5 Cara Untuk Miliki Rumah ‘Below Market Value’

Asas kepada strategi pelaburan hartanah adalah dengan membeli hartanah pada harga yang lebih murah di pasaran atau dalam bahasa mudahnya di bawah harga pasaran.

Ramai pelabur hartanah di luar sana yang mencari – cari hartanah di bawah harga pasaran dengan harapan membuat keuntungan dari hartanah tersebut dengan menunggu harganya meningkat untuk satu tempoh jangka panjang.

“Mencari rumah below market value memang sukar, tetapi sebenarnya tidak mustahil.”

Persoalannya kini adalah, di mana hendak mula dalam pencarian senarai hartanah di bawah harga pasaran?

Baca : 4 Tips Beli Rumah Bawah Harga Pasaran

Adakah menerusi portal online, menerusi ejen, ataupun menerusi kenalan yang ingin menjual hartanah mereka?

Untuk itu, artikel kali ini akan menerangkan tentang 6 cara dan teknik yang sering diguna pakai oleh pelabur hartanah dalam mendapatkan hartanah below market value.

1. Portal Online

Seiring dengan perkembangan penggunaan teknologi pada hari ini, industri hartanah juga menerima impak positif.

Anda kini hanya perlu melayari portal online hartanah yang tepat untuk membuat carian hartanah di bawah harga pasaran.

Untuk mendapatkan hartanah di bawah harga pasaran, anda disarankan untuk mula dengan hartanah dari pasaran lelong.

Tahukah anda, terdapat hampir 1,000 hartanah dilelongkan di Kuala Lumpur dan Selangor dalam masa sebulan sahaja?

Baca : Top 10 Portal Carian Hartanah di Malaysia Tahun 2019

Ini antara portal online yang anda boleh gunakan untuk mula membuat carian hartanah below market value :-

2. Beli Secara Tunai

Teknik ini merupakan teknik paling cepat dan berkesan untuk anda membeli rumah di bawah harga pasaran.

Akan tetapi, anda perlu mempunyai simpanan wang yang banyak untuk membeli rumah secara tunai ini.

Baca : Berapa Downpayment Untuk RUmah Undercon, Subsale dan Lelong?

Atau sekurang – kurangnya, pendapatan bulanan yang sedap dan konsisten untuk membiayai pembelian secara tunai.

Caranya adalah dengan melakukan carian senarai hartanah di mana – mana portal online dan hubungi pemilik rumah yang ingin menjual hartanah mereka dengan bayaran tunai tetapi 30% – 50% daripada harga rumah tersebut.

Teknik lain yang diguna pakai adalah dengan menawarkan bayaran tunai kepada rumah tersebut tetapi melalui ansuran bulanan kepada pemilik hartanah dalam tempoh 6 bulan – 12 bulan.

Untuk teknik pembelian secara ansuran bulanan ini, anda perlu berbincang dengan pemilik rumah terlebih dahulu. Jika pemilik rumah bersetuju, anda boleh membuat perjanjian seperti :-

Harga Rumah : RM150,000.

Harga Dibeli Oleh Anda : RM100,000

Tempoh Ansuran Bulanan : 12 Bulan

Bayaran Bulanan : RM8,333

3. Jangan Cari Di Projek Utama / Projek Mega

Buat pengetahuan anda, kebanyakan hartanah yang dijual secara below market value bukan berada di projek utama atau projek mega.

Baca : 6 Tips Nak Beli Rumah Lelong

Kebanyakannya adalah dari projek yang tidak mempunyai permintaan yang kurang tinggi.

Kesan dari permintaan sewaan yang kurang, kebanyakan pemilik rumah akan menjual rumah mereka.

Projek – projek yang kurang permintaan ini biasanya terletak di pinggir bandar atau di kawasan yang mempunyai lambakan bekalan hartanah yang sama seperti Cyberjaya.

4. Unit Rumah Yang Besar

Jangan terkejut jika anda mendapati, kebanyakan rumah yang dijual secara below market value adalah unit rumah yang luas sekiranya hartanah tersebut adalah dari jenis kondominium.

Secara logiknya, harga unit kondominium yang besar adalah sama atau lebih tinggi daripada hartanah landed.

Baca : 6 Perkara Wajib Tahu Sebelum Membeli Rumah Lelong

Kita sedang bercakap tentang unit kondominium yang mempunyai keluasan melebihi 1,500 kps ke atas.

Berdasarkan data, high rise di bawah 1,000 kps adalah lebih laku berbanding 1,000 kps ke atas atas faktor harga.

Dan trend di Malaysia menyaksikan pembeli rumah lebih suka hartanah landed berbanding high rise.

5. Jangan Beli Rumah Yang Diiklankan

Maksud jangan membeli hartanah yang diiklankan secara online adalah kerana sekiranya sebuah hartanah yang dijual secara below market value perlu diiklankan, hartanah tersebut tidak berada di tempat yang tinggi permintaannya.

Pada kebiasaannya, hartanah below market value yang dijual di bawah RM100,000 dan kekal tidak terjual adalah kerana tidak wujud booster – booster hartanah di sekitarnya seperti pengangkutan awam, pasaraya, hospital dan juga bank.

Baca : 5 Rumah Yang Rugi Jika Dibeli Tahun 2019

“Berjaya beli rumah pada harga murah memang baik. Tetapi berjaya beli rumah di kawasan tumpuan pada harga murah adalah jauh lebih baik.”

Cadangannya adalah membuat carian hartanah below market value di pasaran lelong menerusi portal bank yang melelong hartanah tersebut atau menerusi ejen lelong yang dilantik panel bank. 

Nak beli rumah di bawah harga pasaran sememangnya tidak mustahil jika anda tahu teknik dan ilmu selain daripada mempunyai modal yang besar.

Proses rundingan antara anda dan pemilik rumah juga perlu dititikberatkan supaya anda mampu mendapatkan rumah tersebut jauh lebih murah berbanding harga pasaran.

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Purata Sewa Di Seluruh Malaysia Meningkat 1.8 Peratus Kepada RM1,920 Bagi Suku Pertama 2024

KUALA LUMPUR, 9 Julai (Bernama) — Purata sewa di seluruh Malaysia meningkat 1.8 peratus kepada RM1,920 bagi suku pertama 2024 daripada angka pada suku pertama 2023, dengan trend ke arah peningkatan kemampuan memandangkan kadar kenaikan menurun, menurut Indeks Sewa Rumah Malaysia suku pertama 2024 oleh IQI.

Pengasas Persama dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan IQI Kashif Ansari berkata prestasi Indeks Sewa Rumah Malaysia bagi tempoh itu menunjukkan pertumbuhan permintaan terhadap hartanah sewa semakin perlahan namun masih pada tahap lebih tinggi yang ditetapkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Purata harga sewa di Malaysia sejak dua tahun lepas ialah RM1,895, lebih rendah daripada harga purata suku pertama RM1,920,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Menurut IQI Indeks Sewa Rumah Malaysia berubah berdasarkan keseimbangan antara bekalan hartanah sewa dan bilangan orang yang ingin menyewa, trend bermusim, perubahan bilangan penuntut antarabangsa di negara ini, dan perubahan aktiviti pelabur yang membeli hartanah untuk disewakan.

IQI menjelaskan kadar sewa untuk 12 bulan akan datang diunjur meningkat agak sederhana dan naik di antara sifar peratus dengan tiga peratus daripada paras pada suku pertama 2024.

“Susulan perjalanan antarabangsa dan ketibaan pelancong terus kembali meningkat, Malaysia mungkin mencatatkan kemasukan penduduk jangka masa panjang baharu dalam jumlah yang besar, penghuni sewa jangka masa pendek serta penuntut antarabangsa.

“Ini juga mungkin menyumbang kepada permintaan lebih tinggi untuk hartanah sewa dan memberi peluang kepada pelabur,” tambahnya.

IQI memaklumkan di Kuala Lumpur, sewa meningkat 7.6 peratus berbanding setahun lepas, dengan purata sewa RM2,735 iaitu dua peratus lebih tinggi daripada purata dua tahun (lapan suku) lepas.

“Sewa di Kuala Lumpur masih pada sekitar harga berpatutan semasa COVID-19 kerana kadar sewa masih belum pulih sepenuhnya daripada penurunan semasa era pandemik.

“Purata sewa pada suku pertama 2024 adalah 27 peratus lebih rendah berbanding suku yang sama 2020, sebelum pandemik,” menurutnya.

— BERNAMA