8 Tips Untuk Elak Daripada Terjebak Dengan Hutang Buruk

Tabiat suka meminjam boleh mendatangkan malapetaka ke atas hidup seseorang. Memang benar zaman sekarang kita tak dapat lari daripada berhutang.

Contohnya nak beli kereta dan rumah kita akan berhutang dengan bank. Nak beli barang keperluan pula kadang-kadang ada yang menggunakan kad kredit, jadi kita akan berhutang dengan syarikat yang mengeluarkan kad kredit tersebut.

Hutang yang tidak diurusdengan baik akan menjadi hutang buruk yang boleh menggugat status kewangan kita. Jadi, apa yang perlu kita lakukan untuk mengelakkan masalah ini?

1. Perancangan Kewangan

Sebelum membuat keputusan untuk berhutang, buat belanjawan kewangan terlebih dahulu. Ini bagi melihat sejauh mana kita mampu untuk membayar kembali hutang tersebut.

Jika pendapatan adalah terhad dan kita mempunyai komitmen kewangan lain yang lebih penting, batalkan niat ntuk berhutang. Kalau tak, poket kita juga yang akan tiris di kemudian hari.

2. Tabung Kecemasan

Bila kita sudah biasa menyimpan, anda tidak lagi akan cenderung untuk meminjam. Kalau ada perkara mendesak yang memerlukan kita mengeluarkan sejumlah wang, kita boleh mengambilnya daripada dana kecemasan ini.

Tapi pastikan untuk perkara yang benar-benar perlu saja.

3. Kawal Nafsu

Nafsu untuk berbelanja merupakan salah satu penyebab utama ramai golongan muda terjebak dengan hutang kad kredit. Bagi mengelakkan masalah ini, kita perlulah mempunyai disiplin yang tinggi.

Kawal diri daripada membeli barangan mewah atau tidak penting. Kalau nak beli juga, cuba cari alternatif yang lebih murah.

4. Utamakan Keperluan

Setiap kali ingin berbelanja, pastikan dahulu adakah barangan yang hendak kita beli itu merupakan keperluan atau kehendak. Kalau ia merupakan keperluan asas seperti bahan mentah untuk memasak, minyak petrol kenderaan dan sebagainya; teruskan niat tersebut.

Tetapi kalau sekadar beg berjenama untuk dipakai pada hari raya, batalkan niat kita itu. Lebih baik masukkan duit tersebut ke dalam tabung kecemasan.

Ada juga faedahnya kan?

5. Elak Pembayaran Secara Kredit

Jangan biasakan diri kita untuk shopping menggunakan kad kredit. Ini boleh menggalakan kita untuk terlebih belanja.

Sebaiknya gunakan kad kredit untuk pembelian yang benar-benar perlu serta berbaloi, sebagai contoh gunakan kad kredit untuk mengisi petrol. Dapat juga mata ganjaran dan rebat.

6. Buat Hutang Untuk Bayar Hutang

Bila hutang dah banyak dan tak mampu nak bayar, ada sesetengah orang memilih untuk meminjam lagi bagi membayar hutang sedia ada. Ini bukannya membantu, tetapi bakal menambahkan lagi hutang yang menggunung.

Akhirnya diri sendiri yang sakit kepala!

7. Pastikan Pinjaman Tersebut Menjadi Hutang Baik

Pastikan tujuan kita berhutang. Kalau berhutang untuk melabur dalam sesuatu yang berharga untuk masa depan seperti pendidikan, rumah dan sebagainya itu adalah hutang yang baik. Kerana ia bakal menjadi aset yang berharga pada masa hadapan.

Selain itu, hutang baik adalah pinjaman yang menawarkan kadar faedah yang rendah dan tempoh pembayaran yang fleksibel. Jadi berhati-hati semasa menggunakan kad kredit atau pinjaman peribadi kerana ia mempunyai kadar faedah yang tinggi.

8. Jangan Terlalu Nak Bergaya

Jangan ikut pepatah biar papa asal bergaya. Anda juga yang bakal merana nanti. Tak perlu meminjam untuk menunjuk-nunjuk. Ia tak akan membawa anda ke mana pun.

Ke arah muflis mungkin? Mesti anda tak mahu perkara ini berlaku bukan?

Untuk mendapatkan kebebasan kewangan, mahu tak mahu kita perlulah berkorban sedikit. Tapi apalah sangat pengorbanan yang sedikit ini berbanding dengan apa yang bakal kita peroleh dikemudian hari.

Sumber Rujukan: https://www.directlending.com.my

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.