5 Perkara Yang Boleh Mempengaruhi Penjualan Rumah

Harga setiap hartanah itu bergantung kepada beberapa perkara utama. Perkara inilah yang akan menentukan sama ada harga hartanah itu akan melonjak ataupun merudum. Bagi anda yang bercadang untuk menjual rumah, anda mungkin perlu melihat perkembangan perkara-perkara dibawah bagi mengelakkan anda mengalami kerugian.

1. Keadaan Ekonomi

Ekonomi memberi pengaruh yang sangat besar kepada penentuan harga hartanah. Walaupun ekonomi sesebuah negara itu stabil, tetapi jika ekonomi kuasa besar dunia seperti Amerika dan Rusia mengalami masalah ia tetap boleh mempengaruhi ekonomi negara-negara kecil yang lain.

2. Politik

Kestabilan politik disesebuah negara itu akan mempengaruhi kestabilan ekonomi semasa sekali gus mempengaruhi pelabur asing untuk datang melabur. Jadi selalunya jika tarikh pilihan raya makin dekat, ramai yang mengambil keputusan untuk berehat seketika dari melabur dalam sector hartanah. Mereka memilih untuk tunggu dan lihat selepas pilihan raya. Sekiranya berlaku pertukaran kerajaan, mungkin akan berlaku juga beberapa pertukaran polisi bukan?

3. Kuasa Beli

Kuasa beli ini pastinya dipengaruhi oleh dua faktor diatas. Sekiramya kuasa beli dikalangan rakyat rendah, pastinya banyak rumah yang tidak laku. Rumah yang dijual dikawasan hot spot pula terpaksa direndahkan harganya untuk menarik minat pembeli. Ini kerana ramai yang mungkin tidak mampu untuk membeli rumah kerana harga yang semakin meningkat.

4. Lambakan Projek Perumahan Baru

Bagi anda yang ingin menjual rumah sedia ada, anda perlu bersaing dengan para pemaju perumahan yang lain. Jika rumah anda itu sudah berusia beberapa tahun, ia pasti akan ada susut nilainya juga. Jadi anda tidak boleh meletakkan harga yang sama dengan rumah baru dibina yang ditawarkan oleh pemaju. Jika anda ingin menjual rumah anda itu, anda boleh mendapatkan khidmat ejen hartanah untuk menilai harga rumah anda.

5. Kewujudan Rumah Lelong

Pembeli juga pasti lebih berminat untuk mendapatkan rumah lelong kerana harganya yang lebih murah berbanding harga pasaran. Jadi, jika di kawasan anda itu terdapat banyak rumah yang bakal dilelong, ia pasti akan menyukarkan anda sedikit untuk menjual rumah anda itu.

Sumber Rujukan: Go Hartanah

Baca juga tips-tips menarik berikut:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pasaran Hartanah Malaysia Dijangka Stabil Pada 2024, Pertumbuhan Kekal Sehingga 3 Tahun Akan Datang – Nga

KUALA LUMPUR, 6 Jun (Bernama) — Pasaran hartanah Malaysia dijangka kekal stabil pada 2024 dan mencatatkan pertumbuhan yang berterusan dalam tempoh tiga tahun akan datang hasil daripada rangsangan pelbagai inisiatif oleh Kerajaan MADANI di bawah Belanjawan 2024, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming.

Beliau berkata pasaran hartanah menunjukkan pertumbuhan ketara dan berdaya tahan dengan kaunter hartanah individu mencatatkan pertumbuhan harga saham sehingga 600 peratus. 

Menurutnya, kaunter hartanah di pasaran saham berada dalam aliran meningkat dari Januari 2023 hingga Jun 2024, dengan 76 daripada 100 kaunter hartanah di Bursa Malaysia mencatatkan kenaikan harga saham. 

“(Sementara itu) 22 kaunter menunjukkan penurunan harga saham, (dan) dua kaunter mengekalkan harga saham mereka meskipun mencatatkan prestasi turun naik,” kata Nga dalam satu kenyataan hari ini. 

Beliau berkata dalam kalangan kaunter utama DPS Resources Bhd mencatatkan pertumbuhan harga saham 600 peratus, UEM Sunrise Bhd naik 347 peratus dan WMG Holdings Bhd meningkat 326 peratus dari Januari 2023 hingga Jun 2024. 

“Trajektori positif dijangka berterusan sehingga ke separuh kedua 2024.

“Saya percaya di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, pasaran hartanah kita akan mempunyai masa depan yang cerah pada tahun-tahun mendatang. 

“Kita perlu berganding bahu untuk meningkatkan reputasi industri kita dan meningkatkan keyakinan pelabur untuk menjadikan pasaran hartanah malahan lebih berdaya tahan,” kata Nga. 

Menurut kenyataan itu, urus niaga pasaran hartanah Malaysia bernilai RM42.31 bilion, dengan lebih  89,000 urus niaga direkodkan dalam suku pertama 2023 (S1 2023).

Manakala pada Suku Pertama 2024, urus niaga pasaran hartanah mencecah RM56.53 bilion, dengan lebih daripada 104,000 urus niaga, menandakan peningkatan sebanyak RM14.22 bilion dari segi nilai.

“Pertumbuhan ketara ini menunjukkan pasaran hartanah Malaysia semakin pulih dan kembali meningkat,” katanya.

— BERNAMA