Kisah Lelaki Terkaya Asia Berasal Dari India

Selepas kebanyakan negara di dunia mula mengisytiharkan fasa endemik pada april yang lalu, dunia kini berada pada aras yang hampir kembali kepada normal. Banyak suka dan duka yang berlaku ketika pandemik dua tahun lepas di mana kebanyakan sektor perniagaan offline terjejas teruk. Walaupun begitu, terdapat beberapa golongan billionaire terkemuka dunia mendapat durian runtuh ketika bencana pandemik berlaku pada ketika itu.

Kini, terdapat seorang lagi billionaire yang kurang dikenali di dunia telah berjaya menambah jumlah kekayaan yang luar biasa terhadap harta yang dimiliki dan yang paling menarik billionaire ini telah berjaya memintas kekayaan pelabur tersohor di dunia iaitu Warren Buffett.

Billionaire yang dimaksudkan adalah Gautam Adani yang berasal dari India. Beliau merupakan seorang billionaire yang boleh dikatakan kurang publisiti berbanding dengan billionaire yang lain dan berjaya menambah kekayaan ketika era pendemik berlaku. Gautam Adani merupakan seorang pelajar terkandas universiti dan berasal dari keluarga golongan pertengahan.

Beliau dilahirkan di Ahmedabad pada tahun 1962. Ketika remaja, beliau telah mengikuti pengajian di peringkat universiti di dalam bidang perdagangang tetapi beliau hanya bertahan sehingga tahun kedua sahaja di Gujarat Universiti sebelum mengambil keputusan untuk keluar dari pengajian tersebut. Beliau kemudia bekerja di sebuah Syarikat Mahendra Brothers dalam perniagaan berlian selama tiga tahun untuk mengambil pengalaman dalam dunia perniagaan.

Pada awal 1980-an selepas berhenti berkerja dari Syarikat Mahendra, beliau telah membantu sepupunya yang terlibat dalam perniagaan barangan PVC. Pengalaman yang diperolehi dari perniagaan tersebut telah diguna pakai dalam penubuhan syarikat baru miliknya sendiri yang diberi nama Adani Group. Gautam Adani tidak berminat untuk meneruskan perniagaan yang dimiliki oleh bapanya dalam bidang tekstil.

Sumber: Trade Brain

Syarikat Adani Group mula berkembang menjadi sebuah syarikat konglomerat yang terkenal di India pada era 1990-an. Ketika itu beliau fokus membuat pelaburan dalam bidang pelabuhan selain eksport dan import barangan keperluan seperti minyak masak untuk India. Pada era ini jugalah Adani Group memperbagaikan perniagaan syarikat mereka sehingga menjadi salah sebuah syarikat konglomerat yang besar di negara tersebut.

 Gautam Adani menjadi billionaire secara rasmi pada tahun 2008. Kekayaan yang dimilikinya mula berkembang dengan pesat selepas wabak pandemik Covid-19. Kebanyakan saham syarikat yang dimilikinya itu telah meningkat dengan mendadak.

Sumber: Forbes

Ketika pandemik melanda dunia, Gautam Adani telah melakukan pelaburan yang sangat luar biasa terhadap syarikat tenaga hijau. Beliau juga menerima wang  pelaburan sebanyak $2 billon dari kerajaan Abu Dhabi ke dalam syarikat yang menjalankkan perniagaan tenaga hijau.

Dunia yang kini beralih ke penggunaan tenaga hijau menyaksikan banyak kerajaan memberi sokongan yang luar biasa terhadap mana-mana syarikat yang menceburi bidang tenaga hijau. Disebabkan perkara tersebut, para pelabur berminat untuk melabur dalam syarikat yang menyediakan kemudahan tenaga hijau yang mana secara tidak langsung telah menaikan kekayaan yang dimiliki oleh Gautam Adani.

Adani Group juga turut mengambil alih Mumbai International Airport yang mana merupakan lapangan terbang kedua tersibuk di India.

Ada sebahagian syarikat yang dimiliki oleh Gautam Adani hampir 200% kadar kenaikan saham disebabkan galakan yang diperolehi dari para pelabur. Beliau yang mempunyai 6 syarikat pelaburan gergasi yang mana syarikat yang dimiliki itu mendapat keuntungan yang luar biasa selepas krisis Covid-19 melanda dunia.

Ini meneyababkan Gautam Adani menambah kekayaan yang sangat luar biasa. Berbanding tahun lepas, kekayaan yang dimilikinya adalah dua kali ganda dan yang paling luar biasa. Beliau telah menewaskan kekayaan yang dimiliki oleh Mukesh Ambani yang merupakan taikun besar di India.

Sumber: NDTV

Dengan kekayaan dimilikinya itu, beliau telah berjaya menjadi orang yang paling kaya di Asia dan telah memasuki ranking dalam golongan billionaire yang mempunyai kekayaan yang melebihi $100 billion di dunia. Walaupun menjadi seorang lelaki terkaya di Asia, Gautam Adani masih lagi dengan sikap rendah diri dan kurang bercakap dengan pihak media. Kehidupan keluarganya juga turut tidak didedahkan kepada pihak umum.

Baca juga:

Previous ArticleNext Article

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee