Kenapa Wang Dalam KWSP Tak Boleh Dituntut Sebagai Harta Sepencarian?

Dalam penulisan yang lepas, saya ada memperincikan beberapa hal tentang tuntutan harta sepencarian, daripada sudut definisi, sejarah dan proses tuntutan secara ringkas.

Jemput baca Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Harta Sepencarian?

Sebagai ulangan, tuntutan harta sepencarian yang dibicarakan di Mahkamah Syariah akan ditentukan oleh dua faktor.

Faktor pertama adalah sumbangan secara langsung yang merujuk kepada usaha bersama oleh pasangan suami isteri untuk memperoleh sesuatu aset itu. Ia merupakan faktor utama bagi mahkamah untuk mensabitkan adanya hak harta sepencarian semasa dalam tempoh perkahwinan.

Kebiasaannya sumbangan ini boleh dibuktikan dengan resit pembayaran atau yang seumpamanya.

Manakala faktor kedua merujuk kepada sumbangan secara tak langsung oleh isteri atau suami kepada pasangan untuk mendapatkan sesuatu aset. Contoh mudah, suami bekerja untuk mendapatkan sumber pendapatan, manakala isteri ialah seorang suri rumah yang tidak bekerja dan menyumbang secara langsung dalam memperoleh sumber pendapatan tersebut.

Namun, isteri yang menguruskan rumah, anak-anak dan sebagainya ditafsirkan sebagai sumbangan secara tak langsung yang menjamin seseorang suami dapat menumpukan sepenuh perhatian kepada kerjanya.

Oleh itu, boleh dikatakan hampir semua jenis aset yang diperolehi bersama oleh pasangan suami isteri sepanjang tempoh perkahwinan mereka, boleh dituntut sebagai harta sepencarian. Walaubagaimanapun, terdapat beberapa jenis aset yang tidak termasuk sebagai harta sepencarian.

Contohnya adalah simpanan wang dalam akaun KWSP.

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia kali ke-67 pada 22 Februari 2005 di Putrajaya telah membincangkan Hukum Menjadikan Caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Sebagai Harta Sepencarian.

Dalam persidangan ini, muzakarah bersetuju mengekalkan sepertimana keputusan yang lepas iaitu, wang caruman KWSP tidak boleh dianggap sebagai harta sepencarian dan menetapkan wang tersebut sebagai harta pusaka yang perlu dibahagikan mengikut hukum faraid.

Keputusan ini diambil oleh Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia setelah melihat dan memperincikan definisi harta sepencarian (yang pada asalnya tiada dalil qatie daripada Al-Quran dan Hadis).

Jika diteliti definisi harta sepencarian, sumbangan kerja yang dilakukan oleh kedua belah pihak menjadi faktor utama penentuan sesuatu harta atau aset itu boleh dituntut sebagai harta sepencarian. Tidak kira sumbangan tersebut secara langsung atau secara tidak langsung.

Namun bagi KWSP, sumbangan isteri atau suami kepada pasangannya di dalam atau di luar rumah bukanlah dari jenis kerja yang sama yang dilakukan oleh pasangan tersebut sehingga membolehkan dia mencarum wang dalam KWSP. Sumbangan pasangan tidak dikira sebagai sumbangan bersama dalam caruman KWSP.

Oleh itu, wang simpanan KWSP bukanlah bentuk harta sepencarian tetapi harta pusaka yang wajib diagih-agihkan kepada yang berhak menerimanya melalui hukum faraid.

Ditambah pula dengan Akta KWSP 1991, Seksyen 51; menyatakan Simpanan KWSP ahli yang masih hidup adalah hak mutlak pencarum untuk kebajikan mereka pada hari tua yang tidak boleh dipindahkan kepada pihak lain.

Sebab itu juga KWSP tidak boleh dihibahkan.

Para suami kena ceritakan ini kepada isteri masing-masing. Isteri anda bakal melaluinya.

Baca juga Elak Makan Duit Haram, Penama KWSP Perlu Agih Ikut Faraid

7 Kesilapan Dalam Merancang & Urus Harta

Isu harta pusaka merupakan isu yang panas sejak dari dulu lagi. Sehingga mengakibatkan sebanyak RM70 bilion harta rakyat Malaysia kena beku.

Jom kita bersama-sama Tuan Fakhrur Radzi yang merupakan seorang perunding harta pusaka Islam dalam topik ‘7 Kesilapan Dalam Merancang & Urus Harta’.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TUBE Wujud Lebih 13,000 Peluang Pekerjaan, Raih Jualan RM154.38 Juta – Ewon

KUALA LUMPUR, 11 Jun (Bernama) — Program Tunas Usahawan Belia Bumiputera (TUBE) berjaya mewujudkan sebanyak 13,866 peluang pekerjaan dan menyumbang nilai jualan terkumpul hasil daripada perniagaan yang dijalankan berjumlah RM154.38 juta sepanjang penganjurannya sejak 2014 sehingga 2023.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata TUBE merupakan inisiatif Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menerusi agensinya SME Corporation Malaysia (SME Corp) yang bermatlamat membantu belia bumiputera yang ingin memulakan perniagaan supaya sentiasa berfikiran kreatif dan inovatif agar dapat maju serta berdaya saing.

“Dengan bantuan geran permulaan sebanyak RM15,000 yang disalurkan oleh SME Corp, berdasarkan kepada rancangan perniagaan yang dibentangkan semasa latihan TUBE-X akan membantu anda menggerakkan perniagaan yang diusahakan dan memperkukuh perniagaan yang telah bermula,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama pada Majlis Temu Ramah TUBE yang kini dijenamakan semula sebagai TUBE-X bersempena dengan tahun ke-10 penganjurannya di sini hari ini.

Ewon berkata TUBE adalah program penting yang membantu perkembangan dan pembangunan usahawan dalam kalangan belia selain penjana peluang pekerjaan kepada masyarakat.

Menurutnya seramai 805 usahawan belia bumiputera berjaya dilatih menerusi program TUBE-X pada tahun ini melibatkan peruntukan berjumlah RM12 juta.

TUBE adalah program berbentuk latihan asas keusahawanan untuk memupuk semangat keusahawanan dan membina ketahanan diri dalam kalangan usahawan belia bumiputera berusia 18 hingga 30 tahun bagi mengendalikan perniagaan mereka.

Program ini juga bertujuan melahirkan lebih ramai pencipta pekerjaan sekali gus menangani masalah kebolehpasaran dalam kalangan belia.

— BERNAMA