AXA Dinamakan Sebagai Majikan Pilihan

AXA Affin General Insurance Berhad (AXA) mengakhiri tahun ini dengan menerima 2 anugerah berprestij  — Anugerah Grand untuk Majikan Pilihan dan Anugerah Emas untuk Majikan Pilihan (Sektor Swasta) di Anugerah Sumber Manusia Malaysia-Antarabangsa 2019 yang ke-19 (Anugerah MIHRM). Upacara ini telah diadakan di Hotel Istana, Kuala Lumpur pada 29 November 2019.

Pada awal bulan ini, AXA telah dinobatkan sebagai HR Asia Majikan Terbaik untuk Bekerja di Asia 2019 untuk tahun ke-3 berturut-turut, sekaligus memantapkan kedudukan Syarikat ini sebagai salah satu syarikat yang paling berinspirasi dan diingini untuk bekerja di bawahnya bukan sahaja di negara ini, tetapi juga di Asia.

Emmanuel Nivet, Ketua Pegawai Eksekutif AXA menerima Anugerah Grand untuk Majikan Pilihan dan Anugerah Emas untuk Majikan Pilihan (Sektor Swasta) di Anugerah Sumber Manusia Malaysia-Antarabangsa 2019 ke-19 (Anugerah MIHRM) yang telah diadakan di Istana Hotel, Kuala Lumpur pada 29 November 2019. AXA diiktiraf atas usaha untuk mendorong amalan yang inovatif dalam perjalanan transformasi HR mereka sambil menyokong kakitangannya untuk mencapai potensi mereka.

Dianjurkan oleh Institut Pengurusan Sumber Manusia Malaysia dengan kerjasama Institut Sumber Manusia Antarabangsa sejak tahun 1999, Anugerah MIHRM ialah acara tahunan yang menjadi rebutan majikan di peringkat kebangsaan.  Ia juga diiktiraf di peringkat global sebagai penanda aras yang diiktiraf bagi syarikat-syarikat dengan amalan HR yang cemerlang yang mendorong perkembangan organisasi dan transformasi tenaga kerja.

Emmanuel Nivet, Ketua Pegawai Eksekutif AXA, berkata Syarikat ini amat berbesar hati atas pengiktirafan untuk inisiatif transformasi HR mereka sekaligus berusaha untuk menuju ke arah pelan strategik 2020 bagi menyokong pertumbuhan syarikat yang berterusan.

“Resipi kejayaan kami terletak pada budaya dan DNA Syarikat kami – kami komited untuk membina budaya pembaharuan dalam usaha kami untuk mengalih peranan pelanggan kami daripada pembayar menjadi rakan kongsi. Kakitangan kami adalah aset kami yang paling berharga kerana mereka memacu perjalanan transformasi kami, oleh itu kami percaya betapa pentingnya untuk kami melabur dan membina keupayaan dalam tenaga kerja kami bagi membangunkan pertumbuhan peribadi dan profesional mereka, serta memberi perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggan kami,” kata Emmanuel.

Sepanjang tahun ini, AXA telah mengambil langkah berani untuk merevolusikan amalan HR mereka. Beberapa inisiatif yang menonjol dalam perjalanan digitalisasinya termasuk memperkenalkan Automasi Proses Robotik untuk mereka semula proses HR yang memerlukan tenaga kerja intensif dan melancarkan program AXAPRENEUR kepada kakitangannya untuk melaksanakan projek-projek canggih yang telah menghasilkan nilai inovasi berjumlah RM8.3 juta. Syarikat ini juga telah banyak melabur dalam program Pembelajaran dan Pembangunan dan bekerjasama dengan platform pembelajaran atas talian bagi menggalakkan pekerja untuk memperkasakan pembelajaran mereka sendiri.

AXA yakin bahawa pengalaman pekerja yang positif adalah amat penting untuk kejayaannya. Oleh itu, mereka telah memperkenalkan AXA Well – program kesejahteraan holistik dan berstruktur yang memberi tumpuan kepada 6 tunggak kesejahteraan (fizikal, masyarakat, kewangan, sosial/keluarga, kesedaran dan hubungan sesama sendiri) untuk mempromosikan integrasi kerja dan kehidupan.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nak Tahu Saham Apa Yang Bakal Pulih Tahun 2021?

Dunia sedang memacu ke arah pemulihan ekonomi seiring dengan kejayaan vaksin Covid-19. Pemulihan dalam pelaburan saham telah menjadi laluan utama bagi para pelabur pada penghujung tahun, dengan tumpuan terhadap perubahan sektor, peningkatan saham perladangan serta penjejasan saham penjagaan kesihatan.

Kumpulan Penyelidikan Rakuten Trade Sdn Bhd telah mempertimbangkan faktor-faktor yang mempengaruhi pemulihan ekonomi pada tahun 2021.

Jom kita dengarkan lima soalan hangat yang diajukan kepada Encik Kenny Yee dari Rakuten Trade.

Encik Kenny Yee, Kumpulan Penyelidikan, Rakuten Trade Sdn Bhd

1. Kenaikan harga minyak sawit mentah (CPO) telah menawarkan peluang baru buat saham sektor perladangan. Boleh berikan komen mengenai jangkaan perkembangan harga minyak sawit mentah (CPO) pada bulan-bulan akan datang?

  • Seperti di lain-lain sektor, pemulihan global pasca Covid-19 telah mewujudkan permintaan Pent-Up atau permintaan yang tertahan untuk kebanyakan komoditi. Kami jangkakan peningkatan harga saham peladangan walaupun pengembalian duti eksport minyak sawit pada Januari 2021.
  • Bagi harga minyak sawit mentah (CPO), kami berpendapat ia mungkin berada di atas paras RM3,000 per tan, dengan RM4,000 sebagai halangan utama dalam beberapa bulan akan datang.

2. Boleh beri komen mengenai kesan dari mandat biodiesel pada harga minyak sawit mentah (CPO) pada tahun 2021?

  • Dengan harga minyak mentah pada kadar semasa, biodiesel tetap merupakan saranan yang tidak begitu menarik memandangkan titik harganya dan jangkaan pungutan eksport menjadi sumber pendapatan bagi industri.
  • Pelaksanaan mandat biodiesel Malaysia akan tetap menjadi cabaran pada tahun 2021 biarpun ia mempunyai kelebihan sebagai bahan bakar yang lebih stabil dan mampan untuk masa hadapan.

3. Apakah pandangan anda terhadap syarikat / saham teknologi?

  • Saham teknologi akan tetap menjadi tumpuan, tetapi ini turut bergantung pada nilai saham individu.
  • Kami mengesyorkan VIS-Dynamics, JCY International Bhd, Elsoft Research, Inari, dan MI Technovation Bhd sebagai pilihan utama untuk saham teknologi.

4. Bagaimanakah prestasi saham-saham modal yang lebih kecil pada 2021 vs blue chips atau saham mewah, kerana seperti yang kita sedia maklum, saham yang besar tidak semestinya lebih baik?

  • Dalam kesukaran yang dihadapi pada tahun 2020, kami yakin saham-saham modal yang lebih kecil akan menerajui 2021 selaras dengan penyempurnaan semula portfolio dengan disokong oleh aliran masuk dana berterusan dari pelabur runcit yang akan terus menjadi peserta pasaran utama.
  • Antara saham-saham modal kecil yang disarankan adalah Supercomnet Technologies, AppAsia, RCE Cap, TCS Group, dan Dnonce.
  • Blue chips atau saham mewah dan bermodal besar masih kekal memainkan peranan dominan, tetapi kami menjangkakan peningkatan serta penyertaan berterusan dalam saham modal kecil mengunjurkan dari nilai dan potensi pertumbuhan mereka.

5. Suruhanjaya Sekuriti Malaysia merancang untuk membubarkan larangan jualan kawal selia pendek (RSS) pada tahun 2021. Bagaimanakah keadaan ini akan memberi impak kepada pasaran ekuiti dan pemulihan ekonomi untuk jangka pendek?

  • Walaupun tujuannya adalah untuk merancakkan pasaran ekuiti, jualan kawal selia pendek (RSS) akan memberi penekanan dan impak langsung kepada keuntungan terutamanya saham blue chips atau saham mewah.
Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!