Apa itu Ashabul Furud Dan Pembahagiannya?

Sebagai agama yang sempurna, Islam mengatur semua aspek kehidupan manusia. Bahkan dalam hal-hal yang berkaitan dengan pemindahan harta yang telah ditinggalkan setelah manusia meninggal dunia pun ada.

Para pewaris yang berhak memiliki bahagian harta yang ditinggalkan oleh arwah dikenali sebagai Ashabul Furud. Jom kami kongsikan apa itu Ashabul Furud dan pembahagiannya.

Maksud Ashabul Furud

Ashabul Furud dalam konteks yang senang untuk difahami adalah merupakan golongan teratas yang harus didahulukan oleh golongan lain dalam pembahagian harta.

Golongan tersebut adalah suami, isteri, ibu, ayah, atok, nenek, anak lelaki, anak perempuan, cucu, adik beradik, adik beradik satu ayah dan juga satu ibu.

Hal ini telah tercatat di dalam Al-Quran melalui Surah An-Nisa’ ayat 11 dan ayat 12.

Secara umumnya, terdapat dua jenis teknik pengagihan harta dalam Ashabul Furud iaitu melalui Fardhu dan Ta’shib. Pembahagian harta pusaka melalui Fardhu adalah pembahagian harta pusaka yang telah ditentukan bahagian tersebut untuk seseorang itu.

Berbeza pula pembahagian harta pusaka melalui Ta’shib, pembahagian harta pusaka tersebut hanya diketahui setelah pembahagian kepada waris lain selesai.

Oleh itu, dalam golongan Ashabul Furud ini terdapat beberapa pihak yang akan mewarisi harta secara Fardhu, Ta’shib ataupun kedua-duanya.

1. Satu Per Dua Bahagian (1/2)

Pewaris harta yang akan menerim satu per dua bahagian ini adalah:

 1. Anak perempuan yang tidak mempunyai adik beradik lelaki.
 2. Cucu perempuan dari anak lelaki sekiranya arwah tidak mempunyai cucu lelaki dan juga anak lelaki yang lain.
 3. Saudara kandung perempuan sekiranya arwah tidak mempunyai saudara kandung lelaki.
 4. Suami, sekiranya arwah tidak mempunyai anak atau cucu.

2. Suku Bahagian (1/4)

Pewaris yang layak untuk menerima harta ini adalah orang iaitu suami yang mempunyai anak lelaki atau cucu lelaki dan juga isteri arwah yang tidak mempunyai anak atau cucu. Mereka akan menerima suku bahagian harta.

3. Satu Per Lapan Bahagian (1/8)

Satu per lapan bahagian harta ini selalunya adalah kepada waris yang layak iaitu isteri arwah yang mempunyai anak atau cucu.

4. Satu Per Tiga Bahagian (1/3)

Pewaris yang layak menerima bahagian ini adalah ibu sekiranya arwah tidak mempunyai anak atau cucu. Selain itu, adik beradik seibu juga akan menerima harta tersebut.

5. Dua Per Tiga Bahagian (2/3)

Bagi golongan yang akan menerima bahagian ini adalah seperti berikut:

 1. Dua orang anak perempuan atau lebih daripada anak lelaki sekiranya arwah tidak mempunyai adik beradik lelaki.
 2. Dua cucu perempuan atau lebih daripada cucu lelaki sekiranya arwah tidak mempunyai anak perempuan atau adik beradik lelaki.
 3. Dua orang adik beradik perempuan atau lebih, sekiranya arwah tidak mempunyai anak perempuan atau cucu lelaki dari anak lelaki atau adik beradik lelaki mereka.
 4. Adik beradik perempuan seayah.

6. Satu Per Enam Bahagian (1/6)

Pewaris untuk bahagian satu per enam harta ini adalah:

 1. Bapa, sekiranya arwah mempunyai anak atau cucu.
 2. Ibu, sekiranya arwah mempunyai anak, cucu atau adik beradik yang lebih daripada seorang.
 3. Datuk, jika arwah mempunyai anak, cucu dan tidak mempunyai ayah.
 4. Nenek, sekiranya arwah tidak mempunyai ibu.
 5. Cucu perempuan daripada anak lelaki yang tinggal bersama anak perempuan.
 6. Adik beradik seayah yang tinggal bersama-sama adik beradik perempuan sekandung.
 7.  Adik beradik seibu, sekiranya arwah tidak mempunyai anak, ayah atau datuk.

Kesimpulannya, pembahagian harta pusaka melalui Ashabul Furud lebih adil dan saksama. Sekiranya harta tidak dibahagikan secara adil dan saksama, individu tersebut akan mendapat murka dari Allah S.W.T.

Semoga ianya sedikit sebanyak dapat menambah ilmu baru kepada kita semua mengenai pembahagian harta mengikut Islam.

Sumber Rujukan: Ridwan202

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Previous ArticleNext Article

Kenapa Hibah Takaful Sahaja Tak Selesaikan Masalah Rumah Pusaka

Hari ini, semakin ramai ejen takaful yang mempromosikan ‘produk’ hibah takaful daripada syarikat masing-masing sebagai cara untuk menyelesaikan masalah perebutan harta pusaka apabila berlaku kematian nanti.

Yang paling popular, ramai ejen takaful yang menawarkan plan (hibah) takaful untuk selesaikan isu dua penama di SNP rumah, khususnya buat pasangan suami isteri yang membeli rumah secara bersama.

Senario yang diandaikan adalah apabila suami atau isteri meninggal dunia, maka pasangan yang masih hidup akan menerima pampasan takaful dari syarikat takaful.

Daripada duit pampasan tersebut, ianya akan digunakan untuk membayar baki hutang rumah sekiranya masih ada dan juga menebus faraid; kepada waris lain yang menuntut bahagian faraid mereka ke atas rumah (harta pusaka) tersebut.

Persoalannya, betulkah itu penyelesaian yang paling tepat?

Saya cuba jelaskan perkara ini melalui sebuah analogi.

Analisis Situasi Pasangan Suami Isteri Yang Membeli Rumah Bersama (Dua Nama Dalam S&P Agreement)

Setelah 4 tahun berkahwin dan dikurniakan seorang anak lelaki, Kamal dan Syuhada berhasrat membeli rumah yang lebih selesa untuk keluarga kecil mereka di Semenyih, Selangor. Sebelum itu mereka hanya menyewa.

Harga rumah adalah RM400,000.

Semasa proses pembelian, mereka membuat join loan serta joined SNP (dua nama dalam SNP) kerana beranggapan jika salah seorang daripada mereka meninggal dunia, pasangan yang masih hidup akan mewarisi rumah tersebut secara automatik.

Sebenarnya anggapan tersebut adalah salah!

Kenapa salah?

Ini kerana disebabkan di dalam SNP terdapat dua nama; Kamal dan Syuhada, maka rumah tersebut secara asasnya mempunyai dua pemilik.

Untuk lebih mudah faham,

 • Kamal memiliki 50% nilai semasa rumah
 • Syuhada pula memiliki 50% nilai semasa rumah

Berapa sahaja nilai semasa rumah tersebut, setiap seorang daripada mereka mempunyai hanya ½ sahaja daripadanya.

Nak dijadikan cerita, selepas setahun rumah dibeli, Kamal meninggal dunia kerana kemalangan. Seterusnya apa yang berlaku?

1. 50% loan rumah sudah selesai kerana pinjaman perumahan Kamal dilindungi oleh Mortgage Reducing Term Takaful (MRTT), jadi bank akan melunaskan hutang rumah bahagian Kamal.

2 Syuhada hanya perlu membayar baki hutang bahagiannya sahaja kepada bank.

3. 50% permilikan bahagian Kamal menjadi harta pusaka. Bahagian Kamal perlu diagih mengikut faraid,walaupun rumah tersebut masih ada nama isterinya dan isteri masih duduk dalamnya. Bahkan isteri juga masih membayar pinjaman perumahan setiap bulan.

4. Siapa waris faraid Kamal dan berapa bahagian mereka? Ibu bapa Kamal masih hidup.

 •  Ayah, 16.67% = RM33,340
 •  Ibu, 16.67%    = RM33,340
 •  Isteri, 12.50% = RM25,000
 •  Anak lelaki, 54.17% = RM108,339

*Andaian nilai semasa rumah tersebut semasa Kamal meninggal dunia kekal RM400,000. Jadi bahagian Kamal yang perlu difaraidkan adalah RM200,000, 50% daripada nilai rumah.

Beberapa andaian senario berkaitan proses pengagihan harta pusaka Kamal.

1. Senario pertama

Ibubapa Kamal melepaskan hak faraid mereka. Maka si balu dan anak akan mendapat pemilikan penuh ke atas rumah tersebut. Jika ini yang berlaku maka tiada masalah yang timbul.

2. Senario kedua

Si ibu dan ayah ingin tebus hak faraid, mereka hanya mahukan wang tunai dari nilai bahagian faraid yang sepatutnya mereka terima. Ini bermakna si isteri perlu membayar RM66,680 kepada mertuanya sebelum mereka melepaskan hak faraid.

Di sinilah selalunya ejen takaful memberikan gambaran bahawa dengan pampasan takaful yang diterima oleh isteri, dia boleh membayar kepada waris yang nak bahagian mereka atau istilahnya tebus faraid.

3. Senario ketiga

Si ibu dan ayah tidak mahu wang, mereka mahu nama mereka masuk dalam geran. Ini lagi bermasalah. Lebih banyak nama dalam pemilikan sesebuah rumah, semakin rumit urusan pentadbirannya.

Kenapa Pelan Pampasan Hibah Takaful Bukan Cara Terbaik Untuk Mengatasi Masalah Ini?

Photo by Download a pic Donate a buck! ^ from Pexels

Kita ambil contoh kes Kamal dan Syuhada.

Kamal mengambil polisi Takaful bernilai RM200,000 semasa hayatnya, dengan harapan, jika dia meninggal dunia, isteri boleh gunakan pampasan tersebut untuk tebus faraid dan bayar baki hutang.

Berbeza dengan analogi sebelum ini, Kamal meninggal dunia bukan setahun selepas beli rumah, tetapi lepas 10 tahun. Maka kita boleh andaikan nilai semasa rumah tersebut pasti meningkat.

Katakanlah semasa Kamal meninggal dunia, nilai rumahnya RM800,000. Bahagian Kamal terhadap pemilikan rumah? RM400,000.

Pampasan yang Syuhada isterinya terima? RM200,000.

Cukupkah nak bayar bahagian waris faraid lain? Cukupkah nak bayar baki pinjaman? Cukupkah nak guna untuk keperluan harian?

Disebabkan inilah, instrumen hibah takaful tidak sesuai digunakan bagi menyelesaikan masalah seperti ini.

Bukan saya nak kata hibah takaful tak bagus, tetapi kena betul-betul faham fungsi dan cara menggunakannya.

Bahkan hibah takaful sebenarnya satu instrumen pengurusan harta yang sangat bagus, cuma kita yang mungkin tidak tahu caranya.

Jadi, Apa Penyelesaian Terbaik Untuk Kes Seperti Ini?

Jawapan ringkas, dokumen pengisytiharan hibah rumah (hibah ruqba). Kita memberikan (hibah) hak pemilikan kita terhadap rumah yang dibeli secara bersama tersebut kepada pasangan andaikata kita meninggal dunia.

Nak buat di mana? Anda boleh dapatkan konsultasi daripada syarikat-syarikat yang menawarkan perkhidmatan ini.

Yang penting pastikan syarikat tersebut betul-betul berautoriti dan mempunyai track record yang baik dalam pengurusan hibah.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, konsultan di sebuah syarikat amanah yang menguruskan perancangan harta dan pentadbiran pusaka.

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Majalah Labur