Laluan Hijau Mampu Tangani Isu Kekurangan Buruh, Menurut MPN

KUALA LUMPUR, 17 Okt (Bernama) — Majlis Pemulihan Negara (MPN) mencadangkan penubuhan laluan hijau khas bagi mengurangkan birokrasi serta mempercepatkan kelulusan awal yang diperlukan untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS) bagi membolehkan mereka pulih sepenuhnya daripada kesan pandemik COVID-19. 

Ahli Majlis MPN Datuk Kang Hua Keong berkata kebanyakan PKS menghadapi kesukaran dalam permintaan, mudah tunai serta pendapatan dan semua ini telah menjejaskan keupayaan mereka untuk beroperasi.

“Dua topik utama telah saya ketengahkan dalam mesyuarat majlis itu iaitu kekurangan tenaga kerja dan isu kewangan yang dihadapi PKS. Sepanjang dua tahun sekatan pergerakan, saya sentiasa berkomunikasi dengan kerajaan tentang bagaimana kita boleh membantu PKS dalam menghadapi cabaran kewangan sehinggakan terpaksa membuang pekerja atau syarikat tidak mampu membayar upah pekerja mereka.”

Kang berharap kerajaan dapat mengeluarkan dasar-dasar bagi membantu PKS bertahan daripada muflis dan gangguan dalam operasi.

Bercakap kepada pemberita dalam satu taklimat media hari ini, Kang berkata kebanyakan PKS bakal  berdepan dengan tindakan perundangan sebaik sahaja kerajaan mengumumkan penyambungan semula semua operasi sektor ekonomi. 

“Adalah menjadi harapan majlis agar kerajaan dapat mengeluarkan dasar bagi mengatasi tindakan undang-undang yang diambil terhadap PKS yang menghadapi masalah kewangan daripada segi pembayaran balik pinjaman. Sekurang-kurangnya, berikan mereka tempoh satu atau dua tahun kerana ini akan membantu mereka pulih, walaupun perlahan,” katanya.

“Terdapat banyak laporan mengenai syarikat akan bankrap semasa pandemik, dengan institusi kewangan mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang tidak mampu membayar balik.  Sehingga hari ini, banyak perniagaan masih menghadapi masalah aliran tunai dan ada yang menerima notis kebankrapan kerana tiada pelan dasar untuk menyokongnya,” kata Kang. 

Masalah kecairan aliran tunai serta pembiayaan PKS telah menjadi fokus utama NRC.

Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP) dalam laporan pemulihan syarikat daripada COVID-19 di Malaysia, “Business Pulse Survey, Februari-Mac 2022”, menyatakan hanya 39 peratus syarikat di Malaysia mempunyai tunai yang boleh bertahan kurang daripada satu bulan manakala 23 peratus menghadapi masalah pembayaran tertunggak.

Menurut laporan itu lagi, 75 peratus menghadapi kelewatan pembayaran oleh pelanggan manakala 11 peratus telah memfailkan insolvensi.

MPN telah mengemukakan dua cadangan kepada kerajaan untuk menangani aliran tunai serta masalah kewangan PKS melalui penubuhan Jawatankuasa Tindakan Khas Berhubung Isu Kekangan Aliran Tunai dan Pembiayaan di bawah KUSKOP. 

“Majlis juga mengesyorkan agar bank diberi kebenaran untuk meneruskan penjadualan program atau penstrukturan semula pembiayaan (moratorium) bagi PKS,” kata Kang.

Kekurangan buruh asing jejas pemulihan ekonomi 

Beliau ketika mengulas mengenai penawaran berkata PKS mengalami pengurangan tenaga kerja asing yang ketara selepas majoriti mereka pulang ke negara masing-masing berikutan sekatan pergerakan.

Masalah kekurangan tenaga kerja dalam pelbagai sektor terutama perladangan menyaksikan kerugian berjumlah hampir RM20 bilion pada 2021.

MPN dimaklumkan sebanyak 1,152,276 permohonan kuota pekerja asing diterima bagi semua sektor sehingga September 2022. Bagaimanapun, hanya 467,223 (40.5 peratus) telah diluluskan.

“Sehingga 12 Sept 2022, hanya 76,000 pekerja asing dibawa masuk ke negara ini,” katanya sambil menambah rantaian bekalan terganggu, menyebabkan kekurangan alat ganti dan barangan perantaraan serta perkhidmatan.

Kang berkata kerajaan perlu memberikan kelulusan yang menyeluruh kepada tenaga buruh. Sebagai contoh, sesiapa yang memohon pekerja asing, mereka harus mendapat sekurang-kurangnya 50 peratus daripada permohonan mereka, yang perlu diluluskan segera oleh pihak berkuasa yang berkaitan.

Sehubungan itu, beliau berkata, pusat sehenti bagi mengurangkan birokrasi selain mempercepatkan kelulusan perlu diwujudkan supaya PKS boleh beroperasi dan perlahan-lahan pulih daripada kesan pandemik.

Tambahan pula, ketidakstabilan politik telah menjejaskan proses pemulihan di negara ini, dengan banyak dasar masih tidak dapat dilaksanakan akibat pertukaran kerajaan. 

Oleh itu, dasar kerajaan tersebut diperlukan sebagai platform untuk perniagaan pulih dan membantu meningkatkan ekonomi negara dengan lebih cepat. 

“Kami sebenarnya tidak terlalu mengharapkan bantuan kewangan tetapi kami (PKS) sedang mencari lebih banyak dasar atau langkah yang boleh membantu menangani masalah kekurangan tenaga kerja dan isu kewangan lain. Jika ini ditangani, barulah PKS boleh bergerak ke hadapan,” katanya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/laluan-hijau-mampu-tangani-isu-kekurangan-buruh-menurut-mpn/

Previous ArticleNext Article

Petronas, SEDC Energy Bangunkan Minyak Mikroalga Untuk Penerbangan

KUCHING, 26 Jan (Bernama) — Anak syarikat Petronas, Petronas Research Sdn Bhd (PRSB) dan SEDC Energy Sdn Bhd, anak syarikat Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC), menandatangani perjanjian untuk membangunkan teknologi bagi pengeluaran minyak mikroalga.

Di bawah perjanjian itu, PRSB dan SEDC Energy akan sama-sama membangunkan teknologi pengeluaran alga yang termasuk penanaman, penuaian dan pengekstrakan minyak alga mentah yang kemudiannya akan ditapis untuk menghasilkan bahan api penerbangan mampan (SAF), menurut kenyataan daripada Petronas hari ini.

Katanya kedua-dua pihak akan turut menjalankan analisis mengenai keperluan pengeluaran komersial untuk minyak alga mentah, termasuk membangunkan strain alga dengan kandungan minyak yang tinggi pada kos pengeluaran yang kompetitif.

Penandatangan perjanjian itu, yang ditandatangani di Kuching pada 20 Jan, ialah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) PRSB Norhayati Hashim dan CEO SEDC Energy Robert Hardin.

Pengerusi SEDC Tan Sri Abdul Aziz Husain, yang turut hadir pada majlis itu, berkata selain daripada pembangunan ekonomi hidrogen Sarawak, SEDC turut mengakui kepentingan inisiatif karbon rendah alternatif apabila dunia beralih daripada bahan api hidrokarbon konvensional.

“Menjadi minat Sarawak untuk meneroka sebanyak mungkin penyelesaian untuk mengurangkan pelepasan karbon dan kerjasama dengan Petronas dalam pembangunan minyak boleh diperbaharui generasi akan datang berpotensi menjadi ejen perubahan,” katanya dalam kenyataan yang sama.

Sementara itu, Naib Presiden Kanan Penyampaian Projek dan Teknologi Petronas Datuk Bacho Pilong berkata minyak alga mentah mempunyai potensi untuk menyokong aspirasi pelepasan karbon sifar bersih Petronas menjelang 2050.

“Kami mengalu-alukan kerjasama dengan rakan kongsi yang berfikiran sama seperti SEDC yang berkongsi visi kami. Kami turut berharap dapat memainkan peranan kami dalam merealisasikan matlamat kemampanan negeri,” katanya.

— BERNAMA