5 Sebab Kenapa Kita Perlu Labur Saham

Sah, selamat, mudah patuh syariah
Melabur menambah rezeki…

Terngiang-ngiang pula lagu iklan seminar saham ni.

Nak melabur saham buat apa? Orang dulu-dulu simpan duit bawah bantal pun boleh hidup…

Memang boleh hidup, tetapi adakah kita rasa duit yang disimpan itu cukup?

Inflasi adalah di mana nilai RM500 pada tahun 1980 mungkin hanya bernilai RM100 pada tahun 2020. Rasa takut nak melabur saham tapi bila dividen ASB dan hibah Tabung Haji ciput, kita salahkan kerajaan?

Ini 5 sebab kenapa kita perlu melibatkan diri dalam pelaburan saham.

1. Senang

Sumber : thestar.com.my

Suasana trading gallery di RHB Investment Bank. Sumber : thestar.com.my

Sekarang ni semuanya di hujung jari. Kita boleh melabur hanya dengan menggunakan smartphone. Apa yang kita perlukan adalah talian internet. Ini bukan macam zaman dulu-dulu nak tengok harga saham kena pergi pejabat broker atau baca suratkhabar.

Sekarang ni, semua broker ada menyediakan online trading platform di mana kita boleh memantau harga dan membuat jual beli saham di mana-mana sahaja.

2. Peluang Bisnes

Antara fakta yang susah nak disangkal, kalau nak kaya memang kena berniaga.

Saham juga adalah perniagaan. Kita boleh terlibat dalam perniagaan tanpa menyewa premis dan menyimpan stok. Tetapi masih perlu dapatkan modal (cash) dan ilmu.

Apa yang kita perlu buat adalah membuat kajian untuk membeli saham berpotensi. Buat permulaan, kita boleh buat kajian kaunter yang mudah difahami seperti MYEG atau TNB. (Ini contoh yang ramai faham model perniagaan mereka)

Yang penting sekali kita perlu ingat, saham adalah pemilikan dalam syarikat dan bukan beli nombor.

Tanpa modal yang besar, premis, dan stok barang yang perlu disimpan, anda kini adalah seorang pemilik bisnes.

3. Kecairan

Cuba fikir bisnes apa lagi yang mudah dicairkan dengan hanya tekan button buy & sell sahaja? Lebih menarik kita boleh menjual sebahagian atau menjual kesemua unit saham yang kita miliki hanya dengan menggunakan smartphone.

Jika kita seorang pelabur hartanah, kita memerlukan seorang pembeli atau penyewa bagi mendapatkan keuntungan. Untuk mendapatkan pembeli atau penyewa, mungkin akan memakan sedikit masa.

Saham ni senang nak dibeli dan dijual malah prosesnya mudah dan cepat.

Cuma buat masa ini dengarnya proses nak buka akaun saham agak perlahan disebabkan permintaan yang tinggi.

Baca Tutorial Buka Akaun CDS Secara Online Guna Aplikasi Bursa Anywhere

4. Pulangan Lebih Baik

Konsep ‘High risk high return’ cukup sinonim dengan pelaburan saham. Untung itu rezeki, rugi itu pasti.

Jangkaan pulangan adalah jauh lebih tinggi berbanding instrumen pelaburan lain. Ini memang sudah terbukti.

Nak pulangan 10%, 30% atau 100% adalah tidak mustahil. Musim PKP menjadi saksi. Ada yang berjaya meraih ribuan peratus hasil daripada saham-saham healthcare.

Baca juga Saham-Saham Glove Terus Terbang
Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Julai 2020

Kebanyakan dari kita sudah tentu mempunyai KWSP atau Tabung Haji (TH). Untuk makluman KWSP dan TH juga membuat pelaburan, perbezaannya adalah mereka akan menyimpan sebahagian dan sebahagiannya akan diberi kepada pencarum atau pendeposit.

Sebagai contoh, KWSP adalah shareholder dalam MYEG. Jika MYEG membuat keuntungan, KWSP juga akan mendapat pulangan dalam bentuk dividen dan capital gain (kenaikan harga saham).

5. 2-Dalam-1

Dengan pelaburan saham, kita dapat menambah ilmu dan dalam masa yang sama dapat menambah pendapatan. Apa yang hebatnya, dengan pelaburan saham ini adalah kita hanya bergantung kepada diri kita sendiri. (walaupun di luar sana ramai yang bergantung dekat group buy call)

Kita tidak perlukan ilmu marketing atau follow up. Apa yang perlu adalah ilmu fundamental dan teknikal analisis untuk membolehkan kita melabur ke dalam saham-saham yang berpotensi.

Selain itu, secara tak langsung kita dapat belajar bagaimana membaca income statement dan balance sheet sesebuah syarikat.

Anggap saja diri kita ini seolah-olah pengurus sebuah syarikat dengan objektif untuk menjana keuntungan.

Jadi apa lagi, cepat-cepat buka akaun CDS dan trading untuk memulakan pelaburan saham. Biarkan duit bekerja untuk kita.

Sebelum itu, belajar dulu perkara asas.

Baca Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia

Tapi ingat, sebagai seorang Muslim laburlah dalam saham yang patuh shariah. Dah untung, jangan lupa berzakat saham. Zakat pun tak bayar macam mana nak kaya?

Adat perniagaan ada untung, ada rugi. Semoga bermanfaat.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui [email protected]

Kami Nak Mengajak Anak Muda Terlibat Dalam Pelaburan Saham

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Pernah dengar tentang buku Malaysia Melabur Saham? Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi “ZERO” dan masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Thumbnail-700x468.jpg

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Miliki sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Perubahan Cuaca Bakal Menyebabkan Krisis Ekonomi Yang Dahsyat?

Hari ini, kita dapat melihat dengan mata kita sendiri ekonomi dunia yang semakin meruncing disebabkan krisis Covid-19. Kita di Malaysia pun belum menemui jalan keluar dengan bilangan kes positif yang tidak menampakkan penurunan yang drastik.

Pandemik ini telah menyedarkan ramai orang bahawa krisis ini betul-betul wujud dan memberi impak yang sangat besar terhadap masyarkat terutamanya daripada sudut ekonomi.

Selain dari isu pandemik, ramai yang terlepas pandang bahawa isu bencana alam yang disebabkan perubahan cuaca juga bakal memberi kesan yang sangat buruk kepada ekonomi dunia.

Perubahan cuaca merupakan isu yang besar yang mana dari setahun ke setahun, banyak negara telah mengambil serius dengan melaksanakan undang-undang yang ketat terhadap industri negara terutamanya di negara maju.

Sebelum ini, kita diberitahu bahawa dunia akan menjadi lebih panas jika kesan perubahan cuaca berlaku dan ia adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan. Namun, sebenarnya kesan perubahan cuaca adalah lebih teruk daripada itu.

Ramai yang tidak mengetahui bahawa kesan pemanasan global juga adalah salah satu faktor yang bakal menjadi pemangkin kepada hujan yang sangat lebat, pembakaran hutan dan berkemungkinan berlakunya ribut taufan.

Bagaimana Perubahan Cuaca Mengakibatkan Bencana Alam?

Bencana alam yang sering dikaitkan dengan perubahan cuaca adalah hujan yang sangat lebat. Bencana alam ini sangat berbahaya dan sering mencetuskan kemusnahan yang besar.

Banjir besar disebabkan hujan yang sangat lebat boleh memusnahkan rumah kediaman.

Kredit Gambar: Tuolumne Fire Safe

Selain itu juga, perubahan cuaca boleh mengakibatkan kebakaran hutan yang berlaku secara spontan akibat pemanasan global. Lapisan ozon yang semakin menipis akan menyebabkan cahaya matahari memancar secara langsung ke arah hutan.

Cahaya matahari yang berlebihan akan ditukar kepada haba dan akan menghasilkan api. Lebih malang jika hutan tersebut berada dalam keadaan kering yang akan memudahkan kebakaran hutan yang marak dengan cepat.

Inilah punca kenapa kebakaran hutan berlaku tanpa disedari oleh pihak berkuasa.

Ribut taufan juga turut dipercayai boleh disebabkan oleh perubahan cuaca yang ekstrem. Walaupun ada kajian mengatakan bahawa saintis mendapati perubahan cuaca merupakan faktor kecil yang menjadi penyebab kepada ribut taufan.

Kredit Gambar: Nikkei Asia

Para saintis tidak menolak sepenuhnya teori ribut taufan yang disebabkan perubahan cuaca ini kerana ada data yang menyokong perkara ini.

Kenapa Bencana Alam Boleh Menyebabkan Krisis Ekonomi?

Seperti bencana yang sering berlaku di mana-mana negara, penduduk yang terjejas akan menanggung kerugian yang besar terhadap kemusnahan harta benda.

Pihak kerajaan juga akan terjejas kerana bantuan yang diberikan kepada penduduk akan menjejaskan kedudukan kewangan mereka bagi menampung kemusnahan yang terjadi disebabkan bencana alam yang merosakkan harta benda penduduk.

Sebagai contoh pada tahun lepas, kemusnahan akibat daripada bencana alam disebabkan perubahan cuaca dunia telah menyebabkan kerugian sebanyak USD2.2 trilion.

Jika perkara ini terus berlaku, ia juga akan menjejaskan sistem perbankan yang ada di negara tersebut. Ini disebabkan orang ramai tidak mampu untuk membayar pinjaman bank terutamanya apabila melibatkan pinjaman rumah dan kenderaan.

Dua pinjaman ini akan memberi memberi kesan yang sangat besar kepada pendapatan bank apabila peminjam tidak mampu membayar pinjaman mereka kepada bank dalam waktu yang ditetapkan dan menyebabkan pihak bank tidak mampu menjana keuntungan yang sepatutnya.

Disebabkan perkara ini, sistem perbankan akan terjejas dan pendapatan negara juga akan turut terkesan dengan situasi tersebut.

Oleh yang demikian, International Monetary Fund (IMF) telah memberi perhatian yang serius terhadap perubahan iklim dunia yang bakal berlaku dalam masa terdekat. Ini bagi mengelakkan krisis besar menimpa negara-negara miskin dan membangun.

Sumber Rujukan:

Majalah Labur