Skim Bantuan Rumah Asnaf Lembaga Zakat Negeri Kedah – Bank Islam Malaysia Berhad

Baru-baru ini kecoh dengan cadangan sebuah badan kebajikan yang ingin melancarkan projek perumahan dengan bilangan bilik yang banyak dan bayaran pembiayaan rumah sehingga dua generasi.

Baca: Adakah Projek Rumah Mampu Milik BMF Sesuai Untuk B40?

Marilah kita tengok satu inisiatif yang menarik yang telah dilancarkan oleh Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) dan Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB). Inisiatif itu adalah Skim Bantuan Rumah untuk Asnaf Zakat, Pembiayaan Peribadi-i Asnaf Zakat.

Ianya merupakan model hybrid untuk asnaf bergaji yang memiliki rumah sendiri di mana LZNK akan mendanai 50% kos pembinaan rumah dengan dana zakat manakala baki 50% akan dibiayai oleh BIMB. Maka asnaf tadi hanya akan membayar ansuran bulanan untuk rumah yang lebih rendah sehingga 50% berbanding jumlah biasa. 

Ia satu inisiatif yang menarik untuk dilihat hasilnya. Sebagai permulaan, dua orang asnaf telah dipilih sebagai projek rintis pada bulan Februari 2021 lalu.

Kini permohonan dibuka bagi individu yang ingin memohon Skim Bantuan Rumah di bawah Pembiayaan Peribadi-i Asnaf Zakat.

Skim bantuan ini ditawarkan kepada rakyat negeri Kedah yang mempunyai gaji atau elaun tetap bulanan di antara RM1,200 dan RM1,500.

Selain daripada itu, lebih daripada 100 buah rumah ditawarkan setahun oleh LZNK dengan syarat pemohon memiliki geran tanah sendiri atau mendapat kebenaran tuan tanah untuk rumah dibina dia atasnya

Menerusi skim ini, pembiayaan rumah sebanyak RM45,000 ditawarkan oleh LZNK dan BIMB dengan pecahan pembiayaan berikut RM22,500 daripada dana LZNK dan baki RM22,500 menerusi Pembiayaan Peribadi oleh BIMB.

Ansuran bulanan pula adalah sebanyak RM280 sebulan selama 10 tahun. Jumlah yang munasabah memandangkan golongan ini menyewa rumah dalam purata RM200 ke RM400 sebulan, dengan RM280 mereka berpeluang mempunyai rumah sendiri.

Menarik idea ini?

Untuk pertanyaan lanjut mengenai Skim Bantuan Rumah, sila hubungi pihak LZNK di talian 04-733 1740 atau layari laman web LZNK di https://www.zakatkedah.com.my/muat-turun/.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan pemegang sijil Islamic Financial Planner (IFP). Merupakan lepasan Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan, Fakulti Ekonomi Universiti Malaya. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

Previous ArticleNext Article

Federal Oats Mills Rasmi Kilang Pemprosesan Di Pulau Pinang

KUALA LUMPUR, 21 Sept (Bernama) — Federal Oats Mills Sdn Bhd (FOM) merasmikan kilang pemprosesan oatnya yang canggih dengan jumlah keluasan lantai lebih 260,000 kaki persegi di Pulau Pinang, khusus dalam menghasilkan pelbagai produk termasuk oat, oat kilned-dried hulled, bran oat dan tepung oat.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) Datuk Arham Abdul Rahman dalam satu kenyataan hari ini berkata kemudahan moden dan automatik sepenuhnya itu sejajar dengan Pelan Induk Perindustrian Baharu (NIMP 2030) yang bertujuan menggalakkan industri beralih daripada model perniagaan berintensifkan buruh.

“Sebagai salah satu peneraju pemprosesan makanan di Malaysia, komitmen FOM untuk memajukan teknologi dan kapasiti pengeluarannya juga memberi manfaat kepada vendor tempatan dalam rantaian bekalannya, mewujudkan limpahan sosial yang positif dan meningkatkan ekonomi tempatan.

“Selain itu, produk pensijilan halalnya yang telah lama diiktiraf telah membuka banyak peluang dalam pasaran Muslim global,” katanya sambil menambah bahawa pensijilan halal Malaysia sangat diiktiraf.

Dalam pada itu, beliau berkata peningkatan kapasiti kemudahan itu juga sejajar dengan Pelan Tindakan Dasar Keselamatan Makanan Negara, yang bertujuan untuk memperluaskan akses dan kemampuan memiliki makanan, terutamanya produk makanan sihat.

Timbalan Pengarah Urusan FOM Michael Chew Kian Hong berkata syarikat itu akan memperkukuh kapasiti dan kekuatan produknya, menyediakan ruang yang besar untuk pertumbuhan dan pengembangan bagi memenuhi keperluan pasaran.

“FOM dalam tempoh tiga tahun lepas telah membuktikan kekuatan kami dalam memenuhi permintaan yang semakin meningkat bagi mil oat dan produk berasaskan oat di rantau ini,” katanya.

— BERNAMA