Senarai Semak Rumah Defect Liability Period (DLP)

Buat individu yang pernah membeli rumah, pernahkah anda alami masalah rumah yang anda beli mengalami kecacatan (defect)?

Anda betul-betul dapat mengenal pasti kecacatan unit kediaman anda apabila mengupah orang yang berpengalaman untuk menyemak kecacatan dari struktur atas hingga bawah, luaran dan dalaman rumah.

Biasanya, apabila berlaku sebarang kecacatan pada unit kediaman yang baru dibeli, pembeli akan lanjutkan isu ini kepada wakil pemaju hartanah.

Baca : 6 Kelebihan Beli Rumah Baru Berbanding Rumah Subsale (Second Hand)

Ada yang membuat tuntutan secara bersurat ke atas kecacatan rumah dan juga hanya membuat aduan menerusi aplikasi yang disediakan pemaju hartanah.

Bagaimana jika pemaju hartanah tersebut berkeras dan berdegil untuk membaik pulih kecacatan unit kediaman anda?

Sebenarnya, anda sebagai pemilik unit kediaman mempunyai hak untuk menuntut pemaju hartanah untuk membaik pulih struktur rumah yang mengalami kecacatan samada ketara atau tidak ketara.

Dengan syarat, rumah yang anda beli itu masih lagi berada dalam Defect Liability Period (DLP).

Apa Itu Defect Liability Period (DLP)?

Singakatannya adalah DLP yang bermaksud satu tempoh jaminan yang diberikan pemaju hartanah kepada pembeli rumah sekiranya berlaku kecacatan pada unit kediaman.

Baca : Apa Perlu Buat Bila Dapat Kunci Rumah Daripada Pemaju?

Tempoh sebenar DLP adalah 24 bulan dari tarikh pembeli rumah mendapat kunci rumah.

Kecacatan pada struktur rumah tidak berlaku pada projek hartanah dari pemaju hartanah kecil sahaja.

Bahkan, ada juga kes kecacatan melibatkan pemaju hartanah ternama tanah air dan berlaku hampir di setiap negeri di Malaysia.

Untuk membuat tuntutan dengan syarat unit kediaman anda masih lagi mempunyai DLP, ikut langkah di bawah.

Senarai Semak Rumah Defect Liability Period (DLP)

1. Hantar Surat Rasmi

Caranya adalah dengan menghantar sepucuk surat rasmi kepada pemaju hartanah dan CC peguam S&P rumah anda. Pastikan anda guna pos berdaftar supaya ada rekod.

“Tahukah anda, duit pinjaman hartanah dari bank anda dikawal oleh peguam S&P anda. Peguam dan bank hanya meluluskan 95% kepada pemaju hartanah. Baki 5% adalah untuk retention sum.”

Baca : 3 Sebab Kita Kena Gunakan Kuota Pinjaman Hartanah Sebaik Mungkin

“Rentetion sum adalah sejumlah wang yang perlu didepositkan kepada pihak LHDN untuk Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT).”

2. Aduan Tribunal

Selepas tempoh 30 hari anda menghantar surat dan tiada tindak balas dari wakil pemaju hartanah, anda boleh hantarkan surat kedua untuk peringatan sebelum melanjutkan aduan anda ke Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah.

Berkemungkinan surat pertama tidak berjaya sampai ke alamat pemaju hartanah atau isu – isu lain.

Jangan lupa untuk CC surat tersebut kepada peguam S&P anda juga.

3. Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah

Jika tiada tindakan diambil dari wakil pemaju hartanah selepas tempoh 14 hari, maka anda boleh bawa kedua – dua surat tadi ke Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah.

Jangan risau, pihak Tribunal akan memihak kepada pembeli hartanah.

Retention sum sebanyak 5% tadi hanya akan dilepaskan pihak peguam dan bank hanya selepas tempoh DLP tamat yaqni 24 bulan.

Kenapa pihak bank tahan 5% retention sum?

Objektifnya adalah supaya pemaju hartanah membaik pulih kecacatan unit kediaman sepanjang tempoh DLP.

Selain itu, 5% retention sum ini juga boleh dituntut sekiranya pemilik rumah melakukan pembaikan pulih kecacatan rumah sendiri.

Baca : 5 Sebab Kenapa Orang Suka Beli Rumah Baru Berbanding Rumah Subsale

Syaratnya, anda perlu ikut langkah-langkah yang dikongsikan di atas beserta resit.

Nota Tambahan:

  • Sekiranya berlaku kecacatan ketara seperti retak pada struktur bangunan rumah, anda perlu semak waranti rumah anda dan buat proses yang sama.

Kesimpulannya dalam setiap projek hartanah, kemungkinan untuk sebuah unit mengalami kecacatan itu agak besar.

Boleh jadi unit kediaman itu adalah unit anda atau keluarga, sahabat dan kenalan anda.

Baca : Turun Naik Pasaran Hartanah Suku Pertama 2020

Dengan mengetahui hak anda sebagai pembeli, anda boleh baik pulih kecacatan struktur rumah anda menjadi semakin parah di kemudian hari.

Selepas selesai segala proses membaik pulih kecacatan rumah, barulah sesuai untuk anda melakukan renovasi.

Dengan harga rumah yang sangat tidak masuk akal hari ini, penting untuk anda sebagai pembeli mengetahui dan menggunakan hak anda sebaik mungkin.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Elak Ditipu Broker Haram

Rakyat Malaysia semakin mendapat kesedaran terhadap hartanah. Dapat kta lihat, sana sini projek perumahan sedang giat dijalankan. Ini menunjukkan satu tanda positif kepada rakyat Malaysia sendiri.

Walaupun begitu, masih ada pihak-pihak yang mengambil kesempatan terhadap individu-inividu yang benar-benar ingin membeli rumah. Penipuan ini kerap dilakukan oleh broker haram di mana mereka ini adalah individu yang tidak berdaftar.

Apakah cara yang boleh anda lakukan bagi mengelakkan diri daripada ditipu hidup-hidup oleh broker-broker yang sama sekali tidak bertanggungjawab ini.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan bagi memastikan individu yang anda berurusan itu adalah merupakan ejen atau peruding hartanah yang sah berdaftar dan boleh dipercayai perkhidmatan mereka untuk membuat sebarang urusan hartanah.

Contoh REN Tag

1. Nama REN

Setiap ejen atau perunding hartanah yang sah berdaftar akan memilki dua nama pada kad ahli masing-masing. Jika anda lihat, cetakan yang besar adalah nama panggilan mereka sendiri yang akan digunakan mereka untuk menjalankan sebarang kerja sebagai seorang ejen hartanah.

Manakala, nama yang lebih kecil pula adalah merupakan nama penuh mereka mengikut kepada kad pengenalan ejen hartanah terbabit.

2. Nombor Pendaftaran

Setiap ejen atau perunding hartanah yang berdaftar akan mempunyai nombor pendaftaran mereka yang tersendiri. Dengan adanya nombor REN ini, membolehkan anda sebagai pelanggan untuk membuat semakan pengesahan terhadap mereka sama ada mereka ini adalah ejen yang sah ataupun sebaliknya.

Justeru, ejen hartanah perlu memaparkan nombor REN mereka ketika membuat sebarang urusan perundingan ataupun pemasaran.

3. Agensi

Lihat terlebih dahulu di manakah ajen perunding hartanah ini berdaftar. Dengan mengetahui di manakah ejen ini bernaung, memudahkan anda sebagai pelanggan untuk memuat soal selidik latar belakang agensi. Sekiranya, rekod agensi adalah mencurigakan, anda perlu mengambil langkah berhati-hati supaya tidak ditipu oleh mereka.

4. QR Code

QR code ejen ini boleh disemak melaui telefon bimbit anda. untuk pengetahuan anda, setiap ejen perunding hartanah yang sah berdaftar akan mempunyai QR code mereka sendiri yang unik. Dan QR code ini tiada duanya.

5. Warna Kad

Lihat sahaja kepada warna kad ejen perunding hartanah anda. Terdapat 2 warna untuk ejen perunding hartanah yang sah berdaftar.

Pertamanya, adalah warna biru dan yang kedua adalah warna merah. Untuk kad yang berwarna merah, ia menunjukkan bahawa individu tersebut merupakan perunding hartanah sementara mereka yang memilki kad berwarna biru adalah seorang ejen hartanah yang berdaftar.

Dah tahu macam mana nak kenal ejen atau perunding hartanah yang berdaftar, baru lah anda boleh meneruskan urusan jual beli hartanah dengan mereka.Anda Nak Beli Rumah, Skor Kewangan OK atau KO?

Takut-takut skor kita kurang memuaskan, nanti nak apply pembiayaan (loan) tak lepas pula.

Bagaimana pula dengan hutang kad kredit sekarang, bayar tepat pada masanya atau tidak?
Pernah terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?

Berapa pula Debt to service ratio (DSR)?

Jangan risau sangat. Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman / pembiayaan akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo