5 Perkara Yang Boleh Mempengaruhi Penjualan Rumah

Harga setiap hartanah itu bergantung kepada beberapa perkara utama. Perkara inilah yang akan menentukan sama ada harga hartanah itu akan melonjak ataupun merudum. Bagi anda yang bercadang untuk menjual rumah, anda mungkin perlu melihat perkembangan perkara-perkara dibawah bagi mengelakkan anda mengalami kerugian.

1. Keadaan Ekonomi

Ekonomi memberi pengaruh yang sangat besar kepada penentuan harga hartanah. Walaupun ekonomi sesebuah negara itu stabil, tetapi jika ekonomi kuasa besar dunia seperti Amerika dan Rusia mengalami masalah ia tetap boleh mempengaruhi ekonomi negara-negara kecil yang lain.

2. Politik

Kestabilan politik disesebuah negara itu akan mempengaruhi kestabilan ekonomi semasa sekali gus mempengaruhi pelabur asing untuk datang melabur. Jadi selalunya jika tarikh pilihan raya makin dekat, ramai yang mengambil keputusan untuk berehat seketika dari melabur dalam sector hartanah. Mereka memilih untuk tunggu dan lihat selepas pilihan raya. Sekiranya berlaku pertukaran kerajaan, mungkin akan berlaku juga beberapa pertukaran polisi bukan?

3. Kuasa Beli

Kuasa beli ini pastinya dipengaruhi oleh dua faktor diatas. Sekiramya kuasa beli dikalangan rakyat rendah, pastinya banyak rumah yang tidak laku. Rumah yang dijual dikawasan hot spot pula terpaksa direndahkan harganya untuk menarik minat pembeli. Ini kerana ramai yang mungkin tidak mampu untuk membeli rumah kerana harga yang semakin meningkat.

4. Lambakan Projek Perumahan Baru

Bagi anda yang ingin menjual rumah sedia ada, anda perlu bersaing dengan para pemaju perumahan yang lain. Jika rumah anda itu sudah berusia beberapa tahun, ia pasti akan ada susut nilainya juga. Jadi anda tidak boleh meletakkan harga yang sama dengan rumah baru dibina yang ditawarkan oleh pemaju. Jika anda ingin menjual rumah anda itu, anda boleh mendapatkan khidmat ejen hartanah untuk menilai harga rumah anda.

5. Kewujudan Rumah Lelong

Pembeli juga pasti lebih berminat untuk mendapatkan rumah lelong kerana harganya yang lebih murah berbanding harga pasaran. Jadi, jika di kawasan anda itu terdapat banyak rumah yang bakal dilelong, ia pasti akan menyukarkan anda sedikit untuk menjual rumah anda itu.

Sumber Rujukan: Go Hartanah

Baca juga tips-tips menarik berikut:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!