Bolehkah Masjid Menjana Ekonomi? Jom Tengok Masjid Al Busyra Merbok

Jika disebut tentang masjid, rata-rata akan kaitkan dengan solat dan ibadah. Sesekali ada majlis ceramah atau kuliah. Kadangkala jadi tempat musafir berehat sekejap selepas mengerjakan solat sebelum menyambung perjalanan.

Pada zaman Rasulullah SAW, masjid ialah institusi terpenting dalam Islam. Selain sebagai pusat keagamaan, masjid juga menjadi tempat pentadbiran kerajaan, kegiatan politik, ekonomi dan sosial. 

Inilah usaha yang mahu direalisasikan oleh pengurusan Masjid Al Busyra Merbok. Mengembalikan peranan masjid ke arah kemasyarakatan dan meningkatkan ekonomi setempat. Pihak pengurusan mahu mengimarahkan masjid dengan menarik pelbagai lapisan masyarakat menggunakan kemudahan dan perkhidmatan yang disediakan.

Masjid Al Busyra Merbok terletak di Kampung Merbok, Kedah dan dibuka 24 jam. Oleh sebab laluan di hadapan masjid menjadi laluan utama kawasan itu, pihak Masjid yang diketuai Imam Masjid Ustaz Firdaus Firabib mula merancang untuk kemudahan mesra musafir.

Mari kita lihat bagaimana masjid biasa ini menjadi luar biasa apabila mampu menjadi one stop centre, menjana ekonomi dan memberi peluang pekerjaan kepada masyarakat Islam di sana.

1. Dewan serba guna

Bermula dengan dewan terbengkalai yang dibaiki, kini dewan ini dilengkapi dengan meja dan kerusi serta sistem audio. Orang ramai boleh menyewa dewan untuk acara, selain majlis yang dianjurkan oleh pihak masjid sendiri.

2. Al Busyra Cetak

Penduduk berdekatan boleh menempah percetakan baju atau membeli baju yang dikeluarkan oleh masjid sendiri. Mahu dapatkan servis printing produk seperti banner dan sticker pun ada. Pelajar-pelajar pun boleh fotostat nota pembelajaran mereka di sini.

3. Food Court Al Busyra dan tandas awam setanding R&R

Seiring dengan kemudahan mesra musafir, pastinya tempat makan menjadi perkara utama selain keselesaan penggunaan tandas. Selepas solat, boleh isi perut makan di hentian rehat yang disediakan. Siap ada mesin snek layan diri. Jika anak-anak bosan, vending machine jual kereta Hotwheel pun ada.

Masjid Al Busyra juga telah memenangi Anugerah Standard Pelancongan ASEAN (Peringkat Kebangsaan) bagi kategori tandas awam terbaik pada 12 Jun 2023 baru-baru ini. Tahniah!

4. Tempat cuci kereta

Bukan sahaja untuk penduduk di Kampung Merbok, malah musafir yang singgah di masjid pun boleh mencuci kereta. Idea yang menarik. Alang-alang singgah masjid untuk solat atau makan, boleh cuci kereta sekali.

5. Homestay Al Busyra

Seiring berkembangnya ekosistem masjid ini, mereka menambah homestay atau inap desa sebagai kemudahan mesra musafir. Kini mereka ada dua jenis penginapan yang sesuai untuk keluarga sehingga 12 orang. Siap ada Wifi dan kolam renang.

6. Al Busyra Studio

Siapa sangka ada studio gambar di masjid? Ketika musim raya, mereka ada sediakan pakej bergambar. Siap dengan hiasan lagi. Hari biasa boleh sahaja selfie dengan prop yang disediakan. Boleh buat gambar pasport juga.

7. Al Busyra Mart

Seperti kedai runcit lain, pihak masjid juga menyediakan kedai serbaneka dan membuka peluang kepada pengeluar produk Industri Kecil dan Sederhana (IKS) untuk meletakkan barang jualan. Dapatlah juga menolong pengusaha kecil di kawasan tersebut.

8. Barber Shop Al Busyra

Jika rasa rimas berambut panjang, geng lelaki boleh potong rambut dengan stail terkini di kedai gunting rambut ini.

9. Spa dan Salon Untuk Muslimah

Tidak lupa untuk kemudahan muslimah, ada ruang istimewa untuk rawatan spa dan kecantikan selain salon rambut. Pergi masjid, satu keluarga boleh potong rambut dan memanjakan diri, tak perlu ke tempat lain.

 10. Al Busyra Dobi

Mahu cuci baju? Pun dah senang dengan adanya servis dobi layan diri di masjid. Pelajar universitilah yang paling gembira apabila ada servis dobi begini. Dibuka 24 jam lagi!

11. Halo Al Busyra

Kedai menjual aksesori telefon dan pelbagai simkad. Nak tambah nilai (topup) kredit telefon pun boleh di sini.

 12. Air Telaga Wakaf

Masyarakat sekitar dan orang luar boleh dapatkan air yang telah ditapis secara percuma dan boleh terus diminum!

Syabas pihak pengurusan Masjid Al Busyra, kerana berjaya mewujudkan aktiviti ekonomi masyarakat Islam dan memartabatkan institusi masjid. Kita boleh kata, inilah masjid idaman setiap komuniti.

Moga banyak lagi masjid di seluruh Malaysia yang menjadikan Masjid Al Busyra Merbok ini sebagai benchmark. Bukan sekadar tempat aktiviti keagamaan semata-mata, tetapi merangkumi kegiatan penjanaan ekonomi, perkembangan sosial dan pembangunan ummah.

Jom tengok video ini:

@firdaus_firabib Muktamar Masjid-Masjid Serantau 2023 di Kuching Sarawak. Semoga ada kebaikan buat semua. #bulehtaqatu #masjidalbusyramerbok #masjidmesramusafir #masjidrnr ♬ Epic Motivational – StereojamMusic

https://www.tiktok.com/t/ZSLfdxtHE/

Previous ArticleNext Article

Trend Perbelanjaan Gen Z Dijangka Cecah $12 Trilion Menjelang Tahun 2030

NIQ Dan World Data Lab Perkenal Laporan ‘Spend Z’ (Perbelanjaan Z)

CHICAGO, 19 Jun — NielsenIQ (“NIQ”) bekerjasama dengan World Data Lab ( WDL) untuk mengeluarkan laporan perbelanjaan generasi secara menyeluruh. Laporan ini yang pertama seumpamanya dan memberikan tumpuan semata-mata kepada Gen Z.

Gen Z, ditakrifkan sebagai sesiapa yang dilahirkan antara tahun 1997 dan 2012. Golongan ini membentuk 25% (2 bilion) daripada keseluruhan penduduk dunia.

Laporan tersebut mendedahkan pelbagai perkara berkaitan Generasi Z; termasuk pilihan mereka, tabiat berbelanja, nilai murni, keutamaan, cara dan tempat mereka membeli-belah, item yang mereka beli dan cara mereka mempengaruhi corak pembelian generasi lain.

Antara ringkasan Laporan ‘Spend Z’:

 • Generasi Z dijangka menjadi generasi terbesar dan terkaya dalam sejarah.
 • “Gen Z ialah generasi terbesar, terkaya dan paling global yang pernah ada” kata Wolfgang Fengler, Ketua Pegawai Eksekutif, WDL*.
 • Gen Z mempunyai kekuatan seramai 2 bilion orang dan perniagaan perlu bijak memenuhi keperluan mereka.
 • Laporan “Spend Z” mengenal pasti trend perbelanjaan pasaran Gen Z yang dijangka boleh mencecah $12 trilion menjelang tahun 2030 (US$1=RM4.70).
 • Menjelang tahun 2034, Gen Z akan menambah lebih daripada $9 trilion dolar dalam perbelanjaan global lebih berbanding mana-mana generasi lain.
 • 77% Gen Z mengatakan mereka tidak akan membeli dari negara yang mempunyai standard alam sekitar yang lemah, menggambarkan pasti corak perbelanjaan generasi akan datang.
 • ·Gen Z lebih berminat dalam hubungan yang tulen dengan pempengaruh dan jenama. “Bersikap jujur ​​kepada diri sendiri” ialah kejayaan nombor satu untuk Gen Z di seluruh dunia.
 • Pembelian di kedai mewakili hampir 50% daripada trend perbelanjaan mereka
 • Ulasan dalam talian daripada pembeli lain merupakan faktor paling penting semasa mereka membeli-belah dan pembelian mereka banyak dipengaruhi oleh media sosial
 • 53% populasi Gen Z berkemungkinan membuat pembelian di media sosial atau platform penstriman secara langsung.
 • Gen Z akan membentuk 30% daripada jumlah tenaga kerja global pada tahun 2030.
 • Pertumbuhan permintaan yang paling dinamik dalam kalangan pengguna Gen Z ialah dalam kategori kesihatan, serta dalam alkohol / minuman.
 • 81% jualan TikTok USD dijangka datang daripada kesihatan dan kecantikan, menunjukkan impak yang luar biasa.
 • Lebih 50% Gen Z telah menggunakan aplikasi kecergasan atau senaman

Maklumat Tentang NIQ

*NielsenIQ (NIQ) ialah syarikat risikan pengguna yang terkemuka di dunia, menyampaikan pemahaman paling lengkap tentang tabiat membeli pengguna dan mendedahkan laluan baharu kepada pertumbuhan. NIQ bergabung dengan GfK pada tahun 2023, menemukan dua peneraju industri dengan jangkauan global yang tiada bandingannya. Pada hari ini NIQ beroperasi di lebih daripada 95 negara meliputi 97% KDNK. Dengan laporan runcit holistik dan cerapan pengguna paling menyeluruh—disampaikan dengan analisis lanjutan melalui platform yang canggih—NIQ menyampaikan Full View™.

*World Data Lab (WDL) mencipta data proprietari pandangan ke hadapan untuk mengukur dan meramalkan trend pengguna, perbelanjaan pengguna, peralihan demografi dan kemajuan ke arah SDG sehingga 2034. Pendekatan sains data lanjutan kami, yang telah disemak semula dan diterbitkan dalam Nature, memberikan ketepatan, kesegaran dan ketekalan yang tiada tandingannya merentasi semua kumpulan demografi di 180 negara dan lebih 6,000 bandar.

Metodologi penyelidikan

Laporan “Spend Z” meramalkan perbelanjaan pengguna dengan menggabungkan data perbelanjaan isi rumah yang diperoleh daripada agensi statistik negara dengan data penduduk daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan IIASA, menggabungkan 2,065 tinjauan meliputi 160 negara dalam pangkalan data NIQ. Sekiranya terdapat negara yang tiada data tinjauan, perbelanjaan dikira dengan mengenal pasti ciri negara lain dengan struktur yang serupa, dipilih secara optimum menggunakan teknik statistik. Data tinjauan dilaraskan supaya tekal dengan perbelanjaan isi rumah yang disediakan dalam akaun negara bagi setiap negara. Keadaan semasa dan ramalan adalah berdasarkan unjuran IMF untuk jangka sederhana dan Laluan Sosioekonomi Bersama yang dibangunkan untuk UNFCCC bagi jangka panjang. Proses menyeluruh ini membolehkan NIQ dan WDL menghasilkan ramalan tingkah laku pengguna yang terperinci dan boleh dipercayai di 183 negara dari tahun 2016 hingga 2034, dipecahkan mengikut umur, jantina dan kelas pendapatan. Selanjutnya, kami mengasingkan jumlah perbelanjaan kepada lebih 100 kategori produk yang berbeza menggunakan klasifikasi COICOP. Kaedah teras kami telah disemak semula oleh rakan dalam industri di Nature https://www.nature.com/articles/s41599-018-0083-y

Teks bahasa sumber asal pengumuman ini adalah versi rasmi yang sahih. Terjemahan yang disediakan hanya sebagai penyesuaian sahaja, dan hendaklah di silang-rujuk dengan teks bahasa sumber, yang satu-satunya versi teks dengan kesan undang-undang.

Sumber rujukan: Bernama