3 Perkara Yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Mengambil Medical Card

Adalah penting untuk anda meneliti dengan lebih mendalam pelan medical yang ingin anda ambil. Pastikan ianya merangkumi segala keperluan yang anda inginkan.

Medical card adalah medium yang membolehkan anda mendapatkan rawatan terbaik di hospital swasta. Medical card inilah yang akan membantu anda melangsaikan bil-bil rawatan sekiranya anda terpaksa dimasukkan ke hospital.

Masih ramai individu di luar sana yang tidak memilki medical card dan terpaksa berhutang dengan menggunakan kad kredit atau membuat pinjaman peribadi bagi mendapatkan rawatan di hospital swasta.

Oleh yang demikian, medical card memainkan peranan penting kepada anda yang inginkan rawatan yang yang lebih selesa dan cepat tanpa perlu mengguna pakai duit simpanan anda sendiri.

Namun, apa yang perlu anda pertimbangkan sebelum mengambil medical card ini?

1. Had Bilik & Penginapan Hospital

Anda boleh menentukan sendiri kos bilik hospital yang anda inginkan di hospital swasta yang berdekatan dengan kawasan perumahan anda. Anda boleh lihat di laman web hospital yang anda inginkan berkenaan harga wad di hospital tersebut.

Dengan cara ini, ia dapat membantu anda untuk menentukan pelan manakah yang bersesuaian dengan keperluan yang anda mahukan.

2. Co-Payment Takaful

Ada antara syarikat takaful yang memilki co-takaful sebanyak 10% limit dengan hanya RM500 sehingga RM1000 sahaja. Dan ada juga di antara syarikat takaful yang sama sekali tiada co-takaful.

Namun, sebagai bakal pemegang takaful janganlah anda bimbang  jika syarikat tersebut tiada co-takaful. Jika co-takaful tiada, syarikat ini sebenarnya akan mengurangkan limit tahunan, kos rawatan susulan seperti kanser ataupun haemodialysis.

3. Had Umur

Anda perlu lihat sama ada syarikat takaful yang bakal menguruskan takaful anda nanti memilki tempoh perlindungan berapa lama. Untuk pengetahuan anda, setiap syarikat takaful tidak menetapkan had tempoh maksimum perlindungan yang sama.

Ada yang hanya menawarkan had tempoh perlindungan maksimum sehingga umur 70 tahun. Sekiranya kita melihat kepada jangka hayat rakyat Malaysia, mungkin perlindungan sehingga umur 80 sudah memadai.

Jadi, pilihlah pelan yang bersesuaian dengan keperluan dan juga keadaan kewangan anda. Apa yang penting adalah untuk mendapatkan akses kesihatan yang lebih baik tanpa perlu membebankan kewangan diri dan keluarga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kempen Takaful4All Dorong Kadar Penembusan Takaful Di Malaysia

KUALA LUMPUR, 9 Mei (Bernama) — Kempen Takaful4All yang diperkenalkan oleh Persatuan Takaful Malaysia (MTA) hari ini bersedia untuk meningkatkan kadar penembusan takaful di negara ini.

Ketua Pegawai Eksekutif MTA Mohd Radzuan Mohamed berkata sebanyak 18 pengendali takaful dan takaful semula akan menyertai kempen ini untuk meningkatkan kesedaran berhubung konsep dan manfaat takaful serta mempromosikan celik kewangan menerusi jerayawara, pertandingan dan libat urus merentasi pelbagai platform.

Pandemik Covid-19 pada asasnya telah meningkatkan kesedaran terhadap keperluan perlindungan melalui “jaringan keselamatan” bagi mengimbangi segala kemungkinan.

“Pada masa ini, kami mempunyai 20 peratus bahagian pasaran dalam takaful am dan keluarga. Kami berharap kempen ini akan membantu meningkatkannya secara lebih pantas dan memperoleh bahagian pasaran yang signifikan dalam tempoh tiga hingga lima tahun akan datang,” katanya kepada pemberita selepas pelancaran Takaful4All pada majlis rumah terbuka LipLapLipLap Raya di sini hari ini.

Menurut laporan tahunan MTA, perniagaan takaful am merekodkan kenaikan 21.1 peratus bagi jumlah sumbangan kasar perniagaan kepada RM4.64 bilion pada 2022 daripada RM3.83 bilion pada 2021.

Laporan itu menjelaskan, industri takaful keluarga mencatatkan kadar penembusan sebanyak 20.1 peratus pada 2022 berbanding 18.6 peratus pada 2021.

Mohd Radzuan berkata inisiatif Takaful4All tercetus selepas banjir melanda Johor pada tahun ini dan antara aktiviti yang dijadualkan bagi kempen tersebut adalah Takaful In Campus, Takaful Masuk Kampung dan Takaful Hi-5.

MTA turut memperkenalkan logo rasmi Takaful4All dan laman web baharunya untuk memperkukuh kehadiran digital persatuan itu dan menyediakan akses kepada maklumat dan sumber untuk ahli, pelanggan dan orang ramai.

Menurutnya laman web baharu itu akan menyediakan artikel dan alatan interaktif, daripada berita dan acara sehinggalah kepada sumber dalam talian untuk sesiapa yang berminat dalam industri takaful dan misi MTA.

— BERNAMA