Jangan Buat 6 Perkara Ini Dalam Pelaburan Hartanah

Kalau dah namanya pelaburan, akan wujud kebarangkalian untuk kita mengalami kerugian dan juga keuntungan.

Dalam pelaburan hartanah, hanya ada dua kemungkinan sahaja iaitu samada berjaya mencapai financial freedom atau menghadapi masalah kewangan.

Oleh itu, kita sebagai pelabur hartanah terdapat 6 dosa dalam pelaburan hartanah yang wajib kita elak agar tidak rugi dalam pelaburan hartanah.

Perkara ini bukanlah dosa sama sekali, akan tetapi lebih kepada larangan supaya kita sebagai pelabur hartanah tidak melakukan kesilapan yang pernah dilakukan pelabur hartanah sebelum-sebelum ini.

Baca : Bankrap Menakutkan, Tapi Bukan Penamat Kehidupan

Isu ini dilihat serius dengan data dan statistik yang dikeluarkan Jabatan Insolvensi Malaysia,  di mana jumlah rakyat Malaysia yang bankrap di Selangor pada tahun 2014-2018 kerana pinjaman perumahan adalah seramai 13,400 orang.

Semoga perkongsian ini mendatangkan pengajaran dan ilmu kepada para pelabur hartanah di luar sana.

1. Beli Kerana Murah

Apabila kita melihat iklan rumah yang hendak dijual di bawah harga pasaran samada dari pasaran subsale atau lelong, jangan terburu-buru untuk terus membeli hartanah tersebut!

Rumah yang dijual pada harga yang terlalu murah pada kebiasaannya berada pada situasi yang menyedihkan dan memerlukan kita mengeluarkan kos penyelenggaraan yang tinggi.

Baca : Komersial vs Kediaman : Mana Ideal Untuk Pelaburan?

Jika kita lihat di platform Mudah.my juga, kita dapat melihat sebenarnya terdapat banyak rumah yang dijual pada kadar 30% di bawah harga pasaran.

Semak dahulu keadaan rumah tersebut atau tetapkan tarikh untuk viewing dengan pemilik atau ejen hartanah tersebut.

Semak juga lokasi hartanah tersebut adakah ianya terletak berdekatan dengan kemudahan, fasiliti, infrastruktur dan booster hartanah yang lain seperti sekolah, pasaraya, masjid, bank dan stesen minyak. Takut menyesal di kemudian hari!

Tetapkan strategi untuk hartanah yang hendak kita beli samada untuk dibuat sewa atau dijual semula selepas mencapai kenaikan nilai yang anda sasarkan.

Ada juga yang mengamalkan teknik beli rumah ‘busuk’, dan selepas membaiki dan mengubahsuai rumah tersebut; maka dijualnya atau disewakan.

2. Jual Sebelum Masanya

Purata kenaikan harga rumah setiap tahun adalah pada kadar 3% – 5%. Akan tetapi, dengan kadar ekonomi semasa dan ketidakstabilan politik di Malaysia pada hari ini, banyak harga rumah mengalami penurunan harga yang drastik.

Kadar kenaikan harga rumah tahunan juga telah menurun kepada hanya 1% setahun di sesetengah kawasan.

Baca : Jauhi Cashback Hartanah Sebelum Terjerat

Menjual terlalu awal akan menyebabkan kita menanggung kerugian dari pembayaran cukai dan kehilangan pertumbuhan nilai sesebuah rumah.

Jangan terlalu beremosi kerana pelaburan hartanah memerlukan kesabaran yang tinggi dan hartanah adalah pelaburan jangka panjang.

Sekiranya kita bercadang untuk menjualnya, jual hartanah tersebut ketika peratus capital appreciation telah mencapai kadar yang menguntungkan.

Waktu yang terbaik adalah menjualnya semula selepas 7-10 tahun selepas kita membelinya.

3. Salah Beli Hartanah

Terdapat 3 jenis hartanah di Malaysia iaitu dalam pembinaan (undercon), sekunder (subsale) dan lelong. Ramai pelabur hartanah tersilap percaturan dengan membeli jenis hartanah yang salah.

Untuk mengelakkan kita daripada melakukan kesilapan, buat kajian secara mendalam akan portfolio pemaju hartanah yang membangunkan projek hartanah yang kita ingin beli (jika undercon).

Baca : Rumah Lelong : Merugikan atau Menguntungkan?

Kita juga boleh lakukan kajian terhadap potensi rental yield tahunan yang mampu kita perolehi bagi ketiga-tiga jenis hartanah tersebut.

Pada kebiasaannya, hartanah jenis subsale dan lelong adalah lebih selamat berbanding hartanah undercon.

Tetapi, permintaan sewaan terhadap hartanah undercon dengan fasiliti mewah adalah lebih tinggi di kawasan pusat bandar. Rancang strategi kita sebelum tersilap membeli hartanah.

4. DIY Sendiri

Apabila kita membeli hartanah, akan terdapat beberapa sentuhan yang ingin kita lakukan sendiri untuk menampakkan rumah tersebut lebih menarik dan cantik.

Kita mungkin perlu mengecat rumah, membaiki paip dan sistem wayar rumah tersebut dan terbukti perkara ini mampu menjimatkan poket anda.

Tetapi untuk renovasi dan pengubahsuaian besar-besaran, kita digalakkan untuk mengupah orang yang berkemahiran dan berkelayakan untuk melakukannya.

Sekiranya kita tersilap, anda mungkin terpaksa menanggung kos untuk membaik pulih kerosakan yang anda lakukan secara tidak sengaja.

Perkara ini kerap terjadi kepada mereka yang baru membeli hartanah undercon dan ingin melakukan renovasi ruang dapur mereka. Kesannya, mereka terpaksa mengupah tukang paip dan menyimen semula lantai yang telah rosak dan bertakung.

Mintalah pandangan pakar dalam pereka dalaman atau tukang paip sebelum kita melakukan sebarang aktiviti DIY secara sendirian.

5. Kurang Kreatif

Ramai pelabur hartanah sekadar membeli hartanah untuk mendapatkan keuntungan sahaja.

Sebaliknya, kita boleh menjadi kreatif dengan mempertimbangkan kehendak bakal penyewa dengan menyediakan set karaoke, ruang untuk haiwan belaan seperti kucing atau mungkin juga mini perpustakaan dan meja belajar dengan lampu dan soket tambahan.

Siapa bakal penyewa kita nanti kelak memainkan peranan yang besar dalam dekorasi dan kelengkapan kediaman anda. Sekiranya majoriti bakal penyewa adalah pelajar, boleh masukkan barang kelengkapan untuk memudahkan mereka untuk belajar.

Begitu juga sekiranya majoriti bakal penyewa anda adalah golongan bekerjaya, boleh masukkan barang kelengkapan seperti microwave, mesin basuh, televisyen dan WiFi.

Lakukan kajian akan sasaran penyewa dan penuhi kehendak mereka dari segi kelengkapan supaya mampu menjamin kediaman tersebut terus disewa buat satu jangka masa yang panjang.

6. Kurang Ilmu Dan Rangkaian

Sebelum kita mulakan sebarang pelaburan seperti saham, hartanah, emas dan sebagainya; kita seharusnya memperkasakan diri dengan ilmu pelaburan terlebih dahulu. Segala ilmu bekaitan teknikal, strategi, risiko, dasar polisi kerajaan dan juga pengurusan kewangan harus diketahui dengan mendalam.

Dalam industri hartanah, kita boleh dapatkan semua itu dengan meluaskan rangkaian anda menerusi ejen hartanah, penilai hartanah, peguam hartanah dan juga pegawai bank sebagai satu usaha mendapatkan ilmu pengetahuan dan pengalaman yang berharga dalam pelaburan hartanah.

Selain itu juga, kita boleh mengikuti kursus dan seminar pelaburan hartanah yang diajar oleh pelabur hartanah profesional yang terdapat hampir setiap bulan di seluruh Malaysia. Punyalah ramai sifu-sifu hartanah yang boleh kita follow, tengok saja Senarai ‘Abang Long’ Sifu Hartanah Di Malaysia

Dengan meluaskan rangkaian, kita mampu mendapatkan lebih banyak ilmu dan pengetahuan dalam pelaburan hartanah sekaligus membantu kita mencapai objektif yang diingini dalam pelaburan hartanah.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA