Industri Permainan Video, Kini Lebih Besar Daripada Filem Dan Muzik

Percaya atau tidak, industri permianan video telah menjadi industri terbesar di dalam dunia hiburan menewaskan industri perfileman dan industri muzik.

Secara umumnya, jika kita menyebut industri permianan video, kita tidak boleh lari daripada menyebut tiga nama syarikat gergasi yang telah menakluk industri ini sejak dua dekad yang lalu: Sony, Microsoft dan Nintendo.

Sony dan Microsoft merupakan pesaing yang paling rapat kerana mereka mengeluarkan permainan video di dalam kategori yang sama berbanding Nintendo. Sebelum ini pun, kita telah melihat bagaimana Microsoft Bakal Mengambil Takhta Sony Dalam Konsol Permainan Video Pada Masa Akan Datang.

Kredit Gambar: Statista

Pada tahun 2019, industri permainan video telah menjana sebanyak USD145.7 bilion mengatasi industri hiburan yang lain. Secara asasnya, permainan video ini terbahagi kepada tiga kategori utama iaitu komputer, konsol dan telefon pintar.

Kredit Gambar: Apple Insider

Di antara ketiga-tiga platform permainan video ini, platform telefon pintar telah mendapat sambutan yang paling hangat. Nilai pasaran permainan video melalui telefon pintar adalah berjumlah USD65.6 bilion.

Di antara faktor utama mengapa ianya begitu popular adalah disebabkan pada masa kini, telefon pintar bukan lagi satu gajet yang mahal. Sesiapa pun mampu memilikinya. Telefon pintar kini merupakan satu keperluan dan banyak syarikat dari China telah mengeluarkan telefon pintar yang berkualiti tinggi pada harga yang sangat berpatutan.

Oleh yang demikian, golongan muda sangat gemar menggunakan telefon pintar untuk bermain permainan video. Dengan langganan internet yang semakin murah dan data yang tidak terbatas telah menyebabkan ramai bermain secara online tanpa perlu risau dengan kuota internet.

Kredit Gambar: DLPNG

Permainan yang menggunakan konsol berada di tempat kedua. Konsol merupakan platform terawal yang telah wujud di dalam masyarakat. Kita boleh melihat dengan jelas perubahan dan mereka yang tidak mengikuti kehendak pasaran telah tercicir di dalam perlumbaan ini seperti Atari dan Sega.

Permainan video melalui konsol telah menyumbang sebanyak 32% jumlah pendapatan dengan nilai USD46.6 bilion pada tahun lepas.

This image has an empty alt attribute; its file name is Industri-Permainan-Video-Industri-Yang-Berkembang-Pesat-Yang-Lebih-Besar-Daripada-Filem-Dan-Muzik5-700x394.jpg
Kredit Gambar: Slash Gear

Yang terakhir sekali, kita ada permainan video dengan komputer. Di antara permainan yang hangat adalah World Of Warcraft yang mempunyai seramai 12 juta pengguna aktif di seluruh dunia.

Nilai keseluruhan permainan video menggunakan komputer ini dalah sebanyak USD33.5 bilion.

Kini dunia permainan video maju selangkah lagi ke hadapan. Dengan perkembangan teknologi cloud, ianya telah menjadi persaingan di kebanyakan syarikat yang ada di Silicon Valley.

Kredit Gambar: Fortune

Di antara syarikat yang giat membangunkan permainan video dengan menggunakan teknologi cloud adalah Microsoft, Amazon, Apple, Google dan Nvidia. Ianya dilihat bakal berkembang pada masa hadapan, dan mereka telah mula membuat pelaburan yang besar.

Mereka melihat permainan video menggunakan teknologi cloud yang bakal menjadi pendapatan baru untuk syarikat. Teknologi ini menyediakan permainan di mana pengguna hanya perlu membayar langganan bulanan untuk main permainan yang disediakan di dalam platform mereka.

Microsoft telah melabur dalam membangunkan teknologi ini dengan membeli Syarikat ZeniMax Media dengan harga USD7.5 bilion. Industri permainan video akan menjadi lebih menarik lagi pada masa hadapan dengan kemajuan teknologi yang semakin berkembang pesat.

Sumber Rujukan: https://www.statista.com/chart/22392/global-revenue-of-selected-entertainment-industry-sectors/

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Starbucks Gagal Bertapak Di Israel?

Sebelum ini, kami dah kongsikan bagaimana Starbucks berjaya merevolusi minuman kopi di peringkat antarabangsa. Minuman kopi yang dulunya hanya diminum di rumah dan kedai-kedai biasa, telah menjadi fenomena luar biasa kepada masyarakat yang gemarkan minuman kopi.

Baca: Starbucks Merevolusikan Minuman Kopi Sehingga Bernilai Berbilion Dolar

Starbucks telah berjaya mengubah pandangan rakyat Amerika Syarikat terhadap minuman kopi walaupun mereka terpaksa membayarnya dengan harga yang mahal untuk menikmatinya.

Kejayaan yang dibawa oleh Starbucks ini membuka mata banyak pihak bahawa jika sesuatu perniagaan dijalankan bersama dengan strategi yang betul, kemungkinan peluang untuk berjaya adalah sangat tinggi.

Pada pertengahan tahun 1990-an, Starbucks telah megembangkan perniagaan mereka ke luar Amerika Syarikat dan sambutan yang diterima amat menggalakkan sekali, termasuklah di rantau Asia dan Malaysia juga.

Walaupun begitu, tidak semua negara di dunia ini boleh menerima konsep perniagaan yang dibawa oleh Starbucks. Antara negara yang menolak kewujudan Starbucks di negara mereka adalah Israel.

Kredit Gambar: Politico

Memang kelihatan amat janggal apabila Israel merupakan negara yang menolak kehadiran Starbucks di negara mereka.

Mana taknya, orang yang bertanggungjawab mengembangkan syarikat tersebut adalah Howard Schultz. Beliau merupakan seorang Yahudi yang berasal dari Amerika Syarikat dan sering kali Starbucks dituduh sebagai syarikat yang membantu Israel daripada segi kewangan, walaupun perkara ini dinafikan oleh Howard Schultz sendiri.

Sejarah Starbucks Di Israel

Starbucks mula beroperasi di Israel pada tahun 2001. Starbucks telah menjalinkan kerjasama dengan sebuah syarikat konglomerat terkenal di Israel iaitu Delek.

Syarikat ini bertanggungjawab membuka cawangan Starbucks di Israel dan hasilnya, mereka telah berjaya membuka 6 buah cawangan di bandar Tel Aviv. Bandar tersebut dipilih disebabkan lokasinya yang strategik dan jauh daripada zon peperangan.

Pada ketika itu, intifada gelombang kedua telah bangkit di Palestin dengan banyak serangan berani mati giat dilancarkan oleh pejuang Palestin terhadap bandar-bandar di penempatan Yahudi.

This image has an empty alt attribute; its file name is Kenapa-Starbucks-Gagal-Bertapak-Di-Israel2.jpg
Kredit Gambar: News Max

Kenapa Starbucks Gagal Di Israel?

Starbucks hanya mampu bertahan dalam tempoh setahun lebih dari tarikh pembukaan cawangan restoran mereka. Sambutan yang diberikan oleh penduduk Israel terhadap minuman Starbucks di Israel sangat teruk dan cawangan mereka terpaksa ditutup.

Salah satu faktor utama kenapa penduduk Israel tidak menggemari konsep Starbucks adalah disebabkan harga kopi yang ditawarkan terlalu mahal.

Selain daripada itu, kopi Starbucks tidak memenuhi citarasa kopi kegemaran penduduk Israel. Mereka lebih gemar minuman kopi yang mempunyai citarasa Itali.

Kalau nak tahu, pada awal tahun 1990-an ramai usahawan Israel telah pergi ke Itali untuk mempelajari cara membuat kopi dengan betul dan sedap.

Disebabkan jarak penerbangan yang singkat, iatu mengambil masa tiga jam dari Israel untuk ke Itali, ramai usahawan telah berjaya membuka perniagaan kopi mereka di Israel menggunakan teknik pembuatan kopi dari Itali yang asli.

Oleh yang demikian, citarasa tersebut telah menjadi penanda aras untuk kopi di Israel. Malangnya kopi Starbucks tidak mampu memberi rasa dan aroma yang dikehendaki penduduk Israel.

Pada tahun 2003, Starbucks secara rasminya telah meninggalkan perniagaan kopi mereka di Israel.

Penganalisis percaya, pihak Starbucks tidak membuat kajian yang terperinci sebelum memasuki pasaran Israel yang telah membawa kepada kerugian besar.

Sumber Rujukan:

Iklan

Majalah Labur