Turun Naik Pasaran Hartanah Suku Pertama 2020

Pada akhir 2019 yang lalu, ramai menjangkakan industri hartanah akan kembali lembap ekoran ketiadaan pemangkin Kempen Pemilikan Rumah (HOC) yang  merekodkan jualan hartanah berjumlah RM21 bilion membabitkan penjualan lebih 28,000 unit hartanah pelbagai kategori sehingga November lalu.

Baca : Krisis Rumah Mampu Milik Di Asia Tenggara Semakin Serius

Jangkaan ini dilihat tepat selepas melihat kesan wabak pandemik COVID19 yang menyebabkan industri hartanah patah sebelah kaki kerana pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara.

Berdasarkan data pasaran hartanah suku pertama 2020 yang dikeluarkan NAPIC, berlaku perubahan dalam jumlah transaksi dan nilai transaksi hartanah merangkumi sektor kediaman dan komersial.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Jumlah transaksi hartanah pada suku pertama 2020 menurun sebanyak 9.9% pada angka 47,045 unit bagi kediaman berbanding 52,203 unit pada suku pertama 2019.

Manakala jumlah transaksi sektor komersial menurun lebih banyak yaqni pada angka 27.9%.

5,025 unit jumlah transaksi direkodkan pada suku pertama 2020 berbanding 6,967 unit pada suku pertama 2019.

Seiring dengan penurunan jumlah transaksi, nilai transaksi hartanah bagi sektor kediaman dan komersial turut menurun masing – masing sebanyak 14.3% dan 24.4% berbanding suku pertama 2019.

Baca : Ulasan Hartanah Tidak Terjual Di Malaysia Sepanjang Tahun 2019

Untuk rekod, nilai transaksi sektor kediaman pada suku pertama adalah RM15.62 bilion berbanding RM18.23 bilion pada tahun sebelumnya.

Dan nilai transaksi sektor komersial bagi 2020 adalah RM5.11 bilion berbanding RM6.76 bilion.

Seterusnya, senarai 5 negeri dengan lambakan hartanah dari sektor kediaman adalah Johor, Perak, Selangor, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur.

Johor mencatatkan 5,468 unit, diikuti Perak 4,919 unit, Selangor 4,844 unit, Pulau Pinang 3,043 unit dan akhir sekali Kuala Lumpur pada angka 2,586 unit.

Untuk servis apartmen pula, Johor kekal di tangga teratas dengan 12,148 unit, Kuala Lumpur 2,333 unit dan Selangor 1,847 unit.

Masalah yang sama, negeri yang sama hanya angka sahaja yang berbeza.

Aktiviti Pembinaan

Untuk pasaran hartanah kediaman yang telah siap pada suku pertama 2020 adalah 13,227 unit. Meningkat sebanyak 4.2% berbanding suku pertama 2019 yang mencatatkan angka 12,694 unit.

Jumlah servis apartmen yang telah siap dibina pada suku pertama 2020 adalah 1,754 unit berbanding 14,256 unit pada suku pertama 2019.

Baca : Ini Kuota Pemilikan Hartanah Bumiputera Di Setiap Negeri

Angka ini menurun sebanyak 87.7% dan merupakan penurunan yang paling tinggi dalam senarai hartanah yang siap dibina pada suku pertama 2020.

Untuk projek hartanah dari sektor kediaman yang bermula suku pertama 2020 pula, berlaku penurunan sebanyak 15.8% berbanding 23,950 unit pada suku pertama 2020.

Baca : Rumusan Industri Hartanah Sepanjang Tahun 2019

Dan hartanah servis apartmen pula turun sehingga 57.3% iaitu hanya 3,282 unit pada suku pertama 2020 berbanding 7,684 unit pada suku pertama 2019.

Bekalan terancang baru bagi sektor kediaman turut menurun sebanyak 4.1% dan 36.5% untuk servis apartmen.

Masing-masing pada angka 16.186 unit dan 3,787 unit pada suku pertama 2020 berbanding 16,879 unit dan 5,961 unit pada suku pertama 2019.

Lambakan hartanah untuk hartanah sektor kediaman turut menurun pada angka 29,698 unit berbanding 32,936 unit menjadikan perubahannya adalah sebanyak 9.8%.

Baca : 5 Fakta Industri Hartanah Anda Wajib Tahu Bagi Tahun 2020

Dan sektor servis apartmen pula meningkat sebanyak 30.2% kepada 16.942 unit berbanding 13.013 unit pada tahun sebelumnya.

Kesimpulan dari pasaran hartanah sektor kediaman dan servis apartmen ini menunjukkan Johor kekal negeri paling tinggi jumlah lambakan hartanah tidak terjual.

Sesuatu yang pelik sedang berlaku di Johor sekarang ini kerana Johor tersenarai untuk 3 tahun berturut – turut.

Baca : Stok Hartanah Yang Tak Terjual Di Johor – Perancangan Terancang Supaya Bumiputera Tidak Dapat Beli?

Masalah ‘mismatch’ dalam hartanah ini hanya boleh selesai dengan adanya data raya dan penguat kuasaan undang – undang yang lebih ketat dalam perancangan perbandaran oleh pemaju hartanah swasta.

Apapun, tren hartanah servis apartmen menunjukkan penurunan yang besar dalam penawaran dan ini sekaligus mampu mengurangkan jumlah lambakan hartanah jenis servis apartmen tidak terjual di Malaysia kelak.

Sumber Rujukan :

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Betul ke loan rumah boleh setel dalam masa 20, 30, 35 tahun?

Cara langsai loan rumah dalam masa 10 tahun

Terkejut tak kalau bila kita nak bayar hutang rumah pada bayaran terakhir, pegawai bank kata hutang masih ada tertunggak untuk setahun.

Pernah dengar tak kes macam ni?

Tonton video perkongsian dari Tuan Aziz Ahmad tentang macam mana nak habiskan hutang rumah dengan cepat.

Iklan

Top 10 Hartanah di Airbnb – Kuala Lumpur (KL)

Dah baca belum Fakta Menarik Mengenai Airbnb Di Kuala Lumpur (KL)? Kalau dah, anda pasti teruja dengan potensi besar yang dimiliki Airbnb.

Pertumbuhan sebanyak 102% setahun membuktikan bahawa Airbnb di KL sangat berpotensi, walaupun baru bermula pada tahun 2014.

Dan kalau nak tahu, ada yang dapat menjana pendapatan sewa sehingga RM25,000 sebulan dengan Airbnb ini. Lepas tu, ingat rumah atau homestay yang berharga RM4,000 satu malam, takde orang sewa ke? Eh, ada tau.

Tak percaya, tengok saja senarai yang Top 10 Airbnb di KL yang kita korek menggunakan perkhidmatan AirDNA. Mereka mempunyai teknologi crawler yang mendalam dan membolehkan analisa dibuat bagi setiap penyenaraian Airbnb di seluruh dunia, maka keluarlah senarai Top 10 ini.

1. 3 Floor Penthouse + Private Rooftop Pool near KLCC

https://www.airbnb.com/rooms/15241997

 

Owner nampak macam muda lagi, tapi setahun boleh memperolehi pendapatan mencecah RM300,000 setahun atau RM25,000 sebulan!!

2. La Maison 100 Sri Hartamas

https://www.airbnb.com/rooms/16439652

Tak dapat dikenalpasti siapa owner, sebab diuruskan oleh ejen yang dikenali sebagai Asiapex.

3. CHAOS PENTHOUSE @Bukit Bintang

https://www.airbnb.com/rooms/16154929

Juga tidak dapat kenalpasti siapa pemilik sebenar, sebab ianya diuruskan oleh Chaos Hotel.

4. PRESTIGIOUS PENTHOUSE next to KLCC

https://www.airbnb.com/rooms/17193124

Owner merupakan seorang ibu muda, hebat betul.

5. Binjai: 4BR; 2,000+ sqft of luxury; KLCC view

https://www.airbnb.com/rooms/13821212

Diuruskan oleh agensi yang bernama Plush Services, mereka juga mempunyai 65 penyenaraian. Memang servis pun tip-top.

6. Fully furnished, spacious, clean!

https://www.airbnb.com/rooms/16337319

Owner kelihatan muda, juga mempunyai rumah lain di Cameron Highland.

7. Attico 25 Penthouse Mont Kiara

https://www.airbnb.com/rooms/15464222

Sebuah lagi rumah yang diuruskan oleh Asiapex.

8. Stylish KL City Centre Penthouse

https://www.airbnb.com/rooms/13502464

Dimiliki oleh seorang Mat Saleh, dah buat Airbnb ni sejak tahun 2015 lagi. Mengenakan sewa yang termurah di antara kesemua dalam senarai ini.

9. Spacious Private Home in Bangsar

https://www.airbnb.com/rooms/18495661

Owner merupakan seorang auntie, yang dah join Airbnb sejak daripada tahun 2013 lagi. Boleh dikatakan di antara yang terawal jugalah beliau, dan kini menjana pendapatan lebih daripada RM12,000 sebulan.

10. https://www.airbnb.com/rooms/13648565

Di atas sebab-sebab tertentu, penyenaraian ini tiada lagi. Mungkin pemilik tersebut tidak lagi menggunakan perkhidmatan Airbnb atau telah menjual rumah beliau. Kalau diikutkan, rumah ini adalah yang paling mahal dengan mencecah RM4,000 untuk sewa sehari.

Untung Tu, Untung Juga, Cukai Jangan Lupa

Diharapkan kalau dah dapat sampai RM25,000 sebulan tu, jangan terlupa pula nak lapor cukai pendapatan dan membayar cukai yang sepatutnya. Ini dah kira income sewa. Tak kisah samada owner sendiri atau ejen yang menguruskan harta Airbnb tersebut.

Iklan

Dapat Beli Rumah Pun Rezeki, Bukan Wang Ringgit Semata-Mata

Bila membincangkan bab rezeki ni, ramai yang mempunyai salah tanggapan berkenaannya. Ada yang berfikiran sempit bahawa rezeki itu datang dalam bentuk wang ringgit semata-mata. Tak ramai yang nampak bahawa kesihatan yang baik juga adalah rezeki, keluarga yang bahagia juga rezeki, anak yang ramai juga merupakan satu bentuk rezeki.

Jom kita dengar perkongsian Tuan Salkukhairi Abd Sukor yang merupakan Timbalan Presiden Persatuan Guaman Hartanah Malaysia (HartaGuam) berkenaan pembelian rumah juga adalah rezeki.

Urusan Jual Beli Rumah Dipermudahkan

Urusan pembelian rumah ni sebenarnya sangat berkait rapat dengan soal rezeki daripada Allah.

Ada orang tu dah bertahun-tahun survey dan cari rumah. Habis satu daerah dia round tengok rumah. Pantang ada pameran hartanah dia mesti pergi. Pantang ada iklan rumah nak dijual dia mesti contact. Tapi sebuah rumah pun tak beli-beli jugak.

Ada orang tu urusan jual beli rumah dia dah hampir setahun, tapi tak selesai-selesai jugak. Setiap peringkat urusan tu ada saja halangan. Masalah dengan owner lah, masalah dengan bank lah, masalah dengan peguam lah. Dan macam macam masalah lagi.

Tapi ada orang lain pulak, minggu lepas cari rumah, minggu ni dah jumpa rumah idaman. Bincang dengan owner, then masing-masing setuju sign perjanjian jual beli dan terus bayar deposit.

Urusan jual beli pun mudah dan berjalan lancar saja. Loan mudah lulus, owner tak banyak karenah, peguam pun cekap dan efisyen, pemaju pun tak kerek. Pendek kata tak sampai 3 atau 4 bulan selesai urusan.

Maka bila saya kaitkan soal membeli rumah ini dengan rezeki daripada Allah, ia tidak dapat lari daripada 2 perkara. Pertama Usaha dan keduanya Tawakkal kepada Allah.

Ramai orang yang kata mereka dah usaha cari rumah, tetapi hakikatnya mereka tidak cukup berusaha untuk mencari rumah. Mereka sekadar mencari rumah tetapi belum bersedia untuk memiliki rumah.

Nak Beli Rumah Kena Buat Persiapan Dulu

Perancangan kewangan tunggang langgang, hutang kad kredit dan personal loan keliling pinggang, loan kereta sahaja dah cover separuh gaji.

Yang bekerja sendiri pulak, tiada proper dokumen untuk buktikan pendapatan tetap, buat bisnes besar, tapi duit simpan bawah bantal.

Ada sesetengahnya pulak, nak beli rumah tapi main ikut-ikut orang saja. Tengok member beli rumah semi-D setingkat, dia nak cari rumah Semi-D 2 tingkat. Duit simpanan tunai untuk beli rumah tiada. Semua hendak bergantung kepada loan semata-mata. Kononnya gaji dia besar mesti bank boleh kasi loan penuh.

Maka jika inilah yang dikatakan usaha, sebenarnya mereka belum cukup berusaha dan belum serius untuk memiliki rumah sendiri. Sebab itulah Allah tidak temukan mereka dengan rumah idaman lagi.

Usaha Dan Tawakkal Sangat Penting

Fitratullah, mana mungkin orang yang tidak cukup kuat berusaha akan diberikan oleh Allah apa yang mereka kehendaki. Sebab itulah Allah masih uji mereka belum ditemukan dengan rumah idaman, kerena Allah nak mereka tingkatkan lagi usaha dengan persediaan dan ilmu yg mantap untuk memiliki rumah.

Yang keduanya Tawakkal. Ramai orang yang mencari rumah tetapi kurang penggantungan kepada Allah. Solat selalu tinggal. Al-Quran tak baca. Masjid pergi hari Jumaat sahaja. Zakat dan sedekah jarang jarang.

Hubungan dengan manusia tidak baik. Selalu pandang negatif terhadap orang lain dan suka cari alasan.Tidak sabar apabila berurusan dengan orang lain.

Ada orang nak kongsi ilmu di fb tentang tips membeli rumah dan perancangan kewangan kata orang tu berlagak dan nak tunjuk hebat lah. Habis macam mana nak murah rezeki jika kebergantungan hubungan dengan Allah dan hubungan dengan manusia masih tidak baik. Sudah pasti akan ada sahaja ujian demi ujian ditempuhi.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

Kita Diuji Ikut Kemampuan Kita

Jadi kepada yang diuji oleh Allah belum bertemu dengan rumah idaman atau diuji dengan sedikit kesusahan dalam urusan jual beli rumah mereka tu, marilah sama-sama kita muhasabah diri kita kembali.

Kita perbaiki diri kita. Betulkan mana yang tidak betul. Tambahkan ilmu tentang hartanah. Bergaullah dengan mereka yang berfikiran positif. Supaya kita pun boleh jadi positif.

Amal ibadah wajib kita dgn Allah jangan tinggal. Amalan sunat kita tingkatkan. Hubungan dengan manusia kita jaga. Dan banyak kan berdoa agar dipermudahkan urusan kita dan bersabarlah dengan setiap ujian yang diberikan.

Insyaallah, jika kita telah siapkan diri kita dengan semua perkara itu, yakinlah tiada sebab kenapa kita tidak boleh memiliki rumah idaman kita sendiri.

Allah tidak zalim kepada hamba-Nya. Tetapi kitalah yang kadang-kadang zalim dengan diri kita sendiri.

Sumber: FB Salkukhairi Abd Sukor

Moga Dipermudahkan Semua Urusan Beli Rumah

Sesungguhnya rezeki Allah itu amatlah luas. Ada rezeki yang telah ditakdirkan sejak azali dan ada juga rezeki yang akan dikurniakan sekiranya kita berusaha untuk mendapatkannya. Jemput baca juga Nak Rezeki Melimpah Ruah?

Iklan

Harga Median Rumah Teres Di 8 Kawasan Lembah Klang Sepanjang Tahun 2019

Trend pembeli rumah teres di Lembah Klang mengikut umur bermula pada umur 30-39 tahun dan meningkat bagi mereka yang berumur 50-59 tahun.

Walaubagaimanapun, kediaman high-rise seperti flat, apartmen dan kondominium kekal menjadi pilihan utama kebanyakan pembeli rumah pertama di Malaysia.

Hal ini berlaku, gara-gara penawaran rumah jenis high-rise yang tinggi dari pemaju hartanah dan harganya yang jauh lebih murah berbanding rumah teres.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah Di Malaysia

Memandangkan bank tanah pemaju tidak banyak, mereka menggunakan keluasan tanah yang ada dengan efisien dengan membina banyak kediaman jenis high-rise.

Semenjak lima tahun kebelakangan ini, tidak banyak projek hartanah kediaman jenis teres yang ditawarkan di sekitar Lembah Klang melainkan kediaman teres/ banglo bersrata yang harganya dijual pada harga ‘Yahudi.’

Jika ada pun, mungkin terletak di luar Lembah Klang seperti City of Elmina oleh Sime Darby Properties yang harga jualannya pun bermula dari RM600,000.

Baca : Harga Dan Transaksi Hartanah Malaysia 2008-2018

“Rumah teres ini untuk orang kaya sahaja kah? Orang muda tak boleh beli?”

Untuk rekod, median harga rumah teres di Lembah Klang khususnya Kuala Lumpur terletak pada angka RM738,000 dengan nilai RM535/ kaki persegi.

Manakala median harga rumah di Selangor adalah pada harga RM460,000 dengan kadar RM378/ kaki persegi.

Ini menyebabkan ramai pembeli rumah kediaman jenis teres mula beralih ke pasaran sekunder (subsale) dengan menyasarkan kawasan-kawasan matang seperti Bangsar, Damansara, Cheras, Puchong dan juga Ampang.

“Tahukah anda, populasi Kuala Lumpur setakat 2019 adalah seramai 1,453,975 orang.”

Berapa pula harga rumah di kawasan matang di Lembah Klang seperti Ampang, Bangsar, Cheras, Damansara, Puchong, Petaling Jaya, Klang, Shah Alam dan Kajang?

Artikel ini akan mendedahkan kepada anda harga rumah teres di 8 kawasan Lembah Klang untuk anda!

Jom lihat senarai median harga hartanah, median harga per kaki persegi dan kawasan / projek yang paling hot.

1. Ampang

Dengan keluasan 143.5 km², Ampang mempunyai populasi penduduk seramai 756,309 orang dan merupakan di antara kawasan yamg paling matang di Lembah Klang.

Harga kediaman jenis teres di Ampang untuk tahun 2019 adalah RM1 juta dengan harga RM419/ kaki persegi. Ketumpatan penduduk di Ampang adalah 9,859 orang untuk satu km².

2. Bangsar

Merupakan kawasan pinggir bandar Kuala Lumpur dengan kediaman mewah. Bangsar terletak 4 kilometer dari pusat bandar Kuala Lumpur dan mempunyai majoririti penduduk Melayu 61% diikuti Cina 24% dan India 15%.

Bangsar yang dahulunya adalah kawasan perladangan dikenali sebagai ‘Bungsar Estate’ merupakan kawasan pertama yang dibangunkan untuk perumahan di Kuala Lumpur bermula tahun 1969.

Median harga kediaman jenis teres di Bangsar adalah RM1.6 juta dengan harga RM1,014/ kaki persegi.

3. Cheras

Cheras terbahagi kepada Cheras bahagian Selangor dan Cheras bahagian Kuala Lumpur. Cheras terletak bersebelahan dengan Ampang dan Kajang yang merupakan bandar-bandar utama di Kuala Lumpur.

Harga median untuk kediaman teres di Cheras adalah RM690,000 dengan nilai RM454/ kaki persegi.

Lokasi tumpuan kediaman teres di Cheras adalah Taman Midah, Alam Damai dan Taman Connaught.

4. Damansara

Sebelum tahun 1882, Damansara dikenali sebagai ‘Damarsara’ mempunyai majoriti penduduk Melayu 56.7%, Cina 29.5%, India 13.1% dan 0.7%. 9.9% populasi adalah ekspatriat atau warga asing.

Damansara merupakan sebuah bandar satelit Kuala Lumpur dan menjadi hab utama komersial selain menempatkan kawasan kediaman mewah.

Kota Damansara, Bayu Damansara dan Saujana Damansara adalah kawasan hotspot untuk rumah teres di Damansara.

Harga median rumah teres di Damansara adalah RM1 juta dengan harga RM632/ kaki persegi.

5. Puchong

Puchong terletak 23.7KM dengan keluasan 51.71 km² merupakan bandar utama di kawasan Petaling, Selangor.

Pembangunan Puchong bermula sekitar tahun 1985, apabila lesen perlombongan tamat tempoh dan infrastruktur mula dibina.

Hari ini, Puchong merupakan kawasan perindustrian, pusat komersial dan kawasan kediaman seperti Taman Kinrara, Bandar Bukit Puchong dan Bandar Kinrara.

Harga median kediaman teres di Puchong untuk tahun 2019 adalah RM664,000 dengan harga RM454/ kaki persegi.

Kawasan tumpuan utama kediaman teres di Puchong adalah Pusat Bandar Puchong, Bandar Puchong Jaya dan Bandar Puteri Puchong.

6. Petaling Jaya

Lebih dikenali sebagai ‘PJ’ di kalangan warga Kuala Lumpur, ketumpatan penduduk di Petaling Jaya adalah 3,923 satu km² dengan keluasan 97.2km².

Petaling Jaya setakat tahun 2018 mempunyai populasi penduduk seramai 520,698 orang dan mendapat status bandar pada Jun 2006.

Median harga rumah di Petaling Jaya adalah RM800,000 dengan kadar RM583/ kaki persegi.

Lokasi tumpuan utama untuk kediaman teres di Petaling Jaya adalah SS 26 Taman Mayang Jaya, SS 23 Taman Sea dan SS5 Petaling Jaya.

7. Shah Alam

Terletak 27.9KM dengan keluasan 290.3 km², Shah Alam merupakan tempat tinggal bagi populasi 481,654 orang setakat 2018.

Shah Alam yang juga merupakan ibu negeri Selangor bersempadan dengan bandar Subang Jaya, Petaling Jaya dan Klang.

Harga median rumah teres di Shah Alam adalah RM610,000 dengan nilai RM405/ kaki persegi. Lokasi hotspot kediaman teres di Shah Alam adalah Seksyen 17, Kota Kemuning dan Seksyen 30.

8. Kajang

Terletak kira-kira 25 kilometer dari Kuala Lumpur, Kajang merupakan antara kawasan tertua dihuni penduduk di Lembah Klang dengan rekod seawal 1500-an.

Dengan kawasan seluas 787.6 km², Kajang mempunyai populasi penduduk dengan 342,657 orang. Majoriti penduduk adalah 60.4% Melayu, 19.3% Cina, 9.7% India dan 10.6% lain – lain etnik.

Untuk rekod, median harga rumah jenis kediaman di Kajang adalah RM425,000 dengan nilai RM352/ kaki persegi.

Kawasan tumpuan bagi kediaman teres pula adalah di Taman Kajang Mewah, Taman Kajang Utama dan Taman Bukit Mewah.

Median harga rumah yang dinyatakan adalah berdasarkan rekod transaksi hartanah sepanjang tahun 2019 sahaja.

Median harga rumah yang dinyatakan berkemungkinan berbeza mengikut jenis rumah seperti intermediate lot dan corner lot.

Dipersilakan untuk guna data ini untuk membuat tinjauan sekiranya anda bercadang untuk membeli rumah teres untuk pelaburan atau diduduki.

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!