4 Sebab Takaful Jauh Lebih Baik Daripada Insurans Konvensional

Sebagai pemimpin global dalam perbankan dan kewangan Islam, kerajaan Malaysia telah memperkenalkan banyak inisiatif sepanjang tahun untuk menggalakkan pertumbuhan dalam industri. Satu peristiwa penting telah berlaku pada tahun 1984.

Pada masa itu, Syarikat Takaful Malaysia Berhad telah ditubuhkan sebagai syarikat Takaful yang pertama. Parlimen juga telah meluluskan Akta Takaful 1984 bagi mengawal selia industri takaful.

Sejak daripada itu, industri takaful Malaysia telah mendapat rentaknya. Ia merupakan sumbangan penting kepada sistem kewangan Islam Malaysia secara menyeluruh.

Takaful atau insurans berkonsep Islamik, adalah konsep di mana sekumpulan peserta saling menjamin antara satu sama lain terhadap kerugian atau kerosakan. Setiap peserta akan memenuhi kewajipannya dengan menyumbang sejumlah sumbangan (tabarru) kepada dana. Pihak ketiga, iaitu pengendali Takaful akan menguruskan dana ini.

Sekiranya berlaku sebarang kehilangan atau kerosakan, pengendali Takaful akan mengagihkan dana dengan sewajarnya kepada para peserta. Apa-apa lebihan hanya dibayar selepas kesemua peserta telah memenuhi kelayakan dan kewajipan yang ditetapkan.

Melalui prinsip ini, Takaful berfungsi sebagai perlindungan dan perkongsian keuntungan di antara pengendali Takaful dengan para peserta.

This image has an empty alt attribute; its file name is assidq_300x250px_bm01.jpg

Namun, apakah kelebihan Takaful berbanding Insurans Konvensional? Jom tengok 4 sebab kenapa Takaful adalah pilihan terbaik:

1. Dapat Keuntungan, Bukan Bonus

Di bawah Takaful, kesemua peserta dan pemegang saham berkongsi keuntungan daripada pelaburan. Pengendali takaful mendapat keuntungan melalui caj yuran atau dengan lebihan keuntungan. Namun, jumlah bayaran daripada lebihan yang diperoleh oleh pengendali Takaful, tidak boleh melebihi jumlah yang dibayar kepada peserta Takaful.

Ianya berbeza dengan insurans konvensional. Mana-mana wang atau keuntungan tambahan di bawah perlindungan ini adalah milik pemegang saham syarikat insurans.

Walaupun begitu, bonus boleh diedarkan kepada individu yang diinsuranskan. Jumlah ini biasanya tidak melebihi 10% daripada jumlah keuntungan. Selain daripada itu, bonus lazimnya hanya akan dibayar dalam insurans hayat dan bukan jenis insurans yang lain.

2. Bebas Daripada Riba

Takaful adalah kerjasama perkongsian keuntungan yang patuh syariah. Oleh itu, ia bebas daripada sebarang bentuk riba (faedah), gharar (ketidakpastian, peluang atau risiko yang tidak memenuhi syarat) dan maysir (perjudian atau mengambil kesempatan). 

Pengurusan Takaful juga terdiri daripada Lembaga Penasihat Syariah yang bertugas memantau aktiviti operasi. Mereka juga akan memastikan semua aktiviti yang dijalankan mematuhi prinsip syariah.

Sebaliknya, syarikat Insurans Konvensional mempunyai tujuan untuk mengumpul premium di bawah akaun milik sendiri bagi mencapai keuntungan. Matlamat Takaful adalah untuk mencapai kerjasama di kalangan para peserta dan bukan untuk satu pihak saja.

3. Cashback

Tujuan kita mengambil perlindungan keselamatan bagi kes kehilangan atau perkara yang tidak dijangka. Tetapi apa yang akan berlaku sekiranya anda tidak mempunyai sebarang tuntutan semasa tempoh perlindungan?

Sebagai contoh, kita mengambil pelan Takaful perubatan tetapi kekal sihat dan tidak mengalami sebarang masalah sepanjang tahun?

Bagi produk Takaful tertentu, terdapat sejumlah wang tunai tertentu untuk kes seperti ini. Jumlah ini berbeza mengikut syarikat Takaful yang berlainan. 

Manakala Insurans Konvensional tidak menawarkan manfaat seperti ini.

4. Kerjasama

Polisi insurans konvensional dibeli sebagai keselamatan kewangan peribadi untuk individu, sementara syarikat insurans bertindak sebagai pemegang risiko.

Sebaliknya, kerjasama bersama adalah konsep asas Takaful. Dana yang dikumpul adalah persediaan bantuan kewangan bersama. Secara kolektif, ia disumbangkan oleh sekumpulan orang yang berada di bawah perlindungan Takaful.

Dana terkumpul boleh digunakan bagi melindungi peserta lain daripada sebarang risiko. Ini mewujudkan konsep perlindungan bersama. Bagi sesetengah orang yang suka membuat kebaikan, pahala akhirat adalah sangat penting berbanding dengan faedah lain.

This image has an empty alt attribute; its file name is assidq_300x250px_bm01.jpg

Dikarang oleh Sedania As Salam Capital. Diterjemah dan disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.

Tentang Sedania As Salam Capital Sdn Bhd

As-Sidq (TM) adalah sebuah platform perisian dipaten milik oleh Sedania As Salam Capital Sdn Bhd yang kukuh dan berskala dengan rekod prestasi terbukti lebih daripada 350,000 transaksi bernilai RM38 bilion. Perkhidmatan patuh syariah sepenuhnya, yang mudah diintegrasikan ke dalam mana-mana sistem dan proses sedia ada melalui API, kini digunakan oleh lebih daripada 40 institusi kewangan dan 7 bank di Malaysia. Misi teras As-Sidq (TM) adalah untuk membantu pelanggan mencari produk kewangan Islam yang sempurna dan menyampaikannya kepada mereka dalam masa yang sesingkat mungkin.

Sebagai peneraju industri dalam platform perdagangan komoditi Tawarruq untuk kewangan peribadi Islam, As-Sidq (TM) membantu institusi-institusi kewangan untuk memasar, mengenal pasti dan meluluskan pembiayaan peribadi Islam dengan menawarkan pemeriksaan profil pelanggan yang komprehensif dari DSR kepada CTOS / CCRIS. Ini membolehkan penyerahan petunjuk hangat yang membolehkan kelulusan hampir dijamin.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Cara Takaful Menjamin Masa Depan Kewangan:  Teras Penggantian Sumber Pendapatan

Kita semua berkemungkinan pernah melalui saat-saat yang mendebarkan apabila mendapat berita tragis mengenai orang yang kita sayangi terlibat dalam kemalangan jalan raya yang teruk atau apabila ada kawan yang ditimpa penyakit serius seperti serangan jantung atau kanser – atau tidak bernasib baik, kita sendiri pernah mengalaminya. Peristiwa tak terduga ini pasti memberikan kejutan kepada kita, memberikan kesan yang mendalam bahawa apa-apa sahaja boleh berlaku sekelip mata dan mengubah kehidupan kita.

Selain dari tekanan emosi, kestabilan kewangan kita juga terjejas. Menurut kajian oleh RinggitPlus, 7 daripada 10 rakyat Malaysia hanya menyimpan kurang dari RM500 sebulan. Secara keseluruhan, rakyat Malaysia dari pelbagai lapisan masyarakat sangat mudah terdedah kepada krisis kewangan mengejut. Dengan 598,635 kemalangan jalan raya dilaporkan di seluruh negara pada tahun lalu oleh Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Bukit Aman, implikasi kewangan bagi keadaan diluar jangka ini memberikan tekanan bebanan yang berat, terutamanya apabila ia melibatkan pencari nafkah utama sesebuah keluarga.

Cabaran utama adalah untuk memastikan kestabilan kewangan dalam kesibukan menyambut perayaan bersama sanak saudara dan rakan taulan. Walau bagaimanapun, adalah penting juga untuk diingatkan bahawa dalam situasi yang tidak menentu ini, takaful boleh diambil kira sebagai talian hayat yang diyakini, menawarkan bantuan penting apabila diperlukan. Berikut adalah lima cara bagaimana takaful melindungi bukan sahaja wang anda tetapi juga ketenangan fikiran anda, memastikan anda mempunyai jaringan keselamatan apabila berhadapan dugaan dalam kehidupan.

Pelindung kepada Realiti Kesulitan Hidup

Kematian, kecacatan menyeluruh & kekal, serta penyakit kritikal adalah topik yang ramai di antara kita cuba elakkan dalam perbualan harian kerana berbaur negatif. Oleh itu, menyumbang kepada pelan takaful adalah seolah mempunyai rakan pelindung yang akan menghadapi cabaran kehidupan ini dan melindungi diri daripada hutang yang mungking akan timbul akibat keadaan tersebut.

Takaful beroperasi atas prinsip kerjasama dan pertolongan bersama, bermaksud apabila penyumbang takaful berhadapan salah satu cabaran ini, dana dari tabung perkongsian tersebut akan disalurkan secara terus dan telus kepada penyumbang dan keluarga. Ini menjamin penyumbang akan memiliki pendapatan yang tidak terputus bagi menampung bil yang tinggi dan memberi tumpuan kepada pemulihan.

Menjaga Kualiti Hidup 

Kehilangan pencari nafkah dalam keluarga bukan hanya sekadar kehilangan insan tersayang tetapi juga menjejaskan kestabilan kewangan. Mujurlah, takaful mampu menawarkan sinar harapan dengan menyediakan cara untuk mengurangkan risiko dengan meringankan bebanan kewangan. Takaful membolehkan penggantian punca pendapatan untuk pencari rezeki, memastikan kestabilan kewangan mereka apabila menghadapi tragedi tersebut.

Sebagai contoh, inisiatif Dana Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) PruBSN i-Lindung membolehkan penyumbang menggunakan dana KWSP mereka untuk sijil takaful seperti PruBSN Lindung Famili atau PruBSN Cegah Famili untuk melindungi diri dan keluarga. Melalui sijil ini, orang tersayang mendapat akses kepada faedah yang komprehensif dalam tragedi seperti kematian, hilang upaya kekal, dan penyakit kritikal, menyediakan sokongan kewangan penting dalam waktu yang mencabar.

Perlindungan Disesuaikan yang Telah Dirancang Khas untuk Anda

“Saya tidak mempunyai cukup wang!” – Ini adalah kenyataan yang mencerminkan 30% rakyat Malaysia berusia 25 hingga 40 tahun yang memiliki kekurangan perlindungan peribadi. Bertentangan dengan kepercayaan ramai, dana takaful pada amnya mempunyai kadar tetap dan tidak terikat kepada kadar faedah. Apa yang membezakannya adalah kesesuaiannya menepati keperluan individu. Penyedia takaful tidak percaya kepada penggunaan hanya satu pendekatan untuk semua, mereka memberi ruang dan kuasa kepada penyumbang untuk menentukan pelan mengikut keperluan khusus mereka.

Selain itu, pilihan untuk memiliki pelan perlindungan melalui EPF menawarkan solusi yang mampu milik. Dengan cara ini, pelaburan dalam perlindungan takaful tidak akan memberikan impak kepada komitmen gaji bulanan sedia ada. Sebaliknya, ia menyediakan kemudahan dan lebih mudah diakses untuk anda menjamin masa depan tanpa menjejaskan bajet anda.

Sebagai contoh, sijil takaful di bawah inisiatif KWSP PruBSN i-Lindung menekankan kepentingan memberikan perlindungan kewangan kepada setiap rakyat Malaysia melalui sumbangan tahunan dari serendah RM13.80* bagi setiap ahli yang dilindungi. Sijil PruBSN Lindung Famili dan PruBSN Cegah Famili meluaskan perlindungan kepada penyumbang, pasangan mereka yang berumur 19 hingga 65 tahun dan anak-anak mereka yang berumur 14 hingga 65 tahun. Sijil-sijil ini juga memastikan kelayakan mereka sehingga umur 75 tahun. Sijil-sijil ini memberikan rasa jaminan apabila keadaan yang tidak dijanka berlaku. Takaful menawarkan fleksibiliti kepada penyumbang untuk menentukan matlamat kewangan dan keutamaan mereka, memastikan sijil takaful yang dipilih sejajar dengan keperluan individu dan situasi kehidupan mereka.

Takaful Berpegang Teguh Dengan Komitmen Kepada Amalan Etika dan Patuh Syariah.

Beroperasi atas prinsip saling membantu (Ta’awun) antara satu sama lain semasa ditimpa kesusahan di mana penyertaannya adalah Tabarru’at (Kebajikan). Tidak seperti insurans konvensional, takaful memberikan keutamaan kepada ketelusan dan bebas dari unsur faedah (riba).

Untuk memastikan semua penyumbang mengambil maklum mengenai impak sumbangan mereka, pengendali takaful sentiasa memberikan penerangan mengenai pengurusan dana tersebut. Landasan kewangan ini juga membolehkan penyumbang melabur dalam projek-projek tanggungjawab sosial korporat untuk membantu mereka yang memerlukan, termasuk inisiatif kesihatan, pendidikan, dan juga pembangunan infrastruktur. Melalui rangka kerja etika, takaful berperanan sebagai pemangkin bagi melestarikan kewangan yang mampan dan perubahan sosial yang positif.

Jaminan Kepercayaan Dalam Menghadapi Ketidaktentuan

Kehidupan sangat rapuh dalam dunia yang bergerak pantas hari ini. Menurut satu kajian oleh Prudential, hampir dua pertiga orang bimbang tentang persediaan masa depan mereka jika sesuatu yang buruk berlaku. Ini memberikan gambaran yang menakutkan tentang kestabilan kewangan pada masa depan.

Di sinilah takaful memainkan peranan, membantu individu mengemudi kekhawatiran ranjau kehidupan dengan ketabahan dan keyakinan. Takaful memberikan kekuatan kepada penyumbang untuk mengejar matlamat dan menjalani kehidupan mereka dengan sepenuhnya melalui pembayaran sekali gus apabila keadaan yang tidak dijangka berlaku.

Secara kesimpulannya, menyumbang kepada takaful adalah langkah proaktif untuk memastikan kestabilan kewangan, menawarkan penggantian sumber pendapatan yang segera apabila hidup tidak seperti yang dirancang. Kemampuannya untuk melindungi daripada perubahan hidup seperti kematian, kecacatan total dan kekal, dan penyakit kritikal hanya menjadikannya rakan sekutu yang boleh dipercayai untuk lebih kuat menghadapi kehidupan. Sesungguhnya, rakyat Malaysia seharusnya memulakan usaha untuk melabur dalam takaful hari ini.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai EPF i-Lindung, sila layari laman prubsn.com.my

*PruBSN Lindung Famili: Untuk perempuan bukan perokok, berumur 1 hingga 35 tahun (umur pada hari lahir akan datang), dan jumlah dilindungi sebanyak RM10,000. PruBSN Cegah Famili: Untuk perempuan bukan perokok, berumur 1 hingga 25 tahun (umur pada hari lahir akan datang), dan jumlah dilindungi sebanyak RM10,000.