5 Perkara Yang Boleh Mempengaruhi Penjualan Rumah

Harga setiap hartanah itu bergantung kepada beberapa perkara utama. Perkara inilah yang akan menentukan sama ada harga hartanah itu akan melonjak ataupun merudum. Bagi anda yang bercadang untuk menjual rumah, anda mungkin perlu melihat perkembangan perkara-perkara dibawah bagi mengelakkan anda mengalami kerugian.

1. Keadaan Ekonomi

Ekonomi memberi pengaruh yang sangat besar kepada penentuan harga hartanah. Walaupun ekonomi sesebuah negara itu stabil, tetapi jika ekonomi kuasa besar dunia seperti Amerika dan Rusia mengalami masalah ia tetap boleh mempengaruhi ekonomi negara-negara kecil yang lain.

2. Politik

Kestabilan politik disesebuah negara itu akan mempengaruhi kestabilan ekonomi semasa sekali gus mempengaruhi pelabur asing untuk datang melabur. Jadi selalunya jika tarikh pilihan raya makin dekat, ramai yang mengambil keputusan untuk berehat seketika dari melabur dalam sector hartanah. Mereka memilih untuk tunggu dan lihat selepas pilihan raya. Sekiranya berlaku pertukaran kerajaan, mungkin akan berlaku juga beberapa pertukaran polisi bukan?

3. Kuasa Beli

Kuasa beli ini pastinya dipengaruhi oleh dua faktor diatas. Sekiramya kuasa beli dikalangan rakyat rendah, pastinya banyak rumah yang tidak laku. Rumah yang dijual dikawasan hot spot pula terpaksa direndahkan harganya untuk menarik minat pembeli. Ini kerana ramai yang mungkin tidak mampu untuk membeli rumah kerana harga yang semakin meningkat.

4. Lambakan Projek Perumahan Baru

Bagi anda yang ingin menjual rumah sedia ada, anda perlu bersaing dengan para pemaju perumahan yang lain. Jika rumah anda itu sudah berusia beberapa tahun, ia pasti akan ada susut nilainya juga. Jadi anda tidak boleh meletakkan harga yang sama dengan rumah baru dibina yang ditawarkan oleh pemaju. Jika anda ingin menjual rumah anda itu, anda boleh mendapatkan khidmat ejen hartanah untuk menilai harga rumah anda.

5. Kewujudan Rumah Lelong

Pembeli juga pasti lebih berminat untuk mendapatkan rumah lelong kerana harganya yang lebih murah berbanding harga pasaran. Jadi, jika di kawasan anda itu terdapat banyak rumah yang bakal dilelong, ia pasti akan menyukarkan anda sedikit untuk menjual rumah anda itu.

Sumber Rujukan: Go Hartanah

Baca juga tips-tips menarik berikut:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pasaran Hartanah Terus Berdaya Tahan Pada 2023

KUALA LUMPUR, 4 Dis (Bernama) — Pasaran hartanah mempamerkan peningkatan yang konsisten pada tahun 2023, terutamanya pada separuh kedua, dan ini menunjukkan industri ini telah pulih daripada krisis COVID-19.

Bagi pasaran perumahan utama, jumlah pelancaran projek baharu meningkat suku ke suku dengan pelancaran 6,900 unit pada suku ketiga 2023 berbanding 4,797 pada suku kedua 2023, kata Pusat Maklumat Harta Tanah Negara (NAPIC).

Menurut statistik suku ketiganya, jualan pelancaran baharu mencecah 37.6 peratus berbanding 24.7 peratus pada suku kedua 2023.

Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan (REHDA) Malaysia dalam Tinjauan Industri Hartanah untuk separuh pertama 2023 dan Tinjauan Pasaran untuk separuh kedua 2023 dan separuh pertama 2024 turut menunjukkan pelancaran baharu dan prestasi jualan adalah jauh lebih baik pada separuh pertama 2023 berbanding dengan empat tahun lepas, dengan 14,392 unit dilancarkan dan 11,273 unit terjual.

Tinjauan itu juga menyatakan prestasi yang lebih baik dijangka melimpah ke separuh pertama 2024 walaupun terdapat beberapa halangan disebabkan faktor seperti kadar faedah yang tinggi, keutamaan pengguna untuk menyewa, kos bahan yang meningkat dan kos sara hidup yang lebih tinggi.

Pasaran hartanah secara keseluruhan yang merangkumi semua subsegmen hartanah, menyaksikan lebih daripada 100,000 urus niaga bernilai RM57.15 bilion pada suku ketiga, peningkatan 3.7 peratus dari segi jumlah, meningkat 22.6 peratus dalam nilai ringgit berbanding dengan suku yang sama tahun sebelumnya.

Keadaan semakin baik terutama untuk projek terbengkalai, unit tidak terjual 

Kementerian Pembangunan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) telah mengambil langkah menangani projek-projek perumahan swasta yang terbengkalai kerana ia merupakan beban kewangan kepada pembeli selain memusnahkan impian mereka untuk berpindah ke rumah sendiri.

Melalui pasukan petugas khas, KPKT telah mengerakkan semula 256 projek bernilai RM23.37 bilion setakat Ogos 2023 – sesuatu yang amat melegakan ramai pembeli.

Bagi unit tidak terjual, NAPIC merekodkan 25,311 rumah tidak terjual siap bernilai RM17.40 bilion pada suku ketiga 2023. Ini mewakili penurunan 3.7 peratus dari segi jumlah dan (penurunan) 4.9 peratus dalam nilai ringgit berbanding suku sebelumnya.

Pengurus Negara PropertyGuru (PropertyGuru.com.my dan iProperty.com.my) Sheldon Fernandez berkata sementara kerajaan dan pemaju mengambil langkah untuk mengurangkan unit tidak terjual, usaha diperlukan untuk mencegah berulangnya projek terbengkalai.

“Ia memerlukan pendekatan pelbagai aspek yang melibatkan kerajaan dan pemaju. Beberapa langkah pencegahan yang boleh dipertimbangkan termasuk mempunyai peraturan yang lebih ketat, perancangan dan pengurusan risiko yang lebih baik serta model bina dan jual,” kata Fernandez.

Pemaju boleh memanfaatkan pelancaran Data Transaksi Terbuka NAPIC yang terkini untuk memahami arah aliran pasaran dan tingkah laku pengguna serta dibimbing dalam perancangan masa depan mereka.

Pembeli rumah, penyewa dan pelabur juga boleh dibantu untuk membuat keputusan yang berinformasi kerana mereka akan dibimbing untuk memahami trend  harga di kawasan yang berbeza dan berunding untuk mendapatkan tawaran yang lebih baik.

Mampan

Ramai pemaju memperkenalkan elemen mampan dalam pembangunan baharu mereka untuk memperoleh kelebihan daya saing disebabkan oleh penumpuan pelbagai faktor yang melibatkan trend global, inisiatif kerajaan, permintaan pengguna dan pertimbangan kos.

Menurut tinjauan pengguna PropertyGuru baru-baru ini, 71 peratus responden mempertimbangkan perubahan iklim ketika membuat keputusan hartanah, dan 62 peratus bersedia untuk rumah hijau.

“Beberapa bank juga memperkenalkan penyelesaian kewangan mampan untuk membantu pemaju dalam peralihan ini kepada hartanah yang mampan dari segi alam sekitar.

“Arah aliran kemampanan ini berkemungkinan akan berterusan sehingga 2024, mempengaruhi kedua-dua bekalan dan permintaan,” kata Fernandez.

Prospek untuk 2024

Menurut REHDA Malaysia, keyakinan yang semakin meningkat daripada pemaju dan pembeli rumah menandakan pasaran kediaman yang  kian pulih.

“Inilah yang menanti pada tahun 2024. Kami mempunyai keyakinan terhadap kerajaan persekutuan untuk mengambil inisiatif lanjut bagi menjamin keyakinan pemain industri,” katnya.

Fernandez dari PropertyGuru Malaysia berkata peralihan ke arah hartanah sewa dan penekanan yang lebih besar terhadap kemampanan akan menjadi dua trend utama pada 2024.

“Adalah penting untuk diingat bahawa pasaran hartanah adalah dinamik dan dipengaruhi oleh banyak faktor. Menyelami maklumat mengenai pasaran dan menyesuaikan diri dengan perubahan jangka pendek adalah penting, selain daripada ketelusan dan akses kepada maklumat,” kata Fernandez.

— BERNAMA