Penangan Covid-19, Teruskan Berbelanja Agar Ekonomi Tak Lumpuh

Covid-19 atau Coronavirus Disease ini adalah sejenis penyakit yang dibawa virus severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2)

Kenapa nama penyakit dan virus pembawa berbeza?

Ada 2 badan berbeza untuk tentukan nama penyakit dan mengenal pasti virus terlibat.

International Committee on Taxonomy of Viruses (ICTV) adalah badan untuk menentukan nama virus dan pakar virologist serta pelbagai komuniti saintifik bekerjasama untuk menentukan nama bagi sesuatu virus.

Manakala bagi nama penyakit pula secara rasmi, datangnya dari World Health Organization (WHO) dalam International Classification of Diseases (ICD).

Sebagai contoh penyakit AIDS, virus pembawanya adalah HIV. Pernah dengar virus Rubeola?Ia adalah virus untuk penyakit Measles.

Biar Sakit Ekonomi Daripada Sakit Wabak Covid-19

Ya, tidak dinafikan dengan wujudnya wabak ini dan Perintah Kawalan Pergerakan yang telah dilaksanakan, ia sedikit sebanyak meningkatkan kos seperti belian bahan kering dan mentah, serta bil elektrik.

Walaupun begitu, dengan hanya duduk di rumah, peningkatan kos ini lebih baik daripada diri kita dan seisi keluarga dijangkiti CoVid-19; yang sudah tentu memberi ancaman nyawa kepada kita dan orang di sekeliling.

Namun, ada juga beberapa sektor yang lumpuh seketika seperti penerbangan, pelancongan, perkhidmatan serta pengangkutan kerana orang ramai terpaksai duduk di rumah.

Sektor yang mendapat permintaan tinggi adalah hand sanitizer, topeng muka, bahan makanan, internet dan teknologi, siaran tv berbayar, e-commerce, kedai runcit dan kedai serbaneka. Senang cerita, barang keperluan pengguna.

Covid-19 telah sedikit sebanyak mengganggu ekonomi dunia dengan 4 cara berikut:

 1. Putusnya rantaian bekalan import dan eksport
 2. Hilang pekerjaan akibat sakit atau disyaki terkena penyakit
 3. Penutupan kedai, halangan untuk bergerak keluar
 4. Hilang pekerjaan, syarikat tutup dan pengurangan pembelian akibat kurang pendapatan

Kajian menunjukkan bahawa 75% daripada rakyat Malaysia tidak mempunyai walaupun RM1,000 dalam simpanan. Jika mereka hilang mata pencarian dalam tempoh sebulan, mereka akan terus termasuk dalam golongan miskin. Bagaimana untuk meneruskan kehidupan jika ada yang terpaksa berhenti kerja dan masih menanggung keluarga ketika ini?

Kini kerajaan telah mengemukakan inisiatif dalam Mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi iaitu:

 • Kemudahan pengeluaran i-Lestari bagi pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)  yang berusia 55 tahun ke bawah boleh membuat pengeluaran dari Akaun 2 dengan kadar maksima RM500 dalam tempoh 12 bulan bermula 1 April 2020.
 • Pengurangan kadar caruman KWSP pekerja sebanyak 4% membolehkan orang ramai mempunyai wang lebihan setiap bulan.
 • Memberi lanjutan dari 3 bulan kepada 6 bulan bagi penangguhan bayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Inisiatif lain adalah bank membolehkan kepada para peminjam untuk menangguhkan bayaran balik pinjaman yang dipanggil payment holiday atau moratorium selama 6 bulan secara automatik.

Sebenarnya ia adalah tindakan sementara untuk membantu rakyat yang cukup terkesan dengan wabak Covid-19 ini.

Ekonomi negara boleh bertahan sekiranya rakyat aktif berbelanja dan melakukan pelaburan. Sebab itu diwujudkan semua inisiatif ini agar kita boleh terus berbelanja agar dapat merancakkan kembali ekonomi negara dan dalam masa yang sama membantu kita supaya tidak mengikat perut atau makan makanan yang tidak berkhasiat.

Kalau keperluan asas dah mencukupi, belajarlah untuk berjimat dan menyimpan sedikit untuk kegunaan masa akan datang.

Pepatah sediakan payung sebelum hujan amat relevan sekarang.

Cara terbaik untuk keluar dari kemelut sekarang adalah dengan menggembleng tenaga untuk bersama-sama bekerjasama dalam kempen #StayAtHome. Semoga kita semua dapat bersabar menempuh dugaan ini.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

 1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
 2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
 3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
 4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
 5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
 6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
 7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.