Kisah Lelaki Terkaya Asia Berasal Dari India

Selepas kebanyakan negara di dunia mula mengisytiharkan fasa endemik pada april yang lalu, dunia kini berada pada aras yang hampir kembali kepada normal. Banyak suka dan duka yang berlaku ketika pandemik dua tahun lepas di mana kebanyakan sektor perniagaan offline terjejas teruk. Walaupun begitu, terdapat beberapa golongan billionaire terkemuka dunia mendapat durian runtuh ketika bencana pandemik berlaku pada ketika itu.

Kini, terdapat seorang lagi billionaire yang kurang dikenali di dunia telah berjaya menambah jumlah kekayaan yang luar biasa terhadap harta yang dimiliki dan yang paling menarik billionaire ini telah berjaya memintas kekayaan pelabur tersohor di dunia iaitu Warren Buffett.

Billionaire yang dimaksudkan adalah Gautam Adani yang berasal dari India. Beliau merupakan seorang billionaire yang boleh dikatakan kurang publisiti berbanding dengan billionaire yang lain dan berjaya menambah kekayaan ketika era pendemik berlaku. Gautam Adani merupakan seorang pelajar terkandas universiti dan berasal dari keluarga golongan pertengahan.

Beliau dilahirkan di Ahmedabad pada tahun 1962. Ketika remaja, beliau telah mengikuti pengajian di peringkat universiti di dalam bidang perdagangang tetapi beliau hanya bertahan sehingga tahun kedua sahaja di Gujarat Universiti sebelum mengambil keputusan untuk keluar dari pengajian tersebut. Beliau kemudia bekerja di sebuah Syarikat Mahendra Brothers dalam perniagaan berlian selama tiga tahun untuk mengambil pengalaman dalam dunia perniagaan.

Pada awal 1980-an selepas berhenti berkerja dari Syarikat Mahendra, beliau telah membantu sepupunya yang terlibat dalam perniagaan barangan PVC. Pengalaman yang diperolehi dari perniagaan tersebut telah diguna pakai dalam penubuhan syarikat baru miliknya sendiri yang diberi nama Adani Group. Gautam Adani tidak berminat untuk meneruskan perniagaan yang dimiliki oleh bapanya dalam bidang tekstil.

Sumber: Trade Brain

Syarikat Adani Group mula berkembang menjadi sebuah syarikat konglomerat yang terkenal di India pada era 1990-an. Ketika itu beliau fokus membuat pelaburan dalam bidang pelabuhan selain eksport dan import barangan keperluan seperti minyak masak untuk India. Pada era ini jugalah Adani Group memperbagaikan perniagaan syarikat mereka sehingga menjadi salah sebuah syarikat konglomerat yang besar di negara tersebut.

 Gautam Adani menjadi billionaire secara rasmi pada tahun 2008. Kekayaan yang dimilikinya mula berkembang dengan pesat selepas wabak pandemik Covid-19. Kebanyakan saham syarikat yang dimilikinya itu telah meningkat dengan mendadak.

Sumber: Forbes

Ketika pandemik melanda dunia, Gautam Adani telah melakukan pelaburan yang sangat luar biasa terhadap syarikat tenaga hijau. Beliau juga menerima wang  pelaburan sebanyak $2 billon dari kerajaan Abu Dhabi ke dalam syarikat yang menjalankkan perniagaan tenaga hijau.

Dunia yang kini beralih ke penggunaan tenaga hijau menyaksikan banyak kerajaan memberi sokongan yang luar biasa terhadap mana-mana syarikat yang menceburi bidang tenaga hijau. Disebabkan perkara tersebut, para pelabur berminat untuk melabur dalam syarikat yang menyediakan kemudahan tenaga hijau yang mana secara tidak langsung telah menaikan kekayaan yang dimiliki oleh Gautam Adani.

Adani Group juga turut mengambil alih Mumbai International Airport yang mana merupakan lapangan terbang kedua tersibuk di India.

Ada sebahagian syarikat yang dimiliki oleh Gautam Adani hampir 200% kadar kenaikan saham disebabkan galakan yang diperolehi dari para pelabur. Beliau yang mempunyai 6 syarikat pelaburan gergasi yang mana syarikat yang dimiliki itu mendapat keuntungan yang luar biasa selepas krisis Covid-19 melanda dunia.

Ini meneyababkan Gautam Adani menambah kekayaan yang sangat luar biasa. Berbanding tahun lepas, kekayaan yang dimilikinya adalah dua kali ganda dan yang paling luar biasa. Beliau telah menewaskan kekayaan yang dimiliki oleh Mukesh Ambani yang merupakan taikun besar di India.

Sumber: NDTV

Dengan kekayaan dimilikinya itu, beliau telah berjaya menjadi orang yang paling kaya di Asia dan telah memasuki ranking dalam golongan billionaire yang mempunyai kekayaan yang melebihi $100 billion di dunia. Walaupun menjadi seorang lelaki terkaya di Asia, Gautam Adani masih lagi dengan sikap rendah diri dan kurang bercakap dengan pihak media. Kehidupan keluarganya juga turut tidak didedahkan kepada pihak umum.

Baca juga:

Previous ArticleNext Article

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.