Bolehkah Masjid Menjana Ekonomi? Jom Tengok Masjid Al Busyra Merbok

Jika disebut tentang masjid, rata-rata akan kaitkan dengan solat dan ibadah. Sesekali ada majlis ceramah atau kuliah. Kadangkala jadi tempat musafir berehat sekejap selepas mengerjakan solat sebelum menyambung perjalanan.

Pada zaman Rasulullah SAW, masjid ialah institusi terpenting dalam Islam. Selain sebagai pusat keagamaan, masjid juga menjadi tempat pentadbiran kerajaan, kegiatan politik, ekonomi dan sosial. 

Inilah usaha yang mahu direalisasikan oleh pengurusan Masjid Al Busyra Merbok. Mengembalikan peranan masjid ke arah kemasyarakatan dan meningkatkan ekonomi setempat. Pihak pengurusan mahu mengimarahkan masjid dengan menarik pelbagai lapisan masyarakat menggunakan kemudahan dan perkhidmatan yang disediakan.

Masjid Al Busyra Merbok terletak di Kampung Merbok, Kedah dan dibuka 24 jam. Oleh sebab laluan di hadapan masjid menjadi laluan utama kawasan itu, pihak Masjid yang diketuai Imam Masjid Ustaz Firdaus Firabib mula merancang untuk kemudahan mesra musafir.

Mari kita lihat bagaimana masjid biasa ini menjadi luar biasa apabila mampu menjadi one stop centre, menjana ekonomi dan memberi peluang pekerjaan kepada masyarakat Islam di sana.

1. Dewan serba guna

Bermula dengan dewan terbengkalai yang dibaiki, kini dewan ini dilengkapi dengan meja dan kerusi serta sistem audio. Orang ramai boleh menyewa dewan untuk acara, selain majlis yang dianjurkan oleh pihak masjid sendiri.

2. Al Busyra Cetak

Penduduk berdekatan boleh menempah percetakan baju atau membeli baju yang dikeluarkan oleh masjid sendiri. Mahu dapatkan servis printing produk seperti banner dan sticker pun ada. Pelajar-pelajar pun boleh fotostat nota pembelajaran mereka di sini.

3. Food Court Al Busyra dan tandas awam setanding R&R

Seiring dengan kemudahan mesra musafir, pastinya tempat makan menjadi perkara utama selain keselesaan penggunaan tandas. Selepas solat, boleh isi perut makan di hentian rehat yang disediakan. Siap ada mesin snek layan diri. Jika anak-anak bosan, vending machine jual kereta Hotwheel pun ada.

Masjid Al Busyra juga telah memenangi Anugerah Standard Pelancongan ASEAN (Peringkat Kebangsaan) bagi kategori tandas awam terbaik pada 12 Jun 2023 baru-baru ini. Tahniah!

4. Tempat cuci kereta

Bukan sahaja untuk penduduk di Kampung Merbok, malah musafir yang singgah di masjid pun boleh mencuci kereta. Idea yang menarik. Alang-alang singgah masjid untuk solat atau makan, boleh cuci kereta sekali.

5. Homestay Al Busyra

Seiring berkembangnya ekosistem masjid ini, mereka menambah homestay atau inap desa sebagai kemudahan mesra musafir. Kini mereka ada dua jenis penginapan yang sesuai untuk keluarga sehingga 12 orang. Siap ada Wifi dan kolam renang.

6. Al Busyra Studio

Siapa sangka ada studio gambar di masjid? Ketika musim raya, mereka ada sediakan pakej bergambar. Siap dengan hiasan lagi. Hari biasa boleh sahaja selfie dengan prop yang disediakan. Boleh buat gambar pasport juga.

7. Al Busyra Mart

Seperti kedai runcit lain, pihak masjid juga menyediakan kedai serbaneka dan membuka peluang kepada pengeluar produk Industri Kecil dan Sederhana (IKS) untuk meletakkan barang jualan. Dapatlah juga menolong pengusaha kecil di kawasan tersebut.

8. Barber Shop Al Busyra

Jika rasa rimas berambut panjang, geng lelaki boleh potong rambut dengan stail terkini di kedai gunting rambut ini.

9. Spa dan Salon Untuk Muslimah

Tidak lupa untuk kemudahan muslimah, ada ruang istimewa untuk rawatan spa dan kecantikan selain salon rambut. Pergi masjid, satu keluarga boleh potong rambut dan memanjakan diri, tak perlu ke tempat lain.

 10. Al Busyra Dobi

Mahu cuci baju? Pun dah senang dengan adanya servis dobi layan diri di masjid. Pelajar universitilah yang paling gembira apabila ada servis dobi begini. Dibuka 24 jam lagi!

11. Halo Al Busyra

Kedai menjual aksesori telefon dan pelbagai simkad. Nak tambah nilai (topup) kredit telefon pun boleh di sini.

 12. Air Telaga Wakaf

Masyarakat sekitar dan orang luar boleh dapatkan air yang telah ditapis secara percuma dan boleh terus diminum!

Syabas pihak pengurusan Masjid Al Busyra, kerana berjaya mewujudkan aktiviti ekonomi masyarakat Islam dan memartabatkan institusi masjid. Kita boleh kata, inilah masjid idaman setiap komuniti.

Moga banyak lagi masjid di seluruh Malaysia yang menjadikan Masjid Al Busyra Merbok ini sebagai benchmark. Bukan sekadar tempat aktiviti keagamaan semata-mata, tetapi merangkumi kegiatan penjanaan ekonomi, perkembangan sosial dan pembangunan ummah.

Jom tengok video ini:

@firdaus_firabib Muktamar Masjid-Masjid Serantau 2023 di Kuching Sarawak. Semoga ada kebaikan buat semua. #bulehtaqatu #masjidalbusyramerbok #masjidmesramusafir #masjidrnr ♬ Epic Motivational – StereojamMusic

https://www.tiktok.com/t/ZSLfdxtHE/

Previous ArticleNext Article

Anak Mampu Menguasai Dua atau Tiga Bahasa: Kelebihan Yang Semakin Dicari

Kami percaya setiap ibu bapa mempunyai cara tersendiri untuk melabur demi masa depan anak.

Ada yang membuka akaun SSPN sebaik sahaja anak dilahirkan.
Ada yang membeli emas setiap bulan.
Ada yang menyimpan dalam ASB, Tabung Haji atau KWSP (14 tahun). Baca juga Daftar Akaun KWSP Anak Anda Berumur 14 Tahun Dan Ke Atas, Terima Insentif Kerajaan RM250 Setahun

Semuanya pilihan yang baik kerana matlamatnya sama, iaitu menyediakan kehidupan yang lebih baik apabila anak dewasa nanti.

Tetapi apabila kami bertanya kepada beberapa ibu bapa,

“Apakah pelaburan paling berbaloi yang pernah anda buat untuk anak?”

Jawapannya bukan semuanya berkaitan wang. Ramai yang memberikan jawapan yang lebih menarik.

Pengalaman Adalah Pelaburan

Tidak semua pelaburan diukur dengan jumlah ringgit yang disimpan.

Ada ibu bapa yang lebih rela membelanjakan wang untuk memberikan anak pengalaman yang mungkin tidak dapat dibeli apabila mereka dewasa nanti.

Mereka membawa anak melancong supaya dapat melihat dunia dengan mata sendiri.

Ada yang membawa anak berkhemah supaya belajar berdikari, bekerjasama dan menghargai alam.

Ada yang sanggup bangun seawal pagi setiap hujung minggu untuk menemani anak mendaki bukit atau menyertai acara sukan.

Tidak kurang juga yang menghantar anak belajar berenang, bermain alat muzik, menyertai pertandingan pidato, pertandingan robotik atau kelas seni.

Semua ini mungkin tidak memberikan pulangan dalam bentuk wang hari ini.

Namun pengalaman seperti inilah yang membentuk keberanian, disiplin, keyakinan diri dan cara anak melihat dunia.

Apabila mereka dewasa nanti, ibu bapa mungkin tidak lagi ingat berapa kos yang dibelanjakan. Tetapi anak akan sentiasa mengingati pengalaman yang pernah diberikan.

Ada Satu Lagi Pelaburan Yang Selalu Dipandang Ringan

Di sebalik semua pengalaman itu, ada satu pelaburan yang semakin penting dalam dunia hari ini.

Menguasai lebih daripada satu bahasa.

Jika dahulu fasih berbahasa Inggeris sudah dianggap satu kelebihan, hari ini keadaan sudah berubah.

Dunia pekerjaan menjadi semakin global.

Syarikat tempatan berurusan dengan pelanggan dari luar negara.

Mesyuarat dijalankan secara dalam talian bersama rakan sekerja dari pelbagai benua.

Ramai usahawan pula menjual produk ke pasaran antarabangsa.

Dalam keadaan ini, mereka yang mampu bertutur dalam dua, tiga atau lebih bahasa mempunyai kelebihan yang sukar ditandingi.

Bahasa Membuka Lebih Banyak Peluang

Bayangkan anak anda mampu bertutur dalam Bahasa Inggeris dengan yakin.

Kemudian dia turut menguasai Bahasa Jepun atau Bahasa Korea atau Bahasa Sepanyol dan Perancis.

Peluang yang terbuka menjadi jauh lebih luas.

Mereka boleh melanjutkan pelajaran ke luar negara. Lebih mudah mendapatkan biasiswa antarabangsa. Berpeluang bekerja dengan syarikat multinasional.

Malah jika menjadi usahawan sekalipun, mereka boleh berurusan dengan pelanggan dari seluruh dunia tanpa bergantung kepada penterjemah.

Dalam dunia yang semakin tanpa sempadan, bahasa bukan lagi sekadar subjek di sekolah.

Ia sudah menjadi satu aset.

Anak Lebih Mudah Belajar Bahasa Berbanding Orang Dewasa

Ramai orang dewasa menyesal kerana hanya mula belajar bahasa asing apabila sudah bekerja.

Pada ketika itu, komitmen semakin banyak. Masa semakin terhad. Berbeza dengan kanak-kanak. Mereka lebih cepat menangkap sebutan, lebih berani mencuba dan tidak malu melakukan kesilapan.

Sebab itulah ramai pakar pendidikan menggalakkan pendedahan kepada bahasa kedua atau ketiga sejak usia muda.

Semakin awal mereka bermula, semakin mudah proses pembelajaran.

Tak Perlu Lagi Pergi Ke Pusat Bahasa

Dulu, belajar bahasa asing mungkin memerlukan kita hadir ke pusat bahasa tertentu mengikut jadual yang tetap.

Hari ini semuanya jauh lebih fleksibel.

Melalui platform seperti Preply, ibu bapa boleh memilih guru dari pelbagai negara mengikut bajet, jadual dan tahap pembelajaran anak.

Pilihan bahasanya juga sangat banyak, termasuk:

  • 🇬🇧 Bahasa Inggeris
  • 🇨🇳 Bahasa Mandarin (Cina)
  • 🇪🇸 Bahasa Sepanyol
  • 🇫🇷 Bahasa Perancis
  • 🇯🇵 Bahasa Jepun
  • 🇰🇷 Bahasa Korea
  • 🇩🇪 Bahasa Jerman

Menariknya, anda tidak semestinya perlu memilih tutor dari luar negara. Jika anak masih di peringkat asas atau lebih selesa belajar dengan gaya tempatan, terdapat juga ramai tutor dari Malaysia yang mengajar di Preply. Ini memudahkan komunikasi, terutama bagi kanak-kanak yang baru bermula.

Kelas bahasa secara individu tidak semestinya mahal. Malah, terdapat tutor Bahasa Inggeris di Preply yurannya bermula sekitar RM24 bagi satu sesi pembelajaran, bergantung kepada tutor yang dipilih.

Anak boleh belajar secara 1-to-1 dalam talian dengan tutor yang merupakan penutur asli atau guru berpengalaman, jadi anak mendapat perhatian penuh daripada tutor tanpa perlu meninggalkan rumah.

Ada Diskaun Untuk Pembaca Majalah Labur

Kalau anda memang bercadang untuk mendaftarkan anak ke kelas bahasa, sekarang mungkin masa yang sesuai.

Melalui pautan referral Majalah Labur, anda akan menikmati diskaun 70% untuk kelas percubaan pertama (bagi tutor yang mengenakan yuran sekurang-kurangnya USD7). Jika anda meneruskan langganan kelas pertama, Majalah Labur pula akan menerima kredit RM203 daripada Preply.

Kami bercadang menggunakan kredit tersebut untuk mempelajari bahasa baharu dan berkongsi sendiri pengalaman menggunakan platform ini kepada pembaca. Terima kasih kerana menyokong Majalah Labur melalui pautan referral kami.

Jadi, anda bukan sahaja melabur untuk masa depan anak, malah turut menyokong usaha kami menghasilkan kandungan percuma yang memberi manfaat kepada lebih ramai rakyat Malaysia.

👉 https://preply.com/en/?pref=MzA4OTExODU

Kesimpulan

Setiap ibu bapa mempunyai definisi pelaburan yang berbeza.

Ada yang memilih menyimpan wang. Ada yang membeli emas. Ada yang melabur dalam pendidikan. Ada pula yang memilih memberikan pengalaman.

Tiada jawapan yang benar atau salah.

Tetapi jika ada satu pelaburan yang tidak boleh dicuri, tidak susut nilai dan akan dibawa oleh anak ke mana sahaja mereka pergi, ia ialah ilmu dan kemahiran berkomunikasi.

Anak-anak kita akan membesar dalam era AI. Dunia yang mereka hadapi nanti mungkin jauh berbeza daripada dunia yang kita kenal hari ini.

Mungkin ada pekerjaan yang hilang. Mungkin akan muncul pekerjaan baharu yang belum pernah kita dengar hari ini.

Dalam dunia seperti itu, memiliki satu kemahiran sahaja mungkin tidak lagi mencukupi.

Sebaliknya, mereka yang mampu menguasai pelbagai ilmu, berkomunikasi dalam pelbagai bahasa dan sentiasa bersedia mempelajari perkara baharu akan mempunyai lebih banyak peluang untuk menyesuaikan diri dan terus relevan.

Akhirnya, harta yang kita tinggalkan mungkin suatu hari nanti akan habis dibelanjakan. Tetapi ilmu yang kita tanam dan kemahiran yang kita berikan akan terus menjadi bekalan sepanjang hayat. Itulah pelaburan sebenar yang nilainya tidak diukur dengan ringgit.


P/S: Kalau dah mula melabur untuk masa depan anak melalui kelas bahasa, jangan lupa melabur juga dengan ilmu kewangan. Buku-buku saham Majalah Labur ditulis dalam bahasa yang mudah difahami, malah sesuai juga dijadikan bahan bacaan untuk remaja yang ingin mula mengenali dunia pelaburan. Siapa tahu, suatu hari nanti anak bukan sahaja fasih berbahasa, tetapi juga bijak mengurus dan mengembangkan wang mereka sendiri.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Ramai yang nak gandakan duit simpanan dalam saham tapi fikir berpuluh kali. Jadi buku ini adalah step pertama. Bila baca buku ini, boleh 99% stay ahead dari orang lain! Bonusnya dapat jimat banyak masa.

Kami juga faham yang 2 sebab utama kenapa anak muda masih belum mula melabur saham adalah sebab TAKUT dan BELUM CUKUP DUIT. Yelah, kita melabur sebab nak tenang, bukan nak risau setiap masa.

Sambil kami terlibat dalam pasaran saham, sambil pandaikan orang lain tentang saham.

Terima kasih yang tidak terhingga kepada anda semua yang tak putus-putus menyokong kami dari awal sehingga ke hari ini.

Berita Baik : Kami sedang buat jualan penghabisan stok di Shopee!!