Industri Permainan Video, Kini Lebih Besar Daripada Filem Dan Muzik

Percaya atau tidak, industri permianan video telah menjadi industri terbesar di dalam dunia hiburan menewaskan industri perfileman dan industri muzik.

Secara umumnya, jika kita menyebut industri permianan video, kita tidak boleh lari daripada menyebut tiga nama syarikat gergasi yang telah menakluk industri ini sejak dua dekad yang lalu: Sony, Microsoft dan Nintendo.

Sony dan Microsoft merupakan pesaing yang paling rapat kerana mereka mengeluarkan permainan video di dalam kategori yang sama berbanding Nintendo. Sebelum ini pun, kita telah melihat bagaimana Microsoft Bakal Mengambil Takhta Sony Dalam Konsol Permainan Video Pada Masa Akan Datang.

Kredit Gambar: Statista

Pada tahun 2019, industri permainan video telah menjana sebanyak USD145.7 bilion mengatasi industri hiburan yang lain. Secara asasnya, permainan video ini terbahagi kepada tiga kategori utama iaitu komputer, konsol dan telefon pintar.

Kredit Gambar: Apple Insider

Di antara ketiga-tiga platform permainan video ini, platform telefon pintar telah mendapat sambutan yang paling hangat. Nilai pasaran permainan video melalui telefon pintar adalah berjumlah USD65.6 bilion.

Di antara faktor utama mengapa ianya begitu popular adalah disebabkan pada masa kini, telefon pintar bukan lagi satu gajet yang mahal. Sesiapa pun mampu memilikinya. Telefon pintar kini merupakan satu keperluan dan banyak syarikat dari China telah mengeluarkan telefon pintar yang berkualiti tinggi pada harga yang sangat berpatutan.

Oleh yang demikian, golongan muda sangat gemar menggunakan telefon pintar untuk bermain permainan video. Dengan langganan internet yang semakin murah dan data yang tidak terbatas telah menyebabkan ramai bermain secara online tanpa perlu risau dengan kuota internet.

Kredit Gambar: DLPNG

Permainan yang menggunakan konsol berada di tempat kedua. Konsol merupakan platform terawal yang telah wujud di dalam masyarakat. Kita boleh melihat dengan jelas perubahan dan mereka yang tidak mengikuti kehendak pasaran telah tercicir di dalam perlumbaan ini seperti Atari dan Sega.

Iklan

Permainan video melalui konsol telah menyumbang sebanyak 32% jumlah pendapatan dengan nilai USD46.6 bilion pada tahun lepas.

This image has an empty alt attribute; its file name is Industri-Permainan-Video-Industri-Yang-Berkembang-Pesat-Yang-Lebih-Besar-Daripada-Filem-Dan-Muzik5-700x394.jpg
Kredit Gambar: Slash Gear

Yang terakhir sekali, kita ada permainan video dengan komputer. Di antara permainan yang hangat adalah World Of Warcraft yang mempunyai seramai 12 juta pengguna aktif di seluruh dunia.

Nilai keseluruhan permainan video menggunakan komputer ini dalah sebanyak USD33.5 bilion.

Kini dunia permainan video maju selangkah lagi ke hadapan. Dengan perkembangan teknologi cloud, ianya telah menjadi persaingan di kebanyakan syarikat yang ada di Silicon Valley.

Kredit Gambar: Fortune

Di antara syarikat yang giat membangunkan permainan video dengan menggunakan teknologi cloud adalah Microsoft, Amazon, Apple, Google dan Nvidia. Ianya dilihat bakal berkembang pada masa hadapan, dan mereka telah mula membuat pelaburan yang besar.

Mereka melihat permainan video menggunakan teknologi cloud yang bakal menjadi pendapatan baru untuk syarikat. Teknologi ini menyediakan permainan di mana pengguna hanya perlu membayar langganan bulanan untuk main permainan yang disediakan di dalam platform mereka.

Microsoft telah melabur dalam membangunkan teknologi ini dengan membeli Syarikat ZeniMax Media dengan harga USD7.5 bilion. Industri permainan video akan menjadi lebih menarik lagi pada masa hadapan dengan kemajuan teknologi yang semakin berkembang pesat.

Sumber Rujukan: https://www.statista.com/chart/22392/global-revenue-of-selected-entertainment-industry-sectors/

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sebenarnya Menyimpan Itu Merugikan Duit, Jadi Apa Perlu Kita Buat?

Ramai orang pastinya terkejut dengan kenyataan ini. Walaupun pahit untuk diterima, tetapi realitinya menyimpan sahaja tidak baik untuk kewangan anda. Tahukah anda bahawa wang kertas mengalami penyusutan nilai setiap tahun?

Sebagai contoh, pada tahun 1990 kita dapat membeli sebungkus nasi lemak pada harga RM0.50 sahaja. Pada tahun 2018, kita terpaksa membeli sebungkus nasi lemak pada harga RM2.00 bagi nasi lemak yang sama.

Mengapa boleh berlaku sebegini?

Inflasi Adalah Puncanya

Hal ini kerana duit kita semakin berkurang nilainya disebabkan oleh inflasi. Dalam bahasa yang mudah, inflasi membawa maksud harga barang meningkat atau kuasa membeli berkurang.

Kadar inflasi di negara ini secara puratanya adalah pada kadar 3% setahun. Dalam maksud yang pertama iaitu harga barang meningkat, ianya boleh dilihat dalam contoh berikut. Katakan nilai sebungkus nasi lemak pada hari ini bersamaan dengan RM2.

Pada 30 tahun akan datang, harga nasi lemak tersebut akan menjadi RM4.85 pada kadar inflasi 3%. Akan tetapi, jika inflasi meningkat sehingga 4%, nasi lemak yang sama akan menjadi RM6.49 dalam masa 30 tahun akan datang.

Kuasa Membeli Juga Berkurang

Hal ini juga bermaksud, setiap tahun duit kita menyusut nilainya pada kadar 3%. Sebagai contoh, duit RM100 pada hari ini mempunyai kuasa membeli dengan RM97 pada tahun depan.

Walaupun nombor yang tertera pada wang tersebut masih sama, RM100 tetapi kuasa membeli anda menjadi makin rendah. Ini berlaku kerana peningkatan harga barang seperti yang ditunjukkan dalam ilustrasi nasi lemak di atas.

Wang Disimpan Di Dalam Bank

Simpanan di bank memberikan akan pulangan sekitar 1-2% setahun. Ini sangatlah merugikan kerana semakin banyak anda menyimpan di bank, semakin banyak duit anda yang akan dimamah inflasi. Hal ini dibuktikan melalui ilustrasi berikut:

Katakan anda menyimpan RM100,000 dalam akaun simpanan bank yang memberikan pulangan 2% setahun. Selepas 30 tahun, wang anda akan menjadi RM74,625.70 sahaja. Ini membuktikan bahawa duit anda telah dimakan oleh inflasi dengan begitu banyak.

Iklan

Sebaliknya, jika wang yang disimpan itu dilaburkan, ianya dapat berkembang dari semasa ke semasa. Dalam merancang pengurusan kewangan kita, salah satu elemen yang penting yang perlu dilihat adalah kadar pulangan pelaburan tersebut dapat mengatasi kadar inflasi.

Pelaburan Dengan Pulangan 7%

Jika anda melabur dalam satu instrumen pelaburan yang memberikan pulangan pada kadar 7%, anda akan melihat wang anda daripada RM100,000 berkembang menjadi lebih besar. Ilustrasi di bawah membuktikannya:

RM100,000 diletakkan ke dalam satu instrumen yang memberikan pulangan 7%. Selepas 30 tahun, pelaburan anda akan berkembang menjadi RM313,614.83! Anda telah berjaya mencatatkan keuntungan sebanyak RM200,000 lebih!

Pelaburan Dengan Pulangan 10%

Mari kita lihat pula bagaimana jika anda mengambil risiko yang lebih tinggi untuk pelaburan yang menawarkan keuntungan yang lebih tinggi. Ilustrasinya seperti berikut.

Walaupun 7% dan 10% tidaklah begitu besar perbezaan dari segi angkanya, tetapi ianya perbezaan yang sangat besar apabila melibatkan pelaburan. Bagi tempoh pelaburan yang sama, dengan keuntungan sebanyak 10%, hasil pelaburan anda menjadi RM718,892.27!

Melaburlah Untuk Mengatasi Inflasi

Jadi sebagai seorang pelabur yang bijak, anda perlulah mengoptimumkan peluang pelaburan anda. Ini kerana, jika anda hanya menyimpan duit sahaja, ianya akan dimakan oleh inflasi. Sebaliknya jika anda melabur, duit anda dapat berkembang menjadi lebih banyak.

Oleh sebab itu, dapat dibuktikan bahawasanya dengan menyimpan adalah sangat merugikan anda. Walaubagaimanapun, kita disarankan untuk mempunyai 3 ke 6 bulan simpanan untuk tujuan simpanan kecemasan. Bila dah ada jumlah tersebut, barulah kita mulakan langkah untuk melabur.

Ditulis oleh Tuan Faiz Wahab. Boleh juga follow beliau di media sosial:

Dapatkan juga khidmat nasihat perunding kewangan berlesen untuk membantu anda mendapatkan pelaburan yang sesuai dengan anda.

Iklan

5 Sebab Logik Kenapa Gaji Rakyat Malaysia Tak Naik

Menurut laporan terbaru Gaji dan Upah 2016 yang dikeluarkan Jabatan Perangkaan Malaysia di bawah Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri, gaji pekerja di Malaysia naik sebanyak 6.2% tahun lepas berbanding tahun sebelumnya.

Menurut laporan tersebut purata gaji bulanan pekerja di Malaysia pada tahun 2016 adalah RM2,463 manakala penengah (median) gaji pekerja di Malaysia adalah RM1,703. Kedua-duanya meningkat sejumlah 6.3% dan 6.2% masing-masing berbanding tahun 2015.

Pada tahun yang sama, kadar inflasi adalah 2.1%. Jadi kenaikan gaji sebenar (kadar kenaikan gaji tolak dengan kadar inflasi) adalah sekitar 4%.

Ada juga yang akan kata gaji mereka tak naik setinggi 6% terutamanya kakitangan swasta. Ya mungkin ada yang naik lebih rendah dan ada yang lebih tinggi dan mungkin ada tak naik langsung.

Kenapa Gaji Tak Naik?

Kakitangan swasta kebiasaannya diberi kenaikan gaji mengikut prestasi tahunan yang dinilai oleh majikan setiap tahun termasuk prestasi syarikat seperti keuntungan dan juga prestasi pekerja itu sendiri.

Ini bukannya hasil kajian mana-mana pihak seperti Jobstreet. Tetapi hasil pengalaman penulis yang 16 tahun bekerja makan gaji dan sekarang mempunyai bisnes dan pekerja sendiri. Jom kita tengok apa sebab-sebab logik kenapa gaji tak naik?

#1. Pekerja Kurang Produktif

Pihak majikan memang suka sebut pasal produktiviti. Mereka suka bagi alasan cakap pekerja Malaysia ni produktiviti tak cukup bagus, sebab tu tak boleh bagi gaji tinggi. Banyak sangat sesi ‘mengeteh’, banyak cuti sakit, banyak bazirkan masa menonton YouTube dan main Facebook semasa waktu bekerja juga alasan konkrit yang menyokong.

Sekejap.

Data terbaru dari Perbadanan Produktiviti Negara menunjukkan bahawa produktiviti tenaga buruh naik tahun lepas pada kadar 3.5%, lebih tinggi dari tahun sebelumnya iaitu 3.3% pada tahun 2015.

Jadi kenapa masih kata Malaysian productivity is still low?

Penulis bersetuju dengan pendapat saudara Izzudin Yusof.
Menurut beliau salah satu sebab low productivity adalah kerana produk atau servis kita tak highly demanded oleh negara-negara lain.

Logiknya gaji tak akan naik kalau hasil jualan syarikat sendiri tak naik.

Bayangkan sekiranya syarikat-syarikat kita menghasilkan produk yang highly demanded oleh seluruh dunia. Tapi disebabkan kebanyakan bisnes orang Malaysia yang lebih sukakan easy money (import barang dari China, jual balik dekat Malaysia. Ini contoh saja), maka jadilah kita negara yang memberi gaji rendah kepada pekerja-pekerjanya.

Nak ada produk yang highly demanded = kena cipta benda baru. (Inovator pasti ramai di Malaysia, cuma tak ‘nampak’ mereka di mana)

Nak ada service industry yang bergaji tinggi = kena kurangkan tenaga kerja asing.

Salah kerajaankah yang tak memberi insentif yang lebih untuk kemunculan industri inovasi? Eh, sekejap..kitakan ada MDEC dan MaGIC?

Apa lagi alasan lain?

#2. Tak Ada Inisiatif. Hanya Buat Kerja Rutin

Iklan

Hari-hari buat kerja yang sama. Anda sememangnya dibayar untuk melakukan pekerjaan itu. Kalau prestasi kerja rutin tu pun anda suam-suam jangan haraplah dapat naik gaji. Jika pekerjaan anda sememangnya memerlukan inovasi serta idea baru, maka jangan segan silu untuk memulakan sebarang inisiatif. Cari jalan untuk tambah keuntungan syarikat.

Sebab zaman sekarang ni pekerja yang datang ke pejabat tepat pada waktu, jalankan semua tanggung jawab dengan baik, mungkin tidak lagi dilihat sebagai sesuatu yang luar biasa.

#3. Anda Tak Menjadi Lebih Bernilai

Mengapa pihak majikan harus membayar lebih mahal untuk kerja yang boleh dibuat oleh 10 orang yang lain? Apa lebihnya anda? Kalau anda berhenti kerja syarikat melingkup tak?

Jika anda tak upgrade menjadi lebih bernilai, majikan pastinya akan pandang anda sebelah mata.

#4. Kebergantungan Kepada Pekerja Berkemahiran Rendah

Kebergantungan kepada pekerja berkemahiran rendah memberi manfaat kepada pemilik perniagaan untuk tekan paras gaji. Belum cerita bab kualiti lagi tu.

#5. Tak Pernah Minta Pun

Alasan lain yang masuk akal adalah kerana anda tak pernah memintanya. Dekat Facebook bukan main lagi merungut gaji tak naik tapi rupa-rupanya tak pernah minta pun.

Maklumlah, minta naik gaji ni kononnya hal yang sensitif. Nak pula orang kita yang jenis ‘pemalu’ tak bertempat. Pastinya anda takut permintaan anda kena reject ataupun dicop mata duitan oleh bos!

Tapi pepatah lama ada sebut; belum try belum tahu.

Sebelum nak minta naik gaji tu pastikan betul-betul bersedia dari segenap segi. Pastikan prestasi tip top. Bila ada tugasan kerja, buat dengan bersungguh-sungguh. Jangan beremosi dan jangan buat perangai. Muka biar selalu senyum, barulah rezeki berani mendekat.

#6. Majikan Tiada Polisi

Cuba tanya majikan anda, syarikat ada polisi tak bagi perkembangan karier? Ada tak level non-executive, junior executive, senior executive, manager dan senior manager? Logiknya macam mana gaji nak naik kalau majikan pun awal-awal lagi dah pincang dari segi pengurusan? Itu belum cerita majikan ikut tangga gaji mengikut industri atau ikut suka.

Sebab terakhir yang mungkin logik juga, gaji tak naik-naik sebab majikan memang tak ada bajet atau tak suka dekat kita!

Penting Untuk Menilai Diri Sendiri

Mungkin sudah sampai masa pihak Kerajaan harus memberi fokus dan mengkaji bagaimana boleh memperbaiki sistem penggajian negara kita terutamanya di sektor swasta.

Pelaksanaan gaji minimum adalah langkah awal yang harus dipuji.

Kesimpulannya, anda rasa anda layak dapat gaji lebih tinggi? Jika anda hanya boleh mengeluh dan mengeluh tentang gaji yang kecil, tentang karier yang tidak jelas, tentang penilaian pihak majikan yang tidak adil tetapi anda tidak berani untuk keluar mencari peluang pekerjaan atau punca rezeki yang lain, maka berhentilah mengeluh.

Bahasa mudahnya nak cakap, kalau betul-betul tak puas hati dengan majikan, carilah kerja lain. Dapat juga kurangkan stok dosa mengeji dan mencaci dari belakang.

Oh ya, rezeki yang halal tak semestinya berkat. Ingatlah zakat pendapatan 2.5%, inshaAllah semuanya dipermudahkan.

Ya ALLAH banjirilah pembaca-pembaca kami dengan rezeki yang penuh berkat, rezeki yang mencurah berlipat kali ganda…Amin

Baca juga 5 Tempat Ke Mana Duit Gaji Rakyat Malaysia Sering Dihabiskan Setiap Bulan

Iklan

Apa Itu Lifestyle Inflation? Dan 4 Cara Untuk Mengelaknya

Mesti kita ingat bahawa ekonomi negara saja yang ada inflasi ni kan? Tetapi sebenarnya, diri kita sendiri pun ada inflasi,

Jom kita dengar perkongsian menarik Tuan Mohamad Ali Fudin.

Apa Itu Lifestyle Inflation?

Lifestyle inflation bermaksud peningkatan perbelanjaan individu apabila pendapatan meningkat.

Lifestyle inflation kebiasaannya akan naik sejajar dengan kenaikan pendapatan, sekaligus menyebabkan seseorang itu sukar untuk keluar daripada belenggu hutang, sukar untuk menyimpan dan juga sukar untuk melabur.

Lifestyle inflation akan menyebabkan hidup seseorang itu berada pada takuk yang sama, seperti berpusing di bulatan yang sama kerana pertambahan pendapatan habis dekat benda benda tidak penting.

“Semakin besar periuk, semakin besarlah keraknya”

Contoh Lifestyle Inflation

1. Semasa kita bekerja dengan gaji RM2500, kita tiada masalah menggunakan public transport untuk pergi ke tempat kerja. Apabila gaji naik, kita tidak lagi naik public transport dan beli kereta baru.

2. Sebelum kenaikan gaji, kita menyewa bilik saja tetapi selepas gaji naik, kita terus menyewa studio apartmen.

Perkara-perkara sebegini menyebabkan kita akan habis untuk membayar ansuran dan juga perbelanjaan yang meningkat. Natijahnya, kenaikan gaji itu tidak dapat digunakan untuk upgrade taraf kewangan kita.

Masalah ini tidak pelik dan sangat sebati dengan masyarakat kita yang semakin hari semakin materialistik. Budaya membanding-bandingkan kereta, rumah, pakaian, motosikal, tempat makan, tempat melepak, kat mana kita pergi bercuti; semuanya mempengaruhi keputusan individu untuk membuat keputusan yang salah.

4 Cara Untuk Elak Lifestyle Inflation

1. Ukur Baju Di Badan Sendiri

Jangan suka membandingkan diri anda dengan orang lain. Setiap daripada kita berada di atas jalan yang tersendiri, dan keupayaan kewangan kita adalah berbeza.

Jika asyik membandingkan diri kita dengan orang lain, akan wujud inferiority complex yang akan memusnahkan diri anda. Kaya macam mana pun kita, mesti kita akan sentiasa rasa tak cukup.

Iklan

2. Rancang Perbelanjaan

Dengan cara simpanan paksaan, kita boleh mengelakkan pembaziran. Sepatutnya apabila kita dapat gaji, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah dengan mengetepikan duit simpanan sebelum perbelanjaan.

Apabila gaji kita naik, kira semula kat mana nak letak duit lebihan tersebut dan bukannya perbelanjaan meningkat sama.

3. Tambah Kemahiran

Dengan kenaikan gaji, gunakan duit itu untuk belajar skill baru yang boleh menambah pendapatan. Belajar benda yang tak diajar masa dekat U. Di antaranya kita boleh belajar skil berdagang saham, cara nak jual barangan secara online dekat Shopee, atau paling basic hadir ke kelas merancang kewangan.

Tak kisah apa pun, pastikan ianya dapat menambah nilai dalam diri kita. Sesuai dengan pepatah ‘Invest in yourself’.

4. Naik Taraf Hidup Secara Berperingkat

Bukannya pendapatan dah semakin meningkat, kita tak boleh nak upgrade gaya hidup kita. Namun, ianya harus dilakukan step by step.

Kalau sebelum ni naik bas, lepas ni naik motosikal pula. Kalau sebelum ni makan lauk ulam air, lepas ni tukar jadi ayam goreng.

Jangan pula sebelum ni istiqamah makan dekat mamak, lepas gaji naik terus lepak Starbucks hari hari. Lepas tu gaji baru naik, tak mainlah pergi kerja naik public transport, beli kereta Honda terus.

Sebagai kesimpulan, lifestyle inflation ini dapat dielakkan dengan mempunyai disiplin diri yang kuat dan juga perancangan yang mantap.

Semoga bermanfaat.

Mohamad Ali Fudin (MSTA-UK, CFTe- US)
Remisier Malacca Securities Wangsa Maju
eCMSRL/B7542/2017

Iklan

Jangan Putus Asa, Masih Ada Bantuan Pembayaran Balik Pinjaman Bersasar

Moratorium secara otomatik bakal berakhir pada 30 September, dan pihak AKPK sarankan rakyat Malaysia agar mengambil langkah-langkah proaktif dalam menilai keadaan kewangan masing-masing pada masa ini dan untuk masa hadapan.

Ketika ekonomi negara sedang menunjukkan tanda-tanda pemulihan, kami faham bahawa masih terdapat ramai individu yang cuba sedaya upaya untuk menangani impak pandemik COVID-19.

Para pelanggan yang menjangkakan akan menghadapi kesukaran untuk meneruskan pembayaran balik pinjaman harus menghubungi pihak bank masing-masing bagi berbincang mengenai pembayaran balik pinjaman mereka sebelum tempoh moratorium tamat.

Terdapat pelbagai pilihan bantuan pembayaran balik pinjaman bersasar bagi membantu para pelanggan untuk menguruskan kewangan mereka dengan lebih baik.

Antaranya, adalah seperti mengurangkan jumlah komitmen bulanan, melanjutkan jadual pembayaran-balik pinjaman dan/atau menukar syarat-syarat pembiayaan bagi menyesuaikan diri mereka dengan situasi yang belum pernah terjadi sebelum ini.

Iklan

Walau bagaimanapun, para pelanggan juga boleh mendapatkan nasihat dan bantuan secara bebas dari pihak Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) sekiranya cadangan dari pihak bank tidak memenuhi komitmen kewangan mereka secara menyeluruh ataupun mereka sudahpun mempunyai  beberapa pinjaman dari bank. 

Pihak AKPK akan mempertimbang komitmen kewangan mereka secara menyeluruh dan seterusnya menyediakan beberapa pelan pembayaran balik pinjaman yang sesuai bagi keputusan pelanggan. Dalam itu, AKPK juga ada menyediakan khidmat kaunseling dan pendidikan dalam pengurusan kewangan secara berhemat.

Khidmat-khidmat tersebut akan membantu para pelanggan untuk meningkatkan produktiviti mereka di tempat kerja dan dan seterusnya memberikan ketenangan minda apabila situasi kewangan terkawal.  

Ulasan ini dibuat oleh: Azaddin Ngah Tasir, Ketua Pegawai Eksekutif AKPK (Agensi Kaunseling & Pengurusan Kredit)

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!