6 Kriteria Untuk Pilih Kontraktor Bina Rumah Sendiri

Isu harga rumah yang semakin tidak masuk akal tidak menjadi halangan untuk rakyat Malaysia berfikir secara kreatif dan kritis dalam usaha memiliki rumah sendiri. 

Solusinya?

Sudah tentulah membina rumah di atas tanah sendiri. Bukan membeli rumah kondominium di pusat bandar dengan harga RM800,000 atau RM4,000 anggaran bayaran pinjaman bulanan pada bank. 

Baca : Harga Rumah Mampu Milik Naik 86% Sejak Tahun 2010

Akan tetapi, bukan semua orang arif dan berpengalaman dalam soal memilih kontraktor untuk membina rumah sendiri. 

Apatah lagi untuk orang yang pertama kali ingin membina rumah sendiri.

Bina rumah sendiri bukanlah aktiviti yang dilakukan setiap tahun, ada orang yang melakukannya sekali seumur hidup sahaja. 

Baca ; Beli Rumah Atau Tanah?

Diburukkan lagi dengan lambakan kisah negatif yang viral di media sosial, melibatkan integriti kontraktor rumah zaman kini. 

Sebenarnya, tiada masalah sama sekali jika anda ingin mengupah kontraktor untuk membina rumah idaman mengikut reka bentuk dan spesifikasi yang anda inginkan. 

Anda cuma kena pastikan kontraktor tersebut melepasi 6 kriteria ini terlebih dahulu. 

Baca : Beli Tanah Kemudian Bina Atau Beli Rumah Dah Siap?

Sebagai pelanggan, anda ada hak untuk menilai hasil kerja mereka dan secara logiknya, anda juga mempunyai hak mendapatkan servis kontraktor yang terbaik. 

Perkongsian ini adalah dari Syamer Aswad Zolkiflee, pengasas MoSaz Construction yang berpangkalan di Subang Jaya, Selangor. 

6 Kriteria Untuk Pilih Kontraktor Sebelum Bina Rumah

1. Sijil CIDB

Bermula tahun 1995, setiap kontraktor tempatan dan antarabangsa wajib berdaftar di bawah Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (LPIPM) dan juga mempunyai sijil CIDB (Construction Industry Development Board). 

“Kad hijau CIDB” secara teknikal adalah lesen rasmi seorang kontraktor yang sah. 

CIDB juga berperanan sebagai indikator bagi menyemak kemampuan kontraktor tersebut berdasarkan jumlah dan nilai projek yang boleh dibina oleh kontraktor tersebut. 

Elak daripada menggunakan servis kontraktor yang tiada CIDB supaya tidak ditipu. 

2. Pengalaman

Walaupun kontraktor tersebut mempunyai CIDB, belum tentu kontraktor tersebut mempunyai pengalaman yang luas dalam pembinaan rumah kediaman. 

Ada kontraktor yang fokus kepada membina infrastruktur dan kemudahan awam. 

Cari kontraktor yang berpengalaman dalam kerja – kerja melibatkan M&E (plumbing & electrical) kerana bidang M&E memerlukan pengalaman dan akan menyusahkan anda di kemudian hari jika tidak dijalankan secara teliti dan profesional. 

Tidak sedikit jumlah pemilik kediaman yang terpaksa ‘top-up’ kerosakan melibatkan plumbing paip, pembentungan dan elektrik dek kerana kontraktor yang tidak berpengalaman dalam urusan M&E rumah kediaman. 

3. Keupayaan

Keupayaan seorang kontraktor biasanya diuji dengan kerja, reka bentuk dan spesifikasi rumah yang diinginkan pelanggan mereka. 

Ada kerja – kerja pembinaan dan seni yang pelik, mustahil, luar biasa dan hanya mampu diselesaikan dengan skill yang tinggi. 

Cara untuk mengetahui keupayaan kontraktor adalah dengan melihat portfolio dan hasil kerja mereka sebelum ini. 

Dari situ, anda dapat menilai dengan lebih holistik keupayaan kontraktor tersebut daripada masa pembinaan, reka bentuk, spesifikasi dan tenaga kerja. 

4. Kontrak Hitam Putih

Bayangkan, anda membeli sebuah tin minuman dari kedai serbaneka pun diberikan resit pembelian, apatah lagi dengan transaksi membina rumah yang melibatkan kos ratusan ribu hingga jutaan ringgit.

10 tahun dahulu, amalan menyediakan sebut harga dan detail kontrak secara hitam putih dilihat tidak penting dan segalanya diselesaikan secara lisan.

Kini, kita perlu menormalkan perkara yang tidak normal suatu ketika dahulu bagi mengelakkan perselisihan faham, pecah amanah dan penipuan. 

Pastikan kontraktor yang anda lantik kelak, menyatakan secara detail sebut harga, upah, jenis bahan dan segala yang berkaitan dalam pembinaan rumah anda. 

5. Waranti

Memandangkan anda bakal berbelanja sehingga ratusan ribu ringgit, pastikan ada waranti atas kediaman anda sekurang – kurangnya 12 bulan. 

Anda juga dinasihatkan untuk memegang retention payment sekurang – kurangnya 6 bulan selepas projek siap. 

Ini penting, supaya kontraktor akan rasa bertanggungjawab sekiranya terjadi apa – apa kerosakan terhadap kediaman anda. 

6. Harga

Harga adalah kriteria yang paling penting di mana anda perlu melihat kadar nilai semasa dan perbandingan harga di antara kontraktor yang ada. 

Sebagai nasihat, elak daripada terpengaruh dengan kontraktor yang menawarkan harga yang terlalu murah kerana risiko bahan mentah binaan yang digunakan adalah gred rendah. 

Tetapi, jangan pula anda pilih kontraktor yang menawarkan harga terlalu mahal melebihi kadar nilai semasa. 

Paling baik, pilih harga median di antara semua kontraktor yang ada.

Baca : Beli Tanah Dan Bina Rumah: Indah Khabar Dari Rupa?

Andai kata anda berminat untuk mengambil kawan dan keluarga menjadi kontraktor rumah anda, gunakan 6 kriteria yang dikongsikan di atas. 

Apa yang paling mustahak adalah, pastikan ada detail kontrak secara bertulis dan semak portfolio mereka secara teliti selepas selesai proses pembinaan rumah idaman anda kelak.

Sumber Rujukan :

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

 • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
 • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
 • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
 • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
 • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
 • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
 • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
 • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

 • Akaun Deposit atau Simpanan
 • Rekod pekerjaan
 • Status perkahwinan
 • Kesihatan
 • Rekod jenayah
 • Butiran gaji
 • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

 • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
 • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
 • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
 • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
 • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
 • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

PKNS, Samsung Malaysia Bekerjasama Beri Diskaun Barangan Samsung Untuk Pembeli Rumah

SHAH ALAM, 23 Mac (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan Samsung Malaysia Electronics hari ini memeterai memorandum persefahaman (MoU) untuk memberi peluang kepada pembeli rumah perbadanan itu mendapatkan produk peralatan rumah jenama Samsung dengan harga diskaun.

Ketua Pegawai Eksekutif PKNS Datuk Mahmud Abbas berkata MoU tersebut akan memberikan manfaat kepada pembeli yang ingin rumah baharu mereka dilengkapi keperluan moden dan berkualiti menggunakan jenama yang boleh dipercayai.

Beliau berkata kerjasama itu akan dimulakan menerusi projek rumah teres dua tingkat, Puteri Ariana di Kota Puteri, dekat sini yang dijangka dilancarkan pada Mei depan.

“Bagi projek ini, kita akan cuba skim perintis yang akan menawarkan pembelian rumah dengan beberapa pakej khas, contohnya pakej A dilengkapi dengan alat penyaman udara dan komputer, manakala pakej B mempunyai alat penyaman udara dan televisyen.

“Perkara ini tidak termaktub dalam harga rumah, tetapi berbentuk pilihan untuk pelanggan kami,” katanya pada sidang media selepas majlis pemeteraian MoU berkenaan di sini hari ini yang ditandatangani oleh Mahmud mewakili PKNS, manakala Samsung Malaysia diwakili Presidennya Denny Kim.

“Selain itu, kita (PKNS) juga akan menggunakan khidmat Samsung untuk menghasilkan bangunan pintar terhadap projek-projek akan datang seperti kondominium dan pusat beli-belah,” katanya. 

— BERNAMA