Senarai Semak Rumah Defect Liability Period (DLP)

Buat individu yang pernah membeli rumah, pernahkah anda alami masalah rumah yang anda beli mengalami kecacatan (defect)?

Anda betul-betul dapat mengenal pasti kecacatan unit kediaman anda apabila mengupah orang yang berpengalaman untuk menyemak kecacatan dari struktur atas hingga bawah, luaran dan dalaman rumah.

Biasanya, apabila berlaku sebarang kecacatan pada unit kediaman yang baru dibeli, pembeli akan lanjutkan isu ini kepada wakil pemaju hartanah.

Baca : 6 Kelebihan Beli Rumah Baru Berbanding Rumah Subsale (Second Hand)

Ada yang membuat tuntutan secara bersurat ke atas kecacatan rumah dan juga hanya membuat aduan menerusi aplikasi yang disediakan pemaju hartanah.

Bagaimana jika pemaju hartanah tersebut berkeras dan berdegil untuk membaik pulih kecacatan unit kediaman anda?

Sebenarnya, anda sebagai pemilik unit kediaman mempunyai hak untuk menuntut pemaju hartanah untuk membaik pulih struktur rumah yang mengalami kecacatan samada ketara atau tidak ketara.

Dengan syarat, rumah yang anda beli itu masih lagi berada dalam Defect Liability Period (DLP).

Apa Itu Defect Liability Period (DLP)?

Singakatannya adalah DLP yang bermaksud satu tempoh jaminan yang diberikan pemaju hartanah kepada pembeli rumah sekiranya berlaku kecacatan pada unit kediaman.

Baca : Apa Perlu Buat Bila Dapat Kunci Rumah Daripada Pemaju?

Tempoh sebenar DLP adalah 24 bulan dari tarikh pembeli rumah mendapat kunci rumah.

Kecacatan pada struktur rumah tidak berlaku pada projek hartanah dari pemaju hartanah kecil sahaja.

Bahkan, ada juga kes kecacatan melibatkan pemaju hartanah ternama tanah air dan berlaku hampir di setiap negeri di Malaysia.

Untuk membuat tuntutan dengan syarat unit kediaman anda masih lagi mempunyai DLP, ikut langkah di bawah.

Senarai Semak Rumah Defect Liability Period (DLP)

1. Hantar Surat Rasmi

Caranya adalah dengan menghantar sepucuk surat rasmi kepada pemaju hartanah dan CC peguam S&P rumah anda. Pastikan anda guna pos berdaftar supaya ada rekod.

“Tahukah anda, duit pinjaman hartanah dari bank anda dikawal oleh peguam S&P anda. Peguam dan bank hanya meluluskan 95% kepada pemaju hartanah. Baki 5% adalah untuk retention sum.”

Baca : 3 Sebab Kita Kena Gunakan Kuota Pinjaman Hartanah Sebaik Mungkin

“Rentetion sum adalah sejumlah wang yang perlu didepositkan kepada pihak LHDN untuk Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT).”

2. Aduan Tribunal

Selepas tempoh 30 hari anda menghantar surat dan tiada tindak balas dari wakil pemaju hartanah, anda boleh hantarkan surat kedua untuk peringatan sebelum melanjutkan aduan anda ke Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah.

Berkemungkinan surat pertama tidak berjaya sampai ke alamat pemaju hartanah atau isu – isu lain.

Jangan lupa untuk CC surat tersebut kepada peguam S&P anda juga.

3. Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah

Jika tiada tindakan diambil dari wakil pemaju hartanah selepas tempoh 14 hari, maka anda boleh bawa kedua – dua surat tadi ke Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah.

Jangan risau, pihak Tribunal akan memihak kepada pembeli hartanah.

Retention sum sebanyak 5% tadi hanya akan dilepaskan pihak peguam dan bank hanya selepas tempoh DLP tamat yaqni 24 bulan.

Kenapa pihak bank tahan 5% retention sum?

Objektifnya adalah supaya pemaju hartanah membaik pulih kecacatan unit kediaman sepanjang tempoh DLP.

Selain itu, 5% retention sum ini juga boleh dituntut sekiranya pemilik rumah melakukan pembaikan pulih kecacatan rumah sendiri.

Baca : 5 Sebab Kenapa Orang Suka Beli Rumah Baru Berbanding Rumah Subsale

Syaratnya, anda perlu ikut langkah-langkah yang dikongsikan di atas beserta resit.

Nota Tambahan:

  • Sekiranya berlaku kecacatan ketara seperti retak pada struktur bangunan rumah, anda perlu semak waranti rumah anda dan buat proses yang sama.

Kesimpulannya dalam setiap projek hartanah, kemungkinan untuk sebuah unit mengalami kecacatan itu agak besar.

Boleh jadi unit kediaman itu adalah unit anda atau keluarga, sahabat dan kenalan anda.

Baca : Turun Naik Pasaran Hartanah Suku Pertama 2020

Dengan mengetahui hak anda sebagai pembeli, anda boleh baik pulih kecacatan struktur rumah anda menjadi semakin parah di kemudian hari.

Selepas selesai segala proses membaik pulih kecacatan rumah, barulah sesuai untuk anda melakukan renovasi.

Dengan harga rumah yang sangat tidak masuk akal hari ini, penting untuk anda sebagai pembeli mengetahui dan menggunakan hak anda sebaik mungkin.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rancangan Untuk Kurangkan Masa Kelulusan Pembagunan Disambut Baik – REHDA

Beli hartanah guna ejen?

KUALA LUMPUR, 21 Mac (Bernama) — Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) menyambut baik rancangan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengurangkan masa yang diperlukan oleh pihak berkuasa tempatan untuk memberikan kelulusan pembangunan.

Presidennya Datuk NK Tong berkata ia akan membantu mengurangkan kos pegangan pemaju dan membolehkan mereka menyalurkan penjimatan kepada pembeli hartanah.

“Pemaju kemudian boleh merancang lebih awal berapa kos projek apabila terdapat petunjuk prestasi utama (KPI) yang perlu dijadikan sebagai penanda aras oleh pihak berkuasa tempatan,” katanya kepada Bernama.

Bagaimanapun, pasti ada cabaran kerana tanah adalah urusan negeri dan setiap pihak berkuasa tempatan mempunyai jadual masanya sendiri dalam pemberian kelulusan.

Oleh itu, adalah penting untuk memastikan semua negeri diselaraskan dengan dasar Kerajaan Persekutuan, katanya.

“Kami mahu mendapatkan kelulusan yang sewajarnya … tiada jalan pintas, cuma mempercepatkannya. Kami percaya sesuatu boleh dilakukan, sebagai contoh, proses mempercepatkan proses permohonan pasport tanpa menjejaskan ciri-ciri keselamatan.

“Kita bukan sahaja mahu masa kelulusan dikurangkan, kita juga mahu kerajaan konsisten dalam perkara ini,” kata Tong.

Menurut laporan berita, Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata kerajaan sedar bahawa mengurangkan masa untuk memberikan kelulusan pembangunan akan membantu meringankan beberapa cabaran yang dihadapi pemaju hartanah hari ini.

Anwar berkata, perkara itu akan dibincangkan dalam pertemuan dengan Yang DiPertua Majlis Perbandaran dan Datuk Bandar minggu ini.

— BERNAMA