Kenapa Wang Dalam KWSP Tak Boleh Dituntut Sebagai Harta Sepencarian?

Dalam penulisan yang lepas, saya ada memperincikan beberapa hal tentang tuntutan harta sepencarian, daripada sudut definisi, sejarah dan proses tuntutan secara ringkas.

Jemput baca Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Harta Sepencarian?

Sebagai ulangan, tuntutan harta sepencarian yang dibicarakan di Mahkamah Syariah akan ditentukan oleh dua faktor.

Faktor pertama adalah sumbangan secara langsung yang merujuk kepada usaha bersama oleh pasangan suami isteri untuk memperoleh sesuatu aset itu. Ia merupakan faktor utama bagi mahkamah untuk mensabitkan adanya hak harta sepencarian semasa dalam tempoh perkahwinan.

Kebiasaannya sumbangan ini boleh dibuktikan dengan resit pembayaran atau yang seumpamanya.

Manakala faktor kedua merujuk kepada sumbangan secara tak langsung oleh isteri atau suami kepada pasangan untuk mendapatkan sesuatu aset. Contoh mudah, suami bekerja untuk mendapatkan sumber pendapatan, manakala isteri ialah seorang suri rumah yang tidak bekerja dan menyumbang secara langsung dalam memperoleh sumber pendapatan tersebut.

Namun, isteri yang menguruskan rumah, anak-anak dan sebagainya ditafsirkan sebagai sumbangan secara tak langsung yang menjamin seseorang suami dapat menumpukan sepenuh perhatian kepada kerjanya.

Oleh itu, boleh dikatakan hampir semua jenis aset yang diperolehi bersama oleh pasangan suami isteri sepanjang tempoh perkahwinan mereka, boleh dituntut sebagai harta sepencarian. Walaubagaimanapun, terdapat beberapa jenis aset yang tidak termasuk sebagai harta sepencarian.

Contohnya adalah simpanan wang dalam akaun KWSP.

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia kali ke-67 pada 22 Februari 2005 di Putrajaya telah membincangkan Hukum Menjadikan Caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Sebagai Harta Sepencarian.

Dalam persidangan ini, muzakarah bersetuju mengekalkan sepertimana keputusan yang lepas iaitu, wang caruman KWSP tidak boleh dianggap sebagai harta sepencarian dan menetapkan wang tersebut sebagai harta pusaka yang perlu dibahagikan mengikut hukum faraid.

Keputusan ini diambil oleh Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia setelah melihat dan memperincikan definisi harta sepencarian (yang pada asalnya tiada dalil qatie daripada Al-Quran dan Hadis).

Jika diteliti definisi harta sepencarian, sumbangan kerja yang dilakukan oleh kedua belah pihak menjadi faktor utama penentuan sesuatu harta atau aset itu boleh dituntut sebagai harta sepencarian. Tidak kira sumbangan tersebut secara langsung atau secara tidak langsung.

Namun bagi KWSP, sumbangan isteri atau suami kepada pasangannya di dalam atau di luar rumah bukanlah dari jenis kerja yang sama yang dilakukan oleh pasangan tersebut sehingga membolehkan dia mencarum wang dalam KWSP. Sumbangan pasangan tidak dikira sebagai sumbangan bersama dalam caruman KWSP.

Oleh itu, wang simpanan KWSP bukanlah bentuk harta sepencarian tetapi harta pusaka yang wajib diagih-agihkan kepada yang berhak menerimanya melalui hukum faraid.

Ditambah pula dengan Akta KWSP 1991, Seksyen 51; menyatakan Simpanan KWSP ahli yang masih hidup adalah hak mutlak pencarum untuk kebajikan mereka pada hari tua yang tidak boleh dipindahkan kepada pihak lain.

Sebab itu juga KWSP tidak boleh dihibahkan.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, seorang konsultan perwarisan harta Islam di sebuah syarikat amanah yang menguruskan perancangan harta dan pentadbiran pusaka secara Syariah.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Risiko Jadi Penjamin Yang Perlu Kita Tahu

Ramai yang rasa serba salah bila diminta untuk jadi penjamin kepada ahli keluarga atau rakan-rakan. Seperti yang kita tahu, penjamin diperlukan sekiranya seseorang ingin memohon pinjaman kereta, kad kredit dan sebagainya.

Sekiranya ada masalah dengan pihak bank, skor kredit yang lemah atau pendapatan tak cukup untuk pinjaman yang dimohon, maka pemohon akan diminta untuk cari seorang penjamin.

Apabila peminjam tak dapat bayar, maka penjaminlah orang yang akan dicari oleh pihak bank. Maka, tak hairanlah jika risiko seorang penjamin ini sememangnya tinggi.

Jom kita tengok 5 risiko menjadi seorang penjamin.

1. Aset Boleh Disita

Risiko jadi penjamin akan membuatkan harta atau aset penjamin tersebut akan disita. Pihak Jabatan Insolvensi akan menyita harta yang kita ada untuk membayar balik hutang tersebut.

2. Skor Kredit Akan Rosak

Dengan menjadi penjamin, skor kredit kita akan rosak sekiranya orang yang kita jamin itu gagal membayar hutang pada waktu yang sepatutnya. Apabila skor rosak, maka susahlah untuk kita membuat pinjaman pada masa yang akan datang.

3. Boleh Jadi Muflis

Risiko terbesar bagi seorang penjamin adalah menjadi muflis. Hal ini kerana sekiranya kedua-dua pihak (penjamin dan pemiutang) tidak dapat melunaskan hutang tersebut, akan mendatangkan masalah yang besar.

Jabatan Insolvensi boleh memutuskan penjamin sebagai muflis sekiranya hutang mencecah lebih daripada RM100,000 dan tak mampu untuk membayarnya.

4. Kerjaya Tersekat

Biasanya penjamin mempunyai kerja yang stabil dan disukai oleh pihak bank. Namun, risiko yang terpaksa ditanggung sekiranya menjadi penjamin adalah kerjaya akan disekat sekiranya pemiutang gagal menjelaskan hutang tersebut.

Silap haribulan, tiada majikan yang ingin mengambil kita bekerja. Di samping itu, kita juga tidak boleh memiliki perniagaan atau memiliki sebahagian daripada perniagaan. Pendek kata, nak buat apa pun susah.

5. Tidak Bebas Ke Luar Negara

Menjadi penjamin juga akan berisiko di mana kita tidak akan bebas ke luar negara sesuka hati sekiranya orang yang anda jamin gagal membayar hutang. Kita sebagai penjamin perlu memohon kebenaran daripada Jabatan Insolvensi atau pun mendapatkan perintah mahkamah terlebih dahulu.

Kesimpulannya, menjadi penjamin sememangnya mendatangkan pelbagai masalah atau risiko yang bakal dihadapi. Jadi, sekiranya ada saudara mara atau kawan-kawan yang meminta anda menjadi penjamin, fikirlah terlebih dahulu mengenai risiko ini.

Adalah lebih baik sekiranya kita tolak permintaan untuk jadi seorang penjamin, walaupun kepada ahli keluarga sendiri.

Baca juga:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!