Ketahui 5 Perkara Ini Sebelum Terbeli Hartanah Undercon

Sejak kebelakangan ini, ramai yang berminat untuk membeli rumah undercon kerana tak perlu mengeluarkan modal yang besar. Rumah primer atau under construction merupakan rumah yang masih dalam pembinaan. Jadi pembeli akan menjadi pemilik pertama untuk rumah jenis ini.

Baca : Rumah Mahal? 5 Teknik Ini Boleh Bantu Kita Beli Rumah Dengan Kos Minima

Terima kasih kepada Kerajaan menerusi kempen Home Ownership Campaign (HOC) yang dilaksanakan seawal Januari 2019 yang lalu telah banyak membantu pertumbuhan industri hartanah lagi – lagi dalam pasaran undercon.

Berdasarkan data yang dikeluarkan Rahim & Co menerusi Research Property Market Review 2019/2020 yang lalu, bekalan hartanah undercon kediaman meningkat 1.3% dari tahun ke tahun.

Baca : 6 Kelebihan Beli Rumah Baru Berbanding Rumah Subsale (Second Hand)

Kadar pertumbuhan pada suku pertama 2019 adalah pada angka 7% dengan 5,289 unit terjual dan nilai transaksi hampir RM4 bilion.

Seiring dengan pertumbuhan pasaran dan ekonomi tempatan kini, hartanah undercon dijangka akan terus menjadi pilihan utama berbanding pasaran subsale dan lelong.

Mungkin ramai dari pembaca yang sudah pun mempunyai pilihan projek undercon untuk dibeli tahun ini, tetapi pastikan anda baca artikel ini sampai habis supaya anda tidak terbeli hartanah undercon yang menyebabkan anda menangis tak berlagu di kemudian hari.

1. Non-Performing Loan

Non-Performing Loan (NPL) atau pinjaman tidak berbayar adalah satu senario di mana peminjam tidak membayar amaun pinjaman mengikut jadual dan tempih yang telah ditetapkan.

Setakat Oktober 2019 yang lalu, kadar NPL di Malaysia telah mencapai angka RM6.8 billion iaitu tertinggi sejak tahun 2011.

Baca : 5 Jenis Rumah Yang Rugi Jika Dibeli Tahun 2019

“ Tahukah anda, kadar NPL pada tahun 2017 adalah pada angka RM5.57 billion dan RM5.99 billion pada tahun 2018. “

Sebagai pembeli hartanah kediaman, anda perlu menjauhi projek hartanah atau lokasi yang mempunyai kadar NPL yang tinggi.

Hal ini kerana, kadar NPL yang tinggi menunjukkan pelaburan di kawasan tersebut gagal dan tiada magnet hartanah.

Contoh magnet dalam hartanah yang utama adalah peluang pekerjaan, pusat perniagaan, dan pengangkutan awam seperti MRT dan LRT.

Kesannya, kurang dari tempoh lima tahun,  ramai pemilik hartanah terpaksa menjual semula hartanah tersebut jauh lebih murah berbanding harga pasaran semasa.

2. Reputasi Pemaju

Memandangkan kebanyakan hartanah undercon memakan masa minima 3 tahun untuk disiapkan, anda sebagai pembeli mempunyai risiko untuk hartanah tersebut gagal disiapkan mengikut tempoh yang dijanjikan.

“ Reputasi pemaju hartanah merupakan faktor utama pembelian hartanah oleh golongan berumur 45 tahun ke atas di Malaysia. “

Paling teruk adalah apabila pemaju hartanah tersebut lari menyebabkan hartanah yang anda beli menjadi projek terbengkalai.

Baca : Top 10 Portal Carian Hartanah di Malaysia Tahun 2019

Isu rumah terbengkalai kini mula merebak ke hartanah subsidi Kerajaan apabila projek perumahan PR1MA Bandar Ekar, Rantau yang terletak di Negeri Sembilan terbengkalai gara – gara masalah yang dicetuskan kontraktor utama projek tersebut.

Sebagai langkah awal, sila semak reputasi, rekod dan profil pemaju hartanah yang membina projek hartanah anda agar tidak wujud risiko hartanah terbengkalai. 

3. Pembayaran Faedah Progresif

Tahukah anda, sekiranya anda membeli hartanah undercon anda wajib membayar faedah progresif (progressive payment) sehingga hartanah tersebut siap dibina.

Bayaran ini mengikut peringkat pembinaan projek yang sedang dibina pemaju dan jumlah bayaran mengikut peratusan pembinaan hartanah tersebut.

Baca : 9 Bajet Yang Perlu Disediakan Sebelum dan Selepas Membeli Rumah

“ Orang yang beli rumah high-rise di tingkat paling tinggi bayar progressive payment paling sedikit! “

Sekiranya hartanah tersebut memakan masa 3 tahun untuk dibina, maka dalam tempoh 3 tahun tersebut, anda harus membayar komitmen bulanan kepada bank.

Baca : Jauhi Cashback Hartanah Sebelum Terjerat

Ini berbeza dengan hartanah dari pasaran subsale dan lelong yang hanya memerlukan entry cost dan sedia untuk diduduki bersama insan tercinta.

Sila rujuk infografik dari Hartabumi di bawah untuk Jadual Pembayaran Faedah Progresif.

Kredit: Hartabumi

4. Untung Modal

Sekiranya anda merancang untuk membuat pelaburan hartanah dengan flip rumah tersebut, hartanah undercon mungkin boleh memberikan anda pulangan untung modal yang besar.

Dengan syarat, anda perlu memastikan :-

a. Harga median selepas projek tersebut siap adalah lebih tinggi berbanding harga yang anda beli.

b. Wujud permintaan terhadap jenis hartanah tersebut.

c. Potensi sewaan pelbagai dari ; keluarga, pelajar, pekerja, pelancong di kawasan tersebut selepas projek selesai.

d. Kos selepas RPGT masih mampu memberi pulangan untung modal.

5. Renovasi

Selepas rumah yang anda beli siap dibina dan sedia untuk disewakan / diduduki, anda perlu mengeluarkan modal untuk melakukan renovasi.

Baca : Nak Renovate Rumah Tapi Bajet Ciput? Baca 5 Tips Ini

Antara renovasi asas yang anda perlu lakukan adalah menambah grill di setiap pintu dan tingkap, memasang kipas siling dan juga memasang penggera keselamatan.

Anggaran kos untuk renovasi asas ini adalah RM10,000 – RM15,000 mengikut keluasan dan jenis hartanah.

Proses membeli hartanah undercon memang mudah dan entry cost juga adalah jauh lebih rendah berbanding pasaran subsale dan lelong.

Baca : Apa Perlu Buat Bila Dapat Kunci Rumah Daripada Pemaju?

Tetapi terdapat beberapa risiko yang anda (pembeli) harus tahu dan penting untuk anda kurangkan risiko tersebut sekiranya anda bercadang untuk melabur.

Akhir kata, tetapkan pendirian anda dalam pembelian hartanah samada untuk pelaburan atau duduk.

Sumber Rujukan:

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 16 Mei 2021, jam 930 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

6 Kos Tersembunyi Dalam Pasaran Rumah Lelong

Hartanah pasaran lelong sudah tidak asing lagi di kalangan pelabur dan ejen hartanah yang berteraskan pelaburan.

Semenjak akhir tahun 2016 lagi pasaran lelong mula tumbuh dengan begitu pesat dengan wujudnya pelbagai portal yang khusus kepada pasaran hartanah lelong.

Bahkan, pada tahun 2018 ramai pemerhati hartanah melihat tahun itu merupakan ‘tahun rumah lelong’ kerana kemelesetan ekonomi yang sudah mula menampakkan kesan kepada permintaan sewaaan pasaran hartanah khususnya di bandar-bandar utama seperti Johor Bahru, Kuala Lumpur, Selangor dan Pulau Pinang.

Hari ini, kita patut berterima kasih kepada pemain industri lelong yang memudahkan kerja kita dalam mendapatkan ilmu, strategi dan teknik untuk mencuba nasib dalam hartanah pasaran lelong.

Baca : Rumah Lelong: Merugikan atau Menguntungkan? Ambil Tahu 5 Perkara Ini

Satu perkara yang membanggakan adalah, mitos bahawa rumah lelong mudah untuk dibeli seperti rumah undercon sudah tidak lagi wujud.

Jika ada pun mungkin daripada pelabur hartanah yang kurang ilmu dalam perbandingan pelaburan dari pasaran hartanah.

Selain itu, masyarakat hari ini juga sudah mula bijak bermain kalkulator online untuk mengira kos bagi mendapatkan rumah lelong.

Tiadalah hanya mencongak dan membuat andaian sesebuah rumah itu untung dibeli.

Baca : Berapa Downpayment Untuk Rumah Subsale, Lelong dan Undercons?

Dengan keadaan Malaysia sedang bergelut dengan krisis kesihatan dan kemelesetan ekonomi, tidak terkejut akan ada banyak unit kediaman yang akan dilelong.

Puncanya?

  • Kegagalan membayar ansuran pinjaman hartanah dari institusi perbankan
  • Kadar pengangguran yang memasuki angka 748,200 orang setakat Oktober 2020

Untuk artikel kali ini, anda akan didedahkan 6 kos tersembunyi dalam pasaran rumah lelong. Ada kos tersembunyi ke?

Jujurnya, 6 kos tersebut bukanlah kos tersembunyi dengan niat menganiaya atau menzalimi anda sebagai pembeli.

Akan tetapi, lebih kepada kos-kos yang kerap bakal pembeli rumah lelong terlepas pandang.

6 kos ini juga wajib anda masukkan dalam kira-kira kos sekiranya kita memasang niat untuk membeli rumah lelong dalam masa terdekat.

1. Kos Guaman & Duti Setem & Dokumen Pinjaman

Secara kasar kosnya adalah 5% -10% daripada harga rumah yang anda beli. Ini merupakan kos wajib.

2. Yuran Penilaian Hartanah

Kosnya adalah 0.25% dari harga semasa unit dan bukan daripada harga rumah yang anda beli. Jadi, kosnya berkemungkinan lebih tinggi.

3. MRTA/MLTA

Perlindungan yang anda perlu keluarkan untuk melindungi pinjaman untuk rumah rumah tersebut.

4. Pemindahan Hak Milik

Ada pemaju yang akan kenakan caj 1% daripada harga rumah. (bergantung kepada pemaju hartanah)

5. Tunggakan

Semak sekiranya wujud tunggakan yuran penyelenggaraaan untuk hartanah jenis strata dan cukai pintu.

6. Deposit

Anda perlu keluarkan kos untuk deposit bekalan air, sistem kumbahan dan elektrik.

Pastikan anda kira setiap kos yang perlu anda keluarkan untuk memiliki rumah lelong tersebut. Dalam beberapa kes, anda tidak perlu membayar tunggakan utiliti.

Baca : Step by Step Nak Beli Rumah Lelong

Sebenarnya, pasaran lelong memang menarik jika anda benar-benar fokus untuk mengumpul portfolio hartanah.

Jangan terkejut jika anda dapati ada rumah flat dengan 3 bilik dan 2 tandas di Rawang dilelong pada harga bermula RM14,000 sedangkan harga pasaran semasa adalah RM45,000.

Ada juga Semi-D yang dilelong di Semenyih pada harga RM620,000 sedangkan harga pasaran semasa adalah RM880,000 dan projek tersebut masih baru dan tidak sampai 5 tahun siap dari tarikh untuk diduduki.

Ramai pelabur hartanah yang berjaya mencapai financial freedom dengan hartanah lelong ekoran bijak menggunakan fasiliti bank.

Pasaran lelong mempunyai banyak ruang dan peluang untuk anda kerana hanya ⅓ daripada Bumiputera yang benar-benar meneroka pasaran hartanah lelong.

Baca : Hanya 1 Daripada 3 Bumiputera Teroka Pasaran Hartanah Lelong

Akhir kata, semak betul-betul kos yang perlu anda keluarkan kerana ianya merupakan kos pelaburan anda.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 20 Jun 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Majalah Labur