Apa itu Ashabul Furud Dan Pembahagiannya?

Sebagai agama yang sempurna, Islam mengatur semua aspek kehidupan manusia. Bahkan dalam hal-hal yang berkaitan dengan pemindahan harta yang telah ditinggalkan setelah manusia meninggal dunia pun ada.

Para pewaris yang berhak memiliki bahagian harta yang ditinggalkan oleh arwah dikenali sebagai Ashabul Furud. Jom kami kongsikan apa itu Ashabul Furud dan pembahagiannya.

Maksud Ashabul Furud

Ashabul Furud dalam konteks yang senang untuk difahami adalah merupakan golongan teratas yang harus didahulukan oleh golongan lain dalam pembahagian harta.

Golongan tersebut adalah suami, isteri, ibu, ayah, atok, nenek, anak lelaki, anak perempuan, cucu, adik beradik, adik beradik satu ayah dan juga satu ibu.

Hal ini telah tercatat di dalam Al-Quran melalui Surah An-Nisa’ ayat 11 dan ayat 12.

Secara umumnya, terdapat dua jenis teknik pengagihan harta dalam Ashabul Furud iaitu melalui Fardhu dan Ta’shib. Pembahagian harta pusaka melalui Fardhu adalah pembahagian harta pusaka yang telah ditentukan bahagian tersebut untuk seseorang itu.

Berbeza pula pembahagian harta pusaka melalui Ta’shib, pembahagian harta pusaka tersebut hanya diketahui setelah pembahagian kepada waris lain selesai.

Oleh itu, dalam golongan Ashabul Furud ini terdapat beberapa pihak yang akan mewarisi harta secara Fardhu, Ta’shib ataupun kedua-duanya.

1. Satu Per Dua Bahagian (1/2)

Pewaris harta yang akan menerim satu per dua bahagian ini adalah:

 1. Anak perempuan yang tidak mempunyai adik beradik lelaki.
 2. Cucu perempuan dari anak lelaki sekiranya arwah tidak mempunyai cucu lelaki dan juga anak lelaki yang lain.
 3. Saudara kandung perempuan sekiranya arwah tidak mempunyai saudara kandung lelaki.
 4. Suami, sekiranya arwah tidak mempunyai anak atau cucu.

2. Suku Bahagian (1/4)

Pewaris yang layak untuk menerima harta ini adalah orang iaitu suami yang mempunyai anak lelaki atau cucu lelaki dan juga isteri arwah yang tidak mempunyai anak atau cucu. Mereka akan menerima suku bahagian harta.

3. Satu Per Lapan Bahagian (1/8)

Satu per lapan bahagian harta ini selalunya adalah kepada waris yang layak iaitu isteri arwah yang mempunyai anak atau cucu.

4. Satu Per Tiga Bahagian (1/3)

Pewaris yang layak menerima bahagian ini adalah ibu sekiranya arwah tidak mempunyai anak atau cucu. Selain itu, adik beradik seibu juga akan menerima harta tersebut.

5. Dua Per Tiga Bahagian (2/3)

Bagi golongan yang akan menerima bahagian ini adalah seperti berikut:

 1. Dua orang anak perempuan atau lebih daripada anak lelaki sekiranya arwah tidak mempunyai adik beradik lelaki.
 2. Dua cucu perempuan atau lebih daripada cucu lelaki sekiranya arwah tidak mempunyai anak perempuan atau adik beradik lelaki.
 3. Dua orang adik beradik perempuan atau lebih, sekiranya arwah tidak mempunyai anak perempuan atau cucu lelaki dari anak lelaki atau adik beradik lelaki mereka.
 4. Adik beradik perempuan seayah.

6. Satu Per Enam Bahagian (1/6)

Pewaris untuk bahagian satu per enam harta ini adalah:

 1. Bapa, sekiranya arwah mempunyai anak atau cucu.
 2. Ibu, sekiranya arwah mempunyai anak, cucu atau adik beradik yang lebih daripada seorang.
 3. Datuk, jika arwah mempunyai anak, cucu dan tidak mempunyai ayah.
 4. Nenek, sekiranya arwah tidak mempunyai ibu.
 5. Cucu perempuan daripada anak lelaki yang tinggal bersama anak perempuan.
 6. Adik beradik seayah yang tinggal bersama-sama adik beradik perempuan sekandung.
 7.  Adik beradik seibu, sekiranya arwah tidak mempunyai anak, ayah atau datuk.

Kesimpulannya, pembahagian harta pusaka melalui Ashabul Furud lebih adil dan saksama. Sekiranya harta tidak dibahagikan secara adil dan saksama, individu tersebut akan mendapat murka dari Allah S.W.T.

Semoga ianya sedikit sebanyak dapat menambah ilmu baru kepada kita semua mengenai pembahagian harta mengikut Islam.

Sumber Rujukan: Ridwan202

Previous ArticleNext Article

4 Perkara Wajib Tahu Tentang Wasiat

Pernah dengar tak setiap kali ada kematian, pasti waris si mati berebut harta pusaka. Ada yang berebut antara adik-beradik, ada juga kes mak ayah berebut harta dengan menantu. Lagi teruk, ada yang sampai berbunuh! Itulah hakikat yang kita kena telan bila ramai yang ambil mudah dengan penulisan wasiat.

Kenyataan paling pahit yang anda perlu tahu ialah, ada RM70 billion nilai harta pusaka yang tak dituntut sejak merdeka, sehingga tahun 2020. Aset ini dibekukan kerana waris si mati tidak ambil tahu dan si mati pula tidak meninggalkan wasiat.

Kenapa kena tulis wasiat?

Wasiat daripada si mati boleh mengelakkan konflik yang mungkin berlaku pada masa hadapan apabila berlaku kematian. Bila sudah ada wasiat, kebajikan waris akan terjamin kerana anda tahu apa yang perlu ditinggalkan, hutang apa yang perlu dibayar, siapa yang diamanahkan untuk menjaga anak-anak anda dan banyak lagi.

Ini adalah kelebihan menulis wasiat dan kesan apabila tiada wasiat:

Paling penting adalah apabila anda mempunyai wasiat, keselamatkan keluarga anda bakal terjamin daripada campur tangan orang yang tidak sepatutnya.

Wasiat perlu dikemas kini?

Ya, wasiat perlu dikemas kini dari masa ke semasa bagi merangkumi semua aset yang baru diambil alih atau sebarang perubahan waris.

Contohnya:

 • Perkahwinan, perkahwinan semula atau perceraian
 • Memulakan atau menamatkan perniagaan
 • Kematian ahli keluarga atau benefisiari
 • Pembelian atau pelupusan aset
 • Pertukaran agama; contohnya kepada agama Islam di mana wasiat terikat kepada Undang-undang Syariah

Wasiat bukan sekadar duit sahaja tetapi merangkumi seluruh harta pusaka anda. Contoh aset seperti, rumah, tanah, akaun bank atau saham yang didaftarkan atas nama anda.
 

Bila anda beli kereta baru atau tambah lot tanah baru, anda perlu kemas kini bagi mengelakkan aset tercicir dari wasiat.

Bila boleh guna wasiat ini?

Untuk pengetahuan anda, wasiat akan berkuatkuasa apabila penulis wasiat sudah meninggal dunia dan syarat wasiat ini mestilah ditulis oleh orang yang sempurna akal, berusia 18 tahun ke atas dan ada tandatangan si mati.

Bila si mati meninggal dunia, wasiat ini akan dijalankan oleh individu atau organisasi yang dilantik untuk pastikan hasrat si mati dilaksanakan dan mengikut undang-undang terpakai oleh wasi atau pentadbir.

Ini antara perkhidmatan wasiat yang ditawarkan:

Bagi orang Islam, wasiat perlu  ditulis mengikut undang-undang Islam. Penting bagi seorang Muslim  untuk mempunyai wasiat. Kalau tak ada wasiat, harta pusaka akan dibahagikan mengikut Faraid, di mana anak angkat atau anak tiri tidak layak mewarisi apa-apa harta.

Wasiat boleh terbatal?

Wasiat akan terbatal apabila digantikan dengan wasiat yang baru atau mansuhkan secara bertulis. Katakanlah kalau anda bergaduh antara adik-beradik, anda tidak mahu memberikan harta kepada mereka, anda boleh buat wasiat baru. Secara automatik, wasiat lama akan terbatal dan tak boleh diguna pakai lagi.

Jadi, secara keseluruhannya, wasiat ditulis untuk kepentingan orang tersayang. Tak salah pun merancang awal. Sekurang-kurangnya anda sudah mempunyai perancangan yang terbaik untuk ditinggalkan demi masa depan keluarga. 

Boleh dapatkan juga ilmu di artikel ini: