5 Cara Untuk Miliki Rumah ‘Below Market Value’

Asas kepada strategi pelaburan hartanah adalah dengan membeli hartanah pada harga yang lebih murah di pasaran atau dalam bahasa mudahnya di bawah harga pasaran.

Ramai pelabur hartanah di luar sana yang mencari – cari hartanah di bawah harga pasaran dengan harapan membuat keuntungan dari hartanah tersebut dengan menunggu harganya meningkat untuk satu tempoh jangka panjang.

“Mencari rumah below market value memang sukar, tetapi sebenarnya tidak mustahil.”

Persoalannya kini adalah, di mana hendak mula dalam pencarian senarai hartanah di bawah harga pasaran?

Baca : 4 Tips Beli Rumah Bawah Harga Pasaran

Adakah menerusi portal online, menerusi ejen, ataupun menerusi kenalan yang ingin menjual hartanah mereka?

Untuk itu, artikel kali ini akan menerangkan tentang 6 cara dan teknik yang sering diguna pakai oleh pelabur hartanah dalam mendapatkan hartanah below market value.

1. Portal Online

Seiring dengan perkembangan penggunaan teknologi pada hari ini, industri hartanah juga menerima impak positif.

Anda kini hanya perlu melayari portal online hartanah yang tepat untuk membuat carian hartanah di bawah harga pasaran.

Untuk mendapatkan hartanah di bawah harga pasaran, anda disarankan untuk mula dengan hartanah dari pasaran lelong.

Tahukah anda, terdapat hampir 1,000 hartanah dilelongkan di Kuala Lumpur dan Selangor dalam masa sebulan sahaja?

Baca : Top 10 Portal Carian Hartanah di Malaysia Tahun 2019

Ini antara portal online yang anda boleh gunakan untuk mula membuat carian hartanah below market value :-

2. Beli Secara Tunai

Teknik ini merupakan teknik paling cepat dan berkesan untuk anda membeli rumah di bawah harga pasaran.

Akan tetapi, anda perlu mempunyai simpanan wang yang banyak untuk membeli rumah secara tunai ini.

Baca : Berapa Downpayment Untuk RUmah Undercon, Subsale dan Lelong?

Atau sekurang – kurangnya, pendapatan bulanan yang sedap dan konsisten untuk membiayai pembelian secara tunai.

Caranya adalah dengan melakukan carian senarai hartanah di mana – mana portal online dan hubungi pemilik rumah yang ingin menjual hartanah mereka dengan bayaran tunai tetapi 30% – 50% daripada harga rumah tersebut.

Teknik lain yang diguna pakai adalah dengan menawarkan bayaran tunai kepada rumah tersebut tetapi melalui ansuran bulanan kepada pemilik hartanah dalam tempoh 6 bulan – 12 bulan.

Untuk teknik pembelian secara ansuran bulanan ini, anda perlu berbincang dengan pemilik rumah terlebih dahulu. Jika pemilik rumah bersetuju, anda boleh membuat perjanjian seperti :-

Harga Rumah : RM150,000.

Harga Dibeli Oleh Anda : RM100,000

Tempoh Ansuran Bulanan : 12 Bulan

Bayaran Bulanan : RM8,333

3. Jangan Cari Di Projek Utama / Projek Mega

Buat pengetahuan anda, kebanyakan hartanah yang dijual secara below market value bukan berada di projek utama atau projek mega.

Baca : 6 Tips Nak Beli Rumah Lelong

Kebanyakannya adalah dari projek yang tidak mempunyai permintaan yang kurang tinggi.

Kesan dari permintaan sewaan yang kurang, kebanyakan pemilik rumah akan menjual rumah mereka.

Projek – projek yang kurang permintaan ini biasanya terletak di pinggir bandar atau di kawasan yang mempunyai lambakan bekalan hartanah yang sama seperti Cyberjaya.

4. Unit Rumah Yang Besar

Jangan terkejut jika anda mendapati, kebanyakan rumah yang dijual secara below market value adalah unit rumah yang luas sekiranya hartanah tersebut adalah dari jenis kondominium.

Secara logiknya, harga unit kondominium yang besar adalah sama atau lebih tinggi daripada hartanah landed.

Baca : 6 Perkara Wajib Tahu Sebelum Membeli Rumah Lelong

Kita sedang bercakap tentang unit kondominium yang mempunyai keluasan melebihi 1,500 kps ke atas.

Berdasarkan data, high rise di bawah 1,000 kps adalah lebih laku berbanding 1,000 kps ke atas atas faktor harga.

Dan trend di Malaysia menyaksikan pembeli rumah lebih suka hartanah landed berbanding high rise.

5. Jangan Beli Rumah Yang Diiklankan

Maksud jangan membeli hartanah yang diiklankan secara online adalah kerana sekiranya sebuah hartanah yang dijual secara below market value perlu diiklankan, hartanah tersebut tidak berada di tempat yang tinggi permintaannya.

Pada kebiasaannya, hartanah below market value yang dijual di bawah RM100,000 dan kekal tidak terjual adalah kerana tidak wujud booster – booster hartanah di sekitarnya seperti pengangkutan awam, pasaraya, hospital dan juga bank.

Baca : 5 Rumah Yang Rugi Jika Dibeli Tahun 2019

“Berjaya beli rumah pada harga murah memang baik. Tetapi berjaya beli rumah di kawasan tumpuan pada harga murah adalah jauh lebih baik.”

Cadangannya adalah membuat carian hartanah below market value di pasaran lelong menerusi portal bank yang melelong hartanah tersebut atau menerusi ejen lelong yang dilantik panel bank. 

Nak beli rumah di bawah harga pasaran sememangnya tidak mustahil jika anda tahu teknik dan ilmu selain daripada mempunyai modal yang besar.

Proses rundingan antara anda dan pemilik rumah juga perlu dititikberatkan supaya anda mampu mendapatkan rumah tersebut jauh lebih murah berbanding harga pasaran.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Cara Buat Duit Dengan Hartanah

Dalam skop pelaburan, hartanah adalah segmen yang sangat unik kerana siapa sangka di sebalik batu-bata dan konkrit ini, pelaburan hartanah mampu menjana kekayaan dan aliran tunai positif yang tinggi.

Akan tetapi, rupa-rupanya masih ramai lagi pemilik hartanah yang gagal buat duit dengan hartanah walaupun sudah bertahun-tahun memiliki sesebuah hartanah.

Baca:

Di manakah silapnya? Adakah lokasi? Adakah jenis rumah? Atau sasaran pasaran yang salah? Jika anda menghadapi masalah ini, bergembiralah kerana anda sedang membaca artikel yang tepat!

“Pelaburan hartanah adalah permainan jangka panjang dan kurang sesuai untuk mereka yang inginkan keuntungan dalam tempoh masa terdekat.”

Jom kita tengok 7 cara untuk buat duit dengan hartanah seperti berikut.

1. Homestay

Kaedah yang paling mudah dan universal untuk menjana pendapatan daripada hartanah adalah dengan menyewakan kediaman tersebut sebagai homestay.

Kita boleh sewakan kediaman secara harian, mingguan mahupun bulanan sebagai homestay menerusi pelbagai platform online.

Baca : Apa Itu Airbnb?

Cara yang paling efektif untuk menggalakkan lebih ramai orang untuk menyewa kediaman adalah dengan melengkapkan kediaman tersebut dengan kelengkapan rumah yang selesa seperti sofa, katil, mesin basuh, peti sejuk, internet, wifi, penapis air dan juga permainan video seperti PS4!

2. Sublet

Sublet bermaksud menyewakan sebuah kediaman mahu pun sebuah bilik mengikut jumlah individu.

Sublet mendatangkan keuntungan yang lebih tinggi berbanding sewaan sebuah kediaman kerana dua faktor iaitu, jumlah individu di dalam kediaman mampu dimaksimumkan (bergantung kepada saiz rumah) dan kedua kerana tempoh sewaan yang lebih panjang berbanding sewaan homestay.

Akan tetapi, kita perlu menyediakan kelengkapan asas yang cukup seperti katil bertingkat, mesin basuh dan peti sejuk; kerana golongan yang menyewa konsep sublet lumrahnya adalah pekerja-pekerja di kawasan industri dan juga pelajar-pelajar di institusi pengajian tinggi.

Baca: 7 Langkah Perlu Diambil Sebelum Memulakan Bisnes Sublet Hartanah

3. Pembiayaan Semula (Refinance)

Refinance bermaksud pembiayaan semula pinjaman rumah sedia ada dengan pinjaman baharu di bawah syarat dan juga terma yang berlainan daripada pinjaman pertama.

Kita mampu mendapatkan sejumlah wang sehingga 90% daripada harga semasa kediaman tersebut untuk pelbagai tujuan lain seperti renovasi rumah, menambah perabot dan utiliti dalaman rumah mahupun sebagai modal untuk pembelian hartanah baru.

Kelebihan refinance adalah kita mampu mengurangkan ansuran bulanan kediaman, dan juga mampu melanjutkan tempoh pinjaman atau memendekkan pinjaman rumah.

Baca:

4. Jual Kembali

Kebanyakan pelabur hartanah menggunakan teknik jual kembali atau flipping ini apabila mereka berjaya membeli sebuah hartanah di bawah harga pasaran.

Sebagai contoh, harga sebuah rumah teres dua tingkat di Wangsa Maju dijual pada harga RM350,000 yakni 30% di bawah harga pasaran. Maka kita secara automatik telah untung sebanyak RM150,000 apabila kita menjualnya pada harga pasaran!

Hari ini, terdapat lambakan kediaman yang dijual di bawah harga pasaran merangkumi pasaran baru (undercon), sekunder (subsale) dan juga lelong.

5. Lelong

Hartanah lelong merupakan pasaran yang paling sibuk di Malaysia dengan hampir 1,000 hartanah diiklankan untuk dilelong oleh pihak bank mahu pun pihak mahkamah.

Hartanah lelong secara amnya ialah rumah yang dijual oleh pihak bank secara lelongan termasuklah kediaman seperti flat, kondo, banglo dan lain-lain.

Apa yang menarik ialah hartanah lelong dijual sehingga 50% di bawah harga pasaran.

Sungguhpun begitu, pelabur hartanah yang berminat untuk membeli hartanah lelong dinasihatkan untuk membeli hartanah lelong yang dijual sekurang – kurangnya 30% – 40% di bawah harga pasaran sebagai modal untuk kos membaik pulih dan renovasi dalaman rumah yang berkemungkinan rosak.

Baca:

6. Capital Appreciation

Pelaburan jenis ini memerlukan seorang pelabur untuk mempunyai kesabaran yang tinggi dan juga modal yang tinggi.

Hal ini kerana, dalam konsep ini, seorang pelabur harus membeli harga rumah tersebut pada harga rendah dan menjualnya selepas lokasi kediaman tersebut matang.

Dalam proses menunggu sesebuah kawasan itu matang, pelabur tersebut berkemungkinan perlu menunggu bertahun-tahun lamanya.

7. Lot Tanah

Pelaburan jenis ini biasanya memerlukan pelabur berkelompok di mana para pelabur akan membeli sebuah lot tanah sebelum dipecahkan kepada beberapa lot untuk dijadikan kediaman, lot komersil dan sebagainya.

Sungguhpun begitu, pelaburan jenis ini memerlukan modal yang besar dan juga memerlukan kelulusan daripada pihak berkuasa seperti Majlis Perbandaran, Pejabat Tanah dan sebagainya.

Baca:

Bukan Semuanya Indah Dalam Hartanah 

Banyak Cara Untuk Jana Pendapatan Dengan Hartanah

Seperti yang kita dapat lihat, pelaburan hartanah tidak mempunyai jalan pintas untuk menjana pendapatan.

Kita bukan sahaja memerlukan kesabaran dan modal yang tinggi, bahkan juga wajib mengetahui potensi lokasi, booster hartanah dan juga polisi-polisi Kerajaan yang bakal memberi kesan dalam industri hartanah.

Akan tetapi, pelaburan hartanah akan senantiasa menjadi satu bentuk pelaburan yang unik, kerana di sebalik batu bata dan konkrit tersebut tersimpan rahsia untuk menjana pendapatan jika kena dengan caranya.

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo