Sisi Gelap Pelabur Hartanah Menggunakan Teknik ‘Multiple Submission’

Sebelum kita pergi kepada teknik multiple submission yang diamalkan oleh pelabur-pelabur hartanah otai yang ada modal besar, lebih baik kita teliti dahulu syarat-syarat dan polisi permohonan pinjaman rumah dan bagaimana teknik multiple submission boleh memperdaya pihak bank supaya dapat membeli beberapa buah rumah dengan kos permulaan yang rendah.

Rumah ini seterusnya akan disewakan atau dijual semula dengan harga yang lebih mahal.

Polisi Hartanah

Setiap permohonan pinjaman memerlukan pemohon untuk mengisytiharkan pendapatan mereka melalui slip gaji bagi pekerja ataupun penyata pendapatan bagi pemilik syarikat. Pihak bank akan menapis setiap permohonan pinjaman dengan mengambilkira peratus komitmen bulanan pemohon berbanding pendapatan bulanan atau istilahnya “Debt Service Ratio (DSR)”.

Kebiasaannya DSR ini telah ditetapkan had oleh setiap bank dan permohonan tidak akan lulus sekiranya komitmen bulanan tinggi.

Selain daripada itu, Bank Negara Malaysia (BNM) telah menetapkan polisi menghadkan kelulusan pinjaman untuk hartanah kediaman kepada 90% daripada harga beli untuk rumah pertama dan kedua sahaja.

Manakala 70% untuk rumah ketiga dan seterusnya.

Ini bermakna pembeli rumah ketiga dan seterusnya atas nama individu perlu menyediakan deposit sebanyak 30% daripada harga beli berbanding hanya 10% untuk rumah pertama dan kedua.

Harga jual beli rumah bagi pasaran subsale bergantung kepada nilai pasaran sesebuah rumah. Pihak bank akan menggunakan khidmat penilai yang berdaftar untuk menentukan harga pasaran untuk sesebuah rumah bergantung kepada sejarah transaksi jual beli di kawasan sekitar.

Namun begitu, bagi rumah yang masih dalam pembinaan tiada harga pasaran yang boleh dijadikan kayu ukur harga rumah. Pihak pemaju akan menentukan sendiri harga rumah yang dijual untuk diproses oleh pihak bank.

Ada sesetengah pemaju pula menaikkan harga jualan mereka kemudian beri hadiah kepada pembeli dalam bentuk wang tunai yang juga dikenali sebagai sebagai cash back.

Baca: Jauhi Cashback Hartanah Sebelum Terjerat

Multiple Submission

Pelabur hartanah yang bermotivasikan peluang keuntungan yang tinggi akan menggunakan teknik multiple submission untuk mengelakkan diri daripada polisi hartanah bagi mendapatkan modal permulaan yang murah.

Tidak dapat dipastikan samada teknik ini berinovasi daripada teknik-teknik ETA naga berapi zaman Tok Belagak dulu atau pun tidak.

Multiple submission merujuk kepada permohonan pinjaman kepada beberapa bank secara serentak. Ini bermakna setiap bank tidak tahu-menahu tentang permohonan pinjaman yang pemohon telah hantar kepada bank yang lain.

Pelabur hartanah akan membeli 4-5 unit rumah beserta diskaun dan juga cashback. Pelabur akan menghantar permohonan pinjaman kepada beberapa bank yang berbeza.

Kelima-lima permohonan ini diterima oleh pihak bank pada masa yang sama. Apabila pihak bank melakukan pengesahan dengan Bank Negara Malaysia, komitmen bulanan pelabur masih lagi boleh menampung bayaran bulanan untuk sebuah rumah dalam pengiraan DSR.

Ini kerana pihak bank tidak mengambilkira permohonan pinjaman yang belum lulus daripada bank-bank yang lain.

Selain daripada itu, sekiranya pihak bank melakukan pengesahan dan mendapati pelabur belum memiliki rumah, jadi pelabur layak untuk mendapat pinjaman sehingga 90%. Ini jelas berbeza sekiranya pelabur membeli satu persatu rumah kerana pihak bank akan dapat mengetahui jumlah rumah yang telah dibeli oleh individu tersebut.

Sekiranya kesemua permohonan pinjaman rumah ini lulus, maka pelabur hartanah akan dapat membeli 5 buah rumah dengan harga diskaun beserta cash back daripada pihak pemaju.

Namun begitu, pelabur perlu berhadapan dengan bayaran bulanan yang sangat tinggi untuk kesemua rumah yang dibeli dengan harapan rumah-rumah ini akan disewakan semula dengan sewa bulanan yang lebih tinggi daripada instalment bulanan bank.

Risiko Pasaran Hartanah

Pasaran hartanah yang agak perlahan ketika ini memberi impak kepada pelabur hartanah. Sekiranya rumah-rumah pelaburan yang dibeli secara multiple submission tidak dihuni oleh penyewa dalam masa yang lama, sudah pasti pelabur akan berhadapan dengan bayaran bulanan yang sangat besar.

Sudah pasti pelabur hartanah tidak mempunyai kemampuan untuk membuat pembayaran bagi kesemua rumah yang dibeli. Rumah ini kemudiannya akan dilelong oleh pihak bank setelah pembayaran semula pinjaman terhenti selama beberapa bulan. 

Walaupun anda rasa dah tahu tentang multiple submission ini, jangan ambil keputusan yang terburu–buru, fikir masak-masak risiko-risiko yang bakal dihadapi.

Fikir andai tiada penyewa, mampu tak kita bayar?
Fikir kalau kita dah tak ada, mampu tak waris kita menguruskannya?

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Ada bank akan query bila tengok multiple submission dalam CCRIS.

    Nak disburse nanti pun akan check CCRIS lagi. Kalau tengok ada new disburse loan mungkin jadi masalah nak disburse loan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Beli Rumah Atau Tanah?

Topik mengenai rumah tidak pernah lapuk dek zaman. Apatah lagi bila masuk soal beli rumah yang sudah siap atau tanah untuk dibina rumah di atasnya.

Semenjak tahun 1990-an lagi, banyak projek perumahan swasta mula dijual kepada orang awam ekoran langkah Kerajaan pada ketika itu yang membuka pasaran hartanah kepada pemaju hartanah swasta.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Begitu juga dengan pasaran tanah untuk kediaman yang juga meningkat pada era ini.

Artikel kali ini akan membincangkan secara kasar apa yang anda perlu buat sebelum membeli tanah untuk bina rumah sendiri.

Beli Rumah Yang Dah Siap

Sebenarnya, ada banyak faedah jika anda beli rumah yang sudah siap atau kita panggil rumah industri (rumah yang dibina dalam kuantiti banyak oleh pemaju hartanah).

Antara kelebihannya adalah:

  • Saluran air
  • Aliran elektrik
  • Jalan yang berturap
  • Sistem kumbahan dan longkang konkrit

Selain itu, anda juga tidak perlu risau dengan fasiliti kerana pemaju hartanah biasanya mempunyai bank tanah yang banyak di kawasan bandar atau sekurang-kurangnya pinggir bandar yang mempunyai jaringan lebuh raya dan infrastruktur.

Hospital, sekolah, kawasan perindustrian dan taman permainan sudah pasti ada.

Kekurangannya adalah, seni bina rumah adalah tetap dan anda tidak boleh suka-suka minta pemaju hartanah menukar seni bina luaran dan dalaman rumah anda sungguhpun anda mempunyai wang berkoyan-koyan di dalam bank.

Anda juga tidak boleh mengubah saiz rumah yang statik seperti menambah bilik, membesarkan ruang parkir dan sebagainya khususnya jika geran rumah anda berstatus strata.

Baca : Rumah Landed Tapi Strata? 5 Perkara Anda Perlu Tahu

Lain kisahnya jika anda membeli tanah untuk membina rumah sendiri.

Anda boleh custom seni bina dan fasiliti kediaman anda. Contohnya, anda berkuasa sepenuhnya menukar saiz bilik, ruang parkir atau juga menambah fasiliti kolam renang dengan fungsi ombak.

Baca : Pasangan Ini Bina Rumah Sendiri Di Atas Pulau Buatan

Itu semua boleh dilakukan jika anda ada kuasa modal.

Apa yang lebih menarik, nilai tanah yang anda beli untuk bina rumah yang mempunyai Certificate of Fitness (CF) dan CCC untuk menggantikan Certificate of Fitness for Occupation (CFO) juga lebih tinggi.

Tanah yang dibeli pada harga RM150,000 di Janda Baik boleh menjadi RM350,000 beserta dengan binaan rumah.

Banyak pembeli tanah yang bina rumah sendiri terlepas perkara ini menyebabkan bank value tanah menjadi rendah.

Baca : Belia Tanpa Slip Gaji Boleh Miliki Rumah Sendiri Menerusi RBN (Rumah Bina Negara)

Jadi, macam mana nak bina rumah di atas tanah sendiri? Ini penjelasannya.

1. Semak Status

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah dengan melakukan semakan status tanah tersebut samada jenis:

  •  kediaman
  •  pertanian atau
  •  perindustrian

Selepas itu, sekiranya tanah itu merupakan tanah untuk kediaman, sila buat semakan rasmi di Pejabat Tanah Daerah.

Dengan modal sekitar RM50 – RM100, buat semakan untuk sebarang sekatan ke atas tanah itu seperti kaveat, cagaran ke bank dan sebagainya.

2. Infrastruktur

Banyak orang membeli tanah lot individu lupa untuk membuat semakan infrastruktur pada lokasi tanah tadi merangkumi:

  •  jalan yang berturap
  •  longkang konkrit
  •  saluran air dan elektrik

Jika tanah yang anda beli tidak mempunyai asas infrastruktur seperti di atas, maka anda perlu mengeluarkan kos untuk membiayai kos ketiga-tiga infrastruktur tadi.

Lokasi tanah yang terlalu jauh sehingga perlu menggunakan kenderaan pacuan empat roda juga tidak digalakkan sama sekali.

3. Geografi Tanah

Image by Frank Winkler from Pixabay

Sebaiknya, belilah tanah di permukaan yang rata dan sesuai untuk dibina dan didiami. Lebih banyak baik dari buruk.

Ada orang yang ‘terbeli’ tanah di lereng bukit terpaksa mengeluarkan kos tambahan untuk levelkan tanah, retaining wall, mendapatkan perkhidmatan arkitek dan jurutera sebelum mendapat kebenaran PBT.

4. Bentuk Tanah

Kalau boleh elakkan membeli tanah lot yang bersaiz memanjang, segi tiga dan juga diamond.

Bentuk tanah yang terbaik adalah segi empat tepat kerana dengan saiz ini, anda boleh merancang dan membina rumah idaman pada saiz yang lebih realistik.

Rumah anda yang siap kelak pun lebih cantik.

Jika anda bosan dengan seni bina rumah kediaman yang sedia ada di pasaran oleh pemaju hartanah, tidak salah sekiranya anda membina rumah atas tanah sendiri.

Di Malaysia, kita mempunyai ramai pemaju hartanah Bumiputera yang mempunyai pengalaman dan kepakaran membina rumah mengikut seni bina yang anda ingini.

Baca : Harga Rumah Naik 313% Sejak 2002. Ini 4 Punca Dan 2 Solusinya

Beli tanah untuk bina rumah tetap pilihan terbaik lebih – lebih lagi jika anda berjaya membeli tanah di lokasi strategik.

Di hujung hari, tanah tersebut boleh digunakan untuk tujuan pertanian dan rumah itu kekal milik anda.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizul-ridzuan-21-feb-2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 7 Mac 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!