Pembiayaan Perumahan Dilanjutkan Sehingga 40 Tahun, Bagus Ke Tak?

Baru-baru ini, ada desas-desus bahawa kerajaan sedang pertimbangkan untuk melanjutkan tempoh pembiayaan perumahan daripada 35 tahun sekarang ini, kepada 40 tahun. Ini bermakna kalau kita mula bekerja umur 25 tahun, dan mula beli rumah pada umur 30 tahun setelah kedudukan kewangan stabil sedikit dan cukup wang deposit, maka kita akan berhutang dengan pihak bank sehingga umur 70 tahun.

Nampak macam bagus, sebab ingin membantu orang ramai untuk memiliki rumah. Tetapi adakah pembeli atau pemaju yang untung dalam kes ini?

Untuk itu, jom kita bersama-sama dengan Hartabumi bagi mengupas isu menarik ini.

Rumah Tidak Terjual Semakin Meningkat

Melihat kepada lanskap hartanah di Malaysia pada hari ini, bilangan unit rumah tidak terjual dilaporkan semakin meningkat dari semasa ke semasa.

Berdasarkan data yang dikeluarkan oleh Pusat Maklumat Harta Tanah (NAPIC), jumlah keseluruhan unit kediaman yang sudah siap tetapi tidak terjual kini mencecah nilai tertinggi RM19.54 bilion.

Pada suku ketiga tahun 2018, unit kediaman tidak terjual yang direkodkan berjumlah sebanyak 30,115 unit. Pada tempoh yang sama tahun 2017 pula, unit kediaman tidak terjual mencatatkan jumlah 20,304 unit.

Kredit :iProperty

Ini bermakna unit kediaman tidak terjual meningkat sebanyak 48.35% hanya dalam tempoh setahun.

“Pihak pemaju kini sedang ‘pening kepala’ kerana banyak rumah yang sudah disiapkan namun masih belum berjaya dijual.”

Baru-baru ini pihak Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dengan kerjasama Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) telah melancarkan Kempen Pemilikan Rumah (HOC) yang berjalan untuk tempoh enam bulan sehingga 30 Jun 2019.

Kredit : The Star

Kempen ini dikatakan mahu membantu orang ramai memiliki rumah dengan memberi diskaun sekurang-kurangnya 10% bagi setiap pembelian. Namun dikhabarkan kempen itu hanyalah “indah khabar dari rupa” dan tidaklah seperti yang dijanjikan.

Pengarah Urusan PPC International, Datuk Siders Sittampalam menyatakan HOC mungkin tidak akan dapat mencapai sasaran jualan bernilai RM3 bilion.

Terdapat juga konsultan hartanah lain yang menyatakan nilai RM3 bilion yang ditetapkan untuk jualan HOC ini sebagai tidak realistik.

Susulan daripada situasi pasaran hari ini yang dilihat terdapatnya lambakan hartanah, kini mula timbul cadangan supaya tempoh maksimum pinjaman perumahan 35 tahun dipanjangkan kepada 40 tahun bagi membendung masalah lambakan rumah ini menjadi semakin parah.

Namun, adakah pembeli akan lebih untung jika tempoh maksimum pinjaman ini dilanjutkan kepada 40 tahun?

Sebagai contoh (rujuk gambar), sekiranya pinjaman sebuah rumah itu bernilai RM400,000 dan tempoh pinjaman ialah 35 tahun dengan kadar faedah 4.9%, jumlah yang perlu dibayar setiap bulan ialah RM1,993.

Kredit : The Star Online

Untuk tempoh pinjaman 40 tahun pula, dengan jumlah pinjaman RM400,000 ini, pembeli perlu membayar RM1,902 setiap bulan.

Jika dikira, perbezaan bayaran bulanan untuk pinjaman 35 tahun dan 40 tahun ialah RM91.

Ini bermakna, peratusan perbezaan harga bayaran bulanan untuk pinjaman 35 tahun dan 40 tahun hanyalah 4.6%.

Dari segi kiraan keseluruhan pula, pembeli yang mengambil pinjaman 40 tahun perlu membayar tambahan RM75,946 berbanding pinjaman 35 tahun.

Selain itu, sekiranya tempoh maksimum pinjaman ini dilanjutkan kepada 40 tahun, ia mungkin akan meningkatkan permintaan untuk membeli rumah dalam jangka masa yang pendek kerana bebanan bayaran bulanan berkurang.

Tetapi, apabila permintaan meningkat mendadak ianya berisiko menaikkan harga rumah.

Jika harga rumah hanya naik sebanyak 5%, ia hanya akan menyebabkan tempoh lanjutan pinjaman kepada 40 tahun adalah sia-sia sahaja.

Kredit : Star Property

Lanjutan tempoh pinjaman juga sebenarnya akan menjadikan kos insurans rumah dan kos kadar faedah menjadi lebih tinggi. Ini adalah merugikan rakyat jika akhirnya harga rumah akan meningkat naik.

“Persoalannya, adakah ini akan menguntungkan pembeli? Atau ia hanya untuk membantu pemaju menghabiskan rumah tidak terjual mereka?”

Sebelum ini juga telah wujud gesaan supaya pihak pemaju mengalah dan menurunkan harga rumah. Ini kerana, lambakan rumah ini dikatakan terjadi berpunca daripada salah pemaju sendiri yang tidak memahami kehendak pasaran dan telah membina produk yang salah.

Apabila berlaku ketidaksepadanan (mismatch) bekalan (supply) dan permintaan (demand), sudah semestinya harga produk itu akan jatuh. Rumah dengan saiz selesa begitu mahal manakala rumah yang mampu dibeli pula terlalu kecil. Maka, akhirnya ramai memilih untuk tidak membeli.

Tetapi, kenapa pemaju di Malaysia pula masih ‘degil’ untuk menurunkan harga rumah?

Kredit : Troika

Sebagai rekod, Malaysia telah mula menetapkan tempoh maksimum pinjaman perumahan 35 tahun ini bermula dari tahun 2013. Sebelum itu, tempoh maksimum pinjaman perumahan yang ditawarkan adalah 45 tahun.

Negara jiran Singapura juga sudah menetapkan tempoh maksimum pinjaman perumahan 35 tahun sejak tahun 2012 lagi.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak Monetary Authority of Singapore (MAS) sebelum ini telah menyatakan “long tenure loans pose risks to both lenders and borrowers”.

Dengan bayaran bulanan yang lebih rendah, ia sebenarnya boleh menyebabkan peminjam “over-estimate” keupayaan untuk membayar pinjaman tersebut.

Ini akhirnya menyebabkan peminjam membuat pinjaman melebihi kemampuan mereka dan seterusnya tidak mampu membayar kembali pinjaman terbabit.

Dengan rata-rata negara di dunia ini telah menetapkan tempoh maksimum pinjaman pembelian rumah pada 30 tahun hingga 35 tahun, adakah Malaysia mahu menjadi regresif dengan melanjutkan tempoh itu kepada 40 tahun?

Sumber: Hartabumi

Mantapkan Lagi Ilmu Hartanah

Daripada kita mengharapkan bantuan daripada pihak kerajaan, adalah lebih baik sekiranya kita mantapkan lagi ilmu hartanah sehingga mampu juga beli rumah. Jemput baca tips-tips berikut:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

JCorp Dan Tiong Nam Meterai Perjanjian Kerjasama Untuk Bangunkan Taman Logistik Teknologi Tinggi Seluas 300 Ekar Di Lembah Teknologi Sedenak, Johor

Johor Bahru, 14 Ogos 2022 –Johor Corporation (JCorp), cabang pelaburan negeri Johor, menerusi anak syarikat milik penuhnya JLand Group Sdn Bhd (JLG), telah menandatangani perjanjian kerjasama awal dengan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad (Tiong Nam), penyedia perkhidmatan logistik serba lengkap dan pemaju hartanah industri, untuk bersama-sama membina dan memajukan taman logistik berasaskan teknologi yang terkini di Lembah Teknologi Sedenak (“Sedenak Technology Valley”). Majlis tandatangan tersebut, yang diadakan di Menara KOMTAR, telah disaksikan oleh Yang Berhormat Datuk Dr Badrul Hisham Kassim, Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA).

Dengan nilai pembangunan kasar (NPK) dianggarkan berjumlah RM2.39 bilion, usaha sama ini akan menguruskan perancangan induk, pembangunan dan promosi pusat logistik dan penggudangan binaan khas ini. Projek tersebut akan dibangunkan secara berfasa dalam tempoh lima tahun, dengan anggaran 4,000 pekerjaan diwujudkan daripada proses pembangunan, pembinaan dan pengendalian kemudahan.

YBhg Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp berkata, “Pembangunan bersama antara JCorp dan Tiong Nam ini telah dikenal pasti sebagai projek logistik induk di Lembah Teknologi Sedenak. Menerusi usaha sama ini, kami berhasrat untuk menjayakan projek perintis ini yang boleh dijadikan contoh bagi Industri Logistik sebagai sebahagian daripada tumpuan pembangunan teras Lembah Teknologi Sedenak dalam industri strategik.”

“Dengan pendekatan ‘Asia untuk Asia’ yang semakin berleluasa di peringkat serantau, JCorp berusaha memanfaatkan kekuatan pertumbuhan rantaian bekalan di rantau ini dengan membangunkan platform logistik bersepadu bagi industri dan perniagaan bertumpukan eksport. Dengan kepentingan yang semakin ketara bagi perdagangan antara rantau di benua Asia, JCorp akan terus memanfaatkan rangkaian rakan industrinya untuk menggalakkan keterhubungan lebih kukuh bagi koridor perdagangan sedia ada,” tambah Datuk Syed.

YBhg Datuk Sr Akmal Ahmad, Pengarah Bahagian Hartanah dan Infrastruktur JCorp dan Pengarah Urusan Kumpulan JLG berkata, “Sejajar dengan komitmen kami untuk mengukuhkan kedudukan Johor sebagai koridor logistik terkemuka bagi rantau ini, sebahagian penting daripada strategi JLG ialah menyediakan penyelesaian logistik dan perindustrian yang cekap untuk pelanggan merapatkan jurang pasaran yang sedia ada. Kami sukacita untuk berganding bahu dengan Tiong Nam dan memanfaatkan kepakaran pasukan kami dalam pembangunan perindustrian untuk menawarkan kemudahan logistik bersepadu dan bertaraf dunia yang dilengkapi dengan ciri-ciri hijau yang lestari.”

“Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak akan menjadi sebahagian daripada ekosistem bersepadu lebih besar bagi industri serba maju yang bersasar. Berlandaskan kejayaan industri Pusat Data (DC), dengan Fasa 1 hab DC telah menarik pelaburan mencecah RM12.5 bilion, kerjasama degan Tiong Nam dalam pusat tumpuan logistik ini akan terus menggiatkan pertumbuhan Lembah Teknologi Sedenak. Ini merupakan batu loncatan untuk kami terus meningkatkan permintaan pengguna dan menarik minat pelabur. Dalam pada itu, kami berharap untuk berganding bahu dengan peserta industri dan penyedia perkhidmatan yang terkemuka,” tambah Datuk Akmal.

Encik Ong Yoong Nyock, Pengarah Urusan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad berkata, “Kami teruja untuk memulakan kerjasama ini, untuk melabur dalam pembangunan dan pemodenan hab logistik dan penggudangan yang terletak di tengah-tengah Johor. Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak dijangka menghimpunkan peserta industri antarabangsa dan merintis penyelesaian logistik menggunakan pelbagai kaedah pengangkutan, dengan matlamat untuk mempertingkatkan rantaian bekalan dan pengangkutan di Johor dan peringkat serantau.”

Beliau menambah, “Pengalaman kami menyediakan penyelesaian logistik bersepadu yang lestari, serta hartanah perindustrian dengan pensijilan bangunan hijau akan dimanfaatkan di hab perindustrian yang bakal dibina ini. Melalui penyepaduan automasi logistik gudang dan teknologi pembinaan terkini, kami yakin bahawa projek ini akan meningkatkan tahap kecekapan dan produktiviti bagi menyokong aktiviti perdagangan antarabangsa dan tempatan, aktiviti pengeluaran dan penggunaan.”

Dalam langkah yang membabitkan kerjasama rentas industri untuk memacu pertumbuhan serantau bagi sektor logistik, JLG dan Tiong Nam akan bersama-sama merangsang pembangunan dan pelaburan ke dalam taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak. Bidang-bidang tumpuan projek termasuk pengurusan sewa dan kemudahan, penyepaduan sistem logistik 4.0, dan juga perkhidmatan pengangkutan dan penghantaran peringkat terakhir. Pembangunan lestari berskala besar ini turut menyediakan penyelesaian lestari sedia terbina seperti gudang dan kilang yang dibina mengikut spesifikasi, untuk memudahkan penyewa mengembangkan perniagaan masing-masing.

Dibina untuk para peserta e-dagang, penyedia logistik pihak ketiga (3PL), penyedia perkhidmatan fret, peruncit dan syarikat perindustrian ringan-sederhana, pembangunan ini menyediakan kemudahan pintar, termasuk robotik dan sistem automasi dan juga infrastruktur berpandukan tenaga untuk menggalakkan operasi berlandaskan kelestarian. Kemudahan yang disediakan termasuk, tetapi tidak terhad kepada, infrastruktur utiliti asas, pengasingan lalu lintas kenderaan, ciri-ciri cekap guna tenaga seperti penjanaan tenaga solar dan lampu LED, ciri keselamatan berbilang peringkat 24 jam dan Internet berkelajuan tinggi.