Industri Permainan Video, Kini Lebih Besar Daripada Filem Dan Muzik

Percaya atau tidak, industri permianan video telah menjadi industri terbesar di dalam dunia hiburan menewaskan industri perfileman dan industri muzik.

Secara umumnya, jika kita menyebut industri permianan video, kita tidak boleh lari daripada menyebut tiga nama syarikat gergasi yang telah menakluk industri ini sejak dua dekad yang lalu: Sony, Microsoft dan Nintendo.

Sony dan Microsoft merupakan pesaing yang paling rapat kerana mereka mengeluarkan permainan video di dalam kategori yang sama berbanding Nintendo. Sebelum ini pun, kita telah melihat bagaimana Microsoft Bakal Mengambil Takhta Sony Dalam Konsol Permainan Video Pada Masa Akan Datang.

Kredit Gambar: Statista

Pada tahun 2019, industri permainan video telah menjana sebanyak USD145.7 bilion mengatasi industri hiburan yang lain. Secara asasnya, permainan video ini terbahagi kepada tiga kategori utama iaitu komputer, konsol dan telefon pintar.

Kredit Gambar: Apple Insider

Di antara ketiga-tiga platform permainan video ini, platform telefon pintar telah mendapat sambutan yang paling hangat. Nilai pasaran permainan video melalui telefon pintar adalah berjumlah USD65.6 bilion.

Di antara faktor utama mengapa ianya begitu popular adalah disebabkan pada masa kini, telefon pintar bukan lagi satu gajet yang mahal. Sesiapa pun mampu memilikinya. Telefon pintar kini merupakan satu keperluan dan banyak syarikat dari China telah mengeluarkan telefon pintar yang berkualiti tinggi pada harga yang sangat berpatutan.

Oleh yang demikian, golongan muda sangat gemar menggunakan telefon pintar untuk bermain permainan video. Dengan langganan internet yang semakin murah dan data yang tidak terbatas telah menyebabkan ramai bermain secara online tanpa perlu risau dengan kuota internet.

Kredit Gambar: DLPNG

Permainan yang menggunakan konsol berada di tempat kedua. Konsol merupakan platform terawal yang telah wujud di dalam masyarakat. Kita boleh melihat dengan jelas perubahan dan mereka yang tidak mengikuti kehendak pasaran telah tercicir di dalam perlumbaan ini seperti Atari dan Sega.

Permainan video melalui konsol telah menyumbang sebanyak 32% jumlah pendapatan dengan nilai USD46.6 bilion pada tahun lepas.

This image has an empty alt attribute; its file name is Industri-Permainan-Video-Industri-Yang-Berkembang-Pesat-Yang-Lebih-Besar-Daripada-Filem-Dan-Muzik5-700x394.jpg
Kredit Gambar: Slash Gear

Yang terakhir sekali, kita ada permainan video dengan komputer. Di antara permainan yang hangat adalah World Of Warcraft yang mempunyai seramai 12 juta pengguna aktif di seluruh dunia.

Nilai keseluruhan permainan video menggunakan komputer ini dalah sebanyak USD33.5 bilion.

Kini dunia permainan video maju selangkah lagi ke hadapan. Dengan perkembangan teknologi cloud, ianya telah menjadi persaingan di kebanyakan syarikat yang ada di Silicon Valley.

Kredit Gambar: Fortune

Di antara syarikat yang giat membangunkan permainan video dengan menggunakan teknologi cloud adalah Microsoft, Amazon, Apple, Google dan Nvidia. Ianya dilihat bakal berkembang pada masa hadapan, dan mereka telah mula membuat pelaburan yang besar.

Mereka melihat permainan video menggunakan teknologi cloud yang bakal menjadi pendapatan baru untuk syarikat. Teknologi ini menyediakan permainan di mana pengguna hanya perlu membayar langganan bulanan untuk main permainan yang disediakan di dalam platform mereka.

Microsoft telah melabur dalam membangunkan teknologi ini dengan membeli Syarikat ZeniMax Media dengan harga USD7.5 bilion. Industri permainan video akan menjadi lebih menarik lagi pada masa hadapan dengan kemajuan teknologi yang semakin berkembang pesat.

Sumber Rujukan: https://www.statista.com/chart/22392/global-revenue-of-selected-entertainment-industry-sectors/

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Funding Societies Lancar Penyelesaian Pembiayaan Islam Komprehensif

Penyelesaian Pembiayaan Islam merangkumi produk Pembiayaan Mikro-i, Pembiayaan Invois-i dan Pembiayaan Perniagaan-i yang menyasarkan pelbagai segmen PMKS

KUALA LUMPUR, 30 Mei 2023 – Funding Societies, platform kewangan digital PKS bersepadu terbesar di Asia Tenggara, telah melancarkan koleksi produk pembiayaan komprehensif patuh Syariah bagi memenuhi keperluan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang berkelayakan kredit namun terpinggir bagi mendapatkan kemudahan kredit untuk mengembangkan perniagaan mereka. Perkhidmatan pembiayaan Islam ini merangkumi Pembiayaan Perniagaan-i (Business Term Financing-i), Pembiayaan Mikro-i (Micro Financing-i), dan Pembiayaan Invois-i (Invoice Financing-i).

“Kemudahan kredit adalah penting untuk pembangunan dan perkembangan PKS secara inklusif dan mampan. Di Malaysia sahaja, jurang pembiayaan PKS sedia ada berjumlah RM90 bilion. Oleh sebab itu, platform pembiayaan PKS seperti Funding Societies memainkan peranan penting bagi merapatkan jurang tersebut. Kedudukan Malaysia sebagai peneraju pembiayaan Islam adalah berketepatan untuk memperkasakan tawaran pembiayaan patuh Syariah kami bagi menyokong pembangunan PKS Malaysia,” kata Wong Kah Meng, Ketua Pegawai Operasi Kumpulan bagi Funding Societies | Modalku dan Pengasas Bersama Funding Societies Malaysia.

Chai Kien Poon, Ketua Negara Funding Societies Malaysia berkata, “Berdasarkan maklum balas pasaran, terdapat permintaan terhadap pembiayaan kewangan patuh Syariah daripada para usahawan. Pada masa yang sama, kewangan Islam juga mendapat perhatian kerana penekanannya ke atas keadilan dan ketelusan terutama bila melibatkan yuran dan caj. Selain itu, pengenalan Pembiayaan Islam kami adalah sejajar dengan aspirasi Malaysia untuk terus menerajui kewangan Islam serta memberikan tumpuan kepada ekonomi digital dan Teknologi Kewangan (FinTech) Islam.”

PKS yang berminat boleh membuat permohonan secara dalam talian dengan mudah, di mana-mana dan pada bila-bila masa. Menerusi pendekatan digital dan tanpa memerlukan sebarang jaminan Funding Societies turut menyediakan PMKS pembiayaan pada kadar yang lebih cepat berbanding institusi kewangan tradisional hasil daripada.

“Selain pelancaran pembiayaan Islam ini, kami juga telah membangunkan produk pelaburan patuh Syariah untuk para pelabur kami. Produk ini membolehkan mereka untuk mempelbagaikan pelaburan mereka dengan menyokong PMKS tempatan. Kami turut

menyaksikan permintaan memberangsangkan daripada para pelabur yang merangkumi pelabur runcit, individu kaya dan institusi. Lanjutan daripada itu, kami berharap untuk bekerjasama dengan institusi-institusi kewangan bagi menawarkan pelaburan patuh Syariah kepada pelanggan mereka,” tambah Chai.

Khairil Anuar Mohd Noor, Prinsipal, Masryef Advisory, yang turut hadir pada majlis pelancaran di Kuala Lumpur, berkata, “Kami amat berbesar hati untuk terlibat dalam inisiatif Funding Societies ini yang akan menyumbangkan kepada sektor pembiayaan Islam di Malaysia. Kami percaya bahawa melalui produk pembiayaan patuh Syariah oleh platform pembiayaan digital tersebut, lebih banyak PMKS akan dapat memperoleh dana melalui  pembiayaan alternatif untuk kelangsungan perniagaan mereka. Pada masa yang sama, ini turut menyediakan peluang pelaburan aset patuh Syariah alternatif. Kerjasama ini turut membolehkan kami menggabungkan kehebatan teknologi Funding Societies dengan kepakaran kami dalam perkhidmatan nasihat Syariah. Ini seterusnya akan memacu pertumbuhan inklusif serta melebarkan lagi potensi kewangan Islam untuk pembangunan ekonomi Malaysia secara mampan.”

Funding Societies telah beroperasi di Malaysia sejak tahun 2016 dan telah menyediakan pembiayaan kepada sejumlah besar PKS. Platform FinTech ini telah mengagihkan pembiayaan lebih daripada RM2 bilion sejak Funding Societies beroperasi di Malaysia. Manakala lebih daripada RM13.74 bilion telah diagihkan platform pembiayaan PKS itu di rantau Asia Tenggara merangkumi  lebih daripada 5.1 juta transaksi setakat tahun 2022. Sambutan memberangsangkan berikutan pelancaran peringkat awal pada Mei 2022 mendorong kepada pelancaran penyelesaian pembiayaan hari ini. Platform FinTech ini turut menyasarkan untuk mengeluarkan sekurang-kurangnya 50% agihannya terdiri daripada pembiayaan patuh Syariah menjelang 2025.

Untuk maklumat lanjut tentang penyelesaian Pembiayaan Islam Funding Societies Malaysia, sila layari https://fundingsocieties.com.my/islamic-financing.