6 Perkara Dalam Dunia Pekerjaan Yang Telah Berubah Disebabkan Covid-19

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kini dalam fasa-fasa terakhir iaitu fasa pemulihan. Walaupun kelihatan seperti keadaan semakin terkawal dan kerajaan telah memberikan banyak, tetapi PKP ini tentunya memberikan beberapa kesan terhadap kita semua terutamanya daripada segi pekerjaan.

Jika PKP berakhir nanti pun, pastinya terdapat beberapa perubahan yang bakal berlaku di dunia dari segi peluang pekerjaan dan cara bekerja.

Di antara perubahan terbesar yang berlaku adalah:

1. Bangunan Pejabat Sebagai Satu Simbol Status

Photo by Startup Stock Photos from Pexels

Kalau sebelum ini kebanyakkan orang akan mengangkat kening apabila mendengar seseorang itu bekerja dari rumah, selepas wabak ini reda; ia pastinya bukan sesuatu yang luar biasa lagi. Sesetengah syarikat tak kira yang besar atau kecil bakal memberi kelonggaran kepada para pekerja untuk bekerja dari rumah bagi menjimatkan kos syarikat.

Para pekerja mungkin akan diperlukan juga untuk ke pejabat pada waktu-waktu tertentu, tetapi masa bekerja di pejabat adalah lebih terhad. Di masa akan datang, bangunan pejabat mungkin akan menjadi simbol atau status kejayaan sesebuah perniagaan.

2. Mesyuarat Atas Talian (Online)

Photo by Edward Jenner from Pexels

Disebabkan tak boleh nak ke tempat kerja, mesyuarat pun terpaksa dilakukan dengan menggunakan aplikasi yang ada seperti Zoom, Skype, Webex dan sebagainya. Budaya ini dilihat akan diteruskan selepas tamatnya tempoh PKP.

Mereka yang kurang mahir dengan teknologi, mahu tak mahu terpaksa juga belajar supaya dapat melakukan pekerjaan dengan lebih efisien.

3. Tidak Perlu ‘Outstation’

Segala jenis kerja atau perjalanan merentas sempadan negeri atau negara terpaksa dibatalkan atau dikurangkan. Kalau ada urusan kerja yang penting pun, kita boleh berhubung melalui email dan juga panggilan video sahaja.

Besar kemungkinan, kebanyakan syarikat dan juga organisasi akan menghadkan outstation untuk para pekerjanya bagi mengurangkan kos. Kecuali untuk urusan yang betul-betul penting saja.

Iklan

4. Topeng Muka Sebagai Satu Fesyen

Pemakaian topeng muka bakal menjadi sesuatu yang biasa. Ia tidak hanya dipakai ketika seseorang itu tidak sihat, tetapi ia juga akan dipakai untuk mengelakkan penyebaran penyakit.

Topeng muka selepas ini pastinya akan menjadi satu keperluan untuk semua orang. Ada pengeluar fesyen muka yang kreatif dalam menghasilkan topeng muka yang bukan sahaja bertindak untuk melindungi dan selesa, tetapi juga stylish untuk yang memakainya.

5. Tidak Ada Lagi Waktu Pejabat

Selepas ini tiada lagi masa bekerja yang tetap seperti office hour. Para pekerja dapat melakukan kerja mereka dengan lebih fleksibel mengikut kesesuaian masa masing-masing. Yang penting, kerja dapat disiapkan pada masa yang telah ditetapkan.      

Pastinya ramai pekerja yang ternanti-nanti kerana mereka dapat meluangkan lebih banyak masa melakukan perkara yang mereka suka di samping meningkatkan produktiviti. Keseimbangan kerja-kehidupan (work-life balance) adalah sesuatu yang kita semua cari.

6. Capaian Internet Yang Lebih Luas

Bila ramai yang terpaksa bekerja dari rumah, tentulah mereka memerlukan internet yang berkelajuan tinggi bagi memudahkan urusan masing-masing. Bagi mereka yang tinggal di kawasan pedalaman, ia pasti menyukarkan mereka untuk kekal produktif.

Jaringan internet akan diperluaskan lagi bagi memastikan setiap rakyat mendapat liputan internet berkelajuan tinggi di mana saja kita berada.

Sebenarnya banyak lagi perubahan yang mungkin akan berlaku selepas tamatnya pandemik ini. Sama ada perubahan tersebut bersifat positif mahu pun negatif, kita perlu bersedia untuk menghadapinya.

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Tips Untuk Peniaga Agar Dapat Bertahan Semasa Ekonomi Gawat

Penurunan dalam keyakinan pengguna dan penjualan mengancam semua perniagaan, terutamanya perniagaan kecil kerana mereka sering tidak mempunyai rizab untuk membantu mereka menghadapi masa yang sukar. Jadi, bagaimanakah anda boleh menjadikan perniagaan anda kalis kemelesetan?

Melaksanakan amalan ini akan membantu memastikan kelangsungan usaha kecil anda dan bahkan membiarkannya terus berkembang dalam masa ekonomi yang sukar.

1. Melindungi Aliran Tunai

Aliran tunai adalah nyawa perniagaan, jadi untuk memastikan perniagaan anda sihat, keperluan tunai haruslah diteruskan. Tidak kira dalam masa yang sukar, dengan aliran tunai  perniagaan anda tidak akan bermasalah.

Selagi perniagaan anda wujud, anda akan mempunyai perbelanjaan. Tetapi semakin lemah ekonomi, semakin sukar untuk menjaga aliran tunai. Perniagaan anda akan menjadi kalis kemelesetan dengan melaksanakan strategi untuk menjaga aliran tunai.

2. Mengkaji Amalan Pengurusan Inventori

Lihat apa yang boleh dilakukan untuk mengurangkan kos inventori tanpa mengorbankan kualiti barang atau meresahkan pelanggan. Adakah anda memesan terlalu banyak item tertentu? Bolehkah item dibekalkan di tempat lain dengan harga yang lebih baik? Adakah terdapat alternatif penghantaran yang akan berfungsi untuk anda, menghapuskan kos penghantaran dan pergudangan?

Hanya kerana anda selalu memesan sesuatu daripada pembekal tertentu atau melakukan perkara-perkara dengan cara tertentu tidak bermakna anda perlu terus melakukannya dengan cara itu – terutamanya apabila terdapat cara lain yang boleh menjimatkan wang anda

3. Fokus Kekuatan Utama

Seringkali pemilik perniagaan kecil memudahkan konsep “kepelbagaian” menjadi “berbeza”. Jika hanya menambah produk atau perkhidmatan lain untuk penawaran anda itu bukanlah kepelbagaian.

Berusaha untuk jadi berbeza kadang-kadang membazirkan masa dan wang. Lebih buruk lagi, ia boleh menjejaskan perniagaan teras anda dengan mengambil masa dan wang anda dari apa yang anda lakukan dengan terbaik atau merosakkan jenama dan reputasi anda.

Jadi, lupakan tambahan dan fokus pada kekuatan produk sedia ada yang menguntungkan untuk  perniagaan anda kalis kemelesetan.

Iklan

4. Membangun dan Melaksanakan Strategi Untuk Memenangi Persaingan

Sekiranya perniagaan kecil anda berkembang maju pada masa yang sukar, anda perlu terus memperluaskan pangkalan pelanggan anda dan ini bermakna menarik pelanggan dari persaingan.

Anda boleh melakukannnya dengan menawarkan sesuatu yang lebih atau sesuatu yang berbeza daripada pesaing. Menyelidik dan meneliti  persaingan anda dan melihat apa yang anda boleh tawarkan untuk menarik pelanggan mereka ke kedai anda contohnya dengan memberi khidmat pelanggan yang lebih baik.

5. Buat Yang Terbaik Untuk Pelanggan Sedia Ada

Pelanggan anda adalah peluang untuk membuat lebih banyak jualan tanpa menanggung kos mencari pelanggan baru. Lebih baik lagi, jika pelanggan anda menjadi pelanggan yang setia, ia akan memberikan anda lebih banyak peluang jualan.

Seandainya anda ingin perniagaan anda kalis kemelesetan, anda tidak seharusnya mengabaikan keuntungan yang berpotensi untuk memindahkan tumpuan jualan anda bagi memasukkan pelanggan terbaru.

6. Pemasaran Perlu Diteruskan

Pada masa yang susah, banyak perniagaan kecil membuat kesilapan dengan memotong belanjawan pemasaran mereka ke tahap minima bahkan ada yang menghapuskannya sepenuhnya. Tetapi masa itulah perniagaan kecil anda paling memerlukan pemasaran.

Pengguna mungkin ingin membuat perubahan dalam keputusan pembelian mereka. Anda perlu membantu mereka mencari produk dan perkhidmatan anda dan memilih mereka daripada yang lain dengan mendapatkan jenama anda di luar sana. Jadi jangan berhenti membuat pemasaran. Malah, tingkatkan lagi usaha pemasaran anda.

7. Simpan Kredit Peribadi Dalam Keadaan Baik

Masa yang sukar menjadikannya lebih sukar untuk membuat pinjaman. Dengan kredit peribadi yang baik, anda mempunyai peluang yang lebih baik untuk dapat meminjam wang yang diperlukan untuk memastikan perniagaan anda bertahan jika perlu.

Untuk perniagaan anda kalis kemelesetan, jagalah penarafan kredit peribadi anda serta perniagaan anda dan lakukan apa yang diperlukan untuk memastikan penarafan kredit anda dalam keadaan baik.

Namun harus difahami, tiada apa-apa yang akan menjadikan perniagaan kecil anda seratus peratus kalis kemelesetan. Tetapi dengan melaksanakan amalan di atas bagi perniagaan anda kalis kemelesetan akan membantu memastikan perniagaan kecil anda dapat bertahan pada masa yang sukar.

Iklan

Tawarruq, Sejenis Kontrak Shariah

Tawarruq menurut Dokumen Polisi Tawarruq oleh Bank Negara Malaysia (BNM) adalah satu susunan kontrak yang terdiri daripada dua kontrak jual beli. Kontrak jual beli pertama melibatkan pembelian aset oleh pembeli dengan bayaran bertangguh manakala kontrak jual beli kedua melibatkan pembeli tadi menjual asset tersebut kepada pihak ketiga untuk mendapatkan tunai.

Nama lain Tawarruq adalah Komoditi Murabahah di mana Murabahah adalah kontrak jual beli dengan harga kos + keuntungan dan komoditi merujuk kepada komoditi yang menjadi aset pendasar bagi transaksi-transaksi jual beli tersebut.

Aplikasi Tawarruq

Tawarruq merupakan kontrak yang menguasai industri kewangan Islam di Malaysia setakat ini melibatkan kontrak berkaitan pembiayaan, Sukuk, Simpanan Tetap (Fixed Deposit), kad kredit dan produk kewangan yang lebih kompleks seperti derivatif.

Dua aplikasi utama yang melibatkan pelanggan biasanya adalah pertama; pembiayaan seperti pembiayaan peribadi, rumah, kereta dan kedua; simpanan tetap.

Sumber: https://www.dummies.com/personal-finance/islamic-finance/reverse-murabaha-tawarruq-in-islamic-finance/

Pembiayaan

Contoh modus operandi transaksi Tawarruq dalam pembiayaan peribadi adalah seperti berikut:

 1. Wan ke Bank bagi mendapatkan pembiayaan peribadi bagi tujuan meyambung pengajian sebanyak RM50,000.
 2. Bank membeli komoditi daripada platform Bursa Suq Al-Sila’ (BSAS) dengan harga RM50,000 dan menjualnya kepada Wan dengan harga RM50,000 + RM10,000 = RM60,000.
 3. Wan setuju membelinya dengan bayaran bertangguh secara bulanan selama 10 tahun.
 4. Wan kemudian meminta pihak Bank menjadi wakilnya untuk menjual komoditi tersebut kepada pembeli melalui platform (BSAS) dengan harga RM50,000.
 5. Komoditi terjual dan nilai RM50,000 dikreditkan ke dalam akaun Wan.

Simpanan Tetap

Contoh modus operandi transaksi Tawarruq dalam Simpanan Tetap pula adalah seperti berikut:

 1. Mansor ke Bank bagi membuka akaun Simpanan Tetap dengan jumlah simpanan sebanyak RM50,000. Bank menawarkan kadar tetap 3% setahun.
 2. Mansor melantik Bank sebagai wakilnya bagi membeli komoditi daripada platform Bursa Suq Al-Sila’ (BSAS) berharga RM50,000 dengan wang simpanannya itu tadi.
 3. Mansor kemudiannya menjual komoditi tadi dengan harga RM50,000 + 3% keuntungan kepada pihak Bank.
 4. Bank setuju membelinya dengan bayaran nilai keuntungan dibuat dalam tempoh setahun.
 5. Bank kemudiannya menjual komoditi tadi kepada pembeli melalui platform BSAS.  

Dalam Simpanan Tetap, nama lain kontrak yang digunakan adalah Tawarruq Terbalik (Reversed Tawarruq). Modus operandinya terbalik daripada pembiayaan biasa dengan pihak pelanggan yang membeli komoditi dan menjualnya kepada Bank.

Ramai yang kurang memahami proses ini dan pelik apabila perbankan Islam menawarkan kadar keuntungan tetap kepada pemilik akaun Simpanan Tetap. Hakikatnya Simpanan Tetap bukanlah kontrak pelaburan tetapi ianya melibatkan kontrak jual beli.

Iklan

BSAS merupakan satu platform dagangan di bawah Bursa Malaysia yang dibangunkan khas bagi tujuan memudahkan transaksi Tawarruq. Dalam platform ini terdapat ratusan pembekal dan pembeli komoditi dengan lebih 20 jenis komoditi ditawarkan antaranya minyak kelapa sawit mentah, biji kopi, getah dan sebagainya.

Selain BSAS terdapat banyak lagi platform komoditi seperti ini seperti Ableace Raakin, Sedania as-Salam melalui platform As-Sidq, dan Shoraka Global Resources. Kesemua platform ini memiliki kelebihan masing-masing dan digunakan oleh bank-bank Islam di Malaysia dalam membuat transaksi Tawarruq.

Sebagai contoh kelebihan As-Sidq berbanding platform komoditi lain adalah ia membekalkan komoditi dalam bentuk Airtime Telco.

This image has an empty alt attribute; its file name is assidq_300x250px_bm01.jpg

Di peringkat pengawalselia industri perbankan dan Takaful, pihak Bank Negara Malaysia mengeluarkan garis panduan Tawarruq sebagai rujukan kepada industri. Ia menggariskan syarat-syarat serta mekanisme pengurusan kontrak Tawarruq oleh pihak kewangan Islam.

Sila rujuk: https://www.bnm.gov.my/guidelines/05_shariah/PD_Tawarruq.pdf

Semoga perkongsian ini membantu kita memahami produk dan kontrak dalam kewangan Islam.

Ditulis oleh Arham Merican, pegawai Shariah di salah sebuah bank Islam antarabangsa dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus pada pemberdayaan modal insan.

Iklan

Dato’ Sri Najib Razak Dikenakan Cukai RM1.5 Bilion Oleh LHDN

Berita panas, bekas Perdana Menteri Malaysia iaitu Dato’ Sri Haji Mohammad Najib bin Tun Haji Abdul Razak katanya telah dikenakan cukai tambahan oleh pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) sebanyak RM1.5 bilion bagi tahun 2011 sehingga tahun 2017.

Katanya ia merupakan jumlah tambahan yang telah dibayar beliau berdasarkan pengisytiharan cukai sepanjang tempoh tujuh tahun tersebut. Pihak LHDN telah menghantar surat kepada Dato’ Sri Najib berhubung cukai tambahan ini.

Berdasarkan siasatan yang dijalankan, pihak LHDN telah mendapati bahawa Dato’ Sri Najib tidak mengisytihar pendapatan hampir RM4 bilion sepanjang tempoh tersebut. Menurut sumber, jumlah tersebut termasuklah RM2.6 bilion yang katanya berasal daripada 1MDB.

Dato’ Sri Najib yang berdepan pelbagai tuduhan bahawa wang daripada 1MDB telah memasuki akaun bank beliau, telah berkeras menyatakan bahawa ianya adalah sumbangan daripada pihak kerajaan Arab Saudi.

Mengikut pakar cukai, sumbangan yang diterima adalah tertakluk kepada cukai pendapatan, tidak kira samada duit berbilion yang masuk tersebut adalah dicuri atau sumbangan, katanya Dato’ Sri Najib telah melakukan kesalahan kerana tidak mengisytiharkannya sebagai pendapatan.

“Semua pendapatan boleh dikenakan cukai, samada diperolehi secara sah atau pun tidak”, kata seorang pakar cukai apabila ditanya sekiranya wang yang dicuri adalah tertakluk kepada cukai.

“Jika pendapatan tersebut adalah melalui sumber yang haram, bergantung kepada agensi seperti pihak polik atau Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menyiasat sekiranya terdapat unsur jenayah yang telah berlaku.

Iklan

“Tetapi bagi pihak LHDN, ianya tertakluk kepada cukai pendapatan,” beliau berkata.

Sumber: The Edge Markets

Anda Dah Bayar Cukai Ke Belum?

Bekas pemimpin pun tak boleh lari dari LHDN, apa lagi kita ni rakyat marhaen? Namun begitu kes sebegini masih boleh lawan di Pesuruhjaya Khas Cukai Pendapatan. Perlu ikut undang-undang. Tapi pelik juga sebab maklumat cukai individu adalah sulit melainkan tuan punya badan yang sebarkan.

Lembaga Hasil Dalam Negeri terikat kepada peruntukan kerahsiaan maklumat percukaian individu di bawah Seksyen 138 Akta Cukai Pendapatan 1967 dan tidak boleh didedahkan amaun cukai individu sebenar yang dibayar oleh mereka.

Hmm, dah isytihar belum pendapatan untuk tahun 2018?

Cukai pendapatan ialah cukai yang dikenakan ke atas pendapatan dari penggajian, perniagaan, dividen, sewa, royalti, pencen dan pendapatan lain yang diterima oleh individu, syarikat, koperasi, persatuan dan sebagainya pada setiap tahun.

 • 30 April 2019 merupakan tarikh akhir untuk penghantaran Borang BE Tahun 2018 dan pembayaran cukai pendapatan bagi individu yang memperolehi pendapatan penggajian.
 • 30 Jun 2019 merupakan tarikh akhir untuk penghantaran Borang B Tahun 2018 dan pembayaran cukai pendapatan bagi individu yang memperolehi pendapatan perniagaan.

Iklan

“Kewangan Negara Tidak Memberangsangkan” vs “Ekonomi Malaysia Bertambah Baik”

Viral di Facebook baru-baru ini video Dr Muhammed Abdul Khalid, (bekas pengarah penyelidikan Khazanah Research Institute) dalam wawancara SOAL JAWAB PRA BAJET 2018 di TV3. Rata-rata yang berkongsi video tersebut mungkin teruja apabila ada pakar ekonomi yang berani menyuarakan fakta yang dianggap “sensitif” di mata penyokong kerajaan. Mungkin netizen suka kepada mereka yang bukan jenis mulut manis sekadar penyedap halwa telinga.

Posting ini pula adalah reaksi dari netizen yang juga banyak berkongsi tentang ekonomi semasa negara.

Just another point of view…

Dr Muhammed Abdul Khalid: “Kewangan Negara Tidak Memberangsangkan.”

Saya lihat banyak penyokong pembangkang tak cukup jari share video Sesi Soal Jawab TV3 yang membincangkan berkenaan Bajet 2018 minggu lepas yang juga menampilkan Dr Muhammed Abdul Khalid (Dr M) seorang pakar ekonomi yang juga penulis buku terkenal Colours of Inequality, sebuah buku tentang jurang atau ketidakseimbangan pendapatan dan kekayaan di Malaysia.
(*Siapa belum baca saya sarankan baca sekarang)

Banyak juga yang tag saya minta saya ulas berkenaan apa yang dikatakan oleh Dr M iaitu apa yang disebut oleh beliau sebagai kewangan negara yang tidak memberangsangkan.

4 sebab utama dalam hujahan beliau bahawa kewangan negara tidak memberangsangkan adalah:

1. Daripada RM212 billion dikutip kerajaan, RM210 billion atau 99% daripadanya digunakan untuk membiayai perbelanjaan mengurus (operating expenditure/OPEX) seperti membayar gaji kakitangan awam, membayar faedah hutang kerajaan dan banyak lagi komponen perbelanjaan mengurus yang lain (*yang saya akan sentuh kemudian). Hampir kesemua perbelanjaan pembangunan kerajaan seperti membina sekolah, jalan, hospital, pengangkutan awam dibiayai menggunakan pinjaman atau hutang.

2. Untuk menjana ekonomi perbelanjaan pembangunan penting. Peratusan yang diperuntukkan untuk perbelanjaan pembangunan daripada keseluruhan perbelanjaan kerajaan hanyalah 17%, manakalah selebihnya 83% adalah perbelanjaan mengurus. Sejak 2008, peratusan perbelanjaan pembangunan semakin menurun berbanding perbelanjaan mengurus yang meningkat.

3. Hutang kerajaan semakin bertambah. Perbelanjaan untuk membayar hutang kerajaan (RM24 billion) lebih tinggi daripada perbelanjaan pembangunan dalam sektor pengangkutan (RM10 billion), pendidikan (RM6 billion) dan kesihatan (RM1.5 billion).

4. Faedah hutang kerajaan yang dibayar berbanding perbelanjaan mengurus kerajaan semakin meningkat.

Persoalan utamanya adakah kewangan negara atau lebih tepat kewangan kerajaan tidak memberangsangkan? Saya setuju.

Kewangan kerajaan memang tidak memberangsangkan sejak beberapa tahun ini terutamanya sejak harga minyak dunia jatuh mendadak menjelang pertengahan tahun 2014.

Ini menyebabkan hasil kerajaan persekutuan jatuh dua tahun berturut-turut pada tahun 2015 dan 2016 daripada RM220 billion (2014) kepada RM219 billion (2015) dan RM212 billion (2016).

Hasil kutipan GST berjumlah RM27 billion (2015) dan RM41 billion (2016) hanya mampu menampung sebahagian daripada kejatuhan hasil petroleum pada tahun-tahun kebelakangan ini.

Oleh sebab yang demikian, kewangan kerajaan memang tidak memberangsangkan dari segi kutipan hasil KERANA kejatuhan harga minyak dunia yang merupakan antara penyumbang utama hasil kerajaan.

Betul hampir 99% hasil kerajaan digunakan untuk perbelanjaan mengurus seperti diujar Dr M. Komponen perbelanjaan mengurus termasuklah emolument (gaji kakitangan awam), pencen dan ganjaran (pencen pesara perkhidmatan awam), bayaran khidmat hutang (bayaran faedah hutang kerajaan), bekalan dan perkhidmatan, subsidi, pembelian harta, geran dan pindahan serta perbelanjaan lain.

Tetapi saya tak nampak di mana masalahnya apabila banyak atau semua hasil yang dikutip kerajaan digunakan untuk perbelanjaan mengurus kerana pada tahun 1986 dan 1987 hasil kerajaan tidak cukup untuk menampung perbelanjaan mengurus kerajaan persekutuan. Ini bermakna kerajaan terpaksa meminjam untuk menampung perbelanjaan mengurus seperti gaji kakitangan kerajaan, pencen pesara, membayar hutang dan sebagainya.

Sejak Najib menjadi Perdana Menteri tidak pernah sekalipun hasil kerajaan kurang daripada perbelanjaan mengurus. Apa yang saya pasti jika GST tidak dilaksanakan, perbelanjaan mengurus akan lebih tinggi daripada hasil kerajaan dan kerajaan akan terpaksa meminjam untuk membayar gaji kakitangan awam, pencen, subsidi dan sebagainya.

Memang benar hampir kesemua perbelanjaan pembangunan kerajaan dibiayai melalui pinjaman atau hutang. Sekali lagi saya tak nampak apa masalahnya membelanjakan untuk pembangunan dengan menggunakan hutang. Isi rumah membeli-belah barangan dapur menggunakan gaji, tetapi membeli rumah menggunakan hutang. Perniagaan membayar kos operasi seperti gaji menggunakan pendapatan perniagaan, mereka mengembangkan perniagaan menggunakan pinjaman bank. Sama juga seperti kerajaan.

Perbelanjaan pembangunan adalah pelaburan yang akan menjana pendapatan dan memberi pulangan ekonomi. Apabila kerajaan membina sekolah, jalanraya, hospital, pengangkutan awam termasuk LRT, MRT, ECRL dan lain-lain ianya akan mencipta peluang pekerjaan dan  menambah pendapatan pihak swasta. Semakin tinggi pendapatan pihak swasta termasuk individu dan perniagaan, semakin tinggi pendapatan kerajaan melalui kutipan cukai di masa hadapan.

Setiap tahun sejak Malaysia merdeka kerajaan sememangnya meminjam wang daripada dalam dan luar negeri untuk membiayai perbelanjaan pembangunan. Tidak pernah pula kerajaan Malaysia bankrap ataupun tidak mampu membayar hutang sendiri.

Iklan

Isu perbelanjaan mengurus lebih tinggi daripada perbelanjaan pembangunan juga adalah isu yang remeh. Apa yang Dr M cakap itu betul. 84% perbelanjaan kerajaan untuk mengurus dan 16% untuk pembangunan. Tapi pada tahun 1988, nisbah perbelanjaan kerajaan juga pada 84:16 sama seperti tahun 2016.

Juga harus anda semua tahu kebanyakan perbelanjaan pembangunan kerajaan di buat di luar bajet melalui syarikat-syarikat milik penuh kerajaan seperti MRT dibina oleh MRT Corp dan Pan Borneo dibina oleh syarikat Pan Borneo yang dibiayai melalui pinjaman oleh Danainfra, LRT3 dibina oleh Prasarana dan dibiayai melalui pinjaman oleh Prasarana dan banyak sekolah, hospital, universiti dibina dan dibiayai oleh public-private partnership (PPP). Sama juga bagaimana KLIA dibina dan dibiayai oleh KLIA Berhad, Putrajaya dibina oleh Putrajaya Holdings menggunakan duit Petronas dan pinjaman, lebuhraya Utara Selatan yang dibina oleh Renong dan akhirnya dibiayai melalui hutang yang dimiliki kerajaan melalui UEM dan KWSP.

Jika perbelanjaan pembangunan di luar bajet kerajaan ini diambil kira, perbelajaan pembangunan sektor awam/kerajaan mencecah hampir RM143 billion pada tahun 2016, berbanding hanya RM40.6 billion yang diperuntukkan di dalam bajet.  Nisbah perbelanjaan pembangunan juga akan meningkat daripada 16% kepada 35% daripada keseluruhan perbelanjaan sektor awam.

Pembangunan negara juga sebenarnya dipelopori oleh sektor swasta dan bukannya sektor kerajaan. Pada tahun 2016 sektor swasta membelanjakan RM212 billion untuk perbelanjaan modal/pembangunan berbanding sektor awam yang membelanjakan RM105 billion.

Setiap tahun hutang kerajaan bertambah dari segi mutlak. Setakat Jun 2017, hutang kerajaan persekutuan berjumlah RM685 billion. Oleh sebab itu jumlah bayaran balik hutang (faedah) juga meningkat setiap tahun. Sepatutnya nisbah yang perlu kita lihat adalah jumlah perbelanjaan membayar hutang kerajaan kepada hasil kerajaan.

Tahun lepas (2016) 16% daripada hasil kerajaan digunakan untuk membayar hutang, sepanjang tahun 1981 sehingga 1993 nisbah tersebut melebihi 12% dan pernah mencecah 31% pada 1987. Bayangkan, 31% hasil kutipan cukai digunakan untuk membayar faedah hutang kerajaan. Sekarang hanya 12%, tiba-tiba negara nak bankrap?

Perbelanjaan hutang kerajaan lebih tinggi daripada perbelanjaan pembangunan seperti pengangkutan, pendidikan dan kesihatan – betul. Tetapi bukankah lebih baik dibandingkan dengan keseluruhan perbelanjaan? Pembangunan tidak terhad kepada pengangkutan, pendidikan dan kesihatan sahaja. Keselamatan, pertahanan, sosial, perumahan, pertanian, luar bandar juga penting.

Kerajaan membelanjakan RM41 billion untuk perbelanjaan pembangunan (tidak termasuk perbelanjaan luar bajet) dan membelanjakan RM26 billion untuk bayaran faedah hutang. Perbelanjaan pembangunan kerajaan masih lebih tinggi daripada perbelanjaan membayar faedah hutang. Malah bayaran semula hutang kerajaan juga adalah untuk pembangunan kerana semua pinjaman yang dibuat kerajaan (kecuali pada tahun 1986 dan 1987) dibuat untuk membangunkan negara.

Jadi berdasarkan ulasan saya di atas berserta sumber-sumber yang saya perolehi daripada Bank Negara dan Perbendaharaan Negara saya simpulkan kewangan kerajaan tidaklah begitu kritikal seperti yang cuba digambarkan sesetengah pihak.

Saya kenal Dr Muhammed Khalid secara peribadi dan pernah beberapa kali berjumpa dengan beliau dalam suasana formal dan tidak formal. Mengenali beliau, saya faham beliau membuat ulasan berdasarkan data dan angka yang tersedia di luar sana. Beliau adalah seorang yang objektif dan tidak berat sebelah dalam membuat penilaian mahupun ulasan.

Saya juga tidak bersetuju dengan beliau tentang beberapa isu tetapi apabila apabila berhujah kami menggunakan data dan angka. Sehingga hari ini saya akan ingat pesan beliau kepada saya “let the data speak for themselves”.

Kepada penyokong pembangkang yang beria-ria share video beliau dalam Sesi Soal Jawab TV3 saya nak tanya kenapa hanya kecoh part “kewangan negara tidak memberangsangkan” dan buat-buat tak dengar apa yang Dr M cakap iaitu ekonomi Malaysia bertambah baik berbanding beberapa tahun yang lepas?

Tak nak akui ekonomi Malaysia sekarang lebih baik berbanding beberapa tahun yang lepas?

Rujukan:

1. Hasil Kerajaan Persekutuan: http://www.bnm.gov.my/files/publication/msb/2017/9/xls/3.1.1.xls

2. Perbelanjaan Mengurus Kerajaan Persekutuan: http://www.bnm.gov.my/files/publication/msb/2017/9/xls/3.1.2.xls

3. Kewangan Kerajaan Persekutuan: http://www.bnm.gov.my/files/publication/msb/2017/9/xls/3.1.xls

4. Laporan Ekonomi Malaysia 2017/2018: http://www.treasury.gov.my/pdf/ekonomi/le/1718/bab4.pdf

Sumber: FB Syahir

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!