3 Sebab Kita Kena Gunakan Kuota Pinjaman Hartanah Sebaik Mungkin

Di Malaysia, setiap orang memperoleh had kuota pinjaman hartanah yang sama. Untuk rumah kediaman pertama, kuota pinjaman hartanah adalah 100% – 90% dan rumah kedua adalah 90%.

Rumah ketiga dan seterusnya adalah 60% dan rumah dari pasaran komersial seperti SoHo adalah 85%.

Tetapi, kuota pinjaman hartanah setiap individu adalah subjektif dan bergantung kepada polisi dan tawaran semasa bank.

Lain bank, lain dokumen dan kadar faedahnya. Sekiranya anda berniat untuk membeli rumah pada kuantiti banyak, anda disarankan untuk menggunakan proksi.

Baca : 7 Perkara Anda Wajib Tahu Sebelum Masuk Pelaburan Undercon

Caranya adalah dengan menggunakan kuota ahli keluarga, sahabat atau rakan perniagaan yang belum memiliki rumah.

Jalan terakhir adalah dengan menubuhkan syarikat Investment Holding Company (IHC) yang membolehkan anda membeli hartanah pada kuantiti banyak dengan objektif pelaburan.

Untuk pembeli rumah pertama, anda disarankan untuk tidak menggunakan habis kuota pinjaman hartanah anda.

Sebaiknya gunakan 90% sahaja berbanding 100% bagi supaya lebih mudah pinjaman hartanah anda diluluskan. Di samping itu, kadar Debt Service Ratio (DSR) anda juga tidak lah terlalu tinggi.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu Dimiliki Berdasarkan Gaji

Artikel ini akan menerangkan kepada anda kenapa anda wajib menggunakan kuota hartanah sebaik mungkin supaya anda tidak membeli hartanah yang salah.

Jom kita tengok 3 sebab kenapa kita kena gunakan kuota pinjaman hartanah sebaik mungkin.

1. Rumah Pertama Untuk Pelaburan

Sebaiknya, kuota pinjaman hartanah untuk rumah pertama anda tidak digunakan bagi membeli unit kediaman rumah mampu milik.

Hal ini kerana, rumah mampu milik mempunyai syarat di mana rumah itu tidak boleh disewakan dan dijual pada satu tempoh tertentu.

Sekiranya anda semak kebanyakan harga rumah mampu milik di Lembah Klang, anda akan dapati harganya adalah di bawah RM300,000 dengan bayaran ansuran bulanan pinjaman hartanah kasar RM1,300 – RM1,500.

Baca : Pakar Bisnes Ini Kongsi 5 Cara Mudah Untuk Lulus Pembiayaan Rumah

Adalah lebih baik sekiranya anda membeli unit kediaman dari pasaran subsales pada harga RM200,000 – RM300,000 di kawasan matang yang mempunyai permintaan sewaan.

Tetapi, bukan semudah itu!

Anda juga harus menyemak rental yield di projek atau kawasan perumahan itu bagi memastikan pelaburan rumah pertama anda untung.

Kesilapan ramai pelabur muda adalah mereka gagal membuat kajian selidik yang tepat berkenaan rental yield.

Kesannya, mereka rugi kerana bayaran ansuran bulanan pinjaman bank adalah lebih tinggi berbanding kadar sewa yang mereka kutip setiap bulan.

Baca : Adakah Kewangan Anda Dah Bersedia Untuk Beli Rumah?

Iklan

Untuk menyemak rental yield mengikut projek dan kawasan, anda boleh menyemak portal hartanah online seperti iProperty dan Propertyguru.

Pastikan anda tahu luar dan dalam segala kos, cabaran, jangkaan permintaan mendatang dan booster hartanah.

2. Duplicate

Seterusnya, untuk rumah kedua dan seterusnya anda hanya perlu ulang kembali langkah seperti yang anda lakukan untuk rumah pertama.

Apa yang penting di sini adalah anda perlu menunjukkan Tenancy Agreement rumah pertama sebagai dokumen sokongan bagi memudahkan pihak bank meluluskan pinjaman hartanah kedua dan seterusnya.

Andai kata fokus anda adalah capital gain, maka hartanah jenis landed lebih sesuai berbanding hartanah high rise. Sebaliknya, jika fokus anda adalah cashflow, maka rumah high rise adalah lebih sesuai berbanding rumah landed.

Akan tetapi, sekiranya anda mendapat rezeki terpijak yaqni rumah high rise/ landed dengan cashflow yang cantik dan capital gain yang tinggi untuk tempoh minima 10 tahun, apa salahnya ambil rumah tersebut!

Untuk mengetahui projek mendatang, rujuk senarai projek mega 10 tahun – 20 tahun mendatang yang akan dikongsikan oleh pemaju hartanah dan penilai hartanah menerusi portal mereka.

3. Sumber Kewangan

Penting untuk anda ketahui bahawa mencari hartanah dengan nisbah rental yield yang baik adalah sangat penting.

Nisbah antara 4% – 6% sudah dikira baik. Lebih daripada itu adalah lebih daripada baik.

Baca : Malaysia Keenam Tertinggi Bagi ‘Rental Yield’ Hartanah Asia Pada Tahun 2019

Umum mengetahui untuk mendapatkan semula modal hartanah anda melalui flipping pada zaman ini adalah sangat sukar tetapi tidaklah mustahil.

Jadi, untuk mendapatkan keuntungan sasaran anda, peruntukkan 10 tahun – 20 tahun supaya kadar kenaikan hartanah meningkat sehingga mencapai sasaran keuntungan anda.

Baca : Nak Beli Rumah Yang Kalis Inflasi? Ini Rahsianya

Apa yang paling utama adalah, pastikan pelaburan anda mampu berdepan dengan kadar median inflasi di Malaysia iaitu 5% atau sekurang-kurangnya 4% setahun.

Seorang pakar pelaburan hartanah tersohor di Malaysia pernah memberitahu saya bahawa pelabur hartanah wajib mempunyai pendapatan melebihi RM5,000 sebulan.

Kurang daripada itu, maka individu tersebut perlu berusaha sehingga pendapatan bulanannya mampu meningkat ke paras RM5,000.

Di sinilah pentingnya disiplin kewangan di mana, anda yang bergaji di bawah RM5,000 sebulan perlu mengurangkan komitmen yang tidak perlu dan melangsaikan hutang yang tinggi kadar faedahnya.

Dalam masa yang sama, tambahlah ilmu hartanah anda dengan membuat kajian kawasan dan permintaan setempat hartanah.

Apabila tiba masanya, dengan modal dan ilmu hartanah yang berada di dalam genggaman anda, mohon lah diskaun dari pemilik rumah.

Lebih banyak diskaun yang anda dapat, lebih banyak untung yang anda perolehi.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jangan Buat 6 Kesilapan Ini Apabila Hendak Bayar Balik Pinjaman Pelajaran

Kaedah ini diinspirasikan daripada kisah Melanie Lockert yang telah berjaya membayar habis hutang pinjaman pelajarannya sebanyak $80,000 ketika berusia 31 tahun.

Jom lihat apa yang beliau buat.

1. Ikut Firasat Dan Rasa

Bila kita berhutang, ini akan membuat kita rasa kurang selesa. Jadi, kita mesti bayar hutang kita untuk membuatkan kita berasa lebih selesa. Jangan abaikan kerana ini akan menyebabkan kita rasa terhimpit dan lebih teruk lagi apabila kita kena “blacklist”.

Lockert mencadangkan untuk membayar hutang yang paling banyak dahulu. Bayar hutang seperti hutang kad kredit dan pinjaman pelajaran yang menyebabkan kita rasa tak sedap hati.

2. Jangan Bayar Amaun Minimum

Lockert sebelumnya membuat kesilapan kerana hanya membayar jumlah minimum untuk pinjamannya seperti membayar bil setiap bulan. Jika kita hendak bebas hutang dengan cepat, kita seharusnya membayar lebih.

Bayaran minimum adalah syarat yang diletakkan tetapi tidak harus diikut. Kita boleh membayar dengan lebih cepat daripada jangkaan pelan pinjaman.

Bayaran minimum juga menjadikan kita lebih sukar untuk membuat rayuan bayar balik pinjaman seperti memanjangkan tempoh bayar balik atau meminta pengurangan bayaran.

3. Dapatkan Pencerahan Secepat Mungkin

Ramai sebenarnya yang tidak tahu atau pun tidak ambil kisah tentang kadar faedah yang dikenakan apabila membuat pinjaman. Kita selalu terlepas pandang kos pinjaman dan tidak mengambil kira kesannya terhadap kewangan kita.

Kita boleh selesaikan pinjaman dengan cara ‘avalanche’ sekiranya kita tahu berapa kadar faedah yang dikenakan. Bayar dahulu pinjaman yang mempunyai kadar faedah yang tertinggi diikuti yang lain.

Iklan

4. Pilih Pelan Bayaran Yang Tepat

Ada yang lebih selesa dengan kaedah bayaran ‘snowball’. Ada juga yang lebih gemar dengan cara ‘avalanche’. Yang paling penting sebenarnya adalah motivasi diri untuk membuat bayaran dan terus konsisten dengan cara yang dipilih.

Pelan bayaran yang paling tepat dengan diri kita sebenarnya adalah cara bayaran yang kita boleh ikut dengan konsisten.

5. Jangan Terlewat Bayar

Jika kita tidak membayar pada masa yang sepatutnya, ini boleh membawa kepada kesalahan dan juga tambahan kadar faedah yang dikenakan. Lockert memberitahu bahawa kita perlu meletakkan peringatan tarikh akhir bayaran setiap bulan di kalendar.

Satu cara lagi untuk mengelakkan kita terlewat membayar adalah dengan membuat bayaran secara autodebit. Jangan sampai jadi overdraf yang boleh menambahkan beban kewangan kita.

6. Kenali Pemberi Pinjaman

Kalau di Malaysia, kita tahu pemberi pinjaman seperti PTPTN, MARA dan sebagainya. Kita harus tahu di mana hendak membuat bayaran balik dan siapa yang kita boleh hubungi jika kita mempunyai sebarang pertanyaan.

Kita juga boleh menghubungi mereka jika kita mempunyai masalah untuk membayar balik dengan memberitahu mereka keadaan kewangan kita. Mereka boleh membantu memberikan cadangan untuk mengelakkan pinjaman kita menjadi default.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com/2019/12/17/dont-make-these-six-student-loan-repayment-mistakes.html

Iklan

Boleh Ke Beli Rumah Guna Kad Kredit?

“Beli rumah guna kad kredit? Wow, gila ke apa?”

Itulah luahan kawan-kawan penulis pada malam minggu yang lalu bila diajukan soalan berkenaan bolehkah seseorang itu beli rumah menggunakan kad kredit.

Sebelum kita rungkai persoalan tersebut dengan lebih dalam, ada baiknya kita fahami terlebih dahulu sebenarnya apakah kelebihan dan jenis kad kredit yang ada di Malaysia.

Umum mengetahui, untuk seseorang bakal peminjam untuk buat pembiayaan/pinjaman hartanah, dia perlu mempunyai rekod dengan bank.

Dalam kata lain, kita perlu mempunyai rekod berhutang dengan bank terlebih dahulu sebelum bank memberikan kita pinjaman baharu.

Baca : 8 Penentu Kadar Faedah Pembiayaan Dan Pinjaman Hartanah Anda

Kenapa bank nak kita berhutang sebelum kita memohon hutang untuk rumah?

Hal ini kerana, pihak bank ingin melihat tahap kemampuan kewangan berdasarkan rekod bayaran semasa menerusi CCRIS dan menganalisa samada kita peminjam yang berisiko atau tidak.

Di antara kelebihan menggunakan kad kredit adalah:-

  •  Faedah Pada Kad Kredit

Kita boleh mendapat wang tunai atau mata ganjaran apabila berbelanja menggunakan kad kredit.

  •  Alternatif Kepada Wang Fizikal

Dengan sekeping kad kredit, kita tidak perlu lagi membawa wang tunai yang banyak.

  •  Selamat

Kita boleh tetapkan jumlah transaksi kad kredit anda bagi mengelakkan kecurian wang.

Setiap transaksi juga dilindungi dengan sistem sekuriti bagi mengelakkan penipuan.

Baca : Kad Kredit VS Pembiayaan Peribadi

Setakat artikel ini ditulis, terdapat 7 jenis kad kredit yang ditawarkan di Malaysia yaqni :-

1. Kad Kredit Rebat Tunai

2. Kad Kredit Air Miles

3. Kad Kredit Ganjaran

4. Kad Kredit Untuk Petrol

5. Kad Kredit APR Rendah

7. Kad Kredit Islamik

Baca : Ini 4 Cara Untuk Elak RM200 Kena ‘Block’ Bila Isi Minyak Guna Kad Debit Atau Kredit

Kenapa Guna Kad Kredit?

Idea kredit kad sebenarnya telah wujud pada tahun 1887 lagi oleh Edward Bellamy menerusi novelnya Looking Backward.

Pada tahun 1934, American Airlines telah memperkenalkan Air Travel Card untuk pengguna perkhidmatan penerbangan mereka.

Sehinggalah pada September 1958, Bank of America memperkenalkan Bank Americard yang akhirnya menjadi kad kredit seperti hari ini.

Iklan

Asas kepada penciptaan kad kredit adalah untuk membenarkan pemilik kad membayar peniaga atas barangan dan perkihdmatan mereka berdasarkan perjanjian untuk membayar jumlah transaksi beserta caj tambahan yang lain.

Ya, kad kredit dicipta sebagai satu alat untuk bank menjadi lebih kaya pada asalnya.

Boleh Atau Tidak Nak Beli Rumah Menggunakan Kad Kredit?

Sebenarnya ya, kita boleh beli rumah menggunakan kad kredit.

Jangan terkejut kerana terdapat limitasi dan perkara yang kita perlu tahu terlebih dahulu sebelum pergi ke galeri jualan dan ‘waive’ rumah berharga RM500,000 dengan had kad kredit yang hanya RM3,000 itu.

Bayar Booking Fee

Kadar booking fee yang ditetapkan oleh pemaju hartanah pada hari ini berada pada lingkungan harga RM500-RM5,000 untuk sebuah unit kediaman. Jadi, kita sebenarnya boleh sahaja membayar booking fee menggunakan kad kredit.

Pada kebiasaannya, untuk rumah undercon kita perlu membayar booking fee dan deposit rumah telah dimasukkan ke dalam pinjaman bank.

Bayar Deposit Rumah

Andai kata rumah yang kita beli berharga RM150,000 dan bayaran deposit adalah RM15,000 atau 10% daripada harga rumah. Kita boleh menggunakan kad kredit untuk bayar deposit rumah dengan syarat, had kad kredit adalah lebih daripada RM15,000.

Sekiranya kita membeli unit kediaman dari pasaran subsale, bayaran deposit rumah adalah wajib. Anda boleh pilih untuk membayar penuh 10% menggunakan kad kredit atau 3% dan baki 7% boleh dibayar menggunakan wang di dalam Akaun 2 KWSP.

Bayar Ansuran Bulanan

Bunyi macam mustahil, sebenarnya kita boleh gunakan kad kredit untuk membuat bayaran ansuran bulanan hartanah. Seperti biasa, pastikan had kad kredit anda mencukupi untuk membuat bayaran ansuran bulanan.

Baca : 6 Tips Lulus Pembiayaan Bank Dengan Mudah

Apa Yang Kita Perlu Tahu?

Ambil tahu bahawa kita akan dikenakan caj tambahan sekiranya lewat membayar komitmen kad kredit. Apa yang meresahkan adalah tarikh akhir bayaran adalah berbeza mengikut bulan.

Jadi, kita perlu kerap menyemak penyata kewangan kad kredit yang dihantar secara bulanan di email atau menerusi aplikasi perbankan.

Kedua, caj minimum bagi kelewatan pembayaran adalah RM10 dan boleh pergi sehingga maksimum 24% setahun.

Kita perlu bijak merancang kewangan kerana menggunakan kad kredit untuk beli rumah sebenarnya, kita sedang gali satu lubang hutang baru untuk tutup lubang hutang lama.

Ketiga, sentiasa awasi kadar faedah kad kredit kerana kadar faedahnya adalah jauh lebih tinggi berbanding kadar faedah pinjaman hartanah.

Baca : Jauhi Cashback Hartanah Sebelum Terjerat

Jika benar kita ingin menggunakan kad kredit, pastikan cashback yang bakal diterima boleh tutup semua hutang kad kredit tersebut dan kita boleh fokus kepada satu hutang sahaja.

Memang benar, kad kredit boleh digunakan untuk membeli rumah sekiranya kita pandai menggunakan fasiliti kad kredit dengan bijak.

Baca : 7 Petanda Kita Kena Cepat-Cepat Serahkan Diri Kepada AKPK

Tetapi, tindakan ini adalah sangat berisiko sekiranya kita tidak peka dengan tarikh akhir pembayaran kad kredit. Kesannya, kita terpaksa membayar lebih kepada bank!

Peminjam yang bijak tidak akan bayar lebih kepada bank.

Sumber Rujukan:

Iklan

iProperty Development Excellence Awards (iDEA) 2019 Memberi Penghormatan Kepada Bintang Hartanah

KUALA LUMPUR, 10 Oktober 2019 – iProperty.com.my mengumumkan 36 pemenang iProperty Development Excellence Awards (iDEA) 2019 dalam satu majlis yang serba eksklusif. Dalam acara tahunan kali ke-3 ini, TA Global Berhad menang besar apabila berjaya membawa pulang 4 anugerah
termasuk Anugerah Pembangunan Terbaik 2019 untuk projek utama mereka, Damansara Avenue. Majlis anugerah berprestij yang ditaja oleh Kansai Paint, cat rasmi untuk iProperty Development Excellence Awards 2019, telah diadakan di St. Regis Hotel Kuala Lumpur dengan kehadiran lebih daripada 450 individu dari pemaju hartanah dan profesional industri.

Antara pemenang lain termasuklah Mah Sing Group Berhad, yang berjaya merangkul Anugerah Pembangunan Perumahan Bertanah Terbaik untuk projek M Aruna, dan LBS Group Berhad yang menerima Anugerah Pembangunan Bandar Terbaik (bawah 500 ekar) untuk projek LBS Alam Perdana. Kedua-dua kategori anugerah tersebut merupakan pengiktirafan kepada projek pembangunan yang siap dibina dan akan datang.

Pengurus Besar iProperty.com Malaysia Sdn Bhd, Encik David Mawer

“Setiap tahun, iProperty Development Excellence Awards memberi penghormatan kepada pemaju hartanah dan projek pembangunan terbaik yang berjaya memenuhi impian rakyat Malaysia untuk memiliki rumah mereka sendiri. Sebagai laman hartanah nombor 1, iProperty.com.my, kami amat berbangga kerana dapat menyediakan sebuah platform untuk mengiktiraf dan meraikan kejayaan para pelanggan kami dan pembangunan yang cemerlang ini,” kata Pengurus Besar iProperty.com Malaysia Sdn Bhd, David Mawer.

Tambah beliau lagi, “iProperty.com.my adalah satu laman hartanah terkemuka yang membantu rakyat Malaysia mencari rumah atau pelaburan idaman mereka sebagaimana yang diketengahkan di majlis anugerah malam ini. Penyertaan yang diterima dari kalangan pemaju yang sangat berkaliber mencerminkan profesional dinamik, kreatif serta bersemangat, berjaya memberi kesan mendalam terhadap kehidupan ribuan pembeli dan pelabur hartanah di dalam atau luar negara. Sumbangan mereka terhadap pasaran hartanah perlu diiktiraf dan kami berasa gembira kerana dapat menyediakan platform untuk berbuat demikian.”

Tahun ini, anugerah ini telah diadili oleh sebuah panel bebas yang terdiri daripada 9 pakar industri hartanah mewakili organisasi yang disegani seperti Royal Institute of Surveyors Malaysia (RISM), Pertubuhan Arkitek Malaysia (PAM), Institut Arkitek Landskap Malaysia (ILAM) dan Institut Perancang Malaysia (MIP). Sebagai rakan pengundian rasmi, PwC Malaysia bertanggungjawab mengendalikan prosedur pengundian dan proses mengundi serta mengesahkan keputusan secara bebas. Selain daripada itu, Anugerah Pilihan Ramai, satu kategori istimewa yang diundi oleh anggota masyarakat dan disahkan secara bebas oleh PwC Malaysia, memberi peluang kepada pembeli rumah di kalangan rakyat Malaysia untuk memilih pemaju kegemaran mereka.

Memandangkan majlis anugerah hartanah ini kian berkembang, iDEA 2019 telah memperkenalkan 3 kategori baru iaitu Pembangunan Seni Bina Landskap Terbaik, embangunan Pejabat Terbaik dan Pembangunan Antarabangsa Terbaik. Kategori terbaru ini mencerminkan permintaan unik dalam sektor hartanah Malaysia dan iProperty.com.my berbangga kerana dapat memberikan penghormatan kepada pemaju berkenaan dengan anugerah baru tersebut.

Untuk mendapatkan senarai penuh pemenang anugerah iDEA 2019, sila layari www.iproperty.com.my/idea/ .


The winners of the iProperty Development Excellence Awards (iDEA) 2019 were:

COMPLETED DEVELOPMENTS

BEST LUXURY HIGH-RISE DEVELOPMENT – Wave @ Marina Cove by Trilink Pyramid Sdn Bhd

DEVELOPMENT OF THE YEAR – Molek Regency by Alpha Astral Realty Sdn. Bhd.

BEST RESIDENTIAL HIGH-RISE DEVELOPMENT – Molek Regency by Alpha Astral Realty Sdn. Bhd.

BEST WATERFRONT DEVELOPMENT – 18 East, Andaman at Quayside by Eastern & Oriental Berhad

BEST AFFORDABLE DEVELOPMENT – Bandar Baru Setia Awan Perdana (Phase 1) by Setia Awan Group

BEST INDUSTRIAL DEVELOPMENT – Frontier Industrial Park by WB Land Sdn Bhd

FUTURE DEVELOPMENTS

BEST TOWNSHIP DEVELOPMENT (below 500 acres) – LBS Alam Perdana by LBS Bina Group Berhad

BEST TOWNSHIP DEVELOPMENT (500 acres and above) – Bandar Sri Sendayan by Matrix Concepts Holdings Berhad

BEST LANDSCAPE ARCHITECTURE DEVELOPMENT -One East, Damansara by CK East Group

BEST RESIDENTIAL HIGH-RISE DEVELOPMENT – Novum by Eupe Corporation Berhad

BEST INTERNATIONAL DEVELOPMENT – Paragon @ Melbourne by Fajarbaru Builder Group Bhd

BEST LUXURY LANDED DEVELOPMENT – Residensi Millenia by GCI Precept Asia Group

BEST NORTHERN DEVELOPMENT – Penang International Exchange (PIX) by Ideal Property Group

BEST OFFICE DEVELOPMENT – Stellar Suites by IOI Properties Group Berhad

BEST SOUTHERN DEVELOPMENT – Danga Sutera by Iskandar Waterfront City Berhad

BEST AFFORDABLE DEVELOPMENT – Core SoHo Suites by KIP Group

BEST RESIDENTIAL LANDED DEVELOPMENT – M Aruna by Mah Sing Group Berhad

Iklan

BEST WATERFRONT DEVELOPMENT – Jesselton Quay by SBC Corporation Berhad

BEST LUXURY HIGH-RISE DEVELOPMENT – Ativo Suites @ Damansara Avenue by TA Global
Berhad

BEST MIXED DEVELOPMENT – Damansara Avenue by TA Global Berhad

BEST TRANSIT-ORIENTED DEVELOPMENT – Damansara Avenue by TA Global Berhad

DEVELOPMENT OF THE YEAR – Damansara Avenue by TA Global Berhad

PEOPLE’S CHOICE AWARD – TOP 10 DEVELOPERS (in no particular sequence)

Eastern & Oriental Berhad

Glomac Berhad

Ideal Property Group

IOI Properties Group Berhad

LBS Bina Group Berhad

Mah Sing Group Berhad

Malaysia Land Properties Sdn Bhd

Matrix Concepts Holdings Berhad

Platinum Victory

UEM Sunrise Berhad

SPECIAL RECOGNITION

INNOVATION LEADER OF THE YEAR – Tan Sri Dato’ Sri Lim Hock San from LBS Bina Group Berhad & MGB Berhad

VISIONARY DEVELOPER AWARD – Mah Sing Group Berhad

COMMUNITY BUILDER AWARD – Matrix Concepts Holdings Berhad

CONSUMER GAME CHANGER AWARD – Sime Darby Property Berhad

Mengenai REA Group & iProperty.com.my

REA Group Limited merupakan sebuah syarikat pengiklanan global dengan pegkhususan dalam bidang hartanah. Perniagaan kami dipacu inovasi dan bertunjangkan nilai, dan mempunyai lebih daripada 1,600 orang pekerja, semuanya menjunjung satu matlamat, iaitu ‘untuk mengubah cara dunai menerokai hartanah dengan pengalaman yang berbeza’ ‘. REA menggunakan teknologi terkini untuk menghasilkan produk dan pengalaman yang inovatif buat semua pengguna kami di seluruh dunia.

Di Australia, Kumpulan REA mengendalikan laman web kediaman, komersil, perkongsian dan ruang kerja bersama nombor satu, realestate.com.au, realcommercial.com.au, Flatmates.com.au dan spacely.com.au. Jumlah pengguna besar ini yang ingin membeli, menjual, menyewa atau berkongsi hartanah secara langsung membekalkan data dan maklumat berharga mengenai bagaimana orang ramai membuat carian hartanah. REA juga merupakan pemilik Hometrack Australia, penyedia perkhidmatan data hartanah yang terkemuka. Bagi pekhidmatan kewangan pula, kumpulan REA juga adalah pemilik Smartline, salah satu kumpulan francais pembrokeran gadai janji utama Australia.

Asia merupakan rantau hartanah yang paling pesat berkembang di dunia dan kekal penting dalam strategi global Kumpulan. Operasi Kumpulan REA Asia termasuk portal hartanah terkemuka di Malaysia (iProperty.com.my), Indonesia (rumah123.com), Hong Kong (squarefoot.com.hk dan SmartExpo) dan Thailand (ThinkofLiving.com). Kami juga mempunyai portal yang dikenali ramai di Singapura (iProperty.com.sg) dan China (myfun.com). Laman web, aplikasi dan acara-acara hartanah Kumpulan REA menyediakan perkhidmatan hartanah yang paling komprehensif di seluruh Asia Tenggara.

Ibu pejabat iProperty.com.my terletak di Kuala Lumpur, Malaysia. Dengan lebih daripada 3.5 juta kunjungan setiap bulan, iProperty.com.my adalah portal hartanah terkemuka pasaran, dan menawarkan penkhidmatan carian dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Selain dari rantau Asia, REA memegang saham penting dalam Move, Inc. di Amerika Syarikat (pengendali realtor.com) dan Elara di India, yang mengendalikan Housing.com, PropTiger dan Makaan.

Iklan

Nak Beli Rumah Pertama, Fahamkan Kos-Kos Yang Kena Bayar

Modal beli rumah

Jika anda seorang yangh berpengalaman dan melihat ada kekurangan dalam artikel ini mohon tambah di ruangan komen untuk kebaikan bersama. Teruskan usaha kita untuk berkongsi ilmu dengan orang lain.

 

“Bro..Apa dan berapa kos-kos lain yang kena standby masa nak beli rumah ni?”

Soalan ini sering ditanya. Kami ingin bantu anda untuk merungkai masalah ini bagi memenuhi cita-cita anda untuk memiliki rumah. Jangan jadikan alasan seperti “Tak ada modal nak beli, nak bayar deposit pun tak lepas.” Usaha kuat sikit lagi. Cita-cita untuk beli rumah pasti jadi kenyataan.

3 Kos Utama Nak Beli Rumah

Langkah pertama yang perlu kita lakukan adalah fahamkan dulu cara pengiraan untuk mengetahui modal yang diperlukan. Ada 3 kos lain yang perlu kita perlu sediakan:

1. Deposit

Deposit atau wang pendahuluan. Kebiasaanya kita perlu sediakan 10% daripada harga jualan. 

2. Lawyer Fee

Yuran guaman bagi urusan jual beli dan pindah milik hartanah. 

3. Stamp Duty

Duti setem adalah satu taksiran cukai atau pungutan duti setem yang tertakluk pada akta setem 1949. “Akta Setem 1949 memperuntukkan pengenaan duti atau cukai mengikut nilai hartanah dari setiap transaksi hartanah.”

Dah sedia, jom mula!

Contoh Kes Beli Rumah Harga RM350,000

Neelofa (bukan nama sebenar) berminat untuk membeli sebuah rumah berharga RM350,000. Berapakah jumlah modal yang Neelofa perlu sediakan? Bantu Neelofa untuk buat pengiraan.

1. Deposit

Deposit 10% daripada harga rumah.

Maka 350,000 x 10% = RM35,000

Cara pembayaran Pemaju rumah Ejen hartanah
Semasa booking 3% 3.18%
   350,000 * 3% = 10,500         350,000 * 3.18% = 11,130     
Selepas 14 hari booking, baki dibayar semasa menandatangai  sale & purchase agreement (SPA). 7% 6.82%
350,000 * 7% = 24,500 350,000 * 6.82% = 23,870

*Tiada beza daripada segi deposit samada kita beli rumah daripada pemaju atau daripada ejen hartanah.

2. Lawyer Fee

Harga Rumah Kadar Bayaran
150,000 pertama

850,000 seterusnya

2,000,000 seterusnya

2,000,000 seterusnya

2,500,000 seterusnya

Selebihnya

1 %

0.7%

Iklan

0.6%

0.5%

0.4%

0.3%

lawyer fee

3. Stamp Duty

Harga rumah Kadar Bayaran
100,000 pertama

400,000 seterusnya

Selebihnya

1%

2%

3%

stamp duty

Untuk pembelian rumah pertama, kita layak mendapat diskaun stamp duty sebanyak 50%.

6,000 * 50% = RM3,000

Jumlah Keseluruhan

Deposit + Lawyer Fee + Stamp Duty

35,000 + 2,900 + 3,000 = RM40,900

Atau 11.68% Daripada Harga Rumah Yang Bernilai RM350,000.

Boleh Tak Saya Keluarkan Duit KWSP Sebagai Modal Untuk Beli Rumah?

Jawapannya boleh.

Jika kita dah bekerja selama 4 tahun ke atas, pasti kita mempunyai sejumlah simpanan di Akaun 2 KWSP. Jumlah yang ada tu bolehlah dikeluarkan sebagai modal untuk membeli rumah. Bila kali terakhir anda periksa jumlah yang terkumpul dalam Akaun 2 KWSP?

Lepas ni bolehlah ke mana-mana cawangan KWSP atau kiosk KWSP untuk menyemak simpanan kita. Sekiranya kita tekad untuk gunakan duit KWSP, dapatkan borang KWSP 9C (AHL) (D5) Withdrawal Form, kemudian hantar bersama dokumen sokongan lain untuk memohon.

2 dokumen sokongan yang perlu sediakan adalah SPA (Sales and Purchase Agreement) dan Surat Kelulusan Pinjaman Perumahan (Housing Loan Approval Letter), atau Loan Facility Agreement.

 

Sekarang anda dah tahu kan banyak mana modal yang diperlukan? Jom kita berusaha untuk beli rumah pertama!

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!