6 Cara Mudah Untuk Berjimat Cara Eco-Friendly

Pencemaran alam bukanlah satu isu baru di negara ini. Pelbagai kempen telah dilakukan setiap tahun bagi memberikan kesedaran kepada orang ramai tentang kepentingan untuk menjaga alam sekitar. Ianya bukan sahaja demi kepentingan generasi kita tetapi untuk generasi akan datang.

Ada yang berpendapat untuk mengamalkan gaya mesra alam ini, ianya akan menelan kos yang agak tinggi. Contohnya nak kena bertukar kepada makanan organik yang agak mahal berbanding dengan makanan yang diproses secara biasa.

Sebenarnya ada banyak lagi cara yang kita boleh bantu dalam menjaga alam sekitar dan pada masa yang sama menjimatkan lagi duit poket.

Berikut merupakan 6 cara mudah untuk berjimat cermat secara eco- friendly yang boleh kita amalkan:

1. Kurangkan Penggunaan Kenderaan Persendirian

Bagi kita yang tinggal di kawasan bandar yang mempunyai sistem pengangkutan awam yang lebih efisien, apa kata kita gunakan sahaja kemudahan ini. Ianya lebih menjimatkan waktu dan juga duit. Kita tidak perlu stress memandu mengharungi kesesakan jalan raya.

Kalau jarak destinasi yang ingin dituju itu sangat dekat, kita boleh memilih untuk berjalan kaki atau menunggang basikal. Bukan sahaja cara ini dapat menyihatkan tubuh badan dan menjimatkan, tetapi kita juga membantu dalam mengurangkan penggunaan bahan bakar yang memberi kesan negatif kepada bumi.

2. Kurangkan Penggunaan Penghawa Dingin

Salah satu cara terbaik untuk mengurangkan kesan karbon adalah dengan menghentikan atau menggurangkan penggunaan penghawa dingin di rumah. Kalau kita masih nak guna penghawa dingin, kita boleh gunakan mod jimat tenaga. Lihat berapa banyak kos yang mampu kita jimat di dalam bil elektrik.

Atau guna saja kipas, cuma kena pastikan pengudaraaan di dalam rumah berada dalam keadaan yang baik. Buka tingkap sekiranya perlu.

3. Kitar Semula

Photo by Juan Pablo Serrano Arenas from Pexels

Sampah sarap merupakan penyumbang terbesar kepada pencemaran alam sekitar. Kitar semula merupakan cara yang mudah dan murah untuk kita menyumbang kepada bumi yang lebih hijau dan nyaman.

Kalau kita malas untuk ke pusat kitar semula, boleh gunakan kreativiti masing-masing untuk melakukan projek DIY dengan menggunakan bahan-bahan yang tidak diperlukan ini. Ada banyak projek DIY yang boleh kita buat, tengok saja tutorial di YouTube.

4. Berkebun dan Membeli dari Pasar Tani

Bercucuk tanam bukan sahaja dapat mengisi masa lapang dan menyihatkan minda, tetapi juga dapat menjimatkan belanja dapur. Bagi kita yang mempunyai ruang kediaman yang terhad, boleh cuba untuk tanam tanaman yang mudah dijaga di dalam pasu seperti cili, pandan, kunyit dan sebagainya.

Kita juga boleh bantu mengurangkan kesan rumah hijau dengan membeli dari peniaga di pasar komuniti untuk mendapatkan sayuran segar yang bebas atau kurang penggunaan racun serangga. Kita bukan sahaja dapat makanan yang lebih sihat tetapi dapat juga membantu usahawan tani kecil di sekitar kita.

5. Jimatkan Penggunaan Air

Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Banyak cara yang boleh dilakukan untuk menjimatkan air. Antaranya adalah dengan tidak membiarkan air paip mengalir begitu sahaja ketika sedang memberus gigi. Boleh juga mengambil kesempatan untuk menadah air hujan untuk digunakan bagi menyiram tananam.

Pastikan juga pili air ditutup rapat sekiranya tidak digunakan. Jika terdapat sebarang kebocoran pada paip, jangan berlengah untuk memanggil tukang paip bagi membaiki kerosakan tersebut.

6. Fikir Sebelum Buang

Sebelum membuang apa yang kita anggap sebagai sampah, luangkan masa seminit dua untuk berfikir. Kalau barang tersebut masih baik dan boleh digunakan dengan sempurna, mungkin kita boleh menjual semula barangan tersebut dengan harga yang lebih murah sebagai barangan terpakai. Atau sedekahkan saja kepada mereka yang lebih memerlukan.

Bagi makanan pula, mungkin boleh jadikan ia sebagai baja kompos untuk tanaman kita. Ia merupakan pilihan yang lebih mesra alam dan kita juga dapat mengelakkan pembaziran.

Mungkin bagi sesetengah orang, gaya hidup yang lebih mesra alam ini kedengaran sukar dan melecehkan. Tetapi sebenarnya ia tidaklah sesusah mana.

Walaupun usaha yang kita lakukan ini kelihatan seperti kecil, tetapi jika ramai yang melakukannya ia pasti akan memberikan kesan positif yang sangat besar untuk alam persekitaran kita.

Sumber Rujukan: MyPF

Asingkan sedikit pendapatan anda dan tukarkan kepada bentuk emas. Kaedah termudah dan termurah di Malaysia buat masa ini bagi sesiapa nak simpan emas. Tak perlu 1 gram pun, minimum 0.25 gram.

Boleh mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM65 (berdasarkan harga emas RM260 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pengeluaran Akaun 3 Tidak Pengaruhi Strategi Pelaburan KWSP – CEO

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Pengeluaran daripada Akaun 3 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak akan menjejaskan strategi pelaburan dana persaraan itu berikutan ia akan dilaksanakan dalam jumlah terkawal dan rangka kerja yang teratur, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Ahmad Zulqarnain Onn.

Beliau berkata KWSP telah menjangkakan pengeluaran sehingga RM25 bilion daripada Akaun 3 pada tahun pertama, diikuti dengan anggaran RM5 bilion pada tahun seterusnya.

“Keseluruhan aset pelaburan KWSP berjumlah RM1.2 trilion. Oleh itu, pengeluaran ini sebenarnya boleh diurus, dapat diramalkan dan tidak membimbangkan,” katanya sambil memaklumkan langkah ini tidak seperti pengeluaran sebelum ini apabila ahli KWSP telah mengeluarkan RM145 bilion daripada dana itu.

Beliau berkata demikian semasa sesi perbincangan ‘Fireside Chat 2’, yang diadakan bersempena dengan Simposium Sasana 2024 anjuran Bank Negara Malaysia.

Sesi berkenaan yang menumpukan kepada aspek simpanan persaraan dikendalikan oleh Pengarah Kanan Ekonomi dan Kewangan di Pejabat Perdana Menteri Nurhisham Hussein.

KWSP dilaporkan telah meluluskan 3.04 juta permohonan untuk mengeluarkan sebanyak RM5.52 bilion daripada Akaun 3 setakat 22 Mei, mencetuskan kebimbangan mengenai potensi peralihan portfolio pelaburan dana itu kepada aset yang sangat cair untuk memudahkan pengeluaran.

Ini, seterusnya, akan memberi kesan kepada pulangan pelaburan dana memandangkan aset yang sangat cair seringkali menjana pulangan rendah.

Mengulas selanjutnya mengenai strategi pelaburan KWSP, Ahmad Zulqarnain berkata pengagihan semula aset berisiko rendah kepada aset berisiko tinggi akan berlaku dalam pasaran domestik, namun akan dilaksanakan secara berhemat.

“Infrastruktur dalam pasaran domestik (adalah sesuatu yang boleh kami lihat), dan kami optimis mengenai bagaimana perkara ini berkembang pada masa ini.

“Segmen tertentu seperti pusat data dan logistik perindustrian sebenarnya berada dalam fasa pertumbuhan kukuh dan meletakkan modal di sini akan memberikan anda jumlah (pulangan) yang lumayan, begitu juga dengan produk semikonduktor, elektrik dan elektronik,” katanya.

KWSP mencapai pertumbuhan sebanyak 4.2 peratus tahun ke tahun pada suku pertama berakhir 31 Mac 2024 dan mengekalkan prospek optimis terhadap ekonomi domestik dan global.

— BERNAMA