Kenapa Harga Rumah Di Sabah Mahal?

Buat warga Malaysia di Semenanjung Malaysia, anda pasti terkejut dengan realiti sebenar harga rumah yang terlampau mahal di Negeri Di Bawah Bayu dan pernah dinobatkan kedua paling mahal di Malaysia pada tahun 2010 dan 2011.

Berdasarkan data terkini dari portal Brickz.my, harga median rumah landed di Sabah pada tahun 2020 adalah RM660,000!

Manakala harga median rumah bukan landed seperti flat, apartment, kondominium di Sabah adalah RM280,000.

Baca : Harga Rumah Naik 313% Sejak 2002. Ini 4 Punca Dan 2 Solusinya

Untuk harga rumah di Sabah, kita mulakan dengan melihat data median terkini sepanjang Januari 2020 – Oktober 2020 di Kota Kinabalu.

Buat pengetahuan anda, harga median rumah teres tahun 2020 di Kota Kinabalu adalah RM572,500 dengan RM280/kps.

Harga median apartment tahun 2020 pula adalah RM260,000 dengan RM325/kps.

Dan yang terakhir, harga median flat tahun 2020 adalah RM160,000 dengan RM247/kps.

Secara jujurnya, harga rumah bukan sahaja di Sabah tetapi di Kota Kinabalu juga adalah sangat tidak masuk akal!

Baca : Kenapa Harga Rumah Semakin Mahal?

Hal ini kerana, kadar kemiskinan di Sabah antara yang tertinggi di Malaysia dengan pendapatan bulanan median RM1,951 sebulan berbanding RM2,308 sebulan pada kadar nasional.

Ini diburukkan lagi dengan kadar pengangguran yang tinggi di Sabah dan mengehadkan peluang dan ruang rakyat Sabah untuk keluar dari kemiskinan yang diwarisi.

Dalam artikel kali ini, anda akan didedahkan dengan punca utama harga rumah di Sabah sangat mahal.

Jom kita tengok 4 punca kenapa harga rumah di Sabah mahal.

1. Masalah Pengurusan

Berbeza sama sekali di Semenanjung Malaysia yang mempunyai undang-undang yang ketat dalam menentukan pengkhususan harga tanah.

Di Sabah nampaknya pengurusan tentang harga tanah tidak dijaga dengan baik sehingga menyebabkan harga median tanah di Sabah adalah pada harga RM250 – RM1,000/kps.

Kerajaan Negeri sepatutnya bertindak proaktif dengan mencari solusi mengurangkan harga bahan mentah, tenaga kerja supaya kos terakhir yang tinggi tidak ditanggung oleh pembeli.

2. Segalanya Mahal

Ramai yang tak tahu bahawa kebanyakan bahan mentah untuk pembinaan projek hartanah di Sabah diimport dari luar negara.

Baca : 6 Hartanah Paling Mahal di Kuala Lumpur

Lumrah apabila kita mengimport produk dari luar negara, kosnya agak mahal dicampur lagi dengan pertukaran kadar semasa matawang asing.

Ini termasuklah simen, batu bata, besi dan jentera. Yang menghairankan, pekerja pembinaan turut diimport dari luar negara sedangkan Sabah mempunyai banyak bekalan pekerja untuk sebarang projek hartanah.

3. Pelabur Asing

Kesan daripada aktiviti komersial Sabah sebagai destinasi pelancongan dan dasar Kerajaan menerusi program Malaysia My Second Home (MM2H), Sabah dibanjiri ramai pelancong dan pelabur asing khususnya dari China, Korea, Hong Kong dan Taiwan.

Pelabur asing ini telah melabur dalam sektor hartanah di bandar utama di Sabah seperti Kota Kinabalu dengan membina hotel, lot kedai dan sebagainya dan dijual atau disewa pada harga yang mahal.

Baca : 6 Sebab Kenapa Malaysia Menjadi Destinasi Utama Pelabur Hartanah Antarabangsa

Sungguhpun krisis kesihatan dan kelembapan ekonomi sedang melanda negara kita, pembangunan di Sabah khususnya dari pelabur asing berjalan seperti biasa.

4. Harga Tanah

Kebanyakan tanah di Sabah berstatus pegangan pajakan (leasehold) jenis Country Lease (CL) dan Provisional Lease (PL).

Harga tanah di Sabah adalah pada harga RM250 – RM1,000 mengikut kaki persegi dan merupakan antara yang termahal di Malaysia.

Baca : Benarkah Harga Rumah Naik Setiap Dekad?

Ini menyebabkan harga sebarang projek hartanah di Sabah secara automatik menjadi mahal dan menghilangkan harapan anak watan Sabah untuk memiliki rumah sendiri.

Memang kita semua sedia maklum isu harga rumah di Sabah tidak mampu diselesaikan dalam masa terdekat sungguhpun pilihan raya negeri (PRN) baru sahaja berlangsung di sana.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Harapan seluruh rakyat Sabah supaya selepas vaksin diedarkan dan krisis kesihatan telah pulih, semakin banyak peluang pekerjaan untuk golongan separa profesional dan profesional.

Warga Sabah juga orang Malaysia dan ada ramai warga Sabah yang sebenarnya tidak kurang hebat dan berbakat dalam pelbagai bidang.

Kerajaan Negeri juga digesa supaya segera menyelesaikan isu bayaran gaji dan harga tanah di Sabah pada kadar serta merta demi kehidupan yang lebih baik untuk seluruh anak watan Negeri Di Bawah Bayu.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is beli-rumah-tanpa-modal-27-jan-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu lepas? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 21 Februari 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Mengenai Perkara no. 2, sy kurang brstuju ats sbb bhw sgla brg luar ngara yg d import ke Sabah adalah brg yg sama jua utk Smnanjung. Perlu pendedahan lebih telus bhw smua brg d Sabah adlah dri luar ngara. Kekurangan kilang brasaskn industri pmbinaan mnyebabkn bhn2 brkaitan d hntr dri semenanjung. Selain drpd itu, Sistem Kabotaj yg mnjdi amalan krjaan Persekutuan adalah punca antra paling besar ats knaikn hrga brg trsbut yg telah mmbebankn rakyat Sabah (sistem yg kejam & brsifat jangka pnjang). Smua brg import WAJIB utk transit d Pelabuhan Klang trlebih dhulu. Sudah smstinya akn brlaku tambhn kos brkaitan penyimpanan & penghantaran setrusnya. Mengenai tenaga buruh, jua meragukan pernyataan bhw kbergantungan Sabah kpd penggunaan tenaga buruh import. Tnga buruh import kbnyakan utk industri perladangan shj. Utk industri brkaitan pembinaan, kekurangan kilang/perusahaan mnjdi sbb utama Sabah selamat drpd kbanjiran pkrja asing yg mnyumbangkn bnyak anasir2 tidak sihat.
    Wallahu alam bissawab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Mohon Bantuan Rumah PPRT & Semak Syarat Kelayakan 2024

Rumah PPRT adalah Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) merupakan inisiatif penting dalam menurunkan kadar kemiskinan luar bandar di Malaysia.

Program ini dirancang khusus untuk menyediakan bantuan dalam pembinaan rumah baharu atau pembaikan rumah kepada golongan miskin dan miskin tegar.

Dengan memberikan akses kepada kediaman yang selamat dan selesa, PPRT bertujuan meningkatkan kualiti hidup mereka dan seterusnya memastikan mereka dapat meneruskan kelangsungan hidup dengan lebih baik.

Keutamaan Rumah PPRT: Rumah Selesa, Hidup Bermakna

Pembangunan dan pembaikan rumah di kawasan luar bandar menjadi fokus utama bagi Skim Perumahan Penjawat Awam Berpendapatan Rendah (PPRT).

Dikenali sebagai Rumah PPRT, program ini menyediakan bantuan kepada golongan yang memerlukan untuk memiliki rumah yang layak dan selamat.

Artikel ini akan mengupas dengan lebih terperinci mengenai skop bantuan yang disediakan, terutamanya dalam dua kategori utama: Bina Baharu dan Baik Pulih.

Skop Bantuan dan Kategori yang Disediakan

Skop Bantuan Rumah PPRT: Kawasan Luar Bandar

Sebelum merungkai dengan lebih mendalam antara bantuan yang disediakan, penting untuk kita fahami bahawa program Rumah PPRT fokus kepada kawasan luar bandar.

Ini bermakna masyarakat yang tinggal di kawasan pedalaman dan kurang berdekatan dengan kemudahan bandar adalah yang utama mendapat manfaat daripada program ini.

1. Kategori Bina Baharu: Membentuk Asas Kehidupan

Bantuan dalam kategori Bina Baharu bertujuan membantu penerima yang tidak memiliki rumah atau tinggal di dalam rumah yang sudah uzur, tidak selamat, dan tidak berbaloi untuk dibaiki.

Bantuan ini melibatkan pembinaan rumah baharu untuk memastikan bahawa penerima memiliki tempat tinggal yang selesa dan selamat.

Syarat Bantuan Bina Baharu:

KriteriaSyarat-syarat
Tidak Memiliki RumahIndividu yang tidak memiliki rumah adalah kumpulan yang layak menerima bantuan untuk membina rumah baru.
Rumah Uzur dan Tidak Selamat DidiamiIndividu juga layak jika rumah yang didiami terlalu uzur dan tidak selamat untuk didiami.
Tidak Ekonomik untuk Membaiki RumahBantuan diberikan kepada rumah yang tidak berbaloi untuk dibaiki
Memiliki Tanah Sendiri atau Kebenaran Menggunakan Tanah daripada Tuan TanahIndividu yang memiliki tanah sendiri (pemilikan penuh) atau mendapat kebenaran menggunakan tanah daripada Tuan Tanah (Tanah atas milik ibu/bapa/adik-beradik/saudara-mara yang mempunyai pertalian darah dengan pemohon atau tanah Kerajaan atau tanah wakaf) dengan mengemukakan Borang Kebenaran Menggunakan Tanah.)2. Kategori Baik Pulih: Membaharui Komponen Asas

Sementara itu, kategori Baik Pulih memberikan tumpuan kepada pembaikan komponen asas rumah. Ini termasuklah bumbung, atap, tangga, tandas, bilik air, pintu, dinding, lantai, tingkap, pendawaian elektrik, perpaipan dan aspek-aspek lain yang menyumbang kepada keselamatan dan keselesaan penghuni.

Lingkup Pekerjaan Baik Pulih

  • Aspek-aspek yang Dilibatkan: Proses baik pulih melibatkan pembaikan atau penggantian komponen-komponen asas untuk memastikan rumah menjadi tempat tinggal yang boleh didiami.
  • Penyelenggaraan dan Keselamatan: Fokus utama adalah penyelenggaraan rumah dan keselamatan penghuni.

Syarat Bantuan Baik Pulih:

  • Rumah uzur atau rosak disebabkan bencana – Peserta yang rumahnya mengalami kerosakan akibat bencana dan masih ekonomik untuk dibaiki layak menerima bantuan ini.
  • Mendapat kebenaran untuk membaik pulih – Individu yang telah mendapat kebenaran untuk membaik pulih bagi kes yang menumpang tanah milik orang lain, tanah milik sebahagian, atau tanah Kerajaan dengan mengemukakan Borang Kebenaran Menggunakan Tanah.

3. Pengecualian: Penyiapan Rumah dalam Pembinaan

Walaupun Baik Pulih mencakupi pelbagai aspek pembaikan, perlu untuk diingat bahawa penyiapan rumah dalam pembinaan bukanlah sebahagian daripada skop baik pulih.

Pihak berkuasa bertanggungjawab memastikan perbezaan ini difahami untuk mengelakkan sebarang kesalahfahaman dalam kalangan penerima bantuan.

Kredit gambar: FB Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah

Kriteria Kelayakan Untuk Memohon PPRT

1. Pendaftaran dalam Bank Data Kemiskinan Nasional (e-Kasih)

Peserta PPRT yang layak adalah mereka yang telah disahkan sebagai miskin tegar atau miskin dan berdaftar dalam Bank Data Kemiskinan Nasional (e-Kasih).

Ini melibatkan kajian terhadap Pendapatan Isi Rumah Miskin Tegar (RM1,169) dan Miskin (RM2,208).

2. Pengesahan oleh Mesyuarat Focus Group Pembasmian Kemiskinan

Kumpulan sasaran PPRT juga termasuk individu yang telah diperaku dan disahkan layak oleh Mesyuarat Focus Group Pembasmian Kemiskinan Peringkat Daerah (FGD) atau Negeri (FGN).

Pengesahan ini juga boleh dilakukan oleh jawatankuasa setara di peringkat negeri.

3. Pengiktirafan oleh Agensi Pembasmian Kemiskinan

Bantuan PPRT juga diberikan kepada individu yang telah diiktiraf sebagai miskin tegar atau miskin oleh agensi-agensi kerajaan yang terlibat dalam program pembasmian kemiskinan.

Selain itu, pengiktirafan oleh jawatankuasa di peringkat Kementerian juga menjadi syarat kelayakan.

Keutamaan Bantuan PPRT

Selain memenuhi kriteria kelayakan yang telah dinyatakan, keutamaan bantuan PPRT diberikan kepada:

KriteriaSyarat-syarat
Warga EmasIndividu yang merupakan warga emas memperoleh keutamaan dalam menerima bantuan PPRT.
Orang Kelainan Upaya (OKU)Individu OKU juga mendapat keutamaan untuk memastikan mereka mendapat bantuan yang sewajarnya.
Ibu/Bapa Tunggal dengan Tanggungan RamaiKeutamaan diberikan kepada ibu/bapa tunggal yang mempunyai tanggungan ramai dalam keluarga.
Mangsa Bencana Berskala KecilIndividu yang menjadi mangsa bencana berskala kecil turut mendapat perhatian utama dalam pelaksanaan program PPRT.

Cara Mohon Rumah PPRT

Kredit gambar: FB Abdul Razak Abdul Rahman (2022)

Langkah 1: Isi Borang Permohonan Secara Atas Talian

Pertama sekali, permohonan untuk mendapatkan rumah PPRT perlu diisi secara atas talian melalui portal rasmi yang disediakan. Borang permohonan ini mengandungi sejumlah butir-butir yang perlu dilengkapkan dengan teliti.

Borang Permohonan PPRT – Manual

Laman web permohonan PPRT – Atas talian

Pemohon perlu menyediakan maklumat berkaitan pemilikan harta atau tanah, pendapatan bulanan, serta gambar Kad Pengenalan (depan dan belakang). Kesemua maklumat ini penting untuk menilai kelayakan pemohon.

Langkah 2: Lengkapkan Butir-Butir Pemilikan Harta dan Tanah

Seterusnya, dalam borang permohonan, pemohon dikehendaki memberikan maklumat terperinci mengenai harta atau tanah yang dimiliki.

Hal ini termasuklah maklumat berkaitan jenis harta yang dimiliki, sama ada tanah atau rumah, dan nilai semasa hartanah tersebut.

Pemohon perlu menjelaskan dengan teliti untuk memastikan maklumat yang diberikan adalah tepat dan sah.

Langkah 3: Sertakan Gambar Kad Pengenalan dan Rumah Semasa

Langkah akhir, sebagai sebahagian daripada proses permohonan, pemohon dikehendaki menyertakan gambar Kad Pengenalan mereka yang melibatkan bahagian depan dan belakang kad.

Ini adalah langkah penting untuk mengesahkan identiti pemohon. Selain itu, pemohon juga perlu menyertakan gambar rumah semasa mereka.

Gambar ini membantu pihak berkuasa menilai keadaan tempat tinggal dan keperluan pemohon.

Kesimpulan

Untuk memastikan permohonan PPRT berjaya, pemohon perlu memberikan maklumat yang lengkap dan tepat. Sebarang kecuaian atau ketidaklengkapkan butiran boleh menjejaskan proses permohonan.

Selain itu, Rumah PPRT adalah sebuah langkah proaktif dalam meningkatkan kualiti hidup rakyat Malaysia. Dengan menyediakan tempat tinggal yang selesa dan berpatutan, program ini memberikan peluang kepada golongan yang kurang bernasib baik untuk melangkah ke arah kesejahteraan.

Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) adalah usaha yang komprehensif dalam membantu golongan miskin dan miskin tegar mendapatkan rumah yang layak.

Artikel ini telah diubah suai daripada sumber artikel asal: https://iqiglobal.com/blog/bm/apa-itu-rumah-pprt