Penangan Covid-19, Teruskan Berbelanja Agar Ekonomi Tak Lumpuh

Covid-19 atau Coronavirus Disease ini adalah sejenis penyakit yang dibawa virus severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2)

Kenapa nama penyakit dan virus pembawa berbeza?

Ada 2 badan berbeza untuk tentukan nama penyakit dan mengenal pasti virus terlibat.

International Committee on Taxonomy of Viruses (ICTV) adalah badan untuk menentukan nama virus dan pakar virologist serta pelbagai komuniti saintifik bekerjasama untuk menentukan nama bagi sesuatu virus.

Manakala bagi nama penyakit pula secara rasmi, datangnya dari World Health Organization (WHO) dalam International Classification of Diseases (ICD).

Sebagai contoh penyakit AIDS, virus pembawanya adalah HIV. Pernah dengar virus Rubeola?Ia adalah virus untuk penyakit Measles.

Biar Sakit Ekonomi Daripada Sakit Wabak Covid-19

Ya, tidak dinafikan dengan wujudnya wabak ini dan Perintah Kawalan Pergerakan yang telah dilaksanakan, ia sedikit sebanyak meningkatkan kos seperti belian bahan kering dan mentah, serta bil elektrik.

Walaupun begitu, dengan hanya duduk di rumah, peningkatan kos ini lebih baik daripada diri kita dan seisi keluarga dijangkiti CoVid-19; yang sudah tentu memberi ancaman nyawa kepada kita dan orang di sekeliling.

Namun, ada juga beberapa sektor yang lumpuh seketika seperti penerbangan, pelancongan, perkhidmatan serta pengangkutan kerana orang ramai terpaksai duduk di rumah.

Sektor yang mendapat permintaan tinggi adalah hand sanitizer, topeng muka, bahan makanan, internet dan teknologi, siaran tv berbayar, e-commerce, kedai runcit dan kedai serbaneka. Senang cerita, barang keperluan pengguna.

Covid-19 telah sedikit sebanyak mengganggu ekonomi dunia dengan 4 cara berikut:

  1. Putusnya rantaian bekalan import dan eksport
  2. Hilang pekerjaan akibat sakit atau disyaki terkena penyakit
  3. Penutupan kedai, halangan untuk bergerak keluar
  4. Hilang pekerjaan, syarikat tutup dan pengurangan pembelian akibat kurang pendapatan

Kajian menunjukkan bahawa 75% daripada rakyat Malaysia tidak mempunyai walaupun RM1,000 dalam simpanan. Jika mereka hilang mata pencarian dalam tempoh sebulan, mereka akan terus termasuk dalam golongan miskin. Bagaimana untuk meneruskan kehidupan jika ada yang terpaksa berhenti kerja dan masih menanggung keluarga ketika ini?

Kini kerajaan telah mengemukakan inisiatif dalam Mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi iaitu:

  • Kemudahan pengeluaran i-Lestari bagi pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)  yang berusia 55 tahun ke bawah boleh membuat pengeluaran dari Akaun 2 dengan kadar maksima RM500 dalam tempoh 12 bulan bermula 1 April 2020.
  • Pengurangan kadar caruman KWSP pekerja sebanyak 4% membolehkan orang ramai mempunyai wang lebihan setiap bulan.
  • Memberi lanjutan dari 3 bulan kepada 6 bulan bagi penangguhan bayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Inisiatif lain adalah bank membolehkan kepada para peminjam untuk menangguhkan bayaran balik pinjaman yang dipanggil payment holiday atau moratorium selama 6 bulan secara automatik.

Sebenarnya ia adalah tindakan sementara untuk membantu rakyat yang cukup terkesan dengan wabak Covid-19 ini.

Ekonomi negara boleh bertahan sekiranya rakyat aktif berbelanja dan melakukan pelaburan. Sebab itu diwujudkan semua inisiatif ini agar kita boleh terus berbelanja agar dapat merancakkan kembali ekonomi negara dan dalam masa yang sama membantu kita supaya tidak mengikat perut atau makan makanan yang tidak berkhasiat.

Kalau keperluan asas dah mencukupi, belajarlah untuk berjimat dan menyimpan sedikit untuk kegunaan masa akan datang.

Pepatah sediakan payung sebelum hujan amat relevan sekarang.

Cara terbaik untuk keluar dari kemelut sekarang adalah dengan menggembleng tenaga untuk bersama-sama bekerjasama dalam kempen #StayAtHome. Semoga kita semua dapat bersabar menempuh dugaan ini.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pengeluaran Akaun 3 Tidak Pengaruhi Strategi Pelaburan KWSP – CEO

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Pengeluaran daripada Akaun 3 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak akan menjejaskan strategi pelaburan dana persaraan itu berikutan ia akan dilaksanakan dalam jumlah terkawal dan rangka kerja yang teratur, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Ahmad Zulqarnain Onn.

Beliau berkata KWSP telah menjangkakan pengeluaran sehingga RM25 bilion daripada Akaun 3 pada tahun pertama, diikuti dengan anggaran RM5 bilion pada tahun seterusnya.

“Keseluruhan aset pelaburan KWSP berjumlah RM1.2 trilion. Oleh itu, pengeluaran ini sebenarnya boleh diurus, dapat diramalkan dan tidak membimbangkan,” katanya sambil memaklumkan langkah ini tidak seperti pengeluaran sebelum ini apabila ahli KWSP telah mengeluarkan RM145 bilion daripada dana itu.

Beliau berkata demikian semasa sesi perbincangan ‘Fireside Chat 2’, yang diadakan bersempena dengan Simposium Sasana 2024 anjuran Bank Negara Malaysia.

Sesi berkenaan yang menumpukan kepada aspek simpanan persaraan dikendalikan oleh Pengarah Kanan Ekonomi dan Kewangan di Pejabat Perdana Menteri Nurhisham Hussein.

KWSP dilaporkan telah meluluskan 3.04 juta permohonan untuk mengeluarkan sebanyak RM5.52 bilion daripada Akaun 3 setakat 22 Mei, mencetuskan kebimbangan mengenai potensi peralihan portfolio pelaburan dana itu kepada aset yang sangat cair untuk memudahkan pengeluaran.

Ini, seterusnya, akan memberi kesan kepada pulangan pelaburan dana memandangkan aset yang sangat cair seringkali menjana pulangan rendah.

Mengulas selanjutnya mengenai strategi pelaburan KWSP, Ahmad Zulqarnain berkata pengagihan semula aset berisiko rendah kepada aset berisiko tinggi akan berlaku dalam pasaran domestik, namun akan dilaksanakan secara berhemat.

“Infrastruktur dalam pasaran domestik (adalah sesuatu yang boleh kami lihat), dan kami optimis mengenai bagaimana perkara ini berkembang pada masa ini.

“Segmen tertentu seperti pusat data dan logistik perindustrian sebenarnya berada dalam fasa pertumbuhan kukuh dan meletakkan modal di sini akan memberikan anda jumlah (pulangan) yang lumayan, begitu juga dengan produk semikonduktor, elektrik dan elektronik,” katanya.

KWSP mencapai pertumbuhan sebanyak 4.2 peratus tahun ke tahun pada suku pertama berakhir 31 Mac 2024 dan mengekalkan prospek optimis terhadap ekonomi domestik dan global.

— BERNAMA