Kisah Lelaki Terkaya Asia Berasal Dari India

Selepas kebanyakan negara di dunia mula mengisytiharkan fasa endemik pada april yang lalu, dunia kini berada pada aras yang hampir kembali kepada normal. Banyak suka dan duka yang berlaku ketika pandemik dua tahun lepas di mana kebanyakan sektor perniagaan offline terjejas teruk. Walaupun begitu, terdapat beberapa golongan billionaire terkemuka dunia mendapat durian runtuh ketika bencana pandemik berlaku pada ketika itu.

Kini, terdapat seorang lagi billionaire yang kurang dikenali di dunia telah berjaya menambah jumlah kekayaan yang luar biasa terhadap harta yang dimiliki dan yang paling menarik billionaire ini telah berjaya memintas kekayaan pelabur tersohor di dunia iaitu Warren Buffett.

Billionaire yang dimaksudkan adalah Gautam Adani yang berasal dari India. Beliau merupakan seorang billionaire yang boleh dikatakan kurang publisiti berbanding dengan billionaire yang lain dan berjaya menambah kekayaan ketika era pendemik berlaku. Gautam Adani merupakan seorang pelajar terkandas universiti dan berasal dari keluarga golongan pertengahan.

Beliau dilahirkan di Ahmedabad pada tahun 1962. Ketika remaja, beliau telah mengikuti pengajian di peringkat universiti di dalam bidang perdagangang tetapi beliau hanya bertahan sehingga tahun kedua sahaja di Gujarat Universiti sebelum mengambil keputusan untuk keluar dari pengajian tersebut. Beliau kemudia bekerja di sebuah Syarikat Mahendra Brothers dalam perniagaan berlian selama tiga tahun untuk mengambil pengalaman dalam dunia perniagaan.

Pada awal 1980-an selepas berhenti berkerja dari Syarikat Mahendra, beliau telah membantu sepupunya yang terlibat dalam perniagaan barangan PVC. Pengalaman yang diperolehi dari perniagaan tersebut telah diguna pakai dalam penubuhan syarikat baru miliknya sendiri yang diberi nama Adani Group. Gautam Adani tidak berminat untuk meneruskan perniagaan yang dimiliki oleh bapanya dalam bidang tekstil.

Sumber: Trade Brain

Syarikat Adani Group mula berkembang menjadi sebuah syarikat konglomerat yang terkenal di India pada era 1990-an. Ketika itu beliau fokus membuat pelaburan dalam bidang pelabuhan selain eksport dan import barangan keperluan seperti minyak masak untuk India. Pada era ini jugalah Adani Group memperbagaikan perniagaan syarikat mereka sehingga menjadi salah sebuah syarikat konglomerat yang besar di negara tersebut.

 Gautam Adani menjadi billionaire secara rasmi pada tahun 2008. Kekayaan yang dimilikinya mula berkembang dengan pesat selepas wabak pandemik Covid-19. Kebanyakan saham syarikat yang dimilikinya itu telah meningkat dengan mendadak.

Sumber: Forbes

Ketika pandemik melanda dunia, Gautam Adani telah melakukan pelaburan yang sangat luar biasa terhadap syarikat tenaga hijau. Beliau juga menerima wang  pelaburan sebanyak $2 billon dari kerajaan Abu Dhabi ke dalam syarikat yang menjalankkan perniagaan tenaga hijau.

Dunia yang kini beralih ke penggunaan tenaga hijau menyaksikan banyak kerajaan memberi sokongan yang luar biasa terhadap mana-mana syarikat yang menceburi bidang tenaga hijau. Disebabkan perkara tersebut, para pelabur berminat untuk melabur dalam syarikat yang menyediakan kemudahan tenaga hijau yang mana secara tidak langsung telah menaikan kekayaan yang dimiliki oleh Gautam Adani.

Adani Group juga turut mengambil alih Mumbai International Airport yang mana merupakan lapangan terbang kedua tersibuk di India.

Ada sebahagian syarikat yang dimiliki oleh Gautam Adani hampir 200% kadar kenaikan saham disebabkan galakan yang diperolehi dari para pelabur. Beliau yang mempunyai 6 syarikat pelaburan gergasi yang mana syarikat yang dimiliki itu mendapat keuntungan yang luar biasa selepas krisis Covid-19 melanda dunia.

Ini meneyababkan Gautam Adani menambah kekayaan yang sangat luar biasa. Berbanding tahun lepas, kekayaan yang dimilikinya adalah dua kali ganda dan yang paling luar biasa. Beliau telah menewaskan kekayaan yang dimiliki oleh Mukesh Ambani yang merupakan taikun besar di India.

Sumber: NDTV

Dengan kekayaan dimilikinya itu, beliau telah berjaya menjadi orang yang paling kaya di Asia dan telah memasuki ranking dalam golongan billionaire yang mempunyai kekayaan yang melebihi $100 billion di dunia. Walaupun menjadi seorang lelaki terkaya di Asia, Gautam Adani masih lagi dengan sikap rendah diri dan kurang bercakap dengan pihak media. Kehidupan keluarganya juga turut tidak didedahkan kepada pihak umum.

Baca juga:

Previous ArticleNext Article

Mr. D.I.Y, Avis, Digi, Farm Fresh, Dave’s Deli Dan Maybank Antara Pemenang Di Anugerah Jenama Terbaik Tahun 2022-2023

LONDON, 10 Nov (Bernama) — World Branding Awards edisi ke-15 yang menyaksikan lebih 3,500 jenama daripada lebih 45 buah negara dinamakan sebagai “Jenama Terbaik Tahun ini”. Daripada jumlah ini, kurang daripada 250 jenama diisytiharkan sebagai Pemenang. Majlis anugerah ini telah mengalu-alukan lebih 100 orang tetamu daripada seluruh dunia untuk meraikan kejayaan dan pencapaian beberapa Jenama Terbaik Dunia, di pusat anugerah dunia, Kensington Palace.

Lurpak, Club Med, Yakult, Spotify, CoCo, Amazon, Netflix, Neutrogena, Lego, Cadbury, adalah beberapa jenama yang diumumkan sebagai Pemenang Global di majlis anugerah berprestij ini.

Pemenang Malaysia termasuk Astro, Farm Fresh, Maybank, Munchy’s, Spritzer, Unifi, Avis, Dave’s Deli, Digi, Inside Scoop, AEON, Al-Ikhsan Sports, dan AirAsia. Pemenang Peringkat Nasional lain termasuk Nongfu Spring (China), Hang Seng Bank (Hong Kong), Janji Jiwa (Indonesia), Toast Box (Singapura) dan banyak lagi.

MR. D.I.Y, menggegarkan Asia Tenggara apabila mereka diisytiharkan sebagai jenama ‘Peruncit Pembaikan Rumah’ teratas di Malaysia, Thailand, Indonesia dan Filipina dan meraih anugerah Peringkat Serantau dalam kategori Peruncit Pembaikan Rumah.

Pemenang Peringkat Serantau lain termasuk; Bosch, Sennheiser, SoundCloud, Huawei, Optical 88, Elkjøp, BreadTalk, Walrus Pumps, Gems Pavilion. Jenama-jenama ini mendapat undi sebagai jenama kegemaran pengguna di 4 buah negara atau lebih merentasi 3 kawasan atau lebih di rantau geografi tertentu.

“Majlis ini meraikan beberapa jenama terbaik di seluruh dunia. Anugerah ini mengiktiraf usaha berterusan pasukan jenama yang membina dan mengekalkan keberadaan mereka dalam pasaran yang sentiasa berubah,” kata Danny Pek, Pengarah Eksekutif, World Branding Forum.

“Pada tahun ini, lebih 150,000 orang pengguna telah mengambil bahagian dalam proses pencalonan. Secara purata, hanya ada 5 pemenang bagi setiap negara, dan ini membuktikan bahawa memenangi World Branding Awards adalah pencapaian yang luar biasa,” En. Richard Rowles, Pengerusi, World Branding Forum.

Acara ini telah dianjurkan oleh penyampai televisyen, Jemma Forte dan menampilkan wawasan eksklusif tentang pengguna masa hadapan yang disediakan oleh Chris Sanderson, Pengasas Bersama, ‘The Future Laboratory’, perunding ramalan wawasan dan trend pengguna yang terkenal.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan senarai penuh pemenang, lawati awards.brandingforum.org

Perihal World Branding Awards

World Branding Awards adalah anugerah utama World Branding Forum, sebuah organisasi bukan untung yang berdaftar. Anugerah ini mengiktiraf pencapaian beberapa jenama terbaik dunia. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, lawati https://awards.brandingforum.org 

Sumber: World Branding Awards

–BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/mr-d-i-y-avis-digi-farm-fresh-daves-deli-dan-maybank-antara-pemenang-di-anugerah-jenama-terbaik-tahun-2022-2023/