6 Cara Mudah Untuk Berjimat Cara Eco-Friendly

Pencemaran alam bukanlah satu isu baru di negara ini. Pelbagai kempen telah dilakukan setiap tahun bagi memberikan kesedaran kepada orang ramai tentang kepentingan untuk menjaga alam sekitar. Ianya bukan sahaja demi kepentingan generasi kita tetapi untuk generasi akan datang.

Ada yang berpendapat untuk mengamalkan gaya mesra alam ini, ianya akan menelan kos yang agak tinggi. Contohnya nak kena bertukar kepada makanan organik yang agak mahal berbanding dengan makanan yang diproses secara biasa.

Sebenarnya ada banyak lagi cara yang kita boleh bantu dalam menjaga alam sekitar dan pada masa yang sama menjimatkan lagi duit poket.

Berikut merupakan 6 cara mudah untuk berjimat cermat secara eco- friendly yang boleh kita amalkan:

1. Kurangkan Penggunaan Kenderaan Persendirian

Bagi kita yang tinggal di kawasan bandar yang mempunyai sistem pengangkutan awam yang lebih efisien, apa kata kita gunakan sahaja kemudahan ini. Ianya lebih menjimatkan waktu dan juga duit. Kita tidak perlu stress memandu mengharungi kesesakan jalan raya.

Kalau jarak destinasi yang ingin dituju itu sangat dekat, kita boleh memilih untuk berjalan kaki atau menunggang basikal. Bukan sahaja cara ini dapat menyihatkan tubuh badan dan menjimatkan, tetapi kita juga membantu dalam mengurangkan penggunaan bahan bakar yang memberi kesan negatif kepada bumi.

2. Kurangkan Penggunaan Penghawa Dingin

Salah satu cara terbaik untuk mengurangkan kesan karbon adalah dengan menghentikan atau menggurangkan penggunaan penghawa dingin di rumah. Kalau kita masih nak guna penghawa dingin, kita boleh gunakan mod jimat tenaga. Lihat berapa banyak kos yang mampu kita jimat di dalam bil elektrik.

Atau guna saja kipas, cuma kena pastikan pengudaraaan di dalam rumah berada dalam keadaan yang baik. Buka tingkap sekiranya perlu.

3. Kitar Semula

Photo by Juan Pablo Serrano Arenas from Pexels

Sampah sarap merupakan penyumbang terbesar kepada pencemaran alam sekitar. Kitar semula merupakan cara yang mudah dan murah untuk kita menyumbang kepada bumi yang lebih hijau dan nyaman.

Kalau kita malas untuk ke pusat kitar semula, boleh gunakan kreativiti masing-masing untuk melakukan projek DIY dengan menggunakan bahan-bahan yang tidak diperlukan ini. Ada banyak projek DIY yang boleh kita buat, tengok saja tutorial di YouTube.

4. Berkebun dan Membeli dari Pasar Tani

Bercucuk tanam bukan sahaja dapat mengisi masa lapang dan menyihatkan minda, tetapi juga dapat menjimatkan belanja dapur. Bagi kita yang mempunyai ruang kediaman yang terhad, boleh cuba untuk tanam tanaman yang mudah dijaga di dalam pasu seperti cili, pandan, kunyit dan sebagainya.

Kita juga boleh bantu mengurangkan kesan rumah hijau dengan membeli dari peniaga di pasar komuniti untuk mendapatkan sayuran segar yang bebas atau kurang penggunaan racun serangga. Kita bukan sahaja dapat makanan yang lebih sihat tetapi dapat juga membantu usahawan tani kecil di sekitar kita.

5. Jimatkan Penggunaan Air

Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Banyak cara yang boleh dilakukan untuk menjimatkan air. Antaranya adalah dengan tidak membiarkan air paip mengalir begitu sahaja ketika sedang memberus gigi. Boleh juga mengambil kesempatan untuk menadah air hujan untuk digunakan bagi menyiram tananam.

Pastikan juga pili air ditutup rapat sekiranya tidak digunakan. Jika terdapat sebarang kebocoran pada paip, jangan berlengah untuk memanggil tukang paip bagi membaiki kerosakan tersebut.

6. Fikir Sebelum Buang

Sebelum membuang apa yang kita anggap sebagai sampah, luangkan masa seminit dua untuk berfikir. Kalau barang tersebut masih baik dan boleh digunakan dengan sempurna, mungkin kita boleh menjual semula barangan tersebut dengan harga yang lebih murah sebagai barangan terpakai. Atau sedekahkan saja kepada mereka yang lebih memerlukan.

Bagi makanan pula, mungkin boleh jadikan ia sebagai baja kompos untuk tanaman kita. Ia merupakan pilihan yang lebih mesra alam dan kita juga dapat mengelakkan pembaziran.

Mungkin bagi sesetengah orang, gaya hidup yang lebih mesra alam ini kedengaran sukar dan melecehkan. Tetapi sebenarnya ia tidaklah sesusah mana.

Walaupun usaha yang kita lakukan ini kelihatan seperti kecil, tetapi jika ramai yang melakukannya ia pasti akan memberikan kesan positif yang sangat besar untuk alam persekitaran kita.

Sumber Rujukan: MyPF

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Risiko Jadi Penjamin Yang Perlu Kita Tahu

Ramai yang rasa serba salah bila diminta untuk jadi penjamin kepada ahli keluarga atau rakan-rakan. Seperti yang kita tahu, penjamin diperlukan sekiranya seseorang ingin memohon pinjaman kereta, kad kredit dan sebagainya.

Sekiranya ada masalah dengan pihak bank, skor kredit yang lemah atau pendapatan tak cukup untuk pinjaman yang dimohon, maka pemohon akan diminta untuk cari seorang penjamin.

Apabila peminjam tak dapat bayar, maka penjaminlah orang yang akan dicari oleh pihak bank. Maka, tak hairanlah jika risiko seorang penjamin ini sememangnya tinggi.

Jom kita tengok 5 risiko menjadi seorang penjamin.

1. Aset Boleh Disita

Risiko jadi penjamin akan membuatkan harta atau aset penjamin tersebut akan disita. Pihak Jabatan Insolvensi akan menyita harta yang kita ada untuk membayar balik hutang tersebut.

2. Skor Kredit Akan Rosak

Dengan menjadi penjamin, skor kredit kita akan rosak sekiranya orang yang kita jamin itu gagal membayar hutang pada waktu yang sepatutnya. Apabila skor rosak, maka susahlah untuk kita membuat pinjaman pada masa yang akan datang.

3. Boleh Jadi Muflis

Risiko terbesar bagi seorang penjamin adalah menjadi muflis. Hal ini kerana sekiranya kedua-dua pihak (penjamin dan pemiutang) tidak dapat melunaskan hutang tersebut, akan mendatangkan masalah yang besar.

Jabatan Insolvensi boleh memutuskan penjamin sebagai muflis sekiranya hutang mencecah lebih daripada RM100,000 dan tak mampu untuk membayarnya.

4. Kerjaya Tersekat

Biasanya penjamin mempunyai kerja yang stabil dan disukai oleh pihak bank. Namun, risiko yang terpaksa ditanggung sekiranya menjadi penjamin adalah kerjaya akan disekat sekiranya pemiutang gagal menjelaskan hutang tersebut.

Silap haribulan, tiada majikan yang ingin mengambil kita bekerja. Di samping itu, kita juga tidak boleh memiliki perniagaan atau memiliki sebahagian daripada perniagaan. Pendek kata, nak buat apa pun susah.

5. Tidak Bebas Ke Luar Negara

Menjadi penjamin juga akan berisiko di mana kita tidak akan bebas ke luar negara sesuka hati sekiranya orang yang anda jamin gagal membayar hutang. Kita sebagai penjamin perlu memohon kebenaran daripada Jabatan Insolvensi atau pun mendapatkan perintah mahkamah terlebih dahulu.

Kesimpulannya, menjadi penjamin sememangnya mendatangkan pelbagai masalah atau risiko yang bakal dihadapi. Jadi, sekiranya ada saudara mara atau kawan-kawan yang meminta anda menjadi penjamin, fikirlah terlebih dahulu mengenai risiko ini.

Adalah lebih baik sekiranya kita tolak permintaan untuk jadi seorang penjamin, walaupun kepada ahli keluarga sendiri.

Baca juga:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!