Kenapa Harga Rumah Di Sabah Mahal?

Buat warga Malaysia di Semenanjung Malaysia, anda pasti terkejut dengan realiti sebenar harga rumah yang terlampau mahal di Negeri Di Bawah Bayu dan pernah dinobatkan kedua paling mahal di Malaysia pada tahun 2010 dan 2011.

Berdasarkan data terkini dari portal Brickz.my, harga median rumah landed di Sabah pada tahun 2020 adalah RM660,000!

Manakala harga median rumah bukan landed seperti flat, apartment, kondominium di Sabah adalah RM280,000.

Baca : Harga Rumah Naik 313% Sejak 2002. Ini 4 Punca Dan 2 Solusinya

Untuk harga rumah di Sabah, kita mulakan dengan melihat data median terkini sepanjang Januari 2020 – Oktober 2020 di Kota Kinabalu.

Buat pengetahuan anda, harga median rumah teres tahun 2020 di Kota Kinabalu adalah RM572,500 dengan RM280/kps.

Harga median apartment tahun 2020 pula adalah RM260,000 dengan RM325/kps.

Dan yang terakhir, harga median flat tahun 2020 adalah RM160,000 dengan RM247/kps.

Secara jujurnya, harga rumah bukan sahaja di Sabah tetapi di Kota Kinabalu juga adalah sangat tidak masuk akal!

Baca : Kenapa Harga Rumah Semakin Mahal?

Hal ini kerana, kadar kemiskinan di Sabah antara yang tertinggi di Malaysia dengan pendapatan bulanan median RM1,951 sebulan berbanding RM2,308 sebulan pada kadar nasional.

Ini diburukkan lagi dengan kadar pengangguran yang tinggi di Sabah dan mengehadkan peluang dan ruang rakyat Sabah untuk keluar dari kemiskinan yang diwarisi.

Dalam artikel kali ini, anda akan didedahkan dengan punca utama harga rumah di Sabah sangat mahal.

Jom kita tengok 4 punca kenapa harga rumah di Sabah mahal.

1. Masalah Pengurusan

Berbeza sama sekali di Semenanjung Malaysia yang mempunyai undang-undang yang ketat dalam menentukan pengkhususan harga tanah.

Di Sabah nampaknya pengurusan tentang harga tanah tidak dijaga dengan baik sehingga menyebabkan harga median tanah di Sabah adalah pada harga RM250 – RM1,000/kps.

Kerajaan Negeri sepatutnya bertindak proaktif dengan mencari solusi mengurangkan harga bahan mentah, tenaga kerja supaya kos terakhir yang tinggi tidak ditanggung oleh pembeli.

2. Segalanya Mahal

Ramai yang tak tahu bahawa kebanyakan bahan mentah untuk pembinaan projek hartanah di Sabah diimport dari luar negara.

Baca : 6 Hartanah Paling Mahal di Kuala Lumpur

Lumrah apabila kita mengimport produk dari luar negara, kosnya agak mahal dicampur lagi dengan pertukaran kadar semasa matawang asing.

Ini termasuklah simen, batu bata, besi dan jentera. Yang menghairankan, pekerja pembinaan turut diimport dari luar negara sedangkan Sabah mempunyai banyak bekalan pekerja untuk sebarang projek hartanah.

3. Pelabur Asing

Kesan daripada aktiviti komersial Sabah sebagai destinasi pelancongan dan dasar Kerajaan menerusi program Malaysia My Second Home (MM2H), Sabah dibanjiri ramai pelancong dan pelabur asing khususnya dari China, Korea, Hong Kong dan Taiwan.

Pelabur asing ini telah melabur dalam sektor hartanah di bandar utama di Sabah seperti Kota Kinabalu dengan membina hotel, lot kedai dan sebagainya dan dijual atau disewa pada harga yang mahal.

Baca : 6 Sebab Kenapa Malaysia Menjadi Destinasi Utama Pelabur Hartanah Antarabangsa

Sungguhpun krisis kesihatan dan kelembapan ekonomi sedang melanda negara kita, pembangunan di Sabah khususnya dari pelabur asing berjalan seperti biasa.

4. Harga Tanah

Kebanyakan tanah di Sabah berstatus pegangan pajakan (leasehold) jenis Country Lease (CL) dan Provisional Lease (PL).

Harga tanah di Sabah adalah pada harga RM250 – RM1,000 mengikut kaki persegi dan merupakan antara yang termahal di Malaysia.

Baca : Benarkah Harga Rumah Naik Setiap Dekad?

Ini menyebabkan harga sebarang projek hartanah di Sabah secara automatik menjadi mahal dan menghilangkan harapan anak watan Sabah untuk memiliki rumah sendiri.

Memang kita semua sedia maklum isu harga rumah di Sabah tidak mampu diselesaikan dalam masa terdekat sungguhpun pilihan raya negeri (PRN) baru sahaja berlangsung di sana.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Harapan seluruh rakyat Sabah supaya selepas vaksin diedarkan dan krisis kesihatan telah pulih, semakin banyak peluang pekerjaan untuk golongan separa profesional dan profesional.

Warga Sabah juga orang Malaysia dan ada ramai warga Sabah yang sebenarnya tidak kurang hebat dan berbakat dalam pelbagai bidang.

Kerajaan Negeri juga digesa supaya segera menyelesaikan isu bayaran gaji dan harga tanah di Sabah pada kadar serta merta demi kehidupan yang lebih baik untuk seluruh anak watan Negeri Di Bawah Bayu.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is beli-rumah-tanpa-modal-27-jan-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu lepas? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 21 Februari 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Mengenai Perkara no. 2, sy kurang brstuju ats sbb bhw sgla brg luar ngara yg d import ke Sabah adalah brg yg sama jua utk Smnanjung. Perlu pendedahan lebih telus bhw smua brg d Sabah adlah dri luar ngara. Kekurangan kilang brasaskn industri pmbinaan mnyebabkn bhn2 brkaitan d hntr dri semenanjung. Selain drpd itu, Sistem Kabotaj yg mnjdi amalan krjaan Persekutuan adalah punca antra paling besar ats knaikn hrga brg trsbut yg telah mmbebankn rakyat Sabah (sistem yg kejam & brsifat jangka pnjang). Smua brg import WAJIB utk transit d Pelabuhan Klang trlebih dhulu. Sudah smstinya akn brlaku tambhn kos brkaitan penyimpanan & penghantaran setrusnya. Mengenai tenaga buruh, jua meragukan pernyataan bhw kbergantungan Sabah kpd penggunaan tenaga buruh import. Tnga buruh import kbnyakan utk industri perladangan shj. Utk industri brkaitan pembinaan, kekurangan kilang/perusahaan mnjdi sbb utama Sabah selamat drpd kbanjiran pkrja asing yg mnyumbangkn bnyak anasir2 tidak sihat.
    Wallahu alam bissawab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

JCorp Dan Tiong Nam Meterai Perjanjian Kerjasama Untuk Bangunkan Taman Logistik Teknologi Tinggi Seluas 300 Ekar Di Lembah Teknologi Sedenak, Johor

Johor Bahru, 14 Ogos 2022 –Johor Corporation (JCorp), cabang pelaburan negeri Johor, menerusi anak syarikat milik penuhnya JLand Group Sdn Bhd (JLG), telah menandatangani perjanjian kerjasama awal dengan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad (Tiong Nam), penyedia perkhidmatan logistik serba lengkap dan pemaju hartanah industri, untuk bersama-sama membina dan memajukan taman logistik berasaskan teknologi yang terkini di Lembah Teknologi Sedenak (“Sedenak Technology Valley”). Majlis tandatangan tersebut, yang diadakan di Menara KOMTAR, telah disaksikan oleh Yang Berhormat Datuk Dr Badrul Hisham Kassim, Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA).

Dengan nilai pembangunan kasar (NPK) dianggarkan berjumlah RM2.39 bilion, usaha sama ini akan menguruskan perancangan induk, pembangunan dan promosi pusat logistik dan penggudangan binaan khas ini. Projek tersebut akan dibangunkan secara berfasa dalam tempoh lima tahun, dengan anggaran 4,000 pekerjaan diwujudkan daripada proses pembangunan, pembinaan dan pengendalian kemudahan.

YBhg Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp berkata, “Pembangunan bersama antara JCorp dan Tiong Nam ini telah dikenal pasti sebagai projek logistik induk di Lembah Teknologi Sedenak. Menerusi usaha sama ini, kami berhasrat untuk menjayakan projek perintis ini yang boleh dijadikan contoh bagi Industri Logistik sebagai sebahagian daripada tumpuan pembangunan teras Lembah Teknologi Sedenak dalam industri strategik.”

“Dengan pendekatan ‘Asia untuk Asia’ yang semakin berleluasa di peringkat serantau, JCorp berusaha memanfaatkan kekuatan pertumbuhan rantaian bekalan di rantau ini dengan membangunkan platform logistik bersepadu bagi industri dan perniagaan bertumpukan eksport. Dengan kepentingan yang semakin ketara bagi perdagangan antara rantau di benua Asia, JCorp akan terus memanfaatkan rangkaian rakan industrinya untuk menggalakkan keterhubungan lebih kukuh bagi koridor perdagangan sedia ada,” tambah Datuk Syed.

YBhg Datuk Sr Akmal Ahmad, Pengarah Bahagian Hartanah dan Infrastruktur JCorp dan Pengarah Urusan Kumpulan JLG berkata, “Sejajar dengan komitmen kami untuk mengukuhkan kedudukan Johor sebagai koridor logistik terkemuka bagi rantau ini, sebahagian penting daripada strategi JLG ialah menyediakan penyelesaian logistik dan perindustrian yang cekap untuk pelanggan merapatkan jurang pasaran yang sedia ada. Kami sukacita untuk berganding bahu dengan Tiong Nam dan memanfaatkan kepakaran pasukan kami dalam pembangunan perindustrian untuk menawarkan kemudahan logistik bersepadu dan bertaraf dunia yang dilengkapi dengan ciri-ciri hijau yang lestari.”

“Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak akan menjadi sebahagian daripada ekosistem bersepadu lebih besar bagi industri serba maju yang bersasar. Berlandaskan kejayaan industri Pusat Data (DC), dengan Fasa 1 hab DC telah menarik pelaburan mencecah RM12.5 bilion, kerjasama degan Tiong Nam dalam pusat tumpuan logistik ini akan terus menggiatkan pertumbuhan Lembah Teknologi Sedenak. Ini merupakan batu loncatan untuk kami terus meningkatkan permintaan pengguna dan menarik minat pelabur. Dalam pada itu, kami berharap untuk berganding bahu dengan peserta industri dan penyedia perkhidmatan yang terkemuka,” tambah Datuk Akmal.

Encik Ong Yoong Nyock, Pengarah Urusan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad berkata, “Kami teruja untuk memulakan kerjasama ini, untuk melabur dalam pembangunan dan pemodenan hab logistik dan penggudangan yang terletak di tengah-tengah Johor. Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak dijangka menghimpunkan peserta industri antarabangsa dan merintis penyelesaian logistik menggunakan pelbagai kaedah pengangkutan, dengan matlamat untuk mempertingkatkan rantaian bekalan dan pengangkutan di Johor dan peringkat serantau.”

Beliau menambah, “Pengalaman kami menyediakan penyelesaian logistik bersepadu yang lestari, serta hartanah perindustrian dengan pensijilan bangunan hijau akan dimanfaatkan di hab perindustrian yang bakal dibina ini. Melalui penyepaduan automasi logistik gudang dan teknologi pembinaan terkini, kami yakin bahawa projek ini akan meningkatkan tahap kecekapan dan produktiviti bagi menyokong aktiviti perdagangan antarabangsa dan tempatan, aktiviti pengeluaran dan penggunaan.”

Dalam langkah yang membabitkan kerjasama rentas industri untuk memacu pertumbuhan serantau bagi sektor logistik, JLG dan Tiong Nam akan bersama-sama merangsang pembangunan dan pelaburan ke dalam taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak. Bidang-bidang tumpuan projek termasuk pengurusan sewa dan kemudahan, penyepaduan sistem logistik 4.0, dan juga perkhidmatan pengangkutan dan penghantaran peringkat terakhir. Pembangunan lestari berskala besar ini turut menyediakan penyelesaian lestari sedia terbina seperti gudang dan kilang yang dibina mengikut spesifikasi, untuk memudahkan penyewa mengembangkan perniagaan masing-masing.

Dibina untuk para peserta e-dagang, penyedia logistik pihak ketiga (3PL), penyedia perkhidmatan fret, peruncit dan syarikat perindustrian ringan-sederhana, pembangunan ini menyediakan kemudahan pintar, termasuk robotik dan sistem automasi dan juga infrastruktur berpandukan tenaga untuk menggalakkan operasi berlandaskan kelestarian. Kemudahan yang disediakan termasuk, tetapi tidak terhad kepada, infrastruktur utiliti asas, pengasingan lalu lintas kenderaan, ciri-ciri cekap guna tenaga seperti penjanaan tenaga solar dan lampu LED, ciri keselamatan berbilang peringkat 24 jam dan Internet berkelajuan tinggi.