8 Tips Untuk Elak Daripada Terjebak Dengan Hutang Buruk

Tabiat suka meminjam boleh mendatangkan malapetaka ke atas hidup seseorang. Memang benar zaman sekarang kita tak dapat lari daripada berhutang.

Contohnya nak beli kereta dan rumah kita akan berhutang dengan bank. Nak beli barang keperluan pula kadang-kadang ada yang menggunakan kad kredit, jadi kita akan berhutang dengan syarikat yang mengeluarkan kad kredit tersebut.

Hutang yang tidak diurusdengan baik akan menjadi hutang buruk yang boleh menggugat status kewangan kita. Jadi, apa yang perlu kita lakukan untuk mengelakkan masalah ini?

1. Perancangan Kewangan

Sebelum membuat keputusan untuk berhutang, buat belanjawan kewangan terlebih dahulu. Ini bagi melihat sejauh mana kita mampu untuk membayar kembali hutang tersebut.

Jika pendapatan adalah terhad dan kita mempunyai komitmen kewangan lain yang lebih penting, batalkan niat ntuk berhutang. Kalau tak, poket kita juga yang akan tiris di kemudian hari.

2. Tabung Kecemasan

Bila kita sudah biasa menyimpan, anda tidak lagi akan cenderung untuk meminjam. Kalau ada perkara mendesak yang memerlukan kita mengeluarkan sejumlah wang, kita boleh mengambilnya daripada dana kecemasan ini.

Tapi pastikan untuk perkara yang benar-benar perlu saja.

3. Kawal Nafsu

Nafsu untuk berbelanja merupakan salah satu penyebab utama ramai golongan muda terjebak dengan hutang kad kredit. Bagi mengelakkan masalah ini, kita perlulah mempunyai disiplin yang tinggi.

Kawal diri daripada membeli barangan mewah atau tidak penting. Kalau nak beli juga, cuba cari alternatif yang lebih murah.

4. Utamakan Keperluan

Setiap kali ingin berbelanja, pastikan dahulu adakah barangan yang hendak kita beli itu merupakan keperluan atau kehendak. Kalau ia merupakan keperluan asas seperti bahan mentah untuk memasak, minyak petrol kenderaan dan sebagainya; teruskan niat tersebut.

Tetapi kalau sekadar beg berjenama untuk dipakai pada hari raya, batalkan niat kita itu. Lebih baik masukkan duit tersebut ke dalam tabung kecemasan.

Ada juga faedahnya kan?

5. Elak Pembayaran Secara Kredit

Jangan biasakan diri kita untuk shopping menggunakan kad kredit. Ini boleh menggalakan kita untuk terlebih belanja.

Sebaiknya gunakan kad kredit untuk pembelian yang benar-benar perlu serta berbaloi, sebagai contoh gunakan kad kredit untuk mengisi petrol. Dapat juga mata ganjaran dan rebat.

6. Buat Hutang Untuk Bayar Hutang

Bila hutang dah banyak dan tak mampu nak bayar, ada sesetengah orang memilih untuk meminjam lagi bagi membayar hutang sedia ada. Ini bukannya membantu, tetapi bakal menambahkan lagi hutang yang menggunung.

Akhirnya diri sendiri yang sakit kepala!

7. Pastikan Pinjaman Tersebut Menjadi Hutang Baik

Pastikan tujuan kita berhutang. Kalau berhutang untuk melabur dalam sesuatu yang berharga untuk masa depan seperti pendidikan, rumah dan sebagainya itu adalah hutang yang baik. Kerana ia bakal menjadi aset yang berharga pada masa hadapan.

Selain itu, hutang baik adalah pinjaman yang menawarkan kadar faedah yang rendah dan tempoh pembayaran yang fleksibel. Jadi berhati-hati semasa menggunakan kad kredit atau pinjaman peribadi kerana ia mempunyai kadar faedah yang tinggi.

8. Jangan Terlalu Nak Bergaya

Jangan ikut pepatah biar papa asal bergaya. Anda juga yang bakal merana nanti. Tak perlu meminjam untuk menunjuk-nunjuk. Ia tak akan membawa anda ke mana pun.

Ke arah muflis mungkin? Mesti anda tak mahu perkara ini berlaku bukan?

Untuk mendapatkan kebebasan kewangan, mahu tak mahu kita perlulah berkorban sedikit. Tapi apalah sangat pengorbanan yang sedikit ini berbanding dengan apa yang bakal kita peroleh dikemudian hari.

Sumber Rujukan: https://www.directlending.com.my

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jalinan Kerjasama Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) Bersama Dengan Media Dan Pemain Industri Perkukuh Pelaksanaan e-invois

Kuala Lumpur, 22 Mei 2023 – Seiring dengan arus revolusi digital yang pesat, perniagaan memerlukan cara yang lebih mudah untuk membuat pertukaran maklumat dan transaksi perdagangan di peringkat domestik mahupun global. Bagi memastikan kecekapan pengurusan pentadbiran percukaian negara seiring dengan perkembangan teknologi semasa, kerajaan melalui pembentangan Bajet 2023 telah memperkenalkan pelaksanaan e-invois sebagai satu mekanisma baharu untuk mencapai hasrat tersebut.

Sehubungan itu, satu sesi libat urus YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom bin Sairi, Ketua Pegawai Eksekutif HASiL bersama hampir 220 orang peserta yang terdiri daripada pengamal media, pempengaruh media (media influencer) dan pemain industri telah diadakan di Hotel Westin, Kuala Lumpur.

Pelaksanaan e-invois ini akan diadakan secara berperingkat mulai akhir tahun 2023 dengan memfokuskan pembangunan sistem dan projek rintis bersama pembayar cukai terpilih serta penggunaannya adalah diwajibkan kepada perniagaan mengikut nilai ambang jualan secara berperingkat bermula pada Jun 2024.


Perincian bagi cadangan pelaksanaan e-invois ini adalah seperti yang berikut:

Sesi ini juga bertujuan untuk memberi pendedahan awal kepada pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri serta mendapatkan maklum balas terus berkenaan strategi-strategi pemasaran yang boleh dilaksanakan bagi membantu HASiL dalam menyebarluas kepentingan e-invois dalam konteks urusan percukaian negara. Tambahan pula, peranan yang dimainkan oleh kumpulan ini sangat penting dan mampu bertindak sebagai duta HASiL dalam menyampaikan maklumat percukaian kepada pembayar cukai yang berkaitan.

YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom Sairi dalam ucapannya menyatakan bahawa pelaksanaan e-invois ini bukan sahaja mampu menambah baik kualiti perkhidmatan yang ditawarkan oleh pentadbir cukai, malah ia turut memberikan banyak manfaat kepada pembayar cukai dari segi meningkatkan kecekapan operasi perniagaan, memudahkan urusan penyimpanan rekod dan mengurangkan kos pematuhan cukai mereka.

Tambah beliau lagi, pelaksanaan e-invois ini juga dapat mewujudkan transaksi perniagaan yang lebih telus sekali gus membantu kerajaan mengatasi masalah ekonomi bayangan (shadow economy) dalam urus niaga.

Turut sama hadir dalam sesi libat urus ini ialah YBhg. Datuk Dr. Sotimin bin Muhalip, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Dasar), YBrs. Puan Wan Ramiza binti Wan Ghazali, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Operasi Percukaian), YBrs. Encik Hisham bin Rusli, Timbalan Ketua Eksekutif (Pengurusan) serta barisan pengurusan kanan HASiL.

Semoga dengan penganjuran sesi libat urus ini, para pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri dapat memainkan peranan yang signifikan dalam memberi pemahaman berkenaan pelaksanaan e-invois kepada pembayar cukai, seterusnya memastikan sistem ini mendapat sokongan yang padu dan dipercayai oleh rakyat.