Pembiayaan Perumahan Dilanjutkan Sehingga 40 Tahun, Bagus Ke Tak?

Baru-baru ini, ada desas-desus bahawa kerajaan sedang pertimbangkan untuk melanjutkan tempoh pembiayaan perumahan daripada 35 tahun sekarang ini, kepada 40 tahun. Ini bermakna kalau kita mula bekerja umur 25 tahun, dan mula beli rumah pada umur 30 tahun setelah kedudukan kewangan stabil sedikit dan cukup wang deposit, maka kita akan berhutang dengan pihak bank sehingga umur 70 tahun.

Nampak macam bagus, sebab ingin membantu orang ramai untuk memiliki rumah. Tetapi adakah pembeli atau pemaju yang untung dalam kes ini?

Untuk itu, jom kita bersama-sama dengan Hartabumi bagi mengupas isu menarik ini.

Rumah Tidak Terjual Semakin Meningkat

Melihat kepada lanskap hartanah di Malaysia pada hari ini, bilangan unit rumah tidak terjual dilaporkan semakin meningkat dari semasa ke semasa.

Berdasarkan data yang dikeluarkan oleh Pusat Maklumat Harta Tanah (NAPIC), jumlah keseluruhan unit kediaman yang sudah siap tetapi tidak terjual kini mencecah nilai tertinggi RM19.54 bilion.

Pada suku ketiga tahun 2018, unit kediaman tidak terjual yang direkodkan berjumlah sebanyak 30,115 unit. Pada tempoh yang sama tahun 2017 pula, unit kediaman tidak terjual mencatatkan jumlah 20,304 unit.

Kredit :iProperty

Ini bermakna unit kediaman tidak terjual meningkat sebanyak 48.35% hanya dalam tempoh setahun.

“Pihak pemaju kini sedang ‘pening kepala’ kerana banyak rumah yang sudah disiapkan namun masih belum berjaya dijual.”

Baru-baru ini pihak Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dengan kerjasama Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) telah melancarkan Kempen Pemilikan Rumah (HOC) yang berjalan untuk tempoh enam bulan sehingga 30 Jun 2019.

Kredit : The Star

Kempen ini dikatakan mahu membantu orang ramai memiliki rumah dengan memberi diskaun sekurang-kurangnya 10% bagi setiap pembelian. Namun dikhabarkan kempen itu hanyalah “indah khabar dari rupa” dan tidaklah seperti yang dijanjikan.

Pengarah Urusan PPC International, Datuk Siders Sittampalam menyatakan HOC mungkin tidak akan dapat mencapai sasaran jualan bernilai RM3 bilion.

Terdapat juga konsultan hartanah lain yang menyatakan nilai RM3 bilion yang ditetapkan untuk jualan HOC ini sebagai tidak realistik.

Susulan daripada situasi pasaran hari ini yang dilihat terdapatnya lambakan hartanah, kini mula timbul cadangan supaya tempoh maksimum pinjaman perumahan 35 tahun dipanjangkan kepada 40 tahun bagi membendung masalah lambakan rumah ini menjadi semakin parah.

Namun, adakah pembeli akan lebih untung jika tempoh maksimum pinjaman ini dilanjutkan kepada 40 tahun?

Sebagai contoh (rujuk gambar), sekiranya pinjaman sebuah rumah itu bernilai RM400,000 dan tempoh pinjaman ialah 35 tahun dengan kadar faedah 4.9%, jumlah yang perlu dibayar setiap bulan ialah RM1,993.

Kredit : The Star Online

Untuk tempoh pinjaman 40 tahun pula, dengan jumlah pinjaman RM400,000 ini, pembeli perlu membayar RM1,902 setiap bulan.

Jika dikira, perbezaan bayaran bulanan untuk pinjaman 35 tahun dan 40 tahun ialah RM91.

Ini bermakna, peratusan perbezaan harga bayaran bulanan untuk pinjaman 35 tahun dan 40 tahun hanyalah 4.6%.

Iklan

Dari segi kiraan keseluruhan pula, pembeli yang mengambil pinjaman 40 tahun perlu membayar tambahan RM75,946 berbanding pinjaman 35 tahun.

Selain itu, sekiranya tempoh maksimum pinjaman ini dilanjutkan kepada 40 tahun, ia mungkin akan meningkatkan permintaan untuk membeli rumah dalam jangka masa yang pendek kerana bebanan bayaran bulanan berkurang.

Tetapi, apabila permintaan meningkat mendadak ianya berisiko menaikkan harga rumah.

Jika harga rumah hanya naik sebanyak 5%, ia hanya akan menyebabkan tempoh lanjutan pinjaman kepada 40 tahun adalah sia-sia sahaja.

Kredit : Star Property

Lanjutan tempoh pinjaman juga sebenarnya akan menjadikan kos insurans rumah dan kos kadar faedah menjadi lebih tinggi. Ini adalah merugikan rakyat jika akhirnya harga rumah akan meningkat naik.

“Persoalannya, adakah ini akan menguntungkan pembeli? Atau ia hanya untuk membantu pemaju menghabiskan rumah tidak terjual mereka?”

Sebelum ini juga telah wujud gesaan supaya pihak pemaju mengalah dan menurunkan harga rumah. Ini kerana, lambakan rumah ini dikatakan terjadi berpunca daripada salah pemaju sendiri yang tidak memahami kehendak pasaran dan telah membina produk yang salah.

Apabila berlaku ketidaksepadanan (mismatch) bekalan (supply) dan permintaan (demand), sudah semestinya harga produk itu akan jatuh. Rumah dengan saiz selesa begitu mahal manakala rumah yang mampu dibeli pula terlalu kecil. Maka, akhirnya ramai memilih untuk tidak membeli.

Tetapi, kenapa pemaju di Malaysia pula masih ‘degil’ untuk menurunkan harga rumah?

Kredit : Troika

Sebagai rekod, Malaysia telah mula menetapkan tempoh maksimum pinjaman perumahan 35 tahun ini bermula dari tahun 2013. Sebelum itu, tempoh maksimum pinjaman perumahan yang ditawarkan adalah 45 tahun.

Negara jiran Singapura juga sudah menetapkan tempoh maksimum pinjaman perumahan 35 tahun sejak tahun 2012 lagi.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak Monetary Authority of Singapore (MAS) sebelum ini telah menyatakan “long tenure loans pose risks to both lenders and borrowers”.

Dengan bayaran bulanan yang lebih rendah, ia sebenarnya boleh menyebabkan peminjam “over-estimate” keupayaan untuk membayar pinjaman tersebut.

Ini akhirnya menyebabkan peminjam membuat pinjaman melebihi kemampuan mereka dan seterusnya tidak mampu membayar kembali pinjaman terbabit.

Dengan rata-rata negara di dunia ini telah menetapkan tempoh maksimum pinjaman pembelian rumah pada 30 tahun hingga 35 tahun, adakah Malaysia mahu menjadi regresif dengan melanjutkan tempoh itu kepada 40 tahun?

Sumber: Hartabumi

Mantapkan Lagi Ilmu Hartanah

Daripada kita mengharapkan bantuan daripada pihak kerajaan, adalah lebih baik sekiranya kita mantapkan lagi ilmu hartanah sehingga mampu juga beli rumah. Jemput baca tips-tips berikut:

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Rental yield adalah pulangan yang diperoleh seorang pelabur hartanah yang dicapai apabila hartanah tersebut disewa.

Rental yield adalah dalam angka peratusan dan dikira menerusi mengambil pendapatan sewa tahunan hartanah dan dibahagikan dengan jumlah amaun yang telah dilaburkan dalam hartanah itu.

“ Dalam pelaburan hartanah, mencapai pulangan sewa yang baik adalah sangat penting. ”

Logiknya adalah jika pendapatan kita adalah lebih rendah daripada perbelanjaan, maka kita akan kehilangan wang seterusnya rugi dan begitulah sebaliknya.

Seorang pelabur hartanah yang bijak akan merencana perancangan yang membolehkan beliau mencapai keuntungan jangka panjang yang konsisten sebelum melabur dalam hartanah.

Peratus rental yield yang baik dan menguntungkan adalah sangat subjektif mengikut jenis hartanah, lokasi dan lain-lain. Akan tetapi, di Malaysia sekiranya kita memperoleh rental yield pada kadar 6% atau lebih adalah sangat baik.

Jumlah yang lebih rendah daripada 6% tidak semestinya merugikan, akan tetapi berkemungkinan besar melambatkan proses kita untuk mencapai keuntungan dan juga mencapai keuntungan sewaan dan juga keuntungan modal.

Kiraan rental yield merupakan indikator kepada seorang pelabur hartanah bahawa sesebuah hartanah itu mempunyai potensi dalam pelaburan hartanah ataupun tidak.

Buat pengetahuan, bukan semua hartanah yang dijual di bawah harga pasaran mampu memberikan kita rental yield yang tinggi.

Misalannya, jika kita membeli sebuah apartmen di Rawang pada harga RM90,000 dengan 20% di bawah harga pasaran, apartmen tersebut berkemungkinan tidak mampu mencapai hatta 5% rental yield kerana faktor lokasi.

Dan ada juga jenis hartanah yang tidak memberikan pulangan rental yield yang tinggi tetapi mempunyai peningkatan nilai yang konsisten tahun demi tahun.

Semua perkara ini perlu kita ambil kira sebelum membeli sebarang hartanah atas kapasiti beli untuk disewakan.

Tips terbaik adalah dengan melakukan kajian terhadap rental yield mengikut lokasi dan memilih jenis hartanah yang mempunyai permintaan tertinggi di lokasi tersebut.

Cara Kira Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah

Bayangkan kita membeli sebuah rumah teres pada harga RM300,000 beserta kos-kos lain seperti deposit, duti setem, kos guaman, renovasi dan lain – lain.

Kadar faedah bank adalah pada kadar 6%, tempoh pinjaman 30 tahun dengan ansuran bulanan adalah sebanyak RM1,200.

Kita menyewakan rumah teres tersebut pada kadar RM1,500 sebulan dengan jumlah perolehan sewaan untuk 12 bulan adalah sebanyak RM18,000.

Iklan

Jangan lupa untuk memasukkan kos hartanah seperti kos penyelenggaraan, insuran dan cukai tanah.

Dan selepas membuat kiraan, kos yang perlu kita tanggung adalah RM300 sebulan dan menjadikannya RM3,600 bagi tempoh 12 bulan atau 1 tahun.

Jumlah sewaan tahunan yakni RM18,000 tersebut perlu dibahagikan dengan harga rumah teres tersebut iaitu RM300,000 dan didarabkan dengan 100. Selepas itu, kita akan mendapat angka 6%.

Angka 6% tersebut merupakan peratusan kasar rental yield yang kita peroleh daripada hasil sewaan hartanah tersebut.

Cara Kira Pendapatan Bersih Rental Yield

Untuk mendapatkan angka pendapatan bersih daripada rental yield, kita hanya perlu mengira jumlah keseluruhan pendapatan hasil sewa, ditolak dengan kos hartanah kemudian dibahagikan dengan harga rumah tersebut dan akhir sekali didarabkan dengan 100.

Perolehan sewa tahunan : RM18,000
Kos Tahunan : RM3,600
Harga Rumah : RM300,000

Formula : RM18,000 – RM3,600 ÷ RM300,000 x 100% : 4.8%

Angka 4.8% tersebut adalah peratusan bersih rental yield kita hasil daripada sewaan hartanah.

Cara Kira Pendapatan Tunai Daripada Hasil Sewaan

Untuk mendapatkan pengiraan pendapatan tunai dari hasil sewaan yang betul, kita perlu memasukkan kos bulanan dan bayaran ansuran bulanan.

Pendapatan sewaan bulanan : RM1,500
Kos Bulanan : RM300
Ansuran Bulanan : RM1,200

Formula : RM1,500 – RM300 – RM1,200 : RM0.

Pulangan keuntungan adalah apabila pendapatan sewaan bulanan kita ditolak dengan kos bulanan dan ansuran bulanan.

Untuk mendapatkan rental yield yang selesa, ianya tidak bergantung kepada jenis hartanah semata-mata.

Kita perlu mengira kos-kos yang bakal kita bayar di masa hadapan secara terperinci dan fikirkan cara untuk mengurangkan dan menjimatkan kos-kos tersebut.

Lebih rendah kos-kos yang kita perlu bayar, lebih tinggi pendapatan dalam sewaan hartanah.

Sebelum membeli hartanah untuk didiami pun, kita boleh mula mengira potensi rental yield yang boleh diperolehi sekiranya kita berminat untuk membuat pelaburan hartanah di masa hadapan.

Iklan

iProperty Development Excellence Awards (iDEA) 2019 Memberi Penghormatan Kepada Bintang Hartanah

KUALA LUMPUR, 10 Oktober 2019 – iProperty.com.my mengumumkan 36 pemenang iProperty Development Excellence Awards (iDEA) 2019 dalam satu majlis yang serba eksklusif. Dalam acara tahunan kali ke-3 ini, TA Global Berhad menang besar apabila berjaya membawa pulang 4 anugerah
termasuk Anugerah Pembangunan Terbaik 2019 untuk projek utama mereka, Damansara Avenue. Majlis anugerah berprestij yang ditaja oleh Kansai Paint, cat rasmi untuk iProperty Development Excellence Awards 2019, telah diadakan di St. Regis Hotel Kuala Lumpur dengan kehadiran lebih daripada 450 individu dari pemaju hartanah dan profesional industri.

Antara pemenang lain termasuklah Mah Sing Group Berhad, yang berjaya merangkul Anugerah Pembangunan Perumahan Bertanah Terbaik untuk projek M Aruna, dan LBS Group Berhad yang menerima Anugerah Pembangunan Bandar Terbaik (bawah 500 ekar) untuk projek LBS Alam Perdana. Kedua-dua kategori anugerah tersebut merupakan pengiktirafan kepada projek pembangunan yang siap dibina dan akan datang.

Pengurus Besar iProperty.com Malaysia Sdn Bhd, Encik David Mawer

“Setiap tahun, iProperty Development Excellence Awards memberi penghormatan kepada pemaju hartanah dan projek pembangunan terbaik yang berjaya memenuhi impian rakyat Malaysia untuk memiliki rumah mereka sendiri. Sebagai laman hartanah nombor 1, iProperty.com.my, kami amat berbangga kerana dapat menyediakan sebuah platform untuk mengiktiraf dan meraikan kejayaan para pelanggan kami dan pembangunan yang cemerlang ini,” kata Pengurus Besar iProperty.com Malaysia Sdn Bhd, David Mawer.

Tambah beliau lagi, “iProperty.com.my adalah satu laman hartanah terkemuka yang membantu rakyat Malaysia mencari rumah atau pelaburan idaman mereka sebagaimana yang diketengahkan di majlis anugerah malam ini. Penyertaan yang diterima dari kalangan pemaju yang sangat berkaliber mencerminkan profesional dinamik, kreatif serta bersemangat, berjaya memberi kesan mendalam terhadap kehidupan ribuan pembeli dan pelabur hartanah di dalam atau luar negara. Sumbangan mereka terhadap pasaran hartanah perlu diiktiraf dan kami berasa gembira kerana dapat menyediakan platform untuk berbuat demikian.”

Tahun ini, anugerah ini telah diadili oleh sebuah panel bebas yang terdiri daripada 9 pakar industri hartanah mewakili organisasi yang disegani seperti Royal Institute of Surveyors Malaysia (RISM), Pertubuhan Arkitek Malaysia (PAM), Institut Arkitek Landskap Malaysia (ILAM) dan Institut Perancang Malaysia (MIP). Sebagai rakan pengundian rasmi, PwC Malaysia bertanggungjawab mengendalikan prosedur pengundian dan proses mengundi serta mengesahkan keputusan secara bebas. Selain daripada itu, Anugerah Pilihan Ramai, satu kategori istimewa yang diundi oleh anggota masyarakat dan disahkan secara bebas oleh PwC Malaysia, memberi peluang kepada pembeli rumah di kalangan rakyat Malaysia untuk memilih pemaju kegemaran mereka.

Memandangkan majlis anugerah hartanah ini kian berkembang, iDEA 2019 telah memperkenalkan 3 kategori baru iaitu Pembangunan Seni Bina Landskap Terbaik, embangunan Pejabat Terbaik dan Pembangunan Antarabangsa Terbaik. Kategori terbaru ini mencerminkan permintaan unik dalam sektor hartanah Malaysia dan iProperty.com.my berbangga kerana dapat memberikan penghormatan kepada pemaju berkenaan dengan anugerah baru tersebut.

Untuk mendapatkan senarai penuh pemenang anugerah iDEA 2019, sila layari www.iproperty.com.my/idea/ .


The winners of the iProperty Development Excellence Awards (iDEA) 2019 were:

COMPLETED DEVELOPMENTS

BEST LUXURY HIGH-RISE DEVELOPMENT – Wave @ Marina Cove by Trilink Pyramid Sdn Bhd

DEVELOPMENT OF THE YEAR – Molek Regency by Alpha Astral Realty Sdn. Bhd.

BEST RESIDENTIAL HIGH-RISE DEVELOPMENT – Molek Regency by Alpha Astral Realty Sdn. Bhd.

BEST WATERFRONT DEVELOPMENT – 18 East, Andaman at Quayside by Eastern & Oriental Berhad

BEST AFFORDABLE DEVELOPMENT – Bandar Baru Setia Awan Perdana (Phase 1) by Setia Awan Group

BEST INDUSTRIAL DEVELOPMENT – Frontier Industrial Park by WB Land Sdn Bhd

FUTURE DEVELOPMENTS

BEST TOWNSHIP DEVELOPMENT (below 500 acres) – LBS Alam Perdana by LBS Bina Group Berhad

BEST TOWNSHIP DEVELOPMENT (500 acres and above) – Bandar Sri Sendayan by Matrix Concepts Holdings Berhad

BEST LANDSCAPE ARCHITECTURE DEVELOPMENT -One East, Damansara by CK East Group

BEST RESIDENTIAL HIGH-RISE DEVELOPMENT – Novum by Eupe Corporation Berhad

BEST INTERNATIONAL DEVELOPMENT – Paragon @ Melbourne by Fajarbaru Builder Group Bhd

BEST LUXURY LANDED DEVELOPMENT – Residensi Millenia by GCI Precept Asia Group

BEST NORTHERN DEVELOPMENT – Penang International Exchange (PIX) by Ideal Property Group

BEST OFFICE DEVELOPMENT – Stellar Suites by IOI Properties Group Berhad

BEST SOUTHERN DEVELOPMENT – Danga Sutera by Iskandar Waterfront City Berhad

BEST AFFORDABLE DEVELOPMENT – Core SoHo Suites by KIP Group

BEST RESIDENTIAL LANDED DEVELOPMENT – M Aruna by Mah Sing Group Berhad

Iklan

BEST WATERFRONT DEVELOPMENT – Jesselton Quay by SBC Corporation Berhad

BEST LUXURY HIGH-RISE DEVELOPMENT – Ativo Suites @ Damansara Avenue by TA Global
Berhad

BEST MIXED DEVELOPMENT – Damansara Avenue by TA Global Berhad

BEST TRANSIT-ORIENTED DEVELOPMENT – Damansara Avenue by TA Global Berhad

DEVELOPMENT OF THE YEAR – Damansara Avenue by TA Global Berhad

PEOPLE’S CHOICE AWARD – TOP 10 DEVELOPERS (in no particular sequence)

Eastern & Oriental Berhad

Glomac Berhad

Ideal Property Group

IOI Properties Group Berhad

LBS Bina Group Berhad

Mah Sing Group Berhad

Malaysia Land Properties Sdn Bhd

Matrix Concepts Holdings Berhad

Platinum Victory

UEM Sunrise Berhad

SPECIAL RECOGNITION

INNOVATION LEADER OF THE YEAR – Tan Sri Dato’ Sri Lim Hock San from LBS Bina Group Berhad & MGB Berhad

VISIONARY DEVELOPER AWARD – Mah Sing Group Berhad

COMMUNITY BUILDER AWARD – Matrix Concepts Holdings Berhad

CONSUMER GAME CHANGER AWARD – Sime Darby Property Berhad

Mengenai REA Group & iProperty.com.my

REA Group Limited merupakan sebuah syarikat pengiklanan global dengan pegkhususan dalam bidang hartanah. Perniagaan kami dipacu inovasi dan bertunjangkan nilai, dan mempunyai lebih daripada 1,600 orang pekerja, semuanya menjunjung satu matlamat, iaitu ‘untuk mengubah cara dunai menerokai hartanah dengan pengalaman yang berbeza’ ‘. REA menggunakan teknologi terkini untuk menghasilkan produk dan pengalaman yang inovatif buat semua pengguna kami di seluruh dunia.

Di Australia, Kumpulan REA mengendalikan laman web kediaman, komersil, perkongsian dan ruang kerja bersama nombor satu, realestate.com.au, realcommercial.com.au, Flatmates.com.au dan spacely.com.au. Jumlah pengguna besar ini yang ingin membeli, menjual, menyewa atau berkongsi hartanah secara langsung membekalkan data dan maklumat berharga mengenai bagaimana orang ramai membuat carian hartanah. REA juga merupakan pemilik Hometrack Australia, penyedia perkhidmatan data hartanah yang terkemuka. Bagi pekhidmatan kewangan pula, kumpulan REA juga adalah pemilik Smartline, salah satu kumpulan francais pembrokeran gadai janji utama Australia.

Asia merupakan rantau hartanah yang paling pesat berkembang di dunia dan kekal penting dalam strategi global Kumpulan. Operasi Kumpulan REA Asia termasuk portal hartanah terkemuka di Malaysia (iProperty.com.my), Indonesia (rumah123.com), Hong Kong (squarefoot.com.hk dan SmartExpo) dan Thailand (ThinkofLiving.com). Kami juga mempunyai portal yang dikenali ramai di Singapura (iProperty.com.sg) dan China (myfun.com). Laman web, aplikasi dan acara-acara hartanah Kumpulan REA menyediakan perkhidmatan hartanah yang paling komprehensif di seluruh Asia Tenggara.

Ibu pejabat iProperty.com.my terletak di Kuala Lumpur, Malaysia. Dengan lebih daripada 3.5 juta kunjungan setiap bulan, iProperty.com.my adalah portal hartanah terkemuka pasaran, dan menawarkan penkhidmatan carian dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Selain dari rantau Asia, REA memegang saham penting dalam Move, Inc. di Amerika Syarikat (pengendali realtor.com) dan Elara di India, yang mengendalikan Housing.com, PropTiger dan Makaan.

Iklan

“Teknologi Hubungkan Hartanah Global”, Uoolu Bakal Anjur Sidang Kemuncak Internet Hartanah Global Ke-2 Di Beijing

BEIJING, 14 Disember 2018 /PRNewswire/ — Uoolu, platform utama untuk transaksi hartanah rentas sempadan, akan menganjurkan Sidang Kemuncak Internet Hartanah Global ke-2 di Beijing pada 14 Januari 2019 menerusi tema “Teknologi hubungkan Hartanah Global” yang mana ia akan memperkenalkan anugerah “100 Hartanah Global Uoolu Terbaik 2019”.

Sidang Kemuncak Internet Hartanah Global Pertama yang diadakan pada Januari 2018 menghimpunkan ratusan pemaju dari 22 negara, termasuk Emaar, pemaju terbesar di Timur Tengah, Lennar, pemaju kediaman yang terbesar di AS dan Origin, pemaju awam yang pesat berkembang di Thailand dan sebagainya. Beratus-ratus outlet media terkenal termasuk Wall Street Journal, South China Morning Post dan Financial Times, telah melapor tentang sidang kemuncak berpengaruh tersebut.

Tema Sidang Kemuncak Hartanah Global ke-2 pada tahun 2019 ialah “Teknologi hubungkan Hartanah Global”. Berserta pembangunan teknologi termasuk AI dan data raya, dengan kecenderungan kepada transaksi dalam talian, Uoolu akan membuat pelancaran inovatif penyelesaian teknologi global kepada pemaju hartanah, membantu mereka memasarkan jenama mereka, mengesan pelanggan dengan tepat dan menyelesaikan transaksasi dalam talian di seluruh dunia.

Menurut trend peruntukan aset global, pelaburan serantau tidak lagi mencukupi untuk individu bernilai bersih tinggi. Uoolu.com menyediakan data pelaburan hartanah global terkini, membantu pelanggan memilih hartanah dan mnyelesaikan transaksi dalam talian dan pada peranti mudah alih dengan selamat.

Sidang Kemuncak 2019 akan membawakan lebih 100 pemaju utama dari 32 negara, lebih 500 individu bernilai bersih tinggi dan lebih 100 outlet media antarabangsa. Uoolu bakal memperkenalkan anugerah “100 Hartanah Global Uoolu Terbaik 2019”, melancarkan penyelesaian teknologi global “Uoolu International”, menandatangani perjanjian dengan pemaju hartanah strategik dan membincangkan trend baharu bagi tahun 2019 bersama pemimpin-pemimpin industri.

Iklan

Uoolu.com, ditubuhkan di Beijing pada tahun 2015, ialah platform utama untuk transaksi hartanah rentas sempadan. Kami berdedikasi untuk membantu individu-individu bernilai bersih tinggi melabur dalam aset-aset rentas sempadan dengan selamat dan cekap. Kami mempunyai kira-kira 3 juta pengguna aktif bulanan, boleh diakses untuk 4 bilion pengguna internet di 135 negara dan wilayah, 1,000 rakan kongsi global dan telah merealisasikan jumlah transaksi tahunan sebanyak berbilion-bilion dolar.

Untuk mendaftar Sidang Kemuncak Internet Hartanah Global ke-2 Uoolu bagi tahun 2019, sila klik 
https://www.uoolu.com/second-summit.html

Laman Sesawang: www.uoolu.com 
Facebook: https://www.facebook.com/Uoolu/ 
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/uoolu.com/

Sumber: Uoolu.com

Iklan

7 Petanda Kita Kena Cepat-Cepat Serahkan Diri Kepada AKPK

“Maaf, saya ada AKPK, saya tak boleh buat loan sekarang”.

Tidak dinafikan sekiranya seseorang berada di dalam program AKPK (Agensi Kaunseling Dan Pengurusan Kredit), mereka tidak dibenarkan untuk membuat pinjaman untuk sementara waktu. Ia bukanlah kesan yang menakutkan seperti yang sering digambarkan oleh orang ramai, malah ada hikmahnya.

AKPK mempunyai objektif yang tertentu dalam membantu mereka yang mempunyai masalah kewangan yang tidak terurus dan tiada jalan lain lagi bagi membiayai hutang yang tertunggak.  Fungsi AKPK termasuklah dalam memberi bimbingan kewangan, mengatur jadual pembiayaan semula, mengurangkan kos kadar bunga untuk sesuatu hutang dan lain-lain lagi. 

AKPK Telah Banyak Membantu Individu Berhutang

Menurut rekod AKPK, seramai 732,234 individu telah menyertai program perkhidmatan kaunseling dan nasihat, tetapi hanya 221,599 individu sahaja yang menyertai AKPK.  Berikutan penubuhan mereka sejak tahun 2006 lagi, mereka telah membantu seramai 16,161 individu dengan melangsaikan hutang terkumpul sebanyak RM 643.2 Juta.

Berdasarkan statistik AKPK, individu yang terlibat dengan hutang atau pinjaman rata-rata adalah mereka yang berumur antara 30 hingga 49 tahun.  Jenis kemudahan pinjaman yang paling banyak menyebabkan rekod kewangan menjadi teruk adalah kredit kad (58.3%) dan pinjaman peribadi (30.1%).

Petanda Menyebabkan Anda Perlu Serah Diri Kepada AKPK

Terdapat banyak ciri seseorang itu perlu mendapatkan khidmat nasihat dan kaunseling daripada AKPK. Selalunya mereka yang banyak hutang lapuk, berada di ambang muflis, tidak tahu bagaimana lagi nak bayar hutang sebab terlalu banyak dan sudah tidak ada jalan lain lagi bagi menguruskan kewangan adalah golongan yang tidak terkecuali memerlukan khidmat AKPK.  Jika anda tertanya-tanya adakah anda patut serahkan diri kepada AKPK, semaklah sama ada anda mempunyai ciri-ciri di bawah atau tidak.

#1 Hutang Terlalu Banyak

Anda mempunyai hutang yang banyak melimpah-limpah sehingga tidak mampu dan tidak sanggup bayar lagi.

#2 Sesak Bernafas Sebab Duit Tak Cukup Bayar Hutang

Hutang Dan Komitmen setiap bulan anda melebihi gaji bulanan dan ia berterusan setiap bulan sehingga anda sudah sesak untuk ‘bernafas’.

Iklan

#3 Muflis, Bankrap, No Choice

Anda sudah bankrupt, diisytiharkan muflis dan tiada jalan keluar lagi melainkan perlu membayar semua hutang yang telah terkumpul.

#4 Tak Tahu Urus Kewangan

Tak tahu urus hutang dan pembayaran dengan betul, disebabkan itu banyak hutang tertunggak, tak sempat bayar dan duit kadang-kadang tak cukup nak membayarnya.

#5 Ingin Kurangkan Kadar Bayaran

Anda juga mungkin ingin menyelesaikan masalah hutang anda secepatnya dengan kadar jumlah yang lebih kurang daripada biasa. AKPK juga membantu menjadualkan semula kadar bayaran anda dengan mengurangkan jumlah kadar bunga. Hutang bernilai RM4000 tidak mustahil jadi RM2,500.

#6 Memerlukan Pendidikan Kewangan

Sekiranya anda hampir-hampir muflis, berusahalah untuk mengelaknya dengan membiayai segala hutang piutung. Tetapi jika gagal menguruskan hutang, dapatkan bimbingan kewangan daripada pihak AKPK.

#7 Memerlukan Khidmat Kaunseling

Jangan takut untuk mendapatkan khidmat nasihat dan kaunseling daripada AKPK kerana mereka adalah pakar dalam menguruskan kewangan, mempunyai hubungan kerjasama dengan bank yang anda terlibat dan bakal membantu meringankan beban anda.

Berikut adalah 7 ciri-ciri yang memerlukan anda menyerahkan diri terus kepada AKPK. Tak salah pun jika nak usaha sendiri selagi mampu, tetapi jika anda berada di tahap stress sehingga rasa ini penamatan hidup anda, cepat-cepatlah pergi serah diri ke AKPK.

Takut lain pula jadinya!

Sumber RujukanAKPK

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!