Jangan Buat 6 Perkara Ini Dalam Pelaburan Hartanah

Kalau dah namanya pelaburan, akan wujud kebarangkalian untuk kita mengalami kerugian dan juga keuntungan.

Dalam pelaburan hartanah, hanya ada dua kemungkinan sahaja iaitu samada berjaya mencapai financial freedom atau menghadapi masalah kewangan.

Oleh itu, kita sebagai pelabur hartanah terdapat 6 dosa dalam pelaburan hartanah yang wajib kita elak agar tidak rugi dalam pelaburan hartanah.

Perkara ini bukanlah dosa sama sekali, akan tetapi lebih kepada larangan supaya kita sebagai pelabur hartanah tidak melakukan kesilapan yang pernah dilakukan pelabur hartanah sebelum-sebelum ini.

Baca : Bankrap Menakutkan, Tapi Bukan Penamat Kehidupan

Isu ini dilihat serius dengan data dan statistik yang dikeluarkan Jabatan Insolvensi Malaysia,  di mana jumlah rakyat Malaysia yang bankrap di Selangor pada tahun 2014-2018 kerana pinjaman perumahan adalah seramai 13,400 orang.

Semoga perkongsian ini mendatangkan pengajaran dan ilmu kepada para pelabur hartanah di luar sana.

1. Beli Kerana Murah

Apabila kita melihat iklan rumah yang hendak dijual di bawah harga pasaran samada dari pasaran subsale atau lelong, jangan terburu-buru untuk terus membeli hartanah tersebut!

Rumah yang dijual pada harga yang terlalu murah pada kebiasaannya berada pada situasi yang menyedihkan dan memerlukan kita mengeluarkan kos penyelenggaraan yang tinggi.

Baca : Komersial vs Kediaman : Mana Ideal Untuk Pelaburan?

Jika kita lihat di platform Mudah.my juga, kita dapat melihat sebenarnya terdapat banyak rumah yang dijual pada kadar 30% di bawah harga pasaran.

Semak dahulu keadaan rumah tersebut atau tetapkan tarikh untuk viewing dengan pemilik atau ejen hartanah tersebut.

Semak juga lokasi hartanah tersebut adakah ianya terletak berdekatan dengan kemudahan, fasiliti, infrastruktur dan booster hartanah yang lain seperti sekolah, pasaraya, masjid, bank dan stesen minyak. Takut menyesal di kemudian hari!

Tetapkan strategi untuk hartanah yang hendak kita beli samada untuk dibuat sewa atau dijual semula selepas mencapai kenaikan nilai yang anda sasarkan.

Ada juga yang mengamalkan teknik beli rumah ‘busuk’, dan selepas membaiki dan mengubahsuai rumah tersebut; maka dijualnya atau disewakan.

2. Jual Sebelum Masanya

Purata kenaikan harga rumah setiap tahun adalah pada kadar 3% – 5%. Akan tetapi, dengan kadar ekonomi semasa dan ketidakstabilan politik di Malaysia pada hari ini, banyak harga rumah mengalami penurunan harga yang drastik.

Kadar kenaikan harga rumah tahunan juga telah menurun kepada hanya 1% setahun di sesetengah kawasan.

Baca : Jauhi Cashback Hartanah Sebelum Terjerat

Menjual terlalu awal akan menyebabkan kita menanggung kerugian dari pembayaran cukai dan kehilangan pertumbuhan nilai sesebuah rumah.

Jangan terlalu beremosi kerana pelaburan hartanah memerlukan kesabaran yang tinggi dan hartanah adalah pelaburan jangka panjang.

Sekiranya kita bercadang untuk menjualnya, jual hartanah tersebut ketika peratus capital appreciation telah mencapai kadar yang menguntungkan.

Waktu yang terbaik adalah menjualnya semula selepas 7-10 tahun selepas kita membelinya.

3. Salah Beli Hartanah

Terdapat 3 jenis hartanah di Malaysia iaitu dalam pembinaan (undercon), sekunder (subsale) dan lelong. Ramai pelabur hartanah tersilap percaturan dengan membeli jenis hartanah yang salah.

Untuk mengelakkan kita daripada melakukan kesilapan, buat kajian secara mendalam akan portfolio pemaju hartanah yang membangunkan projek hartanah yang kita ingin beli (jika undercon).

Baca : Rumah Lelong : Merugikan atau Menguntungkan?

Kita juga boleh lakukan kajian terhadap potensi rental yield tahunan yang mampu kita perolehi bagi ketiga-tiga jenis hartanah tersebut.

Pada kebiasaannya, hartanah jenis subsale dan lelong adalah lebih selamat berbanding hartanah undercon.

Tetapi, permintaan sewaan terhadap hartanah undercon dengan fasiliti mewah adalah lebih tinggi di kawasan pusat bandar. Rancang strategi kita sebelum tersilap membeli hartanah.

4. DIY Sendiri

Apabila kita membeli hartanah, akan terdapat beberapa sentuhan yang ingin kita lakukan sendiri untuk menampakkan rumah tersebut lebih menarik dan cantik.

Kita mungkin perlu mengecat rumah, membaiki paip dan sistem wayar rumah tersebut dan terbukti perkara ini mampu menjimatkan poket anda.

Tetapi untuk renovasi dan pengubahsuaian besar-besaran, kita digalakkan untuk mengupah orang yang berkemahiran dan berkelayakan untuk melakukannya.

Sekiranya kita tersilap, anda mungkin terpaksa menanggung kos untuk membaik pulih kerosakan yang anda lakukan secara tidak sengaja.

Perkara ini kerap terjadi kepada mereka yang baru membeli hartanah undercon dan ingin melakukan renovasi ruang dapur mereka. Kesannya, mereka terpaksa mengupah tukang paip dan menyimen semula lantai yang telah rosak dan bertakung.

Mintalah pandangan pakar dalam pereka dalaman atau tukang paip sebelum kita melakukan sebarang aktiviti DIY secara sendirian.

5. Kurang Kreatif

Ramai pelabur hartanah sekadar membeli hartanah untuk mendapatkan keuntungan sahaja.

Sebaliknya, kita boleh menjadi kreatif dengan mempertimbangkan kehendak bakal penyewa dengan menyediakan set karaoke, ruang untuk haiwan belaan seperti kucing atau mungkin juga mini perpustakaan dan meja belajar dengan lampu dan soket tambahan.

Siapa bakal penyewa kita nanti kelak memainkan peranan yang besar dalam dekorasi dan kelengkapan kediaman anda. Sekiranya majoriti bakal penyewa adalah pelajar, boleh masukkan barang kelengkapan untuk memudahkan mereka untuk belajar.

Begitu juga sekiranya majoriti bakal penyewa anda adalah golongan bekerjaya, boleh masukkan barang kelengkapan seperti microwave, mesin basuh, televisyen dan WiFi.

Lakukan kajian akan sasaran penyewa dan penuhi kehendak mereka dari segi kelengkapan supaya mampu menjamin kediaman tersebut terus disewa buat satu jangka masa yang panjang.

6. Kurang Ilmu Dan Rangkaian

Sebelum kita mulakan sebarang pelaburan seperti saham, hartanah, emas dan sebagainya; kita seharusnya memperkasakan diri dengan ilmu pelaburan terlebih dahulu. Segala ilmu bekaitan teknikal, strategi, risiko, dasar polisi kerajaan dan juga pengurusan kewangan harus diketahui dengan mendalam.

Dalam industri hartanah, kita boleh dapatkan semua itu dengan meluaskan rangkaian anda menerusi ejen hartanah, penilai hartanah, peguam hartanah dan juga pegawai bank sebagai satu usaha mendapatkan ilmu pengetahuan dan pengalaman yang berharga dalam pelaburan hartanah.

Selain itu juga, kita boleh mengikuti kursus dan seminar pelaburan hartanah yang diajar oleh pelabur hartanah profesional yang terdapat hampir setiap bulan di seluruh Malaysia. Punyalah ramai sifu-sifu hartanah yang boleh kita follow, tengok saja Senarai ‘Abang Long’ Sifu Hartanah Di Malaysia

Dengan meluaskan rangkaian, kita mampu mendapatkan lebih banyak ilmu dan pengetahuan dalam pelaburan hartanah sekaligus membantu kita mencapai objektif yang diingini dalam pelaburan hartanah.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

  1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
  2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
  3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

  1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
  2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
  3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
  4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
  5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
  6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
  7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!