Penstrukturan Semula BIMB Holdings, Bank Islam Pula Akan Disenaraikan

KUALA LUMPUR: BIMB Holdings Bhd (BHB) akan melaksanakan penstrukturan semula kumpulan bagi membuka nilai signifikan kepada pemegang sahamnya.

Seiring itu, BHB akan memindahkan status penyenaraian yang dimilikinya kepada anak syarikat milik penuhnya, Bank Islam Malaysia Bhd (Bank Islam).

BHB dalam kenyataannya kepada Bursa Malaysia berkata, cadangan penstrukturan itu akan membabitkan lima komponen, dengan yang pertama adalah cadangan penempatan saham BHB baharu bagi mengumpul dana bernilai RM800 juta.

“Hasil daripada usaha itu bersama-sama tunai dalaman akan digunakan untuk penyelesaian penuh baki sukuk yang dipegang oleh Lembaga Tabung Haji (TH),” katanya.

Ia berkata, komponen kedua adalah Skim Pengaturan (SOA) oleh BHB untuk menyelesaikan waran yang belum lunas, yang mana pemegang waran BHB akan dibayar dalam bentuk pertimbangan tunai bagi pembatalan menggunakan hak yang termaktub dalam waran.

Komponen ketiga, katanya adalah penyusunan semula dalaman, yang mana BHB akan melupuskan semua pegangan ekuiti dalam subsidiari dagangan saham dan pemajakannya kepada Bank Islam, untuk diselesaikan dalam bentuk tunai.

“Pertimbangan bagi pelupusan syarikat-syarikat subsidiari ini adalah berdasarkan nilai aset bersih yang telah diaudit terbaharu,” katanya.

BHB berkata, setelah memuktamadkan penempatan, SOA dan penyusunan dalaman, keseluruhan pegangan saham BHB di Bank Islam dan Syarikat Takaful Malaysia Keluarga Bhd (STMKB) akan diagihkan melalui pengagihan-in-specie kepada pemegang saham BHB.

Katanya, sebelum cadangan pengagihan dan pembayaran semula modal, BHB akan menjalankan usaha pengurangan modal, manakala Bank Islam akan melaksanakan langkah penggabungan saham.

“Ia bertujuan untuk memadankan baki saham BHB agar pengagihan saham Bank Islam akan didasarkan pada asas satu-untuk-satu.

“Asas pengagihan dan kelayakan saham-saham STMKB akan ditentukan pada tarikh yang kemudian,” katanya.

Akhir sekali, BHB berkata setelah muktamadnya pengagihan-in-specie, pemegang saham BHB akan mempunyai pegangan ekuiti langsung dalam saham Bank Islam dan STMKB, sebagaimana perkadaran pegangan saham mereka di BHB.

Ia menjelaskan, status penyenaraian BHB kemudian akan dipindahkan ke Bank Islam, yang seterusnya akan menjadi institusi kewangan Islam penuh dan tulen pertama tersenarai di rantau ini, sekali gus akan meningkatkan lagi reputasi korporat yang dimiliki.

Iklan

BHB berkata, susulan pengagihan dan pembayaran semula modal, ia menjangkakan struktur kumpulan baharu akan mampu mencapai potensi peningkatan perolehan melalui pelupusan atau meminimumkan duplikasi sumber dan infrastuktur serta mengurangkan kerumitan dalam pengurusan risiko kumpulan.

“Kedua-dua Bank Islam dan STMKB akan mampu memberi fokus terhadap kekuatan perniagaan masing-masing, membenarkan penggunaan lembaran imbangan yang lebih cekap di samping mempertingkatkan pengurusan modal kerja,” katanya.

Langkah cadangan ini adalah tertakluk pada kelulusan dan kebenaran beberapa pihak berkuasa termasuk Bank Negara Malaysia (BNM), Kementerian Kewangan (berdasarkan saranan BNM), Suruhanjaya Sekuriti, Bursa Securities, serta pemegang saham BHB dan Bank Islam.

Penasihat utama langkah penstrukturan semula ini adalah Maybank IB.

Bank Islam buat pertama kali disenaraikan di Bursa Malaysia Securities pada 1992, sebelum BHB diwujudkan pada 1997 bagi menggantikan

Bank Islam sebagai syarikat pemegangan kumpulan.

Langkah itu sekali gus menjadikan BHB sebagai jentera penyenaraian kumpulan.

Kredit: BH Online

Harga Saham BIMB Holdings Dijangka Meningkat Naik

Sebaik sahaja pengumuman dilakukan, harga saham BIMB Holdings naik 1.17%.

Sumber: Bursa Marketplace

Kalau dilihat pada carta pun, long-term dan mid-term trend sedang menaik. Mungkinkah ini bakal menjadi catalyst untuk harga saham terus naik?

Tabung Haji Pemilik Terbesar BIMB Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

Kalau nak tahu, Lembaga Tabung Haji (TH) adalah merupakan shareholder terbesar bagi BIMB Holdings ni. Kira majoriti shareholder jugaklah dengan pegangan lebih daripada 50%.

Jom kita sama-sama menyokong industri perbankan Islam dan Takaful negara. Jemput baca:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Lima Tema Yang Menjadi Tumpuan Pasaran Minggu Ini (27-31 Mei 2019)

Perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China terus mendominasi pasaran global sejak beberapa minggu ini. Isu terbaru yang mengejutkan pasaran pula adalah berita perletakan jawatan Perdana Menteri United Kingdom, Theresa May.

Pelabur-pelabur global sedang melihat tanda-tanda kestabilan dalam pasaran selepas isu perang perdagangan yang memuncak pada minggu lalu. Trump dalam lawatannya ke Tokyo berkata rundingan dengan Jepun berjalan dengan baik, dalam masa yang sama memberi amaran kepada China bahawa tarif boleh naik pada kadar yang lebih tinggi lagi dengan mudah, dalam usaha Trump memberi tekanan kepada negara itu.

Berikut adalah lima tema utama yang bakal mempengaruhi lanskap pasaran dunia sepanjang minggu ini.

1. Perdana Menteri UK Letak Jawatan

Theresa May menjadi Perdana Menteri UK pada tahun 2016 dengan satu matlamat besar, iaitu membawa Britain keluar daripada Kesatuan Eropah (EU). Sejak daripada itu, usaha rundingan dimulakan walaupun berhadapan dengan banyak halangan untuk mendapatkan perjanjian yang memihak kepada UK. Walaubagaimanapun, Theresa berjaya mencapai kata putus dengan pihak EU tetapi ditentang oleh majoriti ahli Parlimen UK yang mana beberapa kali menolak perjanjian tersebut dalam undian di Parlimen.

Terbaru, May mengumumkan perletakan jawatannya yang berkuatkuasa pada 7 Jun selepas berdepan tekanan daripada parti pimpinannya, Parti Konservatif dan pihak pembangkang yang mendesak pengunduran beliau.

Persoalan ketika ini adalah siapakah penggantinya? Dan adakah Perdana Menteri baru mampu mendapatkan perjanjian yang lebih baik atau pun membawa UK keluar dari EU tanpa sebarang perjanjian?

Setakat ini, Boris Johnson adalah calon kegemaran untuk menggantikan Theresa May. Risiko terhadap Brexit dan juga pasaran UK datang daripada potensi pilihanraya umum yang baru akan merisikokan lagi perjanjian UK-EU.

Theresa May akan kekal sebagai Perdana Menteri sehingga pemimpin baru dipilih daripada kalangan ahli Parlimen Parti Konservatif.

2. Perang Perdagangan Amerika Syarikat-China

Perang perdagangan di antara AS dan China telah melangkau daripada sekadar serangan tarif, kepada persaingan untuk mengawal teknologi global. Umum telah maklum, Amerika Syarikat telah menghalang syarikat-syarikat AS daripada berurusan dengan gergasi telekominikasi China, Huawei. Disebabkan hal ini, saham global terutamanya sektor teknologi mengalami tekanan.

Kebarangkalian kejatuhan gergasi China itu telah memberi kesan kepada syarikat Eropah seperti AMS dan STMicroelectronics. Saham syarikat semikonduktor Taiwan, yang meraih pendapatan 11% daripada Huawei turut merudum. Penganalisis pasaran melihat Nokia dan Ericsson bakal mendapat faedah daripada tindakan terbaru kerajaan AS terhadap Huawei.

Walaubagaimanapun, terdapat harapan terhadap Huawei di mana pasaran melihat ia hanya satu tekanan oleh AS terhadap China, bagi memaksa China menerima terma perdagangan Trump. Halangan terhadap Huawei dijangka akan dibatalkan jika China bersetuju dengan kehendak Amerika Syarikat.

Iklan

3. Data Ekonomi Terkini

China akan mengeluarkan data rasmi PMI (Purchasing Managers’ Index) bulan Mei pada Jumaat (31 Mei 2019) ini dan pasaran akan meneliti data ini untuk melihat impak perang perdagangan terhadap ekonomi kedua terbesar dunia itu.

Amerika Syarikat pula akan mengeluarkan data perbelanjaan pengguna dan juga data inflasi pilihan utama Federal Reserve. Data perbelanjaan penggunaan peribadi (PCE) jatuh kepada paras 1.6% pada bulan Mac, satu bacaan yang mengecewakan pasaran.

Bank pusat Kanada (BoC) pula akan mengumumkan dasar monetari terkini pada hari Rabu (29 Mei 2019) pada pukul 10 malam. BoC telah mengurangkan sedikit kecenderungannya untuk mengetatkan dasar, tetapi pasaran pekerjaan terus melonjak dan berkemungkinan menolak kadar faedah lebih tinggi. BoC dijangka mengekalkan kadar faedah pada paras 1.75%.

4. Amaran Terhadap Yuan

Regulator perbankan China, Guo Shuqing memberi amaran kepada spekulator terhadap tindakan menjual matawang Yuan dengan mengatakan mereka berkemungkinan berhadapan kerugian yang besar. Hal ini dinyatakan beliau pada hari Sabtu (25 Mei 2019) yang lalu.

Nampaknya amaran oleh Shuqing itu mendapat perhatian pelabur, di mana Yuan dibuka lebih tinggi berbanding Dolar AS pada hari Isnin (27 Mei 2019). Walaubagaimanapun Yuan kehilangan sebahagian besar kenaikan itu, selepas data keuntungan perindustrian mencatat kejatuhan paling tinggi sejak hampir empat tahun lalu.

Kejatuhan pendapatan syarikat China adalah di antara sebab utama penganalisis berpendapat Beijing berkemungkinan membiarkan Yuan melemah bagi menyerap impak tarif oleh Amerika Syarikat.

5. Bitcoin Melonjak ke Paras Tertinggi

Harga Bitcoin melonjak hampir 10% ke paras tertinggi setahun yang lalu. Matawang digital terbesar itu mencapai harga $8,953 sebelum jatuh sedikit daripada paras tersebut. Bitcoin membuat kenaikan sejak tujuh hari lepas dengan kenaikan 70% direkodkan sejak sebulan yang lalu.

Bukan Bitcoin sahaja, matawang digital teratas yang lain juga membuat lonjakan seperti EOS, Ethereum (ETH), Ripple (XRP) dan Litecoin (LTC) dengan masing-masing naik di antara 5% ke 6%.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Empat Tumpuan Utama Pasaran Saham Global Pada Minggu Ini (25-29 Mac 2019)

Minggu lalu pasaran global dikejutkan dengan Hasil-bon yang terbalik (Inverted yield-curve) sehingga menyebabkan kejatuhan Wall Street yang agak besar pada Jumaat (22 Mac 2019). Ia menunjukkan kebimbangan pasaran terhadap keadaan semasa ekonomi selepas beberapa kemerosotan data ekonomi di Amerika Syarikat.

Minggu ini pasaran global akan terus meneliti data ekonomi Amerika Syarikat khususnya pertumbuhan ekonomi suku keempat 2018, untuk melihat kekuatan semasa ekonomi negara itu. Selain daripada laporan pertumbuhan ekonomi, data inflasi dijangka turut mewarnai pasaran kerana ia juga menjadi faktor utama kepada penggubalan dasar monetari.

Peranan Bank Pusat dalam menggerakkan pasaran tidak dapat dinafikan kerana kepentingannya dalam menggubal dasar monetari. Sejak akhir-akhir ini, komen yang dikeluarkan oleh Federal Reserve (Bank Pusat Amerika Syarikat) semakin penting untuk pasaran mendapatkan isyarat atau petunjuk halatuju dasar kewangan bagi masa hadapan.

Selepas penetapan dasar Federal Reserve (Fed) minggu lalu, pemain pasaran akan terus meneliti kenyataan yang dikeluarkan oleh ahli-ahli Fed minggu ini, khususnya apabila bank pusat menunjukkan tiada kenaikan kadar faedah untuk tahun 2019.

Dari segi politik, seperti biasa drama Brexit dan rundingan perdagangan AS-China akan terus diteliti kerana dua isu ini juga mampu meningkatkan potensi kemelesetan ekonomi dunia jika kedua-duanya tidak berakhir dengan baik.

Berikut adalah empat perkara penting yang anda perlu tahu dan bakal memberi kesan kepada pasaran saham global sepanjang minggu ini.

1. Bentuk Terkini Keluk Hasil-Bon Amerika Syarikat

Bentuk keluk Hasil-Bon AS adalah penyebab utama kepada kejatuhan besar Wall Street pada Jumaat lalu sehingga memberi kesan kepada pasaran Asia pada Isnin (25 Mac 2019) di mana indeks Nikkei jatuh sehingga 3% dengan majoriti indeks saham Asia berada dalam lautan merah. Di Malaysia, FBMKLCI pula merekodkan penurunan lebih daripada 1% pada hari Isnin.

Untuk pengetahuan anda, buat pertama kalinya perbezaan antara hasil-bon 3 bulan AS dan hasil-bon 10 tahun AS menjadi positif pada Jumaat lepas. Inilah yang dipanggil sebagai ‘Inverted Yield Curve’ yang menunjukkan potensi berlakunya kemelesetan ekonomi jika ia kekal terbalik dalam jangka masa yang lama.

Pelabur ketika ini tertumpu kepada pasaran bon yang menyebabkan hasil-bon (bond-yield) jatuh secara mendadak disebabkan permintaan yang tinggi kepada bon jangka panjang. Ia dilihat sebagai langkah untuk mendapatkan bon pada kadar semasa yang dilihat mungkin akan menurun di masa hadapan. Ini juga bermakna, pasaran mula menyerap (price-in) kemungkinan untuk Fed menurunkan kadar faedah.

2. Data Pertumbuhan Ekonomi Amerika Syarikat Suku Keempat

Sebagai ekonomi terbesar dunia, data ekonomi Amerika Syarikat akan terus menjadi perhatian khususnya selepas laporan data yang kurang memberangsangkan sejak akhir-akhir ini. Data pertumbuhan ekonomi suku keempat akan dikeluarkan pada Khamis pukul 8.30 malam dan dijangka memberi impak kepada Wall Street pada hari sama, dan seterusnya kepada pasaran Asia pada Jumaat.

Iklan

Pasaran menjangka pertumbuhan sebanyak 2.4% dalam tempoh tiga bulan terakhir 2018 iaitu Oktober sehingga Disember. Pertumbuhan sebelumnya mencatat kenaikan sebanyak 3.4% pada suku ketiga 2018. Hal ini menunjukkan ekonomi Amerika Syarikat kehilangan momentum yang dipercayai berpunca daripada dasar perdagangan Presiden Trump.

Walaupun Trump telah mengurangkan cukai perniagaan, namun kesan perang perdagangan dengan China nampaknya lebih banyak memberi impak kepada kemerosotan ekonomi.

3. Perkembangan Drama Brexit

Risiko Brexit yang paling dibimbangi oleh pasaran adalah keluarnya United Kingdom daripada Kesatuan Eropah (EU) tanpa mendapat sebarang perjanjian. Ia turut menjadi perhatian utama ahli parlimen UK selepas beberapa undian yang dijalankan di Westminster. Majoriti ahli Parlimen mahu UK mendapat perjanjian dalam masa yang sama hak kedaulatan Britain tidak dicabuli oleh EU dalam isu sempadan Ireland.

Walaupun risiko buruk Brexit dapat ditangani setakat ini, tetapi kebarangkalian tetap ada untuk UK keluar tanpa perjanjian. Hal ini disebabkan Theresa May masih belum mendapat sokongan yang mencukupi untuk meneruskan perjanjian UK-EU. Kita bakal mendapat isyarat lebih jelas pada 12 April ataupun penangguhan Brexit berlangsung lebih lama melangkaui bulan Mei.

Buat masa ini, penangguhan Brexit yang lebih lama dilihat positif kepada pasaran UK dan matawang Sterling.

4. Rundingan Perdagangan Amerika Syarikat-China

Amerika Syarikat dan China akan meneruskan rundingan di peringkat lebih tinggi pada minggu ini, dalam usaha mencapai kata sepakat dalam isu perang perdagangan. Kumpulan perunding Amerika Syarikat akan diketuai oleh Robert Lighthizer dan Setiausaha Perbendaharaan Steven Mnuchin di mana rundingan akan bermula pada hari Khamis.

Kata Presiden Trump pada minggu lalu, “rundingan ini bertujuan untuk menyelesaikan pertelingkahan perdagangan sejak lapan bulan lalu”. Menurut beliau rundingan juga semakin positif dan perjanjian berkemungkinan dapat dicapai.

Isu di antara kedua-dua negara ini bukan sahaja berkisar tentang perdagangan, tetapi juga isu hakcipta dan juga diskriminasi perniagaan di negara masing-masing. Amerika Syarikat mendakwa syarikat Amerika di China tidak mendapat hak seperti syarikat tempatan dan perunding dijangka meminta kerajaan China untuk mengurangkan halangan kepada syarikat teknologi.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Lima Catalyst Penting Bagi Pasaran Saham Global Minggu Ini (15-19 Jun 2020)

Pasaran saham Wall Street mengalami kejatuhan yang agak besar pada minggu lalu dan menjadi tempoh lima sesi dagangan terburuk sejak bulan Mac. Walaubagaimanapun, Wall Street berjaya bangkit semula pada Jumaat (12 Jun 2020) di mana tiga indeks utama pasaran saham Amerika Syarikat mengakhiri sesi dagangan dengan membuat kenaikan lebih daripada satu peratus.

Indeks Dow Jones Industrial Average (DJIA) yang mengandungi 30 syarikat terbesar dalam bursa saham Amerika Syarikat (AS) telah meningkat 1.90%.

S&P 500 yang sering dijadikan panduan prestasi keseluruhan ekonomi AS oleh sebilangan pelabur naik 1.32% manakala indeks Nasdaq yang terdiri lebih daripada 2,500 syarikat ditutup 1.01% lebih tinggi.

Satu petanda baik untuk para pelabur membawa sentimen positif tersebut ke dalam sesi dagangan minggu ini di mana prestasi meyakinkan tercatat pada akhir sesi dagangan minggu lalu.

Sentimen positif yang mengubah mood pasaran pada Jumaat adalah idea bahawa kemungkinan besar tiada lagi penutupan ekonomi AS selepas ini walaupun berlakunya gelombang kedua penularan Covid-19.

Sentimen pelabur berubah pada Jumaat selepas kejatuhan tiga hari berturut-turut pasaran saham AS bermula pada hari Selasa hingga Khamis. Dow Jones misalnya mengalami kejatuhan 6.9% pada hari Khamis (11 Jun 2020) selepas dua kejatuhan berturut-turut pada Selasa (9 Jun 2020) dan diikuti pada keesokannya harinya.

Hal ini berlaku disebabkan kebimbangan pelabur terhadap gelombang kedua penularan koronavirus selepas peningkatan mendadak kes positif di Texas, Arizona, dan California. Kejatuhan juga disumbang oleh kurangnya keyakinan bank pusat Federal Reserve (The Fed) pada sidang media yang dikendalikan oleh pengerusinya Jerome Powell pada awal pagi Khamis.

Apa yang mengubah mood pelabur pada Jumaat adalah komen oleh Setiusaha Perbendaharaan AS, Steven Mnuchin yang menolak kemunkinan penutupan ekonomi kali kedua kerana ia hanya akan memburukkan lagi keadaan ekonomi.

Pattern yang sama dapat dilihat kepada pergerakan pasaran saham Asia yang mana majoritinya merekodkan kebangkitan pada sesi dagangan hari Jumaat. Dengan maklumat yang ada, dapat disimpulkan kita bakal memasuki sesi dagangn pada hari ini dengan sentimen yang positif jika tiada berita yang mengganggu sentimen pasaran sepanjang sesi Asia hinggalah sesi New York pada hari Isnin (15 Jun 2020).

Berikut adalah lima catalyst yang akan menjadi perhatian pelabur sepanjang minggu ini.

1. Gelombang Kedua Penularan Covid-19

Minggu lepas pasaran saham dunia terjejas disebabkan kebimbangan pelabur terhadap gelombang kedua jangkitan wabak Covid-19.

Walaupun kerajaan AS telah meyakinkan pasaran bahawa tiada penutupan ekonomi selepas ini, tetapi gelombang kedua bakal memperlahankan momentum ekonomi yang baru sahaja dibuka.

Rakyat Amerika Syarikat khasnya telah banyak melanggar perintah kawalan dan kini negara itu kembali kepada keadaan yang sama sebelum penularan koronavirus. Sudah tentu jumlah kes bakal meningkat melihat kepada perkara ini.

Peningkatan kes berhubungan terus kepada jumlah kematian dan bakal menyebabkan ramai orang memilih untuk tinggal di rumah jika ia terus meningkat. Jika situasi menjadi lebih buruk, ekonomi yang baru sahaja mula untuk pulih terpaksa ditutup semula.

Terbaru, China pula merekodkan 57 kes baru Covid-19 dengan 36 daripadanya adalah penularan tempatan. Situasi ini agak membimbangkan kerana negara itu masih belum dapat keluar dari masalah ini sepenuhnya selepas lapan minggu tiada jangkitan tempatan dicatatkan.

2. Perkembangan Industri China

Ekonomi Amerika Syarikat dipacu oleh perbelanjaan pengguna, manakala China sebagai ekonomi kedua terbesar dunia pula lebih banyak dipacu oleh faktor sebelah penawaran iaitu pengeluaran industri. Walaupun China kini cuba membina sektor perkhidmatannya, tetapi sektor pembuatan dan industri negara itu kekal yang terbesar di dunia.

Oleh itu, data pengeluaran industri yang dikeluarkan pada hari Isnin menjadi tumpuan pelabur bagi melihat keadaan semasa perkilangan di negara itu.

Iklan

China setakat ini dapat mengawal penularan koronavirus dengan baik walaupun terdapat peningkatan yang membimbangkan pada hujung minggu lalu. Dengan jumlah penduduk paling banyak di dunia, China berjaya keluar daripada 10 tangga teraratas jumlah jangkitan Covid-19.

Walaupun China dapat membuka semula sektor perkilangan, pembuatan dan industri, tetapi permintaan dunia terhadap barangan dari China tidak dapat dipastikan. Kebanyakan penduduk di dunia masih berhati-hati dengan perbelanjaan dalam tempoh yang tidak menentu ini.

3. Mesyuarat Bank Pusat Utama Dunia

Di antara bank pusat yang akan bermesyuarat pada minggu ini adalah Bank of Japan (BoJ), Bank of England (BoE) dan Swiss National Bank (SNB).

Bank pusat England akan bermsyuarat pada hari Khamis (18 Jun 2020) dan berkemungkinan bank pusat akan memberikan isyarat lebih jelas tentang program pembelian bon. Selepas pertumbuhan ekonomi meleset pada April, berkemungkinan bank pusat United Kingdom itu bakal merangsang ekonomi dengan lebih aggresif melalui program pembelian bon.

BoJ akan bermesyuarat pada esok hari (16 Jun 2020) yang mana majoriti pelabur tidak menjangka ia memperkenalkan tindakan-tindakan yang baru. Masalah utama bank pusat ini sejak bertahun lamanya adalah untuk menaikkan kadar inflasi dan kini bacaan teras indeks harga pengguna (CPI) pada bulan April jatuh ke paras negatif buat pertama kali sejak tahun 2016.

4. Data Ekonomi Amerika Syarikat

Terdapat beberapa data ekonomi penting yang akan dikeluarkan oleh Amerika Syarikat pada minggu ini, antaranya adalah data jualan runcit. Data ini akan dikeluarkan pada hari Selasa (16 Jun 2020) yang mana menjadi petunjuk kepada tren perbelanjaan pengguna di negara itu.

Data sebelum ini pada bulan April merekodkan kejatuhan jualan sebanyak 16.4% dan bagi bacaan Mei dijangka akan pulih semula memandangkan ekonomi telah dibuka secara berperingkat pada bulan lalu.

Jumlah tuntutan pengangguran pula akan dikeluarkan pada hari Khamis (18 Jun 2020). Minggu lepas tuntutan yang direkodkan turun kepada hanya 1.5 juta di mana ia semakin berkurangan dari minggu ke minggu selepas ekonomi mula dibuka.

Data pengeluaran industri dan jumlah rumah yang baru dibina juga akan dikeluarkan pada minggu ini.

5. Komen Penting Pengerusi Jerome Powell

Minggu lalu pengerusi The Fed, Jerome Powell dilihat terlalu cenderung kepada rangsangan monetari dan kini bank pusat itu diramal akan mengekalkan kadar faedah rendah dalam jangka masa lebih lama.

Dalam unjuran ekonomi yang dikeluarkan The Fed pada minggu lalu, pendirian bank pusat dilihat terlalu dovish (cenderung kepada pelonggaran dasar) antaranya disebabkan dua daripada ahli majlis mesyuarat menjangka kadar faedah hanya akan dinaikkan semula pada tahun 2022.

Pengerusi juga menunjukkan bahawa tahap optimum pasaran pekerjaan Amerika Syarikat akan mengambil masa yang panjang untuk dicapai seperti keadaan sebelum penularan koronavirus.

Tumpuan minggu ini sekali lagi akan terarah kepada Jerome Powell yang akan memberi keterangan dwi-tahunan di hadapan Kongres Amerika Syarikat pada hari Selasa dan Rabu.

Pelabur akan memberi tumpuan kepada sebarang petunjuk dan isyarat lebih jelas tentang halatuju bank pusat dalam program pembelian bon dan juga jawapan yang bakal diberikan oleh Powell kepada soalan-soalan daripada ahli yang berhormat di Kongres.

Sumber Rujukan:

Disediakan oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran Universiti Malaya dan kini berkhidmat di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Bangun Pagi, Harga Minyak Mentah Dunia Dah Negatif!

Ketika wabak COVID-19 masih belum berakhir, buat pertama kali dalam sejarah, harga minyak mentah West Texas Index (WTI) yang menjadi kayu pengukur kepada harga minyak mentah dunia kini didagangkan jatuh ke bawah paras $0, iaitu ke paras negatif -$37.65 setong pada lewat Isnin.

Apakah maksudnya? Apakah kesannya? Kita bakal dapat minyak free ke?Ada netizen yang cakna, ada yang keliru.

https://twitter.com/HamirUmar/status/1252378056246747136

Harga minyak dunia saat ini $21.63 berdasarkan kontrak Jun2020.Doakan yang terbaik

تم النشر بواسطة ‏‎Bukhari Razali‎‏ في الاثنين، ٢٠ أبريل ٢٠٢٠

harga minyak dunia freefall to minus zerokorang jangan pergi minta minyak free dekat stesen minyak.dan support petronas, sampai bila2.

Iklan
تم النشر بواسطة ‏‎Ahmad Tarmizi Sulong‎‏ في الاثنين، ٢٠ أبريل ٢٠٢٠

TERUKNYA HARGA MINYAK DUNIA. 1st time harga minyak mentah Amerika Syarikat (AS) jatuh ke bawah paras $0, iaitu ke…

تم النشر بواسطة ‏‎Kamal Husaini Kassim‎‏ في الاثنين، ٢٠ أبريل ٢٠٢٠

Harga Minyak dunia jatuh USD11 per barrel and menghampiri negative price maksudnya pengeluar minyak kena bayar lagi kt…

تم النشر بواسطة ‏‎Nael Sahlan‎‏ في الاثنين، ٢٠ أبريل ٢٠٢٠

Pagi ni sj jenguk Trading View. Macamana harga minyak leh sampai negatif yerk?… trader ni nak short pun patut2 lah……

تم النشر بواسطة ‏‎Nor Afandi Jamaian‎‏ في الاثنين، ٢٠ أبريل ٢٠٢٠

Dalam sejarah dunia minyak (black gold) sejak awal 90an, harga minyak dunia jatuh sehingga -$37 per barrel sejak…

تم النشر بواسطة ‏‎Amir Marzhuki‎‏ في الاثنين، ٢٠ أبريل ٢٠٢٠

Pasaran minyak untuk May ditutup pada harga terendah dalam sejarah, -37.36 USD / Barrel.Hacks mahal lg bro!

تم النشر بواسطة ‏‎Muhammad Mamzah‎‏ في الاثنين، ٢٠ أبريل ٢٠٢٠

Tenang guys.

Yang negatif adalah futures minyak WTI, pasaran hadapan minyak mentah yang diniagakan di Amerika Syarikat, bukan harga minyak Brent. WTI ialah penanda aras untuk Amerika Syarikat manakala Brent digunakan sebagai penanda aras untuk Eropah dan Asia yang sekarang harganya $25 (murah juga tu).

Macam mana boleh jadi negatif? Logiknya seluruh dunia sedang tak isi minyak. Kapal terbang tersadai. Kilang tak beroperasi. oleh sebab permintaan kurang dari bekalan, maka ada masalah tempat simpanan. Jadi para pedagang futures WTI terpaksa jual besar-besaran sampai jadi negatif.

Murah boleh jadi murah lagi. Harga minyak dunia makin murah, mungkin ini akan menjadi ‘new normal’. Dulu harga minyak mahal, sampai Amerika Syarikat sanggup berperang nak loji minyak Iraq.

Kita perlu risau ke? Secara langsung, tiada kesan harga minyak mentah WTI negatif ke atas Malaysia. Walaubagaimanapun, trend harga minyak mentah dunia selalunya seiringan. Jika WTI jatuh, Brent juga mempunyai kebarangkalian akan jatuh.

Apabila harga minyak jatuh, ini adalah mimpi ngeri kepada Petronas. Keuntungan Petronas akan terjejas. Apabila keuntungan Petronas terjejas, ini sekaligus mengurangkan cukai yang perlu dibayar oleh Petronas kepada negara. Sama-sama kita doakan yang terbaik buat Malaysia. Semoga negara kita mampu mencari sumber pendapatan yang lain selain dari kebergantungan kepada sumber minyak.

*Kepada para pedagang (traders), banyak isu berkaitan halal atau haram produk-produk derivatif seperti Forward, Futures (pasaran hadapan), Options, Swap, ETF dan CFD. Jemput tonton kompilasi video Derivatif Patuh Syariah?

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!