Sisi Gelap Pelabur Hartanah Menggunakan Teknik ‘Multiple Submission’

Sebelum kita pergi kepada teknik multiple submission yang diamalkan oleh pelabur-pelabur hartanah otai yang ada modal besar, lebih baik kita teliti dahulu syarat-syarat dan polisi permohonan pinjaman rumah dan bagaimana teknik multiple submission boleh memperdaya pihak bank supaya dapat membeli beberapa buah rumah dengan kos permulaan yang rendah.

Rumah ini seterusnya akan disewakan atau dijual semula dengan harga yang lebih mahal.

Polisi Hartanah

Setiap permohonan pinjaman memerlukan pemohon untuk mengisytiharkan pendapatan mereka melalui slip gaji bagi pekerja ataupun penyata pendapatan bagi pemilik syarikat. Pihak bank akan menapis setiap permohonan pinjaman dengan mengambilkira peratus komitmen bulanan pemohon berbanding pendapatan bulanan atau istilahnya “Debt Service Ratio (DSR)”.

Kebiasaannya DSR ini telah ditetapkan had oleh setiap bank dan permohonan tidak akan lulus sekiranya komitmen bulanan tinggi.

Selain daripada itu, Bank Negara Malaysia (BNM) telah menetapkan polisi menghadkan kelulusan pinjaman untuk hartanah kediaman kepada 90% daripada harga beli untuk rumah pertama dan kedua sahaja.

Manakala 70% untuk rumah ketiga dan seterusnya.

Ini bermakna pembeli rumah ketiga dan seterusnya atas nama individu perlu menyediakan deposit sebanyak 30% daripada harga beli berbanding hanya 10% untuk rumah pertama dan kedua.

Harga jual beli rumah bagi pasaran subsale bergantung kepada nilai pasaran sesebuah rumah. Pihak bank akan menggunakan khidmat penilai yang berdaftar untuk menentukan harga pasaran untuk sesebuah rumah bergantung kepada sejarah transaksi jual beli di kawasan sekitar.

Namun begitu, bagi rumah yang masih dalam pembinaan tiada harga pasaran yang boleh dijadikan kayu ukur harga rumah. Pihak pemaju akan menentukan sendiri harga rumah yang dijual untuk diproses oleh pihak bank.

Ada sesetengah pemaju pula menaikkan harga jualan mereka kemudian beri hadiah kepada pembeli dalam bentuk wang tunai yang juga dikenali sebagai sebagai cash back.

Baca: Jauhi Cashback Hartanah Sebelum Terjerat

Multiple Submission

Pelabur hartanah yang bermotivasikan peluang keuntungan yang tinggi akan menggunakan teknik multiple submission untuk mengelakkan diri daripada polisi hartanah bagi mendapatkan modal permulaan yang murah.

Tidak dapat dipastikan samada teknik ini berinovasi daripada teknik-teknik ETA naga berapi zaman Tok Belagak dulu atau pun tidak.

Multiple submission merujuk kepada permohonan pinjaman kepada beberapa bank secara serentak. Ini bermakna setiap bank tidak tahu-menahu tentang permohonan pinjaman yang pemohon telah hantar kepada bank yang lain.

Pelabur hartanah akan membeli 4-5 unit rumah beserta diskaun dan juga cashback. Pelabur akan menghantar permohonan pinjaman kepada beberapa bank yang berbeza.

Kelima-lima permohonan ini diterima oleh pihak bank pada masa yang sama. Apabila pihak bank melakukan pengesahan dengan Bank Negara Malaysia, komitmen bulanan pelabur masih lagi boleh menampung bayaran bulanan untuk sebuah rumah dalam pengiraan DSR.

Ini kerana pihak bank tidak mengambilkira permohonan pinjaman yang belum lulus daripada bank-bank yang lain.

Selain daripada itu, sekiranya pihak bank melakukan pengesahan dan mendapati pelabur belum memiliki rumah, jadi pelabur layak untuk mendapat pinjaman sehingga 90%. Ini jelas berbeza sekiranya pelabur membeli satu persatu rumah kerana pihak bank akan dapat mengetahui jumlah rumah yang telah dibeli oleh individu tersebut.

Sekiranya kesemua permohonan pinjaman rumah ini lulus, maka pelabur hartanah akan dapat membeli 5 buah rumah dengan harga diskaun beserta cash back daripada pihak pemaju.

Namun begitu, pelabur perlu berhadapan dengan bayaran bulanan yang sangat tinggi untuk kesemua rumah yang dibeli dengan harapan rumah-rumah ini akan disewakan semula dengan sewa bulanan yang lebih tinggi daripada instalment bulanan bank.

Risiko Pasaran Hartanah

Pasaran hartanah yang agak perlahan ketika ini memberi impak kepada pelabur hartanah. Sekiranya rumah-rumah pelaburan yang dibeli secara multiple submission tidak dihuni oleh penyewa dalam masa yang lama, sudah pasti pelabur akan berhadapan dengan bayaran bulanan yang sangat besar.

Sudah pasti pelabur hartanah tidak mempunyai kemampuan untuk membuat pembayaran bagi kesemua rumah yang dibeli. Rumah ini kemudiannya akan dilelong oleh pihak bank setelah pembayaran semula pinjaman terhenti selama beberapa bulan. 

Walaupun anda rasa dah tahu tentang multiple submission ini, jangan ambil keputusan yang terburu–buru, fikir masak-masak risiko-risiko yang bakal dihadapi.

Fikir andai tiada penyewa, mampu tak kita bayar?
Fikir kalau kita dah tak ada, mampu tak waris kita menguruskannya?

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Iklan

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Ada bank akan query bila tengok multiple submission dalam CCRIS.

    Nak disburse nanti pun akan check CCRIS lagi. Kalau tengok ada new disburse loan mungkin jadi masalah nak disburse loan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Rahsia Kejayaan Iwan Sunito, Pengusaha Hartanah Berjaya

Nama Iwan Sunito bukan sahaja terkenal di mata Indonesia, tetapi ia tidak asing juga bagi mereka yang berada dalam dunia pelaburan hartanah. Bahkan, bekas Presiden Indonesia iaitu Susilo Bambang Yudhoyono juga pernah menggelar Iwan Sunito sebagai ‘Raja Pengusaha Hartanah’.

Ramai pelabur hartanah tertanya-tanya apa rahsia kejayaan beliau sehingga menyebabkan beliau berjaya dalam bidang hartanah? Tanpa membuang masa, jom kami kongsikan rahsia kejayaan Iwan Sunito yang membawanya hingga ke tahap sekarang.

1. Perlu Mempunyai Impian

Photo by Alex Fu from Pexels

Iwan Sunito pernah berkata bahawa jika ingin berjaya, kita harus mempunyai impian. Sekiranya impian tersebut kecil, maka perbuatan kita juga akan kecil. Sekiranya impian kita besar, perbuatan kita juga pasti akan besar.

Kita boleh fahami rahsia kejayaan pelabur hartanah secara mendalam dengan mengenalpasti apakah impian yang ingin dicapai.

Beliau juga menekankan aspek impian dan cita-cita yang besar untuk mencapai kejayaan yang cukup besar. Cita-cita yang ditanamkan haruslah merupakan ‘Big Why’ kenapa kita perlu berusaha sehingga berjaya mengecapinya.

2. Sentiasa Bersyukur

Photo by Ali Arapoğlu from Pexels

Di samping mempunyai impian besar, tentunya kita juga harus bersyukur dengan apa yang kita ada dalam hidup ini.  Jangan lupa bersyukur dan dalam masa yang sama, kejarlah impian kita dengan bersungguh-sungguh.

Namun begitu, kita juga harus mempunyai rasa tidak berpuas hati dengan pencapaian yang diperoleh. Ia penting supaya kita tidak berada di zone selesa kerana di situlah kita akan berhenti mengejar cita-cita.

3. Kegagalan Bukanlah Penamatnya

Image by Daniel Reche from Pixabay

Iwan Sunito juga berpendapat bahawa kejayaan berpunca daripada semangat yang tinggi dan sikap yang tidak pernah berputus asa. Dalam kehidupan, kegagalan adalah satu proses pembelajaran untuk mencapai perkara yang lebih baik.

Beruntunglah sekiranya kita telah gagal dalam melakukan sesuatu perkara, sekurang-kurangnya daripada situ kita akan belajar untuk memperbetulkannya sehingga berjaya.

4. Sering Memperbaiki Diri

Photo by Miles Hardacre from Pexels

Rahsia kejayaan pelaburan hartanah Iwan Sunito ini juga adalah beliau sering memperbaiki diri untuk menjadi lebih baik dari sebelumnya.  Jangan biarkan diri kita hanya berada di satu tahap, tetapi berubahlah ke arah yang lebih baik dari semasa ke semasa.

Perubahan terbesar bagi Iwan Sunito adalah semasa beliau berubah daripada seorang murid biasa kepada seorang murid yang luar biasa semasa belajar.

5. Mempunyai Visi Dalam Kehidupan

Photo by Stephen Niemeier from Pexels

Iwan Sunito juga mementingkan visi dalam hidup. Tanpa visi, kita tidak akan tahu apa yang perlu kita lakukan untuk berjaya. 

Visi adalah panduan atau peta untuk kita melangkah ke hadapan demi mencapai kejayaan.

6. Mempunyai Mentor

Photo by 祝 鹤槐 from Pexels

Salah satu kejayaan yang dicapai oleh nama-nama besar adalah melalui mentor yang hebat. Iwan Sunito juga mempunyai mentornya yang tersendiri yang membantunya untuk berjaya. 

Itulah rahsia kejayaan pelabur hartanah ini, mentor adalah sesuatu yang kita wajib ada untuk berjaya dalam kehidupan.

Kesimpulannya, Iwan Sunito sangat disanjungi ramai atas kejayaannya.  Sememangnya rahsia kejayaan beliau yang sukar ditiru adalah semangatnya yang tinggi serta tidak kenal erti putus asa.

Di samping itu, beliau juga sentiasa mendekatkan diri dengan tuhan serta sentiasa bersyukur atas apa yang dimilikinya. Untuk berjaya seperti beliau, kenalah ikut tips-tips yang telah beliau kongsikan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Ramai kata tak mampu beli rumah. Bukan tak mampu tapi “tak tahu”

Tak mampu beli rumah

Belajar Mengira DSR Dan Anda Telah Mulakan Langkah Pertama Untuk Membeli Rumah

Dalam keadaan ekonomi sekarang, ramai yang tidak berani nak beli rumah terutamanya fresh graduate. Dengan jumlah gaji yang rendah menjadikan cita-cita untuk membeli rumah dianggap mustahil. Misalnya gaji sebanyak RM2,000 sebulan, mampukah untuk membeli sebuah rumah?

Kalau mampu beli rumah sekarang, kenapa ditangguhkan? Masalahnya ialah ramai antara kita bukan tak mampu, tapi tak tahu.

Pokok pangkalnya bukan pada kemampuan kewangan semata-mata, tetapi lebih kepada perancangan kita dalam menguruskan kewangan. Pepatah mengatakan “beli baju ukur di badan sendiri, beli rumah mestilah mengikut kemampuan pendapatan.”

Jadi sebaiknya kita semak Debt Service Ratio (DSR) kita terlebih dahulu, barulah kita boleh buat keputusan untuk membeli rumah.

Apa itu Debt Service Ratio (DSR)?

Debt Service Ratio (DSR) bermaksud nisbah hutang atau komitmen kewangan terhadap pendapatan kita. Dengan bahasa mudah, ianya bermaksud jumlah pendapatan seseorang digunakan untuk membayar ansuran pinjaman. “Semakin tinggi nilai DSR kita, bermakna sebahagian besar pendapatan kita adalah digunakan untuk membiayai hutang, dan ini menandakan kita akan mengalami kesukaran untuk mendapatkan pinjaman baru.”

Debt Service Ratio (DSR) terbahagi kepada 2 iaitu:

Komitmen Pendapatan
Maklumat berkaitan jumlah komitmen boleh diperolehi daripada CCRIS

Contoh: Pinjaman kereta, peribadi, kad kredit, PTPTN

Actual incomependapatan tetap bulanan (gaji bersih)

Side incomeContonhyan komisyen sebagai ejen insuran

Business incomePendapatan dariapda perniagaan milikan tunggal atau perkongsian

Potfolio income – Pendapatan dividen seperti unit trust, ASB

Mari kita rujuk kes dan pengiraan untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas.

Contoh kes

Aishah  bercadang untuk membeli sebuah rumah yang berharga RM330,000. Anggaran instalment bulanan rumah adalah sebanyak RM1300. Jom kita kira DSR Aishah:

  • Pendapatan bersih =         RM3700 sebulan
  • Pinjaman kereta =             RM600 sebulan
  • Pinjaman peribadi =          RM300 sebulan
  • Pinjaman PTPTN =           RM150 sebulan

Formula DSR

formula dsr

63.5% adalah kurang daripada 70%, jadi Aishah layak menerima pinjaman baru dengan bayaran bulan sebanyak RM1300.

DSR hanyalah satu panduan sahaja, dan bukan jaminan yang kita akan berjaya mendapat kelulusan dari bank. Walaubagaimanapun kita harus semak dengan bank untuk mendapatkan penerangan lanjut.

Dengan memahami cara untuk mengira DSR, kita boleh merancang untuk membeli rumah. Kalau tak tahu kira DSR, kita takkan tahu sama ada kita mampu atau tidak untuk beli rumah dan berapa harga rumah yang mampu kita beli.

Bila orang tanya “Awak dah beli rumah ke?” biasanya kita mesti akan jawab “Harga rumah mahal kot, mana mampu nak beli lagi.”

Adakah nak tunggu gaji kita dah besar baru kita akan berfikir tentang membeli rumah? Adakah kita yakin ketika gaji kita dah besar, harga rumah pula akan menurun? Yang pasti nilai hartanah sentiasa meningkat dari semasa ke semasa.

Bagi fresh graduate yang baru kerja dan berniat untuk beli rumah, boleh mula cari rumah yang mampu dibeli mengikut kepada pendapatan anda.

Gaji RM2000 Pun Boleh Beli Rumah

Sebagai contoh, tahun pertama anda bekerja hanya dapat gaji RM2000, sudah mampu beli rumah berharga sekitar RM100,000. Dengan gaji RM2000 tu dah layak sebenarnya nak memohon pinjaman untuk beli rumah.

Sekiranya kita bujang dan tinggal sendiri, bolehlah sewakan bilik kepada orang lain. Hasil sewa itu boleh kita gunakan untuk tampung bayaran bulanan, dan sebagai tuan rumah kita tinggal secara percuma kerana ada orang tolong bayarkan instalment rumah tersebut.

Rugi kalau lambat beli rumah. Jangan tunggu lagi, bertindaklah sekarang. Mula dengan mengira DSR anda. Kalau tak mampu beli rumah, jangan dimarah mahalnya rumah. Beli je rumah murah.
Ada ke rumah bawah RM100,000?

Ada je dekat laman web ni.

Baca juga 7 Panduan Mudah Untuk Membeli Rumah Di Usia Muda.

Semak Juga Laporan Kredit (Credit Report) Anda

Dengan kemudahan internet dan semuanya kini di hujung jari, anda boleh dapatkan skor kredit (credit score) secara online saja. Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Iklan

Walaupun Bergaji RM2000 Tapi Masih Mampu Beli Rumah Pertama

Walapun gaji baru mencecah RM2000, pastinya ramai yang tidak yakin untuk membeli rumah pertama.
Jangan bimbang, lepas baca perkongsian dari Tuan Ariff Shah ini, anda pasti lebih berkeyakinan untuk membeli rumah pertama meskipun pendapatan baru RM2000.

Gaji RM2,000 Boleh Dikatakan Gaji Fresh Graduate

Dalam keadaan ekonomi sekarang, saya yakin ramai fresh graduate mula bekerja dengan gaji yang rendah. Dan dengan amaun gaji sebanyak itu menjadikan cita-cita nak beli rumah tu hampir mustahil.

Saya faham perasaan itu. Sebab dulu pun saya pernah bergaji sebanyak RM2,000 sebulan, tapi masih mampu membeli rumah.

Pokok pangkalnya bukan pada kemampuan kewangan semata-mata. Tapi lebih kepada planning dan execution.

Dengan memahami cara mengira DSR (Debt Service Ratio), korang boleh mula merancang bagaimana dan bila nak beli rumah.

Kalau tak tau kira ni, sampai bila-bila takkan tahu bila mampu beli rumah. Kalau dah mampu dari segi gaji pun, belum tentu mampu nak beli rumah lagi sebab takde perancangan.

Beli rumah ni bukan perkara yang mudah bagi first-timer, jadi perancangan tu kena ada.

Bila ada perancangan, baru kita berani buat.

Saya bagi contoh ya.

Gaji RM2,000 Boleh Beli Rumah Berharga RM150,000

Kita try gaji kasar RM2,000 sebulan. Gaji bersih pula adalah RM1,770. Katakan rumah yang nak dibeli adalah sebuah apartmen medium cost berharga RM150,000.

Dengan menggunakan mortgage calculator (kalkulator gadai janji), dapatlah anggaran bulanan installment rumah ini iaitu RM650.

Nak beli rumah ni dalam bulan ketiga selepas berkerja (dapat surat confirmation), hanya ada PTPTN RM150 sebulan. Selain tu, takde hutang lain.

Gaji bersih = RM1,770
Komitmen = RM650 (Installment rumah yang nak dibeli) + RM150 (PTPTN) = RM800
DSR = (Komitmen / Pendapatan Bersih) X 100 = (RM800 / RM1770) X 100 = 45%
Pada DSR 45%, saya boleh kata ada bank yang akan luluskan pinjaman untuk rumah RM150,000 ni. Siapa kata gaji RM2,000 tak boleh beli rumah?

Kalau nak apartmen RM200,000, boleh lepas ke?

Nak Beli Rumah RM200,000 Kena Tambah Pendapatan RM250 Sebulan

Installment bulanan untuk loan rumah berharga RM200,000 ni adalah RM1086. Kira DSR dulu.

Gaji bersih = RM1,770
Komitmen = RM869 (Instalment rumah yang nak dibeli) + RM150 (PTPTN) = RM1,019
DSR = (Komitmen / Pendapatan Bersih)*100 = (RM1019 / RM1770)*100 = 57%
Untuk pendapatan kurang daripada RM3000, ambil kira DSR untuk loan lepas adalah 50%. Pendapatan lebih daripada tu baru 60%. Jadi perlukan pendapatan tambahan lagi RM250 untuk jadikan DSR 50%.

Dengan pendapatan tambahan RM250, kiraan DSR baru:

Gaji bersih = RM1,770
Pendapatan tambahan = RM250
Jumlah pendapatan = RM2,020
Komitmen = RM869 (Instalment rumah yang nak dibeli) + RM150 (PTPTN) = RM1,019
DSR = (Komitmen / Pendapatan Bersih)*100 = (RM1019 / RM2020)*100 = 50%
Senang kan nak kira?

Lebih penting lagi, kalau dah tahu kira DSR, dah boleh plan. Contoh untuk fresh graduate yang baru dapat kerja dan nak beli rumah.

Dah boleh cari rumah yang agak-agak mampu dibeli, dan buat kerja part time masa hujung minggu dan lepas waktu kerja full-time.

Utamakan Keperluan Dan Sekat Nafsu

Tak perlu lama. 3-4 bulan atau sehingga 1-2 bulan selepas dapat surat confirmation. Ikat perut. Kalau nak beli kereta, tangguh dulu.

Kalau saya boleh buat, kenapa bukan anda?

Dengan cara ni, dalam tahun pertama bekerja walaupun gaji RM2,000 pun, boleh beli rumah berharga lebih daripada RM150,000. Silap-silap, tak sampai 6 bulan bekerja dah boleh beli.

Saya jumpa dan kenal Abang Ensem (Meor Zaidee) sebelum habis study, belajar pasal pelaburan hartanah.

Cukup 6 bulan bekerja, saya terus letak booking untuk beli rumah. Saya plan beli rumah sebelum habis belajar lagi.

Rumah yang dibeli tu kalau dekat dengan tempat kerja dan untuk tinggal sendiri, bolehlah sewakan bilik besar kat orang lain atau rakan sekerja.

Silap-silap cukup untuk cover instalment dan sebagai tuan rumah, boleh tinggal secara percuma.

Saya harap yang membaca entri ni dapat kongsikan kepada student dan fresh graduate. Rugi sangat kalau beli rumah lambat.

Gaji RM2,000 tu dah layak sebenarnya nak apply loan beli rumah. Antara nak dengan tak nak je.

Sumber: Ariff Shah

Susah Ke Nak Tambah Pendapatan?

Sebenarnya ada dua cara, samada nak kurangkan perbelanjaan atau tambah pendapatan. Rasa-rasa mana lagi senang?

Dengan gaji RM2,000 sebulan, agak sukar untuk berjimat dan terus-menerus ikat perut. Jadi apa kata kita usaha untuk tambah pendapatan pula?

Jemput baca:

Iklan

Jenis Pasaran Hartanah

Sebut pasal hartanah, ramai yang tahu pasal Freehold dan Leasehold kan? Kalau tak sure tu, boleh tengok Antara Freehold & Leasehold (Pegangan Bebas vs Pegangan Pajakan). Tapi tahukah anda jenis-jenis pasaran hartanah yang ada?

Apa kata kita ikuti perkongsian Dr Mohd Fadhli Mohd Fauzi yang menarik, lepas ni boleh follow beliau untuk dapatkan informasi mengenai perubatan dan hartanah

Pasaran rumah ada banyak jenis. Sama seperti kereta, rumah juga ada yang baru dari pemaju, beli atas owner atau beli melalui lelong. Bonus satu lagi ialah buat rumah atas tanah sendiri.

Nak beli yang mana? Baca dan hadamkan kemudian baru putuskan. Tanya bajet dan kesesuaian diri sendiri.

1. Subsale

Rumah jenis ini ialah rumah terpakai, maknanya dah ada orang lain pernah beli dan miliki. Sinonimnya ialah rumah 2nd hand. Rumah jenis ini paling selamat untuk dibeli untuk pembeli rumah pertama dan yang tak banyak modal. Jika skil nego tahap super saiya rambut biru, modal sifar pun boleh.

➡ PROs
● Rumah mungkin cantik dan mungkin buruk, bergantung kepada pemilik / penyewa sebelumnya.
● Kalau banyak rosak, boleh runding dengan penjual samada baiki dulu (letak dalam perjanjian) atau kurangkan harga lagi.
● Kos awal mungkin rendah atau tinggi, bergantung kepada skil nego.
● Boleh dapat cashback, juga bergantung kepada skil nego
● Tiada risiko terbengkalai kerana rumah sudah sedia ada, dan jika rosak boleh letak dalam perjanjian supaya penjual membaikinya
● Boleh tahu current market value kerana unit sudah sedia ada, maka bolehlah nego supaya jual lebih rendah dari nilai pasaran atau abaikan sahaja jika dijual melebihi nilai pasaran
● Kajian pasaran dan sewaan lebih lengkap boleh dilakukan kerana unit sudah sedia ada dan mungkin banyak review serta case study di kawasan sama
● Banyak pilihan di sekitar, pilih sahaja dan sesuaikan dengan bajet serta hasil rundingan
● Apa-apa tunggakan atau beban hutang perlu diselesaikan oleh penjual terlebih dahulu sebelum full disbursement

➡ CONs
● tiada jika anda ada ilmu membeli rumah subsale. Jika tiada ilmu, anda mungkin kehilangan wang deposit, ditipu broker haram, ditipu penjual, kerosakan yang tidak ditanggung dan sebagainya.

2. Lelong

Rumah lelong paling berisiko namun ia mungkin yang paling murah sekali!

➡ PROs
● Murah, boleh dapat bawah nilai pasaran
● Kajian pasaran (nilai pasaran dan kadar sewa) boleh dilakukan kerana unit sedia ada
● Kalau bernasib baik, boleh dapat unit dara yang belum pernah diduduki oleh sesiapa, atau boleh dapat unit yang sangat cantik dan terjaga rapi serta masuk cuci kaki sahaja. Fully furnished pun ada!

➡ CONs
● kalau takde ilmu, anda mungkin akan beli melebihi nilai pasaran
● kalau takde ilmu, pembiayaan mungkin ditolak
● kalau pembiayaan ditolak dan tiada backup tunai, wang deposit hangus
● kos awal yang mahal, iaitu 10% deposit, 3%-8% kos guaman, kos tunggakan (case by case basis) dan kos pembaikian (case by case basis)
● pemilik lama mungkin enggan keluar
● anda mungkin dipandang serong jiran sekeliling yang berkawan dengan pemilik lama
● urusan guaman seperti consent developer dan pihak berkuasa yang lambat mengakibatkan urusan disbursement yang tertangguh menyebabkan anda terpaksa membayar penalti atau wang deposit hangus
● tak boleh tengok dalaman rumah sebelum masuk membida. Mungkin cantik di luar tapi hancur di dalam.

3. Bina Rumah Atas Tanah Sendiri

Ini pun boleh juga. Kalau ada tanah sendiri dan anda berkenan nak buat rumah di lokasi tanah anda itu, buatlah. Kos lebih murah (jika geran individu dan lokasi sesuai, boleh mohon pembiayaan institusi kewangan) dan boleh custom-made ikut citarasa sendiri.

Jika nak beli tanah dulu, elakkan tanah geran kongsi. Memang murah dan lokasi menarik, tetapi geran kongsi ini banyak implikasi. Salah satunya ialah tak boleh guna pembiayaan perumahan untuk beli tanah atau buat rumah, sebaliknya kena guna pembiayaan peribadi atau beli tunai. Yang paling tak best ialah bab nak pastikan semua orang bayar cukai tanah dan apabila berlakunya isu pewarisan tanah pusaka geran kongsi dari generasi ke generasi berikutnya.

4. Rumah Baru / Under Construction

Rumah jenis inilah yang selalu menjadi mangsa kecaman dan maki hamun netizen di ruangan-ruangan komen setiap kali info hartanah viral di FB. Mahal, cekik darah, pemaju tamak, kapitalis bolot dan sebagainya menjadi ayat biasa mereka. Rumah jenis ini jugalah yang sering menjadi kegilaan ramai termasuklah newbie2 yang belum pernah ada rumah. Rumah nak baru, tapi harga mahal, maka mereka bertangguh-tangguh hingga langsung tak membeli.

➡ PROs
● Rumah baru & wangi
● Rebate / Diskaun terutamanya untuk bumi
● Kos awal yang rendah kerana ada rebat / diskaun
● Boleh dapat cashback kerana rebat / diskaun tapi hati-hati
● Kalau guna pembiayaan kerajaan, mungkin tak perlu bayar sehingga siap atau sehingga 24 bulan. Goyang kaki dapat capital appreciation dengan modal hampir sifar.

➡ CONs
● Risiko terbengkalai Kena pilih dengan berhati-hati
● Mahal, lebih mahal daripada unit sedia ada di sekitarnya
● Capital appreciation yang diharapkan tidak menjadi kenyataan kerana faktor dijual pada harga “future market value”
● Kadar sewa yang tidak dapat tampung bayaran ansuran bulanan pembiayaan (harga lebih tinggi daripada unit sekitar, maka ansuran bulanan pun tinggi, manakala unit sekitar pula kadar sewa lebih murah. Nak tak nak mungkin kena follow unit sekitar)
● Kos awal memang rendah, tapi kos untuk masuk selepas siap nanti mungkin tinggi contohnya untuk wiring, perabot, dan sebagainya (kecuali kalau beli unit yang siap fully furnished)

Kredit: Mohd Fadhli Mohd Fauzi

Dah tahu jenis-jenis hartanah yang ada tu, rajin-rajin jugalah baca:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!