Skim Bantuan Rumah Asnaf Lembaga Zakat Negeri Kedah – Bank Islam Malaysia Berhad

Baru-baru ini kecoh dengan cadangan sebuah badan kebajikan yang ingin melancarkan projek perumahan dengan bilangan bilik yang banyak dan bayaran pembiayaan rumah sehingga dua generasi.

Baca: Adakah Projek Rumah Mampu Milik BMF Sesuai Untuk B40?

Marilah kita tengok satu inisiatif yang menarik yang telah dilancarkan oleh Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) dan Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB). Inisiatif itu adalah Skim Bantuan Rumah untuk Asnaf Zakat, Pembiayaan Peribadi-i Asnaf Zakat.

Ianya merupakan model hybrid untuk asnaf bergaji yang memiliki rumah sendiri di mana LZNK akan mendanai 50% kos pembinaan rumah dengan dana zakat manakala baki 50% akan dibiayai oleh BIMB. Maka asnaf tadi hanya akan membayar ansuran bulanan untuk rumah yang lebih rendah sehingga 50% berbanding jumlah biasa. 

Ia satu inisiatif yang menarik untuk dilihat hasilnya. Sebagai permulaan, dua orang asnaf telah dipilih sebagai projek rintis pada bulan Februari 2021 lalu.

Kini permohonan dibuka bagi individu yang ingin memohon Skim Bantuan Rumah di bawah Pembiayaan Peribadi-i Asnaf Zakat.

Skim bantuan ini ditawarkan kepada rakyat negeri Kedah yang mempunyai gaji atau elaun tetap bulanan di antara RM1,200 dan RM1,500.

Selain daripada itu, lebih daripada 100 buah rumah ditawarkan setahun oleh LZNK dengan syarat pemohon memiliki geran tanah sendiri atau mendapat kebenaran tuan tanah untuk rumah dibina dia atasnya

Menerusi skim ini, pembiayaan rumah sebanyak RM45,000 ditawarkan oleh LZNK dan BIMB dengan pecahan pembiayaan berikut RM22,500 daripada dana LZNK dan baki RM22,500 menerusi Pembiayaan Peribadi oleh BIMB.

Ansuran bulanan pula adalah sebanyak RM280 sebulan selama 10 tahun. Jumlah yang munasabah memandangkan golongan ini menyewa rumah dalam purata RM200 ke RM400 sebulan, dengan RM280 mereka berpeluang mempunyai rumah sendiri.

Menarik idea ini?

Untuk pertanyaan lanjut mengenai Skim Bantuan Rumah, sila hubungi pihak LZNK di talian 04-733 1740 atau layari laman web LZNK di https://www.zakatkedah.com.my/muat-turun/.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan pemegang sijil Islamic Financial Planner (IFP). Merupakan lepasan Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan, Fakulti Ekonomi Universiti Malaya. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

Previous ArticleNext Article

6 Sebab Bank Tak Luluskan Permohonan Pembiayaan

Zaman sekarang, memang dah menjadi kebiasaan untuk seseorang itu membuat pembiayaan bank tak kiralah untuk pembiayaan peribadi, pembiayaan kereta, rumah dan sebagainya.

Jarang kita dengar seseorang membeli kereta baru secara tunai. Ada tu ada, tapi tak ramai.

Disebabkan semakin ramai yang memohon untuk mendapatkan pembiayaan, pihak bank dan juga syarikat kewangan telah mengetatkan syarat kelulusan sehingga ada pemohon gagal mendapatkan pembiayaan.

Disebabkan itulah, kita perlu tahu beberapa faktor yang menyebabkan permohonan sesuatu pembiayaan itu ditolak.

1. Salah Pilih Bank

Setiap bank mempunyai syarat kelulusan mereka yang tersendiri. Jadi loan anda mungkin diluluskan oleh Bank A tetapi tidak untuk Bank B. Dan untuk pengetahuan anda lagi, Bank Negara Malaysia (BNM) boleh menjejak permohonan pembiayaan dan juga status pembiayaan anda.

Jika permohonan pembiayaan anda ditolak oleh satu-satu bank, bank lain pun mungkin akan melakukan hal yang sama walaupun anda telah memenuhi syarat kelayakan mereka.

Amat penting untuk anda memilih bank yang tepat berdasarkan syarat kelulusan yang dinyatakan mereka.

2. Skor Yang Rendah

Kebanyakan bank ada akses kepada skor setiap pemohon. Skor ini bergantung kepada tahap kewangan seseorang dan kemampuannya untuk membayar balik pembiayaan.

Sekiranya skor anda rendah, potensi untuk pembiayaan anda diluluskan juga adalah rendah.

Baca: Fahami CCRIS Dan CTOS Untuk Lulus Pinjaman

3. Debt to Service Ratio (DSR)

Nisbah hutang merupakan formula yang digunakan oleh setiap bank untuk menilai kemampuan anda membayar balik pembiayaan. Setiap bank pula mempunyai nisbah DSR yang berbeza-beza.

Jadi amat penting untuk anda buat homework terlebih dahulu bagi melihat bank mana yang sesuai dengan DRS anda.

Baca: Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

4. Dokumen Tak Lengkap

Anda ingin memohon pembiayaan ribuan ringgit, malah ada yang nak pinjam sehingga ratus ribu ringgit. Jadi tentulah perlu sediakan kesemua dokumen yang diperlukan.

Tanpa dokumen yang lengkap, proses permohonan bukan saja akan memakan masa yang lebih lama, tetapi permohonan tersebut berpotensi untuk ditolak.

Sebelum menghantar borang permohonan tersebut, semak beberapa kali untuk memastikan semuanya telah pun lengkap diisi dan dikepilkan dokumen sokongan seperti yang diperlukan.

Semua bakal peminjam mahukan pembiayaan mereka diluluskan dengan cepat dan mudah. Oleh itu, pastikan anda memenuhi segala kriteria yang diperlukan oleh bank pilihan anda.

Baca: Senarai Semak Dokumen Permohonan Pembiayaan Rumah

5. Cek Kena ‘Tendang’

Jika anda mempunyai cek tendang dalam beberapa bulan kebelakangan ini, tangguhkan dahulu niat anda untuk mendapatkan pembiayaan. Ini kerana kebanyakan bank akan menolak permohonan peminjam sekiranya pemohon tersebut mempunyai 2 atau lebih cek tendang dalam tempoh 12 bulan yang lalu.

Mungkin zaman sekarang tak ramai yang pakai cek, tapi ini merupakan salah satu punca yang menyebabkan permohonan pembiayaan kita akan ditolak.

6. Muflis

Perkataan ini sangat ditakuti setiap orang. Individu yang muflis tidak layak untuk mendapatkan pembiayaan baru, pembiayaan semula dan apa jua kemudahan pembiayaan yang lain.

Sebab itulah anda dinasihatkan berhati-hati dalam merancang kewangan kerana takut ia akan memakan diri sehingga diisytihatkan muflis.

Sumber Rujukan: Hasrul Hassan

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Majalah Labur