Kenapa Wang Dalam KWSP Tak Boleh Dituntut Sebagai Harta Sepencarian?

Dalam penulisan yang lepas, saya ada memperincikan beberapa hal tentang tuntutan harta sepencarian, daripada sudut definisi, sejarah dan proses tuntutan secara ringkas.

Jemput baca Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Harta Sepencarian?

Sebagai ulangan, tuntutan harta sepencarian yang dibicarakan di Mahkamah Syariah akan ditentukan oleh dua faktor.

Faktor pertama adalah sumbangan secara langsung yang merujuk kepada usaha bersama oleh pasangan suami isteri untuk memperoleh sesuatu aset itu. Ia merupakan faktor utama bagi mahkamah untuk mensabitkan adanya hak harta sepencarian semasa dalam tempoh perkahwinan.

Kebiasaannya sumbangan ini boleh dibuktikan dengan resit pembayaran atau yang seumpamanya.

Manakala faktor kedua merujuk kepada sumbangan secara tak langsung oleh isteri atau suami kepada pasangan untuk mendapatkan sesuatu aset. Contoh mudah, suami bekerja untuk mendapatkan sumber pendapatan, manakala isteri ialah seorang suri rumah yang tidak bekerja dan menyumbang secara langsung dalam memperoleh sumber pendapatan tersebut.

Namun, isteri yang menguruskan rumah, anak-anak dan sebagainya ditafsirkan sebagai sumbangan secara tak langsung yang menjamin seseorang suami dapat menumpukan sepenuh perhatian kepada kerjanya.

Oleh itu, boleh dikatakan hampir semua jenis aset yang diperolehi bersama oleh pasangan suami isteri sepanjang tempoh perkahwinan mereka, boleh dituntut sebagai harta sepencarian. Walaubagaimanapun, terdapat beberapa jenis aset yang tidak termasuk sebagai harta sepencarian.

Contohnya adalah simpanan wang dalam akaun KWSP.

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia kali ke-67 pada 22 Februari 2005 di Putrajaya telah membincangkan Hukum Menjadikan Caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Sebagai Harta Sepencarian.

Dalam persidangan ini, muzakarah bersetuju mengekalkan sepertimana keputusan yang lepas iaitu, wang caruman KWSP tidak boleh dianggap sebagai harta sepencarian dan menetapkan wang tersebut sebagai harta pusaka yang perlu dibahagikan mengikut hukum faraid.

Keputusan ini diambil oleh Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia setelah melihat dan memperincikan definisi harta sepencarian (yang pada asalnya tiada dalil qatie daripada Al-Quran dan Hadis).

Jika diteliti definisi harta sepencarian, sumbangan kerja yang dilakukan oleh kedua belah pihak menjadi faktor utama penentuan sesuatu harta atau aset itu boleh dituntut sebagai harta sepencarian. Tidak kira sumbangan tersebut secara langsung atau secara tidak langsung.

Namun bagi KWSP, sumbangan isteri atau suami kepada pasangannya di dalam atau di luar rumah bukanlah dari jenis kerja yang sama yang dilakukan oleh pasangan tersebut sehingga membolehkan dia mencarum wang dalam KWSP. Sumbangan pasangan tidak dikira sebagai sumbangan bersama dalam caruman KWSP.

Oleh itu, wang simpanan KWSP bukanlah bentuk harta sepencarian tetapi harta pusaka yang wajib diagih-agihkan kepada yang berhak menerimanya melalui hukum faraid.

Ditambah pula dengan Akta KWSP 1991, Seksyen 51; menyatakan Simpanan KWSP ahli yang masih hidup adalah hak mutlak pencarum untuk kebajikan mereka pada hari tua yang tidak boleh dipindahkan kepada pihak lain.

Sebab itu juga KWSP tidak boleh dihibahkan.

Para suami kena ceritakan ini kepada isteri masing-masing. Isteri anda bakal melaluinya.

Baca juga Elak Makan Duit Haram, Penama KWSP Perlu Agih Ikut Faraid

7 Kesilapan Dalam Merancang & Urus Harta

Isu harta pusaka merupakan isu yang panas sejak dari dulu lagi. Sehingga mengakibatkan sebanyak RM70 bilion harta rakyat Malaysia kena beku.

Jom kita bersama-sama Tuan Fakhrur Radzi yang merupakan seorang perunding harta pusaka Islam dalam topik ‘7 Kesilapan Dalam Merancang & Urus Harta’.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sunway REIT Beli Enam Kompleks Runcit, Pasar Raya Besar Giant Daripada Kwasa Pada RM520 Juta

KUALA LUMPUR, 16 Mac (Bernama) — Pemegang amanah Sunway REIT, RHB Trustees Bhd menandatangani perjanjian jual beli bersyarat dengan anak syarikat milik penuh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Kwasa Properties Sdn Bhd untuk membeli enam kompleks pasar raya besar/runcit Giant pada RM520 juta.

Dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia pada Khamis, Sunway REIT menjelaskan cadangan pembelian itu dianggap sebagai transaksi pihak berkaitan susulan minat satu daripada pemegang unit utamanya iaitu KWSP.

“Pertimbangan pembelian itu adalah wajar selepas mengambil kira hartanah terbabit dibeli secara berasingan dan kolektif di bawah nilai pasaran hartanah, dengan pertimbangan pembelian meliputi diskaun kira-kira 12.3 peratus daripada agregat nilai pasaran hartanah seperti yang dinilai oleh jurunilai,” jelasnya.

Sunway REIT menyifatkan pelaburan berpotensi itu, dari segi penambahan keuntungan dan pengagihan seunit, akan meningkatkan kestabilan pendapatan menerusi perjanjian pajakan dan purata wajaran tarikh akhir pajakan portfolionya serta memperkukuh dan mempelbagaikan portfolio geografi syarikat sebagai kewajaran untuk cadangan pembelian itu.

Cadangan itu juga akan meningkatkan lagi kedudukan semasa Sunway REIT sebagai amanah pelaburan hartanah kedua terbesar yang disenaraikan di Malaysia berdasarkan nilai hartanah setakat 31 Dis, 2022, menurutnya.

— BERNAMA