3 Sebab Kita Kena Gunakan Kuota Pinjaman Hartanah Sebaik Mungkin

Di Malaysia, setiap orang memperoleh had kuota pinjaman hartanah yang sama. Untuk rumah kediaman pertama, kuota pinjaman hartanah adalah 100% – 90% dan rumah kedua adalah 90%.

Rumah ketiga dan seterusnya adalah 60% dan rumah dari pasaran komersial seperti SoHo adalah 85%.

Tetapi, kuota pinjaman hartanah setiap individu adalah subjektif dan bergantung kepada polisi dan tawaran semasa bank.

Lain bank, lain dokumen dan kadar faedahnya. Sekiranya anda berniat untuk membeli rumah pada kuantiti banyak, anda disarankan untuk menggunakan proksi.

Baca : 7 Perkara Anda Wajib Tahu Sebelum Masuk Pelaburan Undercon

Caranya adalah dengan menggunakan kuota ahli keluarga, sahabat atau rakan perniagaan yang belum memiliki rumah.

Jalan terakhir adalah dengan menubuhkan syarikat Investment Holding Company (IHC) yang membolehkan anda membeli hartanah pada kuantiti banyak dengan objektif pelaburan.

Untuk pembeli rumah pertama, anda disarankan untuk tidak menggunakan habis kuota pinjaman hartanah anda.

Sebaiknya gunakan 90% sahaja berbanding 100% bagi supaya lebih mudah pinjaman hartanah anda diluluskan. Di samping itu, kadar Debt Service Ratio (DSR) anda juga tidak lah terlalu tinggi.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu Dimiliki Berdasarkan Gaji

Artikel ini akan menerangkan kepada anda kenapa anda wajib menggunakan kuota hartanah sebaik mungkin supaya anda tidak membeli hartanah yang salah.

Jom kita tengok 3 sebab kenapa kita kena gunakan kuota pinjaman hartanah sebaik mungkin.

1. Rumah Pertama Untuk Pelaburan

Sebaiknya, kuota pinjaman hartanah untuk rumah pertama anda tidak digunakan bagi membeli unit kediaman rumah mampu milik.

Hal ini kerana, rumah mampu milik mempunyai syarat di mana rumah itu tidak boleh disewakan dan dijual pada satu tempoh tertentu.

Sekiranya anda semak kebanyakan harga rumah mampu milik di Lembah Klang, anda akan dapati harganya adalah di bawah RM300,000 dengan bayaran ansuran bulanan pinjaman hartanah kasar RM1,300 – RM1,500.

Baca : Pakar Bisnes Ini Kongsi 5 Cara Mudah Untuk Lulus Pembiayaan Rumah

Adalah lebih baik sekiranya anda membeli unit kediaman dari pasaran subsales pada harga RM200,000 – RM300,000 di kawasan matang yang mempunyai permintaan sewaan.

Tetapi, bukan semudah itu!

Anda juga harus menyemak rental yield di projek atau kawasan perumahan itu bagi memastikan pelaburan rumah pertama anda untung.

Kesilapan ramai pelabur muda adalah mereka gagal membuat kajian selidik yang tepat berkenaan rental yield.

Kesannya, mereka rugi kerana bayaran ansuran bulanan pinjaman bank adalah lebih tinggi berbanding kadar sewa yang mereka kutip setiap bulan.

Baca : Adakah Kewangan Anda Dah Bersedia Untuk Beli Rumah?

Untuk menyemak rental yield mengikut projek dan kawasan, anda boleh menyemak portal hartanah online seperti iProperty dan Propertyguru.

Pastikan anda tahu luar dan dalam segala kos, cabaran, jangkaan permintaan mendatang dan booster hartanah.

2. Duplicate

Seterusnya, untuk rumah kedua dan seterusnya anda hanya perlu ulang kembali langkah seperti yang anda lakukan untuk rumah pertama.

Apa yang penting di sini adalah anda perlu menunjukkan Tenancy Agreement rumah pertama sebagai dokumen sokongan bagi memudahkan pihak bank meluluskan pinjaman hartanah kedua dan seterusnya.

Andai kata fokus anda adalah capital gain, maka hartanah jenis landed lebih sesuai berbanding hartanah high rise. Sebaliknya, jika fokus anda adalah cashflow, maka rumah high rise adalah lebih sesuai berbanding rumah landed.

Akan tetapi, sekiranya anda mendapat rezeki terpijak yaqni rumah high rise/ landed dengan cashflow yang cantik dan capital gain yang tinggi untuk tempoh minima 10 tahun, apa salahnya ambil rumah tersebut!

Untuk mengetahui projek mendatang, rujuk senarai projek mega 10 tahun – 20 tahun mendatang yang akan dikongsikan oleh pemaju hartanah dan penilai hartanah menerusi portal mereka.

3. Sumber Kewangan

Penting untuk anda ketahui bahawa mencari hartanah dengan nisbah rental yield yang baik adalah sangat penting.

Nisbah antara 4% – 6% sudah dikira baik. Lebih daripada itu adalah lebih daripada baik.

Baca : Malaysia Keenam Tertinggi Bagi ‘Rental Yield’ Hartanah Asia Pada Tahun 2019

Umum mengetahui untuk mendapatkan semula modal hartanah anda melalui flipping pada zaman ini adalah sangat sukar tetapi tidaklah mustahil.

Jadi, untuk mendapatkan keuntungan sasaran anda, peruntukkan 10 tahun – 20 tahun supaya kadar kenaikan hartanah meningkat sehingga mencapai sasaran keuntungan anda.

Baca : Nak Beli Rumah Yang Kalis Inflasi? Ini Rahsianya

Apa yang paling utama adalah, pastikan pelaburan anda mampu berdepan dengan kadar median inflasi di Malaysia iaitu 5% atau sekurang-kurangnya 4% setahun.

Seorang pakar pelaburan hartanah tersohor di Malaysia pernah memberitahu saya bahawa pelabur hartanah wajib mempunyai pendapatan melebihi RM5,000 sebulan.

Kurang daripada itu, maka individu tersebut perlu berusaha sehingga pendapatan bulanannya mampu meningkat ke paras RM5,000.

Di sinilah pentingnya disiplin kewangan di mana, anda yang bergaji di bawah RM5,000 sebulan perlu mengurangkan komitmen yang tidak perlu dan melangsaikan hutang yang tinggi kadar faedahnya.

Dalam masa yang sama, tambahlah ilmu hartanah anda dengan membuat kajian kawasan dan permintaan setempat hartanah.

Apabila tiba masanya, dengan modal dan ilmu hartanah yang berada di dalam genggaman anda, mohon lah diskaun dari pemilik rumah.

Lebih banyak diskaun yang anda dapat, lebih banyak untung yang anda perolehi.

Sumber Rujukan:

Nak Deposit Rumah Pertama? ‘Overlap’ Hutang? Bayar Tunggakan PTPTN?

Ringankan tanggungan semasa anda dengan pembiayaan peribadi berkonsep syariah di platform Direct Lending. Dapatkan pinjaman kadar rendah untuk satukan semua hutang mahal anda. Semak kelayakan secara percuma. Anda boleh semak dahulu & mohon kemudian. Tiada apa-apa caj yang dikenakan.

KLIK sini untuk terima pembiayaan bank & koperasi yang bersesuaian dengan posisi kewangan anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Elak Ditipu Broker Haram

Rakyat Malaysia semakin mendapat kesedaran terhadap hartanah. Dapat kta lihat, sana sini projek perumahan sedang giat dijalankan. Ini menunjukkan satu tanda positif kepada rakyat Malaysia sendiri.

Walaupun begitu, masih ada pihak-pihak yang mengambil kesempatan terhadap individu-inividu yang benar-benar ingin membeli rumah. Penipuan ini kerap dilakukan oleh broker haram di mana mereka ini adalah individu yang tidak berdaftar.

Apakah cara yang boleh anda lakukan bagi mengelakkan diri daripada ditipu hidup-hidup oleh broker-broker yang sama sekali tidak bertanggungjawab ini.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan bagi memastikan individu yang anda berurusan itu adalah merupakan ejen atau peruding hartanah yang sah berdaftar dan boleh dipercayai perkhidmatan mereka untuk membuat sebarang urusan hartanah.

Contoh REN Tag

1. Nama REN

Setiap ejen atau perunding hartanah yang sah berdaftar akan memilki dua nama pada kad ahli masing-masing. Jika anda lihat, cetakan yang besar adalah nama panggilan mereka sendiri yang akan digunakan mereka untuk menjalankan sebarang kerja sebagai seorang ejen hartanah.

Manakala, nama yang lebih kecil pula adalah merupakan nama penuh mereka mengikut kepada kad pengenalan ejen hartanah terbabit.

2. Nombor Pendaftaran

Setiap ejen atau perunding hartanah yang berdaftar akan mempunyai nombor pendaftaran mereka yang tersendiri. Dengan adanya nombor REN ini, membolehkan anda sebagai pelanggan untuk membuat semakan pengesahan terhadap mereka sama ada mereka ini adalah ejen yang sah ataupun sebaliknya.

Justeru, ejen hartanah perlu memaparkan nombor REN mereka ketika membuat sebarang urusan perundingan ataupun pemasaran.

3. Agensi

Lihat terlebih dahulu di manakah ajen perunding hartanah ini berdaftar. Dengan mengetahui di manakah ejen ini bernaung, memudahkan anda sebagai pelanggan untuk memuat soal selidik latar belakang agensi. Sekiranya, rekod agensi adalah mencurigakan, anda perlu mengambil langkah berhati-hati supaya tidak ditipu oleh mereka.

4. QR Code

QR code ejen ini boleh disemak melaui telefon bimbit anda. untuk pengetahuan anda, setiap ejen perunding hartanah yang sah berdaftar akan mempunyai QR code mereka sendiri yang unik. Dan QR code ini tiada duanya.

5. Warna Kad

Lihat sahaja kepada warna kad ejen perunding hartanah anda. Terdapat 2 warna untuk ejen perunding hartanah yang sah berdaftar.

Pertamanya, adalah warna biru dan yang kedua adalah warna merah. Untuk kad yang berwarna merah, ia menunjukkan bahawa individu tersebut merupakan perunding hartanah sementara mereka yang memilki kad berwarna biru adalah seorang ejen hartanah yang berdaftar.

Dah tahu macam mana nak kenal ejen atau perunding hartanah yang berdaftar, baru lah anda boleh meneruskan urusan jual beli hartanah dengan mereka.Anda Nak Beli Rumah, Skor Kewangan OK atau KO?

Takut-takut skor kita kurang memuaskan, nanti nak apply pembiayaan (loan) tak lepas pula.

Bagaimana pula dengan hutang kad kredit sekarang, bayar tepat pada masanya atau tidak?
Pernah terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?

Berapa pula Debt to service ratio (DSR)?

Jangan risau sangat. Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman / pembiayaan akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo