentukan jumlah yang diperlukan dalam membuat simpanan, biasanya simpanan tersebut haruslah mampu menampung 6 bulan kehidupan anda tanpa gaji. Jika ia tidak dapat menampung 6 bulan kehidupan anda, maka teruskan lagi untuk membuat simpanan. Apabila cukup jumlahnya, barulah anda boleh membayar hutang yang ada secara agresif. 

3. Kenal Pasti Jenis Hutang Yang Ada

Sesetengah hutang mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi. Bagi anda yang mempunyai hutang dengan faedah yang tinggi perlu mengutamakan membayarnya. Namun, sekiranya jumlah hutang tersebut agak kecil, maka anda boleh mempertimbangkan untuk tidak terlalu mendesak membayarnya jika simpanan bulanan anda rendah. Jadi, simpanan bulanan juga perlu diteruskan walaupun jumlahnya RM5 sebulan.

Akhir kata, mempunyai hutang dalam jangka masa yang panjang adalah tidak wajar, kerana ia boleh menghalang kemajuan anda ke arah matlamat kewangan. 

Pada masa yang sama, anda juga tidak perlu melengahkan masa untuk membuat simpanan. Fikir dengan bijak dalam menentukan mana satu lebih penting dalam meningkatkan tahap kewangan anda untuk lebih baik lagi.

Baca juga: