5 Sebab Kenapa Kita Perlu Melabur Saham

Sah, selamat, mudah patuh syariah
Melabur menambah rezeki…

Terngiang-ngiang pula lagu iklan seminar saham ni.

Nak melabur saham buat apa? Orang dulu-dulu simpan duit bawah bantal pun boleh hidup…

Memang boleh hidup, tetapi adakah kita rasa duit yang disimpan itu cukup?

Inflasi adalah di mana nilai RM500 pada tahun 1980 mungkin hanya bernilai RM100 pada tahun 2030. Rasa takut nak melabur saham tapi bila dividen ASB dan hibah Tabung Haji ciput, kita marah-marah.

Salah satu financial goal yang setiap orang kena ada adalah mempunyai pendapatan yang cukup selepas bersara. Sebab ramai yang lepas bersara nanti akan masih ada loan (pembiayaan) bank dan tanggungan. Dah tentu-tentu majoriti dari kita akan menggunakan duit KWSP untuk selesaikan ansuran hutang.

Jadi kita kena mula fikir dari sekarang. Macam mana nak ada pendapatan yang cukup selepas bersara?

Salah satu caranya adalah dengan melabur.

Ini 5 sebab kenapa kita perlu melibatkan diri dalam pelaburan saham.

1. Senang

Sumber : thestar.com.my

Suasana trading gallery di RHB Investment Bank. Sumber : thestar.com.my

Sekarang ini semua benda di hujung jari. Kita boleh melabur hanya dengan menggunakan smartphone. Apa yang kita perlukan adalah talian internet. Ini bukan macam zaman dulu-dulu nak tengok harga saham kena pergi pejabat broker atau baca suratkhabar.

Sekarang ni, semua broker ada menyediakan online trading platform di mana kita boleh memantau harga dan membuat jual beli saham di mana-mana sahaja.

Panduan percuma:

2. Peluang Bisnes

Antara fakta yang susah nak disangkal, kalau nak kaya memang kena berniaga.

Saham juga adalah perniagaan. Kita boleh terlibat dalam perniagaan tanpa menyewa premis dan menyimpan stok. Tetapi masih perlu dapatkan modal (cash) dan ilmu.

Apa yang perlu dibuat adalah membuat kajian untuk membeli saham berpotensi. Buat permulaan buat kajian saham yang mudah difahami seperti MYEG atau Mr DIY. (Ini contoh yang ramai faham model perniagaan mereka)

Yang penting sekali kalian perlu ingat, saham adalah pemilikan dalam syarikat dan bukan beli nombor. Pastikan juga saham yang dipilih adalah patuh syariah.

Tanpa modal yang besar, premis, dan stok barang yang perlu disimpan, kalian kini adalah seorang pemilik bisnes.

Panduan percuma:

3. Kecairan

Cuba fikir bisnes apa lagi yang mudah dicairkan dengan hanya tekan button buy & sell sahaja? Lebih menarik kita boleh menjual sebahagian atau menjual kesemua unit saham yang kita miliki hanya dengan menggunakan smartphone.

Jika kita seorang pelabur hartanah, kita memerlukan seorang pembeli atau penyewa bagi mendapatkan keuntungan. Untuk mendapatkan pembeli atau penyewa, mungkin akan memakan sedikit masa.

Saham ni senang nak dibeli dan dijual malah prosesnya mudah dan cepat.

Cuma buat masa ini dengarnya proses nak buka akaun saham agak perlahan disebabkan permintaan yang tinggi.

Baca Tutorial Buka Akaun CDS Secara Online Guna Aplikasi Bursa Anywhere

4. Pulangan Lebih Baik

Konsep ‘High risk high return’ cukup sinonim dengan pelaburan saham. Untung itu rezeki, rugi itu pasti.

Jangkaan pulangan adalah jauh lebih tinggi berbanding instrumen pelaburan lain. Ini memang sudah terbukti.

Nak pulangan 10%, 30% atau 100% adalah tidak mustahil. Musim PKP menjadi saksi. Ada yang berjaya meraih ribuan peratus hasil daripada saham-saham healthcare.

Baca juga :

Kebanyakan dari kita sudah tentu mempunyai KWSP atau Tabung Haji (TH). Untuk makluman KWSP dan TH juga membuat pelaburan, perbezaannya adalah mereka akan menyimpan sebahagian dan sebahagiannya akan diberi kepada pencarum atau pendeposit.

Sebagai contoh, KWSP adalah shareholder dalam MYEG. Jika MYEG membuat keuntungan, KWSP juga akan mendapat pulangan dalam bentuk dividen dan capital gain (kenaikan harga saham).

5. 2-Dalam-1

Dengan pelaburan saham, kita dapat menambah ilmu dan dalam masa yang sama dapat menambah pendapatan. Apa yang hebatnya, dengan pelaburan saham ini adalah kita hanya bergantung kepada diri kita sendiri. (walaupun di luar sana ramai yang bergantung dekat group buy call)

Kita tidak perlukan ilmu marketing atau kena follow up pelanggan. Apa yang perlu adalah ilmu fundamental dan teknikal analisis untuk membolehkan kita melabur ke dalam saham-saham yang berpotensi.

Selain itu, secara tak langsung kita dapat belajar bagaimana membaca income statement dan balance sheet sesebuah syarikat.

Anggap saja diri kita ini seolah-olah pengurus sebuah syarikat dengan objektif untuk menjana keuntungan.

Jadi apa lagi, cepat-cepat buka akaun CDS dan trading untuk memulakan pelaburan saham. Biarkan duit bekerja untuk kita.

Sebelum itu, belajar dulu perkara asas.

Baca Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia

Tapi ingat, sebagai seorang Muslim laburlah dalam saham yang patuh shariah. Dah untung, jangan lupa berzakat saham. Zakat pun tak bayar macam mana nak kaya?

Adat perniagaan ada untung, ada rugi. Semoga bermanfaat.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain

Kami Nak Mengajak Anak Muda Terlibat Dalam Pelaburan Saham

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Pernah dengar tentang buku Malaysia Melabur Saham? Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi “ZERO” dan masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Thumbnail-700x468.jpg

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Miliki sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……