4 Strategi Yang Digunakan Coca-Cola Sehingga Berjaya, Walaupun Hanya Dengan Menjual Air Minuman

Satu masa dulu, Coca-Cola pernah terlibat dengan skandal kokain pada tahun 1886. Namun siapa sangka, hari ini ianya merupakan jenama minuman yang terkenal di seluruh dunia.

Kini, penduduk dari lebih 200 buah negara minum sebanyak 1.9 bilion botol setiap hari, menurut sumber The Coca-Cola Company. Walaupun ia merupakan produk yang manis dan nampak seperti kurang sihat, ia tetap menjadi kegemaran ramai orang.

Jom kita tengok 3 strategi yang digunakan mereka untuk berjaya ke tahap antarabangsa dan dikenali semua.

1. Dapatkan Pandangan Orang Ramai

Pada mulanya, merekan menggunakan strategi unik iaitu memberi sampel minuman kepada orang ramai. Selepas orang ramai telah memberi pendapat mereka, maka resepi unik Coca-Cola telah dicipta untuk memenuhi citarasa pelanggan.

Untuk pengetahuan anda, resepi rahsia Coca-Cola masih tersimpan di dalam peti besi di Atlanta, Amerika Syarikat.

2. Logo Dan Jenama Yang ‘Berhantu’

Kredit Gambar: Wikipedia

Menariknya mengenai Coca-Cola ini, logonya masih kekal seperti asal walaupun telah mencecah lebih daripada 100 tahun.

Oleh itu, jika kita melihat tulisannya yang berbentuk seperti tulisan berangkai itu, kita akan tahu bahawa ianya adalah Coca-Cola.

3. Bentuk Dan Packaging Yang Menarik

Botol minuman Coca-Cola juga telah dibentuk menyerupai bentuk luaran buah koko pada awalnya. Ia bertujuan untuk memastikan jenama ini ada imejnya yang tersendiri untuk bersaing dengan pesaingnya, namun imej tersebut gagal.

Kemudiannya, bentuk botol kaca Coca-Cola yang tersendiri telah dicipta hasil daripada pertandingan dan dimenangi oleh ‘The Root Glass Company’ yang kekal popular hingga ke hari ini.

4. Iklan Yang Unik

Kredit Gambar: Coca-Cola

Coca-Cola juga telah menempa kejayaan mereka sendiri dalam mengiklankan produknya. Mereka telah membuat iklan yang menunjukkan bahawa minumannya sangat enak dan amat menyegarkan.

Poster yang dibina pada masa kini juga membolehkan kita melihat betapa tertariknya seseorang individu untuk minum coca-cola apabila melihat poster iklan mereka. Kita yang tengok iklan tersebut, pasti terliur jadinya dan terus ingin mendapatkannya.

Kesimpulannya, ingin berjaya seperti Coca-Cola memerlukan banyak strategi dari segi pemasaran, rupa bentuk produk, ramuan dan sebagainya. Selain itu, sifat keyakinan dalam diri juga harus berani untuk mencuba sesuatu idea tersendiri.

Ingatlah, untuk berjaya bukannya senang dan banyak cabaran yang harus dilalui.

Sumber Rujukan: Business Insider

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kisah Kejayaan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Siapa yang tak pernah ke pasaraya 99 Speedmart ini? Pasar mini ini ada di mana-mana dan harganya pun boleh tahan murah. Jom kita berkenalan dengan pengasas 99 Speedmart yang juga dikenali sebagai Raja Pasar Mini.

Lee Thiam Wah merupakan seorang insan istimewa yang berjaya dan disanjungi ramai. Siapa sangka seorang insan bergelar OKU juga mampu memiliki pasaraya dan berjaya!

Jom kami kongsikan kisah kejayaan Lee Thiam Wah yang sangat berinspirasi ini. 

Latar Belakang Lee Thiam Wah

Lee Thiam Wah dilahirkan dan dibesarkan di dalam keluarga yang miskin. Ayahnya merupakan pekerja binaan manakala ibunya adalah peniaga jalanan. Berasal dari keluarga yang dengan 11 orang adik-beradik, beliau terpaksa dijaga oleh neneknya akibat penyakit yang dihadapinya. Beliau kemudiannya terpaksa menamatkan sekolah rendah akibat kekurangannya itu.

Walau bagaimanapun, Lee Thiam Wah tetap berusaha untuk memperbaiki dirinya dan terus belajar dengan inisiatifnya sendiri. Beliau meminjam buku dari jirannya untuk mengisi segala masa yang ada supaya ilmunya bertambah.

Akibat kesukaran hidupnya dalam mencari pekerjaan, beliau menjual makanan ringan di kaki lima untuk mencari sumber pendapatan.

Bermula Dari Kedai Runcit Nenek

Image by ElasticComputeFarm from Pixabay

Memiliki sikap tidak pernah mengalah, telah mendorongnya untuk terus memperbaiki keadaan hidupnya. Beliau bekerja tanpa penat untuk memulakan perniagaan kedai runcit. Neneknya merupakan pendorong beliau untuk lebih bersemangat dalam perniagaannya.

Usahanya dalam menjual pelbagai jenis barangan runcit mendapat sambutan positif daripada masyarakat umum. Beliau juga telah banyak belajar melalui perniagaannya. Dari sini, beliau telah mengambil maklum balas pelanggan dan juga mengenali pesaing bagi memajukan perniagaannya.

Perniagaan Lee Thiam Wah semakin berkembang dari semasa ke semasa. Beliau kemudian menjual perniagaan kedai runcitnya dan memulakan perniagaan pasar mini pertamanya dalam mencabar dirinya sendiri.

Dari Kedai Runcit Ke 99 Speedmart

Kredit Gambar: 99 Speedmart

Tidak lama setelah menukar nama pasar mininya kepada 99 Speedmart pada tahun 1999, beliau meluaskan empayarnya dengan membuka beberapa cawangan di Klang.

Lee Thiam Wah kemudiannya melebarkan sayap perniagaannya ke seluruh negara. Pada bulan Jun 2016, 99 Speedmart telah melancarkan gerai ke 800 mereka di Taman Pahlawan, Melaka.

Semasa wawancara bersama-sama dengan pihak Forbes pada tahun 2010, Lee Thiam Wah mempunyai pendapatan sebanyak RM150 juta setiap tahun dengan kira-kira 2,000 orang pekerja.

Kesimpulannya, rahsia kejayaan Lee Thiam Wah yang menakjubkan terletak pada semangatnya yang tinggi dan kegigihannya. Kisahnya yang mengagumkan juga membuktikan kepada semua pihak bahawa kekurangan fizikal bukanlah penghalang untuk seseorang itu terus berjaya.

Jika insan istimewa pun boleh berjaya, insan seperti kita juga boleh.

Sumber Rujukan:

  1. Home Finder
  2. Mind
Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!