Permintaan Sewa Meningkat Di KL Dan Selangor, Ini Faktanya

Pada Oktober 2020 yang lalu, portal carian hartanah iProperty telah berkongsi data berkenaan perubahan dan anjakan permintaan rumah sewa bagi negeri-negeri di Malaysia.

Kajian yang dilakukan pihak iProperty bermula Januari 2020 dan berakhir Jun 2020 merungkai banyak data yang menarik akan pasaran hartanah untuk suku pertama dan kedua 2020.

Baca : Transaksi Hartanah Di Malaysia Pada Suku Pertama 2020 Adalah Positif

Apa yang mengejutkan adalah berlakunya penurunan dalam permintaan hartanah di peringkat nasional sebanyak 5.6%.

Untuk rekod, permintaan hartanah jenis teres telah menurun pada angka -5.6%. Akan tetapi, harga permintaan median sewa dilihat meningkat sebanyak 3.4% kepada RM1,690.

Sumber: iProperty

Hartanah jenis kondominum pula menunjukkan penurunan permintaan sebanyak -3.7% lebih rendah berbanding rumah jenis teres. Seperti hartanah teres,  harga permintaan median sewa juga meningkat sebanyak 4.17% menjadikan median permintaan sewa adalah RM1,900.

Baca : Harga Dan Transaksi Hartanah Malaysia 2008 – 2018

Dan seterusnya, hartanah jenis servis residen turut menerima nasib yang sama dengan penurunan permintaan sebanyak -4.9%.

Akan tetapi, permintaan sewa meningkat kepada 4.03% kepada RM1,700.

Permintaan Sewa Meningkat Di KL Dan Selangor. Ini Faktanya

Kredit Gambar: Instagram @klcityscapes

Buat pengetahuan anda, kawasan dengan permintaan tertinggi di Malaysia adalah Kuala Lumpur dan Selangor. Antara fakta yang menarik tentang Selangor adalah servis residen dengan kadar sewa RM1,500 sebulan adalah yang paling popular di Selangor.

Baca : Cara Analisa Hartanah Mengikut Harga Kaki Persegi

Rumah teres dengan kadar sewa di bawah RM1,000 juga popular. Dan akhir sekali, servis residen dengan kadar sewa RM2,500 – RM3,000 adalah paling popular dalam carian warga Kuala Lumpur.

Berikut merupakan kawasan dengan permintaan tertinggi di Kuala Lumpur.

Kredit Gambar: Instagram @dauzuki

1. Taman Tun Dr Ismail

2. Wangsa Maju

3. Damansara Heights

4. Pantai

5. Sentul

6. Setapak

7. Jalan Ipoh

8. Sungai Besi

9. Brickfields

10. Bangsar

11. Cheras

12. Kepong

13. Jalan Kuching

14. Kuchai Lama

15. Bukit Jalil

16. Bandar Menjalara

17. Segambut

18. KL Sentral

19. Ampang Hilir

20. Seputeh

Baca : [TERKINI] Median Harga Rumah Di Malaysia Bulan Januari – Julai 2020

Berikut merupakan kawasan dengan permintaan tertinggi di Selangor.

1. Bangi

2. Klang

3. Sunway

4. Rawang

5. Shah Alam

6. Setia Alam

7. Semenyih

8. Glenmarie

9. Damansara Damai

10. Petaling Jaya

11. Damansara Perdana

12. Cyberjaya

13. Sungai Buloh

14. Kajang

15. Subang Jaya

16. Ampang

17. Bandar Utama

18. 18.Batu Caves

19. Tanjong Duabelas

20. Ulu Kelang

Baca : Nak Sewa Rumah Tanpa Deposit? Gunalah Apps Speedrent

Kesimpulannya, kita dapat mengagak yang terdapat segelintir jenis hartanah yang mampu memberikan rental yield yang tinggi.

Tetapi, lokasi masih lagi memainkan peranan terbesar dalam menentukan untung nasib kebanyakan pemilik hartanah di saat krisis kesihatan dan kemelesetan ekonomi yang sedang berlaku.

Dengan permintaan semasa yang berkurang, pemilik hartanah sepatutnya menjadi lebih kreatif dengan menjadikan unit sedia ada sebagai homestay hujung minggu atau ruang untuk disewakan golongan gig ekonomi.

Baca : Penerangan Deposit Sewa Rumah. Istilah 1+1, 2+1, 2+1+1

Sumber Rujukan: iProperty

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Persediaan Untuk Pembeli Rumah Pertama

Pandemik Covid-19 yang melanda telah menyebabkan seluruh dunia kucar-kacir. Ramai yang hilang pekerjaan, pendapatan berkurangan, malahan ada yang membunuh diri kerana terlampau stress. Di Malaysia, kita sedang melalui gelombang ketiga dan menyebabkan PKP 2.0 telah dilaksanakan di semua negeri kecuali Sarawak.

Pelaksanaan semula PKP ini walaupun dilonggarkan sedikit berbanding PKP 1.0, tetapi tetap memberi impak kepada sesetengah golongan seperti peniaga pakaian kerana tidak termasuk dalam kategori essential services, peniaga restoran kerana pelanggan tidak dibenarkan duduk dan makan hanya dibenarkan bungkus sahaja, dan juga grab driver kerana masyarakat diarahkan duduk di rumah sahaja maka perkhidmatan mereka kurang diperlukan.

Tetapi di sebalik kegelapan pasti ada sinar.

Penurunan kadar OPR menyebabkan kadar faedah / keuntungan pembiayaan bank menjadi rendah. Bagi yang tidak terkesan, mungkin ini peluang untuk memiliki sebuah rumah idaman dengan memanfaatkan kadar faedah/keuntungan yang rendah berbanding sebelum ini.

Walaubagaimanapun, pastikan kita betul-betul bersedia dan boleh ikuti langkah berikut sebagai panduan:

1. Kewangan

Bayaran bulanan tidak boleh melebihi 1/3 dari gaji bersih. Jika gaji RM3,000, kita hanya boleh memiliki sebuah rumah dengan bayaran bulanan maksimum RM1,000.

Pertimbangkan kos-kos lain seperti downpayment, yuran guaman, dan duti setem. Pastikan kita sudah bersedia supaya proses pembelian rumah berjalan lancar dan teratur.

2. Lokasi

Jika beli rumah untuk tempat tinggal, pertimbangkan lokasi yang berdekatan dengan tempat kerja. Tak guna beli rumah besar tetapi ulang-alik kerja sampai 2 jam.

Apa kata beli rumah yang kecil sedikit tetapi lokasi yang lebih strategik. Berdekatan tempat kerja dan kemudahan awam seperti hospital dan sekolah.

3. Kos Tambahan

Bagi yang ingin membeli rumah berstatus strata atau bertingkat, ada kos lain yang perlu dibayar setiap bulan iaitu yuran penyelenggaraan (maintenance fee). Biasanya maintenance fee ikut size rumah kita, semakin besar rumah semakin mahal kos maintenance fee.

Semak dengan pemaju atau ejen hartanah sebelum membuat keputusan membeli rumah tersebut. Takut nanti terkejut kerana terpaksa sediakan bajet tambahan di kemudian hari. Ada maintenance fee yang boleh mencecah RM300 sebulan!

4. Fahami Dokumen Perjanjian

Dalam proses jual beli rumah, ada dua perjanjian yang perlu ditandatangani iaitu perjanjian jual beli (SPA) dan perjanjian pinjaman (loan agreement). SPA adalah perjanjian antara pembeli dengan pemaju.

Di antara maklumat yang ada dalam SPA adalah keluasan unit, jenis hak milik sama ada freehold atau leasehold, dan tempoh jangkaan rumah akan siap. Manakala loan agreement adalah perjanjian antara peminjam iaitu pembeli rumah dengan pihak bank.

Beri perhatian kepada jumlah bayaran bulanan, tempoh pembiayaan sama ada 30 atau 35 tahun, dan juga lock-in period iaitu tempoh jika penyelesaian penuh dibuat akan dikenakan penalti.

5. Defect Liability Period (DLP)

Apabila rumah telah diserahkan kepada pemilik, perkara pertama yang perlu kita buat adalah memeriksa keadaan rumah jika ada sebarang kecacatan seperti tile kosong (selalu berlaku), leaking, atau cat yang tidak sempurna. Tempoh DLP adalah 24 bulan dari tarikh serahan rumah dari pemaju kepada pemilik.

Pastikan hak kita terjamin dengan melaporkan sebarang kecacatan kepada pemaju untuk diperbaiki. Sebarang pertikaian boleh dilaporkan kepada tribunal di bawah kendalian Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Semoga panduan yang dikongsikan ini dapat memberi manfaat kepada kita dalam proses pembelian rumah idaman terutamanya bagi pembeli rumah pertama.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Pelabur Runcit di Bursa Malaysia, Perunding Hartanah dan Takaful

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!