4 Sebab Takaful Jauh Lebih Baik Daripada Insurans Konvensional

Sebagai pemimpin global dalam perbankan dan kewangan Islam, kerajaan Malaysia telah memperkenalkan banyak inisiatif sepanjang tahun untuk menggalakkan pertumbuhan dalam industri. Satu peristiwa penting telah berlaku pada tahun 1984.

Pada masa itu, Syarikat Takaful Malaysia Berhad telah ditubuhkan sebagai syarikat Takaful yang pertama. Parlimen juga telah meluluskan Akta Takaful 1984 bagi mengawal selia industri takaful.

Sejak daripada itu, industri takaful Malaysia telah mendapat rentaknya. Ia merupakan sumbangan penting kepada sistem kewangan Islam Malaysia secara menyeluruh.

Takaful atau insurans berkonsep Islamik, adalah konsep di mana sekumpulan peserta saling menjamin antara satu sama lain terhadap kerugian atau kerosakan. Setiap peserta akan memenuhi kewajipannya dengan menyumbang sejumlah sumbangan (tabarru) kepada dana. Pihak ketiga, iaitu pengendali Takaful akan menguruskan dana ini.

Sekiranya berlaku sebarang kehilangan atau kerosakan, pengendali Takaful akan mengagihkan dana dengan sewajarnya kepada para peserta. Apa-apa lebihan hanya dibayar selepas kesemua peserta telah memenuhi kelayakan dan kewajipan yang ditetapkan.

Melalui prinsip ini, Takaful berfungsi sebagai perlindungan dan perkongsian keuntungan di antara pengendali Takaful dengan para peserta.

This image has an empty alt attribute; its file name is assidq_300x250px_bm01.jpg

Namun, apakah kelebihan Takaful berbanding Insurans Konvensional? Jom tengok 4 sebab kenapa Takaful adalah pilihan terbaik:

1. Dapat Keuntungan, Bukan Bonus

Di bawah Takaful, kesemua peserta dan pemegang saham berkongsi keuntungan daripada pelaburan. Pengendali takaful mendapat keuntungan melalui caj yuran atau dengan lebihan keuntungan. Namun, jumlah bayaran daripada lebihan yang diperoleh oleh pengendali Takaful, tidak boleh melebihi jumlah yang dibayar kepada peserta Takaful.

Ianya berbeza dengan insurans konvensional. Mana-mana wang atau keuntungan tambahan di bawah perlindungan ini adalah milik pemegang saham syarikat insurans.

Walaupun begitu, bonus boleh diedarkan kepada individu yang diinsuranskan. Jumlah ini biasanya tidak melebihi 10% daripada jumlah keuntungan. Selain daripada itu, bonus lazimnya hanya akan dibayar dalam insurans hayat dan bukan jenis insurans yang lain.

2. Bebas Daripada Riba

Takaful adalah kerjasama perkongsian keuntungan yang patuh syariah. Oleh itu, ia bebas daripada sebarang bentuk riba (faedah), gharar (ketidakpastian, peluang atau risiko yang tidak memenuhi syarat) dan maysir (perjudian atau mengambil kesempatan). 

Pengurusan Takaful juga terdiri daripada Lembaga Penasihat Syariah yang bertugas memantau aktiviti operasi. Mereka juga akan memastikan semua aktiviti yang dijalankan mematuhi prinsip syariah.

Sebaliknya, syarikat Insurans Konvensional mempunyai tujuan untuk mengumpul premium di bawah akaun milik sendiri bagi mencapai keuntungan. Matlamat Takaful adalah untuk mencapai kerjasama di kalangan para peserta dan bukan untuk satu pihak saja.

3. Cashback

Tujuan kita mengambil perlindungan keselamatan bagi kes kehilangan atau perkara yang tidak dijangka. Tetapi apa yang akan berlaku sekiranya anda tidak mempunyai sebarang tuntutan semasa tempoh perlindungan?

Sebagai contoh, kita mengambil pelan Takaful perubatan tetapi kekal sihat dan tidak mengalami sebarang masalah sepanjang tahun?

Bagi produk Takaful tertentu, terdapat sejumlah wang tunai tertentu untuk kes seperti ini. Jumlah ini berbeza mengikut syarikat Takaful yang berlainan. 

Manakala Insurans Konvensional tidak menawarkan manfaat seperti ini.

4. Kerjasama

Polisi insurans konvensional dibeli sebagai keselamatan kewangan peribadi untuk individu, sementara syarikat insurans bertindak sebagai pemegang risiko.

Sebaliknya, kerjasama bersama adalah konsep asas Takaful. Dana yang dikumpul adalah persediaan bantuan kewangan bersama. Secara kolektif, ia disumbangkan oleh sekumpulan orang yang berada di bawah perlindungan Takaful.

Dana terkumpul boleh digunakan bagi melindungi peserta lain daripada sebarang risiko. Ini mewujudkan konsep perlindungan bersama. Bagi sesetengah orang yang suka membuat kebaikan, pahala akhirat adalah sangat penting berbanding dengan faedah lain.

This image has an empty alt attribute; its file name is assidq_300x250px_bm01.jpg

Dikarang oleh Sedania As Salam Capital. Diterjemah dan disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.

Tentang Sedania As Salam Capital Sdn Bhd

As-Sidq (TM) adalah sebuah platform perisian dipaten milik oleh Sedania As Salam Capital Sdn Bhd yang kukuh dan berskala dengan rekod prestasi terbukti lebih daripada 350,000 transaksi bernilai RM38 bilion. Perkhidmatan patuh syariah sepenuhnya, yang mudah diintegrasikan ke dalam mana-mana sistem dan proses sedia ada melalui API, kini digunakan oleh lebih daripada 40 institusi kewangan dan 7 bank di Malaysia. Misi teras As-Sidq (TM) adalah untuk membantu pelanggan mencari produk kewangan Islam yang sempurna dan menyampaikannya kepada mereka dalam masa yang sesingkat mungkin.

Sebagai peneraju industri dalam platform perdagangan komoditi Tawarruq untuk kewangan peribadi Islam, As-Sidq (TM) membantu institusi-institusi kewangan untuk memasar, mengenal pasti dan meluluskan pembiayaan peribadi Islam dengan menawarkan pemeriksaan profil pelanggan yang komprehensif dari DSR kepada CTOS / CCRIS. Ini membolehkan penyerahan petunjuk hangat yang membolehkan kelulusan hampir dijamin.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Beli Takaful Guna Akaun 2 KWSP (i-LINDUNG)

i-Lindung adalah inisiatif daripada KWSP untuk menyediakan pelan perlindungan yang mesra bajet dan mudah difahami kepada semua ahli KWSP.

Yang menariknya, pelan takaful ini boleh dibeli terus menggunakan akaun 2 secara online dan tiada agen serta pemeriksaan perubatan diperlukan.

Jom tengok cara mudah untuk beli pakej perlindungan ini!

Layari: https://secure.kwsp.gov.my/member/member/login

Mudah sangat bukan?

Untuk maklumat lanjut boleh semak laman web KWSP.