Bangun Pagi, Harga Minyak Mentah Dunia Dah Negatif!

Ketika wabak COVID-19 masih belum berakhir, buat pertama kali dalam sejarah, harga minyak mentah West Texas Index (WTI) yang menjadi kayu pengukur kepada harga minyak mentah dunia kini didagangkan jatuh ke bawah paras $0, iaitu ke paras negatif -$37.65 setong pada lewat Isnin.

Apakah maksudnya? Apakah kesannya? Kita bakal dapat minyak free ke?Ada netizen yang cakna, ada yang keliru.

https://twitter.com/HamirUmar/status/1252378056246747136

Harga minyak dunia saat ini $21.63 berdasarkan kontrak Jun2020.Doakan yang terbaik

تم النشر بواسطة ‏‎Bukhari Razali‎‏ في الاثنين، ٢٠ أبريل ٢٠٢٠

harga minyak dunia freefall to minus zerokorang jangan pergi minta minyak free dekat stesen minyak.dan support petronas, sampai bila2.

تم النشر بواسطة ‏‎Ahmad Tarmizi Sulong‎‏ في الاثنين، ٢٠ أبريل ٢٠٢٠

TERUKNYA HARGA MINYAK DUNIA. 1st time harga minyak mentah Amerika Syarikat (AS) jatuh ke bawah paras $0, iaitu ke…

تم النشر بواسطة ‏‎Kamal Husaini Kassim‎‏ في الاثنين، ٢٠ أبريل ٢٠٢٠

Harga Minyak dunia jatuh USD11 per barrel and menghampiri negative price maksudnya pengeluar minyak kena bayar lagi kt…

تم النشر بواسطة ‏‎Nael Sahlan‎‏ في الاثنين، ٢٠ أبريل ٢٠٢٠

Pagi ni sj jenguk Trading View. Macamana harga minyak leh sampai negatif yerk?… trader ni nak short pun patut2 lah……

تم النشر بواسطة ‏‎Nor Afandi Jamaian‎‏ في الاثنين، ٢٠ أبريل ٢٠٢٠

Dalam sejarah dunia minyak (black gold) sejak awal 90an, harga minyak dunia jatuh sehingga -$37 per barrel sejak…

تم النشر بواسطة ‏‎Amir Marzhuki‎‏ في الاثنين، ٢٠ أبريل ٢٠٢٠

Pasaran minyak untuk May ditutup pada harga terendah dalam sejarah, -37.36 USD / Barrel.Hacks mahal lg bro!

تم النشر بواسطة ‏‎Muhammad Mamzah‎‏ في الاثنين، ٢٠ أبريل ٢٠٢٠

Tenang guys.

Yang negatif adalah futures minyak WTI, pasaran hadapan minyak mentah yang diniagakan di Amerika Syarikat, bukan harga minyak Brent. WTI ialah penanda aras untuk Amerika Syarikat manakala Brent digunakan sebagai penanda aras untuk Eropah dan Asia yang sekarang harganya $25 (murah juga tu).

Macam mana boleh jadi negatif? Logiknya seluruh dunia sedang tak isi minyak. Kapal terbang tersadai. Kilang tak beroperasi. oleh sebab permintaan kurang dari bekalan, maka ada masalah tempat simpanan. Jadi para pedagang futures WTI terpaksa jual besar-besaran sampai jadi negatif.

Murah boleh jadi murah lagi. Harga minyak dunia makin murah, mungkin ini akan menjadi ‘new normal’. Dulu harga minyak mahal, sampai Amerika Syarikat sanggup berperang nak loji minyak Iraq.

Kita perlu risau ke? Secara langsung, tiada kesan harga minyak mentah WTI negatif ke atas Malaysia. Walaubagaimanapun, trend harga minyak mentah dunia selalunya seiringan. Jika WTI jatuh, Brent juga mempunyai kebarangkalian akan jatuh.

Apabila harga minyak jatuh, ini adalah mimpi ngeri kepada Petronas. Keuntungan Petronas akan terjejas. Apabila keuntungan Petronas terjejas, ini sekaligus mengurangkan cukai yang perlu dibayar oleh Petronas kepada negara. Sama-sama kita doakan yang terbaik buat Malaysia. Semoga negara kita mampu mencari sumber pendapatan yang lain selain dari kebergantungan kepada sumber minyak.

*Kepada para pedagang (traders), banyak isu berkaitan halal atau haram produk-produk derivatif seperti Forward, Futures (pasaran hadapan), Options, Swap, ETF dan CFD. Jemput tonton kompilasi video Derivatif Patuh Syariah?

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Baharu Argentina Harap Projek LNG Dengan Petronas Akan Diteruskan – Mondino

KUALA LUMPUR, 17 Mac (Bernama) — Kerajaan baharu Argentina berharap projek gas asli cecair (LNG) bersama yang bernilai berbilion dolar dengan syarikat minyak dan gas Malaysia, Petronas, akan diteruskan.

“Kami berharap dapat memberikan semua jaminan yang diperlukan untuk pelaburan ini diteruskan,” kata Menteri Luar, Perdagangan Antarabangsa dan Ibadat Argentina Diana Mondino kepada Bernama.

Mondino, yang berada di Malaysia untuk lawatan rasmi sulungnya, dijangka mengadakan pertemuan dengan pihak pengurusan Petronas pada Isnin 18 Mac, 2024 untuk membincangkan aktiviti Petronas di Argentina.

Pada 1 Sept, 2022 Petronas menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan syarikat minyak dan gas bersepadu terbesar Argentina, YPF, untuk meneruskan kerjasama di negara Amerika Selatan itu dalam projek LNG bersepadu serta bidang lain termasuk minyak huluan, petrokimia dan penyelesaian tenaga bersih.

Selain MoU itu, YPF dan entiti operasi Petronas di Argentina, Petronas E&P Argentina S.A., memeterai perjanjian kajian dan pembangunan bersama ke arah pelaksanaan kajian dan pembangunan potensi projek LNG Bersepadu Argentina.

Perkara itu akan merangkumi pengeluaran gas huluan khusus, pembangunan saluran paip dan infrastruktur khusus, pengeluaran LNG serta pemasaran dan penghantaran.

Keputusan pelaburan akhir (FID) untuk projek itu akan dilaksanakan selepas penilaian teknikal dan komersial yang teliti dijalankan, disokong oleh terma, perundangan dan dasar fiskal yang kondusif.

Pakatan strategik Petronas dengan YPF bermula pada 2014 melalui perkongsiannya dalam projek La Amarga Chica, Vaca Muerta, sebagai sebahagian daripada aspirasi pertumbuhannya di benua Amerika.

Mondino berkata negara itu boleh mengeksport banyak produk gas dan minyak ke peringkat dunia.

“Argentina boleh mengeksport banyak gas kepada dunia namun kami belum mempunyai teknologi untuk mencairkan gas dan pengangkutan…bukan di tahap yang sepatutnya.

“Banyak perubahan politik berlaku di negara saya dan kini, kami jauh lebih pantas. Sebenarnya, perkara ini boleh bermula bertahun-tahun yang lepas namun tidak berlaku. Kami akan memajukan pelaburan seperti ini,” katanya.

Dilaporkan pada 13 Mac, 2024 YPF dan Petronas telah membuat penangguhan selama setahun untuk memuktamadkan FID bagi fasa pertama projek itu.

— BERNAMA