3 Sebab Kita Kena Gunakan Kuota Pinjaman Hartanah Sebaik Mungkin

Di Malaysia, setiap orang memperoleh had kuota pinjaman hartanah yang sama. Untuk rumah kediaman pertama, kuota pinjaman hartanah adalah 100% – 90% dan rumah kedua adalah 90%.

Rumah ketiga dan seterusnya adalah 60% dan rumah dari pasaran komersial seperti SoHo adalah 85%.

Tetapi, kuota pinjaman hartanah setiap individu adalah subjektif dan bergantung kepada polisi dan tawaran semasa bank.

Lain bank, lain dokumen dan kadar faedahnya. Sekiranya anda berniat untuk membeli rumah pada kuantiti banyak, anda disarankan untuk menggunakan proksi.

Baca : 7 Perkara Anda Wajib Tahu Sebelum Masuk Pelaburan Undercon

Caranya adalah dengan menggunakan kuota ahli keluarga, sahabat atau rakan perniagaan yang belum memiliki rumah.

Jalan terakhir adalah dengan menubuhkan syarikat Investment Holding Company (IHC) yang membolehkan anda membeli hartanah pada kuantiti banyak dengan objektif pelaburan.

Untuk pembeli rumah pertama, anda disarankan untuk tidak menggunakan habis kuota pinjaman hartanah anda.

Sebaiknya gunakan 90% sahaja berbanding 100% bagi supaya lebih mudah pinjaman hartanah anda diluluskan. Di samping itu, kadar Debt Service Ratio (DSR) anda juga tidak lah terlalu tinggi.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu Dimiliki Berdasarkan Gaji

Artikel ini akan menerangkan kepada anda kenapa anda wajib menggunakan kuota hartanah sebaik mungkin supaya anda tidak membeli hartanah yang salah.

Jom kita tengok 3 sebab kenapa kita kena gunakan kuota pinjaman hartanah sebaik mungkin.

1. Rumah Pertama Untuk Pelaburan

Sebaiknya, kuota pinjaman hartanah untuk rumah pertama anda tidak digunakan bagi membeli unit kediaman rumah mampu milik.

Hal ini kerana, rumah mampu milik mempunyai syarat di mana rumah itu tidak boleh disewakan dan dijual pada satu tempoh tertentu.

Sekiranya anda semak kebanyakan harga rumah mampu milik di Lembah Klang, anda akan dapati harganya adalah di bawah RM300,000 dengan bayaran ansuran bulanan pinjaman hartanah kasar RM1,300 – RM1,500.

Baca : Pakar Bisnes Ini Kongsi 5 Cara Mudah Untuk Lulus Pembiayaan Rumah

Adalah lebih baik sekiranya anda membeli unit kediaman dari pasaran subsales pada harga RM200,000 – RM300,000 di kawasan matang yang mempunyai permintaan sewaan.

Tetapi, bukan semudah itu!

Anda juga harus menyemak rental yield di projek atau kawasan perumahan itu bagi memastikan pelaburan rumah pertama anda untung.

Kesilapan ramai pelabur muda adalah mereka gagal membuat kajian selidik yang tepat berkenaan rental yield.

Kesannya, mereka rugi kerana bayaran ansuran bulanan pinjaman bank adalah lebih tinggi berbanding kadar sewa yang mereka kutip setiap bulan.

Baca : Adakah Kewangan Anda Dah Bersedia Untuk Beli Rumah?

Untuk menyemak rental yield mengikut projek dan kawasan, anda boleh menyemak portal hartanah online seperti iProperty dan Propertyguru.

Pastikan anda tahu luar dan dalam segala kos, cabaran, jangkaan permintaan mendatang dan booster hartanah.

2. Duplicate

Seterusnya, untuk rumah kedua dan seterusnya anda hanya perlu ulang kembali langkah seperti yang anda lakukan untuk rumah pertama.

Apa yang penting di sini adalah anda perlu menunjukkan Tenancy Agreement rumah pertama sebagai dokumen sokongan bagi memudahkan pihak bank meluluskan pinjaman hartanah kedua dan seterusnya.

Andai kata fokus anda adalah capital gain, maka hartanah jenis landed lebih sesuai berbanding hartanah high rise. Sebaliknya, jika fokus anda adalah cashflow, maka rumah high rise adalah lebih sesuai berbanding rumah landed.

Akan tetapi, sekiranya anda mendapat rezeki terpijak yaqni rumah high rise/ landed dengan cashflow yang cantik dan capital gain yang tinggi untuk tempoh minima 10 tahun, apa salahnya ambil rumah tersebut!

Untuk mengetahui projek mendatang, rujuk senarai projek mega 10 tahun – 20 tahun mendatang yang akan dikongsikan oleh pemaju hartanah dan penilai hartanah menerusi portal mereka.

3. Sumber Kewangan

Penting untuk anda ketahui bahawa mencari hartanah dengan nisbah rental yield yang baik adalah sangat penting.

Nisbah antara 4% – 6% sudah dikira baik. Lebih daripada itu adalah lebih daripada baik.

Baca : Malaysia Keenam Tertinggi Bagi ‘Rental Yield’ Hartanah Asia Pada Tahun 2019

Umum mengetahui untuk mendapatkan semula modal hartanah anda melalui flipping pada zaman ini adalah sangat sukar tetapi tidaklah mustahil.

Jadi, untuk mendapatkan keuntungan sasaran anda, peruntukkan 10 tahun – 20 tahun supaya kadar kenaikan hartanah meningkat sehingga mencapai sasaran keuntungan anda.

Baca : Nak Beli Rumah Yang Kalis Inflasi? Ini Rahsianya

Apa yang paling utama adalah, pastikan pelaburan anda mampu berdepan dengan kadar median inflasi di Malaysia iaitu 5% atau sekurang-kurangnya 4% setahun.

Seorang pakar pelaburan hartanah tersohor di Malaysia pernah memberitahu saya bahawa pelabur hartanah wajib mempunyai pendapatan melebihi RM5,000 sebulan.

Kurang daripada itu, maka individu tersebut perlu berusaha sehingga pendapatan bulanannya mampu meningkat ke paras RM5,000.

Di sinilah pentingnya disiplin kewangan di mana, anda yang bergaji di bawah RM5,000 sebulan perlu mengurangkan komitmen yang tidak perlu dan melangsaikan hutang yang tinggi kadar faedahnya.

Dalam masa yang sama, tambahlah ilmu hartanah anda dengan membuat kajian kawasan dan permintaan setempat hartanah.

Apabila tiba masanya, dengan modal dan ilmu hartanah yang berada di dalam genggaman anda, mohon lah diskaun dari pemilik rumah.

Lebih banyak diskaun yang anda dapat, lebih banyak untung yang anda perolehi.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adakah Kulim Akan Menjadi Tanjung Malim 2.0?

Kulim merupakan bandar ketiga terbesar di Kedah dan terletak secara tepatnya di selatan negeri Kedah Darul Aman.

Ianya mula dipenuhi penduduk pada tahun 1950-an ekoran peningkatan kegiatan perindustrian di Kulim.

Rekod sejarah menunjukkan, Kulim telah mula didiami seawal tahun 1750-an lagi dengan penemuan bijih timah di kawasan tersebut.

Menjelang tahun 1854, terdapat 8 buah syarikat cari gali bijih timah dengan 1,500 orang pekerja di Kulim.

Hari ini, Kulim merupakan bandar dan teknologi Kedah yang mempunyai Kulim Hi-Tech Park dan menempatkan puluhan syarikat dan kilang luar negara seperti First Solar, Infineon Technologies, Entegris, BASF, Abbott Laboraties dan banyak lagi.

Kulim Hi-Tech Park atau Taman Teknologi Tinggi Kulim dibangunkan pada tahun 1996 untuk menjadi taman teknologi pertama di Malaysia.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah di Kulim setakat Januari 2020 – Jun 2020 adalah :-

  • Teres : RM202,500 (RM146/kps)
  • Semi D : RM368,000 (RM112/kps)
  • Banglo : RM387,500 (RM71/kps)

Baca : [TERKINI] Median Harga Rumah Di Malaysia Bulan Januari – Julai 2020

Kredit Gambar: NST

Manakala Tanjung Malim yang terletak di Perak dengan jarak 70KM dari Kuala Lumpur merupakan bandar industri perindustrian yang mengeluarkan kenderaan jenama nasional Proton untuk pasaran domestik dan antarabangsa.

Turut dikenali sebagai ‘Proton City’, Tanjung Malim dahulunya bukanlah lokasi tumpuan dan sekadar mempunyai ladang getah dan kelapa sawit.

Selepas itu, Tanjung Malim telah menjadi pilihan utama Kerajaan sebagai lokasi ideal membina tapak industri ekoran kilang Proton di Shah Alam tidak lagi mampu menampung keperluan pengeluaran Proton.

Projek pembangunan Proton City di Tanjung Malim bermula pada tahun 1996 dengan jumlah pelaburan RM2.5 bilion. Hari ini, Tanjung Malim mempunyai populasi lebih daripada 300,000 orang.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah teres di Tanjung Malim  adalah di antara RM295,000 – RM388,000.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Menurut sumber daripada The Edge, Porsche akan bekerjasama dengan Inokom Corporation Sdn Bhd, sebuah subsidiari di bawah Sime Darby Motors Sdn Bhd.

Porsche akan menjadikan Malaysia sebagai hab rantau Asean dan berita baiknya adalah, rakan kerjasama Porsche iaitu Inokom; akan membangunkan sebuah kilang baharu yang khusus untuk Porsche di Kulim.

Langkah ini diambil kerana, wujud keperluan di masa hadapan untuk kenderaan elektrik (EV) dan rantau Asia Tenggara dilihat pelabur antarabangsa sebagai destinasi strategik untuk perindustrian.

Sementara itu pada 18 Januari yang lalu, Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor telah mengumumkan Kedah Rubber City (KRC) telah menarik pelaburan berpotensi lebih daripada RM2.1 bilion dan lebih daripada 5,000 peluang pekerjaan dihasilkan oleh pemain industri getah tempatan.

Demi memenuhi permintaan dunia terhadap sarung tangan kelas perubatan getah, NCIA telah meluluskan pelaburan baharu bernilai RM10 bilion daripada pengeluar sarung tangan dengan memperluaskan barisan pengeluaran mereka di Taman Teknologi Tinggi Kulim

Apa yang lebih mengujakan adalah, ECK Group of Companies’ (ECK) mengumumkan dilantik kerajaan negeri Kedah bagi menyertai usahasama membangunkan projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP).

Ini menjadikan, Kulim di masa hadapan sebagai bandar raya moden dengan komponen perumahan dan perniagaan, bandar perubatan, pengurusan akademi, teknologi informasi dan komunikasi serta hab pengangkutan serba lengkap.

Baca : 4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Kredit Gambar: Porsche

Secara holistik, pembangunan yang dijangka akan menjadi catalyst utama di Kulim adalah :-

1. Kilang Porsche

2. Pusat Pengeluaran Sarung Tangan Getah

3. Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim

Melihat kepada nilai pelaburan yang dijangka masuk ke Kulim dan pembangunan pesat yang bakal berlaku kelak, tidak mustahil Kulim akan menjadi lebih maju dan berdaya saing berbanding Tanjung Malim.

Kulim berkemungkinan akan menyaingi Tanjung Malim daripada segi sosial, ekonomi dan populasi untuk tempoh seawal 10 tahun mendatang.

Perancangan dan pelan pembangunan ini hanya mampu dicapai jika berlakunya kestabilan politik dan amat sukar untuk pelabur asing bahkan domestik melabur dalam hartanah apabila keadaan sosial dan politik berada dalam keadaan terumbang ambing.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Kesimpulannya, sekiranya segala projek pembangunan di Kulim terlaksana dengan baik, ini mampu meningkatkan nilai hartanah di Kedah yang sejak sekian lama tersenarai antara negeri dengan harga rumah yang pasif.

Penyelesaian untuk meningkatkan nilai hartanah di sesebuah lokasi adalah dengan wujudnya peluang pekerjaan. Kulim bakal berubah jika wujud banyak peluang pekerjaan di sana kelak.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-4-april-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 11 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Majalah Labur