Malaysia Airlines Dan AirAsia Bakal Bergabung?

Keseluruhan industri penerbangan kini menuju ke arah kemuflisan yang disebabkan oleh penularan wabak Covid-19. Industri penerbangan di Amerika Syarikat yang paling menguntungkan di dunia pun sedang berdepan dengan risis yang teruk dan terpaksa meminta bantuan daripada kerajaan persekutuan untuk mengelakkan industri tersebut musnah.

Malaysia juga tidak terkecuali dalam menghadapi masalah yang sama dalam industri penerbangan negara kita.

Dua syarikat gergasi penerbangan negara iaitu Malaysia Airlines (MAS) dan AirAsia (AA) kini menghadapi masalah di mana banyak penerbangan mereka terpaksa dibatalkan pada saat- saat akhir. Seperti yang kita sedia maklum, Malaysia Airlines dan AirAsia merupakan pesaing yang sangat rapat di dalam industri penerbangan negara kita.

Kini kedua-dua syarikat ini terpaksa akur bahawa mereka perlu bekerjasama bagi mencari jalan yang terbaik untuk menghadapi krisis ini. Ada desas-desus yang menyatakan kedua-dua syarikat itu perlu bergabung untuk terus bergerak di dalam industri penerbangan, memandangkan keadaan sekarang yang tidak kelihatan jalan untuk industri tersebut terus bertahan.

Jika Malaysia Airlines dan AirAsia bergabung ,ia akan menjadi syarikat penerbangan terbesar negara dan bakal menjadi sebuah syarikat penerbangan yang kompetitif di Asia.

Buat masa sekarang, Malaysia Airlines mempunyai 81 buah kapal terbang yang aktif berlepas dan syarikat ini sinonim dengan menggunakan pesawat yang dihasilkan oleh Boeing. Manakala  AirAsia mempunyai 61 buah kapal terbang aktif yang kebanyakannya dihasilkan oleh AirBus.

Daripada segi keuntungan pula, AirAsia lebih berdaya saing berbanding dengan Malaysia Airlines dalam pengurusan syarikat. AirAsia mencatat keuntungan sebanyak RM12.4 billion pada tahun lepas dan peningkatan jumlah penumpang sebanyak 16% serta pertumbuhan di dalam perniagaan sebanyak 31%.

Berbeza dengan Malaysia Airlines yang telah sekian lama menghadapi masalah di dalam perniagaan mereka. Malaysia Airlines mencatat kerugian setiap tahun dan terpaska diberi suntikan kewangan oleh kerajaan sebanyak RM5 bilion untuk terus beroperasi. Syarikat tersebut hanya mencatat 1% dalam pertumbuhan pelanggan pada tahun lepas.

Iklan

Dengan Kawalan Perintah Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan oleh kerajaan Malaysia, ianya telah menambah lagi penderitaan terhadap kedua–dua syarikat penerbangan ini. AirAsia dijangka akan memulakan semula penerbangan pada 28 April ini, bergantung kepada arahan yang dikeluarkan oleh kerajaaan.

Malaysia Airlines masih lagi ternanti-nanti tarikh untuk mula semula, namun syarikat penerbangan ini lebih kepada membawa rakyat Malaysia yang berada di luar negara untuk kembali ke Malaysia dan mereka akan dikuarantin selama 14 hari sebelum boleh pulang ke rumah masing-masing.

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia (MITI), Dato’ Seri Azmin Ali juga turut membuat komen mengenai penggabungan kedua-dua syarikat ini. Menurut beliau lagi, Malaysia Airlines pada penghujung tahun lepas telah mencari rakan strategik bagi mengembalikan keuntungan kepada syarikat tersebut.

AirAsia merupakan salah satu pilihan strategik yang diwar-warkan, selain daripada rakan niaga dari luar negara. Setelah berlakunya pandemik ini, kesukaran untuk bergabung dengan syarikat penerbangan dari luar akan menjai semakin ketara dan AirAsia merupakan satu-satunya pilihan bijak bagi menyelamatkan industri penerbangan negara.

Sumber Rujukan:

Harga Saham AirAsia Naik 26%

Kredit: TradingView

Setakat pagi 20 April 2020, harga saham AirAsia telah pun melonjak naik sebanyak 26% dalam masa hanya seminggu. Ini berikutan pengumuman bahawa penerbangan AirAsia akan bermula pada 28 April nanti.

Jika desas-desus penggabunggan AirAsia dengan Malaysia Airlines semakin bertiup kencang, adakah harga saham akan meneruskan kenaikan?

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Disney Mengalami Kerugian Pada Suku Ketiga Walaupun Ada 5 Filem Box Office

Tahun ini merupakan tahun dominasi yang terbaik bagi Syarikat Disney dalam industri perfileman dunia. Syarikat Disney yang berjaya mencapai kutipan Box Office dengan 5 buah filem yang dikeluarkan oleh syarikat tersebut.

Dua filem dari Studio Marvel iaitu anak Syarikat Disney yang mana telah membuat kutipan hampir $5 billion buat Disney. Filem tersebut adalah Avengers: End Game dan Captain Marvel.

Ditambah pula dengan filem Aladdin, Toy Story 4 dan juga Lion King yang turut mendapat kedudukan Box Office dunia. Kelima-lima filem tersebut dianggarkan mendapat kutipan yang begitu memberangsangkan sehingga mencecah $8 billion di seluruh dunia.

Walaupun pendapatan Disney daripada 5 buah filem itu begitu lumayan, syarikat terbabit telah mengalami sedikit kerugian pada suku tahun ketiga yang dikeluarkan pada tahun ini. Banyak penganalisis yang menjangkakan Syarikat Disney ini akan mencapai pendapatan yang tinggi pada suku tahun ketiga tetapi sangkaan mereka sangat meleset.

Syarikat Disney yang  mengalami kerugian sebanyak $553 juta untuk pendapatan suku tahun ketiga pada tahun ini. Saham Disney juga turut mengalami penurunan harga daripada $1.75 kepada $1.35 seunit saham.

Pembelian Syarikat Fox telah menyebabkan Disney mengalami sedikit masalah daripada segi keuntungan yang diperolehi, kerana ianya melibatkan sejumlah wang yang sangat besar

Menurut CEO Disney, diantara faktor yang menyebabkan pendapatan suku tahun ketiga pada dalam tahun ini merosot adalah disebabkan oleh pembelian Syarikat Fox yang melibatkan pengaliran wang sebanyak $71 billion dan merupakan pembelian terbesar dalam sejarah peefileman dunia.Walaupun pembelian itu melibatkan jumlah yang sangat besar, ia merupakan salah satu strategi untuk jangka masa yang panjang bagi syarikat terbabit.

Nasib tidak menyebelahi filem yang dikeluarkan oleh Syarikat Fox pada tahun ini kerana tidak begitu mendatangkan keuntungan kepada kewangan Syarikat Disney. Filem yang membabaitkan modal yang besar tetapi memberi keuntungan kepada Syarikat Disney adalah filem Dark Phoenix yang mana membabitkan modal berjumlah $200 juta tetapi hanya memberi keuntungan sebanyak $50 juta sahaja kepada Syarikat Disney.

Dark Pheonix merupakan filem yang dikeluarkan oleh Fox yang menelan belanja $200 juta tetapi hanya dapat mengutip $250 juta

Oleh yang demikian, Syarikat Disney telah merubah corak perniagaan yang dimiliki oleh Syarikat Fox kerana filem keluaran syarikat mereka hanya berada paras balik modal sahaja. Di antara langkah yang dilakukan oleh Disney terhadap Fox adalah dengan memperbaharui francais filem yang dimiliki oleh Fox walaupun ramai peminat yang tidak setuju dengan tindakan tersebut.

Filem yang akan mendapat sentuhan terbaru daripada Studio Disney adalah Home Alone, Night at the Museum, Cheaper by the Dozen dan Diary of a Wimpy Kid. Sebelum penggabungan dengan Disney, Fox telah mempunyai beberapa francais yang telah mencapai Box Office.

Di antara projek Disney untuk Fox adalah dengan mengeluarkan filem Avatar yang mana merupakan satu fenomena dunia pada sedekad lepas dan filem terbaru keluaran mereka akan dijangka berada di pasaran pada tahun 2021.

Iklan
Pembukaan taman tema Star Wars oleh Disney tidak mendapat sambutan yang menggalakan daripada pengunjung yang menyebabkan Disney menanggung kerugian

Selain daripada itu juga, taman tema yang dimiliki oleh Disney kurang mendapat sambutan berbanding dengan sebelumnya. Dengan pembukaan taman tema Star Wars yang melibatkan kos yang besar dan kurang mendapat sambutan terhadap pembukaan taman tema tersebut.

Faktor yang mengurangkan kedatangan pelanggan ke taman tema Disneyland adalah disebabkan harga tiket yang mahal dan hotel turut menaikan kadar sewa di sekitar tempat taman tema terbabit.

Pembagunan projek rancangan televisyen online banyak menggunakan wang pelaburan Disney. Ia dijangka menemui pelanggan pada bulan November tahun ini

Disney juga telah mengumumkan projek yang terbaru mereka yang mana akan bersaing dengan Syarikat Netflix dalam dunia rancangan berbayar online. Disney yang melancarkan rancangan televisyen yang tersendiri secara online yang diberi nama Disney Plus.

Setelah sekian lama Netflix menguasai pasaran Amerika Syarikat dalam penyiaran televisyen secara online yang berbayar, kini syarikat itu akan berdepan satu lagi persaingan dari Syarikat Disney. Disney menjangkakan akan mempunyai seramai 12 juta pelanggan pada akhir tahun hadapan.

Disney yang turut meletakkan tanda harga pengenalan sebanyak $12.99 untuk sebulan langganan sama seperti Netflix. Disney akan menggabungkan 3 saluran utama yang dimilikinya iaitu Hulu, Disney dan ESPN dalam satu pakej jimat.

Dengan wujudnya perkhidmatan Disney Plus, ia akan memberi tamparan yang hebat buat Netflix yang telah mempunyai seramai 150 juta pelanggan di seluruh dunia.

Pihak Disney yang juga menafikan bahawa mereka akan mengambil pelanggan sedia ada Netflix tetapi dengan tawaran yang ditawarkan oleh Disney. Sekurang-kurangnya Netflix tidak akan sewenang-wenangnya menaikan harga terhadap perkhidmatan mereka dengan wujudnya persaingan ini.

Dengan wujudnya pelan yang begitu lengkap, syarikat Disney dijangka akan mendapat keuntungan yang besar pada masa akan datang dan dapat menyakinkan para pelabur.

Sumber Rujukan: Los Angeles Times

Iklan

Pilihan Raya Umum & Kesannya Kepada Pasaran Saham Bursa Malaysia

Malaysia di ambang Pilihan Raya Umum yang ke-14 (PRU-14), dan percakaran di antara parti-parti yang bertanding serta para pengikut telah pun bermula. Tapi adakah ia akan memberi kesan kepada pasaran saham tempatan?

Jawapannya sudah pasti, dan acara wajib setiap 4-5 tahun ini akan membuatkan pelabur saham keluh gelisah.

Kenapa? Jom kita tengok sejarah Pilihan Raya di Malaysia dan kesannya kepada indeks FBMKLCI.

Tengok sajalah gambar di atas bagi memudahkan kita melihat betapa Pilihan Raya memberi kesan secara langsung kepada pasaran saham.

Kalau anda perasan sesuatu, ianya seolah-olah kitaran yang berlaku setiap 10 tahun. Satu Pilihan Raya akan menolak pasaran saham ke paras yang tertinggi sebelum Pilihan Raya seterusnya mengakibatkan pasaran saham merudum pula.

Masih tak dapat gambarannya?

Pilihan Raya 1990 – Pasaran Naik

Pilihan Raya 1995 – Pasaran Turun

1988 – 1998 (10 Tahun) – Kenaikan 1104 Mata

Pilihan Raya 1999 – Pasaran Naik

Iklan

Pilihan Raya 2004 – Pasaran Turun

1998 – 2008 (10 Tahun) – Kenaikan 1244 Mata

Pilihan Raya 2008 – Pasaran Naik

Pilihan Raya 2013 – Pasaran Turun

2008 – 2018 (10 Tahun) – Kenaikan 1045 Mata

Pilihan Raya 2018 – Pasaran Naik Ke Turun????

Kitaran Setiap 10 Tahun – Suratan Atau Kebetulan?

Orang kata, prestasi dahulu tidak boleh dijadikan sebagai petunjuk untuk prestasi akan datang. Tapi kalau kita tak belajar daripada sejarah, bagaimana untuk kita menganalisa pattern bagi membuat jangkaan apa yang akan terjadi selepas ini?

Kalau kita boleh ambil petunjuk daripada Pilihan Raya- Pilihan Raya sebelum ini dan kesannya kepada pasaran saham, bolehlah dikatakan bahawa tahun 2018 bakal mencecah paras tertinggi yang baru. Tapi lepas tu, pasaran akan merudum pula.

Jadi Nak Buat Apa Ni?

Bagi mereka yang takut dilanda ombak, bolehlah berehat seketika sementara demam PRU-14 ni belum reda. Tapi bagi mereka yang hendak teruskan berdagang, boleh tengok 28 Kaunter Saham Patuh Syariah Yang Berpotensi Menjelang Pilihan Raya.

Setelah kami buat kajian, bukan semua 28 saham syarikat yang berpotensi tersebut mencatatkan kenaikan pada Pilihan Raya Ke-13. Ada 2 yang jatuh harganya. Jadi kalau ada yang kata, konfem untung punya; jangan percaya bulat-bulat. Ini kerana masih terdapat faktor-faktor lain yang mempengaruhi.

Sebab itu kita kena juga buat Fundamental Analysis dan Technical Analysis sebelum nak melabur dalam mana-mana saham.

Iklan

Lima Catalyst Yang Bakal Menggerakkan Pasaran Saham Global Minggu Ini (20-24 Julai 2020)

Pasaran Wall Street ditutup bercampur-campur pada Jumaat (17 Julai 2020) dengan indeks S&P 500 membuat kenaikan 0.28% di mana terdapat prospek rangsangan fiskal yang memberi harapan kepada pelabur di Amerika Syarikat (AS).

Sepanjang minggu lalu, indeks S&P 500 dan Dow Jones Industrial Average (DJIA) mencatatkan kenaikan masing-masing sebanyak 1.2% dan 2.3%.

Walaupun jumlah kes Covid-19 di negara itu terus merekodkan jumlah kes yang tinggi tetapi ia dikaburi dengan kemungkinan lebih banyak rangsangan fiskal oleh kerajaan AS.

Pasaran saham terbesar Asia, China pula mencatatkan prestasi yang sebaliknya dengan kejatuhan indeks saham terburuk sejak empat bulan lalu.

Kejatuhan ini berlaku apabila pelabur-pelabur mengurangkan pembelian mereka akibat daripada kebimbangan pengetatan dasar selepas negara itu merekodkan pertumbuhan ekonomi di luar jangkaan.

Penganalisa pasaran berpendapat pelonggaran dasar akan menjadi lebih perlahan terutamanya dari bank pusat China.

Pasaran ekuiti di Malaysia pada minggu lalu bergerak dengan tidak menentu di mana FBM KLCI hanya mencatatkan kenaikan pada hari pertama (13 Julai) dan terakhir (17 Julai) dagangan. Indeks KLCI merekodkan kejatuhan tiga hari berturut-turut bermula hari Selasa hingga Khamis.

KLCI bermula dengan meyakinkan pada hari Selasa apabila mencapai paras tertinggi 1,617 mata dan mula jatuh selepas itu apabila tersebarnya berita positif dalam penghasilan vaksin di Amerika Syarikat.

Hal ini telah mengubah persepsi pelabur terhadap permintaan sarung tangan getah dan mengurangkan citarasa mereka terhadap kaunter-kaunter berkaitan.

Saham-saham sarung tangan terus bergerak volatile (turun-naik) pada Khamis sehinggalah Bursa Malaysia menamatkan sesi dagangan hari itu pada pukul 3.30 petang tanpa sebarang sebab yang jelas.

Walaubagaimanapun, KLCI melantun semula (rebound) pada sesi dagangan Jumaat dengan kenaikan semula saham Top Glove di mana pasaran berpendapat sekatan oleh AS tidak memberi kesan yang signifikan kepada syarikat itu.

Berikut adalah lima catalyst yang akan menjadi perhatian pelabur sepanjang minggu ini.

1. Penularan Covid-19 Meningkat

Jumlah kematian di Amerika Syarikat akibat wabak Covid-19 melepasi angka 140,000 sekatat pada hari Ahad (19 Julai 2020) di mana jumlah kes terus meningkat di 43 daripada 50 buah negeri sejak dua minggu yang lalu.

Peningkatan semula kes di negara ini bermula pada lewat bulan Jun di mana AS kehilangan 5,000 nyawa setiap minggu. Sebaliknya di negara jiran Kanada hanya mencatatkan kematian sebanyak 8,800 sehingga hari ini.

Prestasi Wall Street sejak beberapa minggu ini agak baik walaupun dengan lonjakan kes positif koronavirus tetapi prospek ekonomi di masa hadapan kekal tidak menentu selagi penularan terus meningkat dengan tiada vaksin yang mampu membunuh virus tersebut.

Jumaat lepas (17 Julai) negara ini mencatatkan jumlah kes baru kedua tertinggi sebanyak 71,000 yang menunjukkan Amerika Syarikat terus bergelut dalam menangani masalah ini. Sekali lagi lonjakan kes penularan wabak ini tidak diendahkan oleh pasaran saham negara itu.

Adakah sentimen pelabur akan terkesan pada minggu ini? Sama-sama kita nantikan.

2. Ketegangan AS-China Berterusan

Walaupun bukan perang sebenar, sekurang-kurangnya kedua-dua negara AS-China sudah lama berada dalam perang dingin yang memuncak sejak Donald Trump menjadi Presiden Amerika Syarikat.

Iklan

Amerika Syarikat cuba mempengaruhi dunia menentang China dengan membuat sekatan terhadap gergasi teknologi China, Huawei terutamanya dalam projek 5G. Tidak cukup dengan tariff perdagangan, AS terus menekan China dengan pengharaman beberapa aplikasi media-sosial popular seperti TikTok dan lain-lain.

Presiden Trump cuba menunjukkan beliau tegas dan gagah dalam usaha menarik sokongan rakyat AS menjelang pilihanraya presiden November nanti. China pula tidak banyak bertindak balas atas sebab ‘advantage’ banyak berada di pihak AS.

Dengan pilihanraya AS yang semakin hampir, Laut Cina Selatan jauh di Asia Tenggara pula menjadi medan AS menunjukkan kekuatannya dengan tidak mengiktiraf penguasaan China di wilayah itu.

Di sini kita dapat lihat China adalah sasaran utama untuk Trump menarik sokongan rakyat AS menjelang pilihanraya dan ketegangan ini nampaknya tidak akan berakhir dalam masa terdekat.

3. Keadaan Semasa Aktiviti Ekonomi Eropah

Data-data PMI sektor ekonomi di Eropah akan memberikan kita sedikit petunjuk tentang perkembangan aktiviti ekonomi pasca lockdown terutamanya di Jerman, Perancis dan United Kingdom (UK).

Walaupun bukan keseluruhan, sekurang-kurangnya indeks aktiviti dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan di negara-negara ini memberi isyarat tentang bagaimana prestasi pemulihan ekonomi di negara-negara itu dalam fasa pemulihan.

Data PMI yang dikeluarkan bulan lalu menunjukkan rebound yang signifikan di dalam ekonomi Eropah tetapi masih di bawah paras 50 yang membahagikan antara kemelesetan dan pertumbuhan. Dijangka bacaan kali ini akan meningkat lebih daripada bacaan 50.

4. Republikan VS Demokrat

Ahli-ahli yang berhormat di Dewan Senat Amerika Syarikat akan menyambung rundingan terhadap rangsangan baru ekonomi pada minggu ini.

AS masih bergelut dengan koronavirus dengan jumlah kes yang terus meningkat dan ramai daripada warga yang bekerja sendiri tidak layak mendapat faedah pengangguran daripada Jabatan Buruh.

Lanjutan daripada rangsangan sebelum ini yang akan tamat pada 31 Julai perlu, bagi memastikan rakyat AS terus mendapat sokongan kewangan dalam situasi yang sukar ketika ini.

Parti Demokrat dan Republikan dari pihak kerajaan berbeza pendapat dalam menentukan jumlah rangsangan di mana Demokrat mencadangkan jumlah yang lebih kecil.

Pelabur bimbang jika jumlah rangsangan yang dipersetujui tidak mampu untuk mengekalkan momentum pemulihan dalam situasi negara yang fragile ketika ini.

5. Microsoft, Twitter, Tesla, Intel

Laporan pendapatan di Wall Street biasanya berlangsung selama enam minggu selepas berakhirnya setiap suku-tahunan. Pengumuman menjadi lebih rancak sejak minggu lalu dengan laporan daripada sektor perbankan seperti JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo dan lain-lain.

Banyak lagi gergasi korporat yang akan melaporkan pendapatan mereka dalam beberapa minggu akan datang dan bermulanya tempoh sibuk kepada pelabur-pelabur yang akan menganalisis data pendapatan, jualan, untung dan juga prospek perniagaan di masa hadapan.

Antara yang akan menjadi perhatian pada minggu ini adalah Tesla, Intel dan Microsoft. Tesla akan membentangkan laporannnya pada Rabu (22 Julai 2020) di mana ia telah mencatatkan keuntungan dalam tiga suku-tahunan terakhir sebelum ini.

Microsoft pula akan melaporkan pendapatannya pada hari sama bersama Tesla dan Intel pada Khamis. Antara nama besar yang lain adalah Twitter, Snap, dan Verizon.

Sumber rujukan:

  • https://www.marketwatch.com/
  • https://finance.yahoo.com/
  • https://www.investing.com/
  • https://www.reuters.com/
  • https://www.thestar.com.my/

Iklan

Lima Tumpuan Utama Pasaran Global Minggu Ini, Nombor Satu Dapat Memperbaharui Keyakinan Pelabur

Perhatian pasaran pada minggu ini akan terarah kepada Presiden Donald Trump dan Presiden Xi Jinping, di mana pelabur terdesak untuk mendapatkan bukti-bukti positif hasil pertemuan dua pemimpin tersebut di Jepun pada hujung minggu ini.

S&P 500 mencapai paras tertinggi pada Khamis lalu (20 Jun 2019) selepas bank pusat Amerika Syarikat (Federal Reserve) menyatakan kesediaan mereka untuk memotong kadar faedah. Kenyataan yang berbaur ‘dovish’ itu adalah disebabkan risiko perang perdagangan Amerika Syarikat dan China yang semakin memuncak sehingga mengheret sektor teknologi ke kancah persaingan di antara dua kuasa besar itu.

Kenaikan di Wall Street memberikan kesan positif kepada pasaran Asia dan Eropah dengan harapan kos pinjaman yang lebih rendah dapat merancakkan lagi ekonomi. Namun, kedudukan pasaran saham tidak mungkin dapat bertahan jika tiada khabar gembira dalam mesyuarat negara Kumpulan-20 (G20).

Bagi meneruskan kenaikan dalam masa terdekat, syaratnya adalah pertemuan positif antara Trump dan Xi di mana mereka dijangka akan bertemu di Jepun dalam perhimpunan negara G-20 yang bermula pada hari Jumaat (28 Jun 2019).

Berikut adalah lima tema utama yang bakal mempengaruhi lanskap pasaran dunia global sepanjang minggu ini.

1. Mesyuarat Kumpulan Negara G-20

Geopolitik dunia pada separuh pertama tahun 2019 boleh dikatakan berlangsung tidak menentu terutamanya daripada segi perdagangan global sehingga memberi kesan kepada volatility (turun-naik) pasaran. Perang perdagangan AS-China dilihat semakin memuncak dan tidak menunjukkan sebarang petanda untuk reda dalam masa terdekat.

Harapan ketika ini adalah kepada pertemuan Trump-Xi dalam perhimpunan negara G-20 bagi menyelesaikan pertikaian yang telah berlangsung sejak tahun lalu. Walaubagaimanapun, ramai penganalisis meragui sama ada pertemuan dua pemimpin itu bakal membuahkan penyelesaian disebabkan pertikaian yang kini melangkaui soal tariff selepas halangan yang dikenakan terhadap Huawei.

Terbaru, Jabatan Perdagangan AS pada Jumaat (21 Jun 2019) yang lalu telah menambah beberapa lagi syarikat China yang terlibat dalam teknologi ketenteraan, masuk ke dalam senarai keselamatan kebangsaan “entity-list” yang menghalang mereka daripada membeli peralatan dari Amerika Syarikat.

2. Data Ekonomi Penting Amerika Syarikat

Beberapa data ekonomi penting dari Amerika Syarikat dijangka bakal mempengaruhi pasaran global pada minggu ini. Di antaranya adalah data keyakinan pengguna yang dikeluarkan oleh Conference Board (CB) pada hari Selasa (25 Jun 2019) pada pukul 10 malam.

Selain daripada itu, data tempahan barangan tahan-lama (Durable Goods) pula akan dikeluarkan pada hari Rabu (26 Jun 2019) pada pukul 8.30 malam. Data ini signifikan kepada pasaran, kerana ianya menunjukkan peningkatan pelaburan oleh syarikat swasta di Amerika Syarikat.

Paling penting pada minggu ini adalah data perbelanjaan penggunaan peribadi (PCE) yang menjadi keutamaaan Federal Reserve dalam mengukur inflasi. Data ini akan dikeluarkan pada hari Jumaat (28 Jun 2019) pada pukul 8.30 malam. Dengan kesediaan The Fed untuk menurunkan kadar faedah, data kali ini akan menjadi perhatian pasaran bagi melihat sejauh mana keyakinan bank pusat untuk melonggarkan kredit di Amerika Syarikat.

Iklan

3. Data Inflasi Zon-Eropah

Data inflasi Zon-Eropah akan dikeluarkan pada hari Jumaat (28 Jun 2019) pukul 5 petang. Data terbaru ini dijangka akan mempengaruhi bank pusat Eropah (ECB) dalam menentukan halatuju dasar monetari di blok tersebut. Presiden European Central Bank (ECB), Mario Draghi pada minggu lalu menunjukkan kesediaan mereka untuk menambah rangsangan dalam ekonomi jika inflasi kekal lemah.

Inflasi di Zon-Eropah berada di bawah sasaran 2% sejak tahun 2013 dan data bulan Mei mencatat kadar inflasi di paras 1.2%.

Menurut tinjauan, 80% daripada 45 penganalisis ekonomi menjangkakan bank pusat akan memotong kadar deposit. Daripada jumlah itu, majoriti berpendapat kadar deposit akan diturunkan pada mesyuarat ECB bulan September.

4. Pasaran Minyak Mentah Dan Iran

Minggu lalu, kita telah memperkatakan tentang serangan terhadap tangki minyak di Timur Tengah. Terbaru Presiden Trump pula mengarahkan serangan balas terhadap Iran selepas negara itu menjatuhkan dron Amerika Syarikat, tetapi telah menarik semula arahan tersebut pada saat akhir.

Sebagai balasan selepas serangan dron itu, Amerika Syarikat telah menambah sekatan yang lebih besar terhadap Iran pada hari Sabtu (22 Jun 2019). Ketegangan di Timur Tengah di antara Amerika Syarikat dan Iran telah melonjakkan harga minyak mentah sehingga 9% pada minggu lalu, terutamanya penanda aras West Texas Intermediate (WTI) yang merupakan kenaikan terbesar sejak November 2016.

Di antara peristiwa besar yang dinanti-nantikan para pelabur komoditi hitam adalah pertemuan di antara Presiden Trump dan Presiden Xi di Jepun, kerana ia juga bakal memperbaharui keyakinan pelabur kepada ekonomi global yang kian perlahan.

5. Bitcoin Mencecah $11,000 USD

Rally (kenaikan) yang berlangsung selama dua minggu berjaya menolak matawang kripto terbesar dunia iaitu Bitcoin, ke paras $11,000 USD pada minggu lalu. Matawang digital ini telah merekodkan 40% kenaikan dalam tempoh hanya dua bulan.

Ramai berpendapat kenaikan pasaran matawang digital ketika ini banyak dipandu oleh kemasukan Facebook ke pasaran ini dengan matawang digital Libra. Ia perkara sama yang berlaku dua tahun lalu, di mana kemasukan syarikat-syarikat besar dunia ke pasaran matawang digital banyak memangkin kenaikan pasaran secara keseluruhan.

Ada juga yang berpendapat, kecenderungan bank pusat global untuk melonggarkan dasar monetari turut menyumbang kepada kenaikan Bitcoin di mana pelabur beralih ke pasaran matawang digital.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!