Bukan Pasaran Saham Saja Ada Trend, Wabak Pandemik Pun Ada Trend Tersendiri

Dalam sejarah pasaran saham, kita boleh saksikan fenomena kejatuhan saham yang dahsyat seperti Black Monday pada tahun 1987, Krisis Kewangan Asia pada tahun 1998, Krisis Subprime pada tahun 2008, dan terkini Covid-19 yang sedang hebat melanda seluruh dunia.

Jika dilihat kepada trend, setiap 10-12 tahun akan berlakunya satu peristiwa yang akan menggangu serba sedikit ekonomi dunia.

Perkara ini bukanlah baru kerana dari zaman dulu lagi sudah ada serangan wabak ini. Tindakan kita dengan #StayAtHome adalah satu tindakan yang mematuhi saranan kerajaan dan juga salah satu saranan Nabi kita juga.

Nabi Muhammad SAW juga telah memerintahkan mereka yang berada di tempat wabak untuk tidak keluar dari kawasannya. Mereka yang sihat pula diperintahkan untuk tidak memasuki tempat yang terkena wabak:

إِذَا سَمِعْتُمْ بِهِ بِأَرْضٍ فَلاَ تَقْدَمُوا عَلَيْهِ وَإِذَا وَقَعَ بِأَرْضٍ وَأَنْتُمْ بِهَا فَلاَ تَخْرُجُوا فِرَارًا مِنْهُ

Yang bermaksud: “Apabila kamu mendengarnya (wabak) di sesuatu tempat, maka janganlah kamu pergi ke situ. Dan apabila ia berlaku di tempat kamu, maka janganlah kamu keluar lari daripadanya.” (Hadis riwayat Imam Muslim). [8]

Photo by engin akyurt on Unsplash

Kini, wabak pandemik COVID-19 telah merebak ke seluruh pelusuk dunia dan Malaysia juga tidak terkecuali. Ketika artikel ini ditulis, Malaysia sedang dalam tempoh kawalan pergerakan. Harap kita dapat kurangkan mangsa yang dijangkiti.

Kita tidak boleh hanya berserah tanpa berusaha, dengan mengendahkan pesanan dari pihak kerajaan. Allah SWT telah berfirman

Firman Allah (bermaksud):

وَأَنفِقُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلَا تُلْقُوا بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ ۛ وَأَحْسِنُوا ۛ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ

“Jangan kamu campakkan diri kamu ke dalam kebinasaan.” (Surah al-Baqarah, ayat 195).

Tahukah anda bahawa wabak pandemik juga mempunyai trendnya yang tersendiri? Hasil analisis mendapati bahawa wabak tahap pandemik berlaku setiap 10 tahun, 20 tahun atau 100 tahun.

1. Antonine Plague (165 AD)

Juga dikenali sebagai Plague of Galen yang merupakan satu pandemik yang dibawa oleh tentera Rom ke empayar Roman.

Wabak ini disyaki sejenis mallpox atau measles, namun sebab utama masih belum dapat dikenalpasti.

2. Plague Of Justinian (541-542)

Adalah satu pandemik yang memberi kesan kepada empayar Byzantine terutama bandarnya iaitu Constantinople, empayar Sasanian dan bandar di sekitar laut Mediterranean.

Ia dikatakan berasal daripada tikus yang membawa kutu di dalam kapal yang menyebarkan wabak ini.

3. The Black Death (1346–1353)

Juga dikenali sebagai Pestilence dan The Great Bubonic Plague, ianya merupakan sebuah pandemik yang agak teruk dalam sejarah manusia.

Kematian dianggarkan sebanyak 75 ke 200 juta orang di Eurasia. Katanya ia berasal daripada kutu dari tikus hitam yang dibawa dari kapal pedagang yang mencetuskan wabak ini.

4. Flu Pandemic (1889, 1918, 1968)

Atau dikenali sebagai virus influenza yang telah menjangkiti ramai penduduk di dunia dan kerap terjadi.

Hampir 9 kali pandemik influenza terjadi dalam tempoh 300 tahun.

5. Asian Flu (1956-1958)

Dikenal pasti berasal dari China, namun wabak ini juga tersebar ke Amerika Syarikat dan menyebabkan 70,000 kematian.

6. HIV/AIDS Pandemic (2005-2012)

Merupakan pandemik global kerana mengikut statistik pada tahun 2018, 37.9 juta orang telah dijangkiti HIV atau AIDS dengan 57% pesakit adalah lelaki.

Hampir 770,000 kematian telah dicatatkan akibat daripada penyakit ini.

7. H1N1 (2009)

Virus influenza A atau selsema babi juga pernah melanda negara kita tak lama dulu.

8. Covid-19 (2019)

Wabak pandemik yang sedang kita hadapi kini telah menyebabkan kegawatan ekonomi di seluruh dunia. Walaupun kita kini hidup dalam zaman teknologi dan serba moden, namun apabila munculnya virus baru yang merebak dengan pantas ini telah mengakibatkan pergerakan kita semua seolah-olah terhenti seketika.

Banyak negara telah mengadakan perintah berkurung atau lockdown, di Malaysia kita ada Perintah Kawalan Pergerakan.

Pakar ekonomi US berkata kemelesetan ekonomi akibat Covid-19 ini akan menyebabkan kadar kemurungan yang tinggi dan ramai orang akan hilang pekerjaan. Ia perlukan masa sehingga setahun untuk kembali pulih.

Oleh itu, marilah kita bersama-sama berdoa dan bersabar agar kita dapat mengharungi fasa getir ini dengan tabah.

Artikel ditulis oleh Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pfizer Dan BioNTech Temui Vaksin Covid-19 Dengan 90% Keberkesanan

Pandemik Covid-19 benar-benar telah menyebabkan kegawatan ekonomi dunia. Kebanyakan kerajaan memberi bantuan khusus kepada rakyat mereka dan sebahagian pula telah membenarkan pengeluaran wang persaraan bagi menghadapi keadaan ekonomi yang tidak menentu ini.

Sehingga hari ini, tiada syarikat yang mampu mengeluarkan vaksin yang berkesan selain daripada Syarikat Pfizer.

Syarikat farmaseutikal yang  berasal dari Amerika Syarikat ini telah menemui vaksin yang dengan 90% keberkesanan yang telah diuji ke atas 43,538 orang peserta yang memasuki program penyelidikan tersebut. Berita ini menjadi tajuk utama akhbar di seluruh dunia dan telah memberi sinar harapan kepada orang ramai dan negara-negara yang mengalami kesan yang teruk virus ini.

Kenali Saintis Yang Menemui Vaksin Covid-19

Kredit Gambar: The New York Times

Vaksin ini ditemui oleh syarikat yang berpengkalan di  Mainz, Jerman iaiu BioNTech. Ianya merupakan sebuah syarikat farmaseutikal yang diasaskan oleh Dr. Uğur Şahin bersama dengan isterinya, Dr. Özlem Türeci yang berasal dari Turki dan kini menetap Jerman. Syarikat ini telah diasaskan pada tahun 2008.

Dr. Uğur Şahin merupakan pakar oncology yang berkhidmat di Hospital Mainz. Beliau bersama-sama dengan isterinya telah membangunkan syarikat ini dan kemudian menyenaraikan syarikat ini di pasaran saham Amerika Syarikat.

Syarikat ini mempunyai hubungan yang rapat dengan Syarikat Pfizer dan sering melakukan kerjasama didalam bidang farmaseutikal. Ini bukan kali pertama syarikat ini melakukan kerjasama bersama dan pada tahun 2018, Syarikat Pfizer dan BioNTech telah bekerjasama dalam pembangunan vaksin selsema atau flu vaccine.

Penemuan ini juga telah menjadi isu yang besar di Wall Street apabila CEO Pfizer iaitu Dr Albert Bourla, telah menjual sebanyak 132,508 unit saham yang dipegangnya yang bernilai USD5.6 juta pada hari yang sama pengumuman yang dilakukanya itu. Walaupun begitu, beliau menjual saham itu mengikut undang-undang 10b5-1 yang telah ditetapkan oleh pihak SEC bagi mengelakkan berlaku kegiatan insider trading.

This image has an empty alt attribute; its file name is Pfizer-Menemui-Vaksin-Covid-19-Dengan-90-Keberkesanan-Yang-Terbukti-Di-Makmal3-700x466.jpg
Kredit Gambar: The Star

Sejak sedekad yang lalu, Pfizer mengalami keadaan yang tidak menentu daripada segi jualan produk mereka. Hanya pada tahun 2016 dan 2018 saja jualan produk syarikat ini berkembang pesat.

Kontroversi juga timbul di antara kedua CEO Syarikat Pfizer dan juga BioNTech memandangkan mereka berdua merupakan rakyat Turki dan Greek. Sementara waktu ini, kedua-dua negara mempunyai hubungan yang sangat keruh akibat isu lampau.

Walaupun begitu, kerjasama di antara kedua-dua syarikat ini tidak terjejas dengan keadaan tersebut dan Dr. Uğur Şahin telah menyatakan hasratnya untuk tidak  mengambil isu tersebut sebagi batu penghalang kepada kerjasama di antara mereka. Baginya, Albert Bourla juga seperti dirinya iaitu seorang saintis yang mahu pandemik Covid-19 ini segera tamat.

Pfizer akan menjadi syarikat pengedar tunggal untuk vaksin berkenaan memandangkan syarikat tersebut merupakan pelabur terbesar di dalam syarikat BioNTech. Mereka bakal mendapat kontrak yang sangat lumayan dari seluruh dunia.

Kesatuan Eropah menjadi pelanggan terbesar mereka apabila telah memesan sebanyak 300 juta dos dan Jepun berada di tempat kedua yang telah memesan sebanyak 120 juta dos, dikuti oleh Amerika Syarikat dan Britan yang masing-masing memesan sebanyak 100 juta dos dan 30 juta dos.

Sumber Rujukan:

Harga Saham Pfizer

Kredit: Trading View

Sepanjang tahun ini, harga saham Pfizer yang didagangkan di New York Stock Exchange telah meningkat sebanyak 38%.

Harga Saham BioNTech

Kredit: Trading View

Sementara itu, harga saham BioNTech telah melonjak sebanyak lebih daripada 200% sepanjang tahun ini.

Boleh naik lagi ke saham kedua-dua syarikat ini?

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!