3 Risiko Tanah Lot Lidi Dan Kenapa Ianya Tak Boleh Dihibahkan

Akibat harga rumah yang semakin mahal, sebahagian daripada masyarakat mengambil jalan pintas dengan membeli sebidang tanah dan membina rumah di atasnya. Namun perlu berhati-hati dengan si penjual tanah dan memastikan terlebih dahulu status tanah yang dibeli tersebut. 

Jangan sampai terbeli tanah lot lidi walaupun secara zahirnya harga tanah tersebut kadangkala jauh lebih murah daripada harga pasaran.

Apa Maksud Tanah Lot Lidi?

Secara umumnya tanah lot lidi merujuk kepada tanah lot yang masih berstatus pertanian dan belum mempunyai geran individu berstatus bangunan tetapi dijual sebagai lot bangunan, hanya berdasarkan kepada pelan lakaran yang belum diluluskan pihak berkuasa tempatan (PBT).

Walaubagaimanapun, tanah lot lidi ini hakikatnya hanyalah istilah yang digunakan oleh orang awam kerana istilah ini tidak terdapat dalam Kanun Tanah Negara.

Pemilik tanah yang menjual tanah ini kebiasaannya ingin membuat keuntungan segera dengan mengelakkan proses penukaran status tanah pertanian tersebut kepada tanah pembangunan. Mereka akan mengupah jurukur tanah untuk membuat pecahan lot-lot banglo di atas tanah tersebut tanpa membuat Permohonan Kebenaran Merancang (DO) kepada pihak majlis daerah.

Jom kita tengok pula 3 risiko membeli tanah lot lidi.

1. Tiada Nama Dalam Geran

Apabila membeli tanah lot lidi, dokumen yang menunjukkan kita adalah salah seorang pemilik tanah tersebut hanyalah melalui Surat Pemegang Amanah sahaja.

Sebagai contoh, di atas tanah tersebut terdapat 10 orang pemilik yang telah membeli tanah tersebut, tetapi hanya seorang sahaja yang akan menjadi Pemegang Amanah bagi kesemua pemilik-pemilik lot lidi; dan nama Pemegang Amanah itu sahaja yang akan didaftarkan di dalam geran.

Jadi baki 9 orang pemilik lagi tiada nama mereka di atas geran tanah tersebut.

2. Sukar / Tak Boleh Dijual Beli

Sekiranya salah seorang daripada pemilik tanah tersebut ingin menjual bahagian lotnya kepada orang lain, tiada prosedur undang-undang yang sah boleh membenarkan proses jual beli tersebut melainkan mereka terpaksa membuat Surat Pemegang Amanah baru yang memerlukan Pemegang Amanah sendiri untuk melaksanakannya.

Kalau pemegang amanah tidak mahu? Maka tak bolehlah berlaku proses jual beli tersebut.

3. Tidak Boleh Diwarisi Dan Dihibahkan

Jika kita sebagai salah seorang pemilik tanah lot lidi tersebut meninggal dunia, keluarga kita tidak dapat mewarisi tanah tersebut kerana nama kita sebagai pemilik tidak didaftarkan di dalam geran tanah.

Waris-waris pun tidak akan boleh memulakan apa-apa prosedur tuntutan harta pusaka terhadap tanah tersebut kerana secara teorinya, ianya adalah milik pemegang amanah.

Dan disebabkan tiada nama dalam geran juga, pemilik semasa hayatnya tidak boleh menghibahkan tanah tersebut kepada sesiapa pun. Ini kerana hibah adalah pemberian sesuatu harta yang dimiliki kepada seseorang.

Salah satu rukun hibah yang mesti disempurnakan untuk hibah itu sah daripada sudut syariah adalah, daripada sudut pemilikan harta yang ingin dihibahkan tersebut.

Masalah bagi tanah lot lidi ini ialah tiada sebarang bukti atau dokumen yang kukuh yang menyatakan tanah tersebut milik si pemilik lot kerana di dalam geran hanya nama pemegang amanah.

Kesimpulannya, berhati-hatilah dalam membuat apa-apa transaksi jual beli berkaitan hartanah. Rujuk kepada mereka yang pakar.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, konsultan di sebuah syarikat amanah patuh syariah yang menguruskan perancangan harta dan pentadbiran pusaka.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Cara Buat Duit Dengan Hartanah

Dalam skop pelaburan, hartanah adalah segmen yang sangat unik kerana siapa sangka di sebalik batu-bata dan konkrit ini, pelaburan hartanah mampu menjana kekayaan dan aliran tunai positif yang tinggi.

Akan tetapi, rupa-rupanya masih ramai lagi pemilik hartanah yang gagal buat duit dengan hartanah walaupun sudah bertahun-tahun memiliki sesebuah hartanah.

Baca:

Di manakah silapnya? Adakah lokasi? Adakah jenis rumah? Atau sasaran pasaran yang salah? Jika anda menghadapi masalah ini, bergembiralah kerana anda sedang membaca artikel yang tepat!

“Pelaburan hartanah adalah permainan jangka panjang dan kurang sesuai untuk mereka yang inginkan keuntungan dalam tempoh masa terdekat.”

Jom kita tengok 7 cara untuk buat duit dengan hartanah seperti berikut.

1. Homestay

Kaedah yang paling mudah dan universal untuk menjana pendapatan daripada hartanah adalah dengan menyewakan kediaman tersebut sebagai homestay.

Kita boleh sewakan kediaman secara harian, mingguan mahupun bulanan sebagai homestay menerusi pelbagai platform online.

Baca : Apa Itu Airbnb?

Cara yang paling efektif untuk menggalakkan lebih ramai orang untuk menyewa kediaman adalah dengan melengkapkan kediaman tersebut dengan kelengkapan rumah yang selesa seperti sofa, katil, mesin basuh, peti sejuk, internet, wifi, penapis air dan juga permainan video seperti PS4!

2. Sublet

Sublet bermaksud menyewakan sebuah kediaman mahu pun sebuah bilik mengikut jumlah individu.

Sublet mendatangkan keuntungan yang lebih tinggi berbanding sewaan sebuah kediaman kerana dua faktor iaitu, jumlah individu di dalam kediaman mampu dimaksimumkan (bergantung kepada saiz rumah) dan kedua kerana tempoh sewaan yang lebih panjang berbanding sewaan homestay.

Akan tetapi, kita perlu menyediakan kelengkapan asas yang cukup seperti katil bertingkat, mesin basuh dan peti sejuk; kerana golongan yang menyewa konsep sublet lumrahnya adalah pekerja-pekerja di kawasan industri dan juga pelajar-pelajar di institusi pengajian tinggi.

Baca: 7 Langkah Perlu Diambil Sebelum Memulakan Bisnes Sublet Hartanah

3. Pembiayaan Semula (Refinance)

Refinance bermaksud pembiayaan semula pinjaman rumah sedia ada dengan pinjaman baharu di bawah syarat dan juga terma yang berlainan daripada pinjaman pertama.

Kita mampu mendapatkan sejumlah wang sehingga 90% daripada harga semasa kediaman tersebut untuk pelbagai tujuan lain seperti renovasi rumah, menambah perabot dan utiliti dalaman rumah mahupun sebagai modal untuk pembelian hartanah baru.

Kelebihan refinance adalah kita mampu mengurangkan ansuran bulanan kediaman, dan juga mampu melanjutkan tempoh pinjaman atau memendekkan pinjaman rumah.

Baca:

4. Jual Kembali

Kebanyakan pelabur hartanah menggunakan teknik jual kembali atau flipping ini apabila mereka berjaya membeli sebuah hartanah di bawah harga pasaran.

Sebagai contoh, harga sebuah rumah teres dua tingkat di Wangsa Maju dijual pada harga RM350,000 yakni 30% di bawah harga pasaran. Maka kita secara automatik telah untung sebanyak RM150,000 apabila kita menjualnya pada harga pasaran!

Hari ini, terdapat lambakan kediaman yang dijual di bawah harga pasaran merangkumi pasaran baru (undercon), sekunder (subsale) dan juga lelong.

5. Lelong

Hartanah lelong merupakan pasaran yang paling sibuk di Malaysia dengan hampir 1,000 hartanah diiklankan untuk dilelong oleh pihak bank mahu pun pihak mahkamah.

Hartanah lelong secara amnya ialah rumah yang dijual oleh pihak bank secara lelongan termasuklah kediaman seperti flat, kondo, banglo dan lain-lain.

Apa yang menarik ialah hartanah lelong dijual sehingga 50% di bawah harga pasaran.

Sungguhpun begitu, pelabur hartanah yang berminat untuk membeli hartanah lelong dinasihatkan untuk membeli hartanah lelong yang dijual sekurang – kurangnya 30% – 40% di bawah harga pasaran sebagai modal untuk kos membaik pulih dan renovasi dalaman rumah yang berkemungkinan rosak.

Baca:

6. Capital Appreciation

Pelaburan jenis ini memerlukan seorang pelabur untuk mempunyai kesabaran yang tinggi dan juga modal yang tinggi.

Hal ini kerana, dalam konsep ini, seorang pelabur harus membeli harga rumah tersebut pada harga rendah dan menjualnya selepas lokasi kediaman tersebut matang.

Dalam proses menunggu sesebuah kawasan itu matang, pelabur tersebut berkemungkinan perlu menunggu bertahun-tahun lamanya.

7. Lot Tanah

Pelaburan jenis ini biasanya memerlukan pelabur berkelompok di mana para pelabur akan membeli sebuah lot tanah sebelum dipecahkan kepada beberapa lot untuk dijadikan kediaman, lot komersil dan sebagainya.

Sungguhpun begitu, pelaburan jenis ini memerlukan modal yang besar dan juga memerlukan kelulusan daripada pihak berkuasa seperti Majlis Perbandaran, Pejabat Tanah dan sebagainya.

Baca:

Bukan Semuanya Indah Dalam Hartanah 

Banyak Cara Untuk Jana Pendapatan Dengan Hartanah

Seperti yang kita dapat lihat, pelaburan hartanah tidak mempunyai jalan pintas untuk menjana pendapatan.

Kita bukan sahaja memerlukan kesabaran dan modal yang tinggi, bahkan juga wajib mengetahui potensi lokasi, booster hartanah dan juga polisi-polisi Kerajaan yang bakal memberi kesan dalam industri hartanah.

Akan tetapi, pelaburan hartanah akan senantiasa menjadi satu bentuk pelaburan yang unik, kerana di sebalik batu bata dan konkrit tersebut tersimpan rahsia untuk menjana pendapatan jika kena dengan caranya.

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo